Hamilelikte Beslenme – Bebek.com https://www.bebek.com Hamilelik, Bebek, Çocuk ve Anne Sağlığı Fri, 05 Apr 2024 13:31:50 +0000 tr hourly 1 https://www.bebek.com/wp-content/uploads/2022/12/cropped-cropped-bebek-favicon-192x192-1-32x32.png Hamilelikte Beslenme – Bebek.com https://www.bebek.com 32 32 Bayramda Hamileler Nasıl Beslenmeli? https://www.bebek.com/bayramda-hamileler-nasil-beslenmeli/ https://www.bebek.com/bayramda-hamileler-nasil-beslenmeli/#respond Wed, 03 Apr 2024 13:32:02 +0000 https://www.bebek.com/?p=13877 Bayramda Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Merhaba sevgili anne adayları, bugün farklı bir konu ile birlikteyiz, umarım ay ay gebelikte beslenme makalelerim sizler için faydalı olmuştur.

Bayramın yaklaştığı şu günlerde gebeler için beslenme alarmı çalmaya başladı. Bayramda anne adayları nasıl beslenmesi gerektiğini, nelere dikkat etmesi gerektiğini, ne yemesi, ne yememesi gerektiğini merak ediyor.

Tüm bu soruların cevapları için makaleyi okumaya devam edin! 🙂

Bayramda Gebeler Ne Yemeli Ne Yememeli?

Bayramda sağlıklı beslenmek ve huzurlu bir bayram geçirmek adına birkaç öneride bulunacağım.

Öncelikle güne bir bardak su ile başlamanızı istiyorum. Daha sonra güzel bir kahvaltı ile kendinizi şımartabilirsiniz.

Bayram İçin Kahvaltı Önerileri;

Bayram sabahı normal bir kahvaltı ile güne başlayabilirsiniz. Kahvaltınızda peynir, zeytin, tam tahıllı ekmek, bol yeşil yapraklı sebzeler, domates, salatalık yer alabilir. Ben kahvaltının mutluluk ile bir ilgisi olmalı diyerek sizler için aşağıdaki kahvaltı alternatiflerini hazırladım.

1. Alternatif

Yulaflı Sabah 🙂

4 yemek kaşığı yulaf

1 su bardağı süt/yoğurt

1 meyve + 2 tam ceviz

2. Alternatif

Avakadolu Sabah 🙂

2 ince tam tahıllı ekmek

Yarım avokado

2 dilim beyaz peynir

Avakado ve beyaz peyniri çatal ile ezip ekmeğinizin üzerine sürebilirsiniz.

3. Alternatif

Smoothie Bowl ile Sabah 🙂 

Mevsim meyveleri ve yoğurt ile hazırlanmış sizi mutlu edecek bir kahvaltı ile güne başlamak hem size hem gebelik hormonlarınıza iyi gelecektir 🙂

Bayramda gün içerisindeki ara öğünlerde ne tükettiğimiz çok önemlidir. Kan şekerini dengelemek adına. Gün içerisinde tükettiğimiz baklava gibi boş enerji kaynaklarının herhangi bir sorun yaratmaması için gün içerisinde antioksidan ve posa alımını artırmak gerekir.

Bu da demek oluyor ki; meyve ve sebzeyi bu dönemde daha çok artırmalıyız. 

Bayramdaki basit şeker kaynağı olan, size sadece boş enerji sağlayan tatlıyı reddetmek, misafirlikte ikram edilen tatlılara hayır demek zor ama sonrasında pişmanlık yaşamamak ve üzülmemek adına bu tür tatlılardan uzak durmanızı öneririm.

Bayramda Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Ne tükettiğimizin farkında olalım. İşte bayramlarda ikram edilen tatlıların kalorileri…

İki dilim baklavadan aldığımız kaloriyi yakmak için dört saat durmadan ev işleri yapmak gerekiyor veya bir buçuk saat ip atlamak..

Kan şekerinde oynamalar meydana gelmemesi adına yanınızda kolaylıkla taşıyabileceğiniz bir mevsim meyvesini ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Meyvenin yanında süt/yoğurt/kefir tüketebilirsiniz.

Sizin de bildiğiniz üzere gebelik döneminde kahve tüketimini kafein içeriği sebebiyle önermiyoruz. Siyah çay, anne adayında çarpıntıya yol açabiliyor ve kansızlık problemini tetikleyebiliyor.

Gazlı içecekler ise tansiyon oynamalarına sebebiyet verebiliyor. Misafirlikte ikram edilen gazlı içeceklerden, çay ve kahveden kola ve benzeri içeceklerden uzak durmanızı öneririm.

Özellikte bayramda yolculuğa çıkacaksanız ödem problemini en aza indirmek adına bol bol su içmelisiniz. Gün içerisinde 2.5-3 litre su içmeye gayret edin.

Sıvı tüketimi sizi ayrıca; idrar yolu enfeksiyonları, erken doğum, solunum yolu enfeksiyonları, kabızlık, ishal gibi pek çok problemden korur.

Gebelik döneminde sıvı alımı hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için çok önemlidir. Gebelik döneminde tüketilebilecek en uygun sıvıları öğrenmek için tıklayabilirsiniz.

Baklava Yerine Sütlü Tatlı Veya Dondurma

Gebelik döneminde kilo kontrolü çok önemlidir.

Gebelik döneminde kaç kilo almanız gerektiğini merak ediyorsanız 1. ay gebelikte beslenme makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Gebelik döneminde fazla kilo alımından kaçınılmalı, ideal vücut ağırlığı korunmalıdır. Bu sebeple bayramlarda misafirlikte ikram edilen veya tatile gidecekseniz tatilde yer alan baklava, çikolata, pasta ve her türlü şerbetli tatlılardan uzak durmanızı öneririm.

Gebelik döneminde bu tür basit şeker içeren besinler kan şekerinizin çok hızlı yükselmesine sebep olacaktır. Ayrıca bu tür besinler gebelik döneminde gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi problemlere de yol açabilmektedir.

Bu tür besinler yerine evde yapılmış az şekerli midenizi yormayacak bir sütlü tatlı veya 1-2 top bitter/sade dondurmayı tercih edebilirsiniz.

Umarım bu makale ile sizlere dokunabilmiş ve aklınıza takılan tüm sorulara ilaç olabilmişimdir.

İyi bayramlar 🙂

Diyetisyen Beyza Uyan

instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

]]>
https://www.bebek.com/bayramda-hamileler-nasil-beslenmeli/feed/ 0
Gebelikte Karpuz Yemenin Faydaları https://www.bebek.com/gebelikte-karpuz-yemenin-faydalari/ https://www.bebek.com/gebelikte-karpuz-yemenin-faydalari/#respond Fri, 25 Aug 2023 10:00:05 +0000 https://www.bebek.com/?p=33052 Hamileliğinizi öğrendiğiniz andan itibaren sizin için her şey bebeğinizle ilgili olmaya başladı. Onun sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için tüm alışkanlıklarınızı, yaşam şeklinizi ona göre ayarlamaya başladınız ve olması gereken de bu. Önceliğiniz hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı olmalı. Sağlıklı bir yaşamın ilk kuralı, sağlıklı beslemektir. Beslenmenizi düzenleyerek daha rahat ve daha sağlıklı bir gebelik sürmeniz mümkün.

Gebeliğinizde hormonlarınızdan ve vücudunuzdaki değişimlerden dolayı yaşadığınız olumsuz etkileri ve zorlukları en aza indirmek istediğinizi biliyoruz. Biz de size bu konuda yardımcı olmak istiyoruz. Bu yazımızda gebelikte karpuz yemenin faydaları nelerdir, yemek neden önemli, çekirdeğinin yararları nelerdir gibi sorularınızı cevaplayacağız. 

Bunlara da bakmak isteyebilirsiniz: Hamilelikte Beslenme

Karpuz 

Karpuz, en sulu meyvelerden bir tanesidir. İçerisindeki su oranı %92’dir. En verimli, sıcak ve ılıman iklimde yetişir. Yaz meyvesidir. 

Karpuz Besin Değeri

100 gram karpuz; 30 kaloridir. 

100 gram karpuzun içerisinde;

  • 7,55 gram karbonhidrat
  • 0,61 gram protein
  • 0,4 gram lif
  • 112 mg potasyum
  • 7 mg kalsiyum
  • 8,1 mg C vitamini
  • 569 iu A vitamini
  • 0,24 gram demir bulunur. 

Hamilelikte Karpuz Yemenin Faydaları

Karpuz; besleyici, enerji verici, vücudu canlandırıcı bir meyve olduğu için gebelik döneminde tüketilmesi gereken meyvelerin başında gelir. A vitamini, B6 vitamini ve C vitamini bakımından zengindir. 

Karpuz yemenin vücudunuza ve bebeğinize faydaları nelerdir, birlikte bakalım.

  • Sabah bulantılarını azaltır.

Bulantılarınız, hamileliğinizi henüz öğrenmediğiniz dönemde başlamış olabilir. Günün başlangıcında bir dilim karpuz veya bir bardak karpuz suyu serinlemenize yardımcı olur. Bunun yanında besleyici olması ve içinde barındırdığı vitaminleriyle gününüzün daha enerjik geçmesini sağlar. 

  • Mide yanmalarını ve ekşimelerini rahatlatır.

Hamilelikte mide yanmaları çok sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Bu durumdan şikayet ediyorsanız size anında iyi gelecek bir çözüm öneriyoruz! Serin bir dilim karpuz, mide ve yemek borunuzu yatıştırıp sizi rahatlatır. 

  • El ve ayaklardaki şişmeleri hafifletir. 

Ödem, hamileliğinizde sizi zorlayabilecek bir sorundur. Hamilelik döneminde genellikle anne adaylarının ellerinde ve ayaklarında şişmeler oluşur. Karpuz, yüzde 92’si su olan bir meyvedir. Bu nedenle karpuz tüketmeniz, kas ve damarlarınızdaki tıkanıklıkların temizlenmesine yardımcı olur ve ödem oluşumunu önler.

  • Dehidrasyonu (Susuzluk) önler. 

Hamilelikle ilgili tüm şikayetlerinizde önerilen rahatlatıcı çözümlerden bir tanesi, sıvı tüketiminizi arttırmanızdır. Dehidrasyon problemi için de önerilen şey, bol sıvı tüketimidir. 

Dehidrasyon, hamilelikte çok önemlidir. Çünkü, erken doğuma neden olabilecek kasılmalar olabilir. Karpuzun, vücudunuzun ihtiyacı olan suyu karşılamanız için lezzetli ve keyifli bir seçenek olduğunu unutmayın.

  • Kasılmalardaki krampları azaltır. 

Hamileliğinizde vücudunuzda olan değişikliklerin sizi zorladığını, yaşadığınız ağrıların sizi kaygılandırdığını biliyoruz. Bunların normal ve hormonlarınızdan kaynaklandığını siz de artık biliyorsunuz. Bir porsiyon karpuz, kas kramplarınızın rahatlamasına yardımcı olup ağrılarınızın hafiflemesini sağlar.

  • Kemik sağlığını koruyucudur.

İçerisinde bulunan likopen kemik sağlığınız için, en önemlisi bebeğinizin kemik gelişimi için çok etkilidir. Ayrıca likopenin kansere yol açan doku hasarlarını önlemede çok faydalı olduğu bilinir. 

  • Kabızlık ve hazımsızlığa iyi gelir. 

Karpuz içerisinde bol miktarda lif bulunduran bir meyvedir. Lif, sindirim sistemi için olmazsa olmazdır. Hamilelik döneminde anne adaylarının çoğu kabızlık sorunu yaşarlar. Karpuz tüketmeniz, bağırsaklarınızı hareketlendirip sizi rahatlatır.

  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Gebeliğinizde sağlığınızın iyi olması, minik yavrunuzun gelişimi için birinci şarttır. Sağlığınızı koruyabilmeniz için de bağışıklık sisteminizin güçlü olması gerekir. 

Bağışıklığınızı güçlendirmeniz için tüketebileceğiniz gıdaların başında karpuz gelir. Çünkü bu meyve, likopen bakımından zengin ve yüksek oranda antioksidan özelliğine sahiptir. Vücuttaki toksinlerin hasarlarını önlemek için karpuz iyi ve ferahlatıcı bir seçenektir.

  • Hamilelik lekelerinin giderilmesine yardımcıdır. 

Hamilelik lekeleri, gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının olmasını istemediği ciltteki renk farklılıklarıdır. Estetik anlamda anne adaylarını rahatsız eden bu duruma karpuz iyi bir önleyicidir. Karpuzdaki su ve lifler, bağırsak hareketlerini ve yiyecek sindirimini kolaylaştırır. Bu durum cilt dokusunun iyileşmesini ve vücudun temizlenmesini sağlar. 

Cildinizin temiz, canlı ve nemli olması için, karpuz tercih edebileceğiniz bir meyve.

  • İdrar yolu enfeksiyonunun temizlenmesine yardımcı olur.

İdrar yolu enfeksiyonu, gebelik döneminde anne adaylarının sıkça yaşadığı ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek bir rahatsızlıktır. Boşaltım sisteminin en iyi ilacı sudur. Bakterilerin atılması için hekimlerin ısrarla önerdiği şey, sıvı tüketiminin arttırılmasıdır. Karpuz, yüzde 92’sinin su olması ve antibakteriyel özelliği ile iyi bir sıvı seçeneğidir. İdrar yolunuzun temizlenmesinde karpuz, sıvı tüketiminizi arttırmanıza yardımcı olacak lezzetli bir besindir. 

  • Bebeğinizin kemik gelişimi için mineral deposudur.

Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için çok dikkatli bir şekilde beslendiğinizi biliyoruz. Karpuz, kalsiyum ve magnezyum mineralleri bakımından yüksek bir meyvedir. İçerisindeki kalsiyum ve magnezyum bebeğinizin kemik gelişimi için çok faydalı bir seçenektir. Bebeğinizin sağlıklı kemik gelişimi için gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. 

  • Göz sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. 

Karpuzun içerisinde bulunan beta-karoten antioksidanı A vitaminine dönüşür. A vitamini, göz sağlığı için oldukça gerekli bir vitamindir. Göz sağlığınızı korumak, güzel bir görüşe sahip olmak için size karpuz yemenizi öneriyoruz. 

Peki bu kadar faydalarından bahsettiğimiz besinin zararları var mı, varsa neler?

Hamilelikte Karpuz Tüketiminin Zararları

Uzun uzun karpuzun faydalarından bahsettikten sonra, bir de zararlarına göz atalım dedik. Yediğiniz besinleri ne kadar faydalı olursa olsun dengeli bir şekilde tüketmelisiniz. Her şeyin fazlası zarar verebilir, bunu unutmayın. 

Evet, karpuzun da fazla tüketiminin bazı riskleri olabilir. 

  • Karpuzu yemekten sonra tok karnınıza tüketirseniz hazmetmeniz vücudunuz için zor olabilir. İçeriğinde bulunan früktoz şişkinlik ve gaz oluşumuna neden olur. 
  • En çok dikkat etmeniz gereken şey de karpuz seçimidir. Karpuzun yetiştirilme şartlarının doğal olması çok önemlidir. 
  • Kullanımında taze kalması ve saklama koşullarının iyi olması tüketiminden sonra size zararlı olmaması için dikkat etmeniz gerekir. 
  • Fazla karpuz tüketimi kan şekerinizi arttırabilir. Bilinen bir şeker hastalığınız varsa doktorunuza danışmadan karpuz tüketmemelisiniz. 
  • Aynı zamanda fazla karpuz tüketimi, gebelik şekerinin yani gestasyonel diyabetin ortaya çıkmasına sebep olabilir. 
  • Sıvı tüketimi genellikle önerilen bir şeydir ancak fazla tüketildiğinde vücut için gerekli temel besinlerin fazla olarak atılmasına da neden olabilir. Bu nedenle su oranı yüksek olan bu meyvenin aşırı tüketimi temel besinlerin dışarı atılmasına neden olabilir. 

 “Gebelik Döneminde Beslenme” adlı yazımıza da göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. 

]]>
https://www.bebek.com/gebelikte-karpuz-yemenin-faydalari/feed/ 0
Gebelikte Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Besinler https://www.bebek.com/gebelikte-kesinlikle-tuketilmemesi-gereken-besinler/ https://www.bebek.com/gebelikte-kesinlikle-tuketilmemesi-gereken-besinler/#respond Sat, 15 Jul 2023 10:00:20 +0000 https://www.bebek.com/?p=29792 Merhaba sevgili anne adayları,

Bu yazımızda gebelik dönemi beslenmenizi tümüyle etkileyecek besinlerden bahsedeceğiz. Hamilelikte bazı besinler hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin gelişimini tehdit altına alabilir. Gebelik dönemizde bu besinleri beslenme düzeninizin dışında tutarak sağlıklı bir süreç geçirmek için bugünkü yazımıza mutlaka göz atmalısınız

Gebelikte Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Besinler

Hamilelik Döneminde İşlenmiş Et Ürünleri

Sucuk, salam, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünleri her ne kadar ısıl işlemden geçtiği için mikroorganizma riski ortada kalksa da yüksek tuz ve buna bağlı sodyum içeriği yüksektir. Fazla sodyum gebelik döneminde yüksek tansiyon ve böbrek problemlerine yol açabilir.

Gebelik Döneminde Dip Balıkları

Balık Omega 3 ve Omega 6 doymamış yağ asitleri eşsiz bir besin olması sebebiyle gebelik döneminde açısından balık tüketilmesi oldukça yararlı olacaktır. Fakat her balık çeşidi gebelik döneminizde tüketebilmeniz açısından uygun değildir.

Özellik dip seviyelerde yaşayan balıklar, midye gibi kabuklu deniz ürünlerinde ağır metal ve cıva riski yüksektir ve tüketilmesi halinde plasentaya geçerek bebeğinizin sinirsel gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Dip balıkları yerine daha yüzeyde yaşayan hamsi, istavrit, palamut, uskumru gibi balıkları taze şekilde güvenle tercih edebilirsiniz.

Hamilelik döneminde tüketebileceğiniz balıklarla ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıya tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz.

Hamilelikte Zararlı Olan Balıklar: https://www.bebek.com/hamilelikte-zararli-olan-baliklar/   

Gebelik Döneminde Yeşil Çay ve Ada Çayı

Bazı bitki çaylarını hem kafein içermesi hem de rahim iç yapısını bozması sebebiyle gebelik döneminde önermiyoruz. Bu süreçte bahsettiğimiz özellikleri gösteren yeşil çay ve ada çayını tüketmemeniz gerekir. Melisa, papatya, ıhlamur gibi sindirim problemlerinizi giderecek sakinleştirici çayları tercih edebilirsiniz.

Gebelikte tüketimiyle ilgili dikkat etmeniz gereken bitki çaylarıyla ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Gebelikte Bitki Çaylarına Dikkat: https://www.bebek.com/gebelikte-bitki-caylarina-dikkat/

Gebelik Döneminde Çiğ Besinler 

Mikroorganizma içerme riski sebebiyle çiğ et, yumurta, pastörize edilmemiş çiğ süt ve bu sütten yapılmış peynir, yoğurt gibi ürünler kesinlikle tüketmemeniz gerekiyor. Çiğ besinlerdeki enfeksiyon riski hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için bir tehdittir.

Hamilelikte Nelerden Uzak Durulmalı? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Gebelik Döneminde Kafein

Gebelikte fazla kafein tüketimi, bebekte kalp atım hızını artırabilir ve solunum aktivitelerinde değişikliğe sebep olabilir. Hamilelik sürecinde kafein tüketiminizi günlük 200 mg’ı geçmeyecek şekilde sınırlandırmanız gerekir. Günde 2 fincan türk kahvesi veya 1 kupa filtre kahve günlük kafein limitinizi doldurmaktadır.

Hamilelik Döneminde Ciğer

Karaciğer A vitamini açısından çok çok zengin bir besindir. Aşırı A vitamini alımı gebelikte doğum risklerini artırdığı ve bebeğin gelişimini olumsuz etkilediği için bu süreçte karaciğer tüketmemelisiniz.

Gebelik Döneminde Meyan Kökü 

Yapılan araştırmalara göre gebelik döneminde fazla miktarda meyan kökü tüketen annelerin bebeklerinde davranış bozukluğu ve IQ düşüklüğüne yol açtığı görülmüştür.

Meyan kökünde bulunan glisirizin etken maddesinin bebeğe kortizol geçişini uyardığı ve bunun sonucu olarak çocukluk döneminde zihinsel gelişimin etkilendiği görülmüştür.

Gebelik Döneminde Meyve Suyu 

Yüksek şeker içeren besinler gebelik sürecinde kilo alımının kontrolünü zorlaştırmaktadır. Özellikle meyve sularının hazırlanış aşamasında 3-4 porsiyon taze meyve kullanıldığından gereğinden fazla meyve tüketimi söz konusudur.

Aynı zamanda meyve suyu, şekerli ve asitli içecek glisemik indeksi yüksek olduğundan kan şekerinizi kısa sürede yükseltir. Bu dönemde meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih etmenizi, şekerli içecekler yerine maden suyu, ayran, kefir gibi sağlıklı tercihler yapmanızı öneriyoruz.

Gebelik Döneminde Şekerli Besinlere Dikkat!

Bu dönemde kilo alımınızın kontrolünü sağlamak için şekerli içeceklerde olduğu gibi şeker içerikli besinleri de mümkün olduğunca sınırlı tüketmeniz gerekmektedir. Tatlı isteğinizi bastırmak için ara öğünlerinizde kuru ve yaş meyveler tüketebilir, süt ve yoğurdun üzerine tarçın ilave edebilirsiniz.

Sorularınızı yorum kısmında bize iletebilirsiniz

Sağlıklı günler.

Seray Tekin

ebebek’in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı

]]>
https://www.bebek.com/gebelikte-kesinlikle-tuketilmemesi-gereken-besinler/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/-ToItT0Xfa0 Hamilelikte Beslenme - Bebek.com nonadult
Gebelik Dönemi için Ödem Atıcı Besinler https://www.bebek.com/gebelik-donemi-icin-odem-atici/ https://www.bebek.com/gebelik-donemi-icin-odem-atici/#respond Thu, 30 Mar 2023 13:26:38 +0000 https://www.bebek.com/?p=49404 Herkese merhabalar,

Gebelik döneminde anne adaylarının yaşadığı en sık problemlerden biri de ödem problemi…  Peki ödem nasıl oluşur? Gebelik Döneminde Ödem atıcı besinler nelerdir? Nelere dikkat edilmelidir? Gelin, beraber imceleyelim.

Ödem Nasıl Oluşur?

Hamilelik sırasında vücuttaki kan miktarı %50’sinden fazlaya ulaşır. Artan su tüketimi ile birlikte damarlardaki sıvı miktarı artar ve bu da genişlemeye yol açar. Fakat bu genişlemenin miktarı artan sıvı hacmini tamamen karşılayamadığı için fazla sıvı, dokuların arasındaki hücrelerde birikir; bu duruma da ödem oluşur.

Hamilelik döneminde ödem probleminin yaşanmasının diğer bir nedeni de sağlıksız beslenme alışkanlıkları olabilir. Doğum sonrası dönemde de annelerin beslenme alışkanlıkları ödem probleminde doğrudan etkilidir.

Anneler yeterli ve dengeli beslenmelidir. Gün içinde 2-3 saat arayla ortalama 6 öğün yemek anneyi uzun süre aç bırakmayacağından metabolizmayı hep aktif tutarak dengeli bir durum yaratır.

Zamanında ve düzenli beslenmek ödemi ve dolaşım bozukluğunu engellemektedir.

Ödem Atıcı Besinler Nelerdir?

Ananas

Bromelain enzimi sayesinde vücudundaki fazla sıvının atımına yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre bromelain vücutta ödemin yani fazla suyun emilimini ve atımını artırıyor.

Nar

Antioksidan bakımından zengin nar, içerisindeki enzimler sayesinde ödem attırıcı özelliğe sahiptir.

Yaban Mersini

Yaban mersini idrar yolu enfeksiyonlarını giderir ve idrar söktürür. Ödem söktürürken potasyumu yok etmez, bu çok önemli bir özelliktir. Yaban mersini antioksidan özelliği sayesinde ise idrar kesesini temizler ve sağlıklı tutmaya çalışır.

Muz

İçerisindeki potasyumla gebelikle oluşan ödemi atmanıza yardımcı olur.

Kivi

Kivinin yapısında bulunan pektin vücuttaki toksinleri temizlerken gebelik döneminde sık görülen ödem probleminin en aza indirilmesinde yardımcı olur.

Turp

Yüksek miktarda potasyum ve folat içeren turp, vücuttaki elektrolit dengesini kurarak ödemin atılmasına yardımcı olur. Gaz probleminiz yoksa hafta 1 kez haşlanmış şekilde turp tüketebilirsiniz.

Ödem atmak denilince sizin için çok güzel bir önerimiz var!

Doğum sonrası için ödem atıcı çay tarifimizi denemeyi unutmayın.

Malzemeler:

  • 2 ince dilim limon
  • 1 orta boy yeşil elma
  • 1 kabuk tarçın
  • 1 tatlı kaşığı rezene çayı
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 litre su

Yapılışı:

Limon, yeşil elma, tarçını kaynatın. Ocağın altını kapatıp rezene ve kimyonu ekleyin ve 10 dakika demlenmeye bırakıp süzün. Afiyet olsun.

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Sevgiler.

Seray Tekin

Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı

Instagram: https://www.instagram.com/dytseraytekin/

]]>
https://www.bebek.com/gebelik-donemi-icin-odem-atici/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/yaQ_deZdZo0 Doğum Sonrası Ödem Atıcı Çay nonadult
7 Aylık Bebek Beslenmesi https://www.bebek.com/7-aylik-bebek-beslenmesi/ https://www.bebek.com/7-aylik-bebek-beslenmesi/#respond Fri, 30 Dec 2022 17:00:23 +0000 https://www.bebek.com/?p=13723 7 Aylık Bebek Beslenmesi

Herkese merhaba! Hamilelik serüveninizin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız ve özenle büyütüyorsunuz. Kendimi sizin serüveninize tanık olmuş gibi hissediyorum, siz de öyle hissediyor musunuz?

Şimdi ise bebeğiniz 7 aylık!

Gelin birlikte bebeğinizin beslenmesinin nasıl olması gerektiğini öğrenelim 🙂

Öncelikle, bebeğinizin o minik midesine girecek her kalorinin çok önemli olduğunu unutmamanızı istiyorum.

7 Aylık Bebekte Emzirme Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

7 aylık bebek beslenmesinde de 6 aylık bebek beslenmesinde olduğu gibi ana öğün anne sütü, ara öğünler ek gıda şeklinde olmalıdır.

Bebeğinizin alacağı günlük enerjinin %50’sinden fazlası anne sütünden gelmelidir.

7. ay bizim için çok önemlidir. Çünkü, bebeğinizin size bağlanma dönemi bu ayda başlar. Anne ile bebeği iç içe en çok 7. ayda görürüz. Bu dönemlerde anneye çok yapışıklılık, sık sık emme ihtiyacı görülebilir.

Bu durumda siz emzirme düzeninizi bozmadan aynı zamanda da bebeğinizi üzmeden bu dönemi atlatmaya çalışmalısınız.

Bebeğiniz 6. aydan sonra beyin gelişimi izin verir ve kendi kendine sakinleşmeyi öğrenmeye başlar. Bu dönemde her sakinleşmek istediğinde emzirirseniz kendini sakinleştirmeyi öğrenememeye başlarlar.

7 Aylık Bebek Beslenmesinde Öğün Sayıları ve Beslenme Sıklıkları

7 Aylık Bebek Ne kadar Yemeli?

merak ediyorsunuz değil mi? 🙂 Hadi gelin birlikte inceleyelim.

7 aylık bebek beslenmesinde anne sütünün bebeğinizin ana öğünü, ek gıdaların ise ara öğünü olması gerektiğini söylemiştik.

6. aydaki gibi, 7 aylık bebeklerde anne sütüne ek olarak günde 2-3 öğün ek gıdalardan gelmelidir.

Bebeğinizin midesi bebeğinizin yumruğu kadardır.

7 Aylık Bebek Neler Yiyebilir?

6 aylık bebek beslenmesi makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz. Makaleye ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/6-aylik-bebek-beslenmesi/

6. aya ek olarak:

Yumurta

7. ayda bebeğinize ilk hafta 1/8 yumurta sarısı verebilirsiniz. İkinci hafta ise bebeğinizin durumuna göre 1/4’e çıkabilirsiniz. Yavaş yavaş miktar attırılarak bir tam yumurta sarısına çıkabilirsiniz.

Yumurta beyazı, çok yüksek oranda alerji potansiyeline sahip olduğu için 10-12. aylardan önce verilmez. Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli proteindir. 

Bebeğinizin beslenmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir.

Yumurta sarısı tam haşlanmalı, çiğ bırakılmamalıdır. Yumurtada aşırı pişirme sonucu oluşmuş yeşilimsi halka olan yumurtalar bebeğe verilmemelidir.
Öneri! Bebeğiniz yumurta yemiyorsa, doktorunuza da danışarak, muzun içine minik bir miktar yumurta sarısı karıştırabilirsiniz.

Peynirler

Kemik gelişimi ve güçlü dişler için kalsiyum çok önemlidir. Peynir iyi bir kalsiyum ve protein deposudur.

7. ayda bebeğinize küçük bir miktar peynir verebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta peynirin tuzsuz ve yumuşak olması. 

Lor peyniri bebeğiniz için oldukça besleyici bir tercih olabilir.

Bebeğinize evde kendiniz de besleyici, sağlıklı bir peynir yapabilirsiniz.

Sebze Çorbaları

6. aylarda denediğiniz alerji reaksiyon riski yüksek olmayan tüm mevsim sebzelerden uyumlu tatlar çıkararak bebeğiniz için sebze çorbaları yapabilirsiniz.

Domates, karnabahar, pırasa, bamya, patlıcan ve bakla alerji potansiyeli yüksek sebzelerdir.

Bebeğiniz İçin Sebze Çorbası Tarifi;

  • 1 küçük patates
  • 1 küçük kabak
  • 1 küçük havuç

Tüm malzemeleri küçük bir tencereye küçük küçük doğruyoruz. Biraz su ve bol sevgi ilave edip

7-aylik-bebek-sebze-puresi

kaynamaya bırakıyoruz. Sebzeler yumuşayınca ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra süzgeçten geçirip eziyoruz.

Tahıllar

Tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, pirinç ve pirinç unu gibi gıdalara başlanabilir. Ekmek içi yemeklerle beraber ya da kahvaltılarda verilebilir. Pirinç unundan muhallebi yapabilirsiniz.

Size bu konuda bir önerim var. 7. aydan sonra yüksek besin değerleri ve lezzetli tadıyla Hammm bebek makarnasını bebeğinize gönül rahatlığı ile verebilirsiniz. Geleneksel, doğal ve sağlıklı. Ayrıca iki farklı lezzet seçeneği mevcut.

Hammm bebek makarnasına kolay ulaşabilmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

https://www.e-bebek.com/search?text=hammm+makarna

Muhallebi

Bebeklerin büyük çoğunluğu muhallebiye bayılır. 7. aylarda bebeğinize çeşitli muhallebiler verebilirsiniz. Bebeğiniz muhallebiyi çok kolay sindirir ve alerji riski düşüktür.

Dikkat etmeniz gereken nokta, muhallebinin içerisine şeker koymamak. 6. aya kadar bebekler anne sütünden alması gereken şekeri, tuzu alırlar.

6. ayı geçip katı gıdalara, tamamlayıcı beslenmeye başlayan bebekler için ise yedikleri besinlerin içindeki şeker ve tuz miktarı onlar için yeterli olacaktır.

Bunun dışında yemeğe ek olarak eklenen tuz ve şeker bebeğinize zarar verecektir.

1 yaşından önce inek ve keçi sütünün yasaklı olduğunu söylemiştik.

1 yaş öncesi yasak besinleri öğrenmek için aşağıdaki linke tıklayıp makalemizi inceleyin.

Bu sebeple bebeğiniz için yaptığınız muhallebiyi anne sütüyle veya devam mamasıyla yapmanızı öneririm.

Devam mamalarının hangisini kullanmanız gerektiğini, bebeğinizin gelişimini takip eden doktorunuza danışabilirsiniz.

Muhallebi miktarını da ilk gün diğer besinlerde olduğu gibi 1 çay kaşığı, ikinci gün 1 tatlı kaşığı, üçüncü gün ise 1/2 çay bardağı olarak vermeli ve üç gün kuralını denemelisiniz.

Bebek Muhallebisi Nasıl Yapılır?

Anne Sütlü Bebek Muhallebisi

Kaynamış ılımış suya, 2 yemek kaşığı pirinç ununu karıştır. Hafif pişir, kıvamı tutunca ocaktan al ve bebeğin için bir mucize olan anne sütünü ilave et. Muhallebimiz hazır 🙂

Mamalı Bebek Muhallebisi

Kaynamış ılımış suya 2 yemek kaşığı pirinç unu karıştır. Hafif pişir ve kıvamı tutunca ocaktan al. Soğuyunca doktorunuzun önerdiği mama eklenir ve muhallebimiz hazır 🙂

Meyveli Bebek Muhallebisi

Kaynamış ılımış suya 2 yemek kaşığı pirinç unu karıştır. Hafif pişir ve kıvamı tutunca ocaktan al. Soğuyunca doktorunuzun önerdiği mama ve ayına uygun mevsim meyvesini cam rendele ve  eklenir ve muhallebimiz hazır 🙂

Kendi Kendini Besleme

Kendi Kendini Besleme (Baby Led Weaning)

Kendi kendini besleme (BLW) yöntemi, bebek liderliğinde beslenme demektir.

Baby led weaning, yavaş yavaş ek besinler yemeye başlayan bebeklerinizin başında bekleyip, diş damak yapısına uygun ek gıdaları küçük parçalara ayırarak bebeğinizin önüne koyup kendi kendine yemesine izin verir.

BLW yöntemi ile bebeğin yeme becerisi gelişir.

Bebek ek besinlere başladığında, katı gıdalarla kolaylıkla başa çıkabilir. Onları kavrayıp kendi kendine ağzına götürebilecek beceriye sahiptir. Fakat ek gıdalara 4-6 ay arasında başladıysa bebek kendi kendine beslenmekte oldukça zorlanır.

BLW yöntemini uygularken, sürekli bebeğinizi gözlemlemeniz, yardıma ihtiyacı olduğunda neyi ne şekilde yemesi gerektiğini ona göstermelisiniz. Bu yöntemi uygularken bebeğinizin zorlandığını gözlemlerseniz, bebeğinize biraz süre tanımanızı öneririm.

Öncelikle sevdiği ve yutması kolay besinler vererek bebeğinizin alışma sürecini kolaylaştırabilirsiniz.

Bu yöntem çok başarılı ama uzman ellerde yapılması gereken bir yöntem eğer anne korkuyorsa kesinlikle bu yöntemi önermiyoruz.

BLW yönteminin temelinde aslında çok güzel bir felsefe yatıyor. Bebeğinizin 1 yaşına kadar olan süreçte amaç bebeğin karnını doyurmak değil, bebeğin yiyeceklerle tanışmasıdır.

BLW yöntemi, bebeğin o yiyeceği tatmasını, koklamasını ve dokunmasını amaçlıyor.

BLW yönteminde, bebeğinizin ilk günden, besini önüne koyar koymaz hart, hurt ısırıp yemesini beklemeyin.

Koyduğunuz yemeklerin %90’ı yere inecek, mıncıklanıp ezilecek belki kulağından yumurta parçası, parmaklarının arasından yeşil mercimekler çıkacak. Bu dönemde sizin sabırlı olmanız gerekiyor.

2004 yılında yapılan The American Dietetic Association’da yayınlanan çalışmada 4 aydan 24 aya kadar çocuklar izlenmiş. Kendi kendini besleyen bebeklerin, kendini beslemeyenlere göre daha fazla enerji verici ve besleyici yiyecekler yediği tespit edilmiştir.

Bebekler aynı zamanda kalori, protein, karbonhidrat, yağ, çinko, magnezyum, B vitamini gibi alım açısından karşılaşırıldığında bu değerler, kendi kendini besleme yani BLW yöntemi uygulayan bebeklerde daha yüksek çıkmıştır.

BLW yöntemi nedir? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

 

Sevgiler.

Diyetisyen Beyza Uyan

Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

]]>
https://www.bebek.com/7-aylik-bebek-beslenmesi/feed/ 0 https://www.youtube.com/embed/j3BCSUGxuUc Hamilelikte Beslenme - Bebek.com nonadult
Hamilelikte Kaçınmanız Gereken Zararlı Alışkanlıklar https://www.bebek.com/hamilelikte-kacinmaniz-gereken-zararli-aliskanliklar/ https://www.bebek.com/hamilelikte-kacinmaniz-gereken-zararli-aliskanliklar/#respond Fri, 21 Oct 2022 10:00:31 +0000 https://www.bebek.com/?p=41305 Anne adaylarının hamilelik dönemini sağlıklı ve huzurlu geçirebilmesi bazı alışkanlıklarından kaçınması gerekir. Çünkü bu dönemden sonra en fazla istenen şey bebeğin sağlıklı bir şekilde doğmasıdır.

Bebeğin sağlıklı bir şekilde doğması için de anne adayının dikkat etmesi gereken hususlar vardır.

Diğer yandan kulaktan dolma öneriler ile anne adayının ve bebeğin sağlığı olumsuz yönde etkilenebilir. Kötü alışkanlıklardan kurtulmak ve kulaktan dolma bilgileri bertaraf etmek istiyorsanız doğru adrestesiniz.

Anne ilgisi ve uzman bilgisi sayesinde bu dönemi oldukça sağlıklı ve huzurlu bir şekilde geçireceksiniz. 10 madde ile hamilelik dönemindeki kötü alışkanlıkları ortadan kaldıracağız.

Sigara ve Alkol Tüketiminden Uzak Durun

Hamilelik dönemlerinde sigara içmek bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Çünkü sigaradaki nikotin ve kanserojen maddeler tüketim sırasında bebeğe geçebilir. Bu nedenle bebekte gelişme geriliği görülebilir. Aynı zamanda erken doğum, düşük ve ölü doğum gibi risklerde meydana çıkabilir.

Alkol kullanımı da bebekte ciddi tehlikelere yol açabilir. Alkol tüketimi sebebiyle bebeğin yüzünde anormallikler görülebilir.

Fetal alkol sendromuna neden olunabilir ki bu da gelişim yavaşlığını beraberinde getirir. Bu nedenle hamilelik döneminde sigara ve alkol tüketiminden kaçının.

Kahvede Aşırıya Kaçmayın

Hamilelik döneminde kahve içmenin de bazı götürüleri vardır. Bu dönemde içilen kahve kan basıncını ve nabız atış sayısını artırıyor. Bu dönemde zaten artan bu değerler kahve ile daha da artabiliyor. Bu bebeğe de yansıyor ve bebeğin uyku düzenin de problemler görülüyor.

Ayrıca kahve tüketiminden dolayı bebeğin idrar miktarı da yükseliş gösteriyor. Bu nedenle de sıvı kaybı meydana geliyor. Bu nedenle kahve ve kahve gibi kafein barındıran içeceklerin tüketiminden olabildiğince kaçınmaya çalışın.

Çay tüketimine de dikkat etmelisiniz. Bazı bitki çaylarının erken doğuma sebebiyet verebileceği bilinmektedir. Bu nedenle tüketilecek bitki çayı mutlaka doktor tarafından onaylanmalıdır.Hamilelikte Kaçınmanız Gereken Zararlı Alışkanlıklar

Hatalı Beslenmekten Kaçının

Bu noktada özellikle de bazı balık çeşitlerinin tüketiminden kaçının. Köpek balığı, orkinos, kılıç balığı gibi büyük deniz hayvanlarında civa miktarı yüksektir. Bu yüzden bu tür balıkların yenmesi zehirlenmelere yol açabilir.

Onların yerine küçük balıkları tercih edebilirsiniz. Ayrıca salam ve sosis gibi yiyeceklerin tüketiminden de kaçının. Bu tür ürünler toksik maddeler barındırdığı için bebekler için de sorun teşkil edebilirler.

Bol şekerli veya tuzlu besinler tüketmekten de kaçınmalısınız.Hamilelikte Kaçınmanız Gereken Zararlı Alışkanlıklar

İlaç Kullanımına Dikkat Edin

Anne adayları özellikle de ilk 3 ay için ilaç kullanımına oldukça özen göstermelidir. Bu dönemde mutlaka doktor tavsiyesi dinlenmeli. Onun önermediği ilaçlar tüketilmemelidir.

Bilinçsiz şekilde kullanılan ilaçlar geri dönüşü olmayan sorunlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle bu konuya oldukça dikkat etmelisiniz.

Hamam ve Sauna

Hamam ve sauna gibi alışkanlıklar vücut sıcaklığını artıracağından sakıncalıdır. Aynı şekilde çok sıcak su ile banyo yapmak da sakıncalıdır. Bu tür alışkanlıklarınızdan uzak durmalısınız.

Bu tarz ortamlar tehlikeli olabiliyor. Örnek olarak tansiyonunuz düşebilir ve bayılabilirsiniz. Bu da bebekte sorunlara yol açabilir. Su sıcaklığının 37 dereceyi geçmediği ortamlarda temizlik ihtiyacınızı görebilirsiniz.

Spor Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin

Hamilelik öncesinde bir spor alışkanlığınız var ise bunu tekrardan gözden geçirin.

Mutlaka bu spor alışkanlığının hamileliğiniz için bir sorun teşkil edip etmeyeceğini öğrenin. Bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz.

Atlama, zıplama, tırmanma, ata binme ve ağır antrenman programları hamilelik döneminde önerilmez. Bu tarz alışkanlıklara bu dönem boyunca ara verin.

Diğer yandan hamilelik döneminde hareketsiz kalmamaya da özen gösterin. Hareket etmek kan akışını hızlandırır. Bu da bebek için oldukça önemlidir.Hamilelikte Kaçınmanız Gereken Zararlı Alışkanlıklar

Bilgisayar ve Cep Telefonu Kullanımınıza da Dikkat Etmelisiniz

Hamilelik döneminde bilgisayar ve cep telefonu kullanımınızı sınırlamalısınız. Elektromanyetik yüzünden bu cihazların kullanılması bebek için problemler teşkil edebilir.

Uzun saatler bilgisayara bakmak iskeletiniz için de sorunlar teşkil edebilir. Bu nedenle kas spazmı ve ani bel ağrıları yaşayabilirsiniz.

Cep telefonlarını da çok yakınızda tutmayın. Zorunlu olmadıkça kullanım sürelerini de azaltın.

Temizlik ve Kozmetik Ürünlerin Kullanımına Dikkat Edin

Hamilelik döneminde temizlik ürünlerini kullanırken dikkatli olmalısınız. Çünkü bu ürünlerde yer alan kimyasallar bebeğinize zarar verebilir.

Aynı şekilde kozmetik ürünlerin kullanımına da oldukça dikkat etmelisiniz.

Ürünlerin içeriğini çok iyi bilmelisiniz. En ufak bir risk taşıyacağını düşünüyorsanız bu ürünleri kullanmaktan kaçınmalısınız.

Yattığınız Ortamda Çiçek Bulundurmamalısınız

Hamilelik döneminde yattığınız ortamda çiçek bulunmamalıdır. Çünkü çiçekler geceleri kendileri de oksijen solarlar. Bu da hipertansiyon ve hipoksi gibi rahatsızlıklara teşkil edebilir. Dolayısıyla baş ağrıları çekebilirsiniz. Bu nedenle onları geceleri uyurken muhakkak başka odalara alın.

Yemek Yeme Miktarınızı da Gözden Geçirmelisiniz

Hamilelik döneminde ne çok az ne de çok fazla beslenmelisiniz. Bu konuda doktorunuz ile hareket edin. Günlük kalori alımınıza dikkat edin. Bu konuda önerilen miktar 2900 kaloridir. Günlük kalori alımınız bu miktarı geçmemelidir.

Hamilelik döneminde kendi ve bebeğinizin sağlığı için bazı alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz. Bu konu ile ilgili daha fazla bilgi almak için de sorularınızı yorumlar kısmına yazabilirsiniz. Sağlıkla kalın.

Sevgiler.

Ramazan Çakmak – İçerik Editörü

“Hamilelik” Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hamilelik: https://www.bebek.com/?s=hamilelik

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

]]>
https://www.bebek.com/hamilelikte-kacinmaniz-gereken-zararli-aliskanliklar/feed/ 0
Hamilelikte Kan Değeri Düşüklüğü ve Tedavisi https://www.bebek.com/hamilelikte-kan-degeri-dusuklugu-ve-tedavisi/ https://www.bebek.com/hamilelikte-kan-degeri-dusuklugu-ve-tedavisi/#comments Mon, 30 May 2022 10:00:04 +0000 https://www.bebek.com/?p=12469 Hamilelikte Kan Değeri Düşüklüğü

Hamilelikle birlikte vücudumuzda meydana gelen değişimleri saymakla bitiremeyiz. Bunların en başında, mineral ve vitamin depolarımızın gebeliğin ilerleyen safhalarında iyice azalması gelir.

Bebeğiniz, içinizde büyüdükçe sizden aldığı her besin sizin deponuzu azaltacaktır.

Bunun için gerek yiyeceklerle gerekse dışarıdan takviyelerle eksikliklerinizi tamamlamanız gerekir. Bunun sonucu olarak hamilelikte kan değerleri düşüklüğü, başka rahatsızlıklara da yol açabilir.

Hamilelikte takip edilmesi gereken en önemli mineral demirdir. Demirin vücudumuz için önemini, eksikliğinin yol açacağı sorunları ve çözüm yollarını kısaca açıklayalım.

Kansızlık (Anemi) Nedir? Hamilelikte Kansızlık Neden Sık Görülür?

Anemi çeşitleri arasında en yaygını olan demir eksikliği, özellikle Türk toplumunda çok yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Kadınlar, erkeklere oranla daha fazla demir eksikliği şikayeti çekerler.

Bunun sebebi düzenli olarak görülen aşırı adet kanaması, sık aralıklarla yapılan doğum, kürtaj, emzirme ve bağırsak parazitleri gibi kadınlarda demir ihtiyacını artıran durumların yaşanmasıdır.

Bunun yanında aşırı çay kahve tüketimi, demir deposu olan etin fazla pişirilmesi gibi demir emilimi açısından yanlış beslenme, kansızlığın bir başka sebebidir.

Peki, hamilelikte kan değeri düşüklüğü nedir?

Kansızlık, kandaki hemoglobin değerinin düşüklüğü demektir. Hemoglobin, vücutta oksijenin kan yoluyla hücrelere taşınmasını sağlayan bir proteindir. Demir minerali hemoglobinin yapı taşıdır. Alyuvar oluşumunda yeterli hemoglobin olmaması demir eksikliğine yol açar.

Eğer deponuzda yeteri kadar demir varsa alyuvar üretiminde vücut önce orayı kullanır; fakat zamanla deponuzu doldurmazsanız ciddi demir eksikliği rahatsızlığı çekersiniz.

Gebelerde demir eksikliği neden olur? Gebelerde demir eksikliğine bağlı anemi çok yaygındır.

Gebeliğin ilk yarısında bebeğe daha fazla kan pompalanması için kadının vücudundaki kan miktarı %50 artar. Bu, alyuvar oluşumunun artması, dolayısıyla demire olan ihtiyacın da artması demektir.

Bu yüzden gebe kalmadan önce demir deponuz ne kadar dolu olursa olsun, ya besinlerle ya da ilaçlarla mutlaka dışarıdan demir takviyesi yapılması gerekir.

Demir mineralince zengin yeterli besin alınmaması, hamileliğin başlangıcında yeterli demir deposunun olmaması veya bebeğin gelişimi ilerledikçe annenin depolarını hızla tüketmesi ve folik asit yetersizliği gibi durumlar gebelikte demir eksikliğine sebep olabilir.

Kansızlık Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?

Hamilelikte kan değerleri düşüklüğünün çok sık görüldüğünden bahsettik. Peki, bu değerlerin düşük olup olmadığını en iyi nasıl anlarız? Demir eksikliği olan vücut, genelde aşağıdaki şikayetlere sahiptir.

  • Yorgunluk, güçsüzlük,
  • Cilt solgunluğu,
  • Baş ağrısı, baş dönmesi, baygınlık,
  • Konsantrasyon bozukluğu,
  • Anlama ve algılama güçlüğü,
  • Çarpıntı, nefes darlığı,
  • Zayıf bağışıklık sistemi,
  • El ve ayaklarda uyuşma,
  • Saç ve tırnaklarda güçsüzlük,
  • Dudak çevresinde ve ağızda yaralar,
  • Sinirlilik hali,
  • Eklem yerlerinde ağrı,
  • Toprak, kireç, tebeşir, buz gibi yiyecek dışı şeyleri yeme isteği.

Hamilelikte Kan Değeri Düşüklüğü ve Tedavisi

Bunlar genelde hemen hemen her hamilede görülen belirtilerdir; fakat demir eksikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamanın en kolay yolu kan tahlili yaptırmaktır.

Bunların bir kaçı sizde var ise mutlaka doktorunuzdan kan tahlili isteyin. Demir eksikliği kan tahlilinde kolayca saptanabilir ve tedavisi çok basittir.

Kan değerlerinize göre doktorunuz, sizden ya beslenmenizde düzeltme yapmanızı, ya da ağır bir demir eksikliği yaşıyorsanız ilaç ile takviye yapmanızı isteyecektir.

  • Gebelerde, demir deposu dolu olduğu halde genelde dışarıdan demir takviyesi yapılır. Bunun sebebi, gebeliğin ilerleyen aşamalarında demir deposunun hızla bebek tarafından boşaltılacağı ve doğumun risksiz geçmesi durumunda bile bir miktar kan kaybına uğranacağıdır.
  • Genelde doğal doğumda (normal doğum) yaklaşık yarım litre, sezaryenle yapılan doğumda ise yaklaşık bir litre kan kaybı olur. Kan kaybı demek demir mineralinin vücuttan eksilmesi demektir. Bu yüzden, doktorunuz her ihtimali düşünmek zorundadır ve doğumda istenmeyen bir durum olması durumunda demir depolarınızın dolu olması için önlem almak isteyecektir. Bu sebepten doktorunuz, genelde hamileliğin 5. ayından itibaren demir ilacı takviyesi verir.
  • Demir ilaçlarını doktorunuza danışmadan kendiniz almamalısınız. Değerlerinizin ne olduğunu bilmeden yapılan aşırı demir ilacı kullanımı, demir değerlerinizin çok fazla yükselmesine sebep olur. Bir şeyin az olduğu kadar fazla olması da zarardır ve kalp rahatsızlıkları, diyabet, hemakromatoz, siroz gibi hastalıklara davetiye çıkarır.
  • Burada dikkat etmeniz gereken diğer bir konu da bu ilaçların kabızlığa yol açmasıdır. Bunun için lif yönünden zengin sebze, meyve ve bakliyat tüketmeniz gerekir. Ayrıca kabızlığa en iyi gelen şey sudur. Bunun yanında dışkı rengi koyulaşır hatta siyaha dönebilir. Bu da demir ilacının bir başka yan etkisidir ve sağlık açısından hiçbir zararı yoktur.

Hamilelikte uzak durmanız gereken 10 şey konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/hamilelikte-uzak-durmaniz-gereken-10-sey/

Hamilelikte Kansızlığın Yol Açtığı Tehlikeler Nelerdir?

Hamilelikte kan değerleriniz ciddi boyutlarda düşük değilse, doktorunuzun yönlendirmesi ile demir değerinizi yükseltebilir ya da sabit tutabilirsiniz.

Peki, hamilelikte kansızlık bebeğe zarar verir mi?

Demir eksikliğiniz olması gereken değerlerin çok altındaysa erken doğum, düşük doğum ve bebekte gelişim geriliği gibi riskler oluşur. Ayrıca doğum sırasında anne risk altında olur ve doğum sonrası annenin iyileşmesi daha uzun sürer.

Hamilelikte Kan Değeri Düşüklüğü Nasıl Giderilir?

Demir eksikliği yani kansızlık, tedavisi çok zor olmayan bir rahatsızlıktır. Eğer doktorunuz kan değerlerinizin aşırı düşük olduğuna karar verdiyse size ilaç tedavisi verecektir.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi hamilelikte kan değerleri düşüklüğü olmamasına rağmen doktorunuzun yönlendirmesiyle demir takviyesi kullanmanız gerekebilir. Bunların dışında vücudunuzdaki demir deposunu yiyeceklerle de destekleyebilirsiniz.

Beslenme bu aşamada çok önemlidir. Demir eksikliğinin yaygın olmasının en büyük sebebi yanlış beslenmedir.

Önemli olan sağlıklı beslenirken demir emilimini azaltan yiyecekleri bir arada kullanmamaktır. Bunun için şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Demir, besinlerde hem ve hem olmayan şekilde bulunur. Hem demirin vücuttaki emilimi, hem olmayan demire göre daha yüksektir. Hem demir hayvansal gıdalarda bulunur. Bunlar kırmızı et, sakatat, tavuk, hindi, balık ve kabuklu deniz ürünleridir. Hem olmayan demir ise hem hayvansal hem de bitkisel gıdalarda; genelde tahıl, tohum, meyve ve sebzelerde bulunur.
  • Kuru meyveler, yumurta sarısı, sakatat, et grupları, tahıllar, tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller demir minerali açısından zengindir.
  • Turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, domates, kivi, avokado, şeftali, elma ve muz demir emilimini artıran yiyeceklerdir.
  • Sakatat demir açısından çok zengindir; fakat hamilelik süresince tüketilmemesi gerekir.
  • Kuru meyveler demir yönünden zengindir.
  • Çiğ fındık, çiğ badem ve ceviz günlük almanız gereken demir miktarını karşılamada birebirdir; fakat fitik asit miktarı bunlarda çok fazladır. Fitik asit, başta demir olmak üzere kalsiyum, magnezyum, çinko, bakır gibi minerallerin vücuttaki emilimine negatif etkisi vardır. Bu yüzden bu tarz yağlı tohumları ve baklagilleri bir gece önceden 1 kaşık peynir altı suyu, yoğurt suyu veya kefir koyduğunuz suda bekletmeniz gerekir. Bu sayede fitik asit azaltılır ve mineral emilimi artar.
  • Kalsiyumun da demir emilimini azaltıcı etkisi vardır.
  • Hamilelikte kan değerlerinde düşüklük yaşamamak için besinleri demir emilimini azaltacak şekilde tüketmeyin. Örneğin, polifenol içeren çay ve kahveyi kahvaltıda içmek, yediğiniz demir yönünden zengin tüm gıdaların demir emilimini azaltır. Çay ve kahveyi yemeklerden 1 saat sonra içmenizi öneririz.
  • C vitamini demir emilimini artırır. Kan ilacınızı C vitamini içeren bir yiyecek ile almanız yine demir emilimini artıracaktır. Tabii burada şeker konusuna dikkat etmeniz gerekir. Sadece hamilelik değil, tüm yaşantınızda meyve sularını çok fazla tüketmemeye, meyveleri posasıyla yemeye çalışın. Meyve suları aşırı şeker barındırır ve bu hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için iyi değildir.
  • Aynı şekilde pekmez konusunda da dikkat edilmesi gerekir. Demir alacağım diye sık sık pekmez yemek vücuda fazla şeker yüklemesi yapmak demektir.
  • Kan ilacı kullanıyorsanız eğer, yemeklerden 2 saat sonra tüketmeniz önerilir.
  • Ekmeği mayasız tüketmek demir emilimini azaltır. Fermente edilmiş hamur bu açıdan daha sağlıklı olacaktır.

Demirin vücudumuz için ne kadar önemli bir mineral olduğunu ve günlük demir ihtiyacımızı karşılamak için besinlerimize dikkat etmemiz gerektiğinden bahsettik.

Hayatınıza adapte edebileceğiniz çok basit yöntemler ile hamilelikte kan değerleri düşüklüğünü engelleyebilirsiniz. Mutlu ve sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz dileğiyle…

”Beta HCG Nedir?” Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Beta HCG Nedir?: https://www.bebek.com/beta-hcg/

Sevgiler.

]]>
https://www.bebek.com/hamilelikte-kan-degeri-dusuklugu-ve-tedavisi/feed/ 3 https://www.youtube.com/embed/qbY1h1N0M-Q?feature=oembed Hamilelikte Beslenme - Bebek.com nonadult
Hamilelikte Omega-3 Almak Gerekir Mi? https://www.bebek.com/hamilelikte-omega-3/ https://www.bebek.com/hamilelikte-omega-3/#comments Thu, 17 Feb 2022 10:00:00 +0000 https://bebek.com/?p=2036 Gebelikte iyi beslenmeden kastedilen uygun diyet bebeğinizin tüm bu gereksinimlerini karşılayan dengeli bir beslenmeyi gerektirir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Alper Mumcu, “Bebeğinizin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi için gerek duyduğu besin maddelerinden birisi de Omega-3 adı verilen yağ asitleridir. Omega-3 aynı zamanda sizin de kendi sağlınız ve hamilelik sırasındaki iyiliğiniz için gereklidir.”

Omega-3 Nedir ?

Omega-3 adı verilen maddeler biyokimyada çok zincirli doymamış yağ asitleri olarak adlandırılan yapı taşlarıdır. Balık başta olmak üzere bazı besin maddelerinde bolca bulunur. Bunlar aynı zamanda esansiyel besin maddeleri sınıfındadır. Yani insan vücudunda üretilmedikleri, buna karşın fiziksel ve zihinsel gelişim için varlıkları elzem olduğu için dışarıdan besinler yolu ile alınmaları şarttır.

Omega-3’lerin Değişik Türleri Var Mıdır?

Evet. Omega-3 belirli bir grup yağ asidine verilen genel bir isimdir. Üç ana tip omega-3 yağ asidi vardır.

Bu 3 değişik türün de vücutta değişik görevlerde rol aldığı düşünülmektedir.

  • Eicosapentaenoic acid (EPA): EPA temel olarak balık ve balık yağında bulunur.
  • Docosahexanoic Acid (DHA): DHA vücut fonksiyonları için en önemli olan yağ asididir ve temel olarak balıkta bulunur.
  • Alpha-Linolenic Acid (ALA): ALA en çok koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur ve vücutta önce EPA’ya daha sonra ise DHA’ya dönüştürülür.

Hamilelikte Omega-3 Bebeğin Gelişimini Etkiler Mi?

Son 10 yıl içerisinde Omega-3 yağ asitlerinin gebelikte hem bebek hem de anne açısından önemi çok daha iyi anlaşıldı. Yapılan çalışmalar Omega-3 yağ asitlerinin anne karnındaki bebeğin;

  • Beyin oluşumu ve gelişimi,
  • Görmeyi sağlayan retinanın gelişimi,
  • Sinir sisteminin gelişimi

aşamalarında önemli rol oynadığını göstermiştir. Gebelik sırasında yeterli miktarda Omega-3 alan annelerin bebeklerinin uzun dönemde dikkat toplama yeteneklerinin daha fazla olduğu ve benzer şekilde görme gelişimlerinin Omega-3 almayan annelerin bebeklerine göre daha iyi olduğu da ileri sürülmektedir.

Ayrıca Omega-3 alan annelerin bebeklerinin ileri dönemde daha az davranış problemi gösterdiği ve meme ile prostat kanserine yakalanma şanslarının daha azaldığı da ileri sürülmektedir.

Yapılan bir çalışmada 9 aylık bebeklerin problemle karşılaştığında çözme yetenekleri incelenmiş ve anneleri gebelik sırasında omega-3 alan bebeklerin bu konuda almayanlara göre anlamlı oranda daha başarılı olduğu gösterilmiştir. Aynı çalışmada Omega-3 alımının bebeklerin IQ düzeyi ya da hafıza yeteneklerini etkilemediği ortaya konmuştur.

Hamilelikte Omega-3’ün Anneye Faydaları Nelerdir?

Gebelik zehirlenmesi olarak adlandırılan preeklampsi, erken doğum ve doğum sonrası depresyon risklerini azalttığı düşünülmektedir. Gebelik sırasında besinler yolu ile yeterli miktarda omega-3 alınmadığında bebek gereksinim duyduğu bu maddeleri annenin depolarından kullanmaktadır.

Omega-3’lerin beyinde depolandığı düşünüldüğünden bu durumda tüm gebelik boyunca anne bir miktar beyin hücresi kaybına uğrayabilir. Omega-3 yağ asitlerinin aynı zamanda bebeğin büyümesine ve kilo almasına da yardımcı olduğu bu sayede düşük doğum ağırlığının önüne geçebildiği kabul edilmektedir.

Omega-3 Ne Zaman Alınmaya Başlanmalıdır?

İdeal olan kendi sağlığınız açısından da tüm yaşamınız boyunca yeterli miktarlarda omega-3 almanızdır.

Bebeğinizin gelişimi açısından ise son 3 ayda günde en az 250 mg Omega-3 alınması önerilmektedir. Bu dönem bebeğin beyin gelişiminin %70’inin gerçekleştiği devredir. Ayrıca sinir sistemi de gelişimini büyük ölçüde bu son dönemlerde tamamlar.

Omega-3 Kaynakları Nelerdir?

Omega-3’ler açısından en zengin besin maddeleri balıklardır.

Bunlar arasında en fazla Omega-3 içerenler ise;

  • Uskumru
  • Ringa balığı
  • Sardalya
  • Hamsi
  • Somon
  • Ton balığıdır

Bu balıklar arasında büyük olanlar civa başta olmak üzere bazı kimyasal çevresel faktörler tarafından kirletildiğinden küçük balıkların tercih edilmesi önemlidir. Ülkemiz açısından bakıldığında hamsi ve sardalya çok önemli ve değerli besin maddeleri olarak öne çıkmaktadır.

Omega-3 yağ asitleri balık dışında diğer bazı besin maddelerinde de bulunmaktadır.

  • Ispanak, karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Keten tohumu
  • Ay çekirdeği
  • Omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurta, ekmek, meyve suyu gibi besinler

ve bunların dışında belki de en önemlisi cevizdir.

Hamilelikte Omega-3 Almak Gerekir Mi?

Besinler yolu ile alınmakla birlikte gebelikte yeterli miktarda Omega-3 aldığınızdan emin olmak için doktorunuz gebeliğinizin 2. yarısında size balık yağı tabletleri almanızı önerebilir. Burada önemli olan balık karaciğerinden hazırlanmış ürünleri kullanmamaktır. Bunlar yüksek dozda A vitamini içerdiğinden bebek üzerinde olumsuz etkilere neden olabilirler.

”Hamilelikte Beslenme” ile İlgili makalelerimizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz:

Hamilelikte Beslenme: https://www.bebek.com/hamilelikte-beslenme/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

]]>
https://www.bebek.com/hamilelikte-omega-3/feed/ 1
Gebelikte Su Tüketiminin Önemi https://www.bebek.com/gebelikte-su-tuketiminin-onemi/ https://www.bebek.com/gebelikte-su-tuketiminin-onemi/#respond Fri, 12 Nov 2021 10:00:00 +0000 https://bebek.com/?p=3549 Yaşamsal faaliyetlerimizin devam edebilmesi için havaya ihtiyaç duyduğumuz kadar suya da gereksinimiz vardır. Vücudumuzun dörtte üçünün su olduğunu düşünürsek ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış oluruz. Bu oran kişinin yaşına, cinsiyetine ve kilosuna göre farklılık gösterse de değişmeyen tek şey hayatımızda suyun ne kadar önemli olduğudur.

Besinlerin suda çözünüp vücudumuz tarafından emiliminden vücut ısısının dengelenmesine, eklemlerin rahat hareket edebilmesinden toksinlerin vücuttan atılmasına kadar pek çok önemli görevi olan su, hamilelik döneminde de hem anne hem de bebek için oldukça önemlidir.

Bebeğin bir sıvı içinde doğuma hazırlanması da aslında bunun göstergelerinden biridir. Durum böyle olunca gebelikte su tüketiminin önemi, hamilelik döneminde dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir. Bu sebeple hamilelik döneminde ne kadar su tüketilmelidir, su tüketimi az olursa bebek etkilenir mi, gebelik döneminde su içmeyi nasıl daha kolay hale getirebilirsiniz gibi çok merak edilen konuları sizler için araştırdık. Şimdi gelin bu konuları hep birlikte inceleyelim. 

Hamilelikte Suyun Önemi 

Hamilelikle birlikte vücutta birçok değişiklik olur ve bu yüzden ihtiyaçlarında da değişimler meydana gelir. Hamileliğin başından sonuna kadar geçen dönemde yaklaşık olarak 1-1.5 litre kan hacmi artar ve sonrasında anne karnında içinde bebeğin yaşayacağı amniyotik sıvı oluşmaya başlar. Bebeğin hücre yapısının neredeyse %80’i sudan oluşur.

Bebeğin tüm ihtiyaçlarını anneden karşıladığını düşürsek annenin içtiği su miktarı bebeği direkt olarak etkiler. Bu sebeple gebelik döneminde annenin vücudunun sıvı ihtiyacı da artar. Ancak bu sıvı ihtiyacının çay, kahve ya da asitli içecekler gibi sıvılarla karşılanamayacağı unutulmamalıdır. Zaten bu tarz içeceklerin hamilelik döneminde belli bir oran veya miktarda olmasına da dikkat edilmelidir. Bu sebeple doktorunuzun önerdiği su miktarını gün içinde mutlaka tüketmeniz gerekir. 

Bebek için Suyun Önemi 

Hamilelik dönemi birçok konuya dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde tükettiğiniz besinler kadar su da bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Bebeğin anne karnındayken içinde bulunduğu amniyon sıvısı, bebeğin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için zaman zaman yenilenmeye ihtiyaç duyar. Bunun sebebi, bebeğin gelişimi devam ederken cilt, solunum, sindirim ve boşaltım sistemleri oluşurken amniyon sıvı içine dökülen hücrelerdir. Amniyon sıvı içine dökülen bu hücre artıklarının zamanla temizlenmesi için annedeki su ile yer değiştirmesi gerekir.

Amniyon sıvının yeterli ve temiz olması bebeğin hareketleri ve akciğer gelişimi açısından büyük bir öneme sahiptir. Su tüketimi yeterli olmazsa annenin vücudu susuz kalacaktır. Bu da hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkileyecektir. Böyle bir durumda bebeğin beyin ve omurilik gelişiminde bozukluk, yetersiz amniyon sıvısı sebebiyle erken doğum, yetersiz süt üretimi gibi sorunlar yaşanabilir. Bu yüzden, annenin hamilelik sürecinde içtiği su, bebeğin sağlığına ve gelişimine katkı sağlayacaktır. 

Hamilelikte Doğru Su Tüketiminin Faydaları

hamilelikte-dogru-su-tuketiminin-faydalari

Gebelik dönemi boyunca tüketilen su miktarı; hem anneyi hem de bebekleri etkilediği için, yeterli ve dengeli olması şartıyla, birçok soruna çözüm olurken bazen de sorunları tek başına önleyici bir öneme sahiptir. Su tüketimin faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yeterli su tüketilmediğinde özellikle son aylarda erken kasılmalar ve doğum sancıları yaşanabilir. Bu durum erken doğum riskini de artırır. Bu sebeple annenin yeterli miktarda sıvı tüketmesi rahim kasılmalarını engelleyerek erken doğum riskini en aza indirir. 
  • Hamilelikte su ihtiyacı arttığı için vücudun nem ihtiyacı da artar. Ciltte kuruluk, dudak ve göbek çatlakları nem kaybının bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Bu sebeple hamilelikte bol su içmek, vücudun nemlenmesini sağlayacağı için çatlak oluşumunu da azaltır. Bunun yanı sıra annenin cildinin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar. 
  • Anne adaylarının hamilelik döneminde ortak şikayetlerinden biri kabızlık ve hemoroid problemleridir. Bu dönemde rahim büyümesi sindirim organlarına baskı yapar ve bu problemlerin oluşmasına zemin hazırlar. Yeterli miktarda su içmek bu problemlerin azaltılmasında önemli rol oynar. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarını engelleyici bir görevi de vardır. 
  • Anne karnındaki bebeğin içinde yaşadığı amniyotik sıvının azalmasına önlem almak ve bu sıvının temizlenmesi için de annenin içtiği su oldukça önemlidir. 
  • Hamileliğiniz yaz aylarına denk geldiyse terlemeniz normal zamanlara göre daha fazla olabilir. Kaybedilen sıvı miktarının telafisi için hamilelerin bol su içmesi gerekir. 
  • Özellikle hamileliğin ilk aylarında bulantı ve kusma gibi şikayetler artabilir. Bunun yanı sıra rahmin büyümesi sonucu mideye baskı artar ve mide yanması gibi sorunlar sıklıkla görülür. Bunlarında yine çaresi ve kaybedilen sıvı miktarının yerine konması için bol bol su içilmelidir. 
  • Hamilelikle birlikte vücutta şişkinlik ve ödem artar. Sanılanın aksine böyle durumlarda şişkinlik ve ödemin atılması için su içmek uygulanacak en temel yöntemdir. 
  • Vücutta biriken toksinlerin atılması ter ve idrar yoluyla olur. Bunlardan kurtulmak için yapacağınız en önemli şey hamileyken bol bol su içmektir. 

Gebelikte Ne Kadar Su İçilmelidir?

Su tüketimi hamilelikte bu kadar önemliyse ne kadar su tüketmek gerekir sorusu anne adaylarının merak ettikleri konulardan biridir. Günlük içilmesi gereken su miktarı anne adayının fiziksel özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Bu sebeple en doğru bilgiyi doktorunuz size verecektir. Ama sağlıklı bir hamilelik geçirmek için günde en az 8-10 bardak su içilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Eğer anne adayı aktif çalışan biri ise veya egzersiz yapıyorsa günlük içmesi gereken su miktarı da artacaktır.

Her 1 saatlik egzersiz için ortalama 1 bardak fazla su içmek faydalı olacaktır. Bu bilgiler doğrultusunda hamile olmayan bir kişinin günde 2-2.5 litre su içmesi gerekirken hamile olanlarda bu ortalama 3-3.5 litreye denk gelmektedir. 

Su içmeyi sevmeyen biriyseniz meyve suları da günlük sıvı alımında tercih edilebilir ama burada unutmamanız gereken şey meyve sularının oldukça yüksek bir kaloriye sahip olduğudur. Bu nedenle meyve suyu miktarına dikkat etmek gerekir. Alternatif olarak suya limon ya da  kabuk tarçın, meyve dilimleri, zencefil, portakal kabuğu ya da kabuk vanilya koyarak su içmeyi keyifli hale getirebilirsiniz. 

Hamilelik döneminde içilen su kadar tüketilen sıvının türü de önemlidir. Çay, kahve ve asitli içecekler gibi kafein içeren maddelerin idrar söktürücü etkisi olduğu için sıvı kaybınızı artıracaktır. Hamilelikte bu tip içecekler günlük belirli limitlerde içilmelidir. Bunların yerine hamileliğe uygun bitki çayları tercih edilebilir. 

Tüm bu bilgiler doğrultusunda gebelikte su tüketimi hem annenin hem de bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir diyebilir. Bu sebeple günlük içmeniz gereken su miktarını doktorunuzdan öğrenip buna göre bir planlama yapabilirsiniz. Eğer su içmeyi unutan ya da susadıkça su içen biriyseniz evin farklı köşelerine su şişeleri koyarak ya da günlük tüketmeniz gereken su miktarını bir sürahiye koyup gün içinde onu bitirmek için kendinize hedefler koyabilirsiniz. Ayrıca su tüketimini takip edebileceğiniz hatırlatmaları da olan uygulamaları telefonunuza indirebilirsiniz. Bu gibi yöntemler sayesinde su miktarınızı yeterli seviyeye ulaştırmanız daha kolay ve eğlenceli olacaktır. 

Hamilelikte beslenme ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-beslenme/ 🤰

]]>
https://www.bebek.com/gebelikte-su-tuketiminin-onemi/feed/ 0
Hamilelikte Kuruyemiş Tüketiminin Faydaları Nelerdir? https://www.bebek.com/hamilelikte-kuruyemis-tuketiminin-faydalari-nelerdir/ https://www.bebek.com/hamilelikte-kuruyemis-tuketiminin-faydalari-nelerdir/#respond Fri, 15 Oct 2021 10:14:43 +0000 https://www.bebek.com/?p=37537 Sağlıklı bir yaşam için uyku, egzersiz ve stres gibi konular her ne kadar önemli olsa da vücudu zinde tutmanın ve erken yaşlanmayı önlemenin en temel kuralı, sağlıklı ve dengeli beslenmedir. Bu durum bir bebek beklediğinizi öğrendiğinizde çok daha önemli bir konu haline dönüşür. Çünkü artık hem kendiniz hem de karnınızda büyümekte olan bebeğiniz için daha dikkatli beslenmeniz gerekecektir.

Her gün tüm besin gruplarından yiyecekler içeren bir beslenme rutinine uymak, sizin ve bebeğinizin günlük ihtiyaç duyduğu vitamin mineral desteğini sağlamaya yardımcı olur. Bu noktada kuruyemişler de büyük bir rol üstlenerek size ve bebeğinize birçok fayda sağlar. Kuruyemişler, yağlı tohumlar olarak da adlandırılır ve vücut için oldukça gerekli olan vitamin ve minerallerin karşılanmasında önemli bir rol üstlenirler. Bu nedenle hamilelikte kuruyemiş tüketimi unutulmamalıdır.

O halde hamileyken kuruyemiş yemenin sağladığı faydalar nelerdir, hangi kuruyemişleri ne kadar tüketmek gerekir, aklınıza takılan soruları birlikte inceleyelim.

Gebelikte Kuruyemiş Tüketiminin Faydaları

Hamilelikte çeşitli kuruyemişleri bir arada tüketmenin anne ve bebeğin sağlığı üzerinde birçok faydası bulunmaktadır.

Gebelikte her gün düzenli olarak kuruyemiş yemenin genel olarak sağladığı yararlar şunlardır;

  • Kuruyemişler zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde bebeğin anne karnındaki gelişiminde önemli rol oynar.
  • Özellikle gebeliğin ilk aylarında tüketilen kuruyemişlerin yararlı bileşenleri, embriyonun organ ve sistemlerinin gelişiminde görev alarak etkili olur.
  • Bebeğin sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır. Beyin gelişimine katkıda bulunur.
  • İçeriğindeki faydalı yağlar enerji verir. Gebenin günlük enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. 
  • Kuruyemişlerin hamileliğin ilk aylarında ortaya çıkan mide bulantısı ve kusma şikâyetlerini hafifletmeye faydası vardır.
  • Kuruyemişler kan basıncını düzenleyerek tansiyonu kontrol altında tutar.
  • Gebelikte tüketilen kuruyemişler anneyi gebelik zehirlenmesine (preeklampsi) karşı korur.
  • Hamilelikte düzenli ve çeşitli yemiş tüketimi, anne sütü üretiminde etkilidir. Doğum sonrası anne sütünü artırır.
  • Anne karnındaki bebeğin iskelet, kas ve kemik gelişimini destekler.

Gebelikte Kuruyemiş Tüketiminin Faydaları Nelerdir

Hamilelik Döneminde Tüketilmesi Yararlı Kuruyemişler

  • Ceviz: Omega 3, protein, lif ve A, K, C, E vitaminleri bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan ceviz, anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişmesinde aktif rol oynar. Beyin gelişimini destekleyerek bebeğin zekâ gelişimini olumlu yönde etkiler. Ayrıca yüksek antioksidan içeriği sayesinde anne adayının cilt sağlığını destekler ve çevresel faktörlere karşı cilt yapısını korur. Zengin bir lif kaynağı olması sebebiyle tok tutar ve öğün aralarında sağlıklı bir atıştırmalık görevi görür. Hamilelik döneminde günde 3 tam ceviz tüketmek idealdir. 
  • Fındık: Doymamış yağ oranı, kalsiyum ve magnezyum içeriği ile fındık, besin değeri yüksek bir besindir. %62’lere ulaşan yağ oranı ile güçlü bir enerji kaynağıdır. Zengin lif içeriği hamilelikte ortaya çıkan kabızlık gibi sindirim sorunlarını gidermeye karşı faydalıdır. Kalsiyum ve magnezyum bileşenleri ise bebeğin kemik gelişimini destekler. 
  • Yer fıstığı: Magnezyum, fosfor, potasyum ve sodyum minerallerine ek olarak E ve B vitaminlerini de içeren yer fıstığı, anne karnındaki bebeğin kemiklerini kuvvetlendirir, kas yapısının gelişimine katkıda bulunur. Ayrıca omurga gelişimini de desteklemektedir.
  • Badem: Badem, içerdiği faydalı bileşenler sayesinde ceviz ve fındık kadar önemli bir yemiş türüdür. Kalsiyum bakımından zengindir ve gebelikte kalsiyum ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.

Hamilelikte Kalsiyum İhtiyacı hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıya tıklayarak makalemizi ziyaret edin.

Hamilelikte Kalsiyum İhtiyacı – https://www.bebek.com/hamilelikte-kalsiyum-ihtiyaci/

  • Kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi bebeğin kemik ve kas yapısını destekleyen ve iskelet gelişiminde rol alan önemli minerallerin yanı sıra çinko, folik asit ve E vitamini bakımından da oldukça zengindir. E vitamini ise saç ve cilt sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Ayrıca bademde bulunan folik asit, gebelikte anne karnındaki bebekte ortaya çıkabilecek gelişimsel anomalileri önlemeye yardımcı olur. 
  • Kabak çekirdeği: Protein ve yağ bakımından oldukça zengin bir besin olan kabak çekirdeği, anneye enerji verir ve dinç kalmasını sağlar. Hamilelikte artan demir ihtiyacına karşı oluşabilecek demir eksikliği anemisini, kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların üretimini destekleyerek önlemeye yardımcı olur. Antioksidan özelliği yüksektir, kalp sağlığını korur. Hamilelikte günlük kabak çekirdeği tüketimi bir avucu geçmemelidir.
  • Antep fıstığı: Protein ve yağ bakımından zengin olan antep fıstığı gebelik döneminde annenin enerji gereksinimini karşılamaya yardımcı olur.
  • Kaju: Yüksek yağ oranına sahip olan kaju, gebelikte anne için etkili bir enerji kaynağıdır. Çinko, fosfor, beta karoten, bakır gibi değerli bileşenler içerir. Bebeğin beyin gelişimini olumlu etkiler. Annenin mide bulantılarını hafifletir. Hem anne hem de bebeğin kemik ve diş sağlığını destekler.
  • Kuru kayısı: Kuru kayısı, antioksidan etkisi yüksek A ve E vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi önemli mineralleri bünyesinde barındırır. Sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Bağırsakları çalıştırarak hamilelikte sıklıkla ortaya çıkan kabızlık sorununa karşı iyi gelir. Antioksidan etkili A ve E vitaminleri bebeğin hücre gelişimini desteklerken çevresel faktörlere karşı da korur. Kuru kayısıdaki potasyum sayesinde hem anne adayının hem de bebeğin kalp sağlığı korunur.
  • Kuru incir: En sağlıklı içeriğe sahip kuru meyvelerden bir diğeri olan kuru incir, A, B, C vitaminlerine ek olarak demir, sodyum, kalsiyum, potasyum, çinko gibi önemli bileşenler açısından da oldukça zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Annenin günlük enerji ihtiyacını karşılar. Hamilelikte yavaşlayan sindirim hareketleri için oldukça faydalıdır. Sindirim sistemini hızlandırarak bağırsak hareketliliğini artırır ve kabızlığı önler.
  • İçerisinde bulunan potasyum sayesinde kalp sağlığını korumada etkilidir. Anne adayının kan basıncını düzenleyerek tansiyonu kontrol altında tutar. Preeklampsi olarak adlandırılan gebelik zehirlenmesinden korur. Şeker içeriğinin yüksek olması sebebiyle gestasyonel diyabet ve diyabet hastalarının kontrollü tüketmesi önerilir.
  • Leblebi: Hamileliğin özellikle ilk aylarında gebelere büyük fayda sağlayan leblebi, A, E ve B vitaminleri yönünden zengindir. Gebelik hormonlarının yarattığı mide bulantısı ve kusma şikâyetlerini hafifletmeye yardımcı olur. Mide öz suyunu emerek bulantı hissini giderir. Ayrıca sahip olduğu lif içeriği ile tokluk hissi verir. Düşük kalori içermesi ile sağlıklı bir atıştırmalıktır.

Gebelikte Kuruyemiş Ne Kadar Tüketilmelidir?

Kuruyemişler her ne kadar vitamin ve mineral bakımından zengin olsalar bile kalori değerleri oldukça yüksek olduğundan özellikle de gebelik dönemi için kilo kontrolünü zorlaştırmaktadır. Bu yüzden tüketim miktarı olarak 1 küçük avuç kadar tüketilmesi önerilir.

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sağlıklı günler.

]]>
https://www.bebek.com/hamilelikte-kuruyemis-tuketiminin-faydalari-nelerdir/feed/ 0