2. Trimester (İkinci Üç Aylık Dönem) – Bebek.com https://www.bebek.com Hamilelik, Bebek, Çocuk ve Anne Sağlığı Thu, 11 May 2023 06:38:51 +0000 tr hourly 1 https://www.bebek.com/wp-content/uploads/2022/12/cropped-cropped-bebek-favicon-192x192-1-32x32.png 2. Trimester (İkinci Üç Aylık Dönem) – Bebek.com https://www.bebek.com 32 32 13. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/13-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/13-hafta-gebelik/#respond Wed, 20 Jul 2022 13:00:54 +0000 http://bebek.com/?p=1022 13. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. 🙂 Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Günler su gibi akıp giderken bebeğinizle birlikte siz de çok yol alıyorsunuz. Gebeliğin 13. haftası geldi çattı. Hamilelik 3’er aylık zaman dilimlerinden oluşan 3 trimester döneminden oluşur ve siz ilk trimester döneminin son haftasına girdiniz. İlk ve son trimester dönemi hamileliğin daha zor geçen zamanlarıdır ve siz ilk aşamayı başarıyla geçtiniz. Artık değişimlerin gözle görülmeye başladığı bu dönemde sizi ve bebeğinizi bekleyen değişimleri sizler için bir araya getirdik.

13 Haftada Bebek

Her günün kıymetli olduğu ve birçok değişimin yaşandığı gebelik döneminde aklınızda her geçen gün yeni sorular belirir. Bunların birçoğu elbette bebeğinizle ilgilidir. Peki, 13 haftalık bebek hakkında bilmeniz gerekenler neler?

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Her doktor kontrolü öncesi merak edilen konulardan biri bebeğin ne kadar büyüdüğüdür. Çünkü ilk güne baktığınızda bir hücre olarak yaşamaya başlayan bebeğiniz 40 hafta sonunda bir insan formuna ulaşacak. Bu elbette mucizevi bir olay. Şimdilik 13 haftalık bebeğin kilosu ve boyunun aşağıdaki tabloda gibi olması beklenir.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
13. hafta 15-25 6-8

Doktor kontrolüne gittiğinizde bu değerler farklılık gösterebilir. Bunun sebebi döllenme zamanıdır. Eğer döllenme daha geç gerçekleştiyse bebeğinizin boy ve kilosu farklıdır.

Bu bilgileri referans olarak kabul edersek bebeğiniz bir önceki haftanın neredeyse 2 katı ağırlığa ulaşmış diyebiliriz. Bu da demek oluyor ki artık daha hızlı büyüyecek. 13 haftalık bebek olarak büyüklüğü ise neredeyse bir limon boyutuna ulaştı diyebiliriz.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Önceki haftaya göre bu hafta itibariyle bebeğiniz artık daha hızlı gelişip büyüyecek. Organlarının olması gerektiği yere konumlandığını hatta bazılarının çalışmaya başladığını söyleyebiliriz. Bu bilgi doğrultusunda 13 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi ne aşamadadır gelin birlikte inceleyelim.

  • Sinir Sistemi

Geçen hafta beyinciğin oluşmaya başlamasıyla beyin, gelişimine devam ederken gebeliğin 13. haftası içinde beyinde bulunan sinir hücreleri miyelin kılıfı adıyla bilinen bir yağ tabakasıyla çevrelenmeye başlar. Bu kılıf yalıtkan bir madde olup merkezi ve çevresel sinir sistemlerindeki sinir hücrelerindeki uyarıların hızını artıran ve uyarı eşiğini düşüren bir dokudur. Ayrıca bu hafta itibariyle beyin bazı salgı bezlerine hormon üretme emri vermeye başlar.

  • Dolaşım Sistemi

Yolk kesesi bu hafta itibariyle tamamen kaybolur ve yerine plasenta ve göbek kordonu çalışmaya başlar. Böylece anne ve bebek arasında dolaşım artarak devam eder. Ayrıca kalp atım hızı önceki haftalara göre yavaşlasa da hâlâ sizden çok daha hızlı. Muayene esnasında sesi duyduğunuzda bu hıza şaşıracaksınız.

  • Sindirim Sistemi

Hamileliğin 13. haftası, sindirim sisteminin artık gayet düzenli çalışmaya başladığı zaman dilimidir. Bebek tarafından yutulan sıvı böbreklerden geçerek bağırsaklardan emilir tekrar amniyotik sıvıya karışır ve göbek kordonuna ulaşır. Buradan plasentaya ve annenin kanına transfer olur.

  • Solunum Sistemi

Daha önce yutma egzersizlerine başlamış olan bebek bu hafta itibariyle nefes egzersizlerine başlar. Bundan sonraki haftalarda hızla büyüyecek olan bebeğinizin akciğerleri ve diyaframı doğuma hazırlanmaya başlar.

Ses telleri yavaş yavaş gelişimini tamamladığı için doğduğu anda atacağı çığlığa hazır olun.

  • Destek ve Hareket Sistemi

13 haftalık bebek artık tüm vücudunu gerebilir ve uyarılara refleks olarak cevap verebilir. Önceki haftalarda küçük küçük hareketler yapmaya başlamış olan miniğin hareketleri bu hafta daha hızlı. Kemik ve kas yapısı güçlendiğinde ve yeterli büyüklüğe ulaştığında sizde bu hareketleri hissedebileceksiniz. Ama henüz bunun için çok küçük.

  • Boşaltım Sistemi

Böbreklerin önceki hafta çalışmaya başlamasıyla bebeğiniz çiş yapma pratiğine başlamıştı. Ancak endişelenmenize gerek yok çünkü bu idrardan kaynaklanan atıklar plasentadan anne kanına ulaşır.

  • Üreme Sistemi

En merak edilen konulardan biri bebeğin cinsiyeti ve siz nihayet o haftaya geldiniz. Hamilelikte 13. hafta cinsel organların neredeyse gelişimini tamamladığı zaman dilimidir. Ancak henüz bebeğiniz buna hazır değilse cinsiyetini göremeyebilirsiniz ya da doktorunuz emin olmak ve kesin sonucu söylemek için biraz daha beklemeyi tercih edebilir.

  • Bağışıklık Sistemi

Amniyon sıvısı bebeğin bağışıklığı için oldukça önemlidir. Buna ek olarak önceki hafta oluşmaya başlayan akyuvarlar bu hafta da gelişimine devam eder.

13 Haftalık Bebek Hareketleri

Daha öncesinde de belirttiğimiz gibi artık bebeğinizin hareketleri daha hızlı. Hatta vücut hareketlerinin yanı sıra bu hafta yüz mimikleri de belirginleşmeye başladı. Hatta şanslıysanız ultrason görüntüsünde onu gülümserken bile görebilirsiniz.

Ancak aklınızda 13 haftalık bebek hareketleri hissedilir mi diye bir soru varsa bunun için biraz daha vakit var. İlerleyen günlerde kasları ve kemikleri geliştikçe attığı tekmeleri ve yumrukları hissedeceksiniz, fakat şimdi değil.

13 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Beynin sinir hücreleri geliştikçe duyu organları da gelişir ve bebeğiniz birçok şeyi hissetmeye başlar. Bu hafta miyelin kılıfının oluşması da bu süreci hızlandıracak faktörlerden biridir. Peki, gebeliğin 13. haftasında bebeğinizin duyu organları ne kadar gelişmiştir gelin birlikte inceleyelim.

  • Göz ve Görme Duyusu

Bebeğinizin fetüs formuna girdiği zamandan bu zaman kadar geçen süre içinde kafası vücuduna göre daha büyük bir görünümdeydi. Ancak yüzü de vücuduna oranla daha küçüktür. Bu durum biraz kafa karıştırıcı olsa da kemikler geliştikçe ve yüz hatları belirginleştikçe normal boyutlara ulaşacak.

Gözlerin yüzün ortasına doğru ilerleyişi bu hafta da devam eder. Ama görme duyusundan söz etmek henüz mümkün değildir.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

İç ve dış kulağın gebeliğin 13. haftası içinde oluştuğunu söyleyebiliriz. Kulak büyüdükçe olması gereken şeklini almaya devam ediyor. Yani az bir zaman sonra bebeğiniz sizin sesinizi duyabilecek.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Dokunma duyusu bebeğinizin ilk gelişen duyusudur diyebiliriz. Çünkü karnınıza dokunduğunuzda bunu hisseder ve kendini geri çekebilir. Artık bu hafta ayak tabanlarında da dokunma hissi vardır.

Onu sıcak tutmaya yarayacak olan lanugo tüyleri belirmeye başlar. Bu tüyler bebeğin henüz deri altında onu ısıtacak ve ısı yalıtımı yapacak yağ tabakası olmadığı için gereklidir.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Tat alma duyusu bu hafta itibariyle gelişmeye başlar. Böylece 13 haftalık bebek amniyotik sıvı içerisinde bulunan laktik asit, sitrik asit, üre, protein ve benzeri maddelerin tadını alabilir. Ayrıca emme ve yutma gibi reflekslerde gelişmeye devam eder. Bebeğinizi doktor kontrolünde parmağını emerken bile görebilirsiniz.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Tat alma duyusuyla birlikte koklama duyusu da gelişir. Böylece yuttuğu sıvının tadını alırken kokusunu da yavaş yavaş alacaktır.

 

 

13 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz zaman doktora gittiğinizde, doktorunuz hamileliğinizi haftalarla ifade edecektir. Bu bizler için biraz kafa karıştırıcı olabilir. Doktorlar son adet zamanını hamileliğin başlangıcı olarak kabul ettikleri için hesaplamalarda farklılık olabilir.

Peki, hamilelikte 13 hafta kaç aydır? Birlikte hesaplayalım:

1 hafta= 7 gün, 1 ay=30 gün

13 hafta = 13×7 = 91

91/30 = 3 ay 1 gün

Tebrikler, artık ilk 3 aylık dönemi bu hafta itibariyle geride bıraktınız. Şimdi tam olarak 3 aylık hamilesiniz diyebiliriz. Böylece ilk trimester döneminin de sonuna geldiniz. Birçok anne 2. trimester dönemini hamileliğin balayı olarak adlandırır. Eğer riskli bir durum yoksa artık gönül rahatlığıyla sevdiklerinizle bu güzel haberi paylaşabilirsiniz.

13 Haftalık Gebelikte Anne

Gebeliğin 13. haftası bebeğin hızla büyüdüğü ve sizin de bunun sonucu olarak fiziksel olarak hamile olduğunuzun belli olduğu dönemin başlangıcındasınız. Yaşadığınız fiziksel değişimin yanında ruhsal bir değişim de yaşamanız şaşırtıcı değil. Biz de sizler için 13 haftalık gebe olarak bu dönemde yaşayacağınız değişimleri araştırdık.

Kilo artışı:

Hamile olduğunuzu yakınlarınızın anlaması için karnınızın büyümesi gerekir. Bununla beraber elbette kilo artışı yaşanır. Fazla kilo almak bebeğinizin daha sağlıklı ve daha hızlı büyüyeceği anlamına gelmez. Bu sebeple 13 haftalık hamilelikte anne olarak iki kişilik beslenme yerine hem siz hem de bebeğiniz için faydalı olabilecek besinleri dengeli ve yeterli miktarda tüketmelisiniz. Böylece kilo artışını kontrol altında tutabilirsiniz.

Rahmin ve karnın büyümesi:

Rahim artık oldukça büyüdü ve bulunduğu konuma sığmamaya başladı. Bu sebeple rahim artık sadece karnın içine değil dışarı doğru da büyür. Bu durum karnınızın belirginleşmesine sebep olur. Artık rahim eskisi kadar mesaneye baskı yapmadığı için sık sık idrara çıkma sorunu da şimdilik bir nebze olsun azalacaktır.

Çatlakların oluşması:

Vücudunuz değişime uğradıkça küçük çatlaklar oluşmaya başlayacaktır. Bunun üzerine bir de beklenenden daha hızlı ve fazla kilo alırsanız bu çatlaklar daha derin ve geniş bir alanda oluşur. Bu sebeple beslenmenize oldukça özen göstermelisiniz.

Göğüslerde hassasiyet ve ilk süt oluşumu:

Önceki haftalarda başlayan hassasiyet bu hafta da devam eder. Göğüslerinizde “kolostrum” adı verilen sıvı oluşmaya başlar. Bu sıvı besinlerle doludur ve bebeğinizi ilk besleyeceğiniz süt bu sıvıdır.

Vajinal akıntı:

Hamileliğiniz boyunca akıntınızın olması normaldir. Bu akıntının sebebi östrojen hormonunun artışı ve pelvik bölgedeki artan kan dolaşımıdır. Vücudun hamileliğe verdiği bu tepkinin de elbette bir amacı var. Bu akıntı sayesinde doğum kanallarının enfeksiyondan korunduğunu ve sağlıklı bakteri sayısının dengelendiğini biliyor muydunuz?

Libido yükselmesi:

Hamileliğin en çok merak edilen konularından biri de cinselliktir. Artan kan dolaşımının da etkisiyle anne adayının libidosunun yükselmesi normaldir. Bu konuda doktorunuzla görüşüp sağlıklı bir bilgi alabilirsiniz. Ancak uzmanlar eğer tehlike oluşturacak bir durum söz konusu değilse çiftler arasındaki cinselliğin devam edebileceği yönünde fikir sahibidir.

Ciltte lekelenme:

Daha önce başlamış olan cilt sorunları bu hafta da sürmeye devam edebilir. Yüzünüzde ya da bedeninizin farklı bölgelerinde koyu lekelere neden olan “Gebelik Maskesi (Chloasma)” adı verilen cilt problemi görülebilir. Bu geçicidir ve genel olarak doğum sonrası kaybolurlar. Farklı cilt problemleriniz için doktorunuzla görüşmeniz daha faydalı olacaktır.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları!

Daha önce hamilelik geçirmiş olanlar 13. hafta itibariyle hamileliğin en güzel zamanlarının başladığını söyler. Sabah bulantılarının artık bittiği, karnınızın büyüdüğü ve hamile olduğunu hissettiğiniz zamanların başındasınız. Ancak yaşanan hem fiziksel hem de hormonal değişimler bazı sıkıntıları beraberinde getirebilir. Rahatsızlık veren hamilelik semptomlarını en aza indirmek için kolayca uygulayabileceğiniz ve sizi rahatlatacak bazı ipuçlarını sizler için derledik.

  1. Diş eti kanamaları bu hafta da devam edebilir. Sık sık dişlerinizi fırçaladığınız zaman rahatladığınızı hissedeceksiniz. Organik, florür içermeyen diş macunlarını kullanmanız sağlığınız için tavsiye edilir.
  2.  Bol bol su içmeye devam etmelisiniz. Bu hem sindirim sisteminin düzenli çalışmasına hem de ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olacaktır.
  3. Demir takviyesini düzenli kullanmaya devam etmelisiniz. Bu kan dolaşımı için doktor tavsiyesiyle kullandığınız bir ilaç ya da demir bakımından zengin besinler yardımıyla olabilir.
  4. Beslenmenize mutlaka özen gösterin. Tükettiğiniz besinler bebeğiniz ve sizin için yeterli ve dengeli olmalıdır. Protein ve kalsiyum zengini gıdaları beslenme rutininize mutlaka eklemelisiniz. Ayrıca magnezyum içeren besinler sayesinde kramplar da azalacaktır.
  5. Lifli beslenmeye devam etmelisiniz. Örneğin; portakal suyu içmek yerine tam bir portakalı tüketmeniz sizin için lif açısından daha doğru olur.
  6. Bu hafta itibariyle bebeğiniz daha hızlı büyüyecek. Bu sebeple kilo artışınıza dikkat etmelisiniz. Yaygın olan “artık 2 kişilik beslenmelisin” söylemlerine aldırmamalısınız. Çünkü çok kilo artışı bebeğin daha sağlıklı olacağı anlamına gelmez. Önemli olan gerekli besinleri doğru miktarda ve dengeli şekilde tüketmektir.
  7. Kilo artışı beraberinde çatlak oluşumunu da getirmektedir. Bunun için ani kilo artışından uzak durmanın yanı sıra yapabilecekleriniz şunlardır:
  • Oluşabilecek ödemin önüne geçmek için antioksidan değeri yüksek besinlerin yanı sıra bol su ve sıvı tüketmelisiniz.
  • Beslenmenize az yağlı ve bol proteinli besinleri eklemeye dikkat etmelisiniz.
  • Güneş ışınları da çatlak oluşumuna sebep olduğu için hamileliğin kış aylarına geldiyse böyle bir problemin olmayacak. Ancak yaz döneminde bir hamilelik geçiriyorsan güneşe çıktığınız saatlere önem vermelisiniz.
  • İstikrarlı bir kilo artışıyla beraber düzenli egzersizlere devam etmek çatlak oluşumunu engelleyecek faktörlerden biridir.

Kaç Kilo Almalısın?

Bebeğiniz artık hızlı büyüme evresine girdi. Bu sebeple sizin kilo artış hızınız da artacaktır. Hâl böyle olunca ilk 3 ayda ne kadar az kilo alırsanız sonraki aylarda hem daha rahat edersiniz hem de hamileliğinizi daha az kiloyla bitirebilirsiniz.

Hamilelik boyunca almanız gereken 11-12 kilodur. Fazla kilo artışı bebeğin daha sağlıklı olacağı anlamına gelmez. O yüzden iki kişilik beslenme yerine yeterli ve dengeli beslendiğiniz zaman bebek sağlıklı doğacaktır. Eğer 13 haftalık gebelikte kaç kilo alınır şeklinde kafanızda uçuşan soru işaretleri varsa bu haftaya kadar 2,5-3 kilo almanız yerinde olacaktır.

Beslenme Önerileri

Bebeğinizin hızlı bir gelişme sürecine girdiği dönemdesiniz. Geride bıraktığınız 3 ayı göz önüne alırsak bebeğiniz oldukça büyüdü ve gelişti. Ancak bundan sonraki gelişimi daha da hızlı olacak. Bunun yanı sıra bebeğinizin göbek kordonuyla size bağlandığını ve sizin depolarınızdan ve yediklerinizden faydalandığını düşünürsek daha dikkatli olmanız gerekmekte. 13 haftalık gebelikte beslenme ile ilgili birkaç püf noktayı sizin için araştırdık.

  1. Günlük beslenmenize mutlaka protein zengini besinleri eklemelisiniz. Geçtiğimiz 3 ayda da buna özen gösterdiğinizi biliyoruz ama artık daha titiz davranmanız gerek. Doktorunuzdan günlük ne kadar tüketmeniz gerektiğini öğrenip buna göre öğünlerinizi ayarlayabilirsiniz. Yağsız et, yumurta ve süt ürünleri, kuruyemişler, barbunya gibi yiyecekler protein bakımından zengindir. Balık ise hem protein hem de Omega 3 zengini olduğu için haftada en az 1 defa tüketmeniz gereken bir besin çeşitidir.
  2. Demir hamilelikte oldukça önemlidir. Hamilelik öncesinde demir eksikliği gibi bir probleminiz varsa demir takviyesi almanız doktorunuz tarafından tavsiye edilecektir. Vücudunuzda yeni bir canlıyı büyüttüğünüzü ve bunun için oldukça fazla kana ihtiyaç olduğunu düşürsek demirin önemi ortaya çıkacaktır. Yağsız kırmızı et demir açısından zengin olsa da eğer vejetaryen iseniz ıspanak gibi yeşil bitkileri ya da baklagilleri de tüketebilirsiniz.
  3. Bebeğinizin kemik ve diş oluşumu için yeterli miktarda kalsiyum almak son derece önemli ve gereklidir. Eğer yeterli kalsiyumu alamazsanız bebeğiniz sizin vücudunuzdaki kalsiyum depolarını kullanacaktır. Bu da sizin sağlığınız için iyi bir durum değildir. Günlük 4 porsiyon süt ürünü tüketerek gerekli kalsiyumu alabilirsiniz.
  4. Kafeinden kesinlikle uzak durmalısınız. Çünkü uzmanlara göre kafein plasenta yoluyla bebeğe geçiyor ve doğum kilosunun düşük olmasına sebep oluyor. Bu sebeple günlük 1 bardak Türk kahvesi sizin için yeterli olacaktır. Fazlasından kaçınmalısınız.

Egzersiz Önerileri

Hamilelik tamamen hareketsiz olmanız anlamına gelmez. Mümkün olan her fırsatta hareket etmelisiniz. Karnınız henüz yeni yeni belirmeye başladı şimdilik bu size engel oluşturmuyor. Bu sebeple 13 haftalık gebelik egzersizleri kilo alımını kontrol altına almak ve kaslarınızı güçlendirmek için oldukça faydalı. Bu egzersizler; hafif tempolu yürüyüşler ya da hamile yogası ve plates gibi grup sporları olabilir.

Dilerseniz “Hamilelikte Egzersiz Hareketleri” Konulu yazımızı okuyabilirsiniz: https://www.bebek.com/hamilelikte-egzersiz-hareketleri/

13 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. Henüz yaptırmadıysanız ultrason ve kan tahlilinden oluşan ikili testi yaptırmanız için uygun bir zamandasınız.
  2. Artık doğum ve doğum sonrası hakkında hazırlanmaya başlayabilirsiniz. Eğer endişeleriniz varsa bunlar için düzenlenen kurslara katılabilirsiniz. Birçok annenin bulunduğu bu kurslar sayesinde yalnız olmadığınızı görecek ve rahatlayacaksınız.
  3. Gebeliğin 13. haftası karnınızın artık belirgin olmaya başladığı zamandır. Öncesinde de hamile kıyafetleri giymiş olabilirsiniz ama bundan sonra karnınızı sıkmayacak rahat ve bol kıyafetler için bir alışveriş yapabilirsiniz.

gebelikte-12-hafta

14-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/13-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/7FCEUDH5GSY 2. Trimester (İkinci Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult
14. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/14-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/14-hafta-gebelik/#respond Tue, 19 Jul 2022 13:00:27 +0000 http://bebek.com/?p=1025 14. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. 🙂 Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Günler haftaları haftalar ayları kovalarken siz 3 ayı geride bırakıp hamileliğin en güzel zamanlarına geldiniz. İlk trimester dönemin bitmesiyle başlayan gebeliğin 14. haftası daha önce bebek dünyaya getirmiş olan kadınlar tarafından hamileliğin balayı olarak adlandırılıyor. Çünkü riskli dönem geride kaldı, sabah bulantıları birçok anne adayında bitti ve yavaş yavaş bebeğinizi hissedebileceğiniz döneme doğru ilerlemeye başladınız. Bebeğinizin hızla büyümeye başladığı bu hafta sizi ve bebeğinizi neler beklediğini sizler için araştırdık.

14 Haftada Bebek

Günler geçerken ve siz hamileliğin keyfine yeni varmaya başladığınız bu günlerde bebeğiniz de boş durmuyor; büyüyor, gelişiyor. Artık doktor kontrollerinde onu küçük bir fasulye değil bir insan olarak görmeye başladınız bile. Peki, 14 haftalık bebek ne gibi değişimler yaşar gelin birlikte inceleyelim.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğin geçen haftadan itibaren neredeyse vücut ölçülerini katlayarak büyümeye başladı. Bu sebeple sizin de her hafta bebeğinizin ne kadar büyüdüğünü merak etmeniz çok doğal. 14 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıdaki kadar.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
14. hafta 45-50 8,5-9,5

14 haftalık bebek yaklaşık bir şeftali boyutundadır. Ancak tablodaki değerler referans olup her bebekte olacak kesin bilgiler değildir. Bu bilgilerin farklılık göstermesinde en büyük etken döllenme zamanıdır. Bu sebeple doktorunuzun verdiği bilgileri dikkate almak daha doğru olacaktır.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Tek bir hücre olarak yaşamına başlayan bebeğiniz artık profilden bakıldığında bir insan görünümüne kavuştu. Hızla büyümeye devam ederken 14 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi ne durumda olur diye merak ediyorsanız işte cevabı…

  • Sinir Sistemi

Beyin ile birlikte omurilik de gelişmeye devam eder. Bebeğinizin omuriliği, omurga kanalında gelişmeye devam ederken hamileliğin 14. haftası sonunda neredeyse kanalın tamamını doldurmuş olacak.

Sinir hücrelerini dıştan saran miyelin kılıfın oluşmasıyla beyin ve sinirler arasındaki bağlantılar güçlenir. Siz henüz görmeseniz de bu gelişme yüz mimiklerinde kendini göstermeye başladı bile.

  • Dolaşım Sistemi

Bebek ve anne arasındaki dolaşımdan plasenta sorumludur. Plasenta bu haftalarda neredeyse gelişimini tamamlamış olduğu için kan dolaşımı bu sayede sağlanır. Anneden gelen kandaki gerekli besinler ve oksijen bebeğe taşınırken bebekten gelen atık maddeler ve karbondioksit de anneye gönderilir.

  • Sindirim Sistemi

Hamilelikte 14. hafta karaciğerin görevini yerine getirebilecek kadar geliştiği bir dönemdir. Karaciğer çalışmaya başladığında vücuda giren besinler kullanılabilecek maddelere çevrilir. Anne olarak bebeğe sizin yedikleriniz ulaşacağı için özenli ve dikkatli beslenmekte fayda vardır.

  • Solunum Sistemi

Önceki hafta nefes alıp verme pratiğine başlamış olan bebeğiniz bu hafta da bu pratiklere devam eder. Bu da demek oluyor ki bebeğiniz doğum sonrası için hazırlanmaya şimdiden başladı.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Önceki haftalarda daha içe doğru kıvrılmış şekilde duran miniğin omurgası düzleşmeye başlar. Bu da daha dik bir duruşa doğru evrildiği anlamına gelir. Kas sistemi de kemik yapısıyla birlikte gelişmeye devam ettiği için bebeğinizin ağırlığı da artar. Bu gelişmeyle birlikte bebeğinizin kol ve bacakları uzamaya devam eder aynı zamanda hareketleri daha tutarlı bir hâl alır. Böylece refleksler azalmaya, istemli hareketler çoğalmaya başlar.

  • Boşaltım Sistemi

14 haftalık bebek, önceki haftalarda çiş yapma pratiğine başlamıştı. Doğuma kadar gelişerek devam edecek olan bu olay böbreklerin çalıştığı ve boşaltım sisteminin göreve başladığı anlamına gelir.

  • Üreme Sistemi

Önceki hafta cinsel organların neredeyse gelişimini tamamladığı dönemdi. Öyleyse artık o çok merak ettiğiniz sorunun cevabını alabilirsiniz. “Kız mı?”, “Erkek mi?” Bebeğiniz utangaç değilse cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Fakat omurga düzleşmeye yeni başladığı için cinsiyeti görmek biraz zor olabilir. O sebeple doktorunuz biraz daha beklemeyi ve cevabı sonra söylemeyi tercih edebilir.

  • Bağışıklık Sistemi

Kemiklerdeki akyuvar hücrelerinden sonra kandaki kırmızı kan hücreleri açısından önemli bir role sahip olan dalak bu hafta görevini yerine getirmeye başlar. Ayrıca tiroit bezleri de çalışmaya ve hormon üretmeye başladı.

14 Haftalık Bebek Hareketleri

Bebeğiniz büyüdükçe hareketleri de daha belirgin hâle gelmeye başlar. Kemik ve kas yapısı güçlendikçe hareketlerin şiddeti de artıyor. Yüz hatları daha belirgin olduğu için mimiklerini ultrason görüntüsünde görebilirsiniz.

Bu haftalarda elini ağzına götürüp emebilir, anne karnında taklalar atıp tekmeler savurabilir. Aklınızda 14 haftalık bebek hareketleri hissedilir mi diye bir soru varsa ikinci kez anne olanlar daha tecrübeli oldukları için bu hafta itibariyle yavaş yavaş kıpırdanmaları hissettiklerini söyleseler de ilk kez anne olacaklar için biraz daha vakit var diyebiliriz.

14 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Duyu organları bebeğinizin beyin gelişimiyle yakından alakalıdır. Beyin gelişmeye devam ettikçe duyu organları da daha hassas çalışır. Peki, 14 haftalık bebeğin duyu organları gelişimi nasıldır?

  • Göz ve Görme Duyusu

Bebeğinizin kafasının yan taraflarında oluşmaya başlayan göz oyuntuları yavaş yavaş olması gerektiği yere doğru ilerlerken bir yandan da gelişmeye devam eder. Birbirine daha yakın durmaya başlayan gözler 2. trimester döneminde de kapalı hâlde duracaktır.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Gözlerin ışığı fark etmesinin yanı sıra bebeğin dış dünyadan haberdar olmasında sesler de önemli bir uyarandır. 14. hafta kulağın iç kısmındaki kemikler sertleşmeye başlar. Bu gelişme sonrası nihayet bebeğiniz sesleri duymaya başlayacaktır.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Lanugo tüyleri bu hafta da gelişmeye devam ederken bebeğinizin kaş ve kirpikleri de oluşmaya başlar. Lanugo tüylerinin ciltteki yağ tabakası oluşana kadar onu sıcak tuttuğu tahmin edilir.

Dokunma duyusu en erken gelişen duyulardan biri olduğu için karnınıza bastırdığınızda bebeğiniz refleks olarak o noktadan uzaklaşır. Bu olay zamanla daha belirgin hâle gelecek ve siz de bu yer değişimini hissedeceksiniz.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Önceki hafta bebeğinizin tat alma duyusu gelişmeye başlamıştı, bu hafta da gelişmeye devam edecek. Böylece kısa süre sonra bebeğiniz yuttuğu amniyon sıvısının tadını alacak.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Profilden baktığınızda bebeğinizin burnu bu hafta daha da belirgindir.

Tat alma duyusunun yanı sıra koklama duyusu da gelişmeye devam eder. Böylece yutulan sıvının tadı kokuyla birleşerek daha belirgin bir hâl alır.

14 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamileliğin en kafa karıştırıcı taraflarından biri de hafta ve ay hesaplamaları. Halk arasında daha çok aylarla ifade edilen hamilelik süreci doktor kontrollerinde hafta olarak takip edilir.

Gelin, hamilelikte 14 hafta kaç aydır birlikte hesaplayalım:

1 hafta= 7 gün,  1 ay=30 gün

14 hafta = 14×7 = 98

98/30 = 3 ay 8 gün

Bu hesaplamaya göre klinik olarak 4. ayın içindesiniz diyebiliriz. Ayrıca 2. trimester döneminde olduğunuzu da belirtmeliyiz. Eğer riskli bir durum yoksa artık bu mutlu haberi sevdiklerinizle paylaşma zamanı geldi.

14 Haftalık Gebelikte Anne

3 ayı geride bırakıp 4. ayınızda ilerlerken vücudunuz hamileliğe adapte olmaya devam eder. Bebeğiniz büyüdükçe vücutta da bazı değişimler yaşanır. Fiziksel değişimin yanında hormonal değişimler de sizi oldukça etkiler. 14 haftalık gebe olarak sizi ne gibi değişimler bekliyor birlikte inceleyelim.

Kilo artışı:

Hamilelikte yaşanan en büyük değişimlerden biri kilo artışıdır. Ancak bu artışın kontrollü olması gerekir. Fazla kilolar doğumu zorlaştırdığı gibi hamilelik döneminin de zor geçmesine sebep olur. Bu sebeple kilo artışını doktorunuzun tavsiye ettiği limitler dahilinde tutmaya özen göstermelisiniz.

Sabah bulantıları:

2. trimester dönemiyle birlikte mide bulantıları da azalmaya başlar. Bu durum iştahın açılmasına yol açabilir. Bu sebeple kilo almamak için yediklerinize dikkat etmelisiniz.

Gebelik riniti:

14 haftalık hamilelikte anne olarak gebelik riniti adı verilen burun tıkanıklığı yaşayabilirsiniz. Bu durumun sebebi progesteron hormonudur. Bu hormon burnun mukus zarına giden dolaşımı arttırarak şişmesine neden olur. Gebelik rinitinin fazla tedavi yöntemi olmamakla beraber doktorun önerdiği nemlendirici ilaçları kullanabilir ya da kompres yapabilirsiniz.

Round ligament ağrısı:

Rahim büyümesinin muhtemel yan etkisi olan bu ağrı karnınızın sağ ve sol bölgesinde hissedilir. Rahim büyüme öncesi kalın bağlarla tutunur ancak büyüdükçe bağlar uyum sağlamak ve ağırlığı taşımak adına uzar ve incelir. Bu da zaman zaman karnınızda keskin acılara sebep olur. Otururken birden kalktığınızda ya da öksürdüğünüzde bu ağrı daha fazla hissedilebilir. Ağrıyı hafifletmek için ayaklarınızı vücudunuzdan daha yüksekte tutabileceğiniz bir pozisyonda oturarak dinlenmeyi deneyebilirsiniz.

Aşerme:

Artık yavaş yavaş aşermeler başlar. Canınız olmadık şeyler isteyebilir. Eşinizi bu duruma hazırlamalısınız, yoksa ikiniz için de zor anlar yaşanabilir.

Gebelikte Aşerme Neden Olur? : https://www.bebek.com/gebelikte-aserme-neden-olur/

Uterus büyümesi:

Doktora gittiğinizde kasık kemiğinizden uterusun üst kısmına kadar olan kısım yani uterus boyu ölçülür. Bu ölçü gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunuzla ilgilidir. 14. haftadan sonra ortalama her hafta 1 cm uzar. Örneğin bu hafta 14 cm iken 20. haftada 20 cm olacaktır.

Bacak krampları:

Rahminizin büyümesiyle ilişkili olarak geceleri bacak krampları yaşayabilirsiniz. Rahim leğen kemiğinin içine sığmayacak kadar büyüdüğünde bacak damarlarına baskı yapar ve bu baskı sonucunda bacak krampları oluşabilir.

Nefes darlığı:

Birçok anne adayı bu hafta itibariyle hamilelik öncesine göre daha hızlı nefes aldığını söyler. Hatta bazı hamileler nefes darlığı bile yaşayabilir. Endişelenmeden sakinliğinizi korumalısınız. Artan kan artışı ve kilo alımı sonucunda nefes darlığının yaşanması doğal bir durumdur. Ancak sizi çok rahatsız ediyorsa doktorunuza danışmalısınız.

Ciltte koyu lekeler:

Daha önceki haftalarda bu problem görülmeye başlamıştı. Ancak gebeliğin 14. haftası itibariyle benlerde büyüme ve renklerinde koyulaşma daha belirgin olur.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları!

Her ne kadar bu hafta önceki dönemlere göre rahatlamış olsanız da hamilelikle gelen değişimlerin bazıları sizi rahatsız edebilir. Gebeliğin 14. haftası boyunca size rahatsızlık veren hamilelik semptomlarını en aza indirmek için kolayca uygulayabileceğiniz ve sizi rahatlatacak bazı ipuçlarını sizler için derledik.

  1. Bu hafta round ligament ağrısı yaşayabilirsiniz. Rahmin büyümesiyle onu tutan kasların uzaması ve incelmesi bu ağrıya sebep olur. Bunun için ayaklarınızı vücudunuzun üstünde tutarak dinlenmek size iyi gelecektir.
  2. Her ne kadar bu hafta kendinizi daha rahat ve enerjik hissediyor olsanız da vakit buldukça dinlenmeye özen göstermelisiniz.
  3. Bu dönemde tansiyon düşmeleri yaşanabilir. Bu olay kan dolaşımının değişmesiyle ilgilidir. Böyle durumlarda mutlaka oturup dinlenmelisiniz. Eğer sürekli tansiyon problemi yaşıyorsanız hamilelik tansiyonu gibi bir sorun yaşamamak adına mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekir.
  4. Kabızlık, sindirim güçlüğü, gaz ya da şişkinlik devam ediyor olabilir. Bunun için bol su ve sıvı tüketmeli ve lifli gıdaları öğünlerinize mutlaka eklemelisiniz.
  5. Bu hafta itibariyle varis sorunu yaşamaya başlayabilirsiniz. Artan kan miktarı ve dolaşım hızı sebebiyle ince damarlar çatlayıp varisin oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu da ağrı hissetmenize sebep olu Bunun için uzun süre ayakta kalmamaya dikkat etmeli ve bacakları uzatıp bol bol dinlenmelisiniz. Eğer varis ilerlerse önlem olarak doktorunuza danışıp varis çorabı giyebilirsiniz.

Kaç Kilo Almalıyım?

Kilo artışı hamilelikte dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biridir. Peki, 14 haftalık gebelikte kaç kilo alınır diye merak ediyorsanız; bu hafta sonuna kadar toplamda 2,5- 3,5 kilo almalısınız. Yani ortalama bu hafta kilo alımınız 300-500 gram aralığında olmalı.

Bu haftalarda ikiz bebek durumu da belirginleşir. Eğer çoğul gebelik söz konusuysa kilo artışının daha fazla olması normaldir.

Beslenme Önerileri

hamilelikte-beslenme-onerileri

Artık bebeğiniz ve sizin aranızda bir bağ olduğu için yediğiniz, içtiğiniz her şeye daha fazla önem vermelisiniz. Vücudunuza alacağınız sağlıksız besinler kan yoluyla bebeğinize ulaşır ve bu da gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple hem kendi vücudunuzu korumak hem de bebeğinizin gelişimine katkı sağlamak için beslenme yeterli ve dengeli olmalıdır. İşte, 14 haftalık gebelikte beslenme ile ilgili birkaç püf nokta.

  • Önceki haftalarda olduğu gibi yeteri kadar protein ve kalsiyum almış olduğunuza emin olmalısınız. Eğer yeterli miktarda alım olmazsa bebeğiniz sizin vücudunuzdaki kemiklerden kalsiyumu emer ve bu da sizde kemikleri güçsüzleşmesine sebep olur.

Aynı durum protein için de geçerlidir. Bu sebeple süt ve süt ürünleri, yağsız kırmızı et, baklagiller gibi besinleri mutlaka tüketmelisiniz.

  1. Demir kan üretimi için oldukça gerekli bir maddedir. Hamilelik beraberinde kan artışını da gerektirir. Bunun için doktorunuz takviye almanızı isteyebilir. Bunun yanı sıra yeşil yapraklı bitkiler ve yeşil biber gibi demir bakımından zengin besinleri öğünlerinize eklemelisiniz.
  2. Kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için gerekli olan vitaminlerden biri de K vitaminidir. K vitamini rezervleri karaciğerde bulunur ve bu nedenle az tüketilmesi gerekir. Ancak hamilelikte bu rezervler kullanıldığı için ve annenin K vitaminini yeteri kadar almaması durumunda doğum sonrası kanama bozukluğu meydana gelebilir. Sentetik K vitamini toksik madde olabileceği için mutlaka doktorunuza danışıp kullanmalı ya da K vitamini bakımından zengin besinleri tüketmelisiniz. Bu besinler şunlardır;
  • Brokoli, ıspanak gibi yeşil sebzeler,
  • Yumurta,
  • Soya yağı,
  • Yağsız et,
  • Süt ürünleri.

Egzersiz Önerileri

İlk 3 aylık dönemde risk taşıyorsanız ve egzersiz yapmadıysanız bu haftadan itibaren küçük küçük hareket etmeye başlayabilirsiniz. Eğer böyle riskli bir durum söz konusu değilse egzersizlerinize bu hafta da devam etmelisiniz. Spor yapmak kilo artışını kontrol altında tutmaya yararken ayrıca kan dolaşımını artırır ve bebeğe giden oksijen miktarının artmasını da sağlar.

Bunun yanı sıra çeşitli bölgelerde hissettiğiniz ağrılarınıza da iyi gelecektir. Aynı zamanda egzersiz yapmak ödem atmayı da hızlandırır. Böylece el ve ayaklarda oluşabilecek şişkinliklerinde önüne geçebilirsiniz. 14 haftalık gebelik egzersizleri hafif tempolu yürüyüşler hamile pilatesi ya da yogası veya yüzme olabilir.

14 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. Henüz bebeğin down sendromu, nöral tüp defekti ve benzeri genetik anomalilere sahip olma ihtimalini ölçen ense kalınlığı testi yaptırmadıysanız bu hafta son şansınız olabilir. Ultrason kontrolü ve kan tahlilinden oluşan bu ikili testi gebeliğin 14. haftası içinde yaptırabilirsiniz.
  2. Doğuma hazırlık kurslarını araştırıp bu kurslara katılabilirsiniz. Böylece yeni anne adayları ile tanışıp varsa endişelerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sizi rahatlatacaktır.
  3. Hamilelik ve sonrası anlarını tekrar hatırlamak için şimdiden bir doğum fotoğrafçısı arayışına başlayabilirsiniz.

Anneye Alışveriş Önerileri – 14. Hafta Hamilelik

Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek, alışveriş yapmak için en özel adımlardan biri olabilir. Eğer bebeğinizin cinsiyetini bu haftada öğrendiyseniz ona minik minik hediyeler almaya başlayabilirsiniz.

Ancak henüz diğer eşyaları alacak kadar araştırma yapmamış olabilirsiniz, bu nedenle acele etmeden araştırarak ve bütçenizi düşünerek alışverişlerinize başlamanızı tavsiye ederiz.

“15. Hafta Gebelik” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

15. Hafta Gebelik: https://www.bebek.com/15-hafta-gebelik/

]]>
https://www.bebek.com/14-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/okkaU-27yUc 2. Trimester (İkinci Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult
15. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/15-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/15-hafta-gebelik/#respond Mon, 18 Jul 2022 13:00:58 +0000 http://bebek.com/?p=1156 15. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. 🙂 Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz o heyecanlı günden bugüne zaman hızla akıp gitmeye devam ederken 15. haftaya geldiniz. Artık yavaş yavaş karnınızın büyümesiyle birlikte hamile olduğunuz sevdikleriniz tarafından fark edilebilecek kadar belli oluyor.

Bunun yanı sıra bebeğiniz de bu hafta itibariyle büyümesine hız katacak. Bu nedenle her doktor kontrolünde onu daha farklı görecek ve gördüklerinize şaşıracaksınız. Peki, gebeliğin 15. haftası sizi be bebeğinizi neler bekliyor?

15 Haftada Bebek

Artık hamileliğiniz ilk haftalara göre daha konforlu geçmeye başladı. Yaşanılan fiziksel ve hormonal değişimler elbette sizi ekleyecek ama ilk haftalarda yaşadığınız sorunlar 2. trimesterde belirgin bir düzeyde hafifler. Siz gebeliğe adapte olmaya çalışırken 15 haftalık bebek de boş durmuyor, hızla büyüyüp gelişiyor.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Doktor kontrolüne her gittiğinizde bebeğinizin ne kadar büyüdüğünü merak etmeniz oldukça doğal bir durum. Bu heyecanın doğuma kadar artarak devam edeceğinden emin olabilirsiniz.

15 haftalık bebeğin kilosu ve boyunun aşağıdaki tabloda gibi olması beklenir.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
15. hafta 50-55 9-10

Bu bilgiler referans niteliğindedir. Eğer kontrole gittiğinizde daha farklı değerlerle karşılaşırsanız endişelenmenize gerek yok. Çünkü yapılan hesaplamalar tahmini döllenme zamanına göredir ve eğer döllenme zamanınız tahmin edilenden farklı ise fetal değerler de değişecektir.

15 haftalık bebek bilgilerini referans olarak kabul edersek, bu hafta itibariyle bebeğiniz iri bir portakal boyutuna ulaştığını söyleyebiliriz.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Doğuma kadar fetüs olarak isimlendirilecek olan bebeğiniz her geçen hafta hatta günle beraber yeni bir gelişim ve değişim yaşar. Bu süreçte gelişimini sürdüren organlar yavaş yavaş göreve başlar. 15 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi detaylarını birlikte inceleyelim.

  • Sinir Sistemi

Beynin gelişimi doğuma kadar devam edeceği için beyin her geçen hafta bir öncekine göre daha gelişmiş bir hâlde karşımıza çıkar. Sinir hücreleri de aynı oranda gelişimine devam eder. Miyelin kılıfı denilen yağlı tabakanın oluşmaya başlaması ile birlikte bebeğinizin yapacağı hareketlerin sayısı artar.

  • Dolaşım Sistemi

Bu hafta itibariyle oldukça gelişmiş olan plasenta görevini yerine getirmek için çalışır. Plasentanın görevi anne ile bebek arasındaki madde alışverişini sağlamaktır. Kan dolaşımının yanında diğer gerekli maddeler de bu şekilde anneden bebeğe ulaşır. Bu sebeple tükettiğiniz her besine dikkat etmeli ve zararlı besinlerden uzak durmalısınız.

  • Sindirim Sistemi

Daha önce oluşmaya başlayan bebeğinizin ilk kakası olacak mekonyum kolona yerleşmek için biraz daha zamana ihtiyaç duyar.

  • Solunum Sistemi

Önceki haftalarda gelişimini sürdüren akciğerler hamileliğin 15. haftası itibariyle kollara ayrılmaya ve bölünmeye devam eder. Ayrıca akciğerlerdeki bezler mukus salgılamaya başlar. Soluk alıp verme pratiklerine bu hafta da devam eder.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Bebeğiniz hareket etmeye başlamıştı. Kemik ve kas yapısı güçlendikçe bu hareketlerin şiddeti artarak devam edecek. Ayrıca sinir sistemi de gelişmeye devam ettiği için artık hareketler refleks değil istemli olarak gerçekleşmeye başlar. Yüz mimiklerinde istemsizce hareketler devam ediyor olsa da gülme, kızma, şaşırma gibi mimikleri yaparak yüz kaslarını esnetebilir.

  • Boşaltım Sistemi

Boşaltım sisteminin parçalarından biri olan böbrekler önceki haftalarda çalışmaya başlamıştı. Bu hafta da aynı şekilde hem gelişmeye hem de çalışmaya devam ederler.

  • Üreme Sistemi

4. ayın sonuna doğru ilerlerken her şeyin yolunda gittiği bir gebelikte 15 haftalık bebeğin aslında cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Ancak bebeğiniz utangaç olabilir ya da görüntüleme için doğru pozisyonda olmayabilir. Bu sebeple doktorunuz da emin olmadan size bebeğinizin cinsiyetini söylemek istemez. Ona biraz zaman tanımalı veya doğru zamanın gelmesi için biraz sabretmeniz gerekir.

  • Bağışıklık Sistemi

Bebeğinizin bağışıklık sistemi gelişmeye devam ederken onu amniyon sıvısı korur. Böyle bir koruma kalkanı olduğu için bağışıklık sisteminin gelişimi diğer sistemlere göre biraz daha yavaş ilerleyecektir.

15 Haftalık Bebek Hareketleri

İskelet ve kas sistemi gelişmeye devam eden bebeğiniz artık tüm eklemlerini daha kolay ve güçlü bir şekilde hareket ettirir. Kemikler doğuma kadar sertleşmeye devam edecek olsa da rahat bir doğum olması için esnek yapısını kaybetmeyecektir. Hamileliğiniz ilerledikçe miniğinizin hareketlerini hissedebileceğiniz günü iple çektiğinizi biliyoruz.

15 haftalık bebek hareketleri hissedilebilir düzeye ulaşır. Ancak ilk hamileliklerde bu hareketlerin gaz sancısı sanılması oldukça yaygındır.

15 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Bebeğinizin yaşamsal organları gelişmeye ve çalışmaya devam ederken duyu organları da aynı şekilde gelişim gösterir. Dil, göz, kulak, deri ve burun büyümeye ve uyarılara karşı daha duyarlı olmaya devam eder. Öyleyse hamileliğin 15. haftası itibariyle bebeğinizin hangi duyu organı ne kadar gelişti merak ediyorsanız devam edelim…

  • Göz ve Görme Duyusu

Gözleri hâlâ kapalıdır. Ancak göz kapakları kapalı da olsa anne karnındayken bile gelen ışıkları fark edebilir durumda. Yaklaşık 23. hafta gözler açılmaya başlayacaktır.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Önceki hafta kulağın içindeki kemiklerin sertleşmeye başlaması, işitme duyusunun çalışmaya başlamasına az bir süre kaldığının göstergesidir. Kulaklar neredeyse olması gereken konuma gelmek üzere. Dış dünyaya dair sesleri duyabilmesi için biraz daha zaman geçmeli.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Cildi hâlâ saydam renktedir. Lanugo adı verilen tüyler bu hafta da oluşmaya devam eder. Bu tüylerin altındaki incecik derisinin altından damarlarında akan kanı bile görebilirsiniz. Bebeğinizin hareketleri hissedilebilir düzeye ulaşmak üzere olduğu için karnınıza dokunduğunuzda diğer yöne kayabilir.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Ağzını açıp kapayan bebeğiniz amniyon sıvısını da yutar. Zararsız olan bu sıvının tadıyla birlikte kokusunu da yavaş yavaş almaya başlar.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Burun artık profilden görüntüleme yapıldığında oldukça belirgin bir hâlde. Tat alma duyusu koklama duyusuyla beraber gelişmeye devam eder. Kısa süre sonra bu duyular da tam anlamıyla çalışmaya başlayacaktır.

15 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Gebelik hesaplamaları halk arasında aylarla ifade edilirken doktor kontrollerinde haftalık takip yapılır. 9 ay 10 günlük bu süreç 40 haftaya denk gelmektedir. Peki, hamilelikte 15 hafta kaç aydır gelin birlikte hesaplayalım:

1 hafta= 7 gün,  1 ay=30 gün

15 hafta = 15×7 = 105

105/30 = 3 ay 15 gün

Bu hesaplamaya göre 3,5 ayı geride bıraktınız ve 4. ayın içindesiniz diyebiliriz.

15 Haftalık Gebelikte Anne

Bebeğin büyüyüp gelişmesi annede de birtakım değişikliklere yol açar. Bu değişiklikler hormonların dalgalanmasıyla fiziksel olabileceği gibi psikolojik de olabilir. Peki, 15 haftalık gebe olarak sizleri bu hafta ne gibi değişimler bekliyor?

Kilo artışı:

Hamileliğin en fark edilebilir fiziksel değişimlerinden biri kilo artışıdır. Bebeğiniz artık hızlı bir büyüme evresine girdi ve neredeyse her hafta bir öncekine göre 1,5-2 kat büyüdüğünü düşünürsek sizin de kilo almanız kaçınılmaz. Burada dikkat edilmesi gereken kilo artış hızınızı kontrol altında tutmaktır.

Göğüslerde büyüme ve hassasiyet:

Göğüsler ve içlerindeki süt bezleri artan östrojen ve progesteron hormonları sebebiyle büyümeye devam eder. Meme ucunda hassasiyet hissedebileceğiniz gibi acı da olabilir. Bunun için doktorunuzla görüşüp bir merhem kullanabilirsiniz. Ayrıca süt bezleri büyüdükçe meme uçlarından süt gibi beyaz renkli bir akıntı da gelmesi normaldir.

Mide bulantıları: 

Çoğu anne adayı bu haftalarda sabah bulantılarının azaldığını ve iştahının açılıp enerjisinin yerine geldiğini söyler. Bazı anne adayları da bu haftalarda mide bulantılarının yeni başladığını ve bu yüzden zorlandıklarını belirtir. Bu da gösteriyor ki her hamilelik birbirinden farklı seyreden bir süreçtir.

Dilerseniz “Hamilelikte Mide Bulantısın Ne İyi Gelir?” konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

https://www.bebek.com/hamilelikte-mide-bulantisina-ne-iyi-gelir/

İdrar yolu enfeksiyonu:

Gebeliğin 15. haftası bazı anne adaylarının idrar yolu enfeksiyonu yaşadığı dönemdir. Eğer normalden daha fazla idrara çıkma gereksinimi hissediyor ama çıkamıyorsanız, idrar yaparken yanma hissediyorsanız ya da ateşiniz varsa bu enfeksiyon riskini taşıyor olabilirsiniz. Böyle bir durum varsa vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz.

Mide yanması ya da ekşimesi:

Hamilelik döneminde birçok anne adayı mide yanmasından şikâyetçidir. Bunun en büyük sebebi progesteron ve östrojen hormonlarındaki artıştır. Bu artış sindirim borusu dahil olmak üzere yumuşak kasları gevşetir ve bunun sonucunda sindirim sistemi yavaşlar.

Böylece yediğiniz besinlerin yemek borusuna gönderimi ve midenin boşalması yavaşlar. Bu yavaşlama ile besinlerin kan dolaşımı ile emilmesi ve bebeğe ulaşması amaçlanır. Sonucunda da büyüyen rahim ve midenin diğer organlar tarafından itilmesi sonucu mide yanması oluşabilir.

Kasık ve karın ağrısı:

Hamilelikle birlikte genişleyen rahmin etrafındaki bağ ve kas dokuları esner. Bu esneme sırasında da ağrı ve acı oluşması normaldir.

Tansiyon düşmesi:

Gebelikle beraber dolaşım sisteminde bir genleşme yani damarlarda bir genişleme olur. Hâl böyle olunca kalbe dönen kan miktarı azalır ve tansiyon düşmesine yol açar. Bu durum özellikle hamileliğin ilk 24 haftasında daha sık görülür. Doğum sonrası ise yavaş yavaş normale döner.

Diş ağrısı:

Hamilelik hormonları diş ve diş etlerini de etkiler. Diğer mukoza dokularda olduğu gibi diş etleri de bu hormonların etkisiyle şişer ve kanama yapar. Yine aynı hormonlar diş taşı ve bakteri oluşumuna da zemin hazırlayabilir. Eğer ağız sağlığınızla ilgili bir problem yaşıyorsanız doktorunuzla görüşerek bir diş hekimine danışmanız doğru olacaktır.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Her ne kadar 2. trimester dönemi hamileliğin balayı olarak görülse de bu dönemde de sizi rahatsız edebilecek bazı durumlar var. Biz de bu durumu göz önüne alarak gebeliğin 15. haftası boyunca size rahatsızlık veren hamilelik semptomlarını en aza indirmek için kolayca uygulayabileceğiniz ve sizi rahatlatacak bazı ipuçlarını bir araya getirdik.

  1. İdrar yolu enfeksiyonu gibi bir probleme dair belirtiler varsa bol su ve sıvı tüketimine özen göstermelisiniz.
  2. Sırt üstü yatmak hamilelikte sizi rahatsız edebilecek durumlardan biridir. Sırt üstü yattığınızda rahim önemli kan damarları üzerine baskı yapar ve bebeğe giden kan akışı azalır. Ayrıca bazı anneler için sırt üstü yatmak nefes almayı da zorlaştırır. O yüzden şimdiden kendinizi yan yatmaya alıştırmalısınız. Buna ek olarak sırtınıza bir yastık koyarak belinden yukarısını yükselterek de uyumayı deneyebilirsiniz.
  3. Hamilelik sırasında yatış pozisyonunu değiştirmek ya da sık sık idrara çıkma ihtiyacı yüzünden derin ve deliksiz uyumakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bu da beraberinde uykusuzluk sorununu getirir. Doğum sonrası uyku düzenini kökten değişeceği için bu dönemlerde fırsat buldukça uyumak size iyi gelecektir. Kaliteli ve deliksiz bir uyku için şunları yapabilirsiniz:
  • Her akşam aynı saatte yatıp her sabah aynı saatte uyanmaya çalışın.
  • Geceleri çok fazla sıvı tüketmezseniz geceleri idrara daha az çıkarsınız. Böylece daha deliksiz bir uyku uyuyabilirsiniz.
  • Akşamları açık havada yürüyüş yaptıktan sonra uyumaya çalışabilirsiniz.
  • Uyumadan önce kitap okumak uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Bebek bakımı ve gelişimiyle ilgili kitapları okumaya başlayabilirsiniz.Gebeliğin 15. haftası itibariyle yolculuklarda daha kolay hâle gelecektir. Öncesinde mide bulantıları fazla olduğu için bu yolculuklar sizi zorlayabilir. 2. trimester ise küçük tatil planları yapmak için güzel bir dönem.

Kaç Kilo Almalıyım?

Hamilelik ilerlerken aklınızda 15 haftalık gebelikte kaç kilo alınır sorusunun olması normal. Bebeğin hızla büyüdüğünü göz önüne alırsak bu hafta ortalama 300-500 gram aralığında bir kilo artışı olabilir. Bu artış zamanla artacaktır. O sebeple hamileliğin ilk dönemlerinde doktorunuzun tavsiye ettiği oranlarda kilo alırsanız son dönemlerde de o kadar rahat edersiniz.

Beslenme Önerileri

Bebeğiniz artık sizin beslendiğiniz yiyeceklerden faydalanmaya başladı. Bu yüzden tükettiğiniz besinlere özen göstermelisiniz. Yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra zararlı besinlerden uzak durmak da oldukça önemlidir. Peki, 15 haftalık gebelikte beslenme ile dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Öncelikle hamilelik boyunca beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Hamileliğin 15. haftası itibariyle dengeli ve yeterli beslenme diyetine alıştığınız için artık zorlanmayacaksınız.
  • Doktorunuzun size özel hazırladığı diyeti uygulamaya devam etmek ve onun verdiği folik asit, demir, kalsiyum gibi takviyeleri almak oldukça önemli.
  • Kuruyemişler bu dönemde sizin için hem faydalı hem de hayat kurtaran atıştırmalıklar. Besin değerleri itibariyle hem siz için hem de bebeğiniz için oldukça faydalıdır. Fındık, ceviz, Antep fıstığı gibi kuruyemişleri güvenle tüketebilirsiniz. Ara öğünlerinize ekleyebilir ya da acil bir durum varsa ve yemek yiyecek zamanınız yoksa tercih edebilirsiniz.
  • Su tüketimi oldukça önemli. Bu dönemde susuz kalmamaya özen göstermelisiniz. Bu hem hamilelik semptomlarını azaltacak hem de bedeninizden ödemi atmaya yardım edecektir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarını önlemede de önemli bir role
  • Özellikle yaz aylarında terleyerek kaybettiğiniz suyu mutlaka fazladan sıvı tüketerek telafi etmelisiniz.
  • Akşam yemeklerini atlamamalısınız.
  • Ara öğünlerinize meyve ve protein bakımından zengin besinleri ekleyebilir, birlikte tüketebilirsiniz.

Egzersiz Önerileri

Egzersiz hayatımızın her döneminde olduğu gibi hamilelikte de devam edilmesi gereken bir uygulamadır. Böylece kilo artışını kontrol altına alırken diğer yandan da kaslarınızı güçlendirerek doğuma hazırlık yapabilirsiniz. Gebeliğin 15. haftası itibariyle rahminiz ve karnınız büyüdüğü için egzersiz yaparken çok fazla sırt üstü yatmayı gerektiren hareketlerden kaçınmak gerekir. Bunun dışında 15 haftalık gebelik egzersizleri nelerdir diye merak ediyorsanız yapabilecekleriniz şunlardır:

  • Hamile pilatesi
  • Hamile yogası
  • Hafif tempolu yürüyüş
  • Yüzme.

15 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. 1. Amniyonsentez uygulaması, bebeğinizin içinde bulunduğu amniyon sıvısından örnek alınmak suretiyle yapılır. Gebeliğin 15-18. haftaları arasında yapılması uygundur.
  2. 2. Dörtlü tarama testi: Bu testte bebeğinizin ultrason görüntülemesi ile ölçümleri yapılır ve anneden alınan kan örneği ile ultrasonografik bilgiler birleştirilir ve bir risk hesaplaması yapılır. Bu uygulama daha çok bir tanı testidir ve kesin sonuç vermez. 4’lü tarama testini gebeliğin 16-21. haftaları arasında yaptırabilirsiniz.

Gebeliğin 15. haftası daha önce yaptırmış olduğunuz 2’li tarama testi sizi huzursuz ettiyse ya da sonuç sizde bir endişe yarattıysa amniyosentez uygulamasını yaptırabilirsiniz. Ancak bu uygulamanın enfeksiyon gibi riskleri göz önüne alınırsa testi yaptırıp yaptırmamak konusunda kesin karar vermek için 16-21. haftalarda yapılan 4’lü tarama testinin sonuçlarını bekleyebilirsiniz.

Bebeğinizden Not:

Anneciğim 15. haftamızdan merhaba! Biliyor musun ben artık ellerine sığacak kadar büyüdüm. Bu hafta hem saçlarım çıktı hem de kemiklerim iyice sertleşmeye başladı. Ben büyüdükçe karnın biraz gerilebilirmiş ve doktorumuz söyledi ki bazı yağlar kullanarak cildini koruma altına alabilirmişsin. 15. haftamızda gülüşlerini daha çok duymayı çok sevdim. Peki ya sen en çok neyi sevdin?

gebelikte-14-hafta

16-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/15-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/Dx4536NPh90 2. Trimester (İkinci Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult
Hamileliğin 16. Haftası – 16 Haftalık Gebelik ve Gelişim https://www.bebek.com/16-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/16-hafta-gebelik/#respond Sun, 17 Jul 2022 13:00:12 +0000 http://bebek.com/?p=1477 16. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Siz daha hamile olduğunuz gerçeğini sindiremeden zaman göz açıp kapayıncaya kadar geçti ve 15 haftayı geride bıraktınız. Heyecanınızı yatıştırmaya çalışıp bedenen ve ruhen sürece odaklanmaya çalışırken bebeğiniz büyüdü, gelişti, birçok yeni beceri kazandı bile… Biliyoruz aklınızda çok soru var. Merak etmeyin, gebeliğin 16. haftası için siz ve bebeğinizle ilgili bütün sorularınıza yanıt bulabileceksiniz.

16 Haftada Bebek

Sizin için bir hafta kısacık bir süre olsa da yavrunuz için çok uzun… Bu kadarcık bir sürede bile birçok yeni beceri kazandı. Ne mi? 16 haftalık bebek ile ilgili bilmeniz gereken detaylara bir göz atalım…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü? 

Miniğiniz seri mitoz bölünmeler geçirmeye devam ediyor ve bu şekilde kütlesini, uzunluğunu ve organlarının boyutunu arttırıyor. Bu hızlı değişim ve gelişim karşısında bir avokado büyüklüğüne ulaşan 16 haftalık bebeğin kilosu ve boyu neredeyse aşağıdaki değerler aralığına ulaştı.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
16. hafta 80- 140 10- 13

 

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Tek bir hücreden sistemleri ve organları olan kompleks yapılı bir canlıya dönüşen 16 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi ile ilgili değişimler gerçekten de şaşırtıcı düzeyde.

  • Sinir Sistemi

Kafatası büyüyerek beyine hücre sayısını artırması için yer açıyor. Beyin bu şekilde kolayca büyürken duyu organları ve beyin kontrolündeki diğer organlar da gelişmeye devam ediyor. Bebek bu gelişmeyle ilerleyen süreçte anne karnındayken bile dış dünyadaki uyaranları alarak iletişim kurabilecektir.

Omurilik gelişiyor ve buna paralel olarak omurilik kontrolünde olan yakalama, emme, yutma, benzeri refleksler de kendini göstermeye başlıyor.

  • Dolaşım Sistemi

Bebeğin kan hacmi artıyor ve kalp kanı damarlara pompalayabilmek için daha güçlü atıyor. Dakikada yaklaşık 140- 150 defa atarak ciddi bir enerji harcıyor.

  • Sindirim Sistemi

Sindirim sistemini oluşturan yapı ve organlar önceki haftalarda zaten oluşmuştu, şimdilerde enerjisini olgunlaşmaya ve besinlerin sindirimini gerçekleştirme kapasitesi kazanmaya harcıyor.

16 haftalık bebeğin yutma refleksinin gelişmesi ile birlikte içerisinde bulunduğu sıvıyı yutar. Yutulan sıvı içerisindeki besinler mide ve bağırsaklar boyunca değişime uğrayarak sindirilir. Bu basit sindirim sonucu az miktarda atık oluşur ve bu hafta itibari ile atıklar kolonda birikmeye başlar. Mekonyum adı verilen bu atıklar doğumdan sonra bebeğin ilk kakası olacak maddedir.

  • Solunum Sistemi

Her ne kadar en son solunum sistemi gelişimini tamamlayacak olsa da hamileliğin 16. haftası bile solunumla ilgili önemli gelişmeler var.

Bronşçuklar oluşmaya başlar. Burundan alıp bronşçuklar içerisine kadar sıvı doldurup boşaltan bebek aslında basit düzeyde solunum pratikleri yapıyor. Hatta göğsü soluk alıp-verir gibi inip kalkıyor. Bu şekilde düzenli nefes egzersizleri yapmaya başlayan fetüs artık hıçkırmayı da biliyor. Şimdilik değil ama ilerleyen haftalarda yavrunuzun hıçkırıklarını siz de hissedeceksiniz.

  • Destek ve Hareket Sistemi

İskelet sisteminin oluşturan yapılardan baş; gövde ve bacaklara oranla daha büyük. Bu oran ilerleyen dönemde her üç bölge için de 1/3 olacak şekilde büyümeye devam edecek.

Bebek kıkırdak yapılarda kalsiyum biriktirip kemikleşmeyi gerçekleştiriyor. Kaslar güçleniyor. Kasların güçlenmesine paralel olarak kaslar yardımıyla çalışan iç organlar da işlevsellik kazanıyor.

Omurga düzleşiyor.

  • Boşaltım Sistemi

Böbrekler ve böbreklerin üzerinde yer alan adrenal bezler (böbreküstü bezleri) ultrason taramasında görünebilecek kadar boyutunu artırdı.

Böbrek içerisinde yer alan ve glomerulus adı verilen yapılar kanı süzüyor ve fetal idrar oluşturarak idrarı plasenta içerisine bırakıyor.

  • Üreme Sistemi

Kız bebeklerde iç üreme organları; ovaryumlar, yumurta kanalları ve rahim oluştu ancak daha gelişmesi gerekiyor. Vajina ultrasonda belli olacak kadar belirginleşiyor.

Erkek bebeklerde iç üreme organları; testisler, salgı bezleri ve sperm kanalı gelişti. Dış üreme sistemi organı olan penis ultrasonda görünecek kadar belirgin. Testisler oluştu ancak henüz karnın üst tarafında ve skrotuma inmedi.

Kız ve erkek fark etmeksizin “16 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu?” derseniz: Evet belli olur. Ancak henüz net olarak kız ya da erkek demek zor. Çünkü bebek doğru pozisyonda durmayabileceği gibi göbek kordonu da cinsiyetle ilgili doktoru şaşırtabilir. Bu nedenle doktorunuz net bir cevap vermek için birkaç hafta daha beklemek istemesi normaldir.

  • Bağışıklık Sistemi

Şimdilik basit düzeyde bir bağışıklık sistemi var. Bu sistemi bebeğin oluşturduğu ve yabancı maddelere karşı savunma geliştiren dendritik hücreler ve bebeğin deri yoluyla amniyotik sıvıdan herhangi bir enfeksiyon kapmasını engelleyen verniks kazeoza oluşturuyor.

16 Haftalık Bebek Hareketleri

Bu kadar sürede miniğiniz taklalar atacak, dönecek, tekmeler savuracak kadar büyüdü. Rahim içerisinde kıpır kıpır, yerinde duramıyor. Ancak yine de 16 haftalık bebek hareketleri henüz hissedebileceğiniz şiddette değil. Kemiklerinin biraz daha büyümesi ve kaslarının biraz daha güçlenmesi gerek. Bu mucizeye tanık olmak için birkaç hafta daha bekleyeceksiniz.

16 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Duyu organlarının çalışmasını beyin kontrol eder. Bu sebeple bebeğinizin görme, işitme, dokunma, tatma ve koklama duyuları beyin gelişimi ile doğru orantılıdır. Hamileliğin 16. haftası itibari ile bebeğin duyu organlarının bazıları kısıtlı da olsa işlevini yapacak düzeye ulaşmıştır.

Bu süreçte hangi duyunun ne kadar geliştiğine bakalım…

  • Göz ve Görme Duyusu

Gözler birbirinden uzakta ve henüz baş üzerinde olması gereken yerde değil. Doğduktan sonra yüzde olması gereken yere gelmek için şimdiden yola çıktılar ve birbirlerine yakınlaşmaya başladılar bile.

Göz kasları gözleri yuvaları içerisinde hareket ettirebiliyor ancak göz kapakları hâlâ açılıp kapanacak kadar gelişmedi.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Kulak 16 haftalık gebelikte ultrasonda belli olacak kadar çıkıntı oluşturdu ancak baş üzerinde henüz olması gereken yerde değil

İşitme reseptörleri hızla sayısını arttırıyor ancak henüz ses dalgalarını algılayacak düzeyde değil. Güzel sesinizi duyması için biraz daha zaman ihtiyacı var.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

  • Deri hızla yağ depoluyor. Ancak hâlâ vücut sıcaklığını koruyacak kadar yağ biriktirmedi. Bu nedenle bebeğin vücudunda ısı yalıtımı yapmaya yarayan lanugo tüyleri miktarının daha da artması gerekiyor.
  • Deri yüzeyinde kaşlar, kirpikler ve saçlar çıkmaya başlar. Ancak henüz renk pigmentleri olmadığı için beyaz renklidir.
  • Deri şimdilik şeffaf ve iç organlar cilt yüzeyinden dahi görünebiliyor. İlerleyen haftalarda bebek deri altına yağ depoladıkça tombullaşacak.
  • Avuç içleri, genital bölge, ayak tabanlarındaki deri üzerinde yer alan duyu reseptörleri gelişti. Bebek bu bölgelerde sıcaklık, basınç ve benzeri dokunma duyularını algılayabilir.
  • Dil ve Tatma Duyusu

Dilde tat tomurcukları oluşur. Bu nedenle bebek yuttuğu amniyotik sıvı içerisindeki pirüvik asit, laktik asit, kreatinin, üre proteinler ve annenin yediği besinlerin tadını almaya başlar.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Bebeğin burnunda sarı bölge denen yerde koku alma reseptörleri oluşmaya başlar. Bu reseptörler sayesinde yavrunuz burnuna giren amniyotik sıvı içerisindeki maddelerin kokusunu alabilir.

16 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Gebelik, 40 hafta yani 9 ay 10 gün süren bir serüvendir. Doktorunuz gebelik takibini hafta üzerinden yapar, fakat halk arasında gebelik genellikle ay ile takip edilir. Her iki durumda da gebeliğiniz aynı süreyi ifade etse de bazen haftayı ay cinsinden ifade etmek yanıltıcı olabilir.

16 hafta kaç aydır derseniz; birlikte hesaplayabiliriz.

1 hafta: 7 gün, 1 ay: 30 gün

16 hafta= 16×7 gün = 112 günlük

112/30= 3 ay 22 günlük

Kısacası 16 haftalık bebek klinik olarak 3,5 ayı geçti, neredeyse 4 aylık diyebiliriz.

16 Haftalık Gebelikte Anne

Rahminizde bir tek hücre; bütün sistemleri ile kusursuz çalışan bir insan yavrusuna dönüşüyor ise bedeninizde çok şey oluyor demektir. Tabi 16 haftalık gebe de bu süreçteki tüm değişimleri belli semptomlar şeklinde hissediyor. Bu semptomlar nelerdir? Neden ortaya çıktığı ve nasıl geçeceği ile ilgili bilgi edinmek, süreci en az hasarla atlatmaya yardımcı olur.

Kilo artışı:

Gebelikte ilk 3 ay boyunca kilo artışı yaşanmayabilir. Ancak 3. aydan sonra bebeğin belirgin bir şekilde büyümesi ile birlikte anne adayı da kilo almaya başlar. Yani 16 haftalık anne beli lastikli bol kıyafetlere geçse ya da kendine hamile kıyafetleri almaya başlasa iyi olur.

Deri yüzeyinde kaşıntı ve çatlak oluşumu:

Kilo artışı başladığına göre cildin yeni kilolara yer açması gerekir. Cildin esnemesine fırsat vermeyecek hızda kilo almanız durumunda deri çatlaklar oluşturarak kendine yer açar. Çatlaklar pembe, sarı, ten rengi ya da morumsu tonda çizgiler şeklinde deri üzerinde kendini gösterir. Üzgünüz ama bu izler kalıcıdır ve doğumdan sonra geçmeyecekler.

Ödem:

Hamilelik hormonlarındaki artış kan basıncını arttırarak vücut salgılarının artmasına sebep olur. Artan salgılar hücrelerde birikerek ödeme ya da vajinal akıntı, ter ve mukus gibi salgılarda artış yaşanmasına sebep olur.

Bel ve bacaklarda ağrı:

Bebeğin boy ve kütlesindeki artış annenin bedenine alışık olmadığı bir baskı uygular. Özellikle ağırlığı taşıyan bel ve bacaklar, üzerine yüklenen bu ekstra ağırlıktan etkilenir ve ağrılar ortaya çıkar.

Mide yanması ve hazımsızlık:

Sindirim sistemi organlarının çalışmasını sağlayan kaslar gebelik hormonlarının etkisi ile yavaşlar ve hazımsızlık olur. Bunun üzerinde bir de ağırlaşan rahmin ağırlığı binince mide içerisinde bulamaç hâline gelmiş asitli besinler yemek borusuna ve ağza geri çıkar. Yani reflü oluşur.

Hemoroit:

Hamilelikte hemoroit en sık görülen gebelik semptomlarının başında gelir. Hemoroit gebeliğin 16. haftası ile birlikte rahmin ağırlaşması sonucu ortaya çıkmaya başlar. Rahim ağırlaşıp bağırsaklara baskı yaparken hamilelik hormonları da bağırsak kaslarını gevşetir. Bütün bunlar bağırsağın vücut dışına itilmesine yani hemoroite sebep olur.

Göğüslerde büyüme ve hassasiyet:

Gebeliğin 16. haftası içerisinde olmanıza rağmen artan gebelik hormonları süt bezlerini uyarmaya başlar. Uyarılan süt kanalları şişerek göğüslerde gerginlik ve hassasiyete sebep olur.   

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları!

Hamilelik semptom bakımından her dönemde farklıdır. 1. trimester bedenin gebelikle ilk tanıştığı zaman olduğu için; 2. trimester ise doğum yaklaştığından dolayı anne için zorlu geçer. 2. trimester ise ikisinin ortasıdır ve gebeliğin altın çağı olarak bilinir. Evet semptom bakımından biraz daha kolay geçer ancak yine de küçük önlemler almak altın çağınızı daha da konforlu yapabilir. 16. haftalık gebelik semptomlarını en aza indirmek için aşağıdaki hususlarda dikkatli olabilirsiniz.

  1. Sırf gebeyim diye gereksiz atıştırıp fazladan kilo almamaya dikkat edin. Kontrollü ve yavaş kilo almak bedenin genişleyebilmesi için cilde esneme fırsatı vererek çatlak oluşumunu, bel ve bacak ağrılarını, hemoroit ve sindirim problemlerini azaltır.
  2. Çatlak kremleri ya da bitkisel içerikli doğal yağlar ile cildi nemli tutarak çatlak oluşumunu engelleyebilirsiniz.
  3. Sık aralıklarla ve azar azar beslenmek reflü, mide yanması ve hazımsızlık şikâyetlerini azaltır.
  4. Göğüslerde oluşan şişliğin sizi çok rahatsız etmesini istemiyorsanız sutyen bedeninizi büyütebilirsiniz. Kıyafetlerin göğsünüze değip acıtmasını engellemek adına bol kıyafetler tercih edebilirsiniz.

Kaç Kilo Almalıyım?

Bebek hızla büyüyüp gelişirken annenin de gebeliğin ilk 3 ayından sonra kilo alması beklenir. 16 haftalık hamile olduğunuza göre 3 ayı daha yeni geçtiniz ve bu şimdiden fazla kilo almış olmak ileride sorun yaratır. Hem gebelik semptomlarınız daha ağır geçer hem de doğumdan sonra eski kilonuza kavuşmak zorlaşır.

16 haftalık gebelikte kaç kilo alınır derseniz; en fazla 2- 4 kilo alsanız iyi olur.

Beslenme Önerileri

Anne olarak yediğiniz her şey miniğinizin besini olacak. Bu nedenle yediğiniz besinlerin içeriği, miktarı ve kalitesi önemlidir. Yani 16 haftalık gebelikte beslenme konusunda özenli davranmak hem bebeğin hem de sizin sağlığınız için gereklidir. Bu sebeple aşağıdaki hususlarda dikkatli olmak gerekir.

  • İki canlıyım diye iki kişilik yemeyin. Normal yediğiniz miktardan sadece 300-350 kalori fazlasını almanız size de bebeğinize de yeter.
  • 16 haftalık bebek kıkırdak yapıdaki iskelet sistemini kemikleştirmek için annenin kalsiyum rezervlerini kullanır. Annenin kalsiyum rezervinin azalması annede diş kaybı ve iskelet sistemi ağrılarına sebep olur. Bu nedenle haşhaş, susam, badem ve chia gibi tohumlar, sardalya, somon, fasulye, mercimek gibi kalsiyum bakımından zengin besinler tüketmeyi alışkanlık hâline getirin.
  • Gün içinde 2 litreden az olmamak şartıyla bol bol su tüketin.
  • Sık aralıklarla ve azar azar beslenmek reflü, hemoroit, kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarını azaltır.
  • Lifli gıdalar tüketin.
  • Dengeli beslenin. Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral… bütün besin içeriklerinden yeteri kadar tüketin.
  • Taze ve mevsiminde olmak koşulu ile bol sebze, meyve tüketin.

 Egzersiz Önerileri

egzersiz-onerileri

Hamilelikte pelvik ağrıları, bel ve sırt ağrılarını azaltmanın, doğumu kolaylaştırmanın, kilo alımını kontrol altına almanın ve bedenen olduğu gibi ruhen de kendinizi iyi hissetmenin bir yolu var… Ne mi? Elbette hamilelik egzersizleri

Doktorunuzun bilgisi dâhilinde sağlığınız elverdiği ölçüde gebeliğin her döneminde egzersiz yapılabilir. 16 haftalık gebelik egzersizleri için aşağıdaki seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz.

  • Hafif tempolu yürüyüş
  • Omurgayı güçlendirecek esneme hareketleri
  • Yüzme
  • Grup egzersizleri
  • Pilates
  • Yoga

16 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

Bu hafta bebekte trizomi 18, trizomi 21, nöral tüp defekti gibi genetik anomalilerin görülme olasılığını hesaplamak için 3’lü test ve 4’lü test yaptırılabilirsiniz.

Dilerseniz “Üçlü Tarama Testi” Konulu yazımızı okuyabilirsiniz: https://www.bebek.com/uclu-tarama-testi/

Anneden alınan kan örneğine bakılmak suretiyle yapılan bu testler size bebekte genetik anomali bulunması ile ilgili bir olasılık değeri çıkarır. 3’lü ve 4’lü tarama testleri sonuçları kesin değildir ancak yine de sizi rahatsız edecek düzeyde bir oran çıktıysa doktorunuzla görüşün. Ondan size gelecek haftalarda uygulayabileceğiniz ve kesin sonuç verebilen amniyosentez uygulaması ile ilgili detaylı bilgi isteyin ve riskleri birlikte değerlendirin.

  1. Diş doktoruna giderek bir diş muayenesi olabilirsiniz.
  2. Eşinizle birlikte bir babymoon planınız varsa bu hafta sizin için oldukça uygun.
  3. Hafta hafta gebelik sürecinde sizi ve bebeğinizi neler beklediğini takip edin. Bu haftayı ve bir sonraki haftayı detaylı bir şekilde öğrenin.

Hamilelikle birlikte hem kendi hem de bebeğinizin sağlığından sorumlu olursunuz. Bundan dolayı yaşam şeklinizi baştan sona revize etmeli ve iyileştirmelisiniz. Bu yolda yapacağınız en iyi şey sürece detaylıca hâkim olmaktır ve gebeliğin 16. haftası güzel bir başlangıç için geç değildir.

 

gebelikte-15-hafta

17-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/16-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/GpK4Q4wlkcs 2. Trimester (İkinci Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult
17. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/17-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/17-hafta-gebelik/#respond Sat, 16 Jul 2022 13:00:31 +0000 http://bebek.com/?p=1501 17. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz an daha dün gibi gelse de haftalar hızla ilerliyor. Bebeğiniz son süratle büyümeye, gelişmeye ve değişmeye devam ediyor. Zaten bunu aynaya bakıp gördüğünüz yansımadan bile fark etmek mümkün. Aklınızda “Ne?”, “Nasıl?”, “Ne kadar?” ile başlayan yüzlerce soru… Dilerseniz gebeliğin 17. haftası sizi ve bebeğinizi neler beklediğine dair aklınızdaki bütün soruları birlikte cevaplayalım, üstelik hiçbir detayı atlamadan.

17 Haftada Bebek

Bir hafta normal şartlarda bizim için çok uzun bir süre değilken gebelikte çok şey ifade eder. Geçen haftadan bu yana o minik fetüs çok yol aldı. İşte 17 haftalık bebek ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Bebeğin Ne Kadar Büyüdü?

Döllenmeyle birlikte tek bir hücreden oluşan zigot haftalardır seri mitoz bölünmeler geçirerek hızla hücre sayısını arttırıyor. Bu da 17 haftalık bebeğin kilosu ve boyunda artışa sebep olur. Bebeğin neredeyse bir nar büyüklüğünde. Bulunduğu hafta içerisinde olması beklenen fetal uzunluk ve kütle tablosu aşağıdaki gibidir.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g) Uzunluk (cm)
17. hafta 100- 150 11- 13

Gelişimde daima bireysel farklılıklar vardır ve bu değerler kesinlikle her bebekte aynı olmak zorunda değildir. Özellikle gebeliğin 1. ve 2. haftaları döllenmenin gerçekleştiği zaman aralığıdır ve bazıları kadınlarda döllenme tahmin edilen ortalama süreden daha geç gerçekleşmiştir.

Bu da doğal olarak kayıtlarda bebek 17 haftalık olsa da gerçekte biraz daha küçük olduğu anlamına gelir. Bu nedenle boy ve kütle değerleri aralığın biraz altında ise endişe edecek bir durum yoktur. Burada referansınız bebeğin gelecek haftalarda büyümeye devam edip etmediği olmalıdır.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Gebeliğin ilk oluştuğu anda minik yavrunuz zigot adı verilen tek bir hücreden oluşuyordu. Zigot döllenmeden bu yana bölünerek 17 haftalık bebeği oluşturdu. Gebelik süresince hücre sayısı artmaya hızla devam edecek. Hücreler dokuları, dokular organları, organlar sistemleri, sistemlerin tamamı da organizmayı yani bebeği oluşturacak. Peki 17 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi ne durumda?

  • Sinir Sistemi

Kafatasının büyümesiyle birlikte beyin de büyüme ve gelişmesi için kendisine yeterli alanı bulur, hızla büyümeye devam eder. Beynin gelişmesi ile bebek artık beyin ile dış ortam arasında bağlantı kurarak vücuttaki uyarılara cevap vermeye başlar. Omuriliğin gelişmeye devam etmesiyle birlikte bebekte emme, yutma gibi refleksler de gelişmesini sürdürür. Bu refleksler doğumdan sonra bebeğin beslenmesi ve hayatta kalması için gerekli olan davranışlardır.

  • Dolaşım Sistemi

Kalp kanı damarlara pompalamakla ilgili işlevini başarıyla gerçekleştirir. Dakikada yaklaşık 140- 150 defa atar. Bu tempoda günde 30- 40 litre kan pompalayabilir.

  • Sindirim Sistemi

Sindirim sistemini oluşturan yapı ve organlar önceki haftalarda oluşmuştu, bu hafta işlevlerini en iyi şekilde yerine getirmek için hızla olgunlaşmaya devam ediyor.

Yutma refleksi gelişen bebek amniyotik sıvıyı yutarak sindirim kanalı boyunca bağırsaklara iletir. Amniyotik sıvı içerisinde bulunan üre, protein, laktik asit, sitrik asit benzeri maddelerin yutulması ve sindirilmesi sonucu bağırsaklarda atık birikmeye başlar. Mekonyum adı verilen bu atık doğuma kadar birikmeye devam edecek ve doğumdan sonra bebeğin ilk kakası olacak.

  • Solunum Sistemi

Solunum sistemi gelişimini en son tamamlayacak olan sistemdir ve gebeliğin 17. haftası o bile artık çalışma pratikleri yapmaya başlamıştır. Akciğerler büyür ve içerisinde bronşçuklar oluşmaya başlar. Akciğerler hava yerine amniyotik sıvı ile dolup taşar. Bunun sonucu olarak göğüs artık inip kalkarak soluk alıp- verme hareketi yapıyor.

  • Destek ve Hareket Sistemi

İskelet sisteminin büyük bir kısmı henüz kıkırdak yapıda. Bebek annenin yediklerinden, anne beslenmesi yetmediğinde ise anne adayının rezervlerinden faydalanarak kalsiyum biriktirmeye başlar. Bu da kıkırdak yapıların yavaş yavaş kemikleşme sürecine girdiği anlamına gelir.

Kaslar gelişmeye devam ettikçe bağlı olduğu organlar da işlevlerini daha kolay yerine getirir. Yüz kaslarının gelişmesi ile bebek artık farklı mimikler yapabilir, ağzını açıp kapatır, gözlerini yuvaları içerisinde hareket ettirir.

  • Boşaltım Sistemi

Fetal taramada böbrekler ve böbreklerin üzerinde yer alan adrenal bezler (böbreküstü bezleri) görüntülenir. Böbrek içerisinde yer alan ve glomerulus adı verilen yapılar kanı süzerek fetal idrar oluşturur.

  • Üreme Sistemi

Erkek ve kız bebeklerde dış üreme sistemi organları artık yeteri kadar belirginleşmiştir. Bu da hemen “17 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu?” sorusunu akla getirir.  Önümüzdeki birkaç hafta bu sorunun cevabı sürprizdir. Ultrason muayenesi esnasında bebek utangaçlık yapmadan uygun bir pozisyona gelirse doktorunuz bebeğin cinsel organını görerek kız mı erkek mi olduğu ile ilgili yorum yapabilir.

Kızlarda vajina, fallop tüpleri ve rahim oluşmaya başlar. Erkeklerde testisler olgunlaşmıştır ancak henüz karnın üst tarafındadır ve skrotuma inmemiştir.

  • Bağışıklık Sistemi

Bebek 14 haftadan itibaren dendritik hücreler üreterek yabancı maddelere karşı savunma geliştirmeye başlar. İlerleyen haftalarda annenin antikorları plasenta aracılığı ile bebeğe geçerek bebeğin savunma sistemini güçlendirecektir.

Bebeğin bir diğer bağışıklık sistemi yardımcısı da verniks kazeozadır. Bu tabaka amniyon sıvısının deriye temasını engelleyerek bebeğin deri yoluyla amniyotik sıvıdan herhangi bir enfeksiyon kapmasını engeller.

17 Haftalık Bebek Hareketleri

Bebeğin boyu ile içerisinde bulunduğu plasentanın genişliği karşılaştırıldığında, rahatça hareket edebilmesi için yeteri kadar alan mevcut. Yani bebek taklalar atıp, döner, tekmeler savurur… Ancak 17 haftalık bebek hareketleri henüz hissedebileceğiniz şiddette değil. İlerleyen haftalarda kemik ve kas gelişimiyle birlikte hareketler de hissedilir düzeye ulaşacaktır.

17 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Duyu organları beynin kontrolünde çalışır. Göz, kulak, deri, burun ve dil üzerinde bulunan özelleşmiş reseptörler; dışarıdaki ses, tat, sıcaklık, basınç, ışık, koku benzeri uyarıları alarak sinirlerle beynin ilgili bölümüne iletir. Beyin, aldığı uyarıyı değerlendirerek bir cevap oluşturur ve yine sinirler aracılığı ile ilgili duyu organına iletir. Bu nedenle hamileliğin 17. haftası görme işitme, dokunma, tatma, koklama duyularının çalışması beynin ne kadar geliştiği ile ilgilidir.

Öyleyse bu süreçte bebeğinizin hangi duyu organı ne kadar gelişti?

  • Göz ve Görme Duyusu

Gözler henüz baş üzerinde olması gereken yerini almamıştır. Birbirinden uzakta olan gözler yavaş yavaş birbirine yaklaşmaya ve yüz üzerinde olması gereken yere doğru gelmeye başlar. Göz kasları gözleri yuvaları içerisinde hareket ettirecek kadar gelişmiştir. Ancak göz kapakları hâlâ açılıp kapanabilme yetisi kazanmadı.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Kulak kepçesi oluşmuştur ve kulaklar hâlâ baş üzerinde olması gereken yere gelmemiştir. İşitme reseptörleri gelişmeye devam ediyor ancak henüz annesinin sesini duyabilecek kadar değil.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

 

  • Deri alt tabakasında yağ depolamaya devam ediyor. Zamanla şeffaf olan deri tabakası yağ miktarındaki artış ile tombullaşıp bebek cildini oluşturacak.
  • Cilt altında birikmeye devam eden yağ tabakası ileriki zamanlarda hem bebeğe ısı yalıtımı yapacak hem de bebeğin bu yağ hücrelerini parçalayarak enerji ve ısı elde etmesini sağlayacak. Ancak henüz bu işlevleri yerine getirebilecek kadar birikim yok. Bu sebeple bebeğin vücudunda ısı yalıtımına yardımcı olmak amacıyla çıkan lanugo tüyleri miktarındaki artış devam edecektir.
  • Avuç içleri, genital bölge, ayak tabanlarındaki deri üzerinde yer alan duyu reseptörleri geliştiği için bebek bu bölgelerdeki sıcaklık, basınç ve benzeri dokunma duyularını algılayabilir.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Gebeliğin 17. haftası dil üzerindeki tat tomurcukları amniyotik sıvı içerisindeki tatları alabilir. Amniyotik sıvının ne tadı olacak diyorsanız: sıvı içerisindeki pirüvik asit, laktik asit, kreatinin, üre proteinler ve annenin yediği besinler bu sıvıya karışarak tadını verir. Bebek sıvıyı her yuttuğunda artık bu maddelerin tatlarını da alır.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Bebeğin tat alma duyusu ile birlikte koklama duyusu da gelişir. Bebek ağzından ve burnundan giren sıvının tadıyla birlikte kokusunu da alır.

17 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Gebelik, 40 hafta yani 9 ay 10 gün süren bir serüvendir. Doktorunuz her ne kadar gebelik takibini hafta üzerinden yapsa da sizler süreci genellikle ay üzerinden hesaplamak istersiniz. Bazen hangi haftanın hangi aya denk geldiği hususunda karışıklık yaşanabilir. 17 hafta kaç aydır diye merak ediyorsanız dilerseniz hesaplamasını birlikte yapalım.

17 hafta= 17×7 gün = 119 günlük

119/30= 3 ay 29 gün

Bebeğiniz klinik olarak neredeyse 4 aylık sayılır.

17 Haftalık Gebelikte Anne

Bir kadının rahminde yeni bir canlı dünyaya getirmesi azımsanacak bir olay değildir. Bebek hızla büyüyüp gelişirken 17 haftalık gebe de bu değişimlerden bedenen ve ruhen etkileniyor. Peki bedeninde neler oluyor? 17 haftalık hamilelikte anne ile ilgili bütün detayları birlikte inceleyelim.

Kilo artışı:

Anne adayının kilo alması ile birlikte hareketlerinde kısıtlanma yaşanır. Eğer kilo artışınız ortalamanın üzerinde ise iç organlara yapılan baskı sonucu solunum, sindirim ve dolaşım sistemleri ile ilgili huzursuzluklar yaşayabilirsiniz.

Deri yüzeyinde kaşıntı ve çatlak oluşumu:

Önce tatlı kaşıntılarla başlayıp ardından pembe, sarı, ten rengi ya da morumsu tonda çizgiler şeklinde görülen deri çatlakları büyük ihtimalle bu günlerden size kalıcı birer hatıra olacak. Bu sebeple çatlaklarla ilgili oluştuktan sonra değil, öncesinde önlem almanızda fayda var. Doktorunuzun önerdiği çatlak önleyici kremler bu süreçte size yardımcı olacaktır.

Vücut salgılarında artış ve ödem:

Gebelik hormonlarındaki artış kan basıncını arttırarak vücut salgılarının miktarının da artmasına sebep olur. Bunun sonunda vajinal akıntı, ter ve mukus gibi salgılarda artış yaşanması normaldir. Vücuttaki salgı artışı ödem toplamayı da kolaylaştırır. Bu nedenle 17. Haftadan itibaren gebelikte ödem görülmesi olasıdır.

Bel ve bacaklarda ağrı:

Bebeğin büyümesi, üzerine bir de annenin kilo alması sonucu bel ve bacaklar üzerindeki yük artar. Artan yük bedenin ağırlık merkezini bozarak ağrılara sebep olur.

Mide yanması ve hazımsızlık:

Gebelik hormonlarının mide ve bağırsaklardaki kas hareketlerini yavaşlatması ile birlikte sindirim olayı da yavaşlar. Sindirimin yavaşlaması ile mide daha uzun süre mide asidine maruz kalır. Bütün bunlar midede yanma ve ekşimeye sebep olur.

Hemoroit:

Hamilelikte hemoroit 2 temel sebebe dayanır. Biri rahmin genişlemesi ve bebeğin ağırlaşması ile bağırsaklar üzerinde bir baskı oluşması. Diğer bir etken ise gebelik hormonlarının etkisi ile bağırsak hareketlerinin yavaşlaması sonucu kabızlık oluşmasıdır.

Göğüslerde büyüme ve hassasiyet:

Artan gebelik hormonları ile birlikte 17 haftalık gebelikte süt bezleri uyarılır. Bunun üzerine süt kanalları az da olsa süt üretmeye başlar. Kanallarda süt birikmesi sonucunda göğüsler şişip gerginleşir. Gerilen göğüsler hassaslaşır. Özellikle göğüslerin kıyafetlere temas etmesi anne adayını rahatsız edebilir.   

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Gebeliğin keyfini süreceğiniz döneme nihayet geldiniz. Çünkü 2. trimester semptomları bakımından 1 ve 3. trimesterlere göre nispeten daha kolay geçen bir dönemdir. Ancak yine de bazı semptomlar size sıkıntı verebilir. Hamilelik semptomlarını en aza indirmek için aşağıdaki hususlarda dikkatli olmak işe yarayacaktır.

  1. Bel ve bacak ağrılarını dindirmek için kontrollü kilo almaya dikkat etmelisiniz.
  2. Kontrollü ve yavaş kilo almak bedenin genişleyebilmesi için cilde esneme fırsatı vererek çatlak oluşumunu azaltır. Çatlak kremleri ya da bitkisel içerikli doğal yağlar ile cildi nemli tutmak da kalıcı iz oluşumunu azaltacaktır.
  3. Gün içerisinde fırsat buldukça uzanmak, hatta uzanırken bacakları yastıkla destekleyerek biraz yukarı kaldırmak hem bel ve bacak ağrılarını hem de ödemi azaltır.
  4. Sık aralıklarla ve azar azar beslenerek reflü, mide yanması ve hazımsızlık şikâyetlerini en aza indirebilirsiniz.
  5. Bebeğin anneden aldığı kalsiyum miktarı gebeliğin 17 haftası itibariyle her geçen gün artacaktır. Kendi rezervlerinizden kayıp yaşamamak için kalsiyum bakımından zengin besinler tüketmelisiniz.

Kaç Kilo Almalısın?

Bebek hızla büyüyüp gelişirken annenin de bu süreçte kilo alması çok normal. Peki 17 haftalık gebelikte kaç kilo alınır diye merak ediyorsanız; yaklaşık 2,5- 4,5 kilo almalısınız. Ancak bazı gebeliklerde anne adayında mide bulantısı, iştahsızlık gibi semptomlar biraz daha yoğun yaşanarak annenin değil kilo almak kilo vermesine bile sebep olabilir. Böyle bir durumda sürecin kontrol altında tutulması ve annenin ilerleyen haftalarda kilo alıyor olması önemlidir.

Beslenme Önerileri

Bebek annenin yediği besinleri plasenta aracılığıyla alarak beslenir. Bu sebeple 17 haftalık gebelikte beslenme sadece annenin değil bebeğin sağlığı için de önemlidir. Bu nedenle aşağıdaki beslenme önerileri dikkate alınmalıdır.

  • Bebeğin kemik gelişimini desteklemek, annenin diş kaybını ve iskelet sistemi ağrılarını en aza indirmek için kalsiyum bakımından zengin besinler tüketmelisiniz. Haşhaş, susam, badem ve chia gibi tohumlar, sardalya, somon, fasulye, mercimek gibi besinler güzel seçenekler olabilir.
  • Gün içinde 2 litreden az olmamak şartıyla bol bol su tüketin.
  • Sık aralıklarla ve azar azar beslenmek alışkanlık hâline getirilmeli. Bu şekilde beslenme sindirim sistemi rahatsızlıklarını en aza indirecektir.
  • Lifli gıdalar tüketin.
  • Dengeli beslenmeye özen gösterin. Bunun için her besinden (protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral) yeteri kadar yediğinize emin olmalısınız.
  • Sebze ve meyveyi mevsiminde ve taze tüketin.
  • Gebelikte yapılan en büyük hata iki canlıyım diye iki kişilik yemek yemektir. İlk 3 ay normal yeme rutini ile devam edip 3. aydan sonra günlük sadece 300-350 kalori fazla tüketmeniz yeterlidir. Bu da yaklaşık olarak günde 2200-2900 kalori eder.

3.Ay Gebelikte Beslenme Yazımızı Okuyarak Fikir Edinebilirsiniz: https://www.bebek.com/3-ay-gebelikte-beslenme/

Egzersiz Önerileri

Vücudu oluşturan sistemlerin en iyi şekilde çalışması için hayatın her döneminde spor ve egzersiz yer almalıdır. Doktorunuzun bilgisi dâhilinde sağlığınız elverdiği ölçüde yapabileceğiniz 17 haftalık gebelik egzersizleri için muhtemel seçenekler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Hafif tempolu yürüyüş.
  • Omurgayı güçlendirecek esneme hareketleri.
  • Grup egzersizleri
  • Pilates
  • Yüzme
  • Yoga

 Hamilelikte Egzersiz Hareketleri: https://www.bebek.com/hamilelikte-egzersiz-hareketleri/

17 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. Henüz genetik anomali olasılığını ölçen 3’lü ve 4’lü tarama testlerini yaptırmadıysanız hamileliğin 17. haftası yaptırabilirsiniz.
  • 3’lü tarama testi gebeliğin 16-18. haftaları, 4’lü tarama testi ise 16-22. haftalar arasında anneden alınan kan örneğine bakılmak suretiyle yapılan testlerd Bu testler ile bebekte trizomi 18, trizomi 21, nöral tüp defekti gibi genetik anomalilerin görülme olasılığını hesaplanır.
  1. 3’lü ve 4’lü tarama testleri sonuçları sizi rahatsız ettiyse ve bebeğinizin sağlığından emin olmak istiyorsanız 17 haftalık hamilelikte amniyosentez yaptırmak uygundur.
  2. Gebeliğin 18. haftasında sizi ve bebeğinizi neler beklediğine dair bilgi edinin. Bu şekilde yeni haftada sizi nelerin beklediğini bilir ve hazırlıklı olursunuz.
  3. Bebeğinizin cinsiyetini öğrendiyseniz şimdiden isim araştırması yapabilirsiniz.

Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek her ebeveynin temennisidir. Bu yolda yapacağınız en iyi şey gebeliğin 17. haftası ile ilgili bütün detayları bilmek olacaktır. Böylece hem siz hem de yakınlarınız süreci en iyi şekilde idare edebilirsiniz.

 

gebelikte-16-hafta

18-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/17-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/QijygrQJN_I 2. Trimester (İkinci Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult
18. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/18-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/18-hafta-gebelik/#respond Fri, 15 Jul 2022 13:00:56 +0000 http://bebek.com/?p=1532 18. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Gebe olduğunuzu ilk öğrendiğiniz andan bu yana aylar geçti. 9 ay 10 günlük macerayı neredeyse yarılarken bebeğiniz yoğun bir şekilde büyümeye, gelişmeye ve yepyeni beceriler kazanmaya devam ediyor. Bebeğinizle beraber siz de değişmeye devam ederken bütün bu değişikliklerle beraber süreci hem siz hem de bebeğiniz için en iyi şekilde geçirmeye özen göstermelisiniz. Bunu başarabilmenin ilk koşulu ise gebeliğin 18. haftası ile birlikte sizi ve bebeğinizi nelerin beklediği konusunda yeterli bilgiye sahip olmaktır.

18 Haftada Bebek

Bir hafta gibi kısa bir sürede bile minik yavrunuz sizi şaşırtmaya yetecek kadar büyüyecek, gelişecek. Her yeni beceri, artan her bir gram, gelişen her bir organ onun sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için küçük bir adım daha. Peki 18 haftalık bebek ile ilgili bilmemiz gerekenler neler?

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bir fasulye boyundayken bile ultrason görüntüsü ile sizi büyüleyen miniğinizi artık neredeyse bir enginar büyüklüğünde. 18 haftalık bebeğin kilosu ve boyundaki artışı ultrason muayenesinde bile kolayca fark edecek ve rahminizde bir insan yavrusu büyütüyor olduğunuz gerçeğiyle bir kez daha dünyanın en mutlu insanı olduğunuzu hissedeceksiniz. Beklenen fetal uzunluk ve kütle değerleri ise yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
18. hafta 150- 170 12- 14

Gelişimin her aşamasında bireysel farklılıklar olması doğaldır. Bu sebeple yukarıdaki değerlerin her bebekte aynı olması beklenmez. Bebeğinizin 18 haftalık olduğu hâlde tablodaki sınır değerlerin altında ya da üstünde boy/kütle gelişimi göstermesi, gelişiminde bir problem olduğunu akıllara getirmemeli. Bu fark döllenme tarihinin kesin olmayıp tahmini olarak hesaplanmasından kaynaklanır.

Yani bebeğinizin biyolojik haftası, hesaplanandan aşağı ya da yukarı yönde sapma gösterebilir. Eğer ilerleyen haftalarda boy ve kütle normal miktarlarda artış gösteriyorsa korkacak bir durum yoktur.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Bir bebeğin sağlıklı doğması için öncelikle canlılığını devam ettirebilmesi için yaşamsal faaliyetlerini
yerine getiren organ ve sistemlerinin en iyi şekilde büyüyüp gelişmesi gerekir. Miniğinizin sistemleri
ve bu sistemleri oluşturan organları daha ilk haftalarda oluşmaya başladı ve her geçen hafta
gelişmeye devam etti. 18 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi de bu süreçte çok yol aldı.

● Sinir Sistemi

Kafatası kıkırdak yapıdadır ve hızla büyümeye devam eder. Kafatasının büyümesi, içerisinde beyinin
büyüyebilmesi için gerekli olan alanı sağlar. Böylece beyin her geçen dakika yeni nöronlar (sinir
hücreleri) üreterek hızla büyümesini sürdürebilir.

Vücudun önemli bir kontrol merkezi olan beynin gelişmesi ile birlikte bebek zamanla istemli kas hareketleri yapmaya başlayacak; duyu organları işlevlerini çok daha iyi bir şekilde yerine getirecektir. Beyinle beraber omuriliğin gelişmesi bebeğin diğer organlarla beyin arasındaki iletişimini güçlendirir. Yine omurilikle beraber hapşırma, yutkunma, çiğneme, emme refleksleri de gelişmesini sürdürür.

● Dolaşım Sistemi

Kalp kanı damarlara pompalamakla ilgili işlevini başarıyla gerçekleştirir. Dakikada yaklaşık 140- 150
defa atan kalp damarlarda oluşan kanı vücuda başarıyla pompalar. Bebek büyüdükçe damarlar enine

ve boyuna gelişirken, damarlarda akan kan hacmi de artar. Böylece 18 haftalık gebelik itibariyle
neredeyse şeffaf olan bebek derisi altından damarlar görünmeye başlar.

● Sindirim Sistemi

18 haftalık gebelik sindirim sistemi için oldukça yoğun geçen bir dönemdir. Sistemin yapı ve organları
önceki haftalarda oluşmuştu, bu haftada ise işlevlerini en iyi şekilde yapabilmek için gelişmeye devam
ediyor.

Yutma refleksinin gelişmesi ile bebek amniyotik sıvıyı yutar. Yutulan sıvı içerisindeki üre, protein,
laktik asit, sitrik asit benzeri maddeler mide ve bağırsakta sindirime uğrar. Sindirim sonucu oluşan
atıklar ise azar azar bağırsaklarda birikir. Bu birikinti ileride bebeğin ilk kakası olacak koyu renkli ve
yoğun kıvamlı olan mekonyumu oluşturacaktır.

● Solunum Sistemi

Gelişimini en son tamamlayacak sistem solunum sistemidir. 18. haftalık bebek akciğerleri solunum
yapacak kadar gelişme kaydetmiştir. Ancak miniğiniz bu pratikleri hava değil plasenta içerisindeki
amniyon sıvısı ile yapar. Akciğerler içerisinde yer alan bronşçuklar sıvı ile dolup boşalır, bebek bu
davranışı yerine getirmek için soluk alıp-verme mekanizmasını çalıştırır ve göğsü tıpkı bir yetişkinin
nefes alması gibi inip kalkar.

● Destek ve Hareket Sistemi

Kemikler, kaslar ve eklemler hep beraber destek ve hareket sistemini oluşturan yapılardır. Bebek
iskeletinin büyük bir kısmı kıkırdak yapıdadır. 18. haftada kıkırdak yapılar anneden alınan kalsiyum,
fosfor ve magnezyum ile sertleşerek kemikleşmeye devam eder. Bu mineraller anne adayının yediği
besinlerden temin edilir. Anne adayı beslenmesine dikkat etmelidir, çünkü yeteri kadar mineral
almazsa kendi rezervlerinden vermek durumunda kalır. Bu da ilerleyen zamanlarda iskelet sistemi hastalıklarına sebep olabilir.

El ve ayak parmakları, tırnaklar daha önce oluşmuştur. Eklemlerin de gelişmesiyle birlikte artık
parmaklarını çok daha rahat hareket ettiriyor. Göbek kordonunu parmakları ile kavrayıp oynayabilir.
Güçlü kaslar ile bacaklarını ve kollarını daha kuvvetli hareket ettirir. Yüz kasları mimik yapacak kadar
gelişmiştir. Ağzını açıp kapatır, gözlerini yuvaları içerisinde hareket ettirir.

● Boşaltım Sistemi

Böbrekler kanı süzebilecek yapıları geliştirmiştir. Böylece bebek içtiği amniyotik sıvıyı böbreklerden
süzer ve idrarı oluşturabilir. Oluşan idrar amniyotik sıvıya karışır ardından sürekli olarak tekrar
yutulup böbreklerde süzülerek yeniden idrara dönüşecektir.

● Üreme Sistemi

Erkek bebeklerde üreme sistemi organları oluşmuştur, fakat gelişimini tamamlamamıştır. Testisler
oluştu ancak hâlâ vücut içerisinde kasık bölgesindedir, vücut dışarısına yani testis torbalarına
inmemiştir. Kız bebeklerde vajina, rahim ve fallop tüpleri oluşmaya başlar ancak 18 haftalık gebelikte
henüz yeterli olgunluğa ulaşamaz.

Erkek ve kız bebeklerde cinsiyeti belirleyen üreme sistemi organları ultrasondan belli olacak kadar
belirginleşmiştir. O hâlde “18 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu?” sorusuna evet diye yanıt
verebiliriz. Gebeliğin 18. haftası için muayene randevunuz varsa doktorunuz cinsiyeti öğrenmek için
çabalayacaktır.

Eğer şanslıysanız ve bebeğiniz size net bir pozisyon verir ve merakla beklediğiniz bu
sorunun cevabını öğrenebilirsiniz. Cinsiyeti öğrenemediğiniz takdirde merak etmeye gerek yok,
ilerleyen haftalarda daha belirgin bir şekilde kendini gösterecektir.

● Bağışıklık Sistemi

Bebek kendi ürettiği dendritik hücreler ile ilk bağışıklık sistemini oluşturur. Bu hücreler vücuda giren
yabancı maddelere karşı savunma geliştirir. Bunun dışında bebeğin cildi üzerinde beyaz renkli ve
kremsi bir tabaka belirmeye başlar. Verniks kazeoza adı verilen bu tabaka, amniyotik sıvısı ile deri
arasında bariyer görevi görür. Sıvının cilt ile temasının engellenmesi, amniyon sıvısı içerisinde
enfeksiyon oluşturabilecek maddelerin deri yoluyla bebeğin vücuduna girmesini engeller. Öyleyse bu
kremsi tabaka bebeğin doğal bağışıklık sisteminin bir parçasıdır.

18 Haftalık Bebek Hareketleri

18 haftalık hamilelikte bebek oldukça hareketli. Kemik, kas ve eklem yapısı tekmeler savuracak,
keskin dönüşler yapacak ve taklalar atacak kadar gelişti. Henüz boy ve kütle çok fazla artış
göstermediği için plasenta içerisinde de yaramazlık yapmak için yeteri kadar yeri var. Ancak hâlâ 18
haftalık bebek hareketleri anne adayını hissedebilecek şiddette değildir.

İlk gebeliği olmayan anne
adayları nadiren de olsa bu hareketleri küçük gurultular gibi hissedebilir. Ancak ilk kez gebe kalan
kadınlarda bunu hissetmek ve hareketi gaz hareketliliğinden ayırt etmek çok daha zordur.

18 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Beynin gelişmesi ile birlikte beyin kontrolünde olan duyu organları da gelişmeye devam eder. Peki
hamileliğin 18. haftası bebekte görme, işitme, dokunma, tatma, koklama duyuları ne durumda?

● Göz ve Görme Duyusu

Gözler birbirine yaklaşmaya devam ediyordu ve nihayet hamileliğin 18. haftası itibari ile burna iyice
yaklaşarak baş üzerinde olması gereken yerini aldı. Göz kapakları hâlâ açılıp kapanamıyor ancak göz
kasları gözleri yuvaları içerisinde rahatça hareket ettirecek kadar gelişti.

● Kulak ve İşitme Duyusu

Kulak kepçesi daha önce oluşmuştur. Büyümeye devam ederek dışa doğru daha da belirginleşir.
Kulaklar baş üzerinde olması gereken yere henüz gelmemiştir. İşitme duyusu henüz annesinin sesini
duyabilecek kadar gelişmese de işitme reseptörleri hızla sayısını arttırmaya ve olgunlaşmaya devam
ediyor.

● Deri ve Dokunma Duyusu

Deri alt tabakasında yağ depolamaya devam ederek tombul bebek cildini oluşturur. Parmak uçlarında biriken yağ dokusu burada halka halka çizgiler oluşturur. Bu halkalar bebeğinizi dünya üzerindeki diğer bütün insanlardan farklı yapacak olan parmak izini oluşturacaktır. El ve ayaklarda çıkmaya başlayan tırnaklar uzayıp belirginleşmeye devam eder.

Şeffaf olan deri tabakası altında damarlar belirginleşmeye başlar. Deri altında biriken yağ tabakası henüz enerji ve ısı elde etmeye yetecek değil. Bu nedenle bebeğin vücudunda ısı yalıtımı yapmaya yarayan ve önceki haftalarda çıkmaya başlayan lanugo tüyleri miktarındaki artış devam eder. Dokunma duyusu reseptörleri sayısını arttırıp gelişmeye devam ettiği için bebek vücudunun daha geniş bölgelerinde sıcaklık, basınç ve benzeri uyarılar algılanabilir.

● Dil ve Tatma Duyusu

Dil üzerinde yer alan tat almaçları sayıca artarak olgunlaşmaya devam eder. 18 haftalık bebek
amniyotik sıvıyı yutarken artık sıvı içerisinde yer alan asitlerin, proteinlerin tatlarını alabilir. Anne
adayının yediği besinlerin amniyotik sıvıya karışması ile birlikte bebeğiniz artık sizin yediğiniz
besinlerin tadını dahi alabilir.

● Burun ve Koklama Duyusu

Tat alma ve koklama duyuları eşgüdümlü çalışır. Bu nedenle burna giren amniyotik sıvı içerisindeki
maddelerin kokusu bebek tarafından kısmen de olsa algılanabilir.

18 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Gebelik süreci doktorunuz tarafından haftalar ile ifade edilir ve yine bu şekilde takibi yapılır. Ancak
yaklaşık 40 haftaya denk gelen hamilelik eş-dost arasında ay ile ifade edilir. Yani gebe olduğunuzu
gören ya da duyan bir yakınınız size “Kaç haftalık?” diye değil doğrudan “Kaç aylık?” diye soracaktır.
Doktorun ifade ettiği haftanın tam olarak hangi aya geldiği hususunda karmaşa yaşamamak için
dilerseniz 18 hafta kaç aydır sorusunu birlikte netleştirelim.

18 hafta= 18×7 gün = 126 günlük

126/30= 4 ay 6 günlük

Öyleyse 18 haftalık bebek klinik olarak artık 4 aylık olur.

18 Haftalık Gebelikte Anne

Bebeğiniz büyüme ve gelişme sürecine hız kesmeden devam ederken 18 haftalık gebe de bu süreçten
bedenen ve ruhen etkilenecektir. Peki 18 haftalık hamilelikte anne bedeninde ve psikolojinde neler
oluyor? Merak edilen detayları birlikte inceleyelim.

Sık idrara çıkma ve idrar yolları enfeksiyonlar:

Bebek büyüdükçe rahimde daha çok yer kaplar. Kendine yer açmak isteyen bebek diğer iç organlara olduğu gibi idrar kesesine de baskı uygular. Bu baskı mesanede az miktarda idrar bile birikse tuvalete gitme ihtiyacı duymaya sebep olur.
Ağırlaşan bebek mesane gibi idrar borusunu da kapatabilir. Borunun tıkanması yol üzerinde hastalık
etkeni olan mikroorganizmaların çoğalma olasılığını arttırarak idrar yolu enfeksiyonlarına sebep
olabilir.

İdrar Yolları Enfeksiyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler: https://www.bebek.com/idrar-yollari-enfeksiyonu-hakkinda-bilmeniz-gerekenler/

Hamilelik çatlakları:

Gebeliğin 18 haftası karnınız dışarıdan bakıldığında hamile olduğunuzu belli edecek kadar büyüdü. Elbette karın ile beraber göğüs, kalça, bacak başta olmak üzere vücudun diğer
bölgelerinde de genişleme olur. Bazen cilt bu hızlı genişlemeye ayak uyduramaz ve bunun sonucunda
deri yüzeyinde pembe, mor ya da beyaz renkli çatlaklar oluşabilir. Çatlaklar anne adayı ya da bebeğin
sağlığını riske atacak bir problem değildir. Ancak genelde kalıcı olduğundan istenmeyen bir görüntüye
sebep olabilir.

Ayaklarda şişlik ve büyüme:

“42 numarayla doğuma gittim.” diyen arkadaşınızın olayı abartmadığına
emin olabilirsiniz. Bunun sebebini yalnızca hamileliğin rutin sürecinde alınan kilolara ve ödeme
bağlamak doğru değildir.

Gebelik hormonları rahim ve yumurtalıkların içerisinde bulunduğu pelvis bölgesindeki kasları
gevşeterek büyüyen bebek için rahmi uygun koşullara getirir. Ancak leğen kemiğinin iç kısmındaki
kemiklerle beraber ayak kemikleri arasındaki kasları da gevşetir. Gevşek kasların üzerine binen ağırlık
ayak yapısında ister istemez genişlemeye sebep olur.

Bel ve bacaklarda ağrı:

Bebeğin büyümesi ile birlikte annenin aldığı kilolar bel ve bacaklar üzerindeki
yükü arttırarak ağrılara sebep olabilir.

Mide yanması ve hazımsızlık:

Hamilelik hormonlarının kas hareketlerini yavaşlatıcı etkisi vardır. Bu
etki bağırsaklarda ve midede sindirimin de yavaşlamasına sebep olur. Yavaşlayan sindirim midede
yanma ve ekşimeye semptomlarını ortaya çıkarır.

Hemoroit:

18 haftalık gebelikte en sık karşılaşılan ve en can sıkıcı olan semptomların başında
hemoroit gelir. Hemoroit büyüyen bebeğin bağırsaklara baskı yapması ve hamilelik hormonları
etkisiyle yavaşlayan bağırsak hareketlerinin kabıza sebep olması sonucu olur oluşan bir rahatsızlıktır.

Göğüslerde büyüme ve hassasiyet:

Artan gebelik hormonları süt bezlerini uyararak kanallarda süt
üretimini başlatır. Süt biriken kanallar ise şişerek göğüslerde gerginlik ve hassasiyete sebep olur.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları!

Gebeliğin keyfini süreceğiniz döneme nihayet geldiniz. Çünkü 2. trimester semptomları bakımından 1
ve 3. trimesterlere göre nispeten daha kolay geçen bir dönemdir. Ancak yine de bazı semptomlar size
sıkıntı verebilir. Hamilelik semptomlarını en aza indirmek için aşağıdaki hususlarda dikkatli olmak işe
yarayacaktır.

1. 18 haftalık gebelikte beklenenden fazla kilo almamaya dikkat ederek bel ve bacak ağrılarını
en aza indirebilirsiniz.

2. Çatlak oluşumunu engellemek için kontrollü kilo almaya, çatlak kremleri ya da bitkisel içerikli
doğal yağlar kullanarak cildi nemli tutmaya dikkat edin.

3. Kemik ağrıları ve ödemi en aza indirmek için ayakta çok kalmamaya ve gün içerisinde fırsat
buldukça oturmaya hatta imkân varsa uzanmaya çalışın.

4. Sık aralıklarla ve azar azar beslenin. Bu şekilde sindirim sistemi şikâyetlerini en aza
indirebilirsiniz.

Kaç Kilo Almalısın?

18 haftalık gebelikte kaç kilo alınır diye merak ediyorsanız; yaklaşık 3- 5 kilo almanız iyi olacaktır.
Ancak bazı anne adayları mide bulantısı, iştahsızlık benzeri semptomlardan dolayı kilo almak yerine
kilo verebilir. Bazıları ise nasılsa iki canlı olduğunu düşünerek ihtiyacından fazlasıyla beslenir. Bu
durumda alınan kilo belirlenen aralığın altında ya da üzerinde olabilir. Her iki durumda da
doktorunuzla beslenme ile ilgili özellikle görüşmekte fayda var.

Beslenme Önerileri

Gebelikte yediğiniz içtiğiniz her şeyi bebeğiniz de yiyip içecektir. Bu nedenle hamileyken beslenme
konusunda bilinçli olmak gerekir. Öyleyse 18 haftalık gebelikte beslenme ile ilgili nelere dikkat
etmeniz gerektiğini bilmek gerekir.

● Gebeliğin 18. haftası gebe kalmadan önceki kadar beslenmek bebek gelişimi için yeterlidir.
Hamileyim diye iki kişilik yemeye gerek yok.
● Kızartma, hamur işi, tatlı, beyaz ekmek ve benzeri besin kalitesi düşük ve yüksek
karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durarak kilo alımında kontrollü olmaya dikkat edin.
● Diş kaybı ve iskelet sistemi ağrıları yaşamadan bebeğin kemik gelişimini desteklemek için
haşhaş, susam, badem, sardalya, somon, fasulye, mercimek gibi kalsiyum bakımından zengin
besinler tüketin.
● Günde 2 litreden fazla su için.
● Sık aralıklarla ve azar azar beslenmeyi alışkanlık hâline getirin.
● Lifli gıdalar tüketin.
● Dengeli ve yeterli beslenin.

Egzersiz Önerileri

Hayatın her döneminde olduğu gibi gebelikte de spor ve egzersiz önemlidir. Doktorunuzun bilgisi
dâhilinde, sağlığınız elverdiği ölçüde hafif tempolu yürüyüş, esneme hareketleri, yüzme, pilates ve
yoga gibi seçenekler 18 haftalık gebelik egzersizleri için uygundur.

18 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

1. Bebeğin cinsiyetini öğrendiyseniz artık alışveriş yapmaya başlayabilirsiniz.
2. Henüz genetik anomali olasılığını ölçen 3’lü tarama testi yaptırmadıysanız gebeliğin 18.
haftası bu test için son şansınız olacaktır.
3. 4’lü tarama testi ya da amniyosentez gibi bebekte genetik anomalilerin görülme olasılığını
hesaplayan testleri yaptırabileceğiniz bir haftadasınız.
4. İçerisinde bulunduğunuz gebelik haftasında ve sonrasında hem sizi hem de bebeğinizi nelerin
beklediği konusunda bilgi sahibi olun.
5. Cinsiyetini öğrendiyseniz artık isim araştırması yapmaya başlayabilirsiniz.
Gebeliğin hem anne hem de bebek için sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için süreç ile ilgili bilgi
sahibi olmak elinizdeki en büyük güçtür. Bu sebeple gebeliğin 18. haftası ile ilgili bütün detayları
bilerek hem kendiniz hem de bebeğiniz için en iyi yatırımı yapabilirsiniz.

 

 

gebelikte-17-hafta

19-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/18-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/6NRrd2c7v5Q 2. Trimester (İkinci Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult
19. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/19-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/19-hafta-gebelik/#comments Thu, 14 Jul 2022 13:00:48 +0000 http://bebek.com/?p=1549 19. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

19 Haftalık Gebelik

Minik yavrunuzu kucağınıza alacağınız günü heyecanla beklerken süreci neredeyse göz açıp kapayıncaya kadar yarıladınız. O bir birey olma yolunda hızla ilerlerken siz de görenleri şüpheye düşürmeyecek kadar hamilesiniz. Peki gebeliğin 19. haftası ile birlikte sizi ve bebeğinizi neler bekliyor?

19 Haftada Bebek

Bebeğiniz için “Geçen haftadan bu yana ne kadar büyümüş olabilir ki?” diyorsanız şaşırmaya hazır olun. 7 gün gibi kısa bir sürede bile 19 haftalık bebek büyüdü, gelişti, yeni beceriler kazandı. Peki neler değişti?

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Geçen haftadan bu yana bebeğiniz boş durmadı, büyümeye devam etti. Neredeyse bir mango büyüklüğüne ulaşan 19 haftalık bebeğin kilosu ve boyunun aşağıdaki değerler arasında olması beklenir.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
19. hafta 200- 220 13- 15

19 haftalık ultrason muayenesinde fetal uzunluk ve kütle, beklenen değerler arasında olmayabilir. Böyle bir durumda her bebeğin özel olduğu ve gelişimde bireysel farklılıklar olduğu unutulmamalıdır. İlerleyen süreç takip edilmelidir. Bebeğin boy ve kütle artışı normal devam ediyorsa tedirgin olacak bir durum yoktur.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Miniğinizin doğumdan sonra sağlıklı bir şekilde yaşamını devam ettirebilmesi için sistemleri ve organlarının gelişimini tamamlaması gerekir. 19 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi henüz tamamlanmamış olsa da aşağıdaki becerileri yerine getirebilecek düzeye ulaşmıştır.

  • Sinir Sistemi

  • Sinir hücreleri etrafında yağ ve protein içerikli miyelin kılıf oluşmaya başlar. Bu kılıf sinirsel uyarıların daha hızlı iletilmesini sağlayacak ve ilerleyen aylarda neredeyse elektriksel bir hızla bilgi aktarımını sağlayacaktır.
  • Beyin ve omuriliğin gelişmesi ile birlikte merkezi sinir sistemi ile çevresel sinir sistemi arasındaki bağ güçlenir. Böylece bebek kontrolsüz iskelet hareketlerinden kontrollü hareketlere geçebilir. Yani kendi isteğiyle göbek kordonunu tutup, güçlü tekmeler savurabilir.
  • Beynin kontrolünde uyku ve uyanıklık düzeni oluşmaya başlar. Günün belli saatlerinde uzun süre uyuyup, yine uzun süre uyanık kalabilir.
  • Dolaşım Sistemi

Kalp dakikada yaklaşık 140- 150 defa atarak damarlar içerisindeki kanı tüm vücuda pompalar. Kan hacmi artmıştır, bu da damarların artık bebek derisi altından bile görülebileceği anlamına gelir.

  • Sindirim Sistemi

Yutma refleksi iyice gelişen bebek amniyotik sıvıyı yutarak sıvı içerisinde yer alan protein, üre, asit ve benzeri maddeleri midesine gönderir. Midede ilk sindirim pratikleri yapılmaya başlar. Midede sindirim pratikleri yapan içerikler bağırsaklara geçerek burada emilime dahi uğrar. Sindirim atıkları ise kalın bağırsakta birikerek koyu renkli, macunsu kıvamda bir madde oluşturur. Mekonyum adı verilen bu madde doğumdan sonra bebeğin ilk kakası olacaktır.

  • Solunum Sistemi

Bronşçuklardan sonra gelen solunum kanalları gebeliğin 19. haftası henüz ilkel yapıdadır. Bebek bir yetişkin gibi soluk alıp-verme mekanizmasını çalıştırarak bu ilkel solunum kanallarını hava yerine amniyotik sıvıyı ile doldurur. Böylece 19 haftalık bebek ilk solunum pratiklerini yapmış olur.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Kemikler, kaslar ve eklemler hızla büyümeye gelişmeye devam eder. Kıkırdak yapıdaki kemikler kalsiyum biriktirerek kemikleşmesini sürdürür. Kaslar daha kuvvetli, eklemler daha hareketlidir. 19 haftalık bebek size yüz kasları ile mimik bile yapabilir.

Damakların altından ilk diş seti gelişmeye başlar.

  • Boşaltım Sistemi

Böbrekler tam olarak olgunlaşmamıştır ancak kanı süzecek yapılar basit düzeyde de olsa oluşmuştur. Bebek amniyotik sıvıyı içer ve sıvı içerisinde bulunan maddeler kana karışarak kanla ilkel süzme birimlerine gelir. Burada süzülür ve idrarı oluşturur. 19 haftalık bebek idrarını amniyotik sıvı içerisine yapar ve sonra idrarlı sıvıyı yeniden yutar. Bu döngü doğuma kadar devam edecektir.

  • Üreme Sistemi

Kız bebeklerde uterus, vajina ve fallop tüpleri oluştu, ilerleyen haftalarda sadece boyut olarak büyüyecektir. Gebeliğin 19. haftası itibariyle kız bebeğin yumurtalıklarında milyonlarca ilkel yumurta hücresi mevcuttur.

Erkek bebeklerde üreme sistemi organları gelişti. Eğer testisler önceki haftalarda testis torbasına inmediyse bu hafta inebilir.

Henüz bebeğin cinsiyetini öğrenmeyip “19 haftalık bebek cinsiyeti belli olur mu?” diye merak ediyorsanız; doktorunuz büyük ihtimalle bu hafta bebeğin cinsiyetini size söyleyecektir.

  • Bağışıklık Sistemi

Hamileliğin 19. haftası bebeğin aktif bir bağışıklık sistemi yoktur 3. trimesterden sonra anneden bebeğe plasenta aracılığı ile geçecek olan antikorlar bağışıklığına yardımcı olacaktır.

Bebeğin cildini amniyotik sıvının etkilerden korumak amacıyla cilt yüzeyinde verniks kazeoza adlı kremsi bir tabaka oluşur. Bu tabaka aynı zamanda amniyon sıvısı içerisinde bulunan ve enfeksiyon oluşturabilecek maddelerin de deri yoluyla bebeğin vücuduna girmesini engelleyerek bebeğin bağışıklığına katkı sağlar.

19 Haftalık Bebek Hareketleri

Her geçen hafta kemik, kas ve eklem yapısı gelişen bebek artık daha güçlü tekmeler ve taklalar atabilir. Fakat 19 haftalık bebek hareketleri ancak bir kelebeğin kanat çırpış kıpırtıları gibidir. İlk gebeliği olmayan anne adayları tarafından bu kıpırtılar düşük seviyede hissedilebilir. Fakat ilk kez bir bebek dünyaya getirecek olan annenin bu kıpırtıları bebek hareketleri yerine gaz sancısı ya da karın gurultusu sanma ihtimali daha yüksektir.

19 Haftalık Bebekte Duyu Organları Gelişimi

Beynin kontrolünde olan duyu organları hamileliğin 19. haftası itibari ile aşağıdaki gibi olacaktır.

  • Göz ve Görme Duyusu

Gözler baş üzerinde olması gereken yerini aldı. Göz kapakları hâlâ açılıp kapanamıyor ancak göz kasları, gözleri yuvaları içerisinde rahatça hareket ettirecek kadar gelişmiştir.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Kulak kepçesi daha önce oluşmuştu. Büyümeye devam ederek dışa doğru daha da belirginleşecek. Kulaklar baş üzerinde olması gereken yere doğru ilerlerken işitme becerisi de gelişmeye devam etti. 19 haftalık bebek henüz annesinin sesini duyamasa da belli frekanstaki sesleri işitebilir.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

  • Deri yağ depolamaya devam ederek cilt yüzeyindeki buruşuk yerleri doldurup tombullaşır.
  • Cilt yüzeyinde verniks kazeoza adı verilen kremsi tabaka birikmeye ve kalınlaşmaya devam eder.
  • Parmak uçlarında parmak izleri belirir, el ve ayak tırnakları uzamaya devam eder.
  • Lanugo tüyleri artarak vücudunu kaplamaya devam eder. Bebek deri altında yağ depoladıkça ısı yalıtımı yapacak ve bu tüylere olan ihtiyaç azalacağından dolayı ilerleyen haftalarda tüyler dökülmeye başlayacaktır.
  • Şeffaf olan deri tabakası altında damarlar belirginleşmeye başlar.
  • Dokunma duyusunun gelişmeye devam etmesiyle birlikte bebek vücudunun birçok bölgesinde sıcaklık, basınç ve benzeri uyarıları algılayabilir.
  • Saç derisi üzerinde saçın çıkacağı kanallar oluşmaya başladı.
  • Dil ve Tatma Duyusu

Dildeki tat tomurcukları tamamen gelişti. Bebek yuttuğu amniyotik sıvıdan annenin yediği besinlerin tadını bile alabiliyor. Yani bebeğiniz şimdiden patlıcanı sevmeyip muza bayılıyor olabilir.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Tat alma ve koklama duyu merkezleri beyin üzerinde birbirine çok yakın bölgelerdir. Bu sebeple eşgüdümlü çalışırlar. Bebeğin tat alma duyusu ile birlikte koklama duyusu da gelişmiştir. 19 haftalık bebek yediğiniz yiyeceklerin kokusunu burnuna giren amniyotik sıvıdan alabilir.

19 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelik süreci 9 ay 10 gün yani 40 haftaya denk gelen bir süreçtir. Doktorunuz ise gebelik durumunuzu hafta ile ifade edip takibini de bu şekilde yapacaktır. Ancak bizler halk arasında gebelik takibini ay üzerinden yapmayı severiz ve bazen hangi haftanın hangi aya geldiği hususunda emin olamayız. Bu nedenle 19 hafta kaç aydır sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyiz. İsterseniz bu soruyu birlikte yanıtlayalım.

19 hafta= 19×7 gün = 133 günlük

133/30= 4 ay 13 günlük

Öyleyse 19 haftalık bebek klinik olarak artık 4 buçuk aylık olur diyebiliriz.

19 Haftalık Gebelikte Anne

Bebek büyüyüp geliştikçe 19 haftalık gebe de sürece uyum sağlamak adına pek çok değişiklik yaşayacaktır. Dilerseniz 19 haftalık hamilelikte anne adayını ne gibi belirtilerin beklediğine birlikte göz atalım.

Ciltte lekelenme:

Hamilelik hormonları sebebiyle anne adayının özellikle burun, alın ve yanak bölgesinde koyu renkli lekelenmeler görülebilir. Lekeler büyük ihtimalle doğumdan sonra geçecektir. İzlerin kalıcı olmasını istemiyorsanız lekeli yüzü güneş kremi kullanmadan güneşe maruz bırakmamaya dikkat etmelisiniz.

Sık idrara çıkma ve idrar yolu enfeksiyonları:

Büyüyen rahim idrar kanalına ve mesaneye baskı yapar. Bu baskı mesanenin hacmini daraltarak çabuk dolmasına dolayısıyla sık idrara çıkmaya sebep olurken tıkanan idrar kanallar mikroorganizmaların çoğalması için uygun ortam oluşturarak enfeksiyon oluşturabilir.

Hamilelik çatlakları:

Bebeğin büyümesi ile karın, süt bezlerinin çalışması ile göğüsler, anne adayının kilo alması ile kalça ve bacak bölgelerinde genişleme olur. Bu genişleme ise deri yüzeyinde çatlaklar oluşturabilir. İlerleyen haftalarda artma ihtimali yüksek olan bu ince ve kalıcı izlerin önüne geçebilmek için kontrollü kilo almaya dikkat etmelisiniz. Cildi nemli tutmak adına çatlak kremi kullanmak da çatlak oluşumunu azaltacaktır.

Ayaklarda şişlik ve büyüme:

Bebeğin büyüyüp gelişmesi için öncelikle rahmin esnemesi gerekir. Rahim kaslarını gevşeterek büyüyen bebeğe yer açmak için salınan gebelik hormonları, iskelet kaslarını da gevşetir. Özellikle ayak ve kalçalarda gevşemiş kaslar üzerine doğum kilolarınız ve bebeğin ağırlığı da yüklenince bu gölgelerde genişleme ve şişlik oluşabilir. Bazı anne adaylarında ayaklardaki genişleme kalıcı olup doğumdan sonra ayak numarasının yarım ya da 1 numara büyümesine sebep olabilir.

Hamilelikte Ayak Şişmesi: https://www.bebek.com/hamilelikte-ayak-sismesi/

Bel ve sırt ağrıları:

2. trimester itibariyle en sık karşılaşılan şikâyetlerin başında bel ve sırt ağrıları gelir. Sebebi elbette büyüyen karnın anne bedeninde ağırlık merkezini değiştirmesi ve annenin gebelik süresince aldığı kilolardır.

Burunda tıkanıklık ve kanama:

Hamilelik hormonları kan hacmini arttırarak mukoza zarlarının şişmesine sebep olur. Bunun sonucunda burunda tıkanıklık hissi ve kanama görülebilir.

Mide yanması ve hazımsızlık:

Hamilelik hormonlarının kas hareketlerini yavaşlatması sonucu mide ve bağırsaklardaki kasların hareketi de yavaşlar. Sindirimin yavaşlaması sonucunda ise mide yanması, ekşime, kabızlık gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Hemoroit:

Ağırlaşan bebeğin bağırsaklara baskı yapması ve kasların hamilelik hormonları ile gevşemesi sonucu bağırsaklar anüsten dışarı doğru itilmeye başlar. Böylece sık karşılaşılan ve oldukça can sıkıcı olan semptomların başında gelen hemoroit ortaya çıkabilir. Üstüne bir de 19 haftalık gebelik itibariye kendini göstermeye başlayan kabızlık semptomu eklenince durum daha ciddi bir hâl almaya başlayabilir.

Göğüslerde büyüme ve hassasiyet:

Gebeliğin devamını sağlayan gebelik hormonları süt bezlerini doğumdan çok önce uyarmaya başlar. Bu uyarı süt kanallarda süt salgısı üretilmesini ve süt birikmesini sağlayarak göğüslerde gerginlik ve hassasiyete sebep olur.    

Baş dönmesi:

Kan basıncının düşmesinden kaynaklı bazı anne adaylarında düşük tansiyon görülebilir. Tansiyonun düşmesiyle birlikte baş dönmesi görülmesi normaldir. Baş dönmesini engellemek için; yatarken ya da otururken aniden kalkmamaya, aç kalmamaya, sıcak suyla banyo yapmamaya dikkat etmelisiniz.

19-haftalik-gebelikte-anne

Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirmek için Dikkat Etmeniz Gerekenler!

  1.  2.trimester her ne kadar gebeliğin ilk ve son trimesterine göre daha kolay geçse de 19 haftalık gebelikte yaşanan bazı semptomlar süreci anne adayı için zorlaştırabilir. Alacağınız basit önlemler gebelik sürecini daha keyifli hâle getirecektir.
  2. İki canlıyım diyerek ihtiyaçtan fazla yiyecek tüketmeyin ve kontrollü kilo alın.
  3. Olması gerekenden daha fazla kilo almanız durumunda kadın doğum uzmanıyla görüşerek bir diyetisyenden destek alın.
  4. Aşırıya kaçmamak koşulu ile egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.
  5. Fırsat buldukça dinlenmeye ve fazla ayakta kalmamaya dikkate edin.
  6. Konforlu bir uyku için bel ve bacaklarınızı yastıklarla destekleyerek uyuyun.
  7. Ciltteki koyu lekeleri en aza indirmek için doğal içerikli bir güneş kremi alın ve güneşe korunmasız çıkmayın.
  8. Çatlak kremleri ya da nemlendirici etkisi olan doğal yağlar ile cildinizi nemli tutarak çatlak oluşumunu engelleyin. Krem ya da yağ kullanmadan önce mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

Kaç Kilo Almalısın?

Gebelik sürecinin hem anne adayı hem de bebek için sağlıklı bir şekilde devam etmesi için annenin kontrollü kilo alması önemlidir. 19 haftalık gebelikte kaç kilo alınır diye merak ediyorsanız; normal şartlarda yaklaşık 3,50- 5,5 kilo almanız beklenir. Ancak bazı anne adayları mide bulantısı, iştahsızlık benzeri semptomlardan dolayı sık sık kusar ve yeteri kadar beslenemez. Bu durumda kilo almak yerine kilo verebilir. Bazıları ise nasılsa iki canlıyım diyerek ihtiyacından fazlasını yer. Bu durumda beklenen aralığın altında ya da üzerinde kilo alınabilir. Her iki durumda da doktorunuzla beslenme ile ilgili özellikle görüşmekte fayda var.

Beslenme Önerileri

Gebelik süresince siz ne ile beslenecekseniz bebeğinizin vücuduna da o besin girecektir. Bu nedenle gebelikte nasıl bir beslenme düzenine sahip olduğunuz önemlidir. 19 haftalık gebelikte beslenme ile ilgili aşağıdaki hususlara dikkat etmek hem siz hem de bebeğinizin sağlığı için gereklidir.

  • Hamileyim diye iki kişilik yemeyin. Günlük sadece 300-350 kalori fazla tüketmek yeterli olacaktır. Bu miktar ise yaklaşık olarak ancak fazladan 2 meyve edecektir.
  • Gün içerisinde 3 ana 3 ara olmak üzere 6 öğün yemeye dikkat edin.
  • Öğünlerde karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral içeriklerinden yeteri kadar almaya dikkat etmelisiniz.
  • Kızartma yerine haşlama, fırınlama, buğulama gibi daha sağlıklı pişirme yöntemleri ile öğünlerinizi hazırlayın.
  • Diş kaybını engellemek ve kemik ağrılarını azaltmak için kalsiyum bakımından zengin besinler tüketin.
  • Günde 2 litreden fazla su için. Yaz mevsimindeyseniz bu miktarı arttırın.
  • Lifli gıdalar tüketin.
  • Dengeli, yeterli ve düzenli beslenin.

Egzersiz Önerileri

Düşük tehlikesi, iskelet sistemi problemleri ve benzeri sağlık problemleri yaşamadığınız sürece doktorunuzun da onayı ile gebelik süresince spor yapabilirsiniz. Bulunduğunuz gebelik haftasına göre yapacağınız spor çeşidi ve yapacağınız sporun temposu da değişecektir. Bu süreçte güvenle yapabileceğiniz 19 haftalık gebelik egzersizleri seçenekleri aşağıdaki gibidir.

  • Hafif tempolu yürüyüş
  • Omurgayı güçlendirecek esneme hareketleri
  • Grup egzersizleri
  • Pilates
  • Yüzme
  • Yoga
  • Meditasyon

19 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. Gebeliğin 19. haftası bebeğe genetik tarama yapan amniyosentez veya bebekte genetik anomalilerin görülme olasılığını hesaplayan 4’lü tarama testi yaptırabilirsiniz.
  2. Gelecek hafta sizi ve bebeğinizi nelerin beklediği konusunda bilgi sahibi olun. Süreç hakkında bilgi edinmek için internetteki güvenilir kaynakları ya da kişisel gelişim kitaplarını kullanabilirsiniz.
  3. Bebeğin cinsiyetini öğrendiyseniz artık isim araştırması yapmaya başlayabilirsiniz.
  4. Cinsiyeti biliyorsanız bebek alışverişi yapmaya başlayabilirsiniz. Çünkü artık pembe mi mavi mi ağırlıklı alacağınızı biliyorsunuz.
  5. Bebek gelmeden önce son son bir tatil planınız varsa bu hafta sizin için uygun olacaktır.
  6. Arkadaşlarınızla dışarı çıkmak, bir araya gelmek ve gebelik heyecanını sevdiklerinizle paylaşmak size iyi gelecektir.

Gebelik süresince bebeğin gelişimini en iyi şekilde desteklemek ve hamileliği kendin için daha kolay hâle getirmek istiyorsan sürece hâkim olmak gerekir. Anne adayı olarak seni ve bebeğini gebeliğin 19. haftası nelerin beklediğini bilmek seni daima bir adım öne çıkaracaktır.

 

gebelikte-18-hafta

20-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/19-hafta-gebelik/feed/ 1 https://www.youtube.com/embed/-RyhhftqmeA 2. Trimester (İkinci Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult
20. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/20-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/20-hafta-gebelik/#respond Wed, 13 Jul 2022 13:00:06 +0000 http://bebek.com/?p=1792 20. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. 🙂 Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

20 Haftalık Gebelik

Tebrikler, gebeliği resmi olarak yarıladınız. Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz gün daha dün gibiyken bir bu kadar daha zaman sonra minik yavrunuzu kucağınıza alacaksınız. Zaman su gibi akıp geçerken bebeğiniz de boş durmuyor ve büyümeye devam ediyor. Zaten karnınızın ne kadar büyüdüğüne baktığınızda bunu anlamak çok da zor olmasa gerek.

Önümüzdeki sürecin nasıl olacağını merak ettiğinizi biliyoruz. Dilerseniz gebeliğin 20. haftası itibariyle sizi ve bebeğinizi neler beklediğine, süreci en iyi şekilde geçirebilmek için neler yapabileceğinize birlikte bakalım.

20 Haftada Bebek

Siz günleri sayarken 20 haftalık bebek boş durmadı; büyümeye, gelişmeye ve yeni beceriler kazanmaya devam etti. Peki geçen 7 günden bu yana neler değişti?

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

1 haftada ne kadar da büyüdü; bebeğiniz neredeyse bir muz büyüklüğünde.

Geçen haftadan bu yana sadece 20-40 gram arası kütle artışı yapıp, neredeyse sadece 1 cm uzadı. Ancak bu küçük sayısal değerler miniğiniz için çok kıymetli, gelişim sürecinde çok büyük adımlar. 20 haftalık bebeğin kilosu ve boyunun yaklaşık olarak aşağıdaki değerler arasında olması beklenir.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
20. hafta 220- 260 14- 16

Ultrason muayenesi sonrası miniğinizin uzunluk ve kütle değerleri ortalama değerler aralığında olmayabilir. Ortalama üzerinde olması bebeğinizin daha iyi geliştiği, altında olması ise gelişim geriliği olduğunu ifade etmez. Değerlerdeki küçük sapmalar muhtemelen döllenmenin gerçekleştiği tarih ile doktorun referans aldığı son adet tarihi arasındaki farktır. Süreç mutlaka hekimiz tarafından takip edilecektir.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Döllenmenin gerçekleştiği andan bu yana hızla büyüyen bebek hızla bir yetişkin insanın sahip olduğu anatomik yapıya erişmeye çalışır. Temellerini zaten önceki haftalarda atmış olan 20 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi yaklaşık olarak aşağıdaki düzeydedir.

  • Sinir Sistemi

  • Beyin olgunlaşmaya devam ederken bebek de artık uyku ve uyanıklık durumuna geçer. Hatta yavaş yavaş kendi uyku düzenini oluşturacak ve sizin gibi o da belli saatlerde uyuyup belli saatlerde uyanık olup ortalığı birbirine katacak.
  • Sinir sisteminin yapı taşı olan nöronların dışında yağ ve protein yapılı miyelin kılıflar bulunur. 20 haftalık bebek deri altında yağ depolarken aynı zamanda nöronların etrafını saran miyelin kılıfları da oluşturur.
  • Çevresel sinir sistemini oluşturan nöronların mesaj iletim kapasitesi ile beraber omurilik de hızla gelişmeye devam eder. Bu da sinir sisteminde merkez ile bağlı olduğu sistem ve organlar arasındaki iletişim ağını güçlenir. Böylece bebek kontrolsüz iskelet hareketlerinden kontrollü hareketlere geçebilir. Bu da ilerleyen haftalarda bebeğin bedenini istemli olarak kontrol edebilmesine yardımcı olacaktır. Öyleyse bilinçli bir şekilde gelecek olan taklalara ve tekmelere hazırlıklı olsanız iyi olur.

  • Dolaşım Sistemi

Bebeğinizin dolaşım sistemi muazzam bir mekanizma ile çalışıyor. Damarlarda akan kan hacmi artmaya devam ediyor. Kalp damarlardaki kanı atardamarlar aracılığıyla tüm vücuda pompalayıp toplardamarlar ile yeniden kalbe gelmesini sağlıyor. Bütün bunları yapmak için dakikada yaklaşık 140- 150 defa atarak bir yetişkin kalbinden çok daha hızlı çalışıyor.

Artan kan hacmine paralel olarak genişleyen ve kalınlaşan damarlar cilt üzerinde belirginleşir.

  • Sindirim Sistemi

Bebek içerisinde bulunduğu amniyotik sıvıyı yutuyor ve sıvı içerisinde yer alan protein, üre, asit ve benzeri maddeleri midesine göndererek ilk sindirim pratiklerini yapıyor. Öyle ki bağırsaklarda sindirim atıkları bile biriktiriyor. Bu atıklar henüz anüsten dışarı atılmıyor, yani şimdilik dışkılama söz konusu değil. Doğumdan hemen sonra atılmak üzere koyu renkli, macun kıvamda bir madde şeklinde bağırsakta birikiyor. Mekonyum adı verilen bu madde ile bebeğinizin ilk kakası olarak tanışacaksınız.

  • Solunum Sistemi

Yavrunuzun en son gelişimini tamamlayacağı sistem, solunum sistemidir. Ancak yine de bebeğin solunum kanalları oluşmuştur ve 20 haftalık bebek tıpkı bir yetişkin gibi soluk alıp-verme mekanizmasını çalıştırıyor. Tabi küçük bir farkla; hava yerine amniyotik sıvıyı alıp veriyor. Solunum kanalları henüz ilkel yapıdadır ve doğumdan sonra yardımsız solunum yapabilmesi için biraz daha gelişmesi gerekiyor.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Bebeğiniz bundan sonra daha hızlı uzayacak ve daha hızlı kilo alacak. Çünkü kemikler hızla uzamaya, kalınlaşmaya devam ederken kıkırdak yapılar mineral birikimini hızlandırarak kemikleşir.

Kaslar güçlenir. Bunun sonucunda bebek ellerini ve kollarını kolayca hareket ettirirken parmaklarını çok daha rahat bir şekilde açıp kapatabilir.

Yüz kasları gelişmiştir. Bebeğiniz size anne karnındayken gülücük atabilir, kaşlarını çatabilir hatta şaşkın şaşkın bakabilir.

Damakların altından ilk diş seti gelişmeye başlamıştır. Bu diş kökleri doğumdan sonra bebeğinizin ilk dişleri olarak kendini gösterecektir.

  • Boşaltım Sistemi

20 haftalık bebeğin böbrekleri tam olarak olgunlaşmamış olsa da süzme birimleri gelişmeye başlamıştır.  Yutma refleksi her hafta daha da gelişen bebek içerisinde büyüdüğü amniyotik sıvıyı içer ve içtiği sıvı ile idrar oluşturur. İdrarını amniyotik sıvı içerisine yapar ve sonra sıvıyı tekrar yutarak yeniden idrar oluşturur.

  • Üreme Sistemi

Önceki haftalarda kız bebeklerde uterus, vajina ve fallop tüpleri gibi dişi üreme sistemi organları oluşmuştu, gebeliğin 20. haftası ise şekillenmeye, büyümeye ve olgunlaşmaya devam eder. Her birinde 1 milyondan fazla olgunlaşmamış yumurta hücresi bulunan ovaryumlar (yumurtalıklar) gelişmeye başlar.

Erkek bebeklerde erkek üreme sistemi organları gelişmişti. Bu hafta şekillenmeye, büyümeye ve olgunlaşmaya devam eder. Testisler şimdiye kadar testis torbasına inmediyse bu hafta inebilir.

20 Haftalık Bebek Cinsiyeti Belli Olur mu?

Kızlarda ve erkeklerde üreme sistemi ile birlikte dış üreme organları da gelişti. Bu nedenle şimdiye kadar bebeğin cinsiyetini öğrenmediyseniz hazır olun. Çünkü muhtemelen ilk ultrason muayenede doktorunuz size bebeğin kız mı yoksa erkek mi olacağını söyleyecektir.

Dilerseniz “Bebeğin Cinsiyetini Nasıl Belirleyebilirsiniz?” Konulu yazımıza göz atabilirsiniz:

https://www.bebek.com/bebegin-cinsiyetini-nasil-belirleyebilirsiniz/

  • Bağışıklık Sistemi

Bebeğin gebeliğin 20 haftası aktif bir bağışıklık sistemi yoktur. Sadece cildi saran ve verniks kazeoza denen kremsi tabaka ile cildini amniyotik sıvıda bulunan ve enfeksiyon oluşturabilecek maddelerden korur.

20 Haftalık Bebek Hareketleri

Minik yavrunuzun kemikleri büyüdükçe, kasları güçlendikçe hareketleri de daha çok hissedilir. Artık 20 haftalık bebek hareketleri hissedilebilecek düzeye ulaşmıştır. Fakat ilk kez anne olacak kadınların bu hareketleri hissetmesi pek kolay olmaz. Çünkü hareketler bariz bir tekme ya da dönme şeklinde değil küçük kıpırtılar şeklinde hissedilir. Anne adayı bu kıpırtıları gaz hareketliliği sanabilir.

20 Haftalık Bebekte Duyu Organları Gelişimi

Duyu organlarının her biri beyin üzerindeki farklı noktalar üzerinde kontrol edilir. Sinir sistemi hızla gelişen 20 haftalık bebeğin duyu organları da buna paralel olarak gelişim gösterecektir.

  • Göz ve Görme Duyusu

Gözler nihayet baş üzerinde olması gereken yerine ulaştı. Görme reseptörleri sayısını ve işlevini arttırıyor. Göz kapakları henüz kapalı olsa da gözler, gelişen göz kasları sayesinde yuvalarında hareket edebiliyor.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Kulaklar henüz baş üzerinde olması gereken yerde değiller. Yanlara doğru ilerlemeye devam ediyor. Kulak kepçesi dışa doğru belirginleşiyor. Henüz etrafındaki sesleri duyamıyor ancak işitme reseptörleri bir yetişkinin işitme aralığı dışındaki bazı frekansları işitebiliyor.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

  • Deri yüzeyinde dokunmaya özelleşmiş almaçların miktarı artar. Bu da bebeğin vücudunda birçok bölgede sıcaklık, basınç, sertlik benzeri uyarıları algılayabilmesine olanak tanır.
  • Deri tabakası yağ depolamaya devam eder. Depolanan yağ miktarı arttıkça miniğinizin buruşuk yerleri dolacak ve zamanla tombul bebek kolları ve bacakları oluşacaktır.
  • Deri yağ depoladıkça şeffaflığını kaybetmeye başlar.
  • Deride henüz ısı yalıtımı yapacak kadar yağ birikmemiştir. Bu nedenle yalıtım yapmak amacıyla çıkan lanugo tüyleri miktarında artış olur.
  • Bebeğin cildiniz amniyotik sıvının olumsuz etkilerinden korumak için cilt yüzeyinde birikmeye başlayan verniks kazeoza adlı kremsi tabaka kalınlaşmaya devam eder.
  • Saç derisi üzerinde saçın çıkacağı kanallar önceki haftalarda oluşmaya başlamıştı. Gebeliğin 20 haftası saçlar, kaşlar ve kirpikler uzamaya devam eder.

 

  • Dil ve Tatma Duyusu

Tatma duyusu önceki haftalarda gelişmeye başlamıştı, şimdilerde gurme olma yolunda ilerliyor. Amniyotik sıvı aracılığı ile sizin yediğiniz yemeklerin tadına şimdiden aşina.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Tat alma duyusuna paralel olarak koklama duyusu da gelişir. Evet hava yoluyla koku alamaz ancak koku almaçları ile burnundan giren amniyotik sıvıdaki maddelerin kokusunu algılar.

20 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Hamilelik süreci uzman hekiminiz tarafından hafta baz alınarak takip edilir ancak bizler gebeliği hafta değil ayla ifade etmeyi severiz. Birine 20 haftalık hamileyim dediğinizde bazen duymak istediği cevap havada kalır. Aslında merak edilen “20 haftalık gebelik kaç aylıktır?” sorusunun yanıtıdır. Öyleyse bu soruyu birlikte yanıtlayalım.

20 hafta= 20×7 gün = 140 günlük

140/30= 4 ay 20 günlük

Öyleyse 20 haftalık bebek klinik olarak artık 4 buçuk aylıktan biraz fazladır.

20 Haftalık Gebelikte Anne

Evet bebeğiniz 7 günde bile değişti. Peki ya siz? O bu kadar hızlı değişim gösterirken bedeninizin de sürece uyum sağlamak adına birtakım tepkiler göstermesi çok doğal değil mi? 20 haftalık hamilelikte anne adayını neler beklediğini isterseniz birlikte inceleyelim.

Reflü:

Anne adayında en sık karşılaşılan değişimlerin başında gelir. Genişleyen rahim, ağırlaşan bebek kendisine yer açmak adına mideye baskı yapmaya başlar. Bunun yanına gebelik hormonlarının kasları gevşetmesi eklenince, gevşeyen mide kapakçığı kası, bebeğin de baskısıyla açılır ve sindirilmekte olan yemekler mideden yemek borusuna doğru yukarı çıkar.

Soluk alıp vermede zorlanma:

Bebek büyüdükçe diğer iç organları olduğu gibi akciğerleri de sıkıştırmaya başlar. Bunun sonucunda 20 haftalık anne nefes almakta zorlanabilir.

Sık idrara çıkma:

Büyüyen ve ağırlaşan rahim mesaneye baskı yaparak azıcık idrar birikimde bile tuvalete gitme ihtiyacı duymaya sebep olur.

İdrar yolu enfeksiyonları:

Bebeğin mesane üzerine yaptığı baskı idrar kanallarını tıkayabilir. Tıkanan idrar kanalında biriken idrar ise enfeksiyon oluşturarak idrar yolları problemlerine yol açabilir

Ciltte lekelenme:

Hamilelikte en sık görülen problemlerden biri olan cilt lekelenmesi 20 haftadan itibaren daha da belirginleşir. Kalıcı olmayan bu lekelerin doğumdan sonra geçmesi beklenir.

Çatlaklar:

Gebelikte 20 hafta boyunca bebek büyüdükçe karın bölgesi, anne kilo aldıkça ise göğüs, kalça ve bacaklar başta olmak üzere cildin belli bölgelerinde genişlemeler olur. Cilt bu hızlı genişlemeye yetişemediğinde yüzeyde yırtılmalar ve çatlaklar oluşur.

Bel ve sırt ağrıları:

Gebeliği yarıladığınız bu zamanlarda kilo artışına uyum sağlamaya çalışan iskelet sisteminiz zorlanabilir. Bedenin alışık olmadığı bu fazla kilolar ağırlık merkezini bozarak bel ve sırt ağrılarına sebep olabilir.

Hemoroit:

Siz ve bebeğiniz kilo aldıkça rahime uygulanan baskı artar ve bağırsakların anüsten dışarı doğru çıkmaya başlaması hemoroide sebep olabilir.

Kabızlık:

Gebelik hormonları kasların yavaşlamasına sebep olur. Bu etki bağırsak kaslarını da etkileyerek sindirimin yavaşlamasına bunun sonucunda da kabızlığa sebep olur. Kabızlık hemoroidi de tetikleyen olumsuz bir faktördür.

Daha Rahat Bir Hamilelik Süreci için Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Gebeliğin 20. haftası sizi rahatsız eden belirtilerde bir azalma olsa da hâlâ bazı sorunlar yaşam standardınızı olumsuz etkileyebilir. Basit önlemlerle bu süreci daha rahat atlatmak mümkün.

  1. Gebelikte sizi rahatsız eden semptomların birçoğu kilo almanızdan kaynaklanır. Bu nedenle 20 haftalık gebelikte beslenme konusunda dikkatli olun. İki canlıyım diye iki kişilik yemeyin.
  2. 3 ana, 3 ara öğün şeklinde ve normal porsiyonlarda beslenmek hem siz hem de bebeğiniz için yeterli olacak, aynı zamanda gereksiz kilo almanızı engelleyecektir. Durum kontrolden çıktığında mutlaka uzman bir diyetisyenden yardım alın.
  3. Fırsat buldukça dinlenin ve gereksiz yere ayakta kalarak kendinizi yormayın.
  4. Konforlu bir uyku için yatmadan önce sıvı tüketmemeye çalışın, bel ve bacaklarınızı yastıklarla destekleyerek uyuyun.
  5. Bel ve sırt ağrılarını azaltmak için kalsiyum bakımından zengin besinler tüketin.
  6. Kabızlık ve hemoroit problemlerinde semptomların ağırlaşmasını engellemek adına lifli yiyecekler tüketin ve egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.
  7. Ciltte oluşan koyu lekelerin kalıcı olmasını istemiyorsanız lekeli cildi güneş kremi kullanmadan güneşe maruz bırakmamaya dikkat edin.
  8. Bu haftalarda artma ihtimali yüksek olan çatlakların önüne geçebilmek için kontrollü kilo almaya dikkat etmelisiniz. Cilde esneklik kazandırmak ve cildi nemli tutmak için çatlak kremi ya da doktorunuzun önereceği bitkisel yağları kullanmak da çatlak oluşumunu azaltacaktır.

Kaç Kilo Almalısın?

Kaba bir hesapla 20 haftanın gebeliğin tam yarısına denk geldiğini düşünerek alacağınız toplam kilonun yarısını şimdi almayı beklemek çok yanlış olur. Çünkü kiloyu daha çok gebeliğin son haftaları almanız beklenir. Peki 20 haftalık gebelikte kaç kilo alınır derseniz; yaklaşık olarak 4- 6 kilo almanız beklenir. Bu aralığın üzerine çıkmanız durumunda kontrolü kaybetmeden ele alın. Doktorunuzla konuyu çok geç kalmadan görüşmeli ve gerekiyorsa bir diyetisyenden yardım almalısınız.

Bazı kadınlar mide bulantısı, iştahsızlık ve reflü gibi problemlerin yoğun yaşandığı gebeliğin ilk yarısında kilo almak yerine kilo kaybedebilir. Muhtemelen ilerleyen haftalarda bu semptomların ortadan kalkmasıyla birlikte kilonuz artış göstermeye başlayacaktır.

 Gebelikte Yapabileceğiniz Egzersizler

Toplumumuzda egzersizin sadece kilo vermek ya da formda kalmak için yapıldığı yönünde bir yanlış algı var. Oysa sistemlerimizin sağlığı için sağlıklı beslenme kadar hareketli bir yaşam da önemlidir, üstelik hamileyken bile. Peki 20 haftalık gebelikte egzersiz seçeneklerinin neler olduğunu biliyor musunuz?

  • Hafif tempolu yürüyüş
  • Omurga başta olmak üzere kemikleri güçlendirecek esneme hareketleri
  • Grup egzersizleri
  • Pilates
  • Yüzme
  • Yoga
  • Meditasyon

Gebelikte hangi egzersizi, ne yoğunlukta yapacağınıza mutlaka kadın doğum uzmanı ile birlikte karar vermelisiniz. Çünkü bazı gebeliklerde egzersiz size ya da bebeğinize zarar verebilir.

20 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. 20 haftalık gebelik, bebekte genetik anomaliye sahip olma olasılığını ölçmek için amniyosentez ve 4’lü tarama testi yaptırabileceğiniz bir dönem.
  2. Doktorunuz bu hafta ayrıntılı ultrason taraması yapabilir. Bu tarama ile bebeğinizde fiziksel ya da genetik anomali olma ihtimali değerlendirilecektir.
  3. Kitap okumak, gebelik süreci ve bebek bakımı hakkında bilgi birikimi yapmak için güzel bir dönem.
  4. Bebeğin cinsiyetini henüz öğrenmeyenler bu hafta artık kız mı erkek mi olacağı konusunda merakını giderebilir. Artık isim araştırması yapabilirsiniz.
  5. Cinsiyeti öğrendiğinize göre miniğiniz için alışveriş yapmaya başlayabilirsiniz.
  6. Henüz ağırlaşmadığınız bu dönem arkadaşlarınızla dışarı çıkmak, bir araya gelmek ve gebelik heyecanını sevdiklerinizle paylaşmak için mükemmel bir fırsat.

Gebelik, süreç hakkında yeterli bilgi ve desteğe sahip olduğunuz sürece oldukça keyifli geçirebileceğiniz eşsiz bir dönem. Bu nedenle gebeliğin 20. haftası seni ve bebeğini neler beklediğini bilmek sizi rahatlatacaktır.

 

gebelikte-19-hafta

21-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/20-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/APR6mQiZ4j4 2. Trimester (İkinci Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult
21. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/21-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/21-hafta-gebelik/#respond Tue, 12 Jul 2022 13:00:42 +0000 https://bebek.com/?p=6192 21. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. 🙂 Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

21 Haftalık Gebelik

Yarısını geride bıraktığınız gebelik macerasında bebeğinizi kucağınıza alacağınız günler sayılı. Sizinle birlikte büyüyen karnınızı gören sevdikleriniz de ailenize katılacak yeni bireyi görmek için heyecanlanırken gebeliğin 21. haftası sizi ve bebeğinizi neler beklediğini detaylı olarak incelemeye ne dersiniz?

21 Haftada Bebek

Görünürde biraz büyümüş göbeğinizle gebelik yavaş yavaş ilerliyor gibi görünse de 21 haftalık bebek geçen haftadan bu yana çok yol aldı. Hızla büyüyor, gelişiyor ve yeni beceriler kazanıyor. İşte miniğiniz ile ilgili tüm detaylar.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz andan bu yana bebeğiniz hızla büyümeye devam etti. Şimdilerde neredeyse iri bir havuç büyüklüğünde olan 21 haftalık bebeğin kilosu ve boyu aşağıdaki gibidir.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
21. hafta 290- 320 16- 19

Muayene sonucunda fetal boy ve kütle değerleri ortalamanın altında ya da üzerinde çıkabilir. Bu genelde bir sorun olduğu anlamına gelmez. Sebebi tahmini döllenme tarihi ile gerçek döllenme tarihinin birbirine uzak olmasıdır.

Bebekte Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Bebeğin doğumdan sonra yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi sistem ve organlarının gelişimi ile doğru orantılıdır. Peki 21 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi ne durumda?

  • Sinir Sistemi

Sinir hücreleri (nöronlar) sayısını hızla arttırır. Nöronların etrafını saran yağ ve protein yapılı miyelin kılıflar gelişmeye devam eder. Bu gelişme sinirsel uyarıların daha hızlı iletilmesini sağlayarak bebeğin beden kontrolünü güçlendirir.

Beyin ve omurilik gelişmeye devam eder. Bunun sonucu merkezi sinir sistemi ile çevresel sinir sistemi arasındaki bağ güçlenir. Böylece bebek kontrolsüz iskelet hareketlerinden kontrollü hareketlere geçer. Yani minik yavrunuz kendi isteği ile tekmeler savurup, dokunduğunda verdiği hissi algılamak için göbek kordonu ile oynayabilir.

Beynin kontrolünde olan uyku ve uyanıklık durumu artık düzenli bir döngü içerisine girdi. Belli saatlerde uzun süre uyuyup, yine uzun süre uyanık kalabilir.

  • Dolaşım Sistemi

Kalp başarılı bir şekilde kanı damarlara pompalıyor. Damarlar kalınlaşıp genişlerken kan hacmi ve akış hızı da artıyor.

Damarlar o pamuk cildinin altından görünebilecek kadar belirginleşti.

  • Sindirim Sistemi

Sindirim sistemi yoğun bir şekilde çalışıyor. Omuriliğin gelişimine paralel olarak refleksleri de gelişen bebek, yutma refleksini de epeyce geliştirdi. Bebek devamlı içerisinde bulunduğu amniyotik sıvıyı yutuyor. Sıvı içerisinde yer alan üre, protein, laktik asit, sitrik asit benzeri maddeleri sindirim kanalına gönderiyor. Üretmeye başladığı sindirim enzimleri ile besinleri parçalayıp atık dahi oluşturuyor.

Şimdilik atık maddeleri dışkılama söz konusu değil. Ürettiği atıklar kalın bağırsakta azar azar birikiyor. Bu birikinti doğumdan sonra bebeğinizin mekonyum adı verilen, koyu renkli, macunsu kıvamdaki ilk kakasını oluşturacak.

  • Solunum Sistemi

Gelişimini en son solunum sistemi tamamlayacaktır. Bu nedenle doğum gününe kadar yoğun bir tempoda gelişmeye devam edecek. Şimdiden akciğerler solunum yapacak kapasiteye sahip. Göğsü soluk alıp-verir gibi inip kalkıyor. Tabi şimdilik solunum kanallarından hava değil amniyotik sıvı geçiyor, böylece doğduktan sonra oksijen-karbondioksit alışverişi yapabilecek pratikleri yapmış oluyor.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Kaslar güçleniyor, eklemler daha aktif hareket edebiliyor, kıkırdak yapılar kemikleşmeye devam ediyor. Bu da bebeğin artık daha güçlü ve aktif hareket edebileceği anlamına geliyor.

  • Boşaltım Sistemi

Böbrekler nefron adı verilen, her bir böbrekte milyonlarca bulunacak olan ve kanı süzmeye yarayan birimleri oluşturdu, yalnızca biraz daha gelişmesi gerekiyor.  Bu vesile ile miniğiniz içtiği amniyotik sıvıyı böbreklerden süzüp idrar oluşturabiliyor. Oluşan idrar amniyotik sıvıya karışarak tekrar yutuluyor ve yeniden böbreklerde süzülerek yeniden idrara dönüşüyor.

  • Üreme Sistemi

Erkek bebeklerde testisler ve salgı bezleri; kız bebeklerde vajina, rahim ve fallop tüpleri oluşmuştu, şimdi ise gelişmeye ve boyutlarını büyütmeye devam edecek. Erkeklerde testisler şimdiye kadar testis torbasına inmediyse gebeliğin 21. haftası iniş yaparak vücut dışına çıkabilir. Kızlarda ise her birinde 1 milyondan fazla yumurta hücresi bulunan ovaryumlar gelişiyor.

“21 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu?” sorusunu merak eden ebeveynler; hazır olun! Bebeklerde cinsiyeti belirleyen dış üreme sistemi organları ultrasondan belli olacak kadar belirginleşti. Henüz öğrenmediyseniz ilk muayene randevusunda doktorunuz büyük ihtimalle size “Kız mı? Erkek mi?” sorusunun cevabını verecek.

  • Bağışıklık Sistemi

Şimdilerde annenin ürettiği IgG antikorları plasentadan bebeğe geçmeye başlayacak. Bu antikorların sayısı arttıkça bebeğin bağışıklık sistemi güçlenecek.

Kemiklerin gelişmesi ile beraber bağışıklık sisteminin temel taşları olan akyuvarlar üretiliyor. Ancak yine de savunma sistemi zayıf olan bebeğin şimdilik en güçlü savunma aracı, tek dış dünyası olan amniyotik sıvı ile arasında bariyer görevi gören verniks kazeoza tabakasıdır.

21 Haftalık Bebek Hareketleri

Destek ve hareket sisteminin gelişmesine paralel olarak 21 haftalık bebek hareketleri artık anne adayı tarafından hissedilebilecek düzeye ulaşmıştır. Anne adayı bebeğin dönme, tekme, takla gibi hareketlerini hatta ritmik ve bir süre boyunca belli aralıklarla devam eden hıçkırıklarını bile hissedebilir. Hareketlerin henüz dışarıdan biri tarafından net bir şekilde hissedilmemesi normaldir. Yani baba adayının bu mucizeye tanık olmak için biraz daha beklemesi gerekecek.

21 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Duyu organları beyin kontrolünde çalışır, bu nedenle bebekte sinir sisteminin gelişmesiyle birlikte duyu organları da gelişecektir. Peki hamileliğin 21. haftası itibariyle bebeğinizde görme, işitme, dokunma, tatma, koklama duyuları ne durumda?

  • Göz ve Görme Duyusu

Gözler baş üzerinde olması gereken yerde. Göz kapakları tamamen gelişmiştir ancak henüz açılıp kapanmıyor. Göz kasları gözleri yuvaları içerisinde hareket ettirecek kadar gelişti. Görme yetisi henüz ışığı algılayabilecek kadar gelişmedi. Anne karnındaki bebek çok yakında gece ile gündüzü ayırt edebilecek kadar ışığı algılayabilecek.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

İç kulakta yer olan kemikler sertleşmeye başlar. Bu kemikler bebeğin işitme yetisine katkı sağlarken aynı zamanda denge duyusunu da geliştirir. Ancak bebeğin işitme frekans aralığı hâlâ annesinin sesini duyabilecek aralıkta değildir.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Miniğinizin cildi yağ depolamaya devam ediyor ancak yine de ısı yalıtımı yapmak için lanugo tüyleri var. Cilt yüzeyini saran beyaz ve kremsi yapıdaki koruyucu verniks kazeoza tabakası kalınlaşmasını sürdürüyor.

Cildin alt deri ve üst deri katmanları oluşmaya başlıyor. Saç derisi üzerinde saçın çıkacağı kanallardan çıkan saçlar görünür hâle geliyor.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Bebeğin tat alma duyusu gelişmiştir. Gebeliğin 21 haftası itibari ile bebek amniyotik sıvı aracılığıyla sizin yediğiniz besinlerin tatlarını alacak hatta belki şimdiden damak zevki bile oluşacak.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Amniyotik sıvı bebeğin burnundan içeri girdiği esnada sıvı içerisinde bulunan maddelerin kokusu bebek tarafından algılanabilir. Tabi bu tatları şuan algılıyor olması doğumdan sonra bunları hatırlayıp tanıyacağı anlamına gelmez.

21 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Gebelik yaklaşık 9 ay 10 gün sürer. Ancak bu süreç her ne kadar halk arasında ay olarak takip edilse de hekiminiz takibini hafta üzerinden yapacaktır. Bazen hangi haftanın tam olarak hangi aya tekabül ettiği konusunda karışıklık yaşanabilir. 21 hafta kaç aydır diye merak ediyorsanız birlikte hesaplayabiliriz.

21 hafta= 21×7 gün = 147 günlük

147/30= 4 ay 27 günlük

Kısaca 21 haftalık bebek klinik olarak neredeyse 5 aylıktır diyebiliriz.

21 Haftalık Gebelikte Anne

Yavrunuz hızla gelişip değişirken siz de bu değişimlerden nasibinizi alıyorsunuz. Herhangi bir sorun karşısında nedenini hekiminize sorduğunuzda aldığınız cevap çoğu zaman “Gebelikte olur!” olacaktır. Evet gerçekten de hamilelikte yaşadığınız çoğu problemin temel sebebi: Gebelik. Hangi problemler mi? İşte 21 haftalık hamilelikte anne adayını bekleyen olası sorunlar.

Reflü ve mide yanması:

Gebeler için en can sıkıcı durumlardan biridir. Gebelik hormonlarının kasları gevşetmesi ve rahmim genişleyip bebeğin ağırlaşması ile annenin iç organlarına yapılan baskı artmaya başlar. Bu baskıdan nasibini mide de alır; gevşeyen mide kapakçıkları açılır ve yemekler mideden çıkıp yemek borusunu ve ağza geri döner.

Hazımsızlık ve kabızlık:

Gebelik hormonlarının kas hareketlerini etkilemesi sonucu, kasların yardımıyla çalışan iç organların çalışma hızı da yavaşlar. Mide ve bağırsaklardaki kasların daha yavaş hareket etmesi sindirimi yavaşlatarak kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açar.

Soluk alıp vermede zorlanma:

Alınan kilolar ve büyüyen bebek akciğerleri sıkıştırarak soluk alıp vermeyi zorlaştırır.

Sık tuvalete gitme ve idrar yolu enfeksiyonları:

Büyüyen bebek ve ağırlaşan rahim idrar kesesine baskı yapar. Bu baskıdan dolayı mesane biraz bile idrarla dolsa tuvalete gitme ihtiyacı hissedersiniz. Bu da günün büyük bölümünü tuvalete gidip gelerek geçirmenize sebep olabilir.

Mesaneye yapılan baskı bazen idrar kanallarını tıkayarak burada idrarın birikip kalmasına sebep olur. Bir süre idrarın beklediği kanallarda ise enfeksiyon oluşma riski yüksektir.

İdrar Yolları Enfeksiyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler: https://www.bebek.com/idrar-yollari-enfeksiyonu-hakkinda-bilmeniz-gerekenler/

Uykusuzluk:

Büyüyen karın, bel ve bacak ağrıları, ödem, mide yanması, reflü üstüne bir de sık sık tuvalete gitme… Bu koşullar altında rahat bir uyku çekmek elbette kolay olmayacak. Yani kısaca uykusuzluk neden mi olur? “Gebelikte olur!” 

Hemoroit (Basur):

Bebek ağırlaştıkça diğer iç organlarla beraber bağırsaklara da baskı yapar. Artan baskı ile beraber hamilelik hormonlarının etkisi ile zayıflayan kaslar bağırsaklarda gevşemeye ve dışarı itilmeye sebep olur. Makattan dışarı çıkan küçük bağırsak kitleleri ise basur adı verilen sorun olarak karşınıza çıkar. Önlem alınmadığında ilerleyen zamanlarda ağrı ve acıya sebep olarak anne adayının yaşam standardını olumsuz etkileyebilir.

Ciltte koyu leke oluşumu:

Yine sadece “Gebelikte olur!” diye açıklayabileceğimiz bir semptom. Anne adayının burun, alın, yanak başta olmak üzere vücudunun birçok yerinde koyu renkli lekelenmeler oluşur. Bu lekelerin sebebi ise yine gebelik hormonları.

Ciltte çatlak oluşumu:

Kilo artışı gebeliğin 21. haftası da hızla devam ederken cilt vücudun genişlemesine ve hacim arttırmasına yetişmek zorunda kalır. Ancak esnemeye fırsat bulamadığında çatlayarak yer açar. Açık renkli, mor ya da pembe tonlarında oluşan bu çizgiler genellikle karın, göğüsler kalçalar ve bacaklarda görülür. İlerleyen haftalarda daha da artacak olan izler genellikle kalıcıdır. Bu nedenle çatlaklar henüz oluşmadan önlem almak ve cildin esnek yapısını koruyacak krem ve yağlar kullanmak önemlidir.

Bel, sırt ve bacak ağrıları:

Bebek büyüdükçe ve siz ağırlaştıkça iskelet sisteminiz alışık olmadığı bu fazla kilolar altında zorlanmaya başlar. Bütün ağırlığın kalça, omurgalar ve bacaklara yüklenmesiyle bu bölgelerde ağrılar meydana gelir. Ayrıca bedenin değişen ağırlık merkezine uyum sağlama süreci hareketlerde kısıtlanmaya sebep olur.

Burun tıkanıklığı ve burunda kanama:

Beta HCG başta olmak üzere hamilelik hormonları kan hacmini arttırır. Artan kan hacmi ile kan basıncı artar ve mukoza zarları şişer. Bu şişlik burun tıkanıklığına sebep olurken, artan kan hacmi ve kan basıncı damarları zorladığı için burundaki kılcal damarlar kolayca çatlayarak kanayabilir. Kanama genelde hafif şiddette olur ve korkulacak bir durum değildir.

Baş dönmesi:

Bazı anne adaylarında gebelik kan basıncının düşmesine sebep olur. Bunun sonucunda düşük tansiyon ve baş dönmesi gibi belirtiler görülür. Özellikle uzanırken ya da otururken aniden kalktığınızda, aç kaldığınızda ya da sıcak suyla banyo yaptığınızda baş dönmesi ve gözlerin kararmasının sebebi de budur.

21-haftalik-gebelikte-anne

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları!

Gebeliğin 21. haftası henüz 2. trimestrede olduğunuz anlamına gelir.2. trimester ise gebeliğin semptom bakımından altın çağı olarak bilinir. Çünkü 1, ve 3. trimesterlere göre daha rahat geçen bir dönemdir. Bu süreci semptomlarınızı en aza indirerek daha kaliteli bir hâle getirmek mümkün. Hamilelik semptomlarını en aza indirmek için aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

  1. Gebelikte sizi rahatsız eden sorunların sebebi gebelik hormonları ve artan kilolardır. Gebelik hormonlarını engelleyemezsiniz ancak kilo artışını kontrol altında tutarak süreci kolaylaştırabilirsiniz. Beklenenden fazla kilo almadığınız zaman iskelet ağrıları, hemoroit, reflü, mide yanması gibi sıkıntılar hafifleyecektir.
  2. Hamilelik çatlakları kalıcıdır, bu sebeple önlemi oluştuktan sonra değil oluşmadan önce almak gerekir. Kontrollü kilo almak, cildin esnek ve nemli yapısını korumak bu süreçte alabileceğiniz en etkili önlemlerdir. Doktorunuzun önerdiği doğal içerikli yağlar ve çatlak kremleri size bu konuda yardımcı olur.
  3. Gün içerisinde uzun süre ayakta kalmayın, fırsat buldukça oturarak hatta uzanarak dinlenmeye çalışın. Bu şekilde iskelet ağrılarını ve ödem oluşumunu azaltabilirsiniz.
  4. Yediğiniz besinleri ve beslenme düzenini gözden geçirin, gerekiyorsa revize edin. Doğru beslenme sindirim sistemi başta olmak üzere diğer sistemlerle ilgili şikâyetleri de azaltır.

Kaç Kilo Almalısın?

Bu süre zarfında gebeliğiniz dışarıdan belli olacak kadar kilo aldınız. Peki yaklaşık olarak 21 haftalık gebelikte kaç kilo alınır?

Şimdiye kadar 4.5-6,5 kilo almış olmak sürecin sağlıklı ilerlediğini gösterir. Dengeli ve kontrollü kilo alınmaması durumunda varis, bel ağrısı, deride çatlak, soluk alıp vermede zorlanma ve benzeri semptomlar daha rahatsız edici bir hâl alırken fazladan alınan her kilo doğumdan sonra eski kilonuza ulaşmanızı zorlaştırır.

Beslenme Önerileri

Gebelikte beslenme sadece kendiniz için değil bebeğiniz için de özen göstermeniz gereken bir mevzudur. Çünkü sizin yediğiniz her şey bebeğinize besin olacak.

21 haftalık gebelikte beslenme ile ilgili dikkat etmeniz gerekenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Yediğiniz besinin içeriği kadar miktarı da önemlidir. Hamileyim diye iki kişilik yemeye gerek yok. 2. trimesterde günlük sadece fazladan 300-350 kalori almanız yeterli olacaktır.
  • Öğünlerinizi sık aralıklarla ve azar azar hazırlayın.
  • Günde 3 ana, 3 ara öğün tüketmeyi alışkanlık hâline getirin.
  • Fazla kahve, alkol, asitli içecek tüketmek bebeğinizin gelişimini ve sizin sağlığınızı olumsuz etkileyecektir.
  • Besin değeri düşük, ancak kalori miktarı yüksek olan kalitesiz besinlerden uzak durun. Kızartma, hamur işi, tatlı, beyaz ekmek, işlenmiş et, paketli atıştırmalıklar ve benzeri yiyeceklerden uzak durmalısınız. Böylece hem sağlıklı beslenmiş hem de gereksiz kilo almamış olursunuz.
  • Bebeğin kalsiyum rezervlerinizi tüketmesine fırsat vermeyecek şekilde düzenli olarak kalsiyum içerikli besinler tüketin.
  • Günde en az 2 litre su için.
  • Lifli gıdalar tüketin.
  • Dengeli ve yeterli beslenin.

Egzersiz Önerileri

Egzersiz kilo vermek amaçlı değil, beden durumunuzu sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yapılan aktivitelerdir. Bu nedenle gebelikte de yapılması önerilir. Doktorun bilgisi dâhilinde, sağlığınız elverdiği ölçüde yapabileceğiniz 21 haftalık gebelik egzersizleri aşağıdaki gibidir.

  • Yürüyüş
  • Yüzme
  • Hafif tempolu pilates
  • Kegel egzersizleri
  • Pelvik taban egzersizleri
  • Karın kasları egzersizleri
  • Yoga

21 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. Bebeğin cinsiyetini muhtemelen öğrendiniz. Ağırlıklı olarak pembe mi mavi mi alacağınız belli olduğuna göre artık alışveriş yapmaya başlayabilirsiniz.
  2. Cinsiyeti öğrendiyseniz artık isim araştırması da yapabilirsiniz. Bu süreçte eş, dost ve akrabadan fikir almak işinizi kolaylaştırabilir.
  3. Henüz yaptırmadıysanız hamileliğin 21. haftası doktorunuz ayrıntılı ultrason taraması talep edebilir. Bu tarama ile bebekte genetik ve fiziksel anomali olma olasılığını kesin olmasa da yaklaşık olarak değerlendirilecektir.
  4. 4’lü tarama testi veya amniyosentez uygulamasını düşünenler ve henüz yaptırmamış olanlar için bu hafta son şansınız olacağı unutulmamalı.
  5. Doğumu nerede yaptıracağınız, hangi doktoru tercih edeceğiniz konusunda araştırmalara başlayın.
  6. Braxton Hicks kasılmalarına hazır olun ve bu kasılmalar ile ilgili araştırma yapın.

Gebelik, ebeveynlerin her anlamda özen gösterdiği muazzam bir dönem. Attığınız her adımda bebeğinize sağlıklı bir temel oluşturmaya çalışırken gebeliğin 21. haftası ile ilgili bütün detayları bilmek size yardımcı olacaktır.

Bebeğinizden Not:

Anneciğim, 21. haftamızdan merhaba!

Sana harika bir sürprizim var! İlk kez tekme atacağım, bakalım hissedebilecek misin? Karnına hafifçe dokunacağım, bunun sizi çok mutlu edeceğine eminim. Senin canını yakmak ve seni üzmek asla istemem. Benim için yüksek topuklu ayakkabılarından vazgeçtiğini görüyorum, ben doğduktan sonra istediğin kadar giyebilirsin. 21. Haftamızda en çok annemin karnında ayaklarımı oynatmayı sevdim. Sevgili ailem, ya siz en çok neyi sevdiniz?

gebelikte-20-hafta

22-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/21-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/q-aOMNITtw8 2. Trimester (İkinci Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult
22. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/22-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/22-hafta-gebelik/#respond Mon, 11 Jul 2022 13:00:44 +0000 http://bebek.com/?p=1790 22. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. 🙂 Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

22 Haftalık Gebelik

An itibariyle hâlâ 2. trimester içerisinde bulunuyorsunuz. Bir an önce bebeğinizi kucağınıza alacağınız günü sayarken gebeliğin 22. haftası itibari ile yolun yarısından fazlasını geride bıraktınız. Bu sürede bebeğiniz de siz de iş birliği içerisinde çok yol kat ettiniz. Şimdilerde bebeğinizin ne durumda olduğunu, sizi neler beklediğini ve süreci nasıl daha iyi geçirebileceğinizi detayları ile öğrenmek sürecin kalitesini artıracaktır.

22 Haftada Bebek

Karnınız burnunuza doğru yol alırken miniğiniz de ele avuca gelecek kadar büyüdü diyebiliriz. Bakalım 21 haftalık bebek neler yapabiliyor…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Siz uyurken bile o büyümeye, gelişmeye ve her geçen gün yeni beceriler kazanmaya devam ediyor. Şimdilerde neredeyse bir hindistan cevizi kadar olan 22 haftalık bebeğin kilosu ve boyunun aşağıdaki aralıkta olması beklenir.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
22. hafta 330- 400 19- 22

Doktorunuzun yaptığı ultrason incelemesi sonucunda aldığınız veriler ortalama değerler aralığında çıkmayabilir. Bu korkulacak bir durum değildir, gelişimde bireysel farklılıklar her zaman olacaktır. Önemli olan ilerleyen haftalarda miniğinizin kilo almaya ve uzamaya devam edip etmeyeceğidir. Süreci kadın doğum uzmanınız ile takip etmek en iyisi.

Bebekte Sistemlerin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Kucağınıza pamuk gibi teniyle, pembe yanaklarıyla sağlıklı bir bebek almanın hayalini kurarken miniğiniz de kucağınıza sağlıkla geleceği gün için çalışıyor. Her gün bir önceki günden daha iyi çalışacak olan 22 haftalık bebeğin organ ve sistemleri yaklaşık olarak aşağıdaki yeterlilikte olacaktır.

  • Sinir Sistemi

  • Sinir hücreleri dış kısmında miyelin kılıflar oluşturuyor. Bu şekilde sinirsel uyarılar daha hızlı iletilebilecek.
  • Nöronların diğer nöronlarla olan bağlantılarını sağlayan sinir uçları gelişiyor. Sinir uçları sinir sisteminin bağlantıları olup bütün vücudun merkezi ve çevresel sinir sistemi ile denetim altına alınmasını sağlayacaktır.
  • Beyin ile birlikte beyincik, omurilik soğanı ve omurilik de hızla gelişmeye devam ediyor. Bu gelişme hem istem dışı çalışan iç organların hem de isteğe bağlı çalışan iskelet sisteminin çalışmasını denetleyip düzenliyor. Bebek artık kendi isteği ile hareket edebiliyor.
  • Miniğinizin şimdiden bir uyku düzeni var. Günün belli zamanlarında uyuyor, belli zamanlarında ise uyanık kalıp ortalığı birbirine katıyor.

 

  • Dolaşım Sistemi

Kalp dakikada yaklaşık 100-150 defa atarak kanı bebeğin bütün vücuduna pompalıyor. Kemikler kan üretmeye devam ederek kan hacmini artırıyor. Artan kan hacmine karşılık damarlar kalınlığını arttırarak daha da dayanıklı hâle geliyor.

  • Sindirim Sistemi

Anal sfinkter adı verilen, dışkılama yapabilmek için istemli ve istemsiz çalışan kas yapısı işlevini tamamen kazanmıştır. Fakat dışkılama ancak doğumdan sonra gerçekleşecektir. Şimdilik gün içerisinde defalarca midesi amniyotik sıvı ile dolup boşalıyor, oluşturduğu sindirim atıklarını ise dışkılama yapmadan bağırsakta biriktiriyor.

  • Solunum Sistemi

Göğsü solunum pratikleri yapıyor. Göğüs soluk alıp-verir gibi inip kalkarak amniyotik sıvı ile doluyor. Alveoller ve kan damarları arasındaki sınır inceliyor. Bu incelme oksijen ve karbondioksit geçişine izin verinceye kadar devam edecektir.

  • Destek ve Hareket Sistemi

İskelet sistemi ve diş kökleri kalsiyum rezervlerinizi kullanarak kıkırdak yapıları kemikleştirerek güçleniyor. Kaslar artık daha güçlü, bu sebeple kollarını ve bacaklarını çok daha kolay hareket ettirebiliyor.

  • Boşaltım Sistemi

İçerisinde yaşadığı amniyotik sıvıyı yutuyor, sindiriyor, idrar olarak boşaltıyor ve sonra tekrar yutuyor. Bu döngü doğuma kadar devam edecek olan harika bir boşaltım sistemi pratiğidir.

  • Üreme Sistemi

Erkek ve kız bebeklerde üreme organları çok önceden oluşmuştu. Şimdilerde ise kız bebeklerde yumurtalıklar, rahim ve vajina gelişmeye; erkek bebeklerde ise testisler testis torbasına yani skrotuma inmeye devam eder.

Bu aralar en çok merak edilen sorulardan biri 22 haftalık bebeğin cinsiyeti konusudur. Bu zamana kadar öğrenmediyseniz ilk muayenede nihayet “Kız mı? Erkek mi?” olacağını öğreneceksiniz.

  • Bağışıklık Sistemi

Savunma sistemi çok güçlü olmayan bebeğin dış dünyası amniyotik sıvıdır. Bebek bu sıvının olası etkilerinden hâlâ cildini kaplayan verniks kazeoza adı verilen kremsi tabaka ile korunuyor.

Bağışıklık sistemi adına gebeliğin 22. haftası yaşanabilecek en önemli gelişme, anne adayının ürettiği IgG antikorlarının plasenta aracılığı ile bebeğe geçmeye başlaması olacaktır. Zamanla sayısını arttıracak olan bu antikorlar hem gebelik süresince hem de doğumdan sonra bir süre bebeği hastalıklardan koruyacaktır.

22 Haftalık Bebek Hareketleri

İskelet sistemi kıkırdak yapıdan kemik yapıya dönüşmeye başlayan, uzayan, eklemleri iyi çalışan ve kasları her geçen gün güçlenen minik yavrunuzun hareketleri de artık hissedilecek düzeye ulaşmıştır.  22 haftalık bebeğin hareketleri anne adayı tarafından kıpırtılar, hafif kaymalar şeklinde hissedilir. Hatta yaptığı ritmik damar atması benzeri hareketlerle hıçkırdığı zamanı bile anlayabilir.

Bebeğin hareketlerini henüz dışarıdan anlayamayan baba adayları da en geç bir iki hafta sonra bu mucizeye şahit olabilecekler.

Bebeğin Anne Karnındaki Hareketleri: https://www.bebek.com/bebegin-anne-karnindaki-hareketleri/

 22 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Miniğinizin duyu organları onun dış dünya ile şimdiden iletişim kurmasına olanak tanıyacak kadar gelişti.

  • Göz ve Görme Duyusu

Göz yaşı kanalları oluşuyor. Kirpikleri ve kaşları dışarıdan belli olacak kadar uç verdi.

Göz kapakları tamamen gelişti fakat hâlâ açıp kapatamıyor. Görme reseptörleri sayısını artırırken işlevlerini de geliştiriyor. Görme yetisi, kapalı göz kapaklarına rağmen dışarıdaki ışık miktarından gece mi gündüz olduğunu anlayabilecek olgunluğa erişti. Bunu bir el feneri ile kolayca test edebilirsiniz. Karnınız açık bir şekilde bir süre karanlıkta bekleyin, ardından göbeğinize bir el feneri yardımı ile ışık tutun. Bebeğin ışığa tepki vererek kıpırdadığını fark edeceksiniz.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

İç kulakta yer olan kemikler sertleşmeye devam ederken bebeğin işitme yetisi ve denge duyusunu da gelişiyor. Bazı bebeklerde işitme reseptörleri hamileliğin 22. haftası içerisinde annesinin konuşmalarını, kalp atışlarını, karın gurultularını duyabilecek kadar gelişti. Ancak çoğu şimdilik ancak yetişkin bir insan kulağının duyamayacağı belli frekanslardaki sesleri duyabiliyor.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Ellerdeki dokunma duyusu çok daha duyarlı. Miniğiniz gebeliğin 22. haftası göbek kordonunu, burnunu ya da ellerini ve ayaklarını kavrayarak onları hisseder. Sadece elleri değil bebeğin vücudunun birçok bölgesi sıcak, soğuk, basınç, ağrı gibi dokunma duyularını algılamaya başlar.

Saç derisi üzerinde saçın çıkacağı kanallardan artık saç uçları görünüyor. Vücudu hâlâ ısı yalıtımı yapmaya yarayan lanugo tüyleri ile kaplı. Cilt yüzeyini saran beyaz ve kremsi yapıdaki verniks kazeoza tabakası ise kalın bir tabaka oluşturmuş hâliyle bebeği amniyotik sıvının etkilerinden koruyor.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Şimdilerde tam bir gurme olan bebeğinizin tat alma duyusu çok iyi durumda. Sizin yediğiniz besinler plasenta aracılığı ile bebeğe iletilir. Bebek amniyotik sıvıyı her yuttuğunda içerisinde yer alan sindirilmiş besinlerin tadını alacaktır. Şimdiden bazı besinleri çok sevip bazılarına burun kıvıracağını bilin.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Burun içerisinde sarı bölgede yer alan koklama reseptörleri şimdi çok iyi durumda. Şu anda burnuna hava girmese de amniyotik sıvı içerisinde bulunan besinlerin, asitlerin ve diğer maddelerin kokusunu algılayabilir.

22 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelik yaklaşık 40 hafta yani 9 ay 10 gün süren bir maceradır. Ancak halk arasında gebelik takibi genellikle ay üzerinden yapılır. Halk arasında aceleci birine dönüp de “Annenin karnında 40 hafta nasıl durdun?” denilmeyip de “Annenin karnında 9 ay nasıl durdun? denmesi bile bunu açıkça gösteriyor. Fakat doktorunuz gebelik takibini ay değil hafta bazında yapacaktır. Bu da bazen hangi haftanın hangi aya denk geldiği konusunda kafa karıştırır.

Dilerseniz kafa karışıklığına son verip işinizi kolaylaştıralım ve 22 hafta kaç aydır birlikte hesaplayalım.

22 hafta= 22×7 gün = 154 günlük

154/30= 5 ay 4 günlük

Kısaca 22 haftalık bebek klinik olarak 5 aylıktır.

22 Haftalık Gebelikte Anne

Zaman hızla akıp giderken her geçen gün doğuma daha da yaklaşıyorsunuz. Doğuma yaklaştıkça gebelikten kaynaklı bazı problemler can sıkıcı bir hâl almaya başlayabilir. Bakalım 22 haftalık hamilelikte anne adayını neler bekliyor?

Uykusuzluk:

2. trimesterin sonlarına doğru yaklaşırken gebeliğin kendisi uykusuzluk için tek başına yeterli bir gerekçe. Geçen haftalarda başlayıp her geçen hafta daha da artan bel ve bacak ağrıları, ödem, mide yanması, reflü, sık sık tuvalete gitme ve benzeri sorunların her biri rahat bir uyku uyumanın önünde birer engel.

Hemoroit (Basur):

Hamilelik hormonlarının bağırsaklardaki kasları gevşetmesi ve ağırlaşan bebeğin baskı etkisi ile gevşeyerek bağırsaklardan dışarı itilir. Kalın bağırsağın son kısmı  makattan dışarı ufak et parçaları şeklinde çıkarak basura sebep olur.

Ayaklarda büyüme:

Normalde 38 numara ayakkabı giyiyor olup “Doğuma 42 numara ayakkabı ile gittim!” diyen arkadaşınız kesinlikle olayı abartmıyor. Gebelikte ayaklarda büyüme ödem ve hormonlardan kaynaklı iki şekilde ortaya çıkabilir.

  1. Gebelik hormonları büyüyen bebeğe yer açabilmek için kalça, sakral ve koksigeal kemikleri arasındaki bağları gevşeterek pelvis bölgesini genişletir. Fakat hormonun kemikler arasındaki bağları gevşetme etkisi ayaklardaki kemiklerde de kendini gösterir. Gevşeyen bağlar üzerine kilo alan annenin ağırlığı da çökünce ayak kemikleri birbirinden uzaklaşarak genişler. Bu genişleme kalıcıdır, doğumdan sonra ayak numaranızın büyümesine sebep olabilir.
  2. Ödemden kaynaklı ayaklarda şişlik oluşabilir. Bu geçici bir durumdur. Gebeliğin sonlarına doğru artacak, doğumdan kısa bir süre sonra kendiliğinden geçecektir.

Deride Çatlak:

Önceki haftalarda sadece karında görülen çatlaklar gebeliğin 22. haftası itibari ile göğüslerde ve kalçalarda da görülmeye başlar. Kilo almaya ve bebeğin rahim içerisinde büyümesine bağlı olarak gelişen; pembe, açık mor bazen de beyaz renkli bu izler kalıcıdır.  Gebelikten size hatıra kalacak bu izler için yapabileceğiniz en iyi şey oluşmadan önce önlem almak olacaktır.

Karın ağrısı ve kramp:

Rahim büyüdükçe karın kasları gerilir. Bu gerilme karın ve kasık bölgesinde ağrı ve krampa sebep olabilir.

Karın kasları bazen bir süre kasılıp gevşeme hareketi yaparak sizi doğum sancısı sanabileceğiniz bir duruma sokabilir. Braxton Hicks adı verilen bu kasılmalar doğumun habercisi değildir, doğum sancısından farklı olarak düzensiz ve zamanla artmayan kasılmalar şeklinde kendini gösterir. Panik yapmaya gerek yok, çünkü muhtemelen kısa bir süre sonra kendiliğinden duracaktır.

Pelvik ağrı:

Gebelik hormonları büyüyen rahime yer açabilmek için pelvis bölgesindeki kemikler arasındaki kasları gevşetir. Gevşeyen kaslar kasık ve kalça bölgesindeki kemiklerin esneyerek rahme yer açmasını sağlar. Ancak hem kemikler arası esneme hem de bebeğin ağırlığı bölgede pelvik ağrılara sebep olur.

Sıcak basması:

Gebelikten dolayı hormon değerlerinin değişmesi, vücuda daha fazla kan pompalamak için kalbin daha hızlı atması ve metabolizmanın hızlanması anne adayında sıcak basması veya yanma diye tabir edilen hisse sebep olur.

Cinsel İstekte artış:

Bu dönemde hormonların maksimum düzeye ulaşması ile birlikte cinsel istekte artış yaşanabilir. Doktorunuz aksini belirtmediği sürece karnınıza baskı uygulamayan pozisyonlarda cinsel ilişkiye girmekte bir sorun yoktur.

Rahatsız Edici Hamilelik Sorunlarını En Aza İndirecek Önemli İpuçları!

2.Trimester içerisinde bulunan gebelikte 22. hafta, her ne kadar hamileliğin altın çağına denk gelse de bedeninizde meydana gelen onca değişime uyum sağlamak zordur. Bu süreçte 22 haftalık gebelik ile ilgili sorunları en aza indirmek için aşağıdaki hususlara dikkat etmek yeterlidir.

Gebelik semptomlarını azaltmak için yapacağınız en etkili şey gereksiz kilo almamak olacaktır. Kilo artışını kontrol altına almak için 22 haftalık hamilelikte beslenme konusunda özenli olun;

Dilerseniz “3. Ay Gebelikte Beslenme” Konulu  yazımızı inceleyebilirsiniz: https://www.bebek.com/3-ay-gebelikte-beslenme/

  • Sık aralıklarla ve azar azar yiyin.
  • Günde 3 ana, 3 ara öğün şeklinde beslenin.
  • Hamileyim diye iki kişilik yemeyin. Eski rutininize ek fazladan 300-350 kalori almak yeterli.
  • Kızartma, hamur işi, tatlı, beyaz ekmek, işlenmiş et, paketli atıştırmalıklar ve benzeri kalitesiz besinleri tüketmeyin.
  • Kola, meyve suyu, gazoz gibi şekerli içecekler tüketmeyin.
  • Günde en az 2 litre su için.
  • Lifli gıdalar tüketin.
  1. Deri çatlakları kalıcı izler olup şimdilerde sizi çok rahatsız etmese de ilerleyen dönemlerde canınızı sıkabilir. Malum; şu anda anne olmanın heyecanından gözünüze görünmüyor olabilir, ama çatlaklar oluşmadan önce önlem almak önemli. Doktorunuzun da bilgisi dahilinde olmak koşulu ile; badem yağı, aleo vera jeli, atkuyruğu bitkisi ve benzeri doğal ürünler ya da eczanelerde bulabileceğiniz çatlak kremleri cilde ihtiyaç duyduğu esnekliği kazandıracaktır.
  2. Gün içerisinde uzun süre ayakta kalmayın, fırsat buldukça oturarak dinlenin.
  3. Sıcak basması durumunu sık yaşıyorsanız; hava alan ince ve pamuklu kıyafetler giyerek, sık aralıklarla ılık duş alarak ve bol bol sıvı tüketerek rahatlayabilirsiniz.

Kaç Kilo Almalısın?

Şimdilerde eski kıyafetlerinize girmek pek olası değil. Şimdi aldığınız yeni kıyafetlere de birkaç ay sonra giremeyebilirsiniz. Bu çok normal. Ancak doğum sonrası kilolarınızı kolayca verip eski formunuza en kısa sürede dönebilmek için sınırlarınızı iyi bilmelisiniz. Yani 22 haftalık gebelikte kaç kilo alınması gerektiğini bilmekte fayda var.

Şimdiye kadar 5-7 kilo almış olmanız beklenir. İlk trimesterde mide bulantısı ve kusma sorunlarını çok fazla yaşayan anne adaylarının kilo artışı sınır değerin altında kalabilir. İlerleyen haftalarda onlar da kilo alacaktır. Ancak sınırın üst limitini şimdiden aşmak, gerek hamilelikte gerekse doğum sonrası sizi sağlık açısından sıkıntıya sokabilir. Süreci doktorunuzla takip etmekte, gerekiyorsa bir diyetisyenden yardım almakta fayda var.

22 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. Artık cinsiyeti bildiğinize göre bebek alışverişine başlayabilirsiniz.
  2. Cinsiyeti biliyorsunuz. Öyleyse şimdiden isim araştırması yapın. Bu işi son ana bırakırsanız bebeğe içinize pek de sinmeyen bir isim verip sonrasında pişman olabilirsiniz.
  3. Miniğinizin odasını hangi tema ile hazırlayacağınız, neler alacağınız, duvarını ne renk boyayacağınız konusunda planlara başlayın.
  4. Henüz yaptırmadıysanız ayrıntılı (detaylı) ultrason taraması için son haftadasınız. Doktorunuz bu tarama ile bebeğin kalp, böbrekler, akciğerler gibi önemli iç organlarının, uzuvlarının gelişimi ile ilgili veri alacak ve bebeğin genetik anomali olma ihtimali ile ilgili belirti veren bulguları değerlendirebilecek.
  5. Bir doula düşünüyorsanız şimdiden araştırma yapmaya başlayın.
  6. Doğum planı yapın. Doğumu hangi hastanede, hangi doktorla yapacağınız konusunda şimdiden hazırlıklarınızı yapın.

Bir mucizeye tanık olduğunuz hamilelik döneminde bilinçli olmak hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için önemlidir. Bu nedenle diğer haftalarda olduğu gibi gebeliğin 22. haftası da sizi ve bebeğinizi nelerin beklediğini bilmekte fayda var.

 

gebelikte-21-hafta

23-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/22-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/iMky_tiXvPI 2. Trimester (İkinci Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult