Bebek Ekle

Bebeğinizin zeka gelişimi için öneriler

Bebeğinizin Zeka Gelişimi İçin Öneriler

Uykuyu benim kadar seven biri zor bulunur. Daha doğrusu bulunurdu! Sonunda İpoş beni uykusuzluğa alıştırdı. Kızım muhtemelen amcasına çekmiş. Geç yatmayı seviyor. Ve de babasına çekmiş, erkenden kalkıyor :) Bu huyu kime benzemiş bilmem ama bu kısa uyku saati arasında mutlaka arada da kalkıyor! Tabii bu durumda olan bana oluyor. Ya da oluyordu diyelim. Alıştım, şükür. Ama 27 aylık bir çocuk bu kadar az uyumaya nasıl dayanıyor bilmiyorum! İleride doktor falan olursa, çok rahat nöbet tutabilir! Maşallah, çok enerjik bir çocuk. Yapısı sakin olmasına karşın yerinde durmayı sevmiyor. Daha yeni yürümeye başladığında küçük odada duran mandal torbasındaki mandalları tek tek salona taşıyıp, oradan tekrar mandal torbasına aktarıyordu! Zaten başta kendi kızım olmak üzere tüm çocukların kendilerini oyalayabilme yeteneğine hayranım :) Bütün gün kendilerini meşgul edecek bir şey bulabiliyorlar. Çocuk olmak da bu değil mi işte?

Bizim enerjik bebeğimizi ise bu aralar sadece babasının aldığı tahta puzzle yerinde oturtabiliyor. İpek, günlerdir hiç bıkmadan o puzzle ile oynuyor. İlk başlarda puzzleların yüzüne bile bakmayan İpek buna bayıldı. Yaptıkça kendine güveni de yerine geliyor. Dün akşam kaç kere yaptık, inanın hatırlamıyorum. Büyüdükçe merakı da değişiyor. Mesela top oynamaya bayılırken birden puzzle canavarı oldu. Bu durum ilerideki meslek yaşamını ne derece etkiler, bilmiyorum. Sevgili Ethem Kocabaş’a sormak gerek sanırım :) Puzzle ile oynamanın zeka gelişimine de önemli katkıları olduğuna inandığımdan ben de en az İpek kadar durumdan memnumum. Biliyorsunuz ki çocukların zeka gelişimini etkileyen en önemli etkenlerden biri olarak kabul edilen genetik kod, biliyoruz ki zeka gelişiminin tek sorumlusu değil. Zeka gelişimini desteklemek için hamilelik koşulları, sosyal çevre ve çocukla duygusal etkileşim gibi faktörlerin de önemli roller oynadığını artık hepimiz kabul ediyoruz. Çocuk Gelişim Uzmanı İdil Seda AK’ın bu konuda güzel önerileri var. Sizin de aklınızda olsun!

Çocuğunuzun zekasını geliştirmek için bazı öneriler...

 •  Sağlıklı yiyecekler verin. Sağlıklı bir beyin için beslenme şarttır. Bebeklerin beyinlerin, aldıkları besin miktarı ve niteliği hakkında çok duyarlıdır.

 •  Hareketli tutun. Bebeğinizin fiziksel beceri geliştirmesi ve güvenini kazanması için, onu evden dışarı çıkararak yürütün ve onunla oynayın.

 •  Merakını destekleyin. Soru sorma-cevap alma yöntemi ona her gün yeni bir şeyler öğretir.

 •  İlgili olun. Onun ne dediğini dinleyip ne anlatmak istediğini anlayıp çocuğunuzun dünyasına girmeye çalışın.

 •  Aşamalar koyun. Ara sıra yapabildiği bir şeyden, daha zor bir etkinlik önerin. Ama bu çok zor olmasın ki hayal kırıklığına uğramasın.

 •  Şefkatli olun. Çocuğunuzu sıkça kucaklayıp öpün, dokunun, onunla beraber olmanın güzelliğini hissedin.

Herkese İyi Haftalar

Yorumlar

Bu içerik hakkında hiç yorum yapılmamış.

Sizde Yorum Yapın!

Yorum yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.
Üye girişi yapın veya kayıt olun.
Bebekler

Editörün Son Yazıları

Teşekkürler Anneciğim (13.05 2013)

Kızımın doğum günü ve Anneler Günü her sene birbirine karışıyor. Bazı seneler aynı güne bile denk geliyor. Bu açıdan Mayıs ayının ikinci haftasının benim için ayrı bir anlamı var. Canım kızım 11 Mayıs’ta tam 8 yaşında oldu. Ben de sekiz senedir anne olmanın keyfini yaşıyorum. Devamı

Beslenmede doğru bilinen yanlışlara aldanmayın! (06.05 2013)

Çocuklar doğduğu andan itibaren annelerin en büyük derdi beslenmedir. Süreç emzirme ile başlar, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırma çabaları ile devam eder.  Daha ilk günden herkes bir şeyler söyler. Devamı

Avni değil, Alpi (29.04 2013)

Oğuz Aral’ın ünlü çizgi karakteri Avni’yi hatırlar mısınız? Beş yaşında olmasına karşın “dıgıl mıgıl, hebelüp” falan diye konuşurdu. Benim oğlum da 2,5 yaşına doğru yol alırken halen “dıgıl, mıgıl, hebelüp” şeklinde derdini anlatıyor!  Ne zaman konuşacağını eş, dost ve tüm sülale merak içinde bekliyoruz. :) Devamı

Yaşasın çocuk bayramı! (22.04 2013)

23 Nisan çok büyük emekler harcanarak kazanılmış, sadece çocuklara değil hepimize bırakılmış bir miras. Bu mirasa sahip çıkmak, onun anlamını ve önemini yeni kuşaklara aktarmak annelere, babalara düşen önemli bir görev. Lütfen bunu aklınızdan çıkarmayın. Devamı

Bahar, hadi gel artık! (15.04 2013)

Bahar gelsin diye bekleyip duruyoruz.  Bu sene geleceği yok sanırım.  Geliyorum diye bize göz kırpıyor. Ertesi gün bir bakıyoruz ki kara kış geri gelmiş. Bu yazıyı da öyle bir günde yazıyorum. Takvimler 15 Nisan’ı gösterse de hava sıcaklığı 15 Şubat gibi. :) Devamı
Tüm Yazıları Göster

Aramıza Katılın

Bebek

Bebek.com Ailesine Hoşgeldiniz!

Anne adayı mısınız? Yoksa Bebeğiniz Yolda mı? Hamileyseniz son adet tarihinizi, bebeğiniz varsa lütfen bebeğinizin doğum tarihini giriniz.

E-Posta Adresiniz:

Giriş Yap

5000'e yakın isim seçeneği ve anlamlarıyla birlikte arayabilirsiniz...