3. Trimester (Üçüncü Üç Aylık Dönem) – Bebek.com https://www.bebek.com Hamilelik, Bebek, Çocuk ve Anne Sağlığı Fri, 27 Dec 2024 13:30:37 +0000 tr hourly 1 https://www.bebek.com/wp-content/uploads/2022/12/cropped-cropped-bebek-favicon-192x192-1-32x32.png 3. Trimester (Üçüncü Üç Aylık Dönem) – Bebek.com https://www.bebek.com 32 32 Gebelikte Çatı Muayenesi Nedir? Nasıl Yapılır? https://www.bebek.com/gebelikte-cati-muayenesi-nedir-nasil-yapilir/ https://www.bebek.com/gebelikte-cati-muayenesi-nedir-nasil-yapilir/#respond Fri, 27 Dec 2024 13:30:37 +0000 https://www.bebek.com/?p=82117 Gebelikte Çatı Muayenesi Nedir? Nasıl Yapılır?

1. Çatı muayenesi nedir ve gebelik sürecindeki önemi nedir?

Çatı muayenesi diye halk arasında bahsi geçen muayene elle yapılan pelvik muayenenin karşılığıdır. Çatıdan kastedilen leğen kemiği, kuyruk sokumu kemiği ve pubis kemiğin birleşmesi ile oluşan kadın pelvisinin kemikleridir.

Gebelikte sadece doğum başladığında önem arz eder. Çünkü bebeğin kafası ve gövdesinin doğum kanalı dediğimiz pelvis kemikleri ve yumuşak dokularından oluşan kanalın içinden rahatlıkla geçebilmesi gerekmektedir. Bu yüzden doğum başladığında çatı muayenesi doğumun şeklini belirleyen ana unsurlardan biri olduğundan çok büyük önem teşkil eder.

 2. Çatı muayenesi hangi gebelik haftalarında yapılır?

Çatı muayenesi yanlış bilinenin aksine doğum sancıları başlayınca yapılmalıdır. Çünkü. Doğum başlaması ile salgılanan horomonlara bağlı olarak pelvis bağ dokusu ve kas dokusu gevşer, bebeğin doğum kanalından çıkması için elinden geleni yapmaktadır.

Yapılan araştırmalarda doğum başlamayan kadınların çatı muayenesi ile aynı hastaların doğum başladıktan sonra yapılan çatı muayeneleri arasında ciddi bir farklılık vardır. Bu nedenle çatı muayenesi en doğru şekilde doğum başladığında yapılmalıdır. Belli bir haftası yoktur.

3-Bu muayene hangi durumlarda gerekli görülür ve hangi durumlarda önerilmez?

Çatı muayenesi doğum sancıları başlayan ve normal doğuma engel bir durumu olmayan tüm anne adaylarına yapılmalıdır. Plasenta previa dediğimiz bebeğin eşi rahim ağzını kapattığı durumlarda, daha önce normal yol ile doğum yapmış kadınlar, iri bebek nedeni ile normal doğum planlanmayan anne adaları,eski sezeryan olan anne adayları, makat geliş yada transvers geliş gibi prezentasyon anormalliklerinde, çok erken olan erken doğumlarda, kısacası sezaryen ile doğum planlanıyorsa çatı muaynesi önerilmez.

4-Çatı muayenesinin doğum şekline (normal doğum veya sezaryen) karar verme sürecindeki rolü nedir?

Çatı muayenesi baş pelvis uyumsuzluğunun tanısını koymakta tek yöntemdir. Bu yüzden normal doğumun mümkün olamayacağı kadar dar pelvis yapıları olan anne adaylarının direk sezaryene gitmelerine bu muayene sayasinde karar verilir.

5- Muayene sırasında annenin konforunu sağlamak için nelere dikkat edilir?

Öncelikle bu muayene anne adayının mahremiyetine dikkat edilerek yapılır. Anne adayı sakin bir odada jinekolojik masada muayene edilir. Muayenenin her aşaması anne adayına ayrıntılı şekilde ya da maket üzerinde uygulamalı olarak anlatılır. Anne adayı ile konuşularak telkinde bulunulur. Bu muayene esnasında hekim/ebe ve anne adayı uyum içinde olmalıdır. Steril eldivenle kayganlaştırıcı jeller kullanarak acıyı en aza indirmeye ve enfeksiyon riskini en aza indirmeye çalışılır.

muayene-sirasinda-annenin-konforunu-saglamak-icin-nelere-dikkat-edilir

6- Çatı muayenesi sırasında veya sonrasında herhangi bir risk ya da komplikasyon olabilir mi?

Uygun koşullarda yani steril eldivenle yapılmazsa enfeksiyon riski artabilir. Ayrıca çatı muayenesi rahim ağzı açıklığı varsa amnion suyunun gelmesine neden olabilir. Bu yüzden çatı muayenesi hastane koşullarında ve sterilizasyon kurallarına uyularak, jinekologlar ya da ebelerce yapılabilir.

7- Muayene esnasında ne gibi ölçümler yapılır ve bu ölçümler nasıl değerlendirilir?

Kadın pelvisinde çatı muayenesinde ölçtüğümüz birden fazla açı vardır bu açılardan doğum için en önemlileri. Pelvis girimi dediğimiz doğum kanalının girişindeki önden arkaya olan çapları; conjugata vera (11cm), pubis kemiğin iç kısmından kuyruk sokumu kemiğinin başlangıç kısmına kadardır, pelvis çıkımı (doğum kanalı çıkımı) diameter apertura pelvis inferior (9-11,5 cm), pubis kemiğin altından kuyruk sokumu kemiğinin son kısmına kadardır, transvers çapları pelvis giriminde en geniş çap 13,5 cm ile linea terminalisin en geniş çapıdır, pelvis çıkımında interspinöz çap en dar çaptır ve 9 cm civarındadır.

Çatı muayenesinde özetle doğum kanalının girişi, geçişi ve çıkışında bebeğe engel olabilecek kemik yapıların tek tek değerlendirmesi yapılır. Uygun mesafede çapları olmayan pelvislere normal doğumun zor ya da mümkün olmayacağı şeklinde karar verilir.

8-Bebeğin pozisyonu ve annenin pelvik yapısı çatı muayenesinde nasıl değerlendirilir?

Çatı muayenesinde yapılanları kısaca anlattım. Rahim ağzı açılmaya başlayınca bebeğe ait yapılar da çatı muayenesi esnasında değerlendirilir. Bu aşamada gelen kısımda bebeğe ait yapıların ne olduğu, baş, makat, kol ya da bacak mı geliyor hepsi bu muayene esnasında tespit edilir. Ayrıca bebeğin başında bazı noktalar orijin alınarak bebeği hangi yönde geldiği tespit edilir.

Bebeğin geliş yönü normal doğum için önemlidir. Bazı pozisyonlarda bebeğin normal doğumu çok zor olmakta ya da mümkün olmamaktadır. Bu yüzden çatı muayenesinde bebekle ilgili pozisyonu, gelen kısmı tek tek değerlendirilir.

9- Bu muayene anne adayında endişe veya korku yaratıyorsa, bu duygularla başa çıkması için hangi önerilerde bulunursunuz?

Öncelikle gebelik süreci boyunca normal doğum ile ilgili adım adım takip edilmesi gereken eğitim süreçleri vardır. Bu süreçte beslenme şekillerinden yapılması gereken egzersizlere kadar ayrıntılı olarak anlatılır. Çatı muayenesi hakkında da öncede birçok görüşmede ayrıntılar anlatılır. Tüm bu aşamalarda çatı muayenesinin tüm aşamaları hakkında anne adayı bilgilendirilmiş olur.

Çatı muayenesi de hiç aceleye getirilmemelidir. Anne adayı duygusal ve fiziki olarak kendini hazır hissettiğinde bu muayene yapılmalıdır. Muayenenin de her aşaması anne adayına anlatılmalıdır. Gerekirse muayene esnasında anne adayı süreçle baş edemez ise muayeneye ara verilir daha sonra tekrar denenir.

10- Çatı muayenesinin yapılmadığı durumlarda, doğum planlaması nasıl ilerletilir?

Çatı muayenesi yapılmadan eğer doğum ilerlemiş ve bebek doğum kanalı içinde ilerlemiş ise normal doğum denenir. Çünkü pelvik kemikler uygun olmazsa zaten bebek doğum kanalına girmekte zorlanır.

Bebeğin en büyük çapları bebeğin başıdır. Bu yüzden bebeğin başı doğum kanalında ilerliyor ise tüm vücut kolaylıkla doğacaktır. Ama doğum başlamasına rağmen çatı muayenesi yapılamıyorsa riskli bir durum oluşur.

Bu yüzden doğum başladı ise çatı muayenesi yapılmalıdır. Çatı muayenesi yapılamıyorsa bebek ve anne hayatını tehlikeye sokabilecek durumlar göz önünde buludurularak doğum şekli sezaryen ile olmalıdır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Doç. Dr. Ömer Ünal

Medicalpark Antalya Hastane Kompleksi

]]>
https://www.bebek.com/gebelikte-cati-muayenesi-nedir-nasil-yapilir/feed/ 0
28. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/28-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/28-hafta-gebelik/#respond Tue, 05 Jul 2022 14:07:45 +0000 https://bebek.com/?p=5234 Hamilelikte son trimesterine girmiş bulunuyorsunuz. Bu süre içinde doktorunuz kontrollerinizi 2 haftada bir yapmak isteyebilir. Gebeliğin 28. haftası içerisine adım atarken, heyecanınız artıyor. Heyecan ile merak düzeyi de artarken bebeğinizde ne gibi değişim ve gelişimler olduğunu bilmek sizin için süreci kolaylaştıracaktır.

28 Haftada Bebek

Yavrunuzun hareketleri ile varlığını daha net hissettiğiniz bu haftalarda, miniğiniz dışarı ile iletişim kurabilecek duruma gelmiştir. Yediğiniz besinlerin tatlarını ayırt edebilir hatta bu tatlara karşı tepki bile verir. 28 haftalık bebek tahmin edeceğinizden çok daha fazlasını yapabilir. Neler mi yapabilir? Hadi yavrunuzu daha yakından tanıyalım.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Miniğiniz 28 hafta itibari ile iri ve tombul bir patlıcan büyüklüğüne erişti. Günden güne büyüyen yavrunuz tombul bir bebek olma yolunda hızla ilerliyor.

Yaklaşık olarak 28 haftalık bebek kilosu ve boyunun aşağıdaki tabloda yer alan değerler aralığında olması beklenir.

Gebelik Yaşı (hafta) Kütle (g) Boy (cm)
28. Hafta 950-1050 28-35

Bebeğinizin gelişim hızı ve büyüme değerlerinde genlerin etkili olduğunu unutmayın. Doktor kontrolünde tabloda verilen değerlerden farklı fetal uzunluk ve kütle değerleri ile karşılaşabilirsiniz. Bu konuda endişelenmeden önce bebeğinize boy ile ilgili aktarmış olduğunuz genetik mirasınızı önünde bulundurun. Süreci doktorunuzla konuşarak en doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sistemlerin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Bebeğinizi kucağınıza alma heyecanını beklerken, o da tüm hızıyla yeni büyümeye devam ediyor. Bebeğinizin her geçen gün daha çok gelişen organlarındaki değişimlere inanamayacaksınız.

28 haftalık bebeklerde organ ve sistem gelişimleri şu şekilde olacaktır:

  • Sinir Sistemi

Beyin, büyümeye devam etmektedir. Beyin kendini geliştirirken oluşturduğu kıvrımlara nöronlar dağıtmaya devam ediyor. Milyonlarca nöron görevlerini yapmaya hazır bile.

Kendine uyku düzeni oluşturabilir. Döngüler hâlinde uyur ve uyanık kalır. Uyuduğu süre uzun ya da kısa olabilir. Bu nedenle uyuduğu süre zarfında hareketsiz olması normaldir, endişelenecek bir durum yoktur.

  • Dolaşım Sistemi

Miniğiniz geliştikçe artan kan hacmi, damarlarının belirginleşip genişlemesine yol açıyor.

  • Sindirim Sistemi

Bebeklerde dışkılama işlemi henüz gerçekleşmiş değildir. Doğumdan sonra ilk dışkısı olarak dışarı atılacak olan, amniyotik sıvıyı sindirimi kalıntılarını bağırsakta biriktirip bekletiyor. İçerisinde bulunduğu sıvıyı gün içerisinde sık sık yutup mide ve bağırsaklarda sindirim pratikleri yapıyor. Sindirim atıkları ise bahsettiğimiz gibi bağırsakta bekliyor.

  • Solunum Sistemi

Solunum sistemi en son gelişen sistemlerden biridir. Göğüs hava yerine amniyotik sıvı ile solunum pratikleri yapmaktadır. Solunum sistemi henüz gelişmemiştir. Erken doğum gibi bir durumla karşılaşılırsa, doğum ünitesinde solunum cihazı takviyesi alması olasıdır.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Kütlesi ve boyu arttıkça, kasları güçlendikçe bebeğinizin hareketlerini daha net hissedersiniz. Bu bile size destek ve hareket sisteminin ne kadar geliştiği ile ilgili fikir verir.

Annenin yediği besinlerden, yetmiyorsa annenin kendi depolarından kalsiyum alarak kemiklerini büyütüp güçlendirir. Bu nedenle hamileliğin 28. haftası ve sonrası yeteri kadar kalsiyum almanız, dengeli beslenmek önemlidir.

  • Boşaltım Sistemi

Böbrek gelişimini henüz tamamlamamış 28 haftalık bebek, amniyotik sıvısını içmeye devam eder. Böbrekler ile süzülen sıvı idrarı oluşturur. Bebek idrarını yine içinde bulunduğu sıvı içerisine yapar ve o sıvıyı tekrar tekrar yutarak yeniden böbreklerden süzer.

  • Bağışıklık Sistemi

Miniğinizi koruyan antikorlar sayılarını yükseltmeye devam ediyor. Sizden bebeğinize geçen antikorlar onun bağışıklık sistemini koruyor, doğumdan sonra da ilk 3 ay korumaya devam edecek. Bu nedenle bebeğiniz kadar sizin de sağlıklı olmanız önemlidir.

  • Üreme organları

Kız ve erkek bebeklerde üreme sistemi ve organları gelişimlerini önceki haftalarda tamamlamaya yaklaşmıştır. Gebeliğin 28. haftası itibari ile erkek bebeklerde, testisler testis torbasına inmediyse bu hafta inebilir.

28 Haftalık Bebek Hareketleri

En hareketli günlerini geride bırakan yavrunuzun hareketleri kısıtlanmıştır. Bunun nedeni bebeğin kütle ve boyunun büyük oranda artması ve bulunduğu alana sığamamasıdır. Bu nedenle hareketlerinin azalması sizleri endişeye sürüklemesin.

28 haftalık bebek hareketleri oldukça hissedilebilir dereceye gelmiştir. Bebeğinizin her ne kadar hareketi kısıtlanmış olsa da kas sisteminin gelişmesi ile birlikte tekmeleri daha şiddetli gelebilir.

28 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Bebeğiniz büyüdükçe sinir sistemi ile beraber duyu organları da gelişmektedir. Rahmin dışında kalan asıl dünyayı anlamaya başlar. 28 haftalık bebeklerde duyu organları ve gelişim özellikleri aşağıdaki düzeye ulaşmıştır.

  • Göz ve Görme Duyusu

Göz kapakları ve çevresi çoktan gelişmişti. Geçtiğimiz haftalarda göz açma kapama hareketlerini yapmaya başlayan miniğiniz, isteğe bağlı olarak bu hareketleri yapabiliyor.  Görme reseptörleri dışarıdan gelen ışığı az da olsa anlayabilecek ve gece ile gündüzü ayırt edebilecek düzeyde.

Miniğinizin ışığa duyarlılığını test etmek için feneri karnınıza dayayıp anlayabilirsiniz. Işığı algılayan bebeğiniz hareketlenmeye başlayacaktır.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Kulak şekli tamamlanan bebeğiniz dışarıdaki sesleri duyabilmektedir. Dinlediği müzikleri ve sesinizi kaydeder ve doğduktan sonra da tanıyabilir. Bebeğinize bol bol ninni söyleyebilir ona masallar anlatabilirsiniz. Yatıştırıcı klasik müziklerde iletişiminizi güçlendirecek güzel bir seçenektir.

  • Dil ve Tat Alma Duyusu

Hamileliğin 28. haftası itibari ile artık daha da tat almaya başlayan miniğiniz yediğiniz besinlerin tadını kolayca alabilir. Tat tomurcukları gelişmiştir. Gün içerisinde yediğiniz patlıcan yemeğinin tadı ile dondurmanın tadını bile ayırt edebiliyor.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Tat alma duyusu ne kadar geliştiyse koklama duyusu da buna paralel olarak gelişim göstermektedir. Bunun sebebi, iki duyunun da beyinde bulunan merkezlerinin birbirine çok yakın olmasıdır. Bebek, amniyotik sıvıdan nasıl tat alıyor ise sıvı burna girdiğinde de kokusunu aynı şekilde alabilir. Yani yediğiniz patlıcanın tadını alırken aynı zamanda kokusunu da alabilmesi mümkündür.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Sıcak-soğuk ve ağrı gibi etkileşimleri hissedebilen bebeğiniz, yağ depolamaya güçlenip kalınlaşmaya devam ediyor. Deri altına depoladığı yağ sayesinde pürüzsüz bir tene sahiptir. Bu sayede ısınmak için ihtiyaç duyduğu lanugo tüylerine artık ihtiyaç duymayacaktır.

28 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

40 haftalık hamilelik serüveninin 28. haftasındasınız. Doktorunuzun haftalık olarak takip ettiği ancak sizin ay olarak ifade ettiğiniz dönemin karşılığını hesaplamak isterseniz işte gebeliğin 28. haftalık bebek kaç aylık olur sorusunun cevabı.

28 hafta = 28×7=196 günlük

196/30 = 6 aylık 16 günlük

Bebeğim 6.5 aylık diyebilirsiniz.

28 Haftalık Gebelikte Anne

Sayılı gün çabuk geçer derler. Heyecanlı bekleyiş hâlâ devam ederken siz annelerin semptomları da artmaya devam ediyor. Bu semptomların, vücudunuzda oluşturduğu her değişimin yavrunuz için olduğunu unutmayın. 28 haftalık gebelikte annelerde ne gibi değişimler oluyor derseniz… Hep birlikte inceleyelim.

Hamilelikte giyime dair ipuçlarını sizin için hazırladık: https://www.bebek.com/hamilelikte-giyime-dair-ipuclari/

  • Hazımsızlık ve gaz sancısı:

Yavaşlayan sindirim sistemi ile birlikte gaz sancıları ve hazımsızlık çekebilirsiniz. Bol bol hareket etmek ve sindirimi kolay besinler tüketmek size fayda sağlayacaktır.

  • Hemoroit:

Hemoroit sorunu normal hastalık olarak karşımıza çıktığı gibi hamilelikte de çok sık rastlanan bir semptomdur. Bebeğinizin kütlesinin artması ile birlikte rahime baskı yapması ve bağırsak kaslarının gevşemesi sonucu hemoroit sorunu ile karşılaşabilirsiniz.

  • Braxton hicks kasılmaları:

Henüz doğurmuyorsunuz endişeye kapılmayın. Braxton hicks sancıları olarak bilinen yalancı doğum sancıları içinde bulunduğunuz haftalar içerisinde artışa geçebilir. Doğuma hazırlanan vücudunuz ara sıra rahimden başlayarak yayılan bir sancı denemesi yapar.

Bu sancının gerçek doğum sancısı olup olmadığını anlamak için bulunduğunuz pozisyonu değiştirin. Değişiklik yapıldığında, sancıda geçme olduysa Braxton hicks denilen hazırlık sancısı olduğunu ve endişeye kapılmamanız gerektiğini anlamalısınız.

  • Ödem:

Hamilelik dönemi boyunca, anne adaylarının ayakları, bacakları, yüzü ve ellerinde şişlikler oluşabilir.

Vücudunuzdaki damarlar genişledikçe sıvı artışı oluşmaktadır. Bu artış dokulara kadar ilerler. Böylece vücudunuzda ödemler oluşmaktadır. Fazla hareketsizlik ödemi çoğaltır. Bunu engellemek için, sizi yormayacak yürüyüşler, esneme egzersizleri ya da yoga yapabilirsiniz.

Ayaklarda oluşan ödemler ayakkabı numaranızın büyümesine neden olabilir. Doğuma kadar 38 numara bir ayağınız varsa, doğumhaneye 42 numara ile gitmek olasıdır.

  • Çatlaklar:

Karnınızda büyüme ve gerilme artış gösterdikçe karın, bel çevrenizde ve bacaklarda çatlak oluşumu artar. Fakat en fazla karın bölgenizde görüleceği kesin.

Çeşitli vücut yağları ve losyonlardan yardım alarak kuruyan ve gerilen cildinizi esnetebilirsiniz. Hindistan cevizi ve havuç yağı gibi bitkisel yağlardan faydalanabilirsiniz. Oluşmuş çatlakları yok edemez ama oluşumunu önleyebilirler.

  • Sıcak basması:

Özellikle son aylarda sıcak basmaları yaşayabilirsiniz. Bu gelgitli sıcak basmaları yaşamanın nedeni; hormon değerlerindeki oynama ve kalbin daha fazla kan pompalamasını vücut sıcaklığını yükseltmesidir.

  • Sık idrara çıkma ve idrar kaçırma:

Büyüyen rahmin organlara yaptığı baskı durumu idrar torbası için de geçerlidir. Ağırlaşan miniğinizin rahimden aşağı baskı yapması idrar kaçırmanıza sebep olabilir. İlerleyen haftalarda daha sık görülen idrar kaçırması beraberinde idrar sıklığını da getirir ve sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissedebilirsiniz.

  • Bel ağrıları:

Özellikle bebek ağırlaştıkça bel ağrılarında artış görülür. Bel ağrılarınız çok şiddetli ise doktorunuza görünebilirsiniz.

  • Varisler:

Anne vücudunda kan pompalanmasının hızlanması nedeni ile damarlarda genişleme devam eder. Bu genişleme bacaklarda varis oluşmasına sebep olur. Bunun önüne geçmek için ayakta çok durmamaya ve bacaklarınızı yer çekiminin tersine uzatmaya özen gösterin.

Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirmek İçin Tavsiyeler!

Kendinizce alacağınız basit önlemler sizi oldukça rahatlatacak. Bu konuda yapabilecekleriniz:

  1. Bol bol su tüketin. Su vücuttaki tüm metabolik faaliyetlerin gerçekleşmesi için ihtiyaç duyulan sıvıdır. Çok sık idrara çıkıyor olmanızdan dolayı ya da su içmenin ödem oluşturduğu ile ilgili yanlış bilgi yüzünden su tüketimini sakın azaltmayın.
  2. Vücutta oluşan çatlakları önlemek için, çatlak kremleri, nemlendirici yağlar ve kremler kullanabilirsiniz.
  3. Belinizde şiddetlenen ağrı olduğunda yastıkla belinizi destekleyin. Fazla ayakta kalamamaya özen gösterin.
  4. Düzenli egzersiz yaparak ve lifli besinler tüketerek bağırsak hareketliliğini sağlar, mideyi rahatlatırsınız.
  5. Mineralli sular tüketmek ve tuz kullanımını azaltmak hem mide hem ödem için rahatlama sağlayacaktır.

Kaç Kilo Almalıyım?

Her ay değişim gösteren fiziğiniz için sürekli rahat kıyafetler seçip alırken her ay ne kadar kilo aldığınızı merak etmeniz çok normal. Peki, gebeliğin 28. haftası kaç kilo almanız gerekiyor?

Şimdiye dek 8-10 kilo almanız beklenir. Sizler daha fazla ya da daha az kilo almış olabilirsiniz. Fazla ya da az kilo aldığınızı düşünüyorsanız doktora başvurmakta fayda var.

Unutmayın ki her anne adayı eşit hamilelik süreçlerinden geçmez. Zorlu, sık sık midesi bulanan bir anne adayının çok kilo alması beklenemez. Bu nedenle endişelenmeden önce doktorunuza sorun.

Doğum sonrası kilo vermekle ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/dogum-sonrasi-kilo-vermek/

Besleme Önerileri

Haftalar ilerledikçe beslenme ihtiyacı büyük oranda artar. Bulunduğunuz hafta içerisinde, bebeğiniz gelişim gösterdikçe besin ihtiyacı arttığı için beslenme oldukça önemlidir.

28 haftalık gebelikte beslenme önerileri şu şekildedir:

  • Günlük 2,5-3 litre su tüketmeye özen gösterin. Vücut ısısının yükselmesi ile su ihtiyacınız daha da artış gösterecekt Su tüketirken, idrar kaçırma riskine karşı hazırlıklı olun.
  • Vücudunuzda ödem artışı olduğu için, hareketsiz kalmayın. Ödemden dolayı tuz tüketimine dikkat edin.
  • Dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterin. 3 ana, 3 ara öğün şeklinde azar azar beslenin.
  • Hamur işi, fazla yağlı besin ve hazır gıdalardan uzak durun.
  • Demiriniz azalacağı için, demir içerikli gıdalar tüketin. (Yeşillik, et, baklagiller…)
  • Lifli gıdalar tüketerek, hazımsızlık ve hemoroit sorunlarına yardımcı olur.

6. ay gebelikte neler tüketmeniz gerektiğiyle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/6-ay-gebelikte-beslenme/

Egzersiz Önerileri

Hareket etmek her zaman önemli bir aktivitedir. Hamilelik sürecinde de bu önem artar. Sağlıklı olmak ve bedeninizi rahatlatmak için egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Egzersiz yapmadan önce seçmiş olduğunuz aktiviteyi doktorunuza mutlaka danışın.

28 haftalık hamile egzersizleri:

  • Hafif tempolu yürüyüşler
  • Hamile yogaları
  • Esneme hareketleri
  • Pilates
  • Yüzme

28 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  • İsim bulma serüvenini yavaş yavaş bitirmeye başlayın.
  • İçinde bulunduğunuz haftalar içerisinde sevdiklerinizle birlikte bebek partisi verebilirsiniz.
  • Doğum yapacağınız hastaneyi iyi seçin ve araştırın.
  • Alışveriş eksiklerinizi yavaş yavaş tamamlayın.
  • Psikolojik olarak doğuma hazırlanın.
  • Kontrollerinizi düzenli yaptırmayı unutmayın.
  • Tansiyon ölçümlerinizi düzenli şekilde yapın.

Gebeliğin 28. haftası sizlerde ve bebeğinizde ne gibi değişimler oluyor bilmenizde fayda var. Gebelik süresince sizin ve miniğinizin geçirdiği değişimleri bilmek sizi daima bir adım öteye götürecektir.

gebelikte-27-hafta

29-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/28-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/7gZjDKza_ZE 3. Trimester (Üçüncü Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult
29. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/29-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/29-hafta-gebelik/#respond Mon, 04 Jul 2022 16:09:39 +0000 https://bebek.com/?p=5238 Tebrikler! Miniğiniz sabırsızlanıp erken doğmak istemediği sürece doğuma yalnızca 11 haftanız kaldı. Günler saydığınız, heyecandan sabırsızlandığınız haftalar içerisine girmiş bulunuyorsunuz. Bebek odası yerleştirme, bebek kıyafetlerini tamamlama, bebeğinize hoş geldin partileri gibi işlerinizi yapmanın tam zamanı. Gebeliğin 29. haftası “Bebeğim ne durumda?”, “Vücudumda neler oluyor?” gibi sorulara birlikte yanıt bulalım.

29 Haftada Bebek

Artık tombul bir bebeğe dönüşen miniğiniz, günden güne büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Sizin hareketlerini ve ağırlığını daha net hissettiğiniz yavrunuz da gelişen duyularıyla sizi anlıyor. 29 haftalık bebek sistemleri, iç organları ve duyuları nasıl gelişti sizler için araştırdık.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Neredeyse tatume kabağı kadar olan 9 haftalık bebeğin boy ve kütle değerleri ortalama olarak aşağıdaki tablodaki gibidir.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g) Uzunluk (cm)
29. Hafta 1200-1300 37-40

Sizlere sunmuş olduğumuz tabloda yaklaşık değerler alınmıştır. Bebeğinizin doktor kontrolü sonucu elde ettiği fetal değerler ile tablo arasında farklılıklar olabilir. Bu konuda endişelenmenize gerek yok. Gelişimde daima bireysel farklılıklar olacaktır. Bu konuda doktorunuzdan bilgi almayı unutmayın.

Bebek anne karnında ters duruyorsa ne yapmalı?: https://www.bebek.com/bebek-anne-karninda-ters-duruyorsa-ne-yapilmali/

Sistemlerin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Anne karnındaki bebek her geçen gün büyüyor. Bu büyüme sadece boy ve kilo değerleri ile sınırlı değil. Her sistem birbirini etkileyerek gelişim aşamalarını sürdürüyor. Sistemli bir şekilde ince ince ilerleyen süreçte 29 haftalık bebeklerde sistem ve organ gelişimi şu şekilde olacaktır:

  • Sinir Sistemi

Beynin serebral korteksinde anlama, algılama konuşma gibi merkezi sinir işlemleri gelişim göstermeye devam ediyor. Beyin şekli itibari artık daha kıvrımlı. Ancak ilerleyen haftalarda kıvrımlarını ve sinaptik bağlarını arttıracak. Merkezi sinir sistemi ile çevresel sinir sisteminin beden ile dış çevre arasındaki iletişimi güçlendirmesi ile birlikte bebeğin uyaranlara vereceği tepki artıyor.

  • Dolaşım Sistemi

Karaciğerde üretilen kan hücreleri artık kemik iliklerinde üretilmeye başlamıştır.

  • Sindirim Sistemi

Bebeğiniz hayati öneme sahip olan amniyotik sıvısını yutmaya devam eder.  Sıvının içerisinde bulunan proteinler ve yağlar sizin aldığınız besinlere göre artış gösterir. Bu haftalarda ne kadar kaliteli beslenirseniz miniğiniz de o kadar güzel gelişim gösterecektir.

  • Solunum Sistemi

İçerisinde bulunduğunuz haftalarda bebeklerin solunum sistemi gelişmiş değildir. Akciğerler gaz değişimi yapabilecek düzeye erişemedi. Ancak bebek soluk alıp verme mekanizmasını amniyotik sıvı aracılığıyla geliştirmeye devam ediyor.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Kalsiyum sayesinde gelişen kıkırdaklar yapılar kemik olma yolunda ilerlemektedir. Bu gelişim ilerleyen zamanlarda daha belirgin şekilde olacak.

Damaklardaki diş setlerinin kökleri hızla güçleniyor ve damak içerisinde yavaş yavaş yukarı geliyor.

  • Boşaltım Sistemi

Böbrek gelişimini henüz tamamlanmamış 29 haftalık bebek, amniyotik sıvısını içmeye devam eder. Böbrekler yolu ile süzülen sıvı idrar oluşturur. Bebek idrarını amniyotik sıvıya yapıp tekrar içer. Bu döngü yavrunuz doğana kadar devam eder.

  • Üreme Sistemi

Erkek ve kız üreme organları tamamen oluştu. Sadece gelişimlerini sürdürüp olgunlaşmaya devam ediyor.

  • Bağışıklık Sistemi

Bebeğinizin bağışıklık sistemi sizin vücudunuzdan geçen antikorlar sayesinde güçlenmeye devam eder.

29 Haftalık Bebek Hareketleri

Gelişip büyüyen bebeğinize rahimde bulunduğu alan dar gelmeye başlar. Kısıtlı alanda yaptığı tekme, takla ve dönme gibi hareketler daha sık hissedilmeye başlar. 29. haftalık bebeğin hareketleri her zaman çok fazla hissedilmez. Hareket etmediği uyuduğu ya da durgun olduğu zamanlar da olabilir.

29 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Yavrunuz büyüyüp geliştikçe duyuları sayesinde dışarıdaki dünyayı daha net anlayıp keşfetmeye başlayacak. 29 haftalık bebeklerde duyu organları aşağıdaki yeterlilikte olacaktır.

  • Göz ve Görme Duyusu

Gözlerde açılıp kapanmaya devam ediyor. Görme yetisini henüz tamamen kazanılmadı. Görüntü bulanık ve odaklanma sorunu yaşıyor. 29 haftalık bebekler, ancak dışarıdan gelen ışığı algılayarak gece ile gündüzü ayırt edebilecek durumdadır.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Biri sizi dinliyor olabilir. Kulak yapısı gelişen bebeğiniz, duyma işlevine sahiptir. Atacağınız bir kahkahayı kolayca duyabilir. Boğuk olsa da annesinin sesini ayırt etmeye başladığı bu dönemde onunla bol bol konuşmanızı öneririz. Rahatlatıcı müzikler ve ninniler yavrunuzu rahatlatmak için faydalı olabilir.

  • Dil ve Tatma Duyusu

29. Hafta gelişmeye devam eden duyularla birlikte, bir de tat alma duyusu gibi tamamen gelişmiş olan duyu organları var. Bunlardan biri de dil. Amniyotik sıvıyı yutarken sizin gün içinde yediğiniz besinlerin tadını kolayca alabiliyor.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Tat alma duyusu ne kadar geliştiyse koklama duyusu da ona paralel olarak gelişim gösterdi. Çünkü iki duyunun da beyinde bulunan duyu merkezleri birbirine çok yakın.

Bebek, amniyotik sıvıdan nasıl tat alıyorsa sıvı burna girdiğinde kokusunu da öyle alır.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Miniğiniz derisinin altına yağ depolamaya devam eder. Bu işlem pürüzsüz bir teni beraberinde getirecek. Yağ depolama işlemi geliştikçe miniğinizin kürkü olan lanugo tüyleri dökülmeye devam eder.

29 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

40 haftalık yolun 29. haftasındasınız. Her geçen hafta bebeğim kaç aylık oldu merakına girdiğinizi görür gibiyiz. Bu merakınıza ışık tutarak; 29 haftalık bebek kaç aylık olur? sorusuna birlikte cevap verelim.

1 hafta: 7 gün, 1 ay:30 gün

29×7 =203 günlük

203/30 = 6 aylık 23 günlük.

Yani bebeğiniz artık 7 aylık sayılıyor.

29 Haftalık Gebelikte Anne

Annelik duygusu büyük bir mutluluk ve heyecan veren kutsal bir duygudur. Miniğinizin büyüme serüvenindeki değişimleri büyük bir heyecanla izliyorsunuz. Peki ya siz? 29 haftalık gebe olarak siz ne durumdasınız?

  • Uyku problemi:

Uyku probleminin son haftalara yaklaştıkça artması çok normal. Uyku pozisyonunu alamamak, çektiğiniz ağrılar uyku problemi yaşamanıza sebep olur. Yatmadan önce ılık duş almak ya da bir bardak ılık süt içmek biraz uykunuzu getirebilir.

  • Mide yanması:

Girdiğiniz haftalar içerisinde reflü sorununu sıklıkla yaşayabilirsiniz. Reflü, halk arasında mide yanması olarak da bilinir. Oluşma nedeni miniğinizin büyüdükçe mideye baskı yapmasıdır.

Baskı altında kalan mide, içerisindeki bulamaç hâline gelmiş asitli besinlerin yukarı çıkmasına sebep olur.

  • Braxton hicks kasılmaları:

Henüz doğum başlamadı merak etmeyin. Yalancı doğum sancıları olarak da bilinen bu kasılmalar içinde bulunduğunuz haftalarda artışa geçebilir. Doğuma hazırlanan vücut ara sıra rahimden başlayarak yayılan bir sancı denemesi yapabilir.

Bu sancının gerçek doğum sancısı olup olmadığını anlamak için bulunduğunuz pozisyonda değişiklikler yapın. Değişiklik yapıldığında, sancıda azalma oluyorsa Braxton hicks denilen hazırlık sancısı olduğunu ve endişeye kapılmamanız gerektiğini anlamalısınız.

  • İdrar kaçırma:

Hamilelik serüveninin ilerlemesi sonucu idrar kaçırma olasılığı da yükselir. Bebeğiniz gelişip büyüdükçe, minik ama güçlü bedeninin idrar torbasına baskı yapması sonucu idrar kaçırma gerçekleşir. Haftalar ilerledikçe güldüğünüzde bile idrar kaçırabilirsiniz. Bu yüzden bu duruma hazırlıklı olmakta fayda var.

  • Çatlaklar:

Vücudunuzda kilo artışı devam ettikçe cilt gerilir ve genişlemek için kendine yer açmaya çabalar. Cildiniz esnek değil ise genişleyen bölgeler deride yırtılmalara sebep olarak ihtiyaç duyduğu alanı açar.

  • Hazımsızlık ve gaz sancısı:

Yavaşlayan sindirim sistemi ile birlikte gaz sancıları ve hazımsızlık çekebilirsiniz. Bol bol hareket etmek ve sindirimi kolay besinler tüketmek size fayda sağlayacaktır.

  • Hemoroit:

Hemoroit sorunu normal hastalık olarak karşımıza çıktığı gibi hamilelikte de çok sık rastlanan bir semptomdur. Bebeğinizin kütlesinin artması ile birlikte rahime baskı yapması ve bağırsak kaslarının gevşemesi sonucu kalın bağırsak dışarı itilir ve hemoroit oluşur.

  • Ödem:

Hamilelik dönemi boyunca anne adaylarının ayaklarında şişlikler oluşabilir. Sadece bacak değil eller ve yüz bölgenizde de ödem çok sık oluşur.

  • Bel ve kaburga ağrısı:

Ağırlaşan bebeğin kemiklerinize ve organlara baskı yapması ile birlikte bel ağrıları ve kaburgalarda baskı hissetmeniz kaçınılmaz.

  • Soluk alıp vermede zorlanma:

Bebeğin büyümesi ve alınan kilolar ile birlikte rahminiz akciğerlere baskı yapar. Ciğerleriniz sıkıştığı için soluk alıp vermede zorlanırsınız.

  • Sıcak basmaları:

Hormonlarda oynama ve kalbin daha fazla kan pompalaması gibi durumlarda vücut ısınızda yükselmeler meydana gelmesi normaldir.

Sezaryen ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları bu makalemizde bulabilirsiniz: https://www.bebek.com/sezaryen-dogum-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey/

Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirmek İçin Önemli Tavsiyeler!

Gebeliğin 29. haftası itibari ile bebeğinizin gelişimi ile birlikte sizde iyi bir yol geldiniz. 29 haftalık hamilelik semptomlarını en aza indirmek için aşağıdaki tavsiyeleri dikkate alabilirsiniz.

  1. Uykusuzluk problemiyle başa çıkmak için, doktorunuzun önerdiği yatıştırıcı bitki çayı, ballı süt içebilirsiniz. Rahat bir uyku pozisyonu almak için bel ve bacaklarınızı yastıklarla destekleyin ve yatmadan önce ılık bir duş alın.
  2. Gereğinden fazla besin tüketmeyerek, hazımsızlık çektirecek besinler yerine lifli gıdalar tüketmek, hazır gıdalar ve yağlı besinlerden uzak durmak hem bağırsaklarınızı hem de midenizi rahatlatacaktır.
  3. Bol bol su tüketmeyi unutmayın. Ödem için en önemli iki unsur su tüketimini arttırmak ve tuz kullanımını azaltmaktır.
  4. İdrar kaçırma problemine karşı yanınızda yedek çamaşır ve yetişkin bezlei bulundurabilirsiniz.
  5. Vücutta oluşan çatlaklar için doktorun önerdiği doğal kremler ve doğal yağları kullanabilirsiniz.
  6. Hafif tempolu yürüyüşler ve gebelik egzersizleri ile vücudunuzu hareket ettirin.

Kaç Kilo Almalıyım?

Yediğiniz besinlere dikkat ederek beslenmeniz oldukça önemli. Bugüne kadar aldığınız kilolar size çok gelmesin. Çünkü bu kilo artışında bebeğinizin kütlesi ve amniyotik sıvının katkısı oldukça büyük. Peki, 29 haftalık gebelikte kaç kilo almalısın?

Uzmanların verdiği bilgilere göre şu ana dek 8,5-10,5 kilo almanız beklenir. Sizler daha fazla ya da daha az kilo almış olabilirsiniz. Bildiğiniz gibi her anne adayının hamilelik serüveni aynı olmaz. Hamileliğini çok rahat geçiren bir anne ile mide bulantısı şikâyeti ile hamilelik geçiren anne aynı değildir. Bu nedenle ortalama olarak verdiğimiz değerlere bağlı kalmamalı ve kafanızda soru işaretlerini doktorunuzla paylaşmalısınız.

Beslenme Önerileri

Bebeğiniz anne karnındayken amniyotik sıvıdan beslenir. Bu beslenme düzeni annenin yediği besinlerin yavrunuza aktarılması üzerine işliyor. Yani siz ne kadar iyi beslenirseniz yavrunuz da o kadar sağlıklı büyür.

Öyleyse 29 haftalık gebelikte beslenme önerileri almakta fayda var.

  • Günlük 2,5-3 litre su tüketmeye özen gösterin. Vücut ısısının yükselmesi ile su ihtiyacınız daha da arar. Bol su tüketeyim derken idrar kaçırma durumuna karşı hazırlıklı olu
  • Vücudunuzda ödem artışı olduğu için, hareketsiz kalmayın. Ödemden dolayı tuz tüketimine dikkat edin.
  • Dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterin.
  • Bedeninizde demir azalacağı için, yeşil sebze meyveler, et, baklagiller gibi demir içeriği zengin gıdalar tüketin.
  • Lifli gıdalar tüketerek, hazımsızlık ya da hemoroit sorununun semptomlarını azaltın.
  • Soda ve mineralli su gibi mineralli su içerek midenizi rahatlatın.

Egzersiz Önerileri

Hayatımızın her alanında olduğu gibi hamilelik sürecinde de egzersiz önemlidir. Bedeninizin çalışmasını düzene sokmak ve kontrollü kilo almak için gebelikte dahi egzersiz yapın.

29 haftalık hamile egzersizleri:

  • Hafif tempolu yürüyüş
  • Nefes egzersizleri
  • Hamile yogaları
  • Hafif esneme hareketleri

Elbette yapacağınız egzersiz türü ve düzeyine mutlaka doktorunuz ile birlikte karar verin.

29 Haftalık Gebelik Kontrol Listesi:

  • Doktor kontrolleriniz sıklaşacak. Kontrollerinizi aksatmayın.
  • Doğuma hazırlık ve nefes yogası kurslarına gidebilirsiniz.
  • Bebek odası alışverişinizi tamamlayın.
  • Kendinizi psikolojik olarak doğuma hazırlayın.
  • Doğum çantanızı geciktirmeden hazırlayın.

Gebeliğin 29. haftası doğuma adım adım yaklaşmış olduğunuz hamilelik serüveninde bebeğinizin gelişimi ve vücudunuzda olan değişimleri ne kadar iyi bilirseniz o kadar sağlıklı bir hamilelik geçireceğinizi unutmayın.

Doğum borçlanması nedir? Detaylar makalemizde: https://www.bebek.com/dogum-borclanmasi-nedir/

 

gebelikte-28-hafta

30-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/29-hafta-gebelik/feed/ 0
30. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/30-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/30-hafta-gebelik/#respond Sun, 03 Jul 2022 16:29:06 +0000 https://bebek.com/?p=5269 Hamileliğinizin 30.haftasına girmiş bulunuyorsunuz. Bebeğiniz bir sürpriz yapıp erken gelmezse 10 haftanız kaldı. Bu süre içerisinde alışverişlerinizi tamamlayıp, sevdiklerinizle birlikte bebek geliyor partisi yapabilirsiniz. Gebeliğin 30. Haftası bebeğim ne kadar büyüdü? Hangi organları gelişti? Gibi soruları merak etmeniz çok normal. Büyük bir heyecanla beklediğiniz bu gelişim özelliklerinin yavrunuzda ne durumda olduğu ve bedeninizde nasıl değişimlere yol açtığı hakkında bilgilenmek için yazımıza göz atabilirsiniz.

30 Haftada Bebek

Hareketlerini daha net hissettiğiniz bu haftalarda bebeğiniz iyice büyüdü. Hatta 30 haftalık bebek sistemleri, iç organları ve duyuları o kadar gelişti ki artık rahim dışındaki dünya ile bile ilişkisini güçlendirdi.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Miniğiniz 30 hafta itibari ile bir brokoli büyüklüğüne erişti. Boydan ziyade kütlesindeki artış daha belirgin olacaktır. Bebeğinizin ne kadar uzadığını ve kaç kilo olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki yaklaşık fetal uzunluk ve kütle değer aralığını inceleyebilirsiniz.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g) Uzunluk (cm)
30. Hafta 1300-1400 39-41

Sunmuş olduğumuz tablo ile bebeğinizin gerçek kilosu ve boyu arasında değişiklikler olabilir. Bu konuda endişelenmeyin çünkü döllenme tarihi tahmin edilenden önce ya da sonra gerçekleşmiş olabilir. Ayrıca miniğinizin sizden gelen genlerin bileşimi olduğunu unutmayın. Siz ya da eşiniz çok uzun boylu veya minyon yapılı biri iseniz yavrunuz da büyük ihtimalle size benzeyecektir. Bu durumda değerlerin üzerinde ya da biraz altında olması sorun olmaz. Ancak detaylı bilgi için yapılan kontroller doktorunuzla birlikte yakından takip edilmelidir.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Anne karnındaki bebek her geçen gün büyüyor. Bu büyüme sadece kilo ve boy değerleri ile sınırlı değil. Daha önce oluşmuş olan her bir sistemi, o sistemi oluşturan her bir organı gebeliğin 30. haftası itibariyle daha da olgunlaşarak görevlerini çok daha iyi bir şekilde yerine getirecek şekilde gelişim gösteriyor. Dilerseniz 30 haftalık bebeklerde organ ve sistem gelişimi ile ilgili detayları birlikte inceleyelim.

  • Sinir Sistemi

Beyin yapısı ve sinir uçları günden güne gelişiyor. 30 haftalık gebelikte bebeğin, beyin oyuntuları ve kıvrımları genişliyor, nöron sayıları gittikçe artıyor. Sinir ucu duyarlılığı artmaya başlayan bebeğin emme refleksi de gelişmiştir. Sinirlerinin gelişimi ile birlikte, dışarıdaki çevreye vereceği tepkiler artmaktadır. Beynin serebral korteksinde anlama, algılama konuşma gibi merkezi sinir işlemleri gelişim göstermeye devam ediyor.

  • Dolaşım Sistemi

Kan hücresi üretmek bu zamana kadar karaciğerin görevi iken hamileliğin 30. haftası itibari ile kan hücreleri kemik iliğinde üretilecektir.

  • Sindirim Sistemi

Yavrunuzun sindirim sistemi tam olarak gelişmemiş, yavaş yavaş olgunlaşmaya devam ediyor. Bebeğiniz amniyotik sıvısını yutuyor. Sıvının içerisinde bulunan proteinler ve yağları sindiriyor ve kalın bağırsağında az miktarda olsa da atık biriktiriyor. Bu nedenle beslenmenize dikkat etmek bu dönemde de önceki dönemler kadar önemli.

  • Solunum Sistemi

İçerisinde bulunduğunuz haftalarda bebeklerin solunum sistemi henüz gelişmemiştir Akciğerler henüz havada gaz alışverişi yapabilecek kadar gelişmese de 30 haftalık bebek amniyotik sıvı ile soluk alıp verme mekanizmasını çalıştırarak solunum pratiklerini gerçekleştiriyor.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Kalsiyum sayesinde gelişen kıkırdaklar kemik olma yolunda ilerliyor. Bu gelişim ilerleyen zamanlarda daha belirgin şekilde olacak. Damaklarda kök veren diş setleri sağlamlaşıyor.

  • Boşaltım Sistemi

Böbrek gelişimini henüz tamamlamamış 30 haftalık bebek, amniyotik sıvısını içmeye devam eder. Böbrekler yolu ile süzülen sıvı içilip boşaltmaya devam eder. Yani bebeğiniz idrarını amniyotik sıvıya yapıp içiyor, sonra tekrar sıvıyı yutup böbreklerde süzüyor.

  • Üreme Sistemi

Erkek ve kız bebeklerde gebeliğin 30 haftası itibari ile üreme sistemi organları tamamen oluşmuştur. Sadece olgunlaşmaya ve büyümeye devam ediyor.

  • Bağışıklık Sistemi

Bebeğinizin bağışıklık sistemi sizin vücudunuzdan geçen antikorlar sayesinde güçlenir ve bağışıklık sistemini sağlamlaştırmaya devam eder.

30 Haftalık Bebek Hareketleri

Kalsiyum aldıkça gelişen kemikler, günden güne güçlenen kaslar sayesinde miniğiniz artık daha hareketli bir sürece girmiş bulunuyor. 30 haftalık bebek hareketleri, şiddetli tekmeler, sert ve ani dönme hareketleri daha belirgindir. Boyu uzayan, kütlesi artan minik, zamanla içeride daha az alana sahip olacağı için hareketlerini daha net hissedeceksiniz.

30 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Yavrunuz büyüdükçe sinir sistemi ve duyu organları geliştikçe rahim dışındaki dünya ile daha güçlü iletişim kurmaya başlayacaktır. 30 haftalık bebeklerde duyu organları ve gelişim özellikleri muhtemelen aşağıdaki gibi olacak.

  • Göz ve Görme Duyusu

Görme işlevini henüz yerine getiremeyen gözler ara sıra açılıp kapanıyor. Görme işlevi bebeklerde doğum sonrasında da gelişimine devam etmektedir. Şimdilik sadece gece ile gündüzü ayırt edebilecek kadar ışığı algılayabiliyor.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Biri sizi dinliyor olabilir. Kulak yapısı gelişen bebeğiniz, duyma işlevine sahiptir. Boğuk olsa da sesinizi ayırt etmeye başladığı bu dönemde bol bol onunla konuşmanızı öneririz. Artık atacağınız bir kahkahayı duyabilecek kadar keskinleşen kulaklara sahip bir yavrunuz var. Rahatlatıcı müzikler ve ninniler şimdiden onu sakinleştirecek etkiye sahip.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Gebeliğin 30. haftası gelişmeye devam eden duyuların yanında, tat alma duyusu diğerlerinden bir adım öne çıkarak gelişimini tamamladı. Miniğiniz, amniyotik sıvıyı yutarken sizin gün içinde yediğiniz salatalığın bile tadını alabilir.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Tat alma duyusu ne kadar geliştiyse koklama duyusu da paralel olarak gelişim göstermektedir. Bunun sebebi, iki duyunun da beyinde bulunan duyu merkezlerinin birbirine çok yakın olmasıdır. Bebek, amniyotik sıvıdan nasıl tat alıyorsa, sıvı burun içerisine girdiğinde de kokusunu benzer şekilde alabilir.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Miniğiniz derisinin altına yağ depolamaya devam eder. Bu işlem pürüzsüz bir teni de beraberinde getirir. Yağ depolama işlemi geliştikçe miniğinizin kürkü olan lanuga tüyleri dökülme gösterecektir.

30 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

40 haftalık hamilelik serüveninin 30. haftasındasınız. Her hafta, bebeğinizin kaç aylık olduğu konusunda merakına girdiğinizi görür gibiyiz. Bu merakınızı gidermek için 30 haftalık bebek kaç aylık olur? Sorusunun hesaplamasını sizler için yaptık.

30 hafta= 30×7 = 210 günlük

210/30 = 7 aylık

Hesaplamaya göre 30 haftalık bebeğiniz tam 7 aylık demektir.

30 Haftalık Gebelikte Anne

Annelik duygusu büyük bir mutluluk ve heyecan veren kutsal bir duygudur. Miniğinizin gelişimini ve büyüme serüvenini büyük bir heyecanla izlediniz. Peki ya siz? Anne adayları, 30 haftalık gebe olarak sizi ne gibi değişimler bekliyor?

Hamileikte doğru yatış pozisyonlarını incelemek için makalemizi ziyaret edebilirsiniz: https://www.bebek.com/hamilelik-doneminde-yatis-pozisyonlari/

  • Bel ağrıları ve varisler

Bebeğinizin gitgide büyüdükçe rahimde daha fazla yer kaplayacak. Üstüne bir de aldığınız kilolar vücudunuz üzerinde büyük bir ağırlık oluşturacak. Bunun sonucunda hamileliğin 30. haftası ve sonrasında bel ağrılarınız daha da sık olacaktır.

Ağrıların yanı sıra kan pompalanmasının hızlanması nedeni ile damarlar genişlemeye devam eder. Bu değişimler bacaklarda varis oluşumunu destekler. Bunun önüne geçmek için ayakta çok durmamaya ve bacaklarınızı yer çekiminin tersine uzatarak dinlenmeye özen gösterin.

  • Braxton hicks sancıları

Doğumun yaklaşması ile birlikte, yalancı doğum sancıları olarak bilinen braxton hicks sancıları meydana gelmektedir. Rahimden başlayıp kasıklara doğru ilerleyen bu sancılar, sizi rahatsız edebilir. Endişeye kapılmadan bulunduğunuz pozisyonu değiştiğinizde sancıların geçtiğini göreceksiniz. Eğer geçmiyorsa doktorunuza haber vermekte fayda var.

  • Hemoroit

Hamilelikte hemoroit, çok sık karşılaşabileceğiniz bir sorundur. Miniğinizin ağırlaşması ile birlikte, özellikle doğum için şekil değişmesi sonucu bağırsaklarınızda oluşan kuvvet hemoroit sorununa yol açmaktadır.

Kabızlık semptomunuz varsa durum daha ciddi olabilir. Kabızlık sorunu ile birlikte hemoroit sorununuz artıyorsa, derhal beslenme düzeninizi revize etmelli ve lifli besinlere daha fazla yer vermelisiniz.

  • Mide yanmaları

Girdiğiniz haftalar içerisinde reflü sorununu sıklıkla yaşayabilirsiniz. Reflü, halk arasında mide yanması olarak bilinir. Bunun nedeni miniğinizin büyüdükçe organlara yaptığı baskıdır.

Midenin baskı altında kalması, mide asitlerinin yukarı çıkmasına sebep olur. Besinleri azar azar, küçük lokmalar hâlinde yiyin. Asitli içecekler ve fazla yağlı besinlerden uzak durun.

  • Kolostrum sızıntı ve büyüyen göğüsler

Vücutta şişmeler ve süt üretimi devam ettikçe göğüslerde şişlik ve gerginlik meydana gelir. Bunun yanında meme ucunda akıntı görülebilir. Bu akıntı 32. haftadan sonra artış gösterebilir.

Proteinle dolu olan bu sıvı sizin bebeğinize vereceğiniz en faydalı besin olacaktır. Çok fazla sızıntı görülüyorsa göğüs pedlerinden yardım alabilirsiniz.

  • Ödem

Hamilelik dönemi boyunca anne adaylarının vücudunda şişlikler oluşabilmektedir. Sadece ayaklar ve bacaklar değil eller ve yüz bölgesinde de ödem çok sık oluşur. 30. Hatta doğuma kadar her geçen hafta daha da fazla şişlik ve ödem oluşabilir.

Vücudumuzdaki damarlar geliştikçe sıvı artışı oluşur. Bu artış dokulara kadar ilerler ve böylece ödem oluşmaktadır. Fazla hareketsizlik ödemi çoğaltacaktır. Bunu engellemek için, sizi yormayacak yürüyüşler yapabilir, yüzme, hamile pilatesi hatta yüz yogası bile yapabilirsiniz.

  • İdrar kaçırma

Hamilelik serüveninin ilerlemesi sonucu idrar kaçırma olasılığınız yükselir. Bebeğiniz gelişip büyüdükçe, minik ama güçlü bedeninin idrar torbasına baskı yapması sonucu idrar kaçırma olayının yaşanması büyük bir olasılıktır. Haftalar ilerledikçe güldüğünüzde bile idrar kaçırmak olası. Bu yüzden duruma hazırlıklı olmakta fayda var.

  • Deride çatlaklar

Vücudunuzda kilo artışı devam ettikçe özellikle belli bölgelerde çatlaklar meydana gelir. Özellikle karın bölgenizde bu çatlaklar yoğun olarak görülür. Bu çatlaklar için bol bol nemlendirici kremler kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı hem besleyici hem de yumuşatıcı etkiye sahiptir. Çatlaklarda rahatlıkla Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz.

Bebek ne zaman doğum kanalına gireer? İşte detaylar: https://www.bebek.com/bebek-dogum-kanalina-ne-zaman-girer/

Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirmek İçin Tavsiyeler

Bu yazıyı okuyorsanız hamileliğin 30. haftası içerisindesiniz demektir. Buraya kadar iyi bir yol geldiniz ve çeşitli değişimler yaşadınız. Bazıları hem sizi hem de bebeğinizi etkiledi. Peki 30 haftalık hamilelikte yaşanan semptomları en aza indirmek için neler yapabilirsiniz? İşte size birtakım tavsiyeler:

  1. Bebeğim beslensin diyerek almanız gerekenden fazla kilolar almamaya dikkat edin. Sağlıklı, az az ve sık sık yemeye özen gösterin. Bebeğiniz için en uygun besinleri seçin. Böylece kontrollü kilo alabilirsiniz.
  2. Vücudunuzda oluşan çatlakları önlemek için, çatlak kremleri, nemlendirici yağlar ve kremler kullanabilirsiniz.
  3. Bol bol su tüketmeye özen gösterin. Su tüketirken idrar kaçırma probleminizi göz önünde bulundurmayı da unutmayın.
  4. Uyku pozisyonlarını rahat şekilde ayarlayın. Yan yatarak ya da yastıklardan yardım alarak rahat bir uyku çekebilirsiniz.
  5. Bel ağrıları ve bunun gibi ağrı problemleri için, gün içinde ufak yürüyüşler yapın. Bu yürüyüşleri sizi yormayacak derecede açık havada yapabilirsiniz.
  6. Uyku düzenine, dinlenmeye ve fazla ayakta kalmamaya özen gösterin.

Kaç Kilo Almalıyım?

Bebeğinizin yavaş yavaş doğum öncesi gelişimini tamamladığı bu dönemde, yediğiniz besinlere dikkat etmekte fayda var. Aldığınız kilolarda bebeğin kütlesi ve amniyotik sıvının da olduğunu unutmamak gerekir. Peki, 30. haftalık gebelikte kaç kilo alınır?

Uzmanlar tarafından verilen bilgilere göre 30. haftaya gelen bir anne adayı 9-11 kilo almaktadır. Fazla kilo almak kadar, tersi bir durum olan kilo alamama da sıkıntılı bir durumdur. Annede oluşan iştahsızlık ve ağır geçen hamilelikte kilo almanız yavaş ilerleyebilir. Ortalamadan az ya da çok kilo almanız durumunda ortalama değerlerden fazla uzak değilseniz endişeye kapılmaya gerek yok. Fakat ortalamadan çok uzaklaşma durumunda sebebini neye bağlarsanız bağlayın mutlaka doktorunuza başvurun.

Beslenme Önerileri

Girmiş olduğunuz son aylar içerisinde bebeğin beslenme ihtiyacı artar. Gelişimi devam eden minik için özenle seçeceğiniz taze sebze ve meyveler ile beslenmeli, ona bol bol vitamin sağlamalısınız. Siz ne kadar iyi beslenirseniz miniğinizde o kadar iyi gelişecektir. Bu nedenle yediğiniz besinler hem sütünüz için hem de amniyotik sıvıya geçip miniğinizi beslemek için oldukça önemlidir.

Öyleyse 30 haftalık gebelikte beslenme önerileri almakta fayda var.

  • Günlük 2,5-3 litre su tüketmeye özen gösterin. Vücut ısısının yükselmesi ile su ihtiyacınız daha da artış gösterecekt Fazla su tüketirken, sık sık tuvalete giderek idrar kaçırmamaya da dikkat etmelisiniz.
  • Vücudunuzda ödem artışı olduğu için, hareketsiz kalmayın. Ödemden dolayı tuz tüketimine dikkat edin.
  • Dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterin.
  • Vücuttaki demir oranı azalacağı için, demir içerikli gıdalar tüketin. (yeşillik, et, baklagiller…)
  • Lifli gıdalar tüketerek, hazımsızlık ya da hemoroit sorununa yardımcı olun.
  • Mideyi rahatlatmak ve vücuda mineral almak için, soda ve benzeri mineralli sular tercih edin.

Egzersiz Önerileri

Hayatımızın her alanında olduğu gibi hamilelik sürecinde de egzersiz hareketleri oldukça önemlidir. Sağlıklı olmak ve bedeni rahatlatmak adına siz de egzersiz yapmalısınız.

30 haftalık hamile egzersizleri:

30 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  • Doktor kontrolleriniz sıklaşacaktır. Kontrollerinizi aksatmayın.
  • Doğuma hazırlık ve nefes yogası kurslarına gidebilirsiniz.
  • Bebek odası alışverişlerinizi tamamlayın.
  • Kendinizi psikolojik olarak doğuma hazırlayın.
  • Doğum çantanızı geciktirmeden hazırlayın.

Gelişmelerin farkında olmak ve bulunduğunuz durum hakkında bilgi sahibi olmak size iyi bir gebelik süreci sunar. Gebeliğin 30. haftası içerisinde ne gibi değişimler ve gelişmeler olduğunu bilmek size bedenen ve ruhen fayda sağlayacaktır.

gebelikte-29-hafta

31-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/30-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/uOFdqTgrPiI 3. Trimester (Üçüncü Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult
31. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/31-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/31-hafta-gebelik/#comments Sat, 02 Jul 2022 16:55:41 +0000 https://bebek.com/?p=5273 Bu yazıyı okuyorsanız, gebeliğin 31.haftası içerisindesiniz ve doğuma 9 haftanız kaldı demektir. 9 haftalık süre içerisinde miniğinizin alışverişlerini tamamlayıp, sevdikleriniz ile birlikte bebek geliyor partisi yapabilirsiniz. Girmiş olduğunuz her yeni hafta için; “Bebeğimde ne gibi değişimler var?”, “Organları ne oranda gelişti?”, “Benim vücudumda ne gibi değişiklikler oluyor?”, gibi soruları merak ediyorsunuz. Merakınızı gidermek ve bütün sorularınıza cevap vermek için hafta ile ilgili bütün detayları öğrenelim…

31 Haftada Bebek

Miniğiniz, günden güne büyümeye devam ettiği için bu heyecanlı süreçte, büyük gelişimler gösteriyor. Sizin kadar o da size kavuşmak için son hız çabalıyor. Miniğinizde organ gelişimi, duyuları, kilosu ve boyu ve diğer her şey ne durumda, bakalım…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Miniğiniz, 31.hafta itibari ile kuşkonmaz demetine yakın bir büyüklüğe erişti. Büyük bir hızla kütle artışı devam ediyor. Deri altında hızla yağ depoluyor olması ile birlikte tam bir bebek görünümü kazanmaya devam ediyor.

31 haftalık bebek kilosu ve fetal uzunluk ölçülerinin yaklaşık olarak aşağıdaki tablodaki gibi olması beklenir.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g) Uzunluk (cm)
31. Hafta 1400-1500 40-41

Sunmuş olduğumuz bu değerler ortalama olarak verilmiştir. Miniğiniz kesin 1400-1500 gram arasında olacak diye bir kaide yoktur. Doktor kontrolüne gittiğinizde bu değerlerin aynıları ile karşılaşmanız gerekmiyor. Bu nedenle endişeye kapılmaya gerek yok. Gelişim konularında genetik aktarımın da rol aldığını unutmayın.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Doğum zamanına tamı tamına 9 haftanız kaldı. Bu 9 haftalık süreçte miniğiniz doğacağı güne kadar gelişim göstermeye devam edecek. Erken doğum yaşanması durumunda ciğerler tam gelişmemiş olduğu için bebeğiniz nefes almak için tıbbi destek alacaktır.

31 haftalık bebeklerde organ ve sistem gelişimi aşağıdaki gibidir.

  • Sinir Sistemi

Metabolizmanın çalışmasını, büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan hipofiz bezi, bu dönemde büyüme hormonu üretmeye başlar. Serebral korteks, anlama, algılama ve konuşma gibi merkezi sinir sistemi işlevleri artmaya devam ediyor. Beyin oyuntuları ve kıvrımları, hızla şekillenmeye devam ediyor. Emme refleksi gelişim gösteren miniğiniz, parmak emmeye devam ediyor. Ayrıca sinir uçları da hâlâ gelişim düzeyinde.

  • Dolaşım Sistemi

Bir önceki haftalarda kan hücreleri karaciğerde üretilirken, 30. haftadan itibaren kemik iliğinde üretilmeye başladı. Bulunduğunuz 31. haftada kan, kemik iliğinde üretilmeye devam etmektedir.

  • Sindirim Sistemi

Gelişim gösteren yavrunuzun sindirim sistemi tam olarak oluşmadı, yavaş yavaş gelişim göstermeye devam ediyor. Bebeğiniz hayati öneme sahip olan amniyotik sıvısını yutmaya ve yuttuğu sıvı ile sindirim pratikleri yapmaya devam eder.

Sıvının içerisinde bulunan proteinler ve yağlar sizin aldığınız besinlere göre artış göstermektedir. Bu haftalarda ne kadar kaliteli besin alırsanız, miniğiniz de o kadar güzel gelişim gösterecektir.

  • Solunum Sistemi

Yavrunuz, amniyotik sıvının burundan girmesi ile birlikte soluk alıp verme pratiklerini gerçekleştiriyor. Fakat akciğerler henüz işlevini tamamlamadığı için bu pratikleri hava ile değil sıvı ile yapıyor.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Kıkırdak yapılar kemikleşmeye, kaslar güçlenmeye devam ediyor. Bir de miniğinizin kütlesi ve boyu arttığı için hareketlerini daha net hissedebilirsiniz.

Bu dönemde yeteri kadar kalsiyum almak yavrunuzun diş ve kemik gelişimi, sizin kemik sağlığınız için oldukça önemli.

  • Boşaltım Sistemi

Böbrek gelişimini henüz tamamlamamış olan bebeğiniz, amniyotik sıvısını içmeye ve süzme birimlerinde süzerek idrarı oluşturmaya devam eder.

  • Bağışıklık Sistemi

Bebeğinizin bağışıklığı henüz çok güçlü değil. Miniğiniz sizden aldığı antikorlar sayesinde, güçlü bir bağışıklık sistemi temelleri oluşturmaya devam eder. Siz ne kadar iyi beslenirseniz, bebeğinizde o kadar iyi beslenecektir.

31 Haftalık Bebek Hareketleri

  • Tam bir bebek olma yolunda gelişimini tamamlamaya yaklaşan miniğiniz, artık bulunduğu alana sığmakta zorlanıyor. Bu nedenle hareketlerinde azalmalar hissedilebilir.
  • Vurma hareketleri kas gelişiminden dolayı şiddetli hissedilebilir.
  • Gebeliğin 31.haftası itibari ile uyku düzeni oluşturan bebeğiniz uykusunu uzun tutabilir. Hareketlerinde azalmalar buna bağlı da kaynaklanır. Çok fazla hareketsiz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurunuz.
  • “Verteks” pozisyonu olarak bilinen doğum pozisyonuna bu haftalarda geçebilir. Yavrunuz yavaş yavaş doğum kanalına baş aşağı şekilde yerleşiyor.

31 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Gebeliğin 31.haftası itibari ile miniğinizin duyuları dışarıdaki dünya ve annesi ile daha güçlü iletişim kurabilecek hale gelmiştir.

31 haftalık bebekte duyu organ gelişimi aşağıdaki düzeydedir.

  • Göz ve Görme Duyusu

Gözlerde renk pigmentleri oluşmaya başlamıştır. Reflekslere karşı göz bebeğinin genişleyip daralması meydana gelir. Bu harekete “pupilla refleksi” adı verilir. 31 haftalık bebekler, pupilla refleksine yavaş yavaş sahip olmaya başlar.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Etrafta konuşmalarınızı dinleyen minik bir yaramaz olabilir. Bu haftalar itibari ile sizlerin konuşmalarını, gülüşlerinizi duyabilir. Bu nedenle onlarla bol bol konuşup iyi enerjiler veren gülüşler sunabilirsiniz.

  • Dil ve Tat Alma Duyusu

Amniyotik sıvı sayesinde yediğiniz besinlerin tatlarını alabilen bebeğinizin tat alma duyusu tamamen gelişmiştir. İçtiğiniz kahvenin, yediğiniz salatalığın tadını alabilir.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Tat alma duyusu ile aynı zamanda gelişim gösteren koklama duyusu da gelişimini tamamlıyor. Tat alma ve koklama duyusunun aynı anda gelişmesinin sebebi, beyinde birbirine yakın bölgeler tarafından kontrol ediliyor olmasıdır.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Miniğiniz derisinin altına yağ depolanmaya devam eder. Bu işlem pürüzsüz bir teni de beraberinde getirir. Yağ depolama işlemi geliştikçe miniğinizin kürkü olan lanugo tüyleri dökülmeye devam edecektir. Depoladığı yağı yakarak ısı enerjisi elde edeceği ve yağlarla ısı yalıtımı yaptığı için artık bu tüylere ihtiyacı azalmıştır.

31 Haftalık Bebek Kaç Aylık olur?

40 haftalık gebelik serüveninde 31. haftadasınız. Bu süreçte 31 hafta kaç aya denk gelir? Sorusunu sorabilirsiniz. Bu sorunun cevabını birlikte hesaplayalım.

31 hafta= 31×7 = 217 günlük

217/30= 7 ay 7 gün

Bu hesaba göre gebeliğin 7. ayındasınız demektir.

 

31 Haftalık Gebelikte Anne

Bebeğinizin gelişim serüvenine eşlik ederken, kendi vücudunuzda oluşan değişimleri de merakla gözlemliyorsunuz. Vücudumda neden şişlikler var? Belim neden ağrıyor? 31 haftalık gebe olan annelerde ne gibi değişimler oluyor bakalım…

  • Braxton hicks kasılmaları:

Bulunmuş olduğunuz haftalarda kasılmalar artış gösterir. “Braxton hicks” adı verilen yalancı doğum sancıları yaşıyor olabilirsiniz. Hatta bu ağrılar sizi endişelendirip, bebek geliyor düşüncesine kapılmanıza sebep olabilir. Bunlar kısa süreli sancılardır, bu yüzden endişelenmenize gerek yok.

Bulunduğunuz pozisyonda yapacağınız değişiklik ile sancılarınızda hafifleme olacaktır. Eğer pozisyon değişikliğine rağmen kasılmalarınız devam ediyor ve kasılmalar düzenli olarak gelmeye devam ediyorsa hemen bir kadın doğum uzmanına görünmelisiniz.

  • Ödem:

Hamilelik serüveni boyunca şişen ayaklar, kollar ve yüz 31. haftada da artış gösterir. Genişleyen damarlarda sıvı artışı olur. Bu artış hücrelere doğru yol alır. Bu nedenle hücrelerde sıvı birikir ve şişlikler görülür. Hafif egzersizler ve biraz hareket ile vücuttaki ödemi atabilirsiniz.

  • Bel ağrıları:

Bebeğinizin gitgide büyümesi ve rahimde daha çok yer kaplaması, bir de sizin kendi aldığınız kilolarla birlikte 30. hafta ve sonrası bel ağrılarında artış görülür.

  • Varisler:

Gebelik hormonlarının etkisi ile anne adayında kan pompalamanın hızlanması damarlarda genişlemeye neden olur. Genişleyen damarlar ise bacaklarda varis olarak kendini gösterir. Bunun önüne geçmek için ayakta çok durmamaya ve bacaklarınızı yer çekiminin tersine uzatarak dinlenmeye özen gösterin.

  • Kaburgada baskı:

Bulunduğunuz haftalar içerisinde bebek ayaklarını kaburganızı itecek şekilde, kaburga bölgenize yerleştirebilir. Bu pozisyondayken bebek hareket ettikçe sizler bunu olduğundan daha şiddetli hissedebilirsiniz. Bulunduğunuz pozisyonu değiştirerek bebeğinizin de hareket etmesini sağlayın. Böylece kaburga baskınız dinecek, bebeğiniz farklı bir pozisyonda kalacaktır.

  • Çatlaklar:

Miniğiniz büyüdükçe karnınızın gerginliği de artar. Bu gerginlik çatlaklara yol açar. Sadece karın bölgeniz değil, kilo aldıkça vücudunuzun farklı bölgelerinde de bu çatlaklarla karşılaşma olasılığınız yüksek.

Nemlendirici kremler ve Hindistan cevizi yağı gibi nemlendirici etkiye sahip yağlar çatlakları önlemede size yardımcı olur. En iyi 6 çatlak kremi önerimize buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/en-iyi-6-catlak-kremi-tavsiyesi-ve-yorumlari/

  • İdrar kaçırma:

Bebeğiniz büyüdükçe iç organlarınıza baskı yapar. İdrar torbanız da bu baskılardan nasibini alır. Organlardaki baskı mesaneyi sıkıştırır ve bunun sonucu sık sık idrar kaçırma, hapşırırken hatta kahkaha atarken altına kaçırma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

  • Kolostrum sızıntısı ve büyüyen göğüsler:

Göğüslerinizde şişlik ve gerilme hissi artmaktadır. 31 haftalık hamilelik itibariyle artan şişliğin sebebi; süt kanallarının doğum yaklaştıkça aktifleşmesi ve süt üretmeye başlamasıdır. Göğüs ucundan “kolostrum” sıvısı aktığı da bu süreçte karşılaşılan semptomların başında gelir. Sızıntı çoksa göğüs pedlerinden yardım alabilirsiniz.

  • Mide yanmaları:

Girdiğiniz haftalar içerisinde reflü sorununu sıklıkla yaşayabilirsiniz. Reflü, halk arasında mide yanması olarak bilinmektedir. Bunun nedeni miniğinizin büyüdükçe organlara yaptığı baskıdır.

Midenizin baskı altında kalması, mide asitlerinin yukarı çıkmasına sebep olur. Besinleri az az küçük lokmalar hâlinde tüketmek, asitli içecekler ve fazla yağlı besinlerden uzak durmak reflüyü azaltacaktır. Hamilelikte soda tüketimi için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/7-ay-gebelikte-beslenme/

  • Uyku problemi:

Uyuma sorunu çekiyor olabilirsiniz. Miniğiniz ağırlaştıkça vücudunuza yaptığı baskı artar. Rahat pozisyonda yatamama, bel ağrıları, reflü benzeri semptomların yanında bir de doğum kaygısı yaşamak uykunuzu kaçırabilir.

Hamilelik Semptomlarını En Aza indirmek İçin Tavsiyeler

Bebeğiniz ve kendinizin de içinde bulunduğu değişimleri yaşarken çeşitli semptomlar belirdi. Vücudunuzun çeşitli yerlerinde yaşadığınız bu semptomların gündelik hayatınızı sekteye uğratmasını istemiyorsanız küçük önlemler alarak süreci kolaylaştırabilirsiniz. İşte 31 haftalık gebelikte yaşanan semptomları en aza indirecek tavsiyeler:

  1. Yağlı, baharatlı, acılı ve çok salçalı yiyecekler tüketmemeye özen gösterin. Lokmalarınızı küçük yutmak, sık sık ama azar azar yemek reflü semptomlarını azaltır.
  2. Kolostrum sıvısı çok fazla geliyorsa göğüs pedi kullanın.
  3. Su tüketimine dikkat edin. Bunu yaparken idrar kaçırıyorum su içmemeliyim algısına kapılmayın. Dışarı çıkarken yanınıza yedek çamaşır alın.
  4. Çatlaklarınız için nemlendirici kremler ve yağlar kullanın. (Yağ olarak; Hindistan cevizi yağı, havuç yağı vb. ürünler tercih edebilirsiniz.)
  5. Hafif yürüyüşler yaparak ödem oluşumunu azaltı
  6. Ağrılarınız için ılık duşlar, bel bölgelerinize yumuşak masajlar yapabilirsiniz.
  7. İyi bir uyku için nefes egzersizleri ve uyku yogaları deneyebilirsiniz. Uyurken yastıklarla bedeninizi desteklemek rahat pozisyon almanıza yardımcı olur.

Kaç Kilo Almalıyım?

Çok kilo aldığınızı düşünerek, yemek yemeyi azaltmak yapacağınız en yanlış şeylerden biri olacaktır. Her anne adayı bünyesine ve bebeğinin gelişimine göre kilo alır. Peki 31.hafta gebelikte kaç kilo alınmalıdır?

31 haftalık gebelikte ortalama olarak 9,5-11,5 kilo alınması beklenir. Yaşadığınız kilo değişimlerinin kişiden kişiye değiştiğini belirtmiştik. Hamilelik dönemi iştahsızlık gibi bir problem ile geçen anne adayının fazla kilo alması beklenemez. Ortalama kilonun altında ya da üstünde olabilirsiniz. Önemli olan doktorunuzun size ne söylediğidir.

Beslenme Önerileri

Girmiş olduğunuz son aylar içerisinde bebeğinizin beslenme ihtiyacı artar. Gelişimi devam eden miniğiniz için özenle seçeceğiniz taze sebze ve meyveler ile beslenmelisiniz. Siz ne kadar iyi beslenirseniz miniğinizde o kadar iyi gelişecektir. Bu nedenle yediğiniz besinler hem sütünüz için hem de amniyotik sıvıya geçip miniğinizi beslemek için oldukça önemli.

31 haftalık gebelikte beslenme önerileri:

  • Fazla tuz ve şeker tüketiminden uzak durun.
  • Hamileyim diyerek gereğinden fazla besin tüketmeyin. Azar azar sık sık olacak şekilde 3 öğünde tüketim sağlayın.
  • Bol bol su tüketin. (Günlük 2,5-3 litre arası tüketmeye özen gösterin)
  • Yağlı, salçası bol ve hamur işi olan besinlerden uzak durun.
  • Hazır gıdalar tüketmemeye özen gösterin.
  • Demir, protein ve kalsiyum ağırlıklı beslenmeye özen gösterin.

Devamı için makalemizi ziyaret edebilirsiniz: https://www.bebek.com/7-ay-gebelikte-beslenme/

Egzersiz Önerileri

31 haftalara girdiğinizde hareketlerinizde kısıtlanma olabilir. Bedeninizi zorlamaktan kaçınarak hafif egzersizler yapmanızı öneriyoruz.

31 haftalık hamile egzersizleri:

  • Az az ama tempolu yürüyüş
  • Nefes egzersizleri
  • Hamile yogaları
  • Hafif esneme hareketleri
  • Hafif şekilde yüzmek

30 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  • Doktor kontrolleriniz sıklaşacaktır. Kontrollerinizi aksatmayın.
  • Doğuma hazırlık ve nefes yogası kurslarına gidebilirsiniz.
  • Bebek odası alışverişlerinizi tamamlayın.
  • Kendinizi psikolojik olarak doğuma hazırlayın.
  • Doğum çantanızı geciktirmeden hazırlayın.

Her anne adayı bebeğinde ve kendi vücudunda ne gibi değişimler olduğunu bilmek ister. Sizlerle gebeliğin 31. haftası neler olacağını paylaştık. Bir sonraki hafta neler olacağını da bilmekte fayda var.

 

gebelikte-30-hafta

32-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/31-hafta-gebelik/feed/ 1 https://www.youtube.com/embed/vRbr9ZjIFfA 3. Trimester (Üçüncü Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult
32. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/32-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/32-hafta-gebelik/#comments Fri, 01 Jul 2022 13:53:53 +0000 https://bebek.com/?p=5358 El bebek gül bebek büyüteceğiniz yavrunuzla hamileliğin 32. haftasındasınız. Heyecan gün gittikçe artıyor ve yavrunuzu bir an önce kucağınıza almak istiyorsunuz. Gebeliğin 32. haftası bebeğinizin ne durumda olduğunu, nasıl tepkiler gösterdiğini merak ediyorsunuz. Sadece siz anneler değil sizinle birlikte babalarda bu merak serüvenine katılıyor. Sizlerin bu güzel merakı için, “Hafta nasıl ilerliyor?”, “Bebekte ne gibi değişiklikler meydana geliyor?” gibi sorulara hep birlikte göz atalım.

32 Haftada Bebek

Miniğiniz artık tam bir bebek gibi davranıp, günlük rutinlerini gerçekleştiren bir seviyeye erişmiştir. 32 haftalık bebek, uyuyor, uyanıyor, hareket ediyor, yerinde duramıyor, hatta vücudunun farklı bölgelerini hissediyor… Daha birçok konuda gelişim gösteren bebeğinizin ne kadar geliştiğine hep birlikte bakalım.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Tam bir bebek gibi davranmaya başlayan miniğiniz, gebeliğin 32. haftası itibari ile su kabağı büyüklüğüne erişmiştir. 32 haftalık bebeğin kilosu ve fetal uzunluk ölçüleri yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g) Uzunluk (cm)
32.Hafta 1600-1800 41-43

 

Tabloda bulunan değerlerde değişiklikler olabilir. Doktordan çıktıktan sonra, miniğinizin boy ve kütle değerlerini bu tablo ile karşılaştırabilirsiniz. Kütlesi ve boyu daha az ya da daha çok olabilir. Bu tarz değişiklikler endişe edilecek değişiklikler değildir. Bildiğiniz gibi minikler sizlerin genlerinizi alarak gelişimlerini tamamlar. Bu tarz değişikliklerde genetik aktarımı göz önünde bulundurmak ve gelişimde daima bireysel farklılıklar olduğunu unutmamak gerekir.

Sistemlerin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Organların gelişimi bir bebek için en önemli şeydir. 32 haftalık olan bebeklerde solunum ve sindirim sistemi hariç tüm sistemleri gelişmiştir. Bu haftalar içerisinde doğumu gerçekleşen bebekler prematüre olarak adlandırılan erken doğum bebekleridir. Tıbbi önlemler çerçevesinde hayatta kalabilir ve geri kalan gelişimlerini tamamlayabilirler. 32 haftalık bebeklerde organ ve sistem gelişimleri aşağıdaki gibidir.

Sinir Sistemi

  • Uzun süredir parmak emme refleksini ilerleten bebeğiniz artık bu hafta içerisinde sürekli olarak emme refleksine sahiptir. Beyninin ve kafatasının tamamen gelişmeye yakın olması, sinir uçlarının duyarlılığını arttırır.
  • Dokunma, baskı, sıcaklık ve soğukluk gibi dokunma tepkilerini vücudunda hissedebilir.
  • Yüz ifadeleri ile size duygularını anlatabilir. Mutlu, üzgün ve kızgın olup bunu mimikleri ile aktarabil
  • Beyin gelişimi ile birlikte uyku düzenini sağlamış, istediği zaman uyuyup uyanan, hareketlerini kontrol eden bir bebeğe dönüşmüştür.
  • Dolaşım Sistemi

Kalp atışları ortalama dakikada 140-150 civarında olan bebeğinizin 32. hafta itibari ile kalp ritminde azalmalar görülür. Sizin kalp ritminizden etkilenmeye başlayan yavrunuz, sizin duygu durumlarınıza göre kalp ritminde değişiklikler yaşayabilir. Bu nedenle içinde bulunduğunuz haftalar içerisinde, sakin olmaya özen gösterin.

  • Sindirim Sistemi

Amniyotik sıvısını yutmaya devam eden yavrunuz, sıvıda bulunan asitleri, proteinleri ve yağları yutma refleksi ile midesine gönderir. Mideden bağırsağa inen amniyotik sıvısı, midede sindirim hareketliliğine uğrar. Bu hareketlilik, bebeğinizin ilk sindirim hareketliliğidir. Kalın bağırsakta biriken sindirim atıkları, bebeğinizin doğumdan sonraki ilk kakası olan mekonyum şeklinde dışarıya atılacaktır.

  • Solunum Sistemi

32. haftalık gebelik ve sonrasında tüm bebekler hayatta kalabilir. Ancak bu haftalarda solunum sistemleri tamamlanmadığı için desteğe ihtiyaç duyarlar.

Alveoller ile kılcal damarlar arasındaki bariyer oksijen ve karbondioksit alışverişi yapabilecek kadar incelmediği için solunum sistemi hava ile çalışır durumda değil.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Destek ve hareket sistemini oluşturan yapılar kemik, eklem ve kas sistemidir. Bebeğin anneden aldığı kalsiyum ve magnezyum gibi besinler, kıkırdak yapılı kemikleri güçlendirmeye ve sertleştirmeye başlar. Kemiklerin bu şekilde gelişimi doğum anına kadar devam eder.

Sinir uçları gelişimi ile mimik hareketliliği artan miniğiniz yüz kasları sayesinde çeşitli yüz ifadeleri yapabilir. Eklemlerini rahat hareket ettirip, vücudunu keyfine göre döndürebilir. Destek ve hareket sisteminin güçlendiği bu dönemde tekmeleme hareketlerini oldukça şiddetli hissetmek mümkün.

  • Boşaltım Sistemi

Böbrek gelişimini yavaş yavaş tamamlamaya yaklaşan bebeğiniz amniyotik sıvısını içmeye devam eder. Böbreklerde süzülen sıvı doğum anına dek bebeğiniz tarafından içilip boşaltmaya devam eder.

  • Üreme Sistemi

Bebeğinizin cinsiyetinin belli olduğu bu dönemde erkek be kız bebeklerde üreme organları gelişimlerini tamamlamıştır.

  • Bağışıklık Sistemi

Sizin vücudunuzdan yavrunuza geçen antikorlar, onun bağışıklık sistemini güçlendirmeye devam ediyor.

32 Haftalık Bebek Hareketleri

Bebeğiniz kemik ve kas sistemini tamamlamaya yakın bir süreçte olduğu için hareketleri şiddetlenmiştir. Dönmesi, tekme atması size çok şiddetli gelebilir.

Şiddet artmış olsa da 32 haftalık bebek hareketleri miktar ve sayı olarak azalmıştır. Bu azalmalar yavrunuzun gelişim süresince rahmin alanına sıkışacak kadar büyüdüğünün göstergesidir. Endişelenecek bir durum yoktur. Ancak gün içerisinde uzun süre hareket hissetmediyseniz rahat bir yere uzanıp 2 saat içerisinde en az 10 defa hareket ettiğine emin olmalısınız.  Aksi takdirde doktorunuza başvurmanız gerekir.

32 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Artık bebeğinizin sizi çok iyi duyduğunu, hatta eşinizin ve sizin sesinizi rahatlıkla ayırt ettiğini biliyor muydunuz? 32 haftalık bebeklerde duyu organları ne düzeyde ve bebeğiniz daha neler yapabiliyor?

  • Göz ve Görme Duyusu

32 haftalık bebek gözlerini rahatça açıp kapatabiliyor. Görme reseptörleri hızla duyarlılığını arttırsa da bebeğiniz odaklanma ve görme işlemlerini henüz gerçekleştiremez.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Duyma yetisini iyi düzeyde geliştiren bebeğiniz, bu süreçte anne ve babanın sesini net bir şekilde ayırt edilebilir. Yavrularınızla sesli iletişim kurmak aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Emme refleksi gelişen miniğiniz, aldığınız besinlerdeki keskin tatları amniyotik sıvısı sayesinde alabilir. Bu sayede besinleri ayırt edebilir, hatta doğumdan sonra da alınan bazı besinleri tanıyabilir.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Bebeklerde tat alma duyusu ne kadar geliştiyse koklama duyusu da aynı şekilde gelişmiştir. İki duyunun da aynı zamanda gelişmesi, alınan tat ile birlikte besinlerin kokusunu da alabilmek demektir. Bebeğiniz amniyotik sıvısının burundan girmesi ile birlikte besinlerin kokusunu alabilmektedir.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Bebeğiniz vücuda yağ alımı ile birlikte, cildindeki verniks tabakası azalmış, deri tabakası sağlamlaşmıştır. Bu sayede lanugo tüyleri dökülmüştür. Artık tamamen acı, sıcaklık ve dokunma gibi tepkileri hissedebilir.

32 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Sürpriz bir doğum ile karşılaşabileceğiniz haftalara girmiş bulunmaktasınız. 40 haftaya denk gelen hamilelik sürecinin kaçıncı ayında olduğunu merak ettiğinizi duyar gibiyiz. “32 hafta kaç aydır?” Sorunuzu birlikte yanıtlayalım.

32 hafta= 32×7 = 224 günlük

224/30 = 7 ay 14 gün

Bu hesaba göre 32 haftalık bebeğiniz 7,5 aylık demektir.

32 Haftalık Gebelikte Anne

Hamilelik ve kattığı annelik duygusu tartışmasız en kutsal duygulardan birisidir. Hamilelik döneminde duygularla birlikte organlarda da değişim görülmektedir. Bebeğiniz büyüdükçe daha da çeşitlenen değişimler, 32 haftalık gebe olan annelerde nasıldır? Hep birlikte inceleyelim.

  • Rahimde baskı:

Miniğiniz büyüdükçe rahimdeki baskı daha çok artar. Rahminiz baskı yaptıkça nefes alıp vermekte zorlanarak nefes darlığı hissedebilirsiniz.

  • Kolostrum sızıntısı ve büyüyen göğüsler:

Vücutta şişme, ödem ve süt üretimi devam ettikçe göğüslerde şişlik ve gerginlik meydana gelir.

Süt kanallarının doğum sonrasında bebeğinizi beslemek için çalışmaya başlaması ile birlikte meme ucunda kolostrum akıntısı görülebilir. Proteinle dolu olan bu sıvı sizin bebeğinize vereceğiniz en faydalı besin olacaktır. Çok fazla sızıntı görülüyorsa göğüs pedlerinden yardım alabilirsiniz.

  • Karında kaşıntı:

Büyüyen miniğinizle birlikte karnınız da 32. hafta itibari ile oldukça büyük bir görünüm kazanmış ve gerilmiştir. Bu gerilmeler kaşıntıya sebep olabilir.  Hindistan cevizi ve havuç yağı gibi çeşitli bitkisel yağlar ve losyonlardan yardım alarak kuruyan ve gerilen karnınızı yumuşatabilirsiniz. Çatlakları önleme etkileri olmasa da kaşıntıyı rahatlatmaya yardımcı olurlar.

  • Mide yanmaları:

Miniğiniz rahme baskı yaptıkça mide yanmalarına sebep olabilir. Reflü sorunu olarak karşınıza çıkacak bu yanmalar, mideye yapılan baskı sonucu mideden yemek borusuna geri dönen besinlerden kaynaklanır. Besinleri azar azar ama çok öğün olacak şekilde tüketmeye özen gösterin. Yemeğinizi küçük lokmalar hâlinde yiyin.

  • Baş dönmesi ve hâlsizlik:

Girmiş olduğunuz hafta itibari ile kendinizi eskiye nazaran daha bitkin ve başınız dönerken bulabilirsiniz. Gün içinde gerçekleşebilecek kan şekeri düşüklüğü için meyvelerden ve kuruyemişlerden yardım alabilirsiniz.

Bel ağrıları ve varisler:

Bebeğinizin doğum kanalına doğru ilerlemesi ve kilosunun artışı nedeni ile çeşitli vücut ağrıları ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle bebek ağırlaştıkça bel ağrılarında artış görülmesi normaldir. Bel ağrılarınız çok şiddetli ise doktorunuza görünebilirsiniz. Ağrıların yanı sıra kan pompalanmasının hızlanması nedeni ile damarlarda genişleme devam eder. Bu genişleme bacaklarda varis oluşumuna sebep olur. Varis oluşumunun önüne geçmek için ayakta çok durmamaya ve bacaklarınızı yer çekiminin tersine uzatarak dinlenmeye özen gösterin.

Ödem:

Hamilelik boyunca görülen en belirgin semptomlardan birisi ödemdir. Vücudunuzdaki damarların genişlemesi ile sıvı artışı olur. Artan sıvılar dokulara kadar ulaşır. Bunun sonucunda vücutta şişlikler ve gerginlik hissi görülür. Yüzünüzde, bacaklarınızda ve ellerinizde ödem oluşumu doğuma kadar artmaya devam edecektir. Çok sık hareketsiz kalmak ödem oluşumunu tetikler. Bu nedenle sizi yormayacak şekilde ufak yürüyüşler yapmanızda fayda var.
Hamilelikte ödem ile ilgili daha detaylı bilgiye makalemizden ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/hamilelik-doneminde-odem-azaltma-egzersizleri/

İdrar kaçırma:

Beslenen bebeğinizin kilo artışı ile birlikte doğum pozisyonunu alması idrar torbasında baskıyı arttırır. Bu baskı sık sık idrara çıkma ve idrar kaçırma gibi sorunlar yaşamanıza neden olabilir. En ufak bir gülmede ya da öksürmede idrar kaçırmaları yaşayabilirsiniz. Haftalar ilerledikçe idrar kaçırma olasılığınız yükselir. Bu tarz durumlara hazırlıklı olmanızda fayda var.

Yalancı doğum sancılar:

Henüz doğurmuyorsunuz endişeye kapılmayın. Braxton hicks sancıları olarak da bilinen yalancı doğum sancıları doğuma doğru artış gösterir. Doğuma hazırlanan vücudunuz ara sıra rahimden başlayarak yayılan bir sancı denemesi yapabilir. Bu sancının gerçek doğum sancısı olup olmadığını anlamak için bulunduğunuz pozisyonda değişiklikler yapın. Değişiklik yapıldığı takdirde sancıda azalma oluyorsa braxton hicks denilen hazırlık sancısı olduğunu ve endişeye kapılmamanız gerektiğini anlamalısınız.

Kaburgalarda baskı:

Bebeğiniz hareket ettikçe sizler bunu şiddetle hissedebilirsiniz. Bulunduğunuz haftalar içerisinde bebek ayaklarını kaburganızı itecek şekilde, kaburga bölgenize yerleştirebilir. Bulunduğunuz pozisyonu değiştirerek bebeğinizin de hareket etmesini sağlayın. Böylece kaburga baskınız dinecek, bebeğiniz farklı bir pozisyonda kalacaktır.

Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirmen İçin Tavsiyeler!

Bu yazıyı okuyorsanız hamileliğin 32. haftası içerisindesiniz demektir. Buraya kadar iyi yol aldınız ve çeşitli değişimler yaşadınız. 32 haftalık hamilelikte yaşanan semptomları daha kolay atlatılır hâle getirmek için aşağıdaki hususlarda dikkatli olmak gerekir.

  1. Vücudunuzda artan bel ağrıları ve ödemlere karşı yürüyüş yapın. Kendinizi zorlamayacak derecede ufak yürüyüşlere çıkın. Bu yürüyüşleri düzenli olarak her gün gerçekleştirin. Vücudunuzdaki bel ağrıları ve ödemlere iyi gelecektir.
  2. Vücudunuzda oluşacak su ihtiyacı için bol bol su tüketin. Su tüketirken idrar kaçırma probleminizi göz önünde bulundurun.
  3. Gerilen vücudunuz ve karnınızda artan kaşıntılar için zararsız losyonlar ve Hindistan cevizi yağı gibi zararsız yağlar ile vücudunuzu nemlendirin.
  4. Bebeğiniz doğum pozisyonuna girdiği bu haftalarda ayakta fazla durmamaya özen gösterin. Vücutta baskılanmalar nedeni ile hemoroit ve varis sorunları için ılık duşlar alın ve bol bol dinlenin.
  5. Göğüste oluşan sıvı akıntıları için göğüs pedleri edinin.
  6. Bebeğinizi iyi besleyeyim derken gereksiz kilolar almayın. Beslenme düzeninize dikkat edip doğal besinlerden yararlanın.
  7. Uykuya dalmak için yastıklardan destek alın ve uygun bir pozisyon bulun.

Kaç Kilo Almalıyım?

Alınan kilolardan şikâyetçi oluyorsanız, olmayın! 32. hafta ve sonrasında alınan kilolarda bebeğinizin katkısı büyük. Gelişen ve kilo artışı görülen bebeğiniz sizin kilonuzu etkilemektedir. Peki, 32 hafta gebelikte kaç kilo alınır? Normal şartlarda 32 haftalık hamilelikte 10-12 kilo alınması beklenir. Beslenme kişiden kişiye değişim göstermektedir. Bu nedenle çok kilo alabilir ya da almayabilirsiniz. Değerlere takılı kalmamak gerekir.

Sağlıklı ve düzenli beslenerek normal şartlarda alınması gereken kadar kilo alabilirsiniz. Fakat mide bulantısı, hâlsizlik vb. semptomları şiddetli yaşayan anne adayları kilo almak yerine kilo verebilir. Doktorunuza başvurup endişeye kapılmamalısınız.

Beslenme Önerileri

Haftalar ilerledikçe beslenme ihtiyacı büyük oranda artar. Gebeliğin 32. haftası içerisinde, bebeğiniz gelişim gösterdikçe besin ihtiyacı arttığı için beslenme oldukça önemlidir.

Sizler için 32 haftalık gebelikte beslenme öneriler hazırladık:

  • Kilo aldım düşüncesine kapılıp yemek yememezlik yapmayın ama iki canlıyım diye iki kişilik de yemeyin.
  • Dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat edin.
  • Hemoroit sorununuz oluştuysa ve kabızlık çekiyorsanız lifli gıdalar tüketin.
  • Ödem yapan vücudunuza çok fazla tuz almayın.
  • Bol bol sıvı tüketmeye özen gösterin.
  • Demir depolarınızda azalma oluşacaktır. Bu nedenle demir içerikli gıdalar tüketin. (Yeşillik, et, baklagiller…)
  • Midenizi rahatsız edecek ve yüklü şeker miktarı bulunan gıdalar tüketmeyin. (Hamur işi, tatlılar, hazır gıdalar…)

Egzersiz Önerileri

Hayatımızın her alanında olduğu gibi hamilelik sürecinde de egzersiz hareketleri oldukça önemlidir. Sağlık ve bedeninizi rahatlatmak adına egzersizler yapmalısınız.

32 haftalık hamile egzersizleri:

  • Düşük tempolu yürüyüş
  • Nefes egzersizleri
  • Hamile yogaları
  • Hafif esneme hareketleri
  • Hafif şekilde yüzmek

32 Haftalık Gebelik Kontrol Listesi

  • İki haftada bir olacak şekilde doktor kontrollerinize gidin.
  • Doğum için seçtiğiniz hastaneyi iyi araştırın.
  • Bir doğum çantanız yoksa doğum çantası hazırlayın.
  • Bebek odasını düzenleyin.
  • Cinsiyetini öğrendiğiniz bebeğiniz için kıyafet seçimleri yapın.
  • Tansiyon ölçümlerinizi düzenli şekilde yapın.
  • Kendinizi psikolojik olarak yavaştan doğuma hazırlayın.

Anne sütünün içeriğini merak ediyorsanız, bu makalemizi mutlaka okumalısınız: https://www.bebek.com/anne-sutunun-icerigini-merak-ediyor-musunuz/

Gebeliğin 32. haftası doğum serüveninin yaklaşmış olması demektir. Büyüyüp gelişen bebeğinizi yavaş yavaş kucağınıza alma provalarını ve hamileliğinizin son haftalarını dolu dolu yaşamayı ihmal etmeyin.

 

gebelikte-31-hafta

33-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/32-hafta-gebelik/feed/ 1 https://www.youtube.com/embed/n2kOIVqEq7E 3. Trimester (Üçüncü Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult
33. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/33-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/33-hafta-gebelik/#respond Thu, 30 Jun 2022 14:13:43 +0000 https://bebek.com/?p=5362 Bir hafta daha geride kaldı ve o mucizevi kavuşma anına bir adım daha yaklaştınız. Siz hazırlıklarınızı tamamlamaya son sürat devam ederken miniğiniz de karnınızda hızla büyümeye devam ediyor. Bu durum yavaş yavaş sizi zorlamaya başlamış olabilir. Gebeliğin 33. haftası anne adaylarında ne gibi değişimler yaratıyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.

33. Haftada Bebek

33. haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta bir kereviz boyutuna ulaştı.

Hamileliğinizin son haftaları yaklaşırken bebeğinizin her geçen gün büyük bir hızla büyüdüğünü fark edeceksiniz. Bir önceki haftaya kıyasla karnınızın biraz daha genişlediğini görebilirsiniz. Bundan sonra her geçen hafta bu genişleme daha et ayırt edilebilecek. 33 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
33. hafta 1900-2000 43-44

Bu değerler, 33. haftasında olan bir bebeğin ortalama değerleridir. Sizin miniğiniz doktor kontrollerinde daha kilolu veya zayıf, daha kısa veya uzun çıkmış olabilir. Bunun ana nedeni, herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığı müddetçe döllenme zamanı ile ilgilidir. Bu gibi durumlarda endişeye kapılmamak ve her bebeğin fiziksel gelişiminde bu tür farklılıklar olmasının normal olduğunu bilmek gerekir.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Her ne kadar tüm organları oluşmuş ve belli bir olgunluğa erişmiş olsa da 3. trimester döneminin bu ilk haftalarında fetüsün vücut sistemleri ve organları gelişimlerini sürdürmeye devam eder. O hâlde 33 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

  • Sinir Sistemi

Bu dönemde yavrunuzun sinir sistemi tüm hızıyla gelişmeye devam eder. Bebeğiniz bu günlerde baş aşağı pozisyona geçmiş olabilir. Bu sayede beyin hücrelerine daha fazla kan akışı sağlanacak ve beyin hücreleri gelişmeyi sürdürecektir. Birkaç hafta önce hipofiz bezi tarafından üretilmeye başlanan büyüme hormonu da bu sürece destek olmaktadır.

  • Dolaşım Sistemi

Dolaşım sisteminin ana kaynağı olan kan, omurilikte üretilmeye devam eder. Kalp atım hızı dakikada 140-160 atış arasındadır.

  • Sindirim Sistemi

Sindirim sistemi bebeği dış dünyaya hazırlamaya devam eder. 33 haftalık bebek bağırsakları, besinleri sindirebilecek kadar gelişmiş hâldedir. Ayrıca parçalanan besinlerin bağırsaklardan emilimini de gerçekleştirebilecek düzeye erişmiştir.

  • Solunum Sistemi

Akciğerlerin olgunlaşması büyük ölçüde ilerleme kaydetmiştir, fakat henüz tamamlanmamıştır. Bu sebeple bebeğiniz ihtiyaç duyduğu oksijeni plasenta aracılığı ile almayı sürdürür. Ancak erken doğum durumunda solunum desteği alarak da olsa solunum yapabilir, kısacası tehlikeli zamanlar artık geride kaldı.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Destek ve hareket sisteminin iki temel yapısı olan kaslar ve kemikler, geçen haftaya kıyasla oldukça değişmiştir. Yavrunuzun kasları güçlenmeyi sürdürürken kemik yapısı da her geçen gün biraz daha sertleşir. Sadece kafatasında yer alan kemiklerin sertleşmesi en son tamamlanır. 33. haftanızda baş bölgesindeki kemikler birbiri üzerine kayan plakalar hâlindedir. Kafatası kemiklerinin bu durumu, bebeğin doğum kanalından geçerken zorlanmadan hareket edebilmesine imkân tanır.

  • Üreme Sistemi

Bu hafta erkek bebeklerin testisleri testis torbasına iner.

  • Bağışıklık Sistemi

Bebeğiniz bu hafta kendi immün sistemini oluşturmaktadır. Annedeki antikorlar hızla bebeğin vücuduna geçerek kendi bağışıklık sistemini oluşturmasına yardımcı olur. Böylelikle yavrunuz doğduğunda birçok mikroba karşı hazırlıklı durumda olacaktır. Ancak henüz yeni yeni savunma mekanizması gelişmeye başladığı için bağışıklık hâlâ yeterli korumayı sağlayabilecek düzeyde değildir. Bu da miniğinizin şu anda dünyaya gelmesi durumunda özel bir bakıma gereksinim duyacağı anlamına gelir.

33 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Birçok anne adayı, bebeği dünyaya gelene kadar duyu organlarının aktif olabileceğini düşünmez, ancak durum hiç de öyle değil!

Anne karnındaki ufaklıkların da görme, tat alma, duyma, hissetme ve koklama yetenekleri vardır. Bu duyulardan birçoğu doğumdan çok önce gelişim göstermeye başlar. Kısacası bebeğiniz rahminizdeyken de görüp duyabilir, tat alabilir.

33 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün bu hafta öğrendikleri…

  • Göz ve Görme Duyusu

33. haftaya geldiğinde bebeğiniz bulanık olarak görmeye başlar. Gözlerinin ışığa karşı olan duyarlılığı artmıştır. Rahim duvarının giderek incelmesi nedeniyle karnınıza ışık geldiğinde göz bebekleri küçülür, karanlık ortamlarda ise büyür. Ayrıca uyurken gözlerini kapatıp uyanıkken açmayı da öğrenmiştir. Kısacası aynı yetişkinler gibi davranabilir.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Kulakları artık sizin kalp atışlarınızı duyabilecek kadar keskinleşti. Yüksek sesle kahkaha attığınızda bunu duyarak tepki verebilir.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Amniyon sıvısı, miniklerin yutma ve emme reflekslerini geliştirmede en büyük yardımcıdır. Bu hafta bebeğiniz hem yutma hem de emme konusunda kendini geliştirmeye devam ederken dil üzerindeki reseptörlerin çalışması sayesinde amniyotik sıvının tadını algılama yeteneği de kazanır. Siz tatlı bir yiyecek tükettiğinizde o da bu tadı fark edebilir.

  • Burun ve Koklama Duyusu

33. hafta koklama duyusunun aktifleştiği dönemdir. Her ne kadar rahim içerisinde bunu çok fazla seçenekle deneyimleme fırsatı olmasa da miniğiniz koku alabilir.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Vücudunu kaplayan ve bebeğin vücut ısısını dengede tutmaya yardımcı olan kremsi verniks tabakası giderek kalınlaşır. Bu sayede cildi amniyon sıvısının etkilerinden korunmaya devam eder. Ayrıca bu hafta itibari ile buruşuk cilt yapısı ortadan kalkarak sertleşmeye başlar. Pembe görüntüsü yavaş yavaş normal rengine döner.

33 Haftalık Bebek Hareketleri

Bu hafta bebek hareketleri, bir önceki haftalarla hemen hemen benzerlik gösterir. Miniğiniz hem gün içerisinde hem de geceleri hâlâ hareketlidir. Fakat uyuduğu ve uyanık kaldığı sürelerin daha düzenli bir hâle gelmesi, hareketli olduğu zamanları daha kolay ayırt etmenizi sağlar. Kilosu gün geçtikçe arttığı için rahim içerisindeki alanı her geçen gün daralır. Hem rahim içi alanın daralması hem de kemiklerinin sertleşmeye başlaması nedeniyle tekmeleri, vuruşları, dönme hareketleri çok daha belirgin şekilde hissedilir. Bu nedenle 33 haftalık bebek hareketleri, bazı anne adaylarına daha acılı ve keskin gelebilir.

Bu hafta;

  • Esneyip gerildiğini,
  • Hıçkırdığını,
  • Dönme ve yerleşme hareketleri yaptığını,
  • Tekme attığını

kolaylıkla fark edebilirsiniz.

Anne karnında bebeğin hareketleri ile ilgili detaylı bilgiye makalemizden ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/bebegin-anne-karnindaki-hareketleri/

33 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelik süreci hafta hafta takip edilir. Fakat çevrenizden sıklıkla “Kaç aylık?” sorusunu duyarsınız. Bu durumda gebeliğinizde “33 hafta kaç aydır?” diye merak edebilirsiniz.

  1. hafta, hamilelikte 8. ayın içerisinde olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

33 hafta= 33×7 gün = 231 günlük

231/30= 7 ay 21 gün

33 Haftalık Gebelikte Anne

Başlarda size çok uzunmuş gibi gelen, belki de ilk aylarında mide bulantısı, kusma, uyku hâli, şişkinlik gibi birçok semptom ile boğuşmaktan nasıl geçtiğini anlamadığınız hamilelik serüveniniz artık son dönemine yani 3. trimestere geldi. 33 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

  • Braxton Hicks kasılmaları:

Yalancı doğum sancıları olarak da bilinen Braxton Hicks kasılmaları, 33. haftadan itibaren hamileleri zorlayabilir. Daha erken haftalarda da görülebilen bu kasılmalar, rahimde ortaya çıkan ve doğuma hazırlık niteliği taşıyan düzensiz sancılar olarak bilinir. Doğum sancılarından farklı olarak Braxton Hicks düzensiz, ağrısız ve kısa sürelidir. Pozisyonunuzu değiştirdiğinizde veya dinlenme hâlinde genellikle ortadan kalkar. Ancak bazı zamanlarda anne adaylarında şikâyete ve endişeye sebep olabilir. Kasılmaların arası düzensiz, kısa süreli veya dinlenmeyle geçen kasılmalar ise endişe etmeye gerek yoktur.

  • Uykusuzluk problemi:

Anne adaylarını son trimester döneminde en çok zorlayan durumlardan biri uykusuzluktur. Büyüyen rahim ve ağırlaşan bebek, hareket kabiliyetinizi azaltarak yatakta dönmenizi zorlaştırır. Ayrıca doğumun yaklaşıyor olmasının getirdiği kaygı ve stres ile mide ve ciğerlere artan baskı nedeniyle nefes alıp verme güçleşerek uykuya dalmayı ve kaliteli bir uyku çekmeyi imkânsız kılabilir.

  • Mide yanması ve ekşimesi:

Yavrunuzun gün geçtikçe kilo alması, midenizin sıkışmasına ve küçülmesine yol açabilir. Bu durum gebeliğin son dönemlerinde anne adayında mide yanması ve ekşimesi sorununu ortaya çıkarır. Sanılanın aksine bebeğin saçları çıkıyor diye mide yanması yaşanmaz. Bebeklerde saçların çıkması ile gebenin yaşadığı mide problemlerinin bilimsel olarak en ufak bir bağlantısı dâhi yoktur.Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir? İşte tüm detayları makalemizde: https://www.bebek.com/gebelikte-mide-yanmasina-ne-iyi-gelir/ 

  • Karpal tünel sendromu:

33 hafta anne adayında Karpal Tünel Sendromu adı verilen sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir. El, bilek ve parmaklarda ortaya çıkan sinir sıkışmasına bağlı ağrı olarak bilinir. Gebeliğin bu haftalarında bileklerde meydana gelen şişlikler ve ödem el bileğindeki Karpal Tüneline baskı uygulayarak sinir sıkışmasına yol açar. Bunun sonucunda hamileler ellerde ve parmaklarda uyuşukluk, ağrı gibi sıkıntılar yaşayabilir.

  • Unutkanlık:

Doğum zamanı yaklaşırken annelerde gebelik unutkanlığı olarak bilinen durum ortaya çıkabilir. Bu durumun pek çok sebebi olabilir. Doğumun yaklaşması ile birlikte östrojen ve progesteron hormon seviyelerinin artması, beyinde dalgalanmalara yol açarak unutkanlık yaratabilir. Yetersiz beslenme, doğumla ilgili endişeler ve stres de anne adayında odaklanma sorunu ve dalgınlık meydana getirebilir. Gebeliğin son bulması ile bu şikâyetler de ortadan kalkacaktır.

  • Nefes darlığı:

Hamileliğin bu haftalarında rahim en tepe noktasına ulaşır ve akciğerlere yaklaşır. Bu da ciğerlerin sıkışmasına yol açar. Ciğerlerin bulunduğu alanın daralması sonucu bu haftalarda sık sık nefes almada güçlük yaşanabilir.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Vücudunuzun tüm bu değişimlere ayak uydurmaya çalışması sizi zaman zaman zorlayabilir. Özellikle hamileliğin 8. ayına gelirken şikâyetlerinizi hafifletilecek çözüm yolları arayışı içerisine girebilirsiniz. Her ne kadar çevrenizden “Dayan, az kaldı!” gibi cümleleri sık sık duysanız da bazı küçük püf noktalar bu sıkıntılı günlerinizde daha huzurlu ve keyifli hissetmenizi sağlayacaktır.

33 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  1. Ara ara Braxton Hicks yaşıyorsanız bol bol dinlenin ve sıvı tüketimine dikkat edin. Yorulduğunuzda veya vücudunuz susuz kaldığında sancılarınız artabilir. Oturarak ve ayaklarınızı uzatarak dinlenmek kasılmaları geçirecektir. Braxton Hicks ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/yalanci-dogum-belirtileri-nelerdir/
  2. Geceleri yatmadan en az 2 saat önce herhangi bir şey yiyip içmemeye özen gösterin. Gece atıştırmaları yapıp yattığınızda reflü tetiklenebilir ve mide yanması şikâyetleri artabilir.
  3. Bu haftalarda midenizde yanma ve ekşime benzeri sıkıntılar yaşıyorsanız aşırı baharatlı ve yağlı yiyecekleri, asitli ve kafeinli içecekleri tüketmemeye özen gösterin.
  4. Nefes darlığı şikâyetlerini azaltmak için bol bol nefes egzersizleri uygulayın. Derin ve kontrollü nefes alıp verme hareketleri hem sizi sakinleştirerek rahatlatacak hem de doğuma hazırlayarak sancılarla mücadele etmenizi kolaylaştıracaktır.
  5. Geceleri yaşadığınız uykusuzluğa çözüm olarak ılık bir banyo yapıp gevşemeyi deneyin. Biraz kitap okumak veya ufak bir masaj uygulaması da faydalı olacaktır.
  6. Kendinizi aşırı yormaktan kaçının. Fırsat bulduğunuz her anı dinlenerek geçirmeye çalışın.
  7. Karpal Tünel Sendromu’na karşı basit önlemler alın. Ellerinizi uzun süre dinlenmeden kullanmamaya çalışın veya imkânınız varsa ellerinizi kullandığınız işlere ara verin.

Kaç Kilo Almalısın?

Hamilelik döneminde kilo alımı, anne adayları için en önemli konuların başında gelir. Bazı kadınlar iştahın açılması ile hızla kilo alırken bazıları da “Az mı kilo aldım? Yetersiz mi besleniyorum?” şeklinde endişeler yaşayabilir.

33 haftalık gebelik süresince anne adayının 10,5-12,5 kilo alması beklenir. Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenerek gebeliğiniz süresince besin değeri yüksek içerikli bir beslenme şekli uygulamanız, gereksiz kilo almayı önleyecektir.

Beslenme Önerileri

Hamileliğin diğer haftalarında olduğu kadar 33 haftalık gebelikte beslenme konusu da oldukça önemlidir. Bu haftalardan itibaren bebeğinizin vücudu yağlanmaya başlar, hızla kilo almayı sürdürür ve daha fazla yağ, protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyar. Bebeğin tüm bu gereksinimlerini karşılayabilmek için besin değeri yüksek bir diyet programı uygulanmalıdır.

  • Bu haftalarda ortaya çıkan mide yanmalarını önlemek adına beslenme düzeninde ufak değişiklikler yapabilirsiniz. Mümkün oldukça az az ve sık aralıklarla beslenmeye gayret edin.
  • Bebeğiniz bu aşamadan sonra haftada yaklaşık 200-250 gram alacak. Bu nedenle beslenmenizde, kaslarının güçlenmesi için protein, enerji sağlaması için karbonhidrat ve deri altı yağ dokusunun gelişmesi için yağ içeriğinden yeteri kadar aldığınıza emin olun.
  • Paketli, işlenmiş, aşırı yağlı ve şekerli ürünleri tüketmemeye özen gösterin. Beslenme rutininizde et ve süt ürünleri, taze meyve ve sebze bulundurun.
  • Günde ortalama 2,5- 3 litre su tüketmeyi unutmayın.
  • Omega-3’ün temel yapı taşlarından olan DHA bileşeni, beyin ve göz gelişiminde oldukça etkili rol oynamaktadır. 33. haftadan itibaren mutlaka omega-3 içeriği zengin balıkları tüketmeye özen gösterin. Omega-3 yağ asitlerince zengin beslenmeye çalışın.

Bu ay nasıl beslenmeniz gerektiğiyle ilgili tüm detaylara bu makalemizden ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/7-ay-gebelikte-beslenme/

Egzersiz Önerileri

Gevşeyen kaslar ve vücudun değişen denge merkezi fiziksel açıdan yetersiz hissetmenize, sırt, bel, boyun ve bacak ağrıları yaşamanıza yol açabilir. Hamilelik egzersizleri ile bu haftaları çok daha rahat geçirebilirsiniz.

33 haftalık gebelik egzersizleri olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Hamile yogası veya hamile pilatesi yapmak
  • Hafif tempolu ve yarım saati aşmayan yürüyüşler yapmak
  • Yüzmek
  • Vücudu esnetmeye yardımcı olacak hafif hamile egzersizleri yapmak

Hamileliğiniz süresince özellikle 12. haftadan itibaren kendinize uygun egzersizler yapabilirsiniz. Ancak doğum yaklaşırken doktorunuzun fiziksel aktiviteler ile ilgili kısıtlamaları ya da uyarıları bulunuyorsa mutlaka bunları göz önüne alarak hareket etmeli ve gebeliğinizin bu döneminde egzersiz yapmak için izin almalısınız.

33 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

 Hamileliğin 33. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Hastane çantasına ekleyeceğiniz eşyalarda eksikliğiniz varsa eksikleri bir an önce tamamlamaya çalışın ve alışverişe çıkın.
  • Eksikleriniz tamamsa hastane çantanızı hazırlayıp bir kenara koymak için ideal bir zamandasınız.
  • Beslenmenizin içeriğini bebeğinizin kilo ihtiyacına göre düzenleyin, ancak iki kişilik de yemeyin.
  • Bol su içmeyi ve egzersiz yapmayı unutmayın.

Gebeliğin 33. haftası hem heyecanın hem de şikâyetlerin artmaya başladığı haftadır. Hamileliğinizde bu günlerin tadını çıkarmayı unutmayın. Gerektiğinde eşinizden ve yakınlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin.

 

gebelikte-32-hafta

34-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/33-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/NJlr-HVkHhI 3. Trimester (Üçüncü Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult
34. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/34-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/34-hafta-gebelik/#comments Wed, 29 Jun 2022 14:42:38 +0000 https://bebek.com/?p=5366 Günler hızla ilerliyor ve doğuma sadece 6 haftanız kaldı. Doğumla ilgili heyecan ve endişeleriniz artış gösterirken geçen haftaya göre bebeğinizde yine mucizevi gelişmeler var. Son haftalara doğru yaklaşırken hem bebeğinizde hem de sizin vücudunuzda birçok değişim gerçekleşti.

Gebeliğin 34. haftası anne adaylarında ne gibi değişimler yaratıyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere, hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.

34. Haftada Bebek

34. haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta bir kavun boyutuna ulaştı.

Geçen haftaya kıyasla ortalama 200-300 gram daha alarak daha yuvarlak hatlara sahip olmaya başlayan miniğiniz, vücut ısısını koruyabilmek için deri altında ihtiyaç duyduğu yağ tabakasını, dünyaya gelene kadar kalınlaştırmaya devam edecektir.

34 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
34. hafta 2000-2200 44-45

Bu değerler, 34. haftasında olan bir bebeğin ortalama değerleridir. Sizin miniğiniz doktor kontrolünde daha kilolu veya zayıf, daha kısa veya uzun çıkmış olabilir. Genetik yatkınlık, döllenmenin hesaplanandan daha erken veya daha geç gerçekleşmiş olması ve beslenme tarzınız gibi birçok etken bebeğin kilosu üzerinde etkili olmaktadır. Bu gibi durumlarda endişeye kapılmayın ve her bebeğin fiziksel gelişiminde bireysel farklılıklar olmasının normal olduğunu unutmayın.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

An itibari ile minik yavrunuzun tüm organları ve sistemleri büyük bir çoğunlukla gelişimlerini tamamlamıştır. Ancak kalan 6 hafta içerisinde bazı sistemler bebeği dış dünyaya hazırlamaya devam eder. O halde 34 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

  • Sinir Sistemi ve Endokrin Sistem

34. haftada miniğinizin beyin aktiviteleri tüm hızıyla gerçekleşmeyi sürdürür. Doğduktan sonra kavrama ve öğrenme yeteneğini en iyi şekilde kullanabilmek için bu günlerde sinir sistemi ihtiyaç duyduğu tüm bağlantıları kurmaktadır. Sinir hücreleri gelişmeye devam eder.

Endokrin sistem de aktif olarak gelişimini sürdürür. Saçları giderek gürleşir ve tırnakları parmak uçlarını geçecek kadar uzamıştır.

  • Dolaşım Sistemi

Dolaşım sisteminin ana kaynağı kan, omurilikte üretilmeye devam eder. Kalp atım hızı dakikada 140-160 atış arasındadır.

  • Sindirim ve Boşaltım Sistemi

Amniyotik sıvının miktarı bu haftalarda maksimum seviyesine ulaşır. Bebeğiniz bu sıvıyı yutar, yaklaşık yarım saatte bir midesini doldurur ve boşaltır. Bu durum hem yutma refleksini güçlendirir hem de mide ve bağırsak hareketlerinin gelişmesine yardım eder.

  • Solunum Sistemi

Akciğerlerin olgunlaşma süreci 34. haftada devam eder. Gelişimini en son tamamlayan sistemlerden biri olması sebebiyle solunum sistemi doğuma kadar olgunlaşmaya devam eder.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Kemiklerin sertleşmesi bu hafta da hızla devam eder. Bebek kemiklerini kuvvetlendirmek için daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyar.  Kasları her geçen hafta daha da güçlenir. Kafatasındaki kemikler hâlâ yumuşak hâldedir.

  • Üreme Sistemi

Erkek bebeklerde testislerin testis torbasına inmesi henüz gerçekleşmediyse bu hafta testisler vücut dışındaki keselere inmesini tamamlayabilir. Rutin doktor kontrollerinde erkek bebeklerin testisleri ultrasonda net bir şekilde görülecektir.

  • Bağışıklık Sistemi

Geçen hafta bebeğinizin bağışıklık sisteminin temellerini oluşturmak için başladığınız antikor üretimi bu hafta tüm hızı ile devam edecektir.

34 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

  1. haftaya gelindiğinde bebeğinizin en az bir yenidoğanın sahip olduğu kadar gelişim göstermiş yetenekleri vardır.

34 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün duyusal becerileri…

  • Göz ve Görme Duyusu

Gözlerini uyurken kapatmayı, uyanıkken açmayı öğrenen 34 haftalık bebek öğrendiklerinin arasına göz kırpmayı da ekler. Rahim duvarının giderek incelmesine bağlı olarak karnınızın ışık geçirgenliği arttığı için karın bölgeniz ışığa maruz kaldığında göz bebekleri büyüyüp küçülür ve gözlerini sık sık kırpar. Ayrıca bu hafta göz rengi yavaş yavaş mavi rengini almaya başlar.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

İşitme yeteneği neredeyse bir yetişkinin sahip olduğu kadar gelişmiştir. Sadece annenin kalp atışlarını değil, dışarıdaki sesleri de tanımaya başlar. Özellikle anne ve babasının sesini ayırt edebilir. Ona şarkılar ve ninniler söylediğinizde bunları duyacaktır. Bu nedenle 34. hafta itibariyle bebeğinizle bol bol konuşabilir ve ona ninniler söyleyebilirsiniz. Doğduktan sonra bu seslere aşina olacaktır.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Emme ve yutma refleksleri gelişmeye devam eder. Amniyotik sıvıyı yutması veya parmaklarını emmesi bu yeteneklerini daha da geliştirir. Ultrason görüntülemesi esnasında ayak parmağını emdiğini görmeniz dahi mümkün.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Bebeğinizin koku alma duyusu bir önceki hafta aktif hâle gelmediyse bu hafta aktifleşmiş olabilir. En az sizin kadar iyi koku alabilir.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Bebeğinizin cildi kalınlaşmaya devam eder. Buna rağmen verniks tabakası hâlâ tüm deriyi kaplamaktadır. Bu tabak bebeğin doğum kanalından rahat geçmesini sağlamak için deriyi dış etkilerden korumaya yardımcı olur. Cildinin rengi giderek normal ten rengini almaya başlar. Vücut ısısını korumasına yardımcı olacak deri altı yağ tabakasının gün geçtikçe kalınlaştığından vücudunun belli bölgelerinde artık lanugo tüylerine ihtiyaç azalır. Bu da tüylerin belli bölgelerde yavaş yavaş dökülmeye başlayacağı anlamına gelir.

34 Haftalık Bebek Hareketleri

Bu hafta itibari ile bebeğinizin anne karnında uyuyup uyumadığını bile kolaylıkla anlayabilirsiniz. Uyuduğu anlarda daha hareketsiz kaldığını veya hafif dönme hareketleri yaptığını, uyanık olduğu anlarda ise karnınızda dalga dalga titreşimler yaratarak yer değiştirdiğini fark edebilirsiniz.  Kemikler sertleşmeye devam ettiği için 34 haftalık bebek hareketleri daha keskin ve acı verici olabilir.

Her gün miniğinizin hareket sayısını takip etmeniz bu aylarda oldukça önemlidir. 34. haftaya geldiğinizde bebeğin 1 saat içerisinde en az 10 defa hareket ettiğinin hissedilmesi beklenir. Çok yoğun ve hareket hâlinde olduğunuz saatlerde karnınızdaki hareketleri hissedemeyebilirsiniz. Böyle anlarda endişeye kapılmadan mümkünse sakin bir yere geçip oturmalı ve yaklaşık 1 saat boyunca en az 10 defa hareket ettiğinden emin olmalısınız. Bu takibi bir şeyler atıştırdıktan sonra da yapabilirsiniz. Böylelikle miniğiniz de hareket etmek için gereken enerjiyi yakalayacak ve size bu konuda yardımcı olacaktır.

34 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelik süreciniz en başından bu yana hafta hafta takip edildi. Doğuma sayılı haftalar kalmışken gebeliğin kaçıncı ayında olduğunuzu hem siz hem de yakınlarınız merak edebilir ve “34 hafta kaç aydır?” diye sorabilirsiniz.

34 haftalık gebelik 8. ayı tamamlamak üzere olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

34 hafta= 34×7 = 238 günlük

238/30= 7 ay 28 gün

Bu hesaba göre yaklaşık 2 gün sonra dolu dolu 8 aylık bir gebe olacaksınız.

34 Haftalık Gebelikte Anne

Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde 34 haftanın bu kadar hızlı bir şekilde biteceğini belki de hiç tahmin etmediniz. Önceki haftalar daha rahat geçmiş olsa da artık hamileliğin sonlarında hem sizin artan vücut sıvılarınız ve rahmin genişlemesi hem de bebeğin artan kilosu birtakım sıkıntıları da beraberinde getirebilir.

34 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

  • Bacak ağrıları ve kramplar:

Son haftalara girerken anne adaylarının bacak ağrılarında artış görülebilir. Rahmin büyümesi, bebekteki ve anne adayındaki kilo artışı, vücutta artan sıvı hacmi ve ödem özellikle ayaklara ve bacaklara daha fazla yük binmesine neden olu Kilo almaktan kaynaklı olarak denge merkezinin değişmesi ile kronik ağrılar meydana gelebilir. Ayrıca son trimesterde özellikle sabah saatlerinde bacaklara kramp girmesi sık yaşanan bir olaydır. Gebelikte artan magnezyum ve potasyum gereksinimi, bu spazm ve krampları tetikleyecektir.

  • Ateş basması:

Gebenin vücudunda artan metabolik reaksiyonlar, vücut ısısında da birkaç derecelik artışa sebep olabilir. Özellikle bu haftalarda anne adayının sürekli sıcak basması şikâyeti yaşamasının ana sebebi de budur. Ayrıca bebeğin akciğerlere doğru yaptığı baskının artması ve nefes darlığı yaşanması da bu durumu tetikler. Baskı nedeniyle daha hızlı soluk alıp verme eylemi, vücut ısısında artış ile sonuçlanabilir ve anne sık sık ateş basması yaşayabilir.

  • Bulanık görme:

34. haftanın en yeni şikâyetlerinden biri, bulanık görme olayıdır. Hamilelik hormonlarında yaşanan dalgalanmalar, gözyaşı üretimini azaltarak gözlerde kuruluğa ve bulanık görmeye yol açar. Fakat bulanık görme şikâyetine son haftalarda artan uykusuzluk durumu, stres, hatta preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) de neden olabilir. Hormonal değişiklikler, uykusuzluk veya stres gibi durumlardan kaynaklı bulanık görme geçicidir ve hamileliğin sonlanması ile kendiliğinden geçer. Ancak bulanık görme hâline preeklampsinin baş ağrısı, hızlı kilo alımı, kusma, yüz ve ellerde ani şişme gibi diğer belirtilerinden herhangi biri de eşlik ediyorsa mutlaka bir doktora müracaat edilmesi gerekir.

  • Sık idrara çıkma:

Bu haftalardan itibaren bebeğin mesaneye yaptığı baskıda artış görülebilir. Hem artan baskı hem de gebenin günlük tüketmesi gereken sıvı miktarının artması gün içerisinde sık sık idrara çıkma ihtiyacı doğurabilir. Geceleri uyanıp tuvalete kalkma gereksinimi artabilir.

  • Tüylenme:

Hormonal değişimler saç köklerine daha fazla kan akışı sağlayarak saçların güçlenmesini ve gürleşmesini sağlarken gebenin vücudundaki diğer tüylerin de miktarını değiştirebilir. 34. haftada anne adayının vücudundaki ince tüyler çoğalabilir. Gebelikte tüylenme de birçok semptom gibi geçicidir ve doğumla birlikte ortadan kalkar.

  • Tırnaklarda kırılma:

Bebeğin artan kalsiyum ihtiyacı, anne adayı yeterli kalsiyumu alamadığında vücudundaki kalsiyum depolarına yüklenir. Depoların boşalması ile birlikte tırnaklar güçsüzleşir ve sonucunda kırılmalar görülebilir.

  • Kabızlık ve hemoroid:

Gebelik hormonlarının artması bağırsak hareketlerini yavaşlatarak kabızlık sorununu tetikler. Özellikle rahim büyüdükçe bu sıkıntının arttığı gözlemlenir. Çünkü haftalık bebek rektuma daha fazla baskı yaparak hemoroid oluşumuna yol açabilir.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Bebeğinizi bir an önce kucağınıza almak için sabırsızlanırken son trimesterde ortaya çıkan bulgular sizi zorlayacak düzeylere ulaşabilir. Bazı basit uygulamalar ile sıkıntılarınızı hafifleterek son haftaları  daha rahat geçirebilirsiniz.

34 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  1. Artan bacak ağrılarını önlemek için bol bol dinlenin. Uzun süre oturmamaya ve ayakta kalmamaya özen gösterin.
  2. Bacaklardaki ağrı ve kramplar için kan dolaşımını destekleyin. Otururken ayaklarınızın altına bir yastık veya minder yerleştirerek bacaklarınızı yükseltin.
  3. Kabızlık sorununun önüne geçebilmek amacıyla bol bol yürüyüş yapın.
  4. Bağırsak hareketlerini artırabilmek için taze sebze ve meyveler, tam tahıllı ürünler, kuru meyveler ve bol lifli gıdalar tüketmeye özen gösterin. Günlük beslenme rutininize bunları eklemeyi unutmayın. Ayrıca mutlaka günde 2,5-3 litre kadar su tüketin.
  5. Bacak krampları çok şiddetliyse doktora danışarak magnezyum takviyesi kullanabilirsiniz. Bu konuda yapabileceğiniz başka şeyler için mutlaka doktorunuzdan bilgi edinin.
  6. Tüylenme şikâyetiniz varsa doğum gerçekleşene kadar beklemeyi deneyin. Epilasyon, ağda gibi yöntemleri uygulamak için aceleci davranmayın. Hamilelik sürecinde cilt incelerek bu yöntemlerin uygulanmasını zorlaştırabilir, cildiniz daha hassas olabilir. Doğum sonrasında bu şikâyetlerin ortadan kalkacağını unutmayın.
  7. Tırnaklarda yaşanan kırılma problemlerinin önüne geçebilmek için mutlaka günlük kalsiyum alımına dikkat edin. Süt ve süt ürünlerini daha sık tüketin.
  8. Bulanık görme sorununu hafifletmek için gözlerinizi gün içerisinde dinlendirmeyi deneyin. Televizyon ve internette fazla zaman geçirmeyin.

Kaç Kilo Almalısın?

Hamileliğinizin 8. ayında kilo alma hızınız artmış olabilir. Son günlerde aldığınız kiloların çoğunluğunu bebeğin hızla artan yağ dokusu ve sertleşen kemikleri oluştursa da anne adayının bileklerinde ve bacaklarında artan ödemin de bu artıştaki rolü oldukça yüksektir.

34 haftalık gebelik için doktorların öngördüğü kilo aralığı 11-13 kg şeklindedir. Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenerek gebelik süresince besin değeri yüksek içerikli bir beslenme şekli uygulamak, gereksiz kilo alımlarını önleyecektir. Doğru beslenmeye ek olarak yapacağınız hamilelik egzersizleri ile kilo kontrolü sağlanabilir.

Beslenme Önerileri

Hamileliğin diğer haftalarında olduğu kadar 34 haftalık gebelikte beslenme konusu da oldukça önemlidir. Bu dönemde uygulayabileceğiniz beslenme önerileri şunlardır;

  • Az az ve sık aralıklar ile beslenmeye devam edin. Uzun süreli açlıklar kan şekerinizin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle beslenme rutininize en az 2-3 ara öğün ekleyin.
  • Bebeğin sertleşmeye devam eden kemik yapısını desteklemek için artan kalsiyum ihtiyacını tamamlayın. Her gün en az 1 bardak süt için, peynir ve yoğurt tüketimini artırın.
  • Hemoroide karşı önleminizi alarak bol lifli gıdalar ile beslenin.
  • Mevsiminde taze sebze ve meyveler tüketin.
  • Demir ve protein ihtiyacı için kırmızı et yemeyi ihmal etmeyin.
  • Öğün atlamayın ve her besin grubundan yeteri kadar yemeye çalışın.

Egzersiz Önerileri

Egzersiz yapmak, hamilelik sürecinde yaşayabileceğiniz birçok semptomu hafifletmeye yardımcıdır. Son haftalara gelirken doktorunuzun da onay verdiği fiziksel aktivitelere devam ederek vücudunuzu doğuma hazırlayabilirsiniz.

34 haftalık gebelik egzersizleri olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Kegel egzersizleri
  • Hamile yogası
  • Hamile pilatesi
  • Hafif tempolu yürüyüş
  • Yüzme

Hamilelere özel vücudu rahatlatmaya yardımcı olan bazı hareketleri denemeden önce doktorunuza danışıp fikir alabilirsiniz. Her gebelik kendi içinde özeldir ve bazı hareketler sizin için uygun olmayabilir. Bu konuyu doktorunuz ile paylaşmayı unutmayın.

Kontrol Listesi

Hamileliğin 34. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Öğün saatlerinizi atlamayın ve dengeli beslendiğinizden emin olun.
  • Bol bol dinlenin.
  • Doktor kontrollerinizi aksatmayın.
  • Hastane çantanızı hazırlamadıysanız son eksiklerinizi tamamlayın.
  • Hastanede yanınızda kalacak refakatçileri belirleyin.
  • Vajinal kanama ve düzenli kasılmaları takip edin. Böyle bir durum yaşarsanız doktorunuzu mutlaka bilgilendirin.

Gebeliğin 34. haftası son hazırlıkları tamamlamak için ideal zamandır. Doğumun beklenenden erken gerçekleşme ihtimalini de göz önüne alarak kendinizi hazırlayın. Sakinliğinizi koruyarak hamileliğin tadını çıkarmaya devam edin.

 

gebelikte-33-hafta

35-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/34-hafta-gebelik/feed/ 1 https://www.youtube.com/embed/A2WR7rlTe4w 3. Trimester (Üçüncü Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult
35. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/35-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/35-hafta-gebelik/#respond Tue, 28 Jun 2022 15:06:02 +0000 https://bebek.com/?p=5374 Artık 35. haftadasınız. Beklenen sona yaklaştığınızı her geçen gün daha fazla hissediyor olabilirsiniz. Artan heyecan ve strese bazı fiziksel şikâyetlerin de eklenmiş olması sizi “Bir an önce doğsa!” düşüncesine itse de bebeğiniz büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. 

Gebeliğin 35. haftası anne adaylarında ne gibi değişimler yaratıyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.

35. Haftada Bebek

35.haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta iri bir ananas boyutuna ulaştı.

Geçen haftaya kıyasla yaklaşık 200-300 gram daha alarak kilosunu 2 kilonun üstüne çıkaran miniğiniz, hızla kilo depolayıp daha tombul bir görünüm kazanmaktadır. Deri altındaki yağ dokusu giderek kalınlaşmaya devam eder ve onu dış dünyaya hazırlar.

35 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
35. hafta 2200-2400 45-46

Bu değerler, 35. haftasında olan bir bebeğin ortalama değerleridir. Sizin miniğiniz doktor kontrolünde daha kilolu veya zayıf, daha kısa veya uzun çıkmış olabilir. Anne karnındaki bebeğin boy ve kilosunu doğrudan etkileyen birçok faktör vardır. Bu gibi durumlarda endişeye kapılmamayarak her bebeğin fiziksel gelişiminde bu tür farklılıklar olmasının normal karşılandığını unutmamanız gerekir.

35 Haftalık Bebeğin Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Doğuma sadece 5 hafta kalmışken bebeğinizin organlarının gelişimi neredeyse tamamlanmak üzeredir. Bu sayede 35 haftalık bebek, 40. haftayı beklemeden doğmaya karar verse dahi birtakım önlemler alındığında kolaylıkla dış dünyaya adapte olabilir ve hayatta kalabilir.

O halde 35 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

  • Sinir Sistemi

Bu hafta bebeğinizin beyin gelişimi tüm hızıyla devam eder. Sinir hücreleri hala olgunlaşmakta ve birbiriyle sayısız bağlantı kurmaktadır. Yeni beyin hücreleri meydana gelir.

  • Dolaşım Sistemi

Kan dolaşımı tam anlamıyla çalışmayı sürdürür.

  • Sindirim Sistemi

Karaciğerler bu hafta bazı küçük atık bileşenleri parçalayabilecek kadar gelişim göstermiştir. Sindirim sisteminin bir parçası olan emme refleksi gelişmeye devam eder.

  • Solunum Sistemi

Bebeklerde en son solunum sistemi tamamlanacak olsa da akciğerlerin gelişimi bu hafta büyük bir kısmını tamamlamış olacaktır. Olgunlaşmanın son evrelerini yaşayan akciğerlerde sürfaktan adı verilen bir madde üretilmeye başlar. Bu madde bebeğin daha kolay nefes alıp vermesine yardımcı olurken ciğerlerin yüzey gerilimini azaltarak bebeğin solunumuna destek olur.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Bu hafta kemiklerin sertleşme süreci devam eder. Bu süreci tamamlayabilmek için bebeğinizin kalsiyum ihtiyacı bugünlerde en üst düzeye çıkar. Kafa kemikleri hâlâ yumuşak durumdadır. Ancak önceki haftaya kıyasla beyin giderek büyüdüğü için kafanın büyümesi de hızlanır.

  • Boşaltım Sistemi

  1. haftada bebeğinizin böbrekleri gelişimini neredeyse tamamlamıştır. Bebeğiniz, bu gelişimde büyük bir katkısı olan amniyotik sıvıyı içmeye ve boşaltmaya devam ederek doğuma hazırlanır.
  • Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık sistemi henüz bir yetişkininki kadar kuvvetli olmasa da miniğiniz sizin antikorlarınızdan faydalanmaya ve bağışıklığını güçlendirmeye devam eder.

35 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Bebeğiniz, yeni doğmuş bir bebeğin hemen hemen tüm yeteneklerine, daha anne rahmindeyken, 35. hafta itibari ile sahiptir. Üzgün, kızgın, heyecanlı, yorgun veya mutlu olduğunuzu bile hissedebilir.

35 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün becerileri…

  • Göz ve Görme Duyusu

Miniğinizin gözleri tamamen mavi rengini alır. Doğduktan sonra bir süre daha bu mavi rengi koruyacak olan gözler, yeterli ışığa maruz kaldıktan sonra kendi rengine döner ve renklenir. Görme yeteneği henüz son hâlini almamıştır. Gözlerin odaklanma ve seçebilme yeteneği de henüz gelişmemiştir.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Bu hafta bebeğinizin kulakları en keskin sesleri dahi duyabilecek kadar gelişmiş durumdadır. Karnınızda olmasına rağmen dışarıdan gelen sesleri duyarak tepki verebilir. Özellikle anne ve babasının seslerini ayırt edebilir. Bu nedenle onunla bol bol konuşabilir ve doğduktan sonra sizi sesinizde tanıyabilmesine yardımcı olabilirsiniz.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Emme refleksi gelişmeye devam eder. Bu sayede tat alma duyusu olgunlaşır ve doğduktan sonra tatları ayırt edebilir hâle gelir.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Gebeliğin 35. haftası burun gelişimi artık tamamlanır ve koku alma duyusu tamamen gelişmiştir.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Derisini kaplayan lanugo tüyleri giderek azalır. Ancak bazı bebeklerde doğduktan sonra bir miktar lanugo tüyü görülebilir. Bunlar kısa süre içerisinde kendiliğinden döküleceği için endişe edilmemelidir.

Ayrıca artan yağ dokusu sayesinde kendi vücut sıcaklığını koruyabilir duruma gelmeye başlar. 

35 Haftalık Bebek Hareketleri

Bu hafta bebek hareketleri önceki haftalara kıyasla size azalmış gibi gelebilir. Bebekle birlikte rahminiz de büyümektedir, fakat gebeliğin 35. haftası itibariyle bebeğin hızla artan kilosuna karşılık amniyon sıvısında azalma başlar. Bu durumun asıl amacı, bebeğe daha fazla alan yaratmaktır. Bu nedenle sıvı miktarında azalma oldukça anne adayı, özellikle hafif tekme ve hareketleri hissetmekte zorlanabilir. Ayrıca bebekler bu haftalarda yenidoğan normal bir bebek gibi davranışlar sergilemeye başlar. Bu da miniğinizin uyumaya artık daha fazla zaman ayırması ve daha az hareket etmesi anlamına gelir. Bundan dolayı 35 haftalık bebek hareketleri anne adayında sayı ve şiddet olarak azalmış gibi gelebilir. 

35 Haftalık Bebeğin Pozisyonu

35. haftaya gelindiğinde anne rahmindeki bebek yavaş yavaş doğum pozisyonunu almaya başlar. Rutin doktor muayenelerinde bebeğinizin baş aşağı ve tepe üstü konuma geldiği görülebilir. Vajinal doğumun gerçekleşebilmesi için bebeğin bu pozisyonu alması gerekir. Doğuma kadar miniğiniz baş aşağı dönmemiş yani önce ayakları veya poposu görünür pozisyonda ise bu durum vajinal doğumu mümkün kılmayabilir. Bazı bebekler önceki haftalarda bu konumu alırken bazı bebekler daha ileri haftalarda baş aşağı geçer. Bu nedenle hemen endişeye kapılmamak gerekir.

35 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Gebeliğin bu haftaları artık doğuma hazırlıklı olmanız gerektiğinin habercisidir. Fakat 35. haftada kaç aylık hamile olduğunuzu merak edebilir ve “35 hafta kaç aydır?” diye sorabilirsiniz.

35. hafta, hamilelikte 8. aylık olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

35 hafta= 35×7 gün = 245 günlük 

245/30= 8 ay 5 gün

35 Haftalık Gebelikte Anne

Hamileliğinin 9. ayına giren bir anne adayı için fiziksel hareketliliğin esas kısıtlandığı günler artış gösterir. Giderek daha da ağırlaşan miniğinizin kasıklara yaptığı baskı artar, merdiven inip çıkmak, eğilip kalkmak, hatta uyumak ve oturmak dahi zorlaşır. Tüm bunlara ek olarak bazı yeni belirtilerin de ortaya çıkması sürpriz değildir.

35 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

  • Ödem:

Son haftalarda anne adaylarını en çok zorlayan semptomların başında ödem gelir. Vücut sıvıları giderek artar, damarlar bu sıvılara geçiş sağlamak amacıyla genişleyebildiği kadar genişler. Fakat bir noktadan sonra artan sıvılar, yer kalmadığı için dokular arasında birikerek vücudun belli bölgelerinde özellikle de ellerde, bacaklarda, ayaklarda, yüzde ve bileklerde şişlik oluşturur. Ayrıca artan hareketsizlik de bu durumu tetikler.

  • Kalça ve pelvis ağrısı:

Bebeğin anne karnındaki duruş pozisyonu ve artan kilosu, 35. hafta ile birlikte kalçalarda ve pelvik bölgede ağrı oluşumuna yol açabilir. Doğumun yaklaşmasına bağlı olarak artan hormon seviyeleri de, pelvik bölgedeki kemikleri ve kasları esneterek bebeğin geçişini kolaylaştırmaya çalışırken ağrıya sebep olur. Bu yüzden artık kalça ve kasık ağrısı şikâyeti artmış olabilir.

  • Varisler:

Hamilelikte artan kan hacmi, damarlara olan baskıyı artırır. Özellikle bacaklardaki damarlar, kanı kalbe geri yollarken yer çekimine karşı çalışır. Bu da damarların morarıp şişmesine ve daha belirgin görünmesine yol açar. Son trimesterde, bu olay daha sık yaşandığı için anne adayları daha belirgin varisler fark edebilirler. Doğum sonrasında gebelikte oluşmuş varislerin birçoğu yok olur.

  • Diş eti kanamaları:

Gebelikte yaşanan semptomlardan biri de diş eti hassasiyeti ve diş etlerinde meydana gelen kanamalardır. Hamilelik hormonları vücudunuzda ödem oluştururken diş etlerinde de şişme meydana getirebilir. Bu hassasiyet özellikle dişlerinizi fırçalarken diş etlerinin kanamasına sebep olur. Ayrıca değişen beslenme düzeni ve artan kalsiyum ihtiyacı da kanamaları tetikleyebilir. Ancak bu durum da diğer birçok hamilelik semptomu gibi geçicidir.

  • Baş ağrısı:

Hamileliğin 35. haftası baş ağrılarında artış hissedilebilir. Uyurken rahat pozisyon bulamamak, uykusuzluk sorunları, yorgunluk hissi daha sık baş ağrısı yaşamanıza yol açar.

Bunlara ek olarak duygu durumu değişimleri, stres, burun kanallarının şişerek tıkanıklığa sebep olması, artan vücut ısısı da baş ağrısına neden olabilir.

  • Sakarlık:

Son trimesterin bu haftalarında anne adayının gevşeyen kasları ve öne doğru büyüyen karnı, vücudunun denge merkezini belirgin bir şekilde değiştirir. Değişen denge merkezi eğilip kalkarken, yolda yürürken veya bir yere uzanırken dengenizi koruyabilmenize engel olabilir. Büyümüş karnınız yürürken ayaklarınızı görememenize, artan yorgunluk hissi de el ve kollarda güç kaybına yol açabilir. Düşme, sendeleme, elinden bir şey düşürme gibi olayların yaşanma sıklığı artar. Son haftalara gelirken anne adayının yaşadığı sakarlıklar artabildiği için bu günlerden itibaren daha dikkatli hareket edilmelidir.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Gebeliğin son dönemlerini yaşayan bir anne adayı için hayatını kolaylaştırabilecek her tavsiye büyük bir önem taşır. Hamileliğin 35. haftası itibariyle gelen semptomları tamamen ortadan kaldırabilmek mümkün olmasa da hafifletilecek uygulamaları deneyerek şikâyetlerinizi azaltabilirsiniz.

35 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  • Olası sakarlıkları önlemek için ufak tedbirler alın. 

– Mecbur kalmadıkça yüksek yerlere sandalye üzerine çıkarak ulaşmayı denemeyin.

– Geniş yüzey tabanına sahip ve yüksek topuklu olmayan ayakkabılar tercih edin.

– Ani hareketlerden kaçının.

– Kaslarınızı kuvvetlendirmek için basit egzersiz hareketleri yapın.

  • Diş eti kanamaları yaşıyorsanız daha yumuşak kılları olan diş fırçalarından kullanın ve dişlerinizi fırçalarken sert hareketlerden kaçının.
  • Pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler yapın. Bu egzersizler artan kalça ağrılarını hafifletmenize yardımcı olacaktır.
  • Bol bol yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Her gün düzenli olarak yapılan yürüyüşler hem vücudunuzda ödem oluşmasını engelleyecek hem de bel, sırt, kalça ve baş ağrılarınızı hafifletecektir.
  • Bu haftalarda ödem sorunu ile karşı karşıya iseniz beslenme rutininden tuzu ve tuzlu yiyecekleri uzaklaştırın. Aşırı tuz tüketimi vücutta su tutumunu artırır. Ayrıca bol su içerek fazla ödemi vücudunuzdan uzaklaştırabilirsiniz.
  • Belli aralıklar ile baş ağrısı şikâyeti yaşıyorsanız gün içerisinde kendinize zaman ayırarak dinlenmeye çalışın. Bu zaman diliminde mümkünse temiz havaya çıkın ve derin nefes alıp verin.

Kaç Kilo Almalıyım?

Gebeliğin son ayları, anne adaylarının en fazla kiloyu aldığı dönemdir. Her geçen hafta bebeğin ağırlığı artmaya devam eder. Vücutta tutulan su miktarı yükselir. Üstelik iştahınız da bir miktar daha artış göstermiş olabilir. Tüm bu durumlar birleştiğinde bu hafta kaç kilo almanızın ideal olacağını merak edebilirsiniz.

35 haftalık gebelik için doktorların öngördüğü kilo aralığı 11,5-13,5 kg şeklindedir. Fakat her gebelik gibi her hamile de farklıdır ve siz bu kilodan daha azını veya çoğunu almış olabilirsiniz. Her iki durumda da gereksiz endişelere kapılmamalı ve doktorunuz ile bu konuyu görüşerek gerekli önlemleri almalısınız.

Beslenme Önerileri

Hamileliğin diğer haftalarında olduğu kadar 35 haftalık gebelikte beslenme konusu da oldukça önemlidir. Çünkü bebeğin vitamin, mineral ve protein gereksinimi bu haftalarda en üst seviyeye ulaşır. 

Bu dönemde uygulayabileceğiniz beslenme önerileri şunlardır;

  • Bebeğin kas ve kemik gelişimini desteklemek için kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından zengin besinler tüketin. 
  • Az az ve sık aralıklar ile beslenmeye devam edin. Kendinizi uzun süre aç bırakmamaya çalışın.
  • Hamileliğin son ayında hem anne adayının hem de bebeğin demir ihtiyacı giderek artar. Bu nedenle öğünlerde demir içeriği yüksek yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et ve et ürünleri (İyi pişmiş olması şartı ile), yumurta ve kuru baklagilleri mutlaka bulundurun.
  • Demir minerali bakımından zengin beslenemiyorsanız ve demir depolarınız düşükse demir takviyesi almak için doktorunuzla konuşun.
  • Kabızlık ve hemoroid sorununuz devam ediyorsa lifli gıdaları tüketmeye devam edin.
  • Aşırı şekerli, kalorisi yüksek, paketli ve işlenmiş ürünleri tüketmekten kaçının ve kilo kontrolünüzü kendiniz sağlayın. 

Egzersiz Önerileri

Hamilelikte egzersizin önemi oldukça büyüktür. Doktorunuzun da onayı ile herhangi bir engel teşkil edecek durum yoksa ilk trimesterden sonra gebeliğiniz süresince egzersiz yapmaya devam edebilirsiniz.

35 haftalık gebelik egzersizleri ve yapılabilecek fiziksel aktiviteler olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Kegel egzersizleri
  • Hafif tempolu yürüyüş
  • Dans 
  • Nefes egzersizleri ve meditasyon
  • Doğumu kolaylaştırıcı egzersiz hareketleri

Bu dönemde özellikle nefes tekniklerini geliştirmeye yönelik egzersizler tercih ederek kendinizi fiziksel ve psikolojik açıdan doğuma hazırlayabilirsiniz. Yapabileceğiniz hareket ve aktiviteler için dilerseniz öncesinde doktorunuza danışıp fikir alabilirsiniz.

35. Hafta Gebelikte Kontrol Listesi

Hamileliğin 35. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

    • Bebeğinizin odası için eksikler varsa son hazırlıkları yapın.
    • Henüz hazır değilse hastane çantanızı hazırlayın.
    • Gebelik diyabeti gibi bir sıkıntı yaşıyorsanız açlık ve tokluk şekerlerinin kontrol altında olduğundan emin olun.
    • Doğum sonrasında kolaylık sağlaması için buzluğunuza yemeklik hazırladığınızdan emin olun.
    • Kendinize bir doğum planı hazırlayın.

Gebeliğin 35. haftası heyecanın giderek arttığı haftalardan biridir. Doğuma sayılı günler kala miniğinize kavuşacağınız anın hayalini kurarak hamileliğinizin son dönemini keyifle geçirmeye devam edin.

 

gebelikte-34-hafta

36-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

]]>
https://www.bebek.com/35-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/UJrUVzgVFK0 3. Trimester (Üçüncü Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult
36. Hafta Gebelik https://www.bebek.com/36-hafta-gebelik/ https://www.bebek.com/36-hafta-gebelik/#respond Mon, 27 Jun 2022 11:19:48 +0000 https://bebek.com/?p=5544

Hamilelik serüveninde sona yaklaşırken haftalar hızla ilerliyor ve artık 36. haftadasınız. Belki henüz hazırlıklarınız tamamlanmadı, belki doğum için hâlâ vakit olduğunu düşünüyorsunuz, fakat bu haftalar anne adaylarının daha dikkatli davranması gereken haftalardır. Çünkü vücut artık doğuma hazırlanıyorum.

Gebeliğin 36. haftası anne adaylarında ne gibi değişimler yaratıyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.

36. Haftada Bebek

36. haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta bir papaya boyutuna ulaştı.

Minik yavrunuzun ne kadar hızlı büyüdüğünü karnınızın genişlemesinden anlıyor olsanız da bu hafta bebeğiniz neredeyse 2,5 kiloya yaklaşarak büyümeye devam ediyor ve kendini doğuma hazırlıyor.

36. haftada bebeğiniz yağ depolamaya devam eder ve kemikleri giderek daha da sertleşir. Ağırlığı ile beraber boyu da birkaç santimetre daha uzamıştır. Ancak bu büyüme hızı, haftalar ilerledikçe bir miktar azalır.

36 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
36. hafta 2400-2600 46-48

 Bu değerler, 36. haftasında olan bir bebeğin ortalama değerleridir. Sizin miniğiniz doktor kontrolünde daha kilolu veya zayıf, daha kısa veya uzun çıkmış olabilir. Bu gibi durumlarda endişeye kapılmamak ve her bebeğin fiziksel gelişiminde bu tür farklılıklar olmasının normal karşılandığını bilmek gerekir. Fiziksel gelişimde anne ve babanın genetik rolü oldukça yüksektir. Minyon tipli bir aile iseniz yavrunuz da yapı itibari ile yüksek olasılıkla size benzeyecektir.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

36. haftasında olan bir bebeğin vücut sistemlerinin çoğu gelişimini tamamlamış durumdadır. Buna rağmen sindirim, solunum ve kas-iskelet sistemi son hazırlıklarını yapar ve miniğinizin dünyaya geldikten sonra dış ortama kolay adapte olması için ona yeni beceriler katar.

O halde 36 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

  • Sinir Sistemi

Yeni beyin hücrelerinin üretimi bu hafta da devam eder. Bebeğinizin sinir sistemi doğumdan sonra tam performans görev alabilmek amacıyla kendini hazırlar ve sinir hücreleri arasında yeni bağlantılar kurar.

  • Dolaşım Sistemi

Bebeğinizin bu hafta kalp atım hızı dakikada ortalama 110-150 arasıdır.

  • Sindirim Sistemi

Miniğinizin sindirim sistemi neredeyse doğum sonrası hâlini almıştır. Ancak anne karnında ihtiyaç duyduğu tüm besinleri ve bileşenleri göbek kordonu sayesinde plasentadan sağlayabildiği için henüz sindirim sistemi tam anlamıyla aktif değildir. Sindirim sisteminin tam olarak olgunlaşması ise doğumdan çok sonra gerçekleşecektir.

  • Solunum Sistemi

Önceki hafta başlayan ve bebeğinizin solunumuna yardımcı olan sürfaktan maddesinin üretimi bu hafta da akciğerlerde devam eder. Ciğerler neredeyse tek başına solunum gerçekleştirebilecek kadar gelişim göstermiş durumdadır. Miniğiniz anne karnında sık sık ritmik olarak hıçkırarak solunumunu geliştirmeyi sürdürür.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Kemikler bu hafta kalsiyum depolamaya devam eder. Kafa kemikleri hâlâ yumuşaktır ve doğum kanalından rahat geçiş sağlamak için bir süre daha yumuşak yapısını korumayı sürdürecektir. Kaslarının çevresi yağ dokusu ile dolmaya devam eder.

  • Boşaltım Sistemi

Bebeklerin kalın bağırsaklarında biriken ilk dışkıya mekonyum adı verilir. Mekonyum, gebeliğin 36. haftası itibariyle bağırsaklarda toplanmaya başlar. Atıkların dışkı şeklinde kalın bağırsaktan atılması pratiğini yaparak sindirimin yanında boşaltıma da yardımcı olur.

  • Üreme Sistemi

Erkek bebeklerin testislerinin skrotuma inişi eğer henüz tamamlanmamışsa bu hafta iniş gerçekleşebilir.

  • Bağışıklık Sistemi

Gebeliğin 36. haftası da bebeğiniz sizden gelen antikorları kendi bünyesine katmaya devam ederek bağışıklık sisteminin gelişimini sürdürür. Artık birçok enfeksiyona karşı kendini koruyabilecek kadar kuvvetlenen bir bağışıklığı vardır.

36. Haftada Bebeğin Doğumu

Hamilelik ortalama 40-41 hafta süren bir süreç olsa da bazı bebekler bu sürecin son anlarını beklemez ve sabırsız davranarak erken gelmeye karar verebilir. 36. haftada dünyaya gelen bebekler zamanlama nedeniyle hâlâ prematüre olarak tanımlanır. Fakat 36 haftalık bebek birçok sistemi özellikle de akciğerlerin gelişimi büyük oranda tamamlandığı için dış dünyaya rahatlıkla uyum sağlar ve hayatta kalabilir. Kısacası bebeğiniz 36 haftalıkken doğarsa yaşama şansı oldukça yüksektir.

36 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Karnınızda büyüyen yavrunuz artık birçok duyu yeteneğine sahiptir.

36 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün bu hafta öğrendikleri…

  • Göz ve Görme Duyusu

Görme yetisi henüz son hâline ulaşmadı. Göz sinirleri gelişmeye devam ediyor ve odaklanma, net görme gibi yetenekler için kendini hazırlıyor.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Bu hafta bebeğinizin kulakları çok daha keskin duymaya başlar. Onunla konuşulduğunda, müzik dinlenildiğinde, şarkı veya ninni söylendiğinde karnınızda hareket edebilir. Daha önce duyduğu sesleri tanıyabilir.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Emme refleksi tam hızla gelişmeye devam eder. El ve ayak parmaklarını emen minik doğum sonrası anne sütünü emmeye hazırdır. Dilin tat alma becerisi de oldukça ilerlemiştir.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Koku alma duyusu gelişmiş durumdadır.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Son haftalarda derinin üzerindeki lanugo tüyleri neredeyse tamamen dökülmüştür. Vücudunu amniyon sıvısından koruyan mumsu yapılı verniks tabakası da giderek incelir ve yok olur. Bebeğinizin dokunma duyusu sıcak, soğuk gibi ayrımları hissedebilir durumdadır.

36 Haftalık Bebek Hareketleri

Bu dönemde anne adayları bebeklerinin hareketlerinde azalma olduğunu düşünebilirler. Oysaki azalan bebeğinizin hareketleri değil, amniyon sıvısıdır. Sıvı miktarındaki azalma sonucu tekmeler, dönmeler ve çeşitli manevralar daha az fark edilebilir. Ayrıca yeri daraldığı için bebeğin rahim içerisinde eskisi kadar rahat ve serbest bir şekilde hareket etmesi de mümkün olmaz. Bu sebeple 36 haftalık bebek hareketleri bir miktar yavaşlamış olabilir.

36 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Doğumunuza sadece 4 hafta kalmışken kaçıncı ayda olduğunuzu merak edebilir ve “36 hafta kaç aydır?” diye sorabilirsiniz.

36. hafta, hamilelikte 9. ayda olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

36 hafta= 36×7 = 252 günlük

252/30= 8 ay 12 gün

Bu hesaba göre gebeliğinizde 9. ayın içindesiniz.

36 Haftalık Gebelikte Anne

Hamileliğiniz ilerlerken bu hafta hiç olmadığınız kadar ağırlaşmış ve yorgun hissetmeye başlayabilirsiniz. Bir önceki haftalarda yaşanan uykusuzluk, kabızlık, hemoroid, baş ağrısı, kramp, bel, sırt, boyun ağrıları gibi semptomlar birçok hamilede tekrar gün yüzüne çıkar. Tüm bunlara ek olarak farklı semptomlar da yaşanabilir.

36 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

Emzirmeye hazırlık rehberimize şimdiden göz atmanızı tavsiye ederiz: https://www.bebek.com/emzirmeye-hazirlik/

Bedenimde Neler Oluyor?

  • Vajinal akıntı:

    Hamileliğin bazı dönemlerinde hormonların da etkisi ile vajinal akıntıda artış yaşanabilir. Ancak hamileliğin 36. haftası sonrası artan akıntı miktarı, büyük olasılıkla vücudun doğuma hazırlık belirtisidir. Rahim ağzının (serviks) genişlemesi ile akıntının miktarında, renginde ve yapısında değişiklikler meydana gelir. Su gibi, kanlı veya mukuslu akıntı yaşamanız durumunda doktorunuza bilgi vermeniz gerekir.

  • Rahimde baskı:

    haftada bebek yavaş yavaş doğum kanalına doğru ilerlemeye başlayabilir. Doğum kanalındaki bu gelişme, göğüs kafesindeki baskıyı hafifleterek akciğerlerin ve midenin rahatlamasını sağlar. Bebeğin aşağıya inmesi, (Bu olaya karnın aşağı düşmesi veya angajman da denir.) rahim ve pelvik bölgedeki baskı hissini artırır. Bu nedenle kasıklarda veya vajinal bölgede bir ağırlık hissi ortaya çıkabilir.

  • Kolostrum sızıntısı:

    Gebelik hormonları doğum zamanı yaklaştıkça anne adayını hazırlamayı sürdürür. Bu sebeple bu haftalardan itibaren göğüslerde hassasiyet artar, göğüsler eskisinden daha sert olu Bu durumun ana sebebi, süt kanallarının genişlemesi ve göğüslerde ilk süt üretiminin başlamasıdır. Hatta zaman zaman göğüsten süt sızıntısı olması bile normaldir. Bu duruma kolostrum sızıntısı da denir.

  • İdrar kaçırma:

    Vücuttaki metabolik reaksiyonların artması, daha fazla atık madde üretimine ve boşaltım sisteminin daha hızlı çalışmasına sebep olur. Bu duruma günlük su tüketimindeki artış da eklendiğinde daha sık idrara çıkma ihtiyacı ortaya çıkar. Fakat bu haftalarda bebeğin doğum pozisyonuna geçmeye başlaması ile değişen konumu, mesaneye daha fazla ağırlık yükleyerek idrar torbasında ekstra bir baskı oluşturur. Bu da öksürme, hapşırma, gülme gibi reaksiyonlar veren anne adayının idrar kaçırmasına neden olabilir. İdrar tutabilme yeteneği her geçen gün azalma gösterebilir, duruma hazırlıklı olmakta fayda var.

  • Kaşıntı hissi:

    Son haftalarda anne adayının karnı fazlasıyla büyüdüğü için özellikle karın bölgesindeki deri oldukça gerilmiş durumdadır. Bazı gebeler karınları yırtılacakmış gibi hisse Ayrıca incelen üst deri tabakası gerilmeye bağlı olarak kaşıntı hissinin oluşmasına da sebep olabilir.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Ortaya çıkan her yeni belirti, doğum zamanı yaklaştıkça anne adaylarını tedirgin edebilir. Bazı durumlar için mutlaka kadın doğum uzmanına bilgi verilmesi gerekir. Bunun dışındaki bulguların meydana getirdiği sıkıntıları hafifletmek için bazı yöntemleri deneyebilirsiniz. Böylelikle gebeliğin 36. haftası ve sonrasını daha keyifli geçirebilirsiniz.

36 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  1. Bu günlerde idrar kaçırma sorunu yaşamaya başladıysanız daha sık aralıklarla tuvalete gitmeye çalışın ve mesanenin uzun süre dolu kalmasının önüne geçin.
  2. Altınıza kaçırma ihtimaline karşı yedek bir yere gittiğinizde yanınıza yedek çamaşır alın.
  3. Geceleri yatmadan önce mutlaka idrarınızı yapın ve yatmadan önce çok su tüketmemeye çalışın. Bunun yerine tüketmeniz gereken sıvı miktarını gündüz saatlerine bölüştürün.
  4. Kolostrum sızıntısını önlemek mümkün olmasa da kıyafetlerinizin ıslanmasını önlemek amacıyla göğüs pedi kullanmayı deneyin.
  5. Pelvik bölgedeki ağrıları ve rahimdeki baskıyı hafifletmek amacıyla şunları uygulayabilirsiniz:
    -Ilık bir banyo yapın ve suyun sizi gevşetmesini sağlayın.
    -Kalça bölgenizi ve pelvisi rahatlatacak egzersizler deneyin.
    -Masaj yaptırın.
  6. Özellikle cinsel birliktelik sonrası vajinal akıntıda artış ya da kırmızımsı veya kahverengi akıntı fark ediyorsanız doktorunuza bilgi verin ve cinsel birliktelik için uygun olabilecek pozisyonları danışarak fikir alın.
  7. Artan kaşıntı hissini hafifletmek için cildinizi sık sık nemlendirin. Bunun için krem, vücut losyonu ya da bazı organik yağları kullanabilirsiniz. Bu ürünleri geceleri masaj yaparak uygulayıp cildinizin rahatlamasını sağlayın. Ayrıca bol su içerek cildi içten besleyip nem dengesini korumayı da unutmayın.

Kaç Kilo Almalıyım?

Birçok anne adayı son aylarda daha fazla kilo alır. Bu durum hamileleri endişelendirse de normaldir. Bebeğin artan yağ dokusu ve sertleşen kemikleri hem onun hem de sizin kilo alma hızınızı doğrudan etkiler. Ayrıca bebeğin doğum kanalına inmeye başlaması, gebenin midesindeki baskıyı hafifleterek iştah artışına yol açabilir. Peki hamileliğin 36. haftası toplamda almanız gereken ideal kilo nedir?

36 haftalık gebelik için doktorların öngördüğü kilo aralığı 12-14 kg şeklindedir.

Eğer gebeliğin başından bu yana sizin aldığınız kilo miktarı bu aralığın üzerinde ise doktorunuz ile konuşarak bir diyetisyenden yardım almanız gerekebilir. Besin değeri yüksek ve düşük kalorili yiyeceklerden oluşan bir beslenme şekli ile hamileliğin kalan zamanı için kilo kontrolü sağlanabilmesi mümkün olacaktır.

Eğer bebeğinizin gelişimi normal seyrinde ilerliyor ama siz bu kilo aralığının daha altında bir kilo aldıysanız endişe etmemelisiniz. Sizin ve bebeğinizin sağlığı iyi olduğu müddetçe daha az kilo almış olmanın bir önemi olmayacaktır.

Beslenme Önerileri

Beslenme konusu gebeliğin en başından en sonuna kadar önemini korumaya devam eder. Bebeğin kemik yapısı, ciğerleri ve sinir sistemi gelişimini sürdürürken, doğum zamanı yaklaşırken hem annenin hem de bebeğin ihtiyaçları en üst seviyeye ulaşır. 36 haftalık gebelikte beslenme, tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli beslenmeyi gerektirir.

Bu dönemde uygulayabileceğiniz beslenme önerileri şunlardır;

  • Günlük sıvı tüketiminizi artırın. Taze meyve suları, ayran ve bol su içmeye özen göstererek vücudun artan sıvı ihtiyacını karşılayın.
  • Azar azar ve sık aralıklar ile beslenmeye devam edin. Bunun için en ideal beslenme şekli 3 ana öğün ve 3 ara öğünden oluşur.
  • Hazımsızlık, mide yanması ve kabızlık gibi şikâyetleriniz devam ediyorsa tükettiğiniz besinleri seçerken bunları göz önüne alarak tercihte bulunun. Acılı, baharatlı, çok tuzlu veya çok ekşi yiyecekleri listenizden çıkarın.
  • Kızartma, hamur işi, şekerli ve paketli gıdaları tüketmekten kaçının.
  • Demir, kalsiyum ve proteince zengin beslenmeye devam edin.

8. ayınızda nasıl beslenmeniz gerektiğine dair ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/8-ay-gebelikte-beslenme/

Egzersiz Önerileri

Hamilelikte 9. aya gelindiğinde kasların aşırı esnemesi, ödem ve ağrılar anne adaylarının hareket kabiliyetini oldukça zorlar. Bu dönemde yapılacak hafif egzersizler, kasları güçlendirirken ağrıların da azalmasına yardımcı olacaktır.

36 haftalık gebelik egzersizleri ve yapılabilecek fiziksel aktiviteler olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Yarım saati aşmayan tempolu yürüyüşler
  • Yüzme
  • Hamile pilatesi
  • Hamile yogası
  • Nefes egzersizleri
  • Doğumu kolaylaştıran esneme hareketleri

Vücut ağırlığınız arttıkça hareket edebilmek ve spor yapmak daha güç bir hale gelebilir. Ancak hem kolay doğum hem de doğum sonrası hızlı toparlanma süreci için doktorunuzun da uygun gördüğü gebelik egzersizlerini düzenli aralıklarla yapabilirsiniz.

36. Hafta Gebelikte Kontrol Listesi

Hamileliğin 36. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Doğum stresi ve heyecanını yenmek için doğuma hazırlık eğitimi veya kursuna katılın.
  • Doktorunuz bu haftadan itibaren sizi daha sık aralıklar ile görmek isteyebilir. Doktor randevularınızı iyi planlayın ve muayene günlerinizi aksatmayın.
  • hafta için kadın doğum uzmanının istediği tetkikler varsa bunları yaptırmayı unutmayın.
  • Bebek bakımı ile ilgili bilgiler edinin ve emzirme, alt değiştirme, bebek banyosu hakkında kendinizi hazırlayın.
  • Çalışıyorsanız doğum izninizi planlamaya başlayın.

Gebeliğin 36. haftası ile bebeğinizi kucağınıza alacağınız ana bir adım daha yaklaşmış durumdasınız. Son hazırlıklarınızı tamamlamaya ve hamileliğinizin keyfini sürmeye devam edin.

Yenidoğan bakımı ile ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/0-6-aylik-bebek-beslenmesi/

 

 

gebelikte-35-hafta

36. Hafta Gebelik

]]>
https://www.bebek.com/36-hafta-gebelik/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/OrOKXrsuokE 3. Trimester (Üçüncü Üç Aylık Dönem) - Bebek.com nonadult