Ay Ay Bebek Gelişimi – Bebek.com https://www.bebek.com Hamilelik, Bebek, Çocuk ve Anne Sağlığı Tue, 05 Dec 2023 07:31:06 +0000 tr hourly 1 https://www.bebek.com/wp-content/uploads/2022/12/cropped-cropped-bebek-favicon-192x192-1-32x32.png Ay Ay Bebek Gelişimi – Bebek.com https://www.bebek.com 32 32 1 Aylık (Yeni Doğan) Bebek Gelişimi https://www.bebek.com/1-aylik-yeni-dogan-bebek-gelisimi/ https://www.bebek.com/1-aylik-yeni-dogan-bebek-gelisimi/#comments Mon, 02 May 2022 10:00:22 +0000 http://bebek.com/?p=276 Ay ay bebek gelişimi yazı dizisine 1 aylık bebek gelişimi makalesi ile başlıyoruz. 1 aydan 24 aya kadar tüm bebek gelişimlerini okuyarak veya videolarımızı izleyerek öğrenebilirsiniz.

1 Aylık (Yeni Doğan) Bebek İçin İlk Kontroller

Doktorunuz doğum sonrası ilk muayeneden sonra ilk 24 saat içinde bir genel muayene daha yapacaktır. Bu muayenede neler inceleniyor? Gelin birlikte göz atalım.

  • Bebeğin ağırlığı (doğumdan sonra %10 oranında azalmıştır, meraklanmayın)
  • Kafa çevresi ve boy
  • Gözde kırmızı röfle (ışık hüzmesinin gözün arka duvarına çarpıp geri gelmesi)
  • Kalp sesleri ve soluk alıp vermesi
  • Böbrek, karaciğer, dalak gibi iç organların palpasyonla (dışardan elle) muayenesi
  • Yeni doğan refleksleri
  • Kalçalar (çıkık olup olmadığını kontrol etmek için)
  • Eller, ayaklar, kollar, bacaklar, cinsel organlar
  • Göbek kordonunun geri kalan kısmı

1. Ayında Bebeğiniz Neler Yapıyor Olabilir?

1. ayın sonunda yeni doğan bebeğiniz:

  • Düz bir yüzeye yatırıldığında kafasını kısa süreyle kaldırabilir
  • Yüze odaklanabilir
  • Çıngırağa bir şekilde yanıt verir (ağlayarak veya sakinleşerek)
  • Yüzünün 15 cm üzerinde yay şeklinde hareket ettirilen nesneyi orta hattın ötesine kadar takip edebilir
  • Ağlama dışında sesler çıkarabilir
  • Sizin gülüşünüze gülüşle yanıt verebilir
  • Kendiliğinden gülmeye başlayabilir

Yeni doğan bebeğiniz bunlardan birini ya da daha fazlasını yapamıyorsa doktorunuza bu konuyu açmanızda fayda vardır. Genelde sonradan normale dönüş gözleniyor.

1 Aylık Bebek Gelişimi videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Prematüre bebeklerin bu olgunluğa normal doğanlardan daha geç ulaştığını aklınızdan çıkarmayın.

1 Aylık (Yeni Doğan) Bebek Gelişimi

1 Aylık Bebek Beslenmesi – Yeni Doğan Bebek Ne Yemeli?

Anne sütü, bebeğiniz için en önemli, en uygun besindir. Her zaman taze, temiz ve bebeğe verilmeye hazırdır; bu yüzden emzirme ucuz ve basit bir yöntemdir.

Üretilen en sağlıklı besin dahi anne sütünü taklit edilebilecek yapıda geliştirilemez. Anne sütü ilk 6 ay boyunca bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılar. Bebeğinizi tüm hastalıklardan korur, duygusal bağınızı güçlendirir.

İlk 6 ay sadece anne sütü!

Anne sütü ve emzirme ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olmak isterseniz aşağıdaki 0-6 ay bebek beslenmesi makalemizi inceleyebilirsiniz.

0-6 Aylık Bebek Beslenmesi (Yenidoğan): https://www.bebek.com/0-6-aylik-bebek-beslenmesi/

Bebeğinizi Başarılı Bir Şekilde Emzirmeniz İçin İpuçları

  • Odadaki kalabalığı azaltın. Siz ve bebeğiniz bu erken dönemlerde emzirme seanslarına konsantre olmalısınız ve mümkün olduğunca az konuk ağırlamalısınız.
  • Bez değişikliği yapın. Bebeğiniz biraz sakinleştiğinde bir değişiklik yapmanın zamanı gelmiştir. Temiz bir bez, beslenme saatini daha rahat bir hale getirir ve hemen sonra bez değiştirme ihtiyacını ortadan kaldırır. Ancak geceleri gerekmediği sürece bez değiştirmeyin; bu tip bir müdahale bebeğin uykusuna dönmesini güçleştirir.
  • Rahat bir pozisyon bulun. Kas ağrıları ve yaygın vücut ağrıları büyümekte olan bebeği taşıyan yeni anne babalar için bir meslek hastalığı sayılabilir. Bebeği garip bir pozisyonda beslemek problemi daha da artırır. Bebeği memeyle ya da biberonla beslemeye başlamadan önce sırtınıza ve bebeğin altında kalan kolunuzun altına yeterli destek sağlayarak konforunuzu sağlamaya çalışın.
  • Bebeği rahatlatın. Bebeği çok sıkı sarmalamışsanız beslenme sırasında gevşetin.
  • Çığlık atan bebeği sakinleştirin. Bu şekilde bebek emme olayına konsantre olamaz. Yumuşak bir şarkı söylemeyi ya da biraz sallamayı deneyin. Sesiniz kötüyse bile aldırmayın!
  • Bebeğinizle temas kurun. Bebeğinize ellerinizle, gözlerinizle ve sesinizle sarılın ve okşayın. Öğünlerin sadece bebeğinizin günlük besin ihtiyaçlarının değil aynı zamanda anne sevgisi ihtiyacını karşıladığını da unutmayın.
  • Geğirme molası verin. Meme değiştirirken ya da biberon yarılandığında bebeğinize düzenli geğirme molaları verin. Bebeğiniz emmeyi vaktinden önce kesiyorsa yine geğirme molası verin. Neden mi? Gayet basit. Bebeğinizin minik karnını dolduran yemek değil gaz olabilir.

Zamanla bebeğinizin emişinde değişiklikler olabilir. Önceleri 3-4 saatte bir beslenen bebek zamanla daha sık ya da daha seyrek emmek isteyebilir. Bu sizi endişelendirmesin.

Sütünüzün azaldığını ya da bittiğini düşünmeyin. Bir kuyunun tam tersine süt rezervi düzenli kullanılmakla kurumaz. Hatta bebeğiniz emdikçe göğsünüz süt üretir.

Anne sütünü artırmak ve anne sütünün önemi makalelerimizi okumanızı tavsiye ederiz. Anne sütünü artırmaya yardımcı alkolsüz malt içeceği Promalt‘ı denemenizi tavsiye ederiz.

Bebeğinizi memenize daha sık yönelten olay büyüme veya iştah artışıdır.

İştah artışı en çok üçüncü haftada, altıncı haftada ve üçüncü ayda görülür.

Bazen önceleri geceleri uyuyan bebek, büyümesi hızlandığı için uyanıp emmek ister. Bu durumda, bebeğin aktif iştahı annedeki süt yapımını sürekli arttırarak ihtiyacını karşılayacaktır. Böyle durumlarda sadece rahatlayın ve bebeğinizin ihtiyacına karşılık vermeye çalışın.

Bebeğin iştahını karşılamak için mama vermeye başlamayın, çünkü birden emzirmeyi kesmeniz süt miktarını azaltır ve bebek de daha kolay emeceği biberona yönelir. Eğer işe geri dönmeniz gerekiyorsa, bu bebeğinizi 8-10 saat emziremeyeceksiniz demektir. Bu süt üretiminizi azaltır. Bunu önlemenin yolu bebek yanınızda olmadığı zamanlarda en az 3 saatte bir sütünüzü sağmanızdır.

Anne sütünü sağmak için göğüs pompası ya da süt sağma makinesi olarak da bilinen ürünleri inceleyebilirsiniz.

1 Aylık (Yeni Doğan) Bebek Gelişimi

1 Aylık (Yeni Doğan) Bebek Bakımı

1 Aylık Bebeğe Banyo Yaptırmak

Bebek tamamen kirlenmediği sürece günlük banyo yaptırmak gerekmez. Bez değişimi sırasında ve beslenmelerden sonra yerel temizlik yapmak zaten onun için yeterli.

Bebeğiniz banyodan hoşlanıyorsa her gün yıkayabilirsiniz. Banyodan hoşlanmayan bebeklere haftada iki-üç kere banyo yaptırılabilirsiniz.

Günlük olarak kritik yerlerin (yüz, boyun, kafa, popo) süngerle silinmesi banyoların arasındaki dönemlerde iyi olur.

Banyo için günün herhangi bir saati uygun olabilir ama yatmadan önce yaptırılan banyo bebeğin gevşemesini sağlayarak uykuya hazırlık aşamasını oluşturur. Uykusuzluk problemi çeken minikler haydi banyoya!

Bu arada aklınızda olsun, kesinlikle öğünlerden hemen önce ve hemen sonra bebeğinize banyo yaptırmayın.

Karnının dolu olduğu sırada banyo yaptırılması bebeği kusturabileceği ihtimalini göz önünde bulundurun.

Bebek karnı açken de banyo yapmak istemeyebilir. Bu durumda onu rahat bırakın, asla zorlamayın.

Banyoya yeterli zaman ayırın. Böylece telaşa kapılmamış ve banyo sırasında bebeği bir an bile başka işler yüzünden boş bırakmamış olursunuz.

Taşınabilir bir bebek küveti alın. Bebeği yıkarken çalışma alanınız sizi kısıtlamasın.

Bebeğin rahatı için özellikle ilk aylarda banyo yaptırırken tüm fanları ve klimaları kapatın; odanın sıcak olmasını sağlayın.

1 Aylık Bebek Ne Zaman Yıkanmalı?

Peki bebeğiniz ne zaman küvet banyosu yapmaya hazır hale geliyor?

İşte yanıtı: Göbek kordonu iyileştikten sonra bebeğiniz küvet banyosuna hazır. Bu da doğumdan 1-4 hafta sonra anlamına geliyor. Bebeğiniz suyun içinde bulunmaktan hoşlanmıyorsa birkaç gün daha sünger ile silmenizde yarar var.

Bebek Nasıl Yıkanır?

  • Bebeği yıkamadan önce suyun sıcaklığının uygun olmasına ve bebeğin doğuştan gelen düşme korkusunu gidermek için onu sıkı tutmaya özen gösterin.
  • Bebek küvetine 5 cm kadar su koyun ve suyun sıcaklığını dirseğinizle kontrol edin.
  • Küvete sabun ya da banyo köpüğü koymayın bunlar bebeğinizin cildini kurutabilir.
  • Bebeğinizi tamamen soyduktan sonra yavaş yavaş suya daldırın ve ürkme refleksini önlemek için onu sıkı tutun.
  • Nazik bir şekilde en kirli yerlerinden başlayarak bebeğinizi bebek sabunu ile sabunlayın.
  • Bebeğin gözleri için ayrı steril pamuklar kullanın. Daha sonra temiz bir yıkama beziyle bebeğinizi durulayın.
  • Bebeği havluya sarın ve küçük dokunuşlarla kurulayın.

Bebek banyosu nasıl yaptırılır öğrenmek için rehberimizi mutlaka okuyun.

Bebeklerde Gaz Nasıl Çıkarılır?

 

Bebeğinizin meme veya biberonla süt emerken yuttuğu şey sadece süt değil elbette.

Besleyici sıvı ile beraber hava da yutuyor ve bebek öğününü tamamladığında bu gazdan rahatsız olabiliyor. Bu nedenle meme emilirken her 5 dakikada bir veya biberonla beslenirken ara sıra bebeğin gazının çıkarın.

Bunun yapılması için üç yol var:

  • Omzunuza dayayın.
  • Yüzü yana bakacak şekilde kucağınıza yatırın.
  • Dik oturtun.

Bunların hepsini deneyerek hangisinin en iyi yol olduğunu bulmanız mümkün.

Hafif vuruşlar veya sırtını ovalama çoğu bebeğin gazını çıkarmak için yeterli. Ancak bazıları için daha kuvvetli dokunuşlar gerekebiliyor.

Dilerseniz teknikleri nasıl uygulayacağınızı birlikte öğrenelim:

  • Omzunuza dayama: Bebeği omzunuzda sıkıca tutun ve bir elinizle poposundan kavrayarak diğer elinizle sırtına hafifçe vurun. Bu yöntem birçok bebekte en iyi sonucu veren tutuş biçimidir. Ancak temiz bir havlu ile omzunuzu korumayı unutmayın.
  • Yüzü yana bakacak şekilde kucağa yatırma: Bebeği yüzü bir bacağınızın üstünde yana bakacak, midesi diğer bacağınızın üstünde olacak şekilde kucağınıza yatırın. Bir elinizle bebeği sıkıca kavrayın ve diğeri ile hafifçe sırtına vurun.
  • Dik oturtma: Bebeğinizi kafası öne eğik olacak şekilde kucağınıza oturtun ve bebeği koltuk altından tutarken bir elinizle göğüs bölgesine destek yapın. Bebeğin sırtını bu şekilde ovalayın.

Bebeklerde Gaz Problemi hakkında daha fazla bilgi edinin.

1 Aylık (Yeni Doğan) Bebek Nasıl Bezlenir?

Özellikle ilk aylarda bebeğiniz bez değişikliğine sık sık ihtiyaç duyuyor.

Hem bebeğiniz hem de sizin için angarya olsa da, en azından öğünlerden önce ve sonra bez değiştirmenizde yarar var. Böylece bebeğinizin hassas poposunda pişik ve tahrişleri önleyebilirsiniz.

Bebeğin bezini değiştirmek için uyuyan bebeğinizi kaldırmanız gerekli değil ve bebek çok ıslak ve rahatsız olmadığı sürece gece boyunca olan beslenmeler sırasında bezi değiştirmeniz için bir sebep yok. Böyle yaptığınız takdirde bebeğinizin uykusu bölünebilirve bir daha uykuya dalması zor olabilir.

Bebeğinizin bezini değiştirirken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Gereken her şeyin elinizin altında bulunmasını saglayın. (temiz bez, ıslak mendil, kurulama havlusu, temiz bir ıslak bez)
  • Ellerinizi bez değiştirmeye başlamadan önce yıkayın
  • Bebeğinizin altına bebek bakım örtüsü ya da alt değiştirme örtüsü adı verilen koruyucu örtü serin ve bebeğinizi altını değiştirirken hiç yalnız bırakmayın
  • Bebeğin bezini çözün, eğer dışkı varsa bebek beziyle temizleyin. Bebeğin ön tarafını sıcak su veya temizleme bezi ile temizleyin, tüm kıvrımlara ulaşmaya çalışın.
  • Sonra bacaklarını kaldırın ve poposunu temizleyin; kirlenmiş bezi kaydırarak bebeğin altından alın ve temiz bezi altına koyun. Su kullanmışsanız bebeği yumuşak bir havlu ile kurulayın.
  • Bezleri hijyene uygun şekilde atın. Eger katı dışkı varsa bunları tuvalete atın.

Bebek bezi seçerken nelere dikkat etmeli? öğrenmek için tıklayın.

 

Bebek Tırnak Kesimi – Tırnak Nasıl Kesilir?

Yeni doğan bebeğin tırnaklarını kesmek çoğu anneyi endişelendiriyor. Yoksa siz de mi öyle düşünüyorsunuz? Ancak bebeğin kendi yüzünü çizmesi riskine karşı bunu yapmak zorundasınız.

Bebeğinizin tırnaklarını kesmeniz en az kağıt kesmek kadar kolay aslında. Zor olan tırnak keserken bebeği sabit pozisyonda tutmak.

Bebek derin uyuyorsa ve bebeği uyandırmaktan çekinmiyorsanız bebeğinizin tırnaklarını uyku sırasında kesmeye çalışın. Bebek uyanıksa siz tırnaklarını keserken bebeği tutan birinin olmasını sağlayın.

Her zaman yuvarlak uçlu ve bebeklere özel tırnak makası kullanın. Son seçenek olarak kesme aleti kullanamıyorsanız anne dişleri ile bebeğinin tırnaklarını kesebilirsiniz.

Bebek Göbek Bağı (Kordonu) Bakımı

 

Bebek göbek bağı ne zaman düşer? sorusunun cevabı: doğumdan birkaç gün sonra kordon kalıntısı kararır ve 7-10 gün sonra düşer.

Bölgenin hava almasını sağlayarak ve kuru olmasına dikkat ederek iyileşmeyi hızlandırın. Bölgenin enfeksiyon kapmasını önlemek için dikkat etmeniz gerekenler:

  • Bebeği bezlerken bezin ön tarafını aşağıya doğru kıvırıp bölgenin hava almasını sağlayın ve idrar ile teması önleyin.
  • Küvette banyo yaptırmayın ve kordon düşene kadar göbeği ıslatmayın.
  • Kordonu alkol ile silin. Bu kordonun temiz ve kuru kalmasını sağlar.
  • Göbek etrafındaki bölge kızarır veya bir sızıntı olursa doktora danışın.

İyot içeren antiseptikleri doktorunuza sorarak kullanın çünkü bu maddelerde bulunan iyot ciltten emilerek tiroid (guatr) hormonlarını baskılayabilir.

Anneyle Bebek Arasındaki Destek Hattı: Göbek Kordonu makalemiz bu konudaki birçok sorunuza cevap bulacaktır.

1 Aylık Bebeğin Doktor Kontrolleri

Genelde bebeğiniz iki-dört haftalıkken yapılacak ilk kontrolde şunlara dikkat edilir:

  • Bebeğin beslenmesi, uykusu, genel gelişimi incelenir
  • Bebeğin kilosu, boyu, kafa çevresi ölçülür
  • Görme ve işitme muayenesi yapılır
  • Bebeğin genel fiziksel muayenesi yapılır
  • Göbek kordonu iyileşmesi kontrol edilir
  • Bebeğin yaşına özgün refleksleri kontrol edilir
  • Bıngıldaklar elle muayene edilir
  • Doktorunuz D vitamini hakkında önerilerde bulunur.”Bebeğinizin ilk yılında sizi neler bekler” kitabından alınmıştır.

Kendinizi ihmal etmeyin. Annenin düzenli sağlık kontrolleri nelerdir? makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Alışveriş Önerisi – Satın Alın

Yeni doğan bebek için ebebek’te bulabileceğiniz yeni doğan hastane çıkışı ve yeni doğan bebek kıyafetleri ürünlerini inceleyip, diğer bebeveynlerin yorumlarını okuyup uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.

Şimdi Sıra Sizde – Yorum Yazın

Yeni doğan bebeğinizi nasıl büyütüyorsunuz? Bu dönemin üstesinden nasıl geldiniz? Diğer annelere yeni doğan bebek bakımı konusunda önerileriniz nelerdir? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Beğenip Paylaşmayı Unutmayın!

Diğer annelerin ve anne adaylarının da okuyup bilgilenmesi için 1 aylık (yeni doğan) bebek gelişimi ve bakımı konulu makalemizi beğenip paylaşmayı unutmayın!

]]>
https://www.bebek.com/1-aylik-yeni-dogan-bebek-gelisimi/feed/ 20 https://www.youtube.com/embed/lR_6eT3n2Fs Ay Ay Bebek Gelişimi - Bebek.com nonadult
2 Aylık Bebek Gelişimi https://www.bebek.com/2-aylik-bebek-gelisimi/ https://www.bebek.com/2-aylik-bebek-gelisimi/#comments Sun, 01 May 2022 18:30:24 +0000 https://bebek.com/?p=5983

2 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Gülücüğünüze gülücükle karşılık verebilir.
  • 1.5 aylık olduğunda çıngırağa belli bir şekilde tepki gösterir. (ürkerek, susarak, ağlayarak)
  • Ağlama dışında sesler çıkarabilir.
  • Karnının üzerindeyken başını 45 derece yukarı kaldırabilir.
  • Dik oturduğu zaman başını dik tutabilir.
  • Karnının üzerindeyken kollarının yardımı ile göğsünü yerden kaldırabilir.
  • Bir yana yuvarlanabilir.
  • Küçük nesnelere dikkat gösterebilir.
  • Parmaklarının ucuna oyuncak tutuşturulduğunda onu kavrayabilir.
  • Bir nesneye uzanabilir.
  • Agu gibi içinde sessiz harfler olan kelimeler oluşturabilir.
  • Kendiliğinden gülmeye başlar.
  • İki elini kavuşturabilir.
  • Sevinç çığlıkları atabilir.
  • Yüzünün 15 cm uzağındaki bir nesneyi 180 derece (bir yandan öbür yana) takip edebilir.

2 Aylık Bebek Beslenmesi

Bu aylarda eğer doğum iznindeyseniz, bebeğinizi mümkün olduğunca emzirmeniz gerektiğini unutmayın. 2 yaşına kadar ona vereceğiniz anne sütü, sizin çalışmadığınız dönemlerde direkt bebeğinizi emzirmeniz aranızdaki bağı güçlendirecek ve sütünüzün artmasını sağlayacaktır.

2 aylık bebek beslenme sıklığını merak ediyorsanız, 2-3 saatte bir beslenmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Ancak bebeğinizin  meme reddi yaşamaması ve mümkün olduğunca fazla anne sütü alması için her istediğinde emzirmenizi tavsiye ediyoruz. Tabi kendi yorgunluğunuza da dikkat ederek, unutmayın siz ne kadar iyi olursanız bebeğiniz de o kadar iyi olur.

Eğer çalışmaya geri dönecekseniz, bu dönemde bebeğinizi emzirirken bir yandan anne sütü stoğu yapmanız gerekebilir. Bu nedenle kendinize iyi bakmanız, anne sütü artırıcı gıdalarla ve sağlıklı beslenmeyle sütünüzü desteklemeniz çok değerli.

Bebek emdikçe süt gelir ve meme ucundaki reseptörler uyarılır. Bu sebeple bebek sık sık emzirilmelidir.

Anne sütü saklama koşulları ve daha fazlası için 0-6 ay bebek beslenmesi makalemizi inceleyebilirsiniz.

2 Aylık Bebek Ne Kadar Emer?

Artık, ”2 aylık bebek kaç cc süt içer?” sorusunu merak ettiğinizi biliyoruz. 2 aylık bebeğin mide büyüklüğü neredeyse ceviz tanesi kadardır. Bu sebeple çok çabuk doyar ve çok çabuk acıkır. Bu soru aklınızı meşgul etmesin. Bu dönemde hesaplama yapmanıza gerek yok. Bebeğinizi bol bol emzirin.

Eğer bebeğiniz çeşitli sebeplerle anne sütü alamıyorsa, mama takviyesi yapıyorsanız “2 aylık bebek kaç cc mama içer?” sorusuna cevap verecek kişi bebeğinizin gelişimini takip eden doktorunuzdur.

2 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?

2 aylık erkek bebek ortalama 5400 gr, 2 aylık kız bebek ise ortalama 5000 gr ağırlığındadır.

Eğer bebeğinizin az kilo aldığını düşünüyorsanız ve sebebini merak ediyorsanız, Bebeğim Az Kilo Alıyor, Neden Olabilir? makalemizi okuyabilirsiniz.

2 Aylık Bebek Boyu Kaç cm Olmalıdır?

  • 2 aylık kız bebek boy alt sınırı: 52
  • 2 aylık kız bebek boy üst sınırı: 62
  • 2 aylık erkek bebek boy alt sınırı: 53
  • 2 aylık erkek bebek boy üst sınırı: 63

2 Aylık Bebek Aşıları

2 ay, bebeğinizin aşı açısından biraz yoğun olduğu bir dönem diyebiliriz. 🙂

2 Aylık bebeğiniz için karma aşı 5 hastalık için yapılır. Bu hastalıklar:

  • Difteri
  • Boğmaca
  • Tetanoz
  • Çocuk felci
  • Hemofilus İnfluenza B (menenjite-zatürreye-orta kulak iltihabına neden olan virüs). Karma aşı tek enjektör olarak uygulanmaktadır.

Ek olarak BCG (verem) Aşısı yapılmaktadır.

2 Aylık Bebek Ne Kadar Uyumalı?

Bebeğiniz ilk aylarda ortalama 12-16 saat arasında uyuyabilir. Yenidoğan döneminde bu gece-gündüz ayırt etmeden olsa da 2 aylık bebeğin ortama uykusu 14 saat olup, büyük bir kısmını gece uykusunda geçirirler.

Bu ay bebeğiniz aralıksız 3 uyuyabilir. Bebeğinizi özellikle gece yatacağı uzun uykuya hazırlamak için masaj, masal gibi uyku rutinleri hazırlayabilirsiniz.

2 Aylık Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerin üşüdüğü nasıl anlaşılır?

Annelerin en büyük yanılgılarından biri bebeğini çok fazla kalın giydirmektir. Mevsime göre değişse de, bebeğinizi uygun ısılarda tutmanız yeterlidir. Aşırı sıcak ortamda tutmanıza gerek yoktur. Bunun için tavsiyemiz, bebeğinizi ince katlarda giydirerek kalınlaştırmanızdır. Böylelikle onun terlediğini hissettiğinizde rahatlıkla çıkarabilirsiniz.

Bebeğin üşüdüğünü ellerinden anlayamazsınız, onun giyinik olan bölgelerine dokunarak anlayabilirsiniz.

2 Aylık Bebek Gelişimi videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bebeğiniz hapşırdığında hemen onun üşüdüğünü düşünmeyin, kendisi üşüdüğü zaman ağlayarak belli edecektir. 🙂

2 Aylık Bebek Dışarı Çıkarılabilir mi?

Hastaneden eve getirirken bebeğinizi dışarı çıkarmış oluyorsunuz. Bundan sonrada dondurucu soğuklar olmadığı sürece bebeğinizi dışarı çıkarabilirsiniz. Önceki nesillerin doğumdan sonra bebeği 2 hafta boyunca evden dışarı çıkarmama görüşü artık tamamen geçersiz. Hastaneden eve gelebilecek kadar dayanıklı olan bir bebek parka veya süper markete de götürülebilir. Ancak grip salgını varsa bebeğinizi dışarı çıkarmamanızda yarar var. Unutmayın ki bebeğinizin bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en etkin yolu ona bakım sağlayan insanların ellerinin temiz olmasıdır. El yıkamaya çok özen gösterin. Bebeğinizi dışarı çıkarırken onu uygun biçimde giydirin ve yanınıza ani hava değişimleri için yedek giysi alın. Yağmurlu ve rüzgarlı havalarda bebeğinizin dışarıda geçirdiği zamanı kısıtlı tutun. Yazın güneşten, kışın da soğuktan korumak için bebeğinizin başlığını takın.

Bebeğin Kulak Bakımı

Bebeğinizin kulaklarının dış tarafını yıkama bezi ile veya pamukla temizleyin, fakat kulak kanalının içine parmak, pamuk, kulak temizleme çubuğu sokmayın. Kulak doğal olarak kendini temizleyebilir ve herhangi bir malzeme ile kiri gidermeye çalışmak kirin daha derinlere itilmesinden başka bir fayda sağlamaz. Eğer aşırı kir birikimi varsa bebeğinizin kulağında iltihap olabileceği anlamına gelir. Bu durumda doktorunuzla konuşun.

Eğer bebeğinizin kulağında iltihap olduğunu düşünüyorsanız, Prof. Dr. Erol Egeli’nin açıklamalarının yer aldığı Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir? makalemizi okuyabilirsiniz.

2 Aylık Bebek Doktor Kontrolü

Her doktorun ya da hemşirenin sağlıklı bebek kontrolünde yaklaşımı farklı olabilir. Fiziksel muayenenin genel organizasyonu yanında inceleme tekniklerinin tipi ve sayısı da bebeğin bireysel ihtiyaçlarına göre düzenlenir. Ancak genel olarak iki aylık bebek rutin muayenesinde şunların yapılması gerekir:

  • Bebeğin ve ailesinin evdeki durumu ile ilgili sorular, bebeğin nasıl beslendiği, uyku düzeni ve genel gelişimi incelenir.
  • Bebeğin ağırlığı, boyu, kafa çevresi ölçülür, doğumdan itibaren gelişim grafiğine işaretlenir.
  • Önceden görülen bir problem varsa kontrol edilir.
  •  Gelişiminin incelenmesi. Kafa kontrolü (dik tutabiliyor mu?), el kullanımı, görme ve işitme becerileri, sosyal etkileşimlerle ilgili testler yapılabilir
  • İlk aşılama seansları yapılır.
  • Beslenme, uyuma, gelişme konusunda bir sonraki ay neler yapılabileceği aktarılır.
  • Gerekiyorsa Flor desteği ve D vitamini konusunda öneriler alınabilir.
  • Bebeğe yapılan aşıların yan etkileri neler olabilir, doktorunuzu ne zaman aramalısınız gibi konularda bilgi verilir.

Alışveriş Önerisi – Satın Alın

2 aylık bebeğiniz için çeşitli oyuncaklar alabilir, böylece onun işitsel, görsel, bilişsel ve kaba motor becerilerine destek olabilirsiniz. Özellikle oyun halıları bu dönemin en ideal oyuncaklarından biridir. Oyun halısı sayesinde bebeğiniz hem hareket etmeyi öğrenir hem de oyuncakları, renkleri, nesneleri keşfetme imkanı bulurlar.

2 aylık bebek için ideal bir oyun halısı arıyorsanız buradan ulaşabilirsiniz:  https://www.e-bebek.com/baby-toys-safari-bebek-oyun-halisi-p-byt-3323/

Şimdi Sıra Sizde – Yorum Yazın

2 Aylık bebeğinizi nasıl büyütüyorsunuz? Bu ay içerisinde yaşadığınız sorunlar nelerdi? Nasıl üstesinden geldiniz? Diğer anneler için, yorumlarınızı bekliyoruz.

Beğenip Paylaşmayı Unutmayın!

Diğer annelerin ve anne adaylarının da okuyup bilgilenmesi için 2 aylık bebek gelişimi konulu makalemizi beğenip paylaşmayı unutmayın!

]]>
https://www.bebek.com/2-aylik-bebek-gelisimi/feed/ 38 https://www.youtube.com/embed/EhLUlmifczM Ay Ay Bebek Gelişimi - Bebek.com nonadult
2. Ayındaki Bebeğin Gelişimi Hakkında Tüm Detaylar https://www.bebek.com/2-ayindaki-bebegin-gelisimi-hakkinda-tum-detaylar/ https://www.bebek.com/2-ayindaki-bebegin-gelisimi-hakkinda-tum-detaylar/#comments Sat, 30 Apr 2022 18:28:38 +0000 http://bebek.com/?p=361

Bebeğiniz 2. Ayında Neler Yapar?

•  Gülücüğünüze gülücükle karşılık verebilir.
•  1.5 aylık olduğunda çıngırağa belli bir şekilde tepki gösterir. (ürkerek, susarak, ağlayarak)
•  ağlama dışında sesler çıkarabilir.
•  Karnının üzerindeyken başını 45 derece yukarı kaldırabilir.
•  Dik oturduğu zaman başını dik tutabilir.
•  Karnının üzerindeyken kollarının yardımı ile göğsünü yerden kaldırabilir.
•  Bir yana yuvarlanabilir.
•  Küçük nesnelere dikkat gösterebilir.
•  Parmaklarının ucuna oyuncak tutuşturulduğunda onu kavrayabilir.
•  Bir nesneye uzanabilir.
•  Agu gibi içinde sessiz harfler olan kelimeler oluşturabilir.

Bebeğinizin Marifetleri Yukarıdakilerle Sınırlı Değil, Tabii ki! Ayrıca:

•  Kendiliğinden gülmeye başlar.
•  İki elini kavuşturabilir.
•  Sevinç çığlıkları atabilir.
•  Yüzünün 15 cm uzağındaki bir nesneyi 180 derece(bir yandan öbür yana) takip edebilir.

2. Ayındaki Bebeğin Gelişimi Hakkında Tüm Detaylar

Bebeğinizin 2.Ayındaki Beslenmesi:

Eğer çalışmıyorsanız ve vaktinizde varsa bebeğinizi emzirmek sizin için bir problem değil. Ama günümüzde annelerin de birçoğunun çalıştığını düşünürsek bebeğin emmesi ile ilgili problemler oldukça sık karşımıza çıkıyor. Annelerin doğumdan kısa bir süre sonra işlerine dönmeleri bebeğin beslenmesi için sorun gibi görünebilir. İlk 6 ay boyunca bebeğinizin saf anne sütü ile beslenmesinin önemi göz önünde bulundurularak işe başlamadan bebeğinizi emzirdikten sonra pompa ile göğsünüzü 10’ar dakika çekin. Biriken sütleri süt torbalarında üzerine tarih yazarak derin dondurucuya koyun. Bu şekilde bebeğinize sakladığınız anne sütünü 4-6 aya kadar kullanabilirsiniz. İşteyken en az 3 saat ara ile göğsünüzü çekip sütünüzü buzdolabında saklayabilirsiniz. Buzdolabının kapısında saklanan süt bebeğe 24 saat boyunca rahatlıkla verilebilir. Oda ısısında anne sütü 4 saatten fazla kalmamalı. Pompalarının üretilmesi anne sütünü kullanma açısından büyük kolaylık sağlıyor. Bebeği neden biberonla beslemek gerekiyor?
Emziren anne, anne sütünü pompa ile neden biriktirmeye başlamasında yarar var:
•  Bebeği küçükken işe veya okula dönmek isteyebilir.
•  Bebeği bir kaptan süt içene kadar(en erken sekiz veya dokuz ayda) onu emziremeyebilir.
•  Bebeği yanına alamadığı öğleden sonraları veya akşamları olabilir.
•  Acil durumlara hazırlıklı olmak isteyebilir(hastalanabilir, bulunduğunuz bir toplantı uzayabilir, birkaç günlüğüne şehir dışına çıkmak zorunda kalabilirsiniz).

Bebeklerinin düzenine bağlı yaşayan ve onları düzenli emzirebilen annelerin bebeğe destek besin vermeme nedenine gelince:

•  Bebeğin biberona bağlanmasından endişe duyulması
•  Göğüslerindeki süt akımını bozmama isteği
•  Bebek biberonu reddediyorsa ve anne bu konuda bakı yapmak istemiyorsa.

Bazı durumlarda doktorunuzun onayı ile mama veya biberon verilebilir.

2. Ayındaki Bebeğin Gelişimi Hakkında Tüm Detaylar

Nasıl Biberon Verilir?

Bazı bebekler memeden biberona geçmekte zorlanıyorlar fakat çoğu anne beşinci veya altıncı haftaya kadar biberonsuz idare edebiliyor. Bu zamandan önceki besin desteği başarılı bir emzirme olayını engelliyor ve bebeklerde meme ile yapay meme arasında bir karmaşa yaşanıyor.
Sıra geldi destek besine başlamaya karar verildikten sonra bunun ne olacağı konusuna: İnek sütü küçük bebek için uygun olmadığından besin desteği konusunda iki seçenek var: Anne sütü veya mama.
Anne sütü: Meme pompasını temin ettikten sonra annenin tek yapacağı iş sütünü toplamaktır. Bu işlem ilk başta 45 dakika sürer. Daha sonra anne alıştıkça 15 dakikada halledilebilir.
Anne sütü bebeğiniz için en faydalı besin kaynağı. Siz yanında olmasanız bile bebeğinizi bu eşsiz besinden mahrum bırakmayın. Anne sütü optimum beslenmeyi ve hastalıklara karşı direnç kazanmayı sağladığını unutmayın.
Mama: Kullanıma hazır mamalar en pahalı olmasına rağmen çabuk hazırlanır. Karıştırılması gereken formüller ise daha ekonomiktir ancak hazırlaması uzun sürer. Mama anne sütünden daha az besleyici olmasına karşın besleyici özellikler taşır. Ancak unutmayın ki “Anne sütü eşsizdir”. Anne sütü veya mama ile bebeğinize destek vermeyi düşündüğünüzde bebeğinizden en az 4 saat ayrı kalacaksanız. Süt biriktirmeniz gerektiğini yoksa süt kanallarının tıkanıp süt rezervinizi azaltabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Topladığınız sütü uygun saklama koşulunda daha sonra kullanabilirsiniz.

Ne Kadar Destek Vermeliyim?
Meme emzirmenin en güzel tarafı bebeğinizin alacağı miktarı kendisinin ayarlayabilmesi ve bu konuda sizin endişelenmenize gerek kalmaması olarak gösteriliyor. Biberona başladığınızda sayılar oyununa yenilmemeye bakın. Direnin. Bebeğe bakan kişiye bebek ne kadar isterse o kadar vermesini ve bebek istemediğinde vermemesini söyleyin. Ayrıca bakıcınıza eve döndüğünüzde bebeği emzirme fırsatı bulabileceğinizi dolayısıyla o saatlerde aşırı beslememesini hatırlatın. Aksi takdirde hem bebeğiniz şişmanlayabilir hem de fırsat olduğunda emzirilmesi zorlaşabilir. Biberonu vermeden önce bebeğinizin tam acıktığından ve keyfinin yerinde olduğundan emin olun. Anne dışındaki besleyiciler bebeği beslerken tıpkı sizin yaptığınız gibi ona sarılmalı ve onunla konuşmalı. Biberonla siz besleyecekseniz göğüslerinizin kamuflajını ihmal etmeyin, çünkü onları hisseden bebek anne sütünü isteyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Müzik veya oyuncak gibi bir şeyle bebeğinizi oyalayın. Bebeğiniz biberonun emziğini diliyle itiyorsa bir sonraki sefere emziği değiştirin. Yaşam düzeniniz günde iki kere beslenme saatini kaçırmanıza neden olacaksa, işe başlamadan en az iki hafta öncesinden her gün bir emzirme saatinde bebeğinize meme yerine biberon verin. İkinci biberona geçmeden önce bir hafta bu şekilde bebeğinizin alışmasını sağlayın. Biberonu yalnızca ara sıra kullanacaksanız dışarı çıkmadan önce bebeğinize iki göğsünüzü de emzirmeniz sızıntı ve dolgunluğu önler. Ayrıca bebeğinizin sizin eve dönüş saatinizden hemen önce beslenmediğinden emin olun(en az 2 saat). Böylece göğüsleriniz süt ile dolu olduğunda eve döner dönmez emzirme fırsatınız olacaktır.

Bebek Yeterli Gelişme Göstermediğinde Biberonla Beslemek:
Bazen bebek, anne sütü ile yeterince gelişme gösteremediğinde mama verilmesi önerisi ile karşı karşıya kalırsınız. O zaman anne olarak kararsızlığa düşmeniz normal. Bir taraftan emzirmeyi keserseniz bir daha başarılı emziremeyeceğinizi düşünebilirsiniz. Öte yandan da doktorunuz ona mama vermeye başlamazsanız sağlık sorunları çıkacağını söyler. Bu durumda en iyi yöntem annenin süt üretimini azaltmadan bebeğe mama verme tekniğini uygulatmaktır. Uygulayın, göreceksiniz sonuç harika olacak!

Acil Durumlar İçin Yedek Besin
Bebeğin beslenmesi için biberon kullanmayı düşünmeseniz bile yeterli miktarda anne sütünü altı biberon dolduracak kadar toplayın ve dondurun. Hastalandığınızda veya ilaç kullandığınızda bunları kullanabilirsiniz. Bebeğiniz biberona alışık değilse bile anne sütü içeren biberonu mamaya kıyasla kolay kabul edeceğine emin olun.

2. Ayındaki Bebeğin Gelişimi Hakkında Tüm Detaylar

2. Aydaki Bebeğinizin Bakımı

Bebeği Uygun Isıda Tutun
Çevrenizdeki büyükler genelde yeni annelerin bu konuda yanlış davrandıklarını düşünürler. Yoksa sizde aynı dertten muzdaripsiniz? Ancak bunun bebeğinizle ilgilenme şeklini değiştirmesine izin vermeyin. Büyükanneler ve büyükbabalar ne düşünürlerse düşünsünler bebeğin iç ısısı dengelendiği sürece bebeği çok fazla giydirmenize gerek kalmaz. Bebeği çok fazla ya da çok az giydirmek bebeğin ısı düzenlemesini bozacaktır. Genelde bebek için kendi sıcaklık ölçünüzü esas alın(eğer herkes pişerken donan ve herkes donarken pişen biri değilseniz!). Ancak bebeğin ısınıp ısınmadığını kontrol etmek için bebeğin ellerini ölçü olarak almayın. Bebeklerin elleri ve ayakları vücudunun diğer yerlerinden daha soğuktur. Neden mi? Çünkü dolaşım sisteminin daha tam olgunlaşmamıştır. Bebeğiniz hapşırdığında hemen üşüdüğünü düşünmeyin; güneş ışığına tepki veriyor ya da burnunu temizliyor olabilir. Bebeğinizin vücudu sıcaksa az giydirmemişsiniz anlamına geliyor, unutmayın. Yabancılara değil bebeğinize kulak verin. Bebekler yaygara kopararak veya ağlayarak üşüdüklerini belli ederler. Böyle bir mesaj alıyorsanız elinizin tersi ile bebeğinizin ensesini, kollarını ve giysilerin altında kalan bölgeyi kontrol edin. Bebeğiniz sıcaksa aç veya yorgun olduğu için ağlıyordur. Bebeğiniz soğuksa biraz daha giydirin. Küçük bir bebek aşırı derecede soğuksa hemen sıcak bir yere yerleştirin. Üzerinde yeterli giysi olduğu halde soğuksa vücudu onu ısıtacak kadar ısı üretemiyor olabilir. Onu giysinizin altına sokarak ısıtın. Her türlü hava koşulunda ısıtılması gereken tek yer bebeğin başıdır. Her ne kadar atalarımız ayağını sıcak tut demişse de siz onun başını sıcak tutmaya bakın. Nedenine gelince: Bebeğinizin başı örtülmediğinde isi kaybı çok fazla olur ve çoğu bebek kafasında yeterince saç olmadığı için üşür. Küçük bir bebek uyurken ısı kaybedeceği için fazladan ısıtmaya gerek vardır. Derin uykudayken bu ısı üretici mekanizma yavaşlar; dolayısıyla soğuk havalarda bebeğinizin üzerine bir battaniye daha örtmeniz gerekir. Geceleri soğuk havalarda odası
da sıcak değilse bir uyku tulumu içinde uyutmak faydalı olabilir. Bebeği soğuk havalarda giydirmeye gelince kat kat giysiler daha etkilidir. Birkaç hafif kat giysi tek kalın bir giysi tabakasından daha etkili ısınma sağlar. Çok sıcak bir yere girdiğinizde üstteki katı çıkararak bebeğinizin ısısını ayarlayabilirsiniz.

Bebeği Dışarı Çıkarma:
Hastaneden eve getirirken bebeğinizi dışarı çıkarmış oluyorsunuz. Bundan sonrada dondurucu soğuklar olmadığı sürece bebeğinizi dışarı çıkarabilirsiniz. Önceki nesillerin doğumdan sonra bebeği 2 hafta boyunca evden dışarı çıkarmama görüşü artık tamamen geçersiz. Biliyorsunuz artık devir değişti! Hastaneden eve gelebilecek kadar dayanıklı olan bir bebek parka veya süper markete de götürülebilir. Ancak grip salgını varsa bebeğinizi dışarı çıkarmamanızda yarar var. Unutmayın ki bebeğinizin bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en etkin yolu ona bakım sağlayan insanların ellerinin temiz olmasıdır. El yıkamaya çok özen gösterin. Bebeğinizi dışarı çıkarırken onu uygun biçimde giydirin ve yanınıza ani hava değişimleri için yedek giysi alın. Yağmurlu ve rüzgarlı havalarda bebeğinizin dışarıda geçirdiği zamanı kısıtlı tutun. Yazın güneşten, kışın da soğuktan korumak için bebeğinizin başlığını takın.

2. Ayındaki Bebeğin Gelişimi Hakkında Tüm Detaylar

Bebeği Şımartmak
Bebeğin rahatını sağlamak en azından ilk altı ay içinde şımarmasına yol açmaz. Yapılan çalışmalar ağladıktan sonraki ilk dakikalarda kucağa alınan ve ihtiyaçları karşılanan bebeklerin uzun vadede daha az ağladıklarını ve taleplerinin azaldığını, ileride şımarık değil aksine mutlu ve kendi kendine yeten çocuklar olduklarını gösteriyor. Ayrıca onunla daha yakın temasa geçmiş olursunuz ki bu da onun güven duygusunu pekiştireceğine inanın.

Bebeği Kırma Korkusu
Yeni doğan bebekler Çin seramikleri kadar kırılgan görünebilirler. Ama korkmayın hiç de öyle değiller! Aslında epey güçlüdürler. Kafaları yeterince iyi desteklendiği sürece normal taşıma sırasında zarar görmezler. İlk kez bebek sahibi olan anne babalar için bu zordur ama zamanla bebeğiniz için hangi tutuşun daha rahat olduğunu öğreneceksiniz.

Emzik Kullanımı
Bebek her ağladığında ağzına emziği tutuşturmak oldukça kolaydır, ama bebeğiniz ağlıyorsa emzik dışında bir ihtiyacı olabileceğini unutmayın.
Bebeğinize emzik vermeye hemen başlamamanız için birçok neden var. İşte bazıları:

•  Bebeğinizi emziriyorsanız bebeğin kafasının karışmasına(yapay meme normal bir memeden daha farklı bir hızda emilir) ve sizi emme olayına başlayamamasına neden olur.
•  İster meme, ister biberonla besleyin, bebeğiniz emzik emme duygusunu tatmin edebilir ve beslenme saatlerinde emmek istemeyebilir.
•  Yeni doğmuş bebeğinizin isteklerini dile getirmek için ağlaması daha iyidir.

Bebeğin Kulak Bakımı
Bebeğinizin kulaklarının dış tarafını yıkama bezi ile veya pamukla temizleyin, fakat kulak kanalının içine parmak, pamuk, kulak temizleme çubuğu sokmayın. Kulak doğal olarak kendini temizleyebilir ve herhangi bir malzeme ile kiri gidermeye çalışmak kirin daha derinlere itilmesinden başka bir fayda sağlamaz. Eğer aşırı kir birikimi varsa bebeğinizin kulağında iltihap olabileceği anlamına gelir. Bu durumda doktorunuzla konuşun.

2.Ayındaki Bebeğin Doktor Kontrolünde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Her doktorun ya da hemşirenin sağlıklı bebek kontrolünde yaklaşımı farklı olabilir. Fiziksel muayenenin genel organizasyonu yanında inceleme tekniklerinin tipi ve sayısı da bebeğin bireysel ihtiyaçlarına göre düzenlenir. Ancak genel olarak iki aylık bebeğin rutin muayenesinde şunların yapılması gerekir:
•  Bebeğin ve ailesinin evdeki durumu ile ilgili sorular, bebeğin nasıl beslendiği, uyku düzeni ve genel gelişimi incelenir.
•  Bebeğin ağırlığı, boyu, kafa çevresi ölçülür, doğumdan itibaren gelişim grafiğine işaretlenir.
•  Önceden görülen bir problem varsa kontrol edilir.
•  Gelişiminin incelenmesi. Kafa kontrolü(dik tutabiliyor mu?), el kullanımı, görme ve işitme becerileri, sosyal etkileşimlerle ilgili testler yapılabilir.
•  İlk aşılama seansları yapılır.(DTB:difteri-tetanos-boğmaca; OPV:çocuk felci; Hib:hemofilus b aşıları bu ayda yapılır; bebeğin doğumda birincisi yapılan hepatit-B aşısının ikincisi de bu ayda ya da 4 aya kadar yapılabilir.)
•  Beslenme, uyuma, gelişme konusunda bir sonraki ay neler yapılabileceği aktarılır.
•  Gerekiyorsa Flor desteği ve D vitamini konusunda öneriler alınabilir.
•  Bebeğe yapılan aşıların yan etkileri neler olabilir, doktorunuzu ne zaman aramalısınız gibi konularda bilgi verilir.

“Bebeğinizin ilk yılında sizi neler bekler” kitabından alınmıştır.

]]>
https://www.bebek.com/2-ayindaki-bebegin-gelisimi-hakkinda-tum-detaylar/feed/ 1 https://www.youtube.com/embed/EhLUlmifczM?feature=oembed Ay Ay Bebek Gelişimi - Bebek.com nonadult
3 Aylık Bebek Gelişimi https://www.bebek.com/3-aylik-bebek-gelisimi/ https://www.bebek.com/3-aylik-bebek-gelisimi/#comments Fri, 29 Apr 2022 18:30:30 +0000 https://bebek.com/?p=6031 3 Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeğiniz artık daha da büyüdü. 3. ayın sonunda bebeğiniz şunları yapabilir:

  • Karnının üzerindeyken kafasını 45 ile 90 derece arasında yukarı kaldırabilir.
  • Yüzüne 15 cm uzaklıktaki bir cismi başından sonuna dek takip edebilir.
  • Bebeğiniz yüksek sesle gülebilir.
  • İki elini kavuşturabilir ve ellerini izlemeye başlarlar.
  • Memnuniyet çığlıkları atabilir.
  • Dik oturtulduğu zaman kafasını dik tutabilir.
  • Karnının üzerindeyken kollarının yardımıyla göğsünü yerden kaldırabilir.
  • Küçük nesnelere dikkat gösterebilir.
  • Bir nesneye uzanabilir ve onu kavrayabilir.
  • Oturması için kollarından çekildiğinde kafasını kontrol edebilir.
  • Sesin geldiği yöne dönebilir(özellikle annesinin sesine).
  • Agu gibi sessiz harf kombinasyonları yapabilir.

Bebekler üçüncü ayını doldurduysa ve başını dik tutamıyorsa, gelişimiyle ilgili bir sorun olduğu düşünülebilir ve doktor kontrolünde incelenmesi gerekmektedir.

3 Aylık Bebek Gelişimi videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

3 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?

3 aylık erkek bebek ortalama 6500 gr, 3 aylık kız bebek ise ortalama 5800 gr ağırlığındadır.

3 Aylık Bebek Boyu Kaç cm Olmalıdır?

  • 3 aylık kız bebek boy alt sınırı: 54 cm
  • 3 aylık kız bebek boy üst sınırı: 65 cm
  • 3 aylık erkek bebek boy alt sınırı: 55 cm
  • 3 aylık erkek bebek boy üst sınırı: 65 cm

3 aylık bebeğin baş çevresi ise ortama 38.1 cm’dir.

3 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğiniz ilk 6 ay en ideal besin anne sütüdür. Çeşitli sebeplerle anne sütü alamayan bebeklerin gelişiminin ideal şartlarda ilerlemesi için mutlaka formül mamalardan destek alınmalıdır. Doktorunuza danışmadan mama takviyesine başlamamalısınız.

Eğer işe dönmeye hazırlanıyorsanız, anne sütünü sağma ve saklama yöntemlerini iyi araştırmalı ve kendinize bu konuda size yardım edecek ürünler almalısınız.

Sağılan Anne Sütü ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler konulu makalemizi okumanızı öneririz.

Sağılan Anne Sütü ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler: https://www.bebek.com/sagilan-anne-sutu-ile-ilgili-dikkat-edilmesi-gerekenler/

Unutmayın, bebeğinizin emmesi süt artışını sağlayan en önemli faktörlerden biridir.

Tüm enerjinizi bebeğinizin bakımına harcıyor olabilirsiniz bunun yanında lütfen kendini sağlığınızı ihmal etmeyin 🙂 Bol su içmeyi ve sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeyin. Doğum kilolarınızdan kurtulmak için acele etmeyin. İlk 6 ay emziren annenin diyet yapmasını istemiyoruz.

Dikkat! Doğum kilolarından kurtulmanızın en iyi yolu bebeğinizi bol bol emzirmektir.

Emzirirken günde 600-700 kalori harcadığınızı biliyor muydunuz?

3 Aylık Bebek Ne Kadar Emer?

Artık, ”3 aylık bebek kaç cc süt içer?” sorusunu merak ettiğinizi biliyoruz. Üç aylık bebeğin mide kapasitesi 150-180 ml’dir. Günde 4-8 kez emzirilmelidir.

Eğer bebeğiniz çeşitli sebeplerle anne sütü alamıyorsa, mama takviyesi yapıyorsanız “3 aylık bebek kaç cc mama içer?” sorusuna cevap verecek kişi bebeğinizin gelişimini takip eden doktorunuzdur.

Doğum sonrası kilo verme makalemiz size bu dönemde yol gösterebilir.

3 Aylık Bebek Ateş Durumunda Neler Yapmalı?

Bebeğinizin ateşi birçok durumda çıkabilir. Önce bebeğinizi iyi gözlemlemelisiniz ve ateşi çıktığında özellikle 3 ay ve altında ise her ateşi yükseldiğinde hızlıca doktora götürmelisiniz. Bu aylarda bebeklerde havale riski yüksek olduğundan mutlaka doktor gözetiminde ateşi düşürülmelidir. 3 ayından sonra ateşin sürme saatine göre doktorunuzu arayıp haberleşerek daha geç hastaneye götürmeye başlayabilirsiniz.
Ateşi düşmesine rağmen bebeğinizde huzursuzluk seziyorsanız, düşse bile doktora başvurmanızı tavsiye ederiz. 3 aylık bebek Calpol verilir mi? sorusunun cevabı da, bu dönemdeki tüm ilaçlar için geçerli olmak üzere önce doktorunuza danışmanız gerektiğidir.
Ateşle ilgili ayrıntılı bilgi için: https://www.bebek.com/bebeklerde-ateslenme-hakkinda-bilmeniz-gerekenler/

3 Aylık Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Artık bebeğinizin daha sosyal olduğunu daha önce de söylemiştik… Bu dönemde sizinle birlikte olmak çok hoşuna gideceğinden bakımını da buna göre planlayabilirsiniz. Örneğin masaj saatleri düzenleyebilir, onun cildine uygun ürünler ile masaj yapabilirsiniz. Bu onu hem çok rahatlatacak hem de cildini besleyecektir.
Bebeğinize bu dönemde, günde bir kez banyo yaptırabileceğiniz gibi iki günde bir olarak da planlayabilirsiniz. Önemli olan onun için düzenli bir bakım rutini oluşturmak. 

3 Aylık Bebek Oyunları

Bebeğinizle bu dönemlerde sık sık iletişim kurmayı unutmayın. Onunla iletişim kurarken mutlaka göz göze olun. Bebeğin ileriki dönemlerdeki dil gelişimi, zihinsel gelişimi ve duygusal gelişiminin temeli ilk aylarda atılmaktadır. Siz onunla ne kadar çok konuşursanız, onun gelişimine o kadar katkı sağlarsınız.

Peki 3 aylık bebek oyuncakları nelerdir?

Dönenceler, bu dönemde bebeğinizin ilgisini çekecek oyuncaklar olacaktır. Müzikli ve ışıklı olanlarını tercih ederek ilgisini daha çok çekebilirsiniz. Bebekler için dönence oyuncakları modellerini incelemenizi öneririz.

Zilli eldiven ve çoraplar da aynı şekilde o hareket ettikçe ses çıkararak, bebeğinizi eğlendirecektir. 🙂

3 Aylık Bebek Doktor Kontrolü

Doktorlar genelde bu ayda düzenli kontrol günü vermezler. Eğer bu ay içinde doktorunuzla randevunuz varsa yapabilecekleriniz şunlar:

  • Bebeğin gelişimi, beslenmesi ve uyumu gözden geçirilir.
  • Bebeğin ağırlığı, boyu, kafa çevresi ölçülür ve gelişim tablosuna işaretlenir.
  • Daha önce tespit edilen bir problem varsa kontrolü yapılır.
  • Beslenme, uyuma, gelişme ve bebek güvenliği gibi konularda neler yapılabileceği aileye aktarılır.

Alışveriş Önerisi – Satın Alın

3 aylık bebeğiniz için, oyun halıları alabilirsiniz. Bu hem onun kaba motor becerilerini geliştirecek hem de oldukça eğlendirecektir. ebebek’te bulabileceğiniz oyun halısı ürünlerini inceleyip, diğer bebeveynlerin yorumlarını okuyup uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.

Bebeğiniz için bu aylarda ideal bir biberon arıyorsanız, bu ürünü inceleyebilirsiniz.

Şimdi Sıra Sizde – Yorum Yazın

3 Aylık bebeğinizi nasıl büyütüyorsunuz? Bu ay içerisinde yaşadığınız sorunlar nelerdi? Nasıl üstesinden geldiniz? Diğer anneler için, yorumlarınızı bekliyoruz.

Beğenip Paylaşmayı Unutmayın!

Diğer annelerin ve anne adaylarının da okuyup bilgilenmesi için 3 aylık bebek gelişimi konulu makalemizi beğenip paylaşmayı unutmayın!

]]>
https://www.bebek.com/3-aylik-bebek-gelisimi/feed/ 36 https://www.youtube.com/embed/vG4iNyfWxro Ay Ay Bebek Gelişimi - Bebek.com nonadult
4 Aylık Bebek Gelişimi https://www.bebek.com/4-aylik-bebek-gelisimi/ https://www.bebek.com/4-aylik-bebek-gelisimi/#comments Thu, 28 Apr 2022 18:30:20 +0000 https://bebek.com/?p=6062 4 Aylık Bebek Neler Yapar?
  •   Karnının üzerinde duruyorken başını 90 derece kaldırabilir.
  • Yüksek sesle gülebilir.
  • Yüzünün yaklaşık 15 cm üzerinde tutulan bir cismi 180 derecelik bir yay boyunca takip edebilir (bir taraftan diğer tarafa)
  • Dik durumda iken başını tutabilir.
  • Bir taraftan diğerine yuvarlanabilir.
  • Bir üzüm kadar küçük nesnelere dikkat edebilir.
  • Neşe ile çığlıklar atabilir.
  • Ellerinden tutularak oturtulduğunda başını gövdesi ile aynı seviyede tutabilir.
  • Ses yönüne (özellikle annesinin sesine) döner.
  • Dik tutulduğunda bacakları üzerine biraz ağırlık verebilir.
  • Destekli oturmaya başlayabilir.
  • Sese doğru dönebilir.

4 Aylık Bebek Beslenmesi

Sevgili anneler, bebeğinizi bu aylarda da emzirmeye devam etmelisiniz. Bu aylarda meme reddi ile karşılaşılabilir. Bebeğinizi bıkmadan sabırla emzirmeye devam etmelisiniz.

Acaba sütüm kalitesiz mi? Sütüm bebeğime yetmiyor mu? Gibi düşünceler sütünüzü olumsuz etkilemekten, sizi üzmekten başka hiçbir işe yaramaz. Olumlu düşünün ve evrene güzel mesajlar verin! 🙂

İlk 6 ay sadece anne sütü bebeğinizin gelişimi için çok önemli.

Eğer doktorunuz önermediyse ve mamayla beslenmesi gerektiğini düşünmüyorsa kesinlikle mama kullanmayın. 4 ay, ek gıdaya geçiş için çok erkendir. 6 aydan önce ek gıdaya geçilmesini istemiyoruz.

6 aydan önce ek gıdaya geçmenin zararları için 6 aylık bebek beslenmesi makalemizi inceleyebilirisiniz.

4 Aylık Bebek Ne kadar Emer?

Her bebek özeldir. Her bebeğin beslenme düzeni farklıdır. Genel olarak dört aylık bebeğin mide kapasitesi 150-180 ml’dir. Günde 4-8 kez emzirilmelidir.

Unutulmamalıdır ki, ne kadar çok emzirilirse süt üretimi o kadar fazla olur. Bu sebeple bebeğinizi bol bol emzirin.

Anne Sütü Nasıl Artar? Konulu yazımızı aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Anne Sütü Nasıl Artar? https://www.bebek.com/anne-sutu-nasil-artar/

4 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?

4 aylık erkek bebek ortalama 7000 gr, 4 aylık kız bebek ise ortalama 6400 gr ağırlığındadır.

4 Aylık Bebek Boyu Kaç cm Olmalıdır?

  • 4 aylık kız bebek boy alt sınırı: 56
  • 4 aylık kız bebek boy üst sınırı: 68
  • 4 aylık erkek bebek boy alt sınırı: 57
  • 4 aylık erkek bebek boy üst sınırı: 68

4 Aylık Bebek Uykusu

4 aylık bebek çoğunlukla günde 15 saat uyurlar. Yaklaşık 10 saat gece, 5 saat ise gündüz uykusuna yatarlar. İlk aylarda olduğu gibi sık sık uyanma durumları olmamaktadır. Eğer sık sık uyanıyorlarsa doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Bebeğinizin uykusuyla ilgili yaşadığınız tüm sorunlar için “Bebeklerde Uyku Problemleri” makalemizi okuyabilirsiniz.

Onun uyku eğitimine yavaş yavaş başlayabilirsiniz, uykudan önce rutinler oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bu dönem için en ideal uyku rutini ona masaj yapmak olacaktır. Minik hareketlerle onu rahatlatacak masajlar yaparak uykuya daha rahat dalmasını sağlayabilirsiniz.

4 Aylık Bebek Gelişimi videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

4 Aylık Bebek Oyunları

Bu dönem bebeğinizin sosyalleştiği dönemdir. Etrafa daha meraklı olduğunu ve olup biteni dikkatle izlediğini görürsünüz. 4 aylık bebek oyuncağı tutmaya başlayabilir bu nedenle onunla oyun oynarken, bebeğinize oyuncakları uzatmasını ve onun almasını sağlamalısınız. Tabi bu oyuncaklar onun tutabileceği kadar hafif olmalıdır.

Peki 4 aylık bebek oyuncakları nelerdir?

Oyun halıları bu dönemde ideal oyuncaklardan biri olabilir. Uzanmasını destekleyecek ve bedensel gelişimine katkı sağlayacaktır. Onu yüzüstü yatırarak oyun halısının oyuncakları ile oynamasını sağlayabilirsiniz.

4 Aylık Bebek Doktor Kontrolü

Her doktorun kontrollerdeki yaklaşımı farklı olabilmekle beraber genel olarak bu ay ki kontrolde şunlara dikkat edeceğini söyleyebiliriz.

  • Sizin, bebeğinizin ve ailenin geri kalanının evde bir sıkıntılarının olup olmadığı, bebeğinizin beslenmesi, uyuması ve genel gelişimi ile ilgili sorular sorulması.
  • Bebeğinizin boyunun, ağırlığının, baş çevresinin ölçülmesi ve doğumdan itibaren tutulan gelişim çizelgesine eklenmesi.
  • Daha önceki sorunlarında kontrol edildiği genel fizik muayene yapılması.
  • Bebeğin gelişiminin değerlendirilmesi. Muayene eden kişi bebeğin baş kontrolünü, el becerisini, görme, duyma ve sosyal etkileşimini değerlendirir.
  • Eğer bebeğinizin sağlığı iyi ise ve bir engel yok ise ikinci dönem aşılar uygulanır.(DTB:difteri-tetanoz-boğmaca; OPV:çocuk felci; Hib:hemofilus influenza;Hepatit-B:sarılık)
  • Bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa D vitamini takviyesi ve flor desteği ile ilgili bilgi verilir.
  • Katı gıdalara geçiş hakkında bilgi verilir.

Alışveriş Önerisi – Satın Alın

4 aylık bebeğiniz, kavrama ve hareket ettirme yetileri gelişmiş olduğundan oyuncakların tümüne ilgi duyabilir ancak onun yüzüne zarar vermemesi için yumuşak yapıda olan oyuncakları tercih etmenizi öneriririz. Tam da ona göre ebebek’te bulabileceğiniz pelüş oyuncaklar ürünlerini inceleyip, diğer bebeveynlerin yorumlarını okuyup uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.

Şimdi Sıra Sizde – Yorum Yazın

4 Aylık bebeğinizi nasıl büyütüyorsunuz? Bu ay içerisinde yaşadığınız sorunlar nelerdi? Nasıl üstesinden geldiniz? Diğer anneler için, yorumlarınızı bekliyoruz.

Beğenip Paylaşmayı Unutmayın!

Diğer annelerin ve anne adaylarının da okuyup bilgilenmesi için 4 aylık bebek gelişimi konulu makalemizi beğenip paylaşmayı unutmayın!

]]>
https://www.bebek.com/4-aylik-bebek-gelisimi/feed/ 123 https://www.youtube.com/embed/3aBtfYyU_7o Ay Ay Bebek Gelişimi - Bebek.com nonadult
5 Aylık Bebek Gelişimi https://www.bebek.com/5-aylik-bebek-gelisimi/ https://www.bebek.com/5-aylik-bebek-gelisimi/#comments Wed, 27 Apr 2022 18:30:56 +0000 http://bebek.com/?p=480 https://www.bebek.com/bebeginizin-5-aydaki-gelisimi/

5 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Dik oturduğunda başını düz tutabilir.
  • Karnının üstünde yatarken kollarından destek alarak göğsünü yerden kaldırabilir.
  • Bir taraftan bir tarafa yuvarlanabilir.
  • Bir üzüm kadar küçük nesnelere dikkat edebilir.
  • Neşe ile çığlıklar atabilir.
  • Bir nesneye doğru uzanabilir.
  • Parmaklarının uçlarına değdirilen bir çıngırağı kapabilir.
  • Bacaklarının üzerine bir miktar ağırlık verebilir.
  • Ellerinden çekilerek oturtulduğunda başını gövdesi ile aynı seviyede tutabilir.
  • İnsan sesine doğru dönebilir.
  • Bebeğiniz belki yardımsız olarak oturmayı da başarabilir.
  • Aguu ve benzeri sesli ve sessiz kombinasyonları çıkartabilir.

5 Aylık Bebek Beslenmesi

5 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin 5. ayında onu hala sadece anne sütüyle beslemeniz gerektiğini unutmayın. Uzmanlar ek gıdaya geçişin en ideal 6. ayda olduğunu söylerler.

Ancak bebeğinizin gelişimi ayına göre ideal şartlarda ilerlemiyorsa bebeğinizin gelişimini takip eden doktorlar ek gıdaya erken başlatabilirler.

Ek gıdaya başlamadan önce doktorunuza danışınız. Unutmayın, bebeğinizin bir yaşına kadar ana öğünü anne sütüdür.

 

5 Aylık Bebek Ne Kadar Emer?

”5 aylık bebek kaç cc süt içer?” sorusunu merak ettiğinizi biliyoruz. 5 aylık bebeğin mide kapasitesi ise 180-210 ml’dir. Günde 4-6 kez emzirilmelidir.

Eğer bebeğiniz çeşitli sebeplerle anne sütü alamıyorsa, mama takviyesi yapıyorsanız “5 aylık bebek kaç cc mama içer?” sorusuna cevap verecek kişi bebeğinizin gelişimini takip eden doktorunuzdur.

5 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?

5 aylık erkek bebek ortalama 7500 gr, 5 aylık kız bebek ise ortalama 6900 gr ağırlığındadır.

5 Aylık Bebek Boyu Kaç cm Olmalıdır?

  • 5 aylık kız bebek boy alt sınırı: 57
  • 5 aylık kız bebek boy üst sınırı: 70
  • 5 aylık erkek bebek boy alt sınırı: 58
  • 5 aylık erkek bebek boy üst sınırı: 70

Bebeğinizin tüm gelişim sürecindeki boy ve kilo durumunu öğrenmek için Boy ve Kilo Cetvelimizi inceleyebilirsiniz.

5 Aylık Bebek Gelişimi İçin Neler Yapmalı?

5  aylık bebek, artık iyice sosyalleşmeye ve çevresinin tam anlamıyla farkında olmaya başlamıştır.
Bebekler ne zaman oturabilir? diyen anne ve babalar için, 5 ay tam da bebeğinizin oturma egzersizleri yapması için uygun zaman. Sağlıklı gelişim için, bebeğin bu ayda oturma egzersizleri yapıyor olmanız gerekmektedir. Bu denemeleri yaparken mutlaka bebeğinize destek yastıklar olması gerektiğini unutmayın.

Bebeklerin kaba motoru özellikleri, yani bir şeylere uzanması, oturması, dönmesi, vücudunu hareket ettirmesi, ilk 6 aylık gelişim için yakından takip edilmesi gereken özelliklerdir. Bunları geliştirmek için bebeğinizi göbek üzerinde yatırarak bir süre vakit geçirmesini sağlamanız gerekmektedir. Bunun için oyun halılarından destek alabilirsiniz. Bebeğinizi güvenli bir şekilde göbeğinin üzerine bırakmalısınız. Bu şekilde bebeğin yerçekimine karşı hareket etmesini sağlayacaksınız. Tüm kas yapısını kullanmayı öğrenecektir.

Bebeğiniz bu ayda kendi başına oturmak için doğrulma hareketleri yapabilir. Hala kas yapısı tam anlamıyla gelişmediği için, oturma pozisyonu aldığında yanına destek yastıkları koymayı unutmayın.

Hiç olmadığı kadar güçlü:

Bebeğinizin duyma duyusu, 5 aylık dönemde daha önce hiç olmadığı kadar güçlenmeye başlamıştır. Bu sayede bebeğiniz hem sizin seslerinizi daha iyi ayırt edecek hem de sesli oyuncaklara ve etrafındaki seslere daha kolay tepki gösterecektir.

5 Aylık Bebek Oyuncakları

Bebeğiniz bu ayda hem kendi sesini keşfedeceğinden hem de nesneleri kavrama yetisi oldukça geliştiğinden uzanabileceği oyuncaklara ilgi duyar. Özellikle oyun halıları 5 aylık bebekler için eğlence kaynağı olabilir. Bunun dışında bebeğinizin dişinin kaşınmaya başladığını düşünürsek, diş kaşıyıcı oyuncaklardan yardım alabilirsiniz.

Oyuncaklar dışında, bebeğinizle oynamanız ve onun dil gelişimine destek olmanız çok önemli. Ses çıkarmaya başladığı bu dönemde, siz de ona karşılık vererek ve göz göze iletişim kurarak gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

Ayrıca 5 aylık bir bebek kendi yansımasına tepki verebilecek aya gelmiş durumdadır. Bir ayna tutarak kendisini görmesini sağlayabilir, böylece eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

5 Aylık Bebek Gelişimi videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

5 Aylık Bebek Diş Çıkarır mı?

Bebeğinizin bu aylarda dişlerinin kaşındığını fark etmeniz mümkün. Bu süreç aslında 4. Ayında da başlamış olabilir. Bebeğinizin diş çıkarma sürecinde olup olmadığından emin olmak için bu belirtilere bakabilirsiniz:

  • Düşük Ateş
  • İshal
  • Sebepsiz Yere Huysuzluk
  • 1 Aya Yakın Süren Ağız Sulanması

5 Aylık Bebek Uykusu 

Bebeğinizin yaşına uygun saatlerde uykuya dalması gerekmektedir. Gündüz uykuları da bebeğiniz büyüdükçe değişiklik gösterecektir. İyi bir uyku için doğru zamanlamanın da oldukça önemi vardır.

5 Aylık bebeğiniz henüz düzenli uykuya geçmediyse doktorunuzdan veya uyku danışmanından yardım almanızı tavsiye ederiz.

5 Aylık Bebeğin Doktor Kontrolü

Birçok doktor bu ay için rutin kontrol önermemiştir ama gelecek aya kadar bekleyemeyecek bir probleminiz olduğunda doktorunuzu arayın.

Dikkat!

Bebeğiniz büyüdükçe evde başına gelebilecek kaza riskleri artmaktadır. Kendi vücudunu yavaş yavaş kaldırabilmeye başlayan ve nesneleri kavramaya başlayan bebeğinizi tehlikelerden korumak için yalnız bırakmamaya özen gösterin.

Alışveriş Önerisi – Satın Alın

5 aylık bebeğiniz için, farklı oyuncaklar dışında, yatak korumalıkları alabilirsiniz. Eğer bebeğiniz koruması olmayan bir yatakta yatıyor ise, bu dönemde kendini kaldırmaya başladığından ufak kazalar yaşanabilir. ebebek’te bulabileceğiniz yatak bariyerleri ürünlerini inceleyip, diğer bebeveynlerin yorumlarını okuyup uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.

Şimdi Sıra Sizde – Yorum Yazın

5 Aylık bebeğinizi nasıl büyütüyorsunuz? Bu ay içerisinde yaşadığınız sorunlar nelerdi? Nasıl üstesinden geldiniz? Diğer anneler için, yorumlarınızı bekliyoruz.

Beğenip Paylaşmayı Unutmayın!

Diğer annelerin ve anne adaylarının da okuyup bilgilenmesi için 5 aylık bebek gelişimi konulu makalemizi beğenip paylaşmayı unutmayın!

]]>
https://www.bebek.com/5-aylik-bebek-gelisimi/feed/ 122 https://www.youtube.com/embed/hHX1rJWf_AE Ay Ay Bebek Gelişimi - Bebek.com nonadult
6 Aylık Bebek Gelişimi ve Beslenme Önerileri https://www.bebek.com/6-aylik-bebek-gelisimi/ https://www.bebek.com/6-aylik-bebek-gelisimi/#comments Tue, 26 Apr 2022 18:30:35 +0000 https://bebek.com/?p=6597

6 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Destekle oturabilir.
  • Artık cisimlere uzanarak onları alabilir.
  • Emeklemeye başlayabilir veya emekleme çabalarında olabilir.
  • Ellerinden tutup kaldırmak istediğinizde ayaklarına doğru yüklenebilir.
  • Eşyaları uzun süre inceler ve onları tanımaya çalışır.
  • Elleriyle ve ayaklarıyla oynamayı çok sever.
  • Biberonunu eliyle kavrayacak kadar kavrama yeteneği gelişmiştir.
  • Kırmızı ve turuncu gibi canlı renkler ilgisini çeker.
  • Elinden oyuncağınızı aldığında tepki gösterebilir. 🙂
  • İlk dişleri çıkmaya başlayabilir, bu nedenle bazı zamanlar huysuz olabilir, ateşi çıkabilir.
  • Onu kucağınıza almanız için size doğru uzanabilir.
  • Düşen nesneleri arayarak nerede olduğunu bulmaya çalışır, bu nedenle elindeki nesneleri atmayı çok sever.

6 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğiniz 6 aylık oldu diye sakın anne sütünü kesmeyi düşünmeyin 🙂 6 aylık bebekler ek gıdaya geçebilir ancak bu anne sütünün kesileceği anlamına gelmez. Ek gıdaları anne sütüne takviye olarak görmelisiniz.

Anne sütü bebeğiniz için ana öğün, ek gıdalar ise ara öğün olmalıdır.

Bebeğinize vereceğiniz ilk gıdaların alerji yapıp yapmamasına dikkat etmelisiniz. Bu nedenle bir yiyeceği üç gün vermenizi, herhangi bir reaksiyon olursa bir kenara not alarak bir daha vermemenizi, doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Üç gün kuralını ek gıdaya başlarken mutlaka uygulamalısınız. Üç gün kuralı hakkında daha detaylı bilgi için 6 aylık bebek beslenmesi makalemizi inceleyebilirsiniz.

6 Aylık Bebek Gelişimi

6 aylık bebek neler yiyebilir diye soruyorsanız, püre haline getirilmiş meyveleri ve sebzeleri rahatlıkla tüketebilir. Bal ve inek sütü, bebeğinize ilk bir sene boyunca vermemeniz gereken besinler arasında yer almaktadır. Alerji yapmayacak meyve ve sebzeleri  buharda pişirip püre haline getirerek, gönül rahatlığıyla yedirebilirsiniz.

Patlıcan da yine bal ve süt gibi ilk sene bebeğinize vermemeniz gereken besinler içerisinde yer almaktadır.

Bebeğinizin damak zevkini oluşturacağınız bu dönemlerde tuz ve şekerden de uzak durmanızı tavsiye ederiz. Unutmayın, bebeğinize tattırmadığınız sürece o asla şeker ve tuzlu yiyecekler istemeyecektir. Kendi yiyecekleriniz kadar tuz eklemeniz onun için yemeği lezzetlendirmez.

Damak zevkini sağlıklı besinler ile oluşturursanız, onun sağlıklı beslenen bir birey olmasının temellerini atabilirsiniz.

6 Aylık Bebek Ne Kadar Emer?

Altı aylık bebeğin mide kapasitesi ise 180-210 ml’dir. Günde 4-6 kez emzirilmelidir.

Eğer bebeğiniz çeşitli sebeplerle anne sütü alamıyorsa, mama takviyesi yapıyorsanız “6 aylık bebek kaç cc mama içer?” sorusuna cevap verecek kişi bebeğinizin gelişimini takip eden doktorunuzdur.

İşte bebeğinizin ilk ek gıdaya geçiş süreci için yapabileceğiniz birkaç tarif:

Mercimekli Bebek Tarhana Çorbası

Malzemeler:

– 1 Yemek Kaşığı Hammm Bebek Tarhanası

– 2 Su Bardağı Kemik Suyu

– 1 Bardak Su

– Yarım çay bardağı kırmızı mercimek

– Yarım çay bardağı su

– 1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı

Yapılışı:

1- 2 Su Bardağı İlikli Kemik Suyunu tencereye koyun. Üzerine zeytinyağı ve mercimeği ekleyin.

2- Mercimeği 10-15 Dakika pişirdikten sonra 1 bardak soğuk su ekleyin.

3- Üzerine kırmızı mercimek ekleyin. Mercimekler piştikten sonra yarım çay bardağı suyla karıştırdığınız HAMMM tarhanayı çorbaya ekleyin. Sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.

4- Eğer dilerseniz çorbayı blendırdan geçirebilirsiniz.

Sütlü Bisküvili Doyurucu Bebek Maması:

Malzemeler:

– 10 Adet HAMMM Keçi Sütlü Bebek Bisküvisi

– Yarım Su Bardağı Ev Yapımı Yoğurt

– 4-5 Yemek Kaşığı Sıcak Ihlamur

– 1 Tatlı Kaşığı İnce Çekilmiş Badem

Yapılışı:

1- HAMMM Keçi Sütlü Bebek  bisküvisini bir kaba alın üzerine sıcak ıhlamur dökün. Çatalla bisküvileri ezin.

2- Ezilmiş bisküvilerin içerisine ev yapımı yoğurt ve ince çekilmiş badem ekleyip karıştırın.

3- baby&plus Silikon Mama Kaşığının haznesi mamayla doldurun. Kaşığın uç kısmını çevirerek takın. Silikon hazneyi hafifçe bastırarak mamanın kaşığa gelmesini sağlayın. Bebeğiniz kolayca besleyin.

6 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?

6 aylık erkek bebek ortalama 7600 gr, 6 aylık kız bebek ise ortalama 7400 gr ağırlığındadır.

6 Aylık Bebek Boyu Kaç cm Olmalıdır?

  • 6 aylık kız bebek boy alt sınırı: 59
  • 6 aylık kız bebek boy üst sınırı: 72
  • 6 aylık erkek bebek boy alt sınırı: 60
  • 6 aylık erkek bebek boy üst sınırı: 73

6 Aylık Bebek Oyunları

Bebeğiniz bu dönemde kaybolan nesneleri yeniden bulmayı çok sevecektir. Bu tarz oyunlar kurgulayıp, oyuncaklarını bir örtünün altına saklayıp sonra örtüyü kaldırarak ona minik sürprizler yapabilirsiniz. Bu durum onu kahkahalara boğacaktır. 🙂

6 Aylık Bebek Gelişimi

Nesneleri birbirine vurmayı çok sevdiği bir aydayız, yumuşak ve ona zarar vermeyecek iki nesneyi eline vererek vurmasını sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizin etrafına anne ve baba fotoğraflarını asarak zaman zaman bu kim diye sorarak yine minik oyunlar oluşturabilirsiniz. Sizleri artık fotoğrafınızdan kolaylıkla tanıyıp anne ve baba diyebilir.

Bebeğiniz bu ay sosyalleşiyor!

Etrafını keşfetmenin tadını çıkaran bebeğinizin en fazla sosyalleştiğini fark edeceksiniz. Artık sadece sizinle değil, etrafıyla da konuşmak isteyecek ve çevresindeki insanları incelemeye başlayacaktır. Bu dönemde onu başka bebeklerle, aile büyükleriyle bir araya getirmeye özen gösterin. Böylece sosyal gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

6 Aylık Bebek Doktor Kontrolü

Bu ayda bebeğinizi doktora götürdüğünüzde bebeğinizi tartacak ve ideal kiloda olup olmadığını ölçecektir.

Size ek gıda tavsiyelerinde bulunacaktır.

Eğer bebeğinizin aşılarından sırası gelen varsa 6. Ayında bu aşıları yapabilir.

Bunun dışında sizin aklınızda bebeğinizin beslenmesine ve uykusuna dair sorularınız varsa doktorunuza danışabilirsiniz.

6 Aylık Bebek Gelişimi videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Alışveriş Önerisi – Satın Alın

6 aylık bebeğiniz için ek gıdaya geçiş yaptıysanız, mama sandalyesi vakti geldi demektir! Onun için en ideal mama sandalyesini annelerin yorumlarını okuyarak uygun fiyata ebebek’ten satın alabilirsiniz.

Şimdi Sıra Sizde – Yorum Yazın

6 Aylık bebeğinizi nasıl büyütüyorsunuz? Bu ay içerisinde yaşadığınız sorunlar nelerdi? Nasıl üstesinden geldiniz? Diğer anneler için, yorumlarınızı bekliyoruz.

Beğenip Paylaşmayı Unutmayın!

Diğer annelerin ve anne adaylarının da okuyup bilgilenmesi için 6 aylık bebek gelişimi konulu makalemizi beğenip paylaşmayı unutmayın!

]]>
https://www.bebek.com/6-aylik-bebek-gelisimi/feed/ 29 https://www.youtube.com/embed/jVioyeGpRwI Ay Ay Bebek Gelişimi - Bebek.com nonadult
7 Aylık Bebek Gelişimi https://www.bebek.com/7-aylik-bebek-gelisimi/ https://www.bebek.com/7-aylik-bebek-gelisimi/#comments Mon, 25 Apr 2022 19:00:19 +0000 http://bebek.com/?p=473

7 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Yardımsız olarak oturabilir.
  • Kendi kendine kraker yiyebilir.
  • Dik tutulduğunda bacakları üzerine ağırlık verebilir.
  • Oyuncağını aldığınızda itiraz edebilir.
  • Ulaşamayacağı bir yerdeki oyuncağı alabilmek için çabalayabilir.
  • Bir elinden diğerine bir nesneyi geçirebilir.
  • Düşen bir nesneyi arayabilir.
  • İnsan sesine doğru dönebilir.
  • Birisine ya da bir eşyaya tutunarak ayakta durabilir.
  • Oturur durumdan ayakta durur duruma kendini çekebilir.
  • Yüzükoyun yatarken oturur duruma geçebilir.
  • Eşyalara doğru yürümeye çalışabilir.
  • Anlamını bilmeksizin anne ve baba diyebilir.

7 Aylık Bebek Gelişimi

7 Aylık Bebek Beslenmesi – Ek Gıdaya Geçiş

7 Aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı diyorsanız; Yumuşak, topaksız, yarı sıvı püreler vermenizi öneririz.

  • Pirinçunu muhallebisi: kaynamış su, anne sütü, yada hazır mama ile karıştırarak.
  • Havuç püresi: soyulup haşlanan havuçlar püre haline getirilir.
  • Meyve püresi: elma yada yumuşak olgun armut ezilerek yapılır.
  • Patates püresi: haşlanan patatesler hafif sulandırılarak iyice ezilir.
  • Verebileceğiniz diğer uygun besinler: kabak, karnabahar, bezelye ve iyi pişmiş taze fasulye.

Eğer bebeğiniz için yapabileceğiniz faydalı bir tarif arıyorsanız, Şekersiz Bebek Muhallebisi tarifimizi inceleyebilirsiniz.

Ek gıdaya geçiş ile birlikte, bebeğiniz için su içme dönemi de başladı. Bebekler için suyun ph değerleri ve sodyum oranları çok önemlidir. Henüz böbrekleri gelişim aşamasında olduğundan mümkün olduğunca sodyum oranı düşük olanları tercih etmelisiniz. Bebeklerde su konusunda daha ayrıntılı bilgi için, Bebeklerde Su İçmenin Önemi makalemizi inceleyebilirsiniz.

7 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?

7 aylık kız  bebek ortalama 8000 gr, 7 aylık erkek bebek ise ortalama 8200 gr ağırlığındadır.

7 Aylık Bebek Boyu Kaç cm Olmalıdır?

  • 7 aylık kız bebek boy alt sınırı: 61
  • 7 aylık kız bebek boy üst sınırı: 73
  • 7 aylık erkek bebek boy alt sınırı: 62
  • 7 aylık erkek bebek boy üst sınırı: 75

Bebeğinizin tüm gelişim sürecindeki boy ve kilo durumunu öğrenmek için Boy ve Kilo Cetvelimizi inceleyebilirsiniz.

7 Aylık Bebek Diş Çıkarması

Bebeğiniz en erken 4 aydan başlasa da, 7 aylık bebeklerde diş çıkarma belirtileri kendini göstermeye başlar. Bebeğiniz elini sürekli ağzına götürüyorsa, oyuncaklarını ısırmak istiyorsa, ağzından bol bol salya çıkarması artık dişlerinin çıkmak üzere olduğunun göstergesidir.

7 Aylık Bebek Oyunları

Bebeğiniz 7. ayında bol bol diş kaşıyıcılarla oynamak isteyecektir. Bu dönemde ona sağlıklı malzemelerden oluşan diş kaşıyıcılar alabilirsiniz.

Bebeğin 7 aylıkken yapabilecekleri bunlarla sınırlı değildir ayrıca ; Yumuşak toplar da bu dönemde bebeğinizin rahatça oynayabileceği oyuncaklar içerisinde yer alır.

Bebeğinizin elleriyle ve ayaklarıyla sık sık oynamaya başladığını göreceksiniz, bu nedenle onunla el ayak çırpma oyunları yapabilirsiniz. Yalnızca oyuncakla değil, sizinle temas kurarak oyun oynaması onun sosyal gelişimi açısından çok önemlidir.

“Üzgünüm anneciğim, sabrını denemeye başlıyorum”

Bu dönemde bebeğiniz sizin onu uyardığınız konularla ilgili aksiyon alma eğiliminde olabilir. Örneğin bir oyuncağı yere fırlatmak, oyuncaklarını ağzına sokmak gibi. Bu süreçte unutmamanız gereken bir şey var, bebeğiniz büyüyor ve çok merak ediyor. 🙂 Hep sizi ve tepkilerinizi hem de nesnelerin tepkilerini görmek onun hoşuna gidiyor. Anlamadığını düşünmeden ona uyarılarda bulunabilirsiniz, emin olun sizin ne demek istediğinizi çok iyi biliyorlar. 🙂

7 Aylık Bebek Gelişimi videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bebekler Ne Zaman Dik Oturmaya Başlar?

7 aylık bebekler artık dik oturmaya başlayabilir, ona bu konuda destek olarak, daha uzun süre oturması konusunda teşvik edeceğiniz oyunlar kurabilirsiniz.

Bebeğinizin 7. Aydaki Gelişimi

Bebekler Ne Zaman Yabancılamaya Başlar?

7. ayında bebeğiniz çevresindeki kişileri yabancılamaya başlar ve sürekli sizinle olmak isteyebilir. Sürekli sizinle olmak istemesi aslında onun etrafı keşfetmeye başladığını ve yavaş yavaş insanları tanıdığını gösterir. Bu nedenle yabancılama durumu sizi korkutmasın. 🙂 Mümkün olduğunca onun yanında olarak bu süreci daha rahat geçirebilirsiniz.

7 Aylık Bebek Doktor Kontrolü

Doktorların çoğu bu ayda eğer çocuğun aşısıda yoksa sağlıklı bebek muayenesi yapmazlar. Bir sonraki aya kadar bekleyemeyecekseniz ve kaygılarınız yada herhangi bir hastalık durumu söz konusu ise doktorunuza başvurun.

Alışveriş Önerisi – Satın Alın

7 aylık bebeğiniz artık kulplu bardaklardan su içmeye başlayabilir, bu dönemde onun kolay kavrayabileceği bardakları ebebek’te bulabilir ve  diğer bebeveynlerin yorumlarını okuyup uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.

Şimdi Sıra Sizde – Yorum Yazın

7 Aylık bebeğinizi nasıl büyütüyorsunuz? Bu ay içerisinde yaşadığınız sorunlar nelerdi? Nasıl üstesinden geldiniz? Diğer anneler için, yorumlarınızı bekliyoruz.

Beğenip Paylaşmayı Unutmayın!

Diğer annelerin ve anne adaylarının da okuyup bilgilenmesi için 7 aylık bebek gelişimi konulu makalemizi beğenip paylaşmayı unutmayın!

Sevgiler,

]]>
https://www.bebek.com/7-aylik-bebek-gelisimi/feed/ 31 https://www.youtube.com/embed/GhLICFFxEhw Ay Ay Bebek Gelişimi - Bebek.com nonadult
8 Aylık Bebek Gelişimi https://www.bebek.com/8-aylik-bebek-gelisimi/ https://www.bebek.com/8-aylik-bebek-gelisimi/#comments Sun, 24 Apr 2022 19:20:58 +0000 http://bebek.com/?p=561 8 Aylık Bebek Neler Yapar?
  • Ayakta tutulduğu zaman ayaklarının üzerine bir miktar ağırlık veriyor olmalıdır.
  • Bir küpü yada başka bir nesneyi bir elinden öbür eline geçirebilmesi lazımdır.
  • Bir oyuncağı arayıp bulmalı ve avucunun içine almalıdır.
  • Duyduğu bir sese doğru dönebilmelidir.
  • Artık bebeğiniz bir yere veya bir kişiye tutunarak ayakta durabilir.
  • Oyuncağını vermemek için direnir.
  • Ulaşamayacağı bir oyuncağı almak için çabalar.
  • Ce-e oynayabilir.
  • Karnının üstünde yatarken oturur duruma geçebilir. Baş parmağı ile işaret parmağını kullanarak küçük nesneleri parmaklarının arasında tutabilir.
  • Bebeğiniz biraz erken olmakla beraber oturur durumda iken kendini itip ayakta durur pozisyona gelebilir.
  • Yarı anlaşılır bir şekilde anne-baba diyebilir.
  • Hatta bebeğiniz güle güle oyunu oynayabilir ya da giden birisine baş baş yapabilir.

8 Aylık Bebek Beslenmesi – Parmak Besinlerine Geçiş

Çoğu bebekler yedi aylık olduklarında bazen daha da önce parmak besinlerini yemeğe hem istekli hem de yetenekli duruma gelirler (artık parmakları ile nesneleri kavrama yetenekleri gelişir). Bu geçiş yavaştan daha ziyade birden olur. Bebekler ağızlarının içine birilerinden bağımsız besin götürebileceklerini keşfettikleri zaman, ağızlarının içine ustaca sokabilecekleri besinlerin sayısı süratle artar. İlk önceleri birçok bebek ekmek parçasını yumruğu içine alarak kemirir. Parmaklarını tam kullanamadığı için ekmek onun en rahat tutabileceği besindir.

8 aylık bebek beslenmesi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için tıklayın.

Blw yöntemi nedir? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Avuç içinde kalan son besin parçasını yemek biraz sorun yaratabilir ve bu durumu ağlayarak protesto edebilir veya bunu avucundan yere bırakıp yenisini isteyebilir. 🙂

Parmak besinlerini idare etmeyi öğrenmek genelde yemek masasında özgür kalmak yolunda ilk atılmış adımdır. İlk parmak besini olmayı hak edecek besinler arasında bebeğin diş etleri arasında dolaştırılıp yutulabilir hale getireceği veya ağız içinde çiğnemeye gerek kalmadan dağılabilen besinler yer alırlar. Bu besinler büyük çoğunlukla çiğnenebilir parçalar halinde kesilmiş olmalıdırlar. İyi seçimler arasında saf buğdaydan yapılmış ekmekler veya tostlar, küçük peynir çubukları, yumuşak muz, armut, şeftali ve kayısı parçaları, yumuşak pişirilmiş havuç, patates, brokoli, yumuşak köfteler, lop pişirilmiş yumurta sarısı ve beyazını yiyebilecek duruma geldiğinde tüm yumurta sayılabilir. Parmak besinlerini vermek için kırılmayan bir tabak üzerinde veya bebeğin beslenme masasının üstüne dört beş parça serpiştirin ve bebek yedikçe yerlerine yenisini koyun.

8 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?

8 aylık erkek bebek ortalama 8500 gr, 8 aylık kız bebek ise ortalama 8200 gr ağırlığındadır.

8 Aylık Bebek Boyu Kaç cm Olmalıdır?

  • 8 aylık kız bebek boy alt sınırı: 62
  • 8 aylık kız bebek boy üst sınırı: 75
  • 8 aylık erkek bebek boy alt sınırı: 63
  • 8 aylık erkek bebek boy üst sınırı: 77

8 Aylık Bebek Uykusu

Bu dönemde ek gıdaya geçişi iyice tamamlamış olacağından geceleri daha uzun süre uyuyabilir. Bebeğinizi ek gıdaya geçtikten sonra gece emzirmek için uyandırmanıza gerek yoktur.

Ancak bebeğiniz daha hareketli bir döneme girdiğinden daha erken saatlerde uyanmaya başlayabilir. Bu dönemde dikkat etmeniz gereken şeylerden biri yatakta güvenliğidir. Çünkü 8 aylık bir bebek, artık tutunup kalkma eğilimleri gösterebilir. Bu nedenle yatağı onun için özellikle geceleri tehlikeli olabilir. Yatak bariyerleri alabilir veya fermuar ile çıkma bölmeleri olan park yatakları tercih edebilirsiniz.

8 Aylık Bebek videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

8 Aylık Bebek Emekler Mi?

Öncelikle emeklemenin tamamen bebeğe özgü bir davranış olduğunu unutmayalım. 8 aylık bir bebeğin henüz emeklemeye başlamamış olması onun gelişiminin yavaş olduğu anlamına gelmez.

Kilosundan dolayı bazen emeklemekte bebeğiniz zorlanabilir veya yalnızca canı istemediği için emeklemiyor olabilir. 🙂 Bunu iyi gözlemlemeli ve eğer gerçekten bir sorun olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

8 Aylık Bebekler Neler Yiyebilir?

İşte bebeğinizin keyifle yiyebileceği bazı tarifler:

8 Aylık Bebek Oyunları

Artık bebeğiniz kendi kendine oturduğu için, önüne oyuncakları koyduğunuzda oynamaya başladığını göreceksiniz. Tek başına oyuncakları tutabilir, oynayabilir, elden ele değiştirebilir. Bu nedenle ona yumuşak oyuncaklar alıp gelişimine destek olabilirsiniz.

Bebeğiniz bu aylarda emekleme hazırlıklarına başlar, bu nedenle onu teşvik edecek oyunlar oynayabilirsiniz.

8 Aylık Bebek Doktor Kontrolü

Doktorların çoğu bu ayda rutin sağlam çocuk muayenesi yapmazlar, ancak eğer bir sorununuz ya da bebeğinizin bir problemi varsa hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Alışveriş Önerisi – Satın Alın

8 aylık bebeğiniz artık tutunup kalkmaya başlayabilir, bu  durumlarda ev kazaları yaşanmaması için evde güvenlik ürünlerini incelemenizi tavsiye ederiz.

Şimdi Sıra Sizde – Yorum Yazın

8 Aylık bebeğinizi nasıl büyütüyorsunuz? Bu ay içerisinde yaşadığınız sorunlar nelerdi? Nasıl üstesinden geldiniz? Diğer anneler için, yorumlarınızı bekliyoruz.

Beğenip Paylaşmayı Unutmayın!

Diğer annelerin ve anne adaylarının da okuyup bilgilenmesi için 8 aylık bebek gelişimi konulu makalemizi beğenip paylaşmayı unutmayın!

 

]]>
https://www.bebek.com/8-aylik-bebek-gelisimi/feed/ 19 https://www.youtube.com/embed/8cZfFFtnTmw Ay Ay Bebek Gelişimi - Bebek.com nonadult
9 Aylık Bebek Gelişimi https://www.bebek.com/9-aylik-bebek-gelisimi/ https://www.bebek.com/9-aylik-bebek-gelisimi/#comments Sat, 23 Apr 2022 16:50:26 +0000 http://bebek.com/?p=431

9 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Uzaktaki bir oyuncağı yakalamaya çalışabilir.
  • Düşen nesneleri takip edebilir.
  • Oturur pozisyonda ayağa kalkabilir.
  • Yüzüstü pozisyonda oturur duruma geçebilir.
  • Oyuncağını kimseye kaptırmaz.
  • Birisine veya bir şeye tutunarak ayağa kalkar ve durur.
  • Başparmağı ve herhangi bir parmağı ile nesneleri tutabilir.
  • Anne baba der.
  • El oyunları oynayabilir ve el sallayabilir.
  • Mobilyalara tutunarak yürüyebilir.
  • Fincandan ya da bardaktan tek başına su içebilir.
  • Hatta bebeğiniz anne baba dışında bir iki kelimede söyleyebilir.
  • Tek başına ayakta bile durabilir.

9 Aylık Bebek Gelişimi videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

9 Aylık Bebek Beslenmesi – Parmak Besinlerine Geçiş

İyi yemek alışkanlığının kazandırılması
Bütün çocuklar abur cuburlara meyilli olarak doğmazlar. Çocuk dünyaya hiç bir tadı bilmeden gelir ve öğrenilen tatlar bizim onu tanıştırdığımız gıdalara bağlıdır. Ve çocuğumuzun nasıl besleneceği tamamen bizim onun önüne koyduğumuz yiyeceklerle bağlantılıdır. Eğer ileride çocuğunuzun yeme alışkanlığından şikayet etmek istemiyorsanız başlangıçtan itibaren ona doğru besinler sunun.

9 Aylık Bebek Gelişimi

  • Beyaz un ile hazırlanmış yiyecekleri göz önünden kaldırın. Bu size şimdiye kadar okuduğunuz diyet listelerini hatırlatmış olabilir fakat bu zayıflamaktan çok sağlıklı beslenmenin bir koşuludur. Ekmeğinizi mümkün olduğunca kepek ve çavdar olarak tercih edin.
  •  Bebeğinizi henüz tatlı ile tanıştırmayın. Tatlı besinleri ne kadar geç verseniz o kadar iyi olur. Bebeğinizin köy peyniri veya sade yoğurdu muzla karıştırmadan yemeyeceğini düşünmeyin. Bebeklerin hiç bir şeye alışkın olmayan tat duyuları bu ataları öğrenmekle kalmaz sevmeyi de öğrenir. Meyveyi olmazsa olmaz yapmayın ve önce tatlı olmayan bir şey yedikten sonra verin. Genelde sebzelere daha önce başlayın.
  • Bebeğe şeker vermeyin. Bebeğin diyetine şeker sokmamak, az miktarda şekeri denemekten daha kolaydır. Eğer başlangıçta şeker ile tatlandırılmış gıdalar verirseniz, daha sonra kısıtlamak zor hatta imkansız olacaktır. Bu tür yiyecekleri bebeğinize “sadece bir adet” ve “özel durumlarda” verin.
  • Hiç bir dişi olmayan bebeğin bile dişetini kaşımak için bir şeylere ihtiyacı vardır. Artık süzülmüş yiyecekler geçmişte kalmalı ve parmak yiyecekler, taneli yiyecekler diyette yerini almalıdır. Uzun süre süzülmüş yiyeceklerle beslenen bebekler çiğneme konusunda oldukça tembelleşirler. Bu durum ileride yeterli beslenmeyi ciddi şekilde etkiler.
  • Tuz vermeyin. Bebeklerin yiyeceklerin içinde doğal olarak bulunan tuz dışında tuza ihtiyacı yoktur. Bebek için hazırladığınız gıdalara tuz koymayın ve tuz içeriği yüksek yiyeceklerden kaçının, çünkü bebeğinize sağlıksız bir beslenme zevki kazandırmış olursunuz.
  • Bebeğinizin diyetini değişik şeylerle hazırlayın. Alışık olmadığı şeyler verdiğinizde burun kıvırması sürpriz değildir. Çoğu zaman aileler her kahvaltıda aynı şeyi, her öğlen ve akşam aynı mamaları verirler. Bebeğinizi beslerken tabi ki tavsiye edilen gıda formları dışına çıkmadan değişiklikler yapın. Farklı süt ürünleri, peynir çeşitleri, sebzeler ve meyveler deneyerek bebeğinize daha geniş bir damak tadı kazandırabilirsiniz.
  • Evde iyi beslenmeyi uygulamakla kalmayıp telkin de edin. Çok küçük çocuklar bile şekerin kötü, beyaz ekmeğin sağlıksız olduğunu öğrenebilir.
  • Ayrıcalıklar yapın. Eğer abur cubur tamamen yasaklanırsa bebeğiniz onları daha şiddetli ister. Kesin yasaklamalar yerine, bebeğiniz özel durumları anlayacak yaşa geldiğinde bu tür yiyeceklerden arada az miktarda verin. Eğer çocuğunuzun tat duyusunu uygun şekilde geliştirdiyseniz bebeğiniz bunları zaten beğenmeyecektir.
  • Kendinizde yapın. Eğer siz kendiniz uygulamazsanız yukarıdaki girişimler başarısız olabilir. Sağlıklı beslenme tüm aileniz için gereklidir.

Suçluluk duygusuna kapılmayın. Anneler genelde bebeklerini çocukluk çağının tatlılarından mahrum etmek istemezler ve buna dayanamazlar. Kendinizi bu şekilde düşünüyorken bulursanız iki noktayı düşünün. Birincisi bir bebek neler kaçırdığının farkında değildir. İkincisi ise onun tüm hayatında sağlıklı olması adına bir adım atıyorsunuz ve bu ona verebileceğiniz en iyi hediyedir.

9 aylık bebek beslenmesi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz tıklayın.

9 Aylık Bebek Gelişimi

9 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?

9 aylık erkek bebek ortalama 9000 gr, 9 aylık kız bebek ise ortalama 8600 gr ağırlığındadır.

9 Aylık Bebek Boyu Kaç cm Olmalıdır?

  • 9 aylık kız bebek boy alt sınırı: 63
  • 9 aylık kız bebek boy üst sınırı: 77
  • 9 aylık erkek bebek boy alt sınırı: 65
  • 9 aylık erkek bebek boy üst sınırı: 79

9 Aylık Bebek Oyunları

Bebeğiniz bu ayda küplerle oynamaya başlayabilir. Yine ona uygun yumuşak küpler alabilirsiniz. Küpleri üstüste koyup dizmeye çalışarak çok eğlenebilir.

Bu ayda bebeğinizin çok seveceği bir başka oyun önerimiz var. “Senin burnun nerede?” “Ağzın nerede?” “Kulağın nerede?” diyerek, hem onu eğlendirebilir hem de uzuvlarını öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Yine bu ayda bebeğiniz ce-eee oyunlarını ve gözünü kapatarak yapacağınız “Bebeğim yokmuş!” gibi oyunları çok sevecektir. 🙂

9 Aylık Bebek Gelişimi

9 Aylık Bebek Doktor Kontrolü

Her doktorun sağlıklı bebek takibinde değişik yaklaşımı vardır ve bu yaklaşım anne ve bebeğin ihtiyaçlarına göre değişiklikte gösterebilir. Fakat genelde dokuzuncu ay kontrollerinde dikkat edilecekler şunlardır:

  • Sizin, bebeğinizin ve diğer aile fertlerinin durumu, bebeğin beslenmesi, uykusu ve genel gelişimi ile ilgili sorular.
    • Bebeğin kilo, baş çevresi ve boyunun belirlenmesi ve gelişim tablosuna işaretlenmesi
    • Gelişim değerlendirmesi, testler yaparak bebeğinizin destesiz oturmasını, yardımlı veya yardımsız ilerlemesini, nesneleri tutmasını ve uzanmasını, ismine yanıt vermesini ve sosyal oyunlarla ilgisini değerlendirebilir
    • Aşılama yapılır. Bu ayda KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak) aşısı yapılır.
    • Anemi kontrolü için bebeğin parmağından alınacak kan ile hemoglobin, hematokrit çalışması yapılır.
    • Önümüzdeki ay için beslenme, uyku ve gelişim ile ilgili yol gösterilir.
]]>
https://www.bebek.com/9-aylik-bebek-gelisimi/feed/ 12 https://www.youtube.com/embed/iDhevFNOK9Q Ay Ay Bebek Gelişimi - Bebek.com nonadult