Hamilelik, her annenin psikolojisinde birtakım etkiler bırakır. Bir de bu hamilelik, iki bebekle gerçekleşiyorsa anneyi hem mutlu eden hem de kaygılandıran süreçten geçirir. Acaba karnımda ikisi de eşit bakımı alabiliyor mu?
Doğduktan sonra ikisine de eşit davranabilecek miyim? Birisinin ihtiyaçlarını karşılarken diğerini ihmal eder miyim? Acaba yeterli anne olur muyum? Bakıcıya ihtiyaç duyar mıyım? gibi, birçok soruyla anne zihni meşgul olur. Bir yandan da iki güzel bebeğe sahip olacak olmanın tatlı heyecanı içlerini kaplar.
Birbirine arkadaş olarak büyüyebilecek iki yavruya sahip olacaktır.
Ben de ikiz bebek sahibiyim ya da ikiz bebek anne adayıyım diyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Her annenin aklını iki çocuğuna da eşit yetebilme düşüncesi kaplar. Çocuklarınızla eşit derecede ilgilenmek istiyor olabilirsiniz ve bu çok normaldir. Birtakım düzenler oluşturmak, elinizden geldiğince yetebildiğinizi görmek sizi psikolojik olarak daha da rahatlatacaktır.
Bir bebeğiniz emerken diğerinin beslenmesi hakkında kaygılanıyor olabilirsiniz. Bir memenizi birisi, bir memenizi diğerine verebilirsiniz. Sonra aralarında değiştirirsiniz. Böylece çocuklar tek bir memeye alışmaz. Bir memenizden daha az süt geldiğini düşünüyorsanız, bir çocuğunuzun daha az beslendiği düşüncesinden de kurtulabilirsiniz.
Çocuklarınızı uyuturken eşinizden destek isteyebilirsiniz. İkisini de aynı anda uyutmayı deneyebilirsiniz. Böylece çocuklarınız uyku rutini geliştirmeyi öğrenirler ve ikisi de aynı anda uykudayken size boş zaman açılır.
Eşinizle ya da tek başınıza zaman geçirebilirsiniz, uyuyabilirsiniz. Uykuya çocuklarınız gibi sizin de ihtiyacınız vardır. Uykunuzu güzelce almanız sütünüzün çoğalmasına da katkı sağlar. Daha dinç, psikolojik olarak daha rahat daha güçlü ve dikkatli bir anne olarak güne başlarsınız. Bu sebeple kendinizi de uykudan mahrum bırakmayın.
Çocuklarınız oturabilene kadar sırasıyla yıkayabilirsiniz. Siz bir çocuğunuzu yıkarken diğeriyle eşiniz ilgilenebilir. Kurulayıp, giydirebilir. Böylece siz bir bebeğinizle ilgilenirken aklınız diğer bebeğinizde kalmayacaktır.
Çocuklarınızın oturabildiği zaman geldiğinde banyo düzeniniz daha da kolaylaşacaktır. İkisini aynı anda rahatlıkla yıkayabileceksinizdir.
6. aydan sonra bebekleriniz katı gıda takviyesine de başlarlar. Sağlıklı ve pratik tarifler hem çocuğunuzun beslenmesine hem de sizin zamandan kâr etmenize katkı sağlar.
Çocuklarınıza yetmeyi istemek en doğal annelik güdünüzdür. Onlar için en iyi bakımı sağlamayı bir diğerini mahrum bırakmamayı isteyebilirsiniz. Bu istekleriniz de çok kıymetli çok özeldir. Fakat bu isteklerinizle meşgul olup, kendinizi ihmal etmemelisiniz.
Kendinize 10 dakika bile olsa zaman ayırmaya çalışın. Siz sadece anne olmaktan ibaret değilsiniz. Kendi benliğiniz var ve kedinize dair istekleriniz olabilir. Bu isteklerinizden yana kendinizi cezalandırmayın.
İsteklerinizi yok görmeyin. Tek başınıza sinemaya gidebilirsiniz, sevdiğiniz bir yerde yemek yiyebilirsiniz bazen başka bir odada tek başınıza kahve içebilirsiniz. Mutlu bir birey olmak mutlu bir anneyi de beraberinde getirecektir.
Mükemmel anne olmayı da beklemeyin. Hiçbir anne eksiksiz olamaz. Her anne bazı noktalarda yetemeyebilir. Ve siz iki çocukla ilgileniyorsunuz. Gerektiği yerde destek isteyebilirsiniz. Her sorunu tek başınıza yüklenmeyebilirsiniz. Kendinizi yetemediklerinizle cezalandırmak yerine iki evlat bakabilmenin gücüyle ödüllendirin. Her annenin benzer süreçlerden geçtiğini bilin.
Her şeyin geçeceğini, büyüyeceklerini unutmayın. Anda kaybolmayın. Gece huzursuzlukları, uykusuzlukları, bitmeyen ağlamaları, gaz problemleri ve diğer bütün sorunlar… Hepsi geçecek.
Zamanla size ve hayata alışacaklar. 9 aylık yorgun bir yolculuktan geldiler. Yolculuklarının yorgunluğunu atacaklar bütün huzursuzluklardan kurtulacaklar. Bu ‘’anlık’’ problemler için kaygılanmayın. Hepsinin o ana özgü olduğunu bilin. Hepsi geçecek, her şey rayına oturacak. Zihninizi daha ferah tutmaya gelecek için kaygılanmamaya çalışın.
Etrafı duymayın. Millet her zaman konuşur, her zaman yorum yapar. Daha siz hamilelik sürecinin başındayken bile sizin adınıza iki bebeğinizin bakımı hakkında endişelenebilirler. İki bebeğe de yetmenin zorluğundan bahsedebilirler. Ama emin olun ki tek bebeğe sahip olsanız da aynı yorumlar sizi bekliyordur.
Onlar kendilerinin üstlenemeyeceği sorumluluklara sizin adınıza kaygılanır. İki bebeğe bakmak onlara zor gelir. Bu onların bireysel görüşüdür. Bu yüzden yorumlara elinizden geldiğince takılmayın.
1. çocuğa sahip olunca, 2. ne zaman derler. İkiz olunca zor derler.
Onlar her zaman bir şey derler. Evet zor olabilir, ama evlat bakmak zorluğuyla kıymetlidir. Zor da olsa siz onların tebessümüyle her şeyin üstesinden geleceksiniz.
Annelikle beraber eşinizle eskisi kadar baş başa vakit geçiremiyor olabilirsiniz. Bu durum sizi ve eşinizi üzüyor olabilir. İkinize ait zamanlar yaratabilirsiniz.
Haftanın belirli saatlerinde çocuklarınızı ailelerinize bırakabilirsiniz. Hem onların torunlarıyla zaman geçirmesini sağlarsınız hem de eşinizle bireysel vakitler geçirirsiniz.
Birbirinizi dinleyin, anne ve babalığın getirdiklerini konuşun. Eğer tek başınıza altından kalkamadığınız şeyler varsa birlikte çözüm yolu üretmeye çalışın. Anne ve baba olmaktan ziyade birbirinize eş olduğunuzu da unutmayın.
Çocuklarınızdan ayrı geçirdiğiniz vakitte kendinizi suçlamak yerine, bunun da bir ihtiyaç olduğunu hatırlayın. Sizin anne ve baba olarak iyi iletişim kurmanız, huzurlu olmanız çocuklarınıza da olumlu yansıyacaktır. Huzur ve sevgi içerisinde büyüyeceklerdir.
Annelik dünyanın en kutsal duygularından birisidir. Kaygılarınız, korkularınız, duygularınızdaki inişler çıkışlar hepsi çok doğaldır. Kendinize kızmayın, eksik görmeyin, cezalandırmayın.
İki bebeğe annelik edebilmenin gücüyle kendinizi kucaklayın. İki bebeğe bakabilmek büyük sorumluluktur ve siz bu sorumluluğu özveriyle üstleniyorsunuz.
Yapamadığınıza noktalara takılı kalmayın. Kendi açıklarınızı aramayın. Yapabildiğiniz yüzlerce güzel şeyi fark edin. Tattığınız annelik duygusunun keyfini çıkartın.
Her annenin yetişemediği bir sürü nokta vardır ve bunlar hiçbir zaman kusur değildir. Siz yaptıklarınız ve yapmaya çalıştıklarınızla en özelsiniz, en güzelsiniz.
Psikolog Hanife Erdoğdu – İçerik Editörü
https://www.instagram.com/psikologhanife/
“İkiz Bebeklerde Emzirme Nasıl Olmalıdır?” Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
İkiz Bebeklerde Emzirme Nasıl Olmalıdır?: https://www.bebek.com/ikiz-bebeklerde-emzirme-nasil-olmalidir/
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.
Sevgiler.
]]>İkiz ya da üçüz bebeklere sahip pek çok anne ve baba bebeklerinin özellikle de aynı yumurta ikizleri iseler onların bireysel kimliklerini nasıl geliştirebileceklerini merak ederler.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Psikolog Özden Dandul bu sorunun yanıtını yazısında veriyor.
Birbirlerine hem fiziksel olarak çok benzeyen hem de aynı yaşama çevresinde büyüyen çocukların bireysel kimliklerini nasıl daha iyi geliştirebilecekleri hep çok önemli bir soru hatta genellikle kaygı unsuru olmuştur. Oysa ki çocukların mizaç özellikleri, yani doğuştan getirdikleri kendilerine özgü karakter özellikleri anne babaların çocuklarına kazandırdıkları şeyler değildir. Bu gerçeğin anne babalar tarafından hatırlanmasının onların üzerlerinde hissedecekleri baskıyı azaltacağını düşünüyorum.
İkiz ya da üçüzleri olan bazı anne babalarda özellikle doğumdan sonraki haftalarda yaşadıkları kaostan bebeklerinin ihtiyacı olan özel ilgiyi her birine ayrı ayrı verememekten yakınırlar.
Anne babaların bebeklerini beslerken ya da altlarını değiştirirken geçirdikleri zamanlar birebir ilginin verilebileceği özel zamanlardır.
Özellikle 18 ay ve üç yaş arasındaki periyot, çocuğun bireyse farklılıklarını daha bir fark ederek bunu pekiştirmeye çalıştığı bir dönemdir.
İşte bu dönemde anne babaların çocuklarının kimlik gelişimi desteklemek için yapabilecekleri bazı şeyler vardır.
Yukarıdaki önerileri yaşama geçirirken hepsini aynı anda yapamayabilirsiniz ki bu son derece normaldir.
Özellikle de her biri ile birebir birbirlerinden ayrı zaman geçirmek hem zaman hem de mali bakımdan anne babayı zorlayabilir. Ancak çocuğunuzla 10 dakikalığına bile olsa beraber yürüyüşe çıkmak kısa süreli bile olsa ayrı ayrı her biri ile birebir zaman geçirmek çok önemlidir.
Kısa süreli de olsa özel konuşma zamanlarının yaratılması uykudan önce ya da sabahları baş başa vakit geçirilmesinde büyük yarar vardır.
Kısa süreliğine de olsa ikiz çocukların birbirlerinden ayrı kalmaları her birinin anne, baba, yetişkin ya da bir başka çocukla direkt olarak birebir ilişki kurmasına fırsat sağlar. Ayrıca dil ve kişilik gelişimleri bakımından da zaman zaman ayrı kalmaları gerekir.
Çünkü genellikle ikiz çocuklardan birinin diğerine oranla daha dışa dönük ve konuşkan olduğu durumlarda atak bir şekilde ilişkiyi başlatıp, yönlendirebileceği için görece olarak daha içe dönük olan çocuğun daha da çok içe dönmesine neden olur.
Fakat eğer çocuklarınızı fiziksel olarak ayırmada zorlanıyorsanız ve bu durum çocuklarınızda kaygıya neden oluyorsa çok ısrarcı olmamanız gerekir. Sadece fiziksel ayrılıklar değildir önemli olan eğer her bir çocuğunuz ile de bireysel ilişki kuruyorsanız yine onların kimlik gelişimlerini desteklemiş olursunuz.
Eğer siz çocuklarınızı birbirlerinden farklı bireyler olarak görüp o doğrultuda ilişki kurarsanız çocuklarda kendilerini farklı bireyler olarak algılamayı öğrenirler.
Okul yaşamına gelindiğinde çocukları ayrı sınıflara göndermek konusunda da acele edilmemesi gerekir. Yapılan tüm araştırmalar ve deneyimler özellikle anaokulu döneminde ikiz çocukların aynı sınıfta olmaları gerektiğini önermektedir. Eğer çocukların aynı sınıfta öğrenim yaşamlarına devam etmek gibi bir dilekleri de varsa onları ayırmak konusunda ısrarcı olunmaması gerekir.
Anaokuluna başlayan bir çocuk için aileden ayrılma ve okul yaşamına alışma kendi başına zor bir deneyimdir.
Bir de bu zor deneyime ikizinden de ayrılma eklenecek olursa bu çocuk için oldukça zor bir duruma dönüşür. Eğer ikiz çocuklar zamanından önce birbirlerinden ayrılırlarsa diğerinin nerede ve nasıl olduğu üzerine kaygı duymaya başlarlar. Bu durumda onların konsantre olmalarını sağlıklı bir şekilde sosyalleşmelerini ruh sağlıklarını tehlikeye sokabilir.
İkizlerin birbirlerinden geç ayrılmaları onların kimlik gelişimini geciktirmez ama erken ayrılmaları kimlik gelişimlerini geciktirebilir.
İkiz kardeşlerin birbirleri ile olan ilişkiler evli bir çiftten bile daha yakındır. Onlar ikili bir ilişki içinde olası problemlere başa çıkabilmek konusunda belki de pek çoğumuza göre daha başarılı olabilecekleri bile söylenebilir.
Onların karşı karşıya kaldıkları güçlük bağımsızlaşma kendi başına kalabilme güçlüğüdür. Bu konuda anne babaların çocuklarına verebilecekleri en büyük destek onları bir bütün olarak görmemek ve onlara aynı bütünün parçası şeklinde davranmamaktır.
Çocuklarının bireysel farklılıkların anne baba tarafından fark edilerek bu farklılıkların pekiştirilmesi gerekir.
”Bebek Gelişimi” Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
Bebek Gelişimi: https://www.bebek.com/bebek-gelisimi/
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.
Sevgiler.
]]>Annelerin bazı besin maddelerine olan ihtiyacı artıyor, bazı önemli minerallerin kaybı da artıyor. İkiz gebelerin en büyük sıkıntısının 4 maddenin eksikliğinden kaynaklandığını ifade eden International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, “İkiz gebeliklerde en çok demir eksikliği görülüyor. Onu kalsiyum eksikliği, omega yağ asitleri, protein eksiklikleri izliyor. İkiz bekleyen gebeler kabızlığı da şiddetli yaşadıklarından su tüketimlerini de artırmaları gerekiyor” diyor.
İkiz bebek bekleyen gebelerde en çok eksikliği yaşanan 4 madde hakkında bilgiler veren Dilem İrkin, bu konuda merak edilen noktaları aydınlatıyor:
İkiz gebeliklerde en çok eksikliği görülen mineral, demir. Dışarıdan preparat olarak alınan demir desteğinin yanında gıdalarla alınan demir içeren besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekiyor.
– Demirin en zengin kaynakları olan yumurta, kırmızı et, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller sofradan eksik edilmemeli.
– Demir alımının yanında emilimi destekleyecek C vitamini alımına önem verilmeli, demir içeren besinle birlikte mutlaka yanında C vitamini içeren bir besin alınmalı.
– Emilimi engelleyen çay, kahve tüketiminden kaçınmalı.
– Yapılacak demir desteğinin dozu düşüklüğün durumuna göre doktoru tarafından belirlenmeli. Tek gebelikte demir gereksinimi 30 mg civarı iken, ikiz gebeliklerde bu ihtiyaç 60 mg kadar çıkabilir.
İkiz bebek bekleyen gebelerde en önemli mineral eksikliklerinden biri de kalsiyum.
Özellikle gebeliğin 28’nci haftası ile beraber kalsiyum gereksinimi artıyor. Eğer anne yeterince kalsiyum almazsa, kanda kalsiyum oranı düşüyor. Kemiklerden kalsiyum geçişi başlar bu durum ise annede uzun vadede kemiklerde hasar yaratıyor.
– Gebelikte kalsiyum ihtiyacı 1000 mg civarındadır, fakat çoğul gebeliklerde ve 2 yıldan daha az ara ile gebe kalan kadınlarda bu ihtiyaç 1200 mg kadar çıkıyor.
– Bu dönemde kalsiyumdan zengin süt, yoğurt, peynir, fındık, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine ağırlık verilmesi gerekiyor.
– Günde 2 bardak süt, 2 bardak yoğurt, 50 gr peynir tüketilmesi gerekiyor.
– Eğer bu gıdalar tüketilmiyorsa doktorunun desteği ile takviye olarak verilebiliyor. Süt tüketmek istemeyen annelere yoğurt, peynir ya da kefir tüketimi desteklenerek kalsiyum almaları sağlanabiliyor.
Gebeliğin üçüncü diliminde değer kazanan bir besin desteği ise omega-3 yağ asitleri. Özellikle beyin, kalp, göz sağlığı ve gelişim için çok önem taşıyan bu yağ asidinin en güçlü kaynağı, balık.
– Yüksek oranda civa içerdiği için büyük balıklar yerine küçük balık tercih edilmesinde yarar var. Mutlaka gebeliğin son 3 ayında haftanın en az 2 günü balık tüketmeye özen göstermek gerekiyor.
– Eğer tavuk yeminde keten tohumu varsa yumurta da sağlıklı bir omega -3 kaynağı olabilir.
– Balığın yanında badem, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler özellikle semizotu , omega-3 içerir.
– Gün içinde ise badem, fındık grubundan bir avuç içi tüketmeye çalışmak gerekiyor. Ancak bu besinlerin yağ kaynağı olduğu unutulmamalı aşırı tüketiminden kaçınılmalı.
– Özellikle balık yenilmediği günlerde ise omega-3 takviyesi almak gerekiyor.
Tek bebek bekleyen bir gebenin günlük protein ihtiyacı günlük 60 gr iken, ikiz gebeliği olan anne adayının protein ihtiyacı 90-120 grama kadar çıkabiliyor.
Özellikle gebeliğin altıncı ayından itibaren protein alımı bebeğin gelişim açısından önem kazanıyor. Bu da daha fazla et, balık, yumurta, süt, yoğurt anlamına geliyor.
Bitkisel protein olarak ise kuru baklagillerin tercih edilmesinde yarar var.
Gebelikte en sık karşılaşılan sorunlardan birinin de kabızlık olduğuna değinen Dilem İrkin, “Özellikle son aylarla beraber daha da sıkıntı yaratan bir hal alabiliyor. Bu nedenle günlük beslenmemizde mutlaka meyve ve sebze tüketimine önem vermemiz gerekiyor. Hem kalsiyum hem folik asit açısından zengin yeşil yapraklı sebzeler günlük beslenme alışkanlığında mutlaka yer almalıdır. Günlük 5–6 porsiyon mevsimine uygun meyve ve sebze tüketimine bu dönemde mutlaka dikkat edilmesi önemli” diyor.
Gebeliğin son üç ayı içinde sıvı tüketimi daha da fazla önem kazanıyor. Özellikle ikiz gebelerde bu dönemde plesentadaki su oranı çok önemli.
Gebeliğin ilk aylarında ortalama iki litre su tüketimi yeterli olacakken, son aylarda bu değer ikiz gebeliklerde yeterli olmuyor, bu nedenle günlük üç litre su tüketmek gerekiyor.
Yetersiz su tüketiminin erken doğum riskine neden olacağının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Dilem İrkin, sıcak mevsimlerde bu değerin biraz daha fazla artırılmasının önemine işaret ediyor.
– İkiz gebeliklerin sağlıklı olabilmesi kilo kontrolünün de iyi yapılması gerekiyor.
– Burada en önemli nokta annenin gebe kaldığı vücut ağırlığı.
– Eğer anne düşük ağırlıkta gebe kaldıysa (beden kitle indeksi 20’nin altındaysa) ortalama 18–23 kilo alımı normal kabul ediliyor. Özellikle bebeğin gelişiminin başladığı ve gereksinimlerin önem kazandığı dördüncü aydan itibaren haftada 800 gram kilo alınması gerekli.
– Kişi normal ağırlığında gebe kaldıysa, toplamda 16–20 kg alınması yeterli. Yine dördüncü ayla birlikte haftada 600 gramı aşmamak gerekiyor.
– Anne adayı normal kilo ağırlığında gebe kaldıysa tek gebelikte ortalama 2000–2200 kalori alması gerekirken, ikiz gebelikte bu değer 2300–2700 kaloriye kadar çıkabiliyor.
”İkiz Bebekler” ile ilgili yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
İkiz Bebekler: https://www.bebek.com/?s=ikiz+bebekler
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.
Sevgiler.
]]>Bugün ikiz bebek sahibi bebeveynlerimiz için derlediğimiz makalemizle beraberiz.
Sizin de aklınızda “İkiz bebeklerde emzirme nasıl olmalıdır?”, “Hangi emzirme pozisyonları kullanılmalıdır?”, “Emzirme düzenini nasıl planlamalıyım?”, “Bu süreçte annenin beslenmesi nasıl olmalıdır?” gibi sorular varsa hemen yazımızı okuyabilirsiniz.
Anne sütü, bir bebeğin ilk 6 ay boyunca tüm ihtiyaçlarını mükemmel bir şekilde karşılayan mucizevi bir besin. Her annenin sütü özeldir. Her anne bebeğine uygun sütü üretir. Ayrıca anne sütünün içeriği bebeğin ayına, enerji ihtiyacına gelişim durumuna hatta bebeklerin kilosuna veya sayısına göre değişiklik gösterir.
Araştırmalara göre ikiz bebek annelerinin ilk 6 ay boyunca günde 2-2.5 LT’ye yakın süt ürettiği tespit edilmiştir.
Eğer ikiz bebek annesiyseniz vücudunuz bunun farkına varıyor ve iki bebeğinize de yetecek miktarda süt üretiyor!
Fakat bazı ikiz bebeklerde bebeklerin gelişimleri takip edilerek gerektiği durumda anne sütüne takviye olarak mamaya başlanabiliyor. Bu noktada doktorunuz tarafından bebeklerinizin gelişimlerinin değerlendirilmesi ve mama kararının doktorunuzun vermesi gerektiğinin altını çiziyoruz.
Bebeklerinize sütünüzün yetip yetmediğini değerlendirmenin en iyi yolu bebeğinizin ağırlık artışını incelemektir. Daha ayrıntılı bilgi için yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
Anne Sütünün Yeterliliğini Nasıl Anlarım? https://www.bebek.com/anne-sutunun-yeterliligi-nasil-anlasilir/
İkiz bebeklerde emzirme tek bebeğin emzirilmesine göre iki noktada farklılık gösterir. Bunlar emzirme düzeni ve emzirme pozisyonlarıdır.
İkiz bebeklerde anne sütüne aynı anda ihtiyaç duyan iki bebek olduğundan emzirme düzeni normalden farklıdır. Sırayla emzirme ve aynı anda emzirme olarak iki teknik bulunur.
Sizler için aynı anda emzirme ve sırayla emzirme yöntemlerini karşılaştırıp avantajlarından ve dezavantajlarından bahsettik. İki yöntemi de inceleyip kendinize en uygun olanı ve en rahat hissettiğiniz yöntemi tercih edebilirsiniz.
İkiz bebeklerin emzirilmesinde çok yaygın kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde bebeklerinizi dönüşümlü olarak emzirirsiniz.
Avantajları:
Dezavantajları:
İkiz bebekleri aynı anda ve aynı pozisyonda emzirme yöntemidir.
Avantajları:
Dezavantajları:
İkiz bebeklerin emzirilmesinde dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır.
Göğüsten gelen ilk süt ile son sütün içeriği aynı değildir. İlk gelen sütün laktoz ve su içeriği daha fazla iken son gelen sütün yağ içeriği daha yüksektir. Bebeğin bu iki sütü de alması gelişimi için önemlidir. Bu sebeple isterseniz aynı anda isterseniz de sırayla emzirin, sağ ve sol göğsü her emzirmede farklı bebeğe vermelisiniz.
Örneğin bir emzirmede bir bebeğiniz sağ göğsünüzü emmişse, sonraki emzirme sağ göğsünüzü diğer bebeğinize vermelisiniz. Bu sayede her iki bebekte besin içeriği farklı olan bu iki sütü de alır.
Aynı zamanda bu dönüşümü uyguladığınızda;
Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise bebeklerinizin açlık belirtilerini takip etmenizdir. Özellikle sırayla emziriyorsanız bir bebeğinizi emzirirken diğer bebeğiniz de sabırsızlanıp ağlayabilir.
Erken açlık belirtilerinde bebeğin hareketleri artar, aranmaya başlar. İlerleyen belirtilerde ise gerinir, esner. Açlık seviyesi daha da arttığından ellerini emmeye başlar. Geç belirtilerde ise bebek ağlama krizine girer ve stres seviyesi yüksek düzeye ulaşır.
Bu noktaya gelen bebek meme verilse de memeyi tutmaz. Emzirilmeden önce sakinleştirilmesi gerekir. Bir bebek en geç, 2. aşama olan ilerleyen açlık belirtilerinde doyurulması gerekir.
İkiz bebeklerin aynı anda emzirilmesinde uygulanan bazı özel pozisyonlar mevcuttur. Bunlarda en sık kullanılanları “Yaslanarak Emzirme”, “Ön Çapraz Tutuş” ve “Çapraz Futbol Tutuşu” dur.
Bu pozisyonda her iki bebeğinizi de emzirme yastığınızın üstüne yerleştirdikten sonra koltuklarınızın altına doğru konumlandırır ve avuç içleriniz ile başlarını desteklersiniz.
Bu pozisyonda bebeklerinizi emzirme yastığına yerleştirdikten sonra çapraz şekilde görseldeki gibi göğsünüze yerleştirirsiniz.
Ay olarak biraz daha büyük ikiz bebeklerin emzirilmesinde bu pozisyon kullanılabilir. Bebekler emzirme yastığının üzerinde, annenin göğüslerine bakacak şekilde konumlandırılır.
Bu emzirme pozisyonunda anne arkasını yastıkla destekleyerek arkasına yaslanır ve iki bebeğini de göğsüne yatırarak emzirir.
Süt salınımından sorumlu hormon olan oksitosin, annenin ruh halinden ve stres düzeyinden çok etkilenir. Stresli ve gergin olduğunuz taktirde bebeğiniz de bunu hisseder ve huzursuz olur. Bu yüzden emzirme esnasında rahat pozisyon almanız, gevşemiş olmanız çok önemlidir.
İşte bu noktada yardımınıza emzirme yastıkları koşuyor!
Emzirme yastığı emzirme esnasında hem sizin hem de bebeklerinizin rahat bir pozisyon almasını sağlar. Emzirirken belinizi destekleyip bel ve sırt ağrısı problemini engellerken emzirme esnasında bebeklerinizle aranızdaki mesafeyi ayarlamanızda yardımcı olurlar.
Ayrıca emzirme yastığıyla birlikte bebekleriniz memeye daha rahat yerleşir ve memeyi daha iyi kavrarlar. Bu sayede etkin bir emzirme gerçekleştirmiş olursunuz.
Özellikle ikiz bebek annelerinin emzirme yastığı kullanımı daha da önem taşıyor. Çünkü iki bebeği de aynı anda tutmak çoğu zaman yorucu olabiliyor.
Emzirme yastığıyla birlikte ikiz bebeklerinizi emzirirken bebeklerinizi daha iyi yerleştirdiğiniz için ellerinizi ve kollarınızı daha rahat kullanırsınız. Böylelikle bebeklerinize daha fazla temas etme fırsatı elde ederek oksitosin refleksinizi uyarır ve süt akışınıza da destek olmuş olursunuz.
Emzirme döneminde doğru beslenme çok önemlidir. Emzirme süreci için gereken enerji annenin tükettiği besinlerden ve kendi depolarından karşılanır. Bebeğin hem zihinsel hem bedensel gelişimi için, annenin depolarından harcanmaması için emzirme döneminde kaliteli ve yeterli beslenilmelidir.
Emziren anneler gün içerisinde süt üretiminden dolayı 600-700 kalori harcarlar. Fakat durum ikiz bebeklere geldiğinde bu sayı 1200-1400 kilokalori gibi sayılara ulaşmaktadır.
Bu enerji açığınızı besin değeri yüksek kaynaklardan doldurmanız çok önemli. Her besin grubundan yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmelisiniz. Enerji açığınız fazla olduğundan sağlıklı, doğal beslenme çerçevesinde porsiyon miktarlarınızı artırabilirsiniz.
Not: Bu liste geneldir. Diyet kişiye özeldir, kişisel farklılıklara göre azaltılabilir ya da arttırılabilir. Siz de kendi planınızı oluşturmak için bir beslenme uzmanına danışmalısınız.
Sevgiler.
Seray Tekin
ebebek’in Beslenme ve Diyet Uzmanı / Emzirme Danışmanı
Instagram: https://www.instagram.com/dytseraytekin/
]]>Hamilelik süreci daha minicik bedenler doğmadan sizi hazırlayacak. Bulantılarınız, halsizlik, duygu durum değişikliği (kızgınlık, gülme, ağlama gibi), iştahsızlık hatta bir müddet sonra çok iştahlılık, vücudunuzda oluşan ödem, kilo alımı, 4 .aydan sonra iki bebeğin ağırlığını hissetmek tabi ki de ikiz can taşıdığınız için biraz fazla şiddetli yaşanacak. Bunlara hazırlıklı olup kendinizi psikolojik olarak hazırlamanız çok önemli.
Bunların hepsi normal, olması gereken bir süreç o yüzden kesinlikle “sadece ben mi böyleyim?” yanılgısına kapılıp endişeye sürüklenmeyin. Bir de erken doğan bebeklerin anne ve babaya özellikle anneye psikolojik olarak etkisi bambaşka onu da başka bir yazı da ele alacağım.
Şimdi öncelikle tek bebek bile bakmanın sorumluluğu eve yeni ve minicik savunmasız bir bebeğin bütün ihtiyaçlarını sizin karşılayacak olmanız, gece uykusuzluğu, gaz problemleri vs.. bile çok yorucuyken haliyle iki bebek daha da yorucu olacak. Bu sizi hiç korkutmasın an gelecek bir gülüşleri, size dokunmaları, kokuları size her şeyi unutturacak.
Anne ve baba olarak bebek/bebeklerin bakımı yardımlaşmalı çünkü bir birey olarak sizin de gereksinimleriniz olacak siz mutlu, enerji dolu olursanız bebekleriniz bunu sizi yansıtacak. Onlar her şeyi anne karnından hissetmeye ve konuşulan, yaşanan olayları anlamaya başlıyorlar.
Bu durumda her zaman öncelik anne/baba olarak kendi ruh sağlığınızı iyi bir durumda yaşamalısınız. Tabi ki “ANNE” yaradılış bakımından evlatlarına bağlılığı herkesten fazladır. Bu durumda annenin psikolojisine etrafında olan herkes destek olmalıdır. Çocukların bakımına yardımcı olunmalı, ev işlerinde destek olunmalı ve anneyi üzecek olumsuz duygulardan kaçınılmalıdır.
İkiz annesi olmak ayrıcalıktır. Her anne ve bebeği özeldir her anne evladını büyütürken zorlanır ama iki bebeğe bakabilmek daha büyük sorumluluk ve özveri gerektirir. Bu yüzden ikiz anneleri biz çok özel ve güçlüyüz. Bunu farkına varıp kendinizi her an takdir edin ve kendi değerinizi çok iyi bilin, siz mutluysanız bebeklerinizde bunu hisseder. Siz nasılsanız bebeklerinizde aynı şekilde bunu size ve çevresine aktarır.
Psikolog/Aile Danışmanı
Şeyma UYAR ÇALMAZ
]]>Tıp literatüründe çoklu doğum olarak geçen tek doğumda birden fazla çocuk sahibi olma oranlarına bakıldığı zaman en çok ikiz çocuklara özellikle de çift yumurta ikizlerine sahip olunduğu görülüyor.
İkizliğin nedenleri henüz bilimsel açıdan tam olarak bilinmese de bir gerçek var ki genetik özellikler, hormonal yapı ve kısırlık tedavisi doğumların sonucunu doğrudan etkiliyor.
Tek yumurta ikizlerini gerçek ikizler olarak da adlandırabiliriz. Bu ikizler döllenen yumurtanın kendi içinde ikiye bölünmesiyle oluşur.
Gerçek tek yumurta ikizleri bir kişinin iki özdeş kopyası gibidir. Farklı DNA’lara sahip oldukları için farklı şeylerden hoşlanabilirler ancak çift yumurta ikizlerinin aksine genellikle her türlü etkene karşı benzer duyarlılığı ve tepkiyi gösterirler.
Tek yumurta ikizleri IQ’yu belirleyen tüm genlerini paylaşırken çift yumurta ikizlerinde bu oran yüzde 50’dir. Bu yüzden tek yumurta ikizlerinin aynı zeka seviyesine sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Yapılan istatistiksel araştırmalar tek yumurta ikizlerin her zaman aynı cinsiyette olduklarını, birbirlerine çok benzediklerini, kan gruplarının aynı, parmak izlerinin bile aynıya yakın olduğunu bildirirken IQ’larına, sağlıklarına ve hatta politik görüşlerine kadar aynı özelliklere sahip olabileceklerini gösteriyor.
Doğumdan sonra birbirinden ayrılıp daha sonra bir araya gelmiş 60 ikiz üzerinde yapılan incelemede davranışlarında, kişiliklerinde ve sosyal hayatlarında fark edilebilir benzerlikler olduğu ortaya çıkıyor. Doğduktan bir ay sonra iki ayrı aileye evlatlık verilen James Arthur Springer ve James Edward Lewis birbirlerinden ayrıldıktan tam 39 yıl sonra bir araya gelirler.
Araştırmada her ikisinin de yaşamı boyunca Ohio eyaletinde yaşadığı, ikisininde Linda isimli kadınlarla evlenip ayrıldığı ve Betty isimli kadınlarla da yeniden evlendikleri belirlenir. İkisi de teknik resimle ilgilidir,en sevdikleri ders matematik, en sevmedikleri ise dil bilgisidir. İkisi de eşit miktarda alkol tüketip, günün aynı saati baş ağrısı çekerler.
Oskar Storh ve Jack Yufe adlı ikizler ise doğumdan 6 ay sonra birbirlerinden ayrılırlar, Oskar Almanya’da katolik olarak büyütülürken Karayipler’de kalan Jack bir süre İsrail’de yaşar ve Yahudi olur. Aralarındaki uzun mesafeler ve farklı yaşam tarzları bile onların ortak özelliklerini bastıramaz. Bir araya geldiklerinde ikisinin de benzer konuşma ve düşünce yapısına sahip oldukları görülür.
Tüm bu hikayelerle ikizler hem çok mucizevi hem de çok ilginçler öyle değil mi?
İkiz bebek bekliyorsanız tam da size göre bir yazımız var, işte İkiz Bebekler İçin Bakım Önerileri yazımız: https://www.bebek.com/ikiz-bebekler-icin-bakim-onerileri/
“İkiz gebeliklerde kaçıncı hafta doğum yapılmalı?” sorusunun cevabı bu videoda:
Eğer ikizseniz, ikiz bebek annesiyseniz ya da ikiz bebek bekliyorsanız deneyimlerinizi bizimle paylaşın. Olur mu?
]]>Acıbadem Maslak Hastanesi Yenidoğan Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, 100 ikiz bebek sahibi anneden sadece 3-4 tanesinin sütün yanında besin takviyesine ihtiyaç duymadan bebeğini besleyebildiğini söyledi.
Anne çok yorulduğundan evdeki bakım programının çok iyi organize edilmesi gerektiğine dikkati çeken Dr. Gülnihal Şarman, “Bu yorgunluk da, süt üretimini olumsuz etkiliyor. Annelerin iyi süt alabilmeleri için evde ikiz bebek bakımının planlanması lazım. Biz bu plan için ailelere bazı önerilerde bulunuyoruz.” dedi.
Çok pratik yemekler hazırlayın.
Hazır yiyecek isteyebileceğiniz yerlerin telefon numaralarını buzdolabına yapıştırın.
İnternetten alışveriş yaparak zamandan kazanabilirsiniz.
Toplu alışveriş yapın.
Annenin dışarı çıkmasına yardımcı olun. Bebeklerin yanında birini bırakın.
Eve beklenmedik misafir geldiğinde bulaşık yıkamayacağınız, bir kere kullanılıp atılan malzemeleri (tabak, çatal, kaşık, bıçak) kullanın.
Anne, baba, anneanne, dede, babaanne, hala, teyze gibi bakıma destek olan kişiler ile tıpkı fabrikalardaki gibi vardiya planlaması yapın.
İlk 3-4 hafta kayıt defteri tutun. Çünkü bazen hep aynı bebekler besleniyor ve diğer bebek de açlığını gösteremiyor. Bu sebeple beslenme sayıları, adetleri, dışkılama saatleri, idrarları, ağızdan mı yoksa biberon ile beslendikleri mutlaka not edilmeli.
Günlük çizelgeleri düzgün ve bilgi atlamadan hazırlamaya çalışın.
İkiz bebeklerin davranışları da aileler arasında günlük sohbetlerin en önemli konuları haline geliyor. Anne-babalar bebekler doğduktan sonraki ilk 5-6 ayda çok şaşırıyorlar; çünkü bebekler birbirini tanımıyor gibi davranıyorlar. Ancak altıncı ve dokuzuncu aylarda saçlarını, kulaklarını keşfediyorlar ve birbirlerini yakalıyorlar. Bir yaşına doğru birbirlerine karşı fazlaca ilgili oluyorlar. Çünkü hiçbir zaman insanın karşılaşmayacağı bir zenginliğe sahipler: Birbirleri. İkiz bebeklerin arasındaki iyi iletişim bir yaşından itibaren güçleniyor, iki yaşında ciddi ekip çalışması haline dönüşüyor. İkiz konuşması denilen ve kendi aralarında kullanıp, sadece kendilerinin anladıkları bir dil geliştiriyorlar.
İkiz bebeklerin bakımı hakkında başka önemli noktalar da bulunduğuna değinen Dr. Gülnihal Şarman, bebeklerin gelişiminin aileler tarafından çok iyi izlenmesi gerektiğinin altını çiziyor:
Aileler, bebeklerinin biri diğerine oranla daha küçükse, diğeriyle kıyaslama yapıyor. Bebeklerin doğdukları andan itibaren iki ayrı kişilik olarak kabullenilmesi gerekiyor.
Ömür boyu bu şekilde kıyaslama yapmak, aile içi dinamikleri bozuyor. Bebeklerden birinin diğerine göre gelişiminde bir gerilik varsa, bunların erkenden tanınması ve gerekli girişimlerin zaman kaybetmeden başlanması gerekiyor:
Bir veya iki aylık bebeğin vücudu sert duruyorsa beyin hasarlı olma riski yüksektir.
Üç- dört aylık olduğunda bebek başını tutamıyorsa, başı öne arkaya sallanıyor, dik kalamıyorsa bu normal değildir. Hemen girişimde bulunmak gerekir.
Erken doğan bir bebeğin ayı düzeltilmesine rağmen yapması gerekenleri yapmaması “kırmızı” alarm olarak değerlendirilmelidir. Örneğin: 2 ay erken doğmuş 8 aylık bir bebek, aslen 6 aylıktır. Bu bebek etrafındaki oyuncaklara ulaşıp tutamıyor ve ilgi göstermiyorsa yine girişimde bulunmak gerekir.
Gebelik sırasında riskler artmaya başlarsa ailelerin kendilerine bir B planı yapmaları önemlidir:
İkiz doğumun gerçekleştirilebileceği bir tam teşekküllü, bebek yoğun bakımı bulunan bir hastanenin belirlenmesi gerekiyor. Özellikle 32. haftanın altında doğum gerçekleşecekse hastane seçimi daha da önemli hale geliyor.
Eğer kadın-doğum uzmanı tarafından ciddi uyarılar başladığı belirlenirse, annenin yoğun bakım ekibiyle tanışması, doğum yapacağı merkezi görmesi, ekibe kendini tanıtması gerekiyor.
Ekibin organizasyonu doğacak bebeklere göre yapması önem taşıyor. Çok riskli bir doğum olacaksa uzmanların kendilerini en üst seviyede çalışır şekilde ayarlamaları, hemşire sayılarının ayarlanması, açık ısıtıcıların bebekler için rezerve edilmesi gerekiyor. İleri derecede prematüre doğan bebekler, haftalarca o yataklarda kalıyorlar.
Ailelerin iletişimi de önemlidir. 15 günde bir ailelerle konuşmak önemlidir. Yenidoğan hekimliği daha bebekler doğmadan önce başlıyor.
Ailelerin maddi yönden de hazırlanması ve yaklaşık olarak masraflar hakkında fikir sahibi olmaları gerekiyor. Ailelerin seçtikleri hastane çok masraflıysa kendilerinin başka planlar yapmaları önemlidir.
]]>
İkiz gebeliklerde anne adaylarının bebekleri ile ilgili karşılaşabilecekleri sorunlar, bebeklerinin tek yumurta veya çift yumurta ikizi olmalarına bağlı olarak değişir. Bebeklerin tek yumurta ikizi (monokoryonik diamniyotik) ya da çift yumurta ikizi olma ayrımı, ailelerin karşılaşılabilecekleri sorunların en temel belirleyicisidir.
Çift yumurta ikizlerine hamile olma esnasında yaşanabilecek olan sorunlar, tek yumurta ikizlerine nazaran çok çok daha azdır.
Diğer yandan tek yumurta ikizlerinin bazı muhtemel sorunlar ve riskler ile karşı karşıya kalmaları daha yüksek bir orandır. Tek yumurta ikizlerinde iki ayrı plasenta ve tek kese olabilir fakat bazen tek plasenta görülmesi de mümkündür. Nadir de olsa bazı durumlarda, tek yumurta ikizlerinde tek amniyon kesesi görülmektedir. İkiz hamileliklerde ve tek yumurta ikizlerinde ebeveynlerin karşılaşabileceği en büyük sorun; iki bebeğin de tek plasentadan beslenmeleri ya da tek kese içerisine yerleşmiş olmalarıdır. Tüm bu problemlerde doktorunuzun size yardımcı olabileceğini unutmayın.
İkiz gebeliklerde görülmesi muhtemel en büyük problemlerden bir tanesi de erken doğumdur. Bu probleme çift yumurta ikizlerinde daha az rastlanılır. Tekil hamileliğin süresi 40 hafta iken ikiz gebeliğin süresi 37 haftadır. Erken doğum riski sizi korkutmasın, doktorunuzla birlikte hamileliğinizin takibini yaparak; önlemlerinizi almaya özen gösterin.
İkiz gebelik sürecinde görülme ihtimali olan bir diğer sorun ise, bebeklerin gelişim geriliği ihtimalidir. Özellikle tek yumurta ikizlerinde, çift yumurta ikizlerine oranla daha sık görülen bu durum, tek kese içerisinde yer alan
bebeklerden bir tanesinin diğeri tarafından baskıya maruz kalması ya da bir bebeğin diğerine gore daha fazla kan alabiliyor olması ile ortaya çıkar.
Bebeklerden bir tanesi yeterince kan alamıyorsa veya gebelik sürecinde diğer bebek tarafından baskı altında kalıyorsa söz konusu bebekte gelişim geriliği görülebilir.
Bebeklerde anomali görülme ihitmali, çoğul gebeliklerde tekil gebeliklere gore daha yüksektir. İkiz gebelikler bir anlamda tekil gebeliklere göre daha fazla kontrol altında tutulmalıdır. Bebeklerin karşılaşabilecekleri bu muhtemel
problemler ancak aksatılmayan doktor kontrolleri sayesinde ve doktorunuzun önerilerine uygun bir yaşam tarzı geliştirilerek mümkündür. Anne adayının beslenme ve dinlenme konusunda da hassasiyet göstermesi oldukça önemlidir.
Çoğul gebeliklerde 11 ve 14. hafta ile 16. ve 18. haftalar önemlidir. Bundan önceki dönemler bebekler
için riskli olabilmektedir. Belirtilen bu haftalarda kan testi yapılır fakat doğruluğu çok net değildir. Aynı zamanda çoğul gebeliklerde anne adayları için bir diğer riskli hafta28. Haftadır. Bu tarihten itibaren anne adayı çalışıyorsa çalışmaya mola vermelidir ve ağır egzersizlerden uzak durmalıdır.
36. hafta çoğul gebelik yaşayan anneler için önemlidir çünkü genellikle doğumlar bu haftada gerçekleşir. Anne adayları bu haftada erken doğum riski gibi durumlara da hazırlıklı olmalıdır. Ayrıca bebeklerin prematüre doğabilme riski fazla olduğundan, doğum için muhakkak bebeklere özel yoğun bakım odaları olan sağlık kuruluşları seçilmelidir.
Her gebelikte olduğu gibi çoğul gebelik durumları da çok özeldir. Anne adaylarının hamilelik döneminde sakinliğini koruması, gebeliğin tadını çıkarması gereklidir. Her zaman bebekler için riski durumlar olabilmektedir dolayısıyla anne adaylarının kendi sağlığına önem vermesi ve en ufak bir şikayetin süre gelmesi haline doktora başvurması bebeklerin sağlığı açısından da büyük önem taşımaktadır.
İkiz bebek bekleyen annelerin beslenmesi tek bebek bekleyen annelerin beslemesine göre temel prensipleri aynıdır ancak porsiyon miktarları farklıdır. Hamile annelerin her besin grubundan yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmesi gerekiyor.
İkiz gebeliklerde en çok korktuğumuz durum bazı önemli mineral ve vitaminlerin kaybı ve eksikliği. Depolar doldurulmadığında ve enerji doğru besin kaynaklarından alınmadığında eksiklik görülebiliyor. Bu nedenle günlük alınması gereken enerjinin doğru kaynaklardan alınması çok önemli.
İkiz bebek bekleyen anneler özellikle demirden zengin kaynaklardan beslenmeye özen göstermeliler.
Demirden Zengin Kaynaklar:
İkiz bebek bekleyen anneler gün içerisinde kendilerine bir beslenme düzeni oluşturmalıdırlar. Öğün atlamamalı, 3 ana öğün 3-4 ara öğün şeklinde beslenmelidirler. Kaliteli protein kaynaklarından destek almalı, kalsiyum açısından zengin süt gibi yoğurt gibi besinler ile beslenmesini desteklemelidirler. Kabızlık problemini de sık ve şiddetli yaşanır ikiz gebeliklerde. Bu sebeple su tüketimini mümkün olduğu kadar artırmaları gerekiyor.
İkiz ve üçüz gebelikler ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/ikiz-ve-ucuz-gebelikler/
]]>İkiz gebelik problemleri, sorunları içinde en dikkat çekeni hamilelik belirtilerinin daha yoğun ve şiddetli yaşanabilmesidir. Bulantı ve kusma gibi erken dönem gebelikte görülen şikayetler tekil gebeliklere göre daha fazla olabilmektedir. Bu durumda doktorunuzun tavsiyelerine başvurmanız ve bu belirtileri azaltacak tavsiyelere uymanız gerekir.
İkiz gebeliği olan anne adaylarında kansızlık daha fazla görülür. Bundan ötürü gebeliğin erken dönemlerinde demir taksiyesine başlanması, kansızlığa bağlı şikayetleri önleyecektir.
Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bir yerine iki bebeğin taşınması sonucu, rahmin taşıdığı yük bel ağrılarının tekil gebeliklere göre daha fazla olmasına hatta yürümede güçlüklere neden olabilir. Bu nedenle ikiz gebelik yaşayan kadınlar eğer çalışıyorlarsa ilerleyen aylarda izine ayrılmaları gerekebilmektedir. Yürüme güçlüğünün yanı sıra kilo alımındaki artışa bağlı olarak kimi gebelerde nefes alma güçlükleri de gerçekleşebilmektedir. Ayrıca ikiz bebeklere hamile olan kadınların diğer hamilelere oranla daha sık düzenli doktor kontrolünden geçmeleri önem taşımaktadır.
İkiz gebelik problemleri, sorunları arasında en önemlisi şüphesiz erken doğum ve düşük yapma riskinin yüksekliğidir. Genellikle ikiz gebeliklerde doğum tekil gebeliklerdeki gibi 40 haftayı bulmaz. Bu yüzden erken doğumlar sonrası bebek yoğun bakım servisinin bulunduğu bir hastane doğum için tercih edilmelidir. Erken doğum olasılığı yüksek olduğundan, önceden acil durumda götürülecek, bebek yoğun bakımı olan yakında bir hastane bulunmalı, doğum planlanmalıdır. Düşük yapma riskine karşı anne adayının son aylarda işten ayrılması ve evde istirahat etmesi şarttır. Çünkü annenin hareketli olması ikizlerin gereğinden erken doğumuna neden olabilmektedir.
Bir diğer konu, ikiz bebeklere hamile anne adaylarına sezaryen doğum yapmalarının tavsiye edilmesidir. Eğer bebekler baş gelişi ile geliyor ve anne adayının pelvis yapısı uygunsa normal doğumda sorunsuz olabilmektedir fakat günümüzde çoğul gebeliklerde sezaryen tercih edilmektedir.
Hamilelik kadınlar için oldukça hassas bir dönemdir. Rahimlerinde büyüyen bebekleri ile birlikte tüm biyolojik fonksiyonları etkilenmekte, diğer yandan da anne olma psikolojisine geçmeye başlamaktadırlar. Bu insan hayatının en hassas ve mucizevi döneminde, baba adaylarının yapması gereken bir çok şey vardır.
Anne adayının ruh hali değiştiği için birden çok neşeli ya da üzüntülü olabilmektedir. Anne adayının dengesiz ruh halini dengelemeye yönelik davranışlar içinde olmalı, bu durumu garipsememeli ve asla tepki göstermemelidir.
Anne adayının kilo alması ve vücudundaki tüylerde artış görülebilmektedir. Bu sebepten anne adayı yeni görüntüsünden hoşlanmayarak mutsuz olabilmekte, vücut ağırlığından bir an önce doğum yaparak kurtulmak isteyebilmektedir. Onun sabırsızlığını anlayışla karşılayarak yatıştırmak ve yeni görüntüsünün de ona yakıştığını belirtmekten geri durmamalıdır. Ancak eğer anne adayı normal bir gebelikte alınandan daha fazla kilo aldıysa, onun dengeli beslenmesini sağlamalı, onunla birlikte bir sağlıklı beslenme diyetine girmelidir. Şüphesiz bu bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.
Anne adayının doktor kontrollerine eşlik etmek ve bebeğin ultrasondaki görüntülerini görmek, karnında taşımasa bile baba adayının bebeği benimsemesini sağlayacaktır. Baba adayları bu sebepten anne karnına dokunarak ve doktor kontrolünde ultrason görüntülerine bakarak bebeğin varlığını hissetmeye çalışmalıdır. Böylece onu her saniye içinde hisseden anne adayı ile bir duygudaşlık geliştirmesi daha kolay olacaktır.
Babanın doğuma girmesi şart değildir ancak kimi zaman anne adayı bunu talep edebilmektedir. Anne adayı doğum sırasında desteğe ihtiyaç duyuyorsa baba adayı önceden doğuma girmeye kendini hazırlamalıdır. Doğum sancıları başladığında ya da su geldiğinde baba adayı sakin kalmalı ve anneyi yönlendirmeli, nefes egzersizleri ile panik olmasını önlemeye çalışmalıdır. Ancak su geldikten uzun bir süre sonra doğumun gerçekleşeceğinin bilincinde olarak gereksiz telaşa kapılmamalıdır. Unutmamak gerekir ki, sonuçta doğum olayını bizzat deneyimleyecek olan anne adayıdır. Baba adayının hep ondan sakin kalması ve son ana kadar ona destek olması gerekmektedir.
Anne olmak kadar baba olmak da önemli görevleri beraberinde getirmektedir. Hamilelik sırasında annenin heyecanlarına, endüşelerine ortak olmak, ondan kendini uzaklaştırmamak, onun iki kişiye ait bir bebeği yüklendiğini bilmek ve ona göre hareket etmek baba adayının temel görevi olmalıdır.
İkiz ve üçüz gebelikler ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/ikiz-ve-ucuz-gebelikler/
]]>