10-maddede-kis-hamileligi

10 Maddede Kış Hamileliği

Miniklerini kucaklarına almayı bekleyen anne adayları gebelik boyunca çeşitli sıcaklık değişikliklerine maruz kaldıkları uzun bir dönemden geçerler. Yazdan kalan güneşli günlerin azalarak iyice kaybolduğu kış aylarına doğru girerken, şüphesiz bu değişime ayak uydurmak anne adayları için büyük önem taşıyor. 

Yazın kavurucu sıcaklarının beraberinde getirdiği zorlukları saymazsak, kış hamileliği sürecinde annelerin daha dikkatli olması gerekiyor. Bu mevsimde ne gibi önlemler alınmalı? Ne yapılmalı? Bu ve bunun gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız, fazla uzağa gitmenize gerek yok çünkü sizin için 10 önemli bilgiyi bir araya getirdik.

Kış Hamileliği Sürecinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

  • Düzenli egzersiz yapın

Kış aylarında havaların soğuması, dışarıda yürüyüş yapmanıza engel olabilir. Evde hareketsiz kalmak bedeninize iyi gelmeyecektir. Bu nedenle evinizde yapabileceğiniz egzersizlerle kan dolaşımınızı ve kaslarınızı harekete geçirebilirsiniz. Yürüyüşün yerini alabilecek ve sizi zorlamayacak egzersizler yapabilir, doğru nefes alma tekniklerinden yardım alarak vücudunuzu gevşetebilirsiniz. Kendinizi eve kapanmış gibi hissetmeyin. Evinizin her köşesini mutlaka değerlendirin. Nasıl mı?

  • Bunu kendinize yoga köşesi hazırlayarak yapabilirsiniz.
  • Hamilelikte yüzme sporu da uzmanlar tarafından en çok önerilen aktiviteler arasındadır. Siz de yüzmeyi seviyorsanız kendinize kapalı bir yüzme havuzu seçebilirsiniz. Bunu yaparken havuzun hijyenik koşullarda ve hamilelere uygun durumda olmasına dikkat edin. 
  • Dans etmek de bedeninize ve bebeğinize iyi gelecektir. Müziğin tadını çıkarmayı unutmayın.

Hangi egzersizi yapacak olursanız olun öncesinde mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın. 

 

  • Beslenme düzeninize dikkat edin

Kışın evde çok vakit harcamak yemek yemeğe bir o kadar yaklaşmak demektir. Eğer siz de bu durumu yaşıyorsanız buzdolabından uzaklaşmanızı öneririz. Evin içinde yapacak bir şey bulamayınca hepimiz buzdolabına yöneliriz. Bu durum hamileler de çok daha sık yaşanabilir. Tatlı krizleri, düzensiz beslenme gibi durumlar size ve bebeğinize zarar verebilir. Normalde almanız gereken kilodan daha fazla kilo almanız sağlığınızı tehdit edebilir. 

Beslenme alışkanlıklarınız  hem siz hem bebeğiniz için önemli, bunu biliyorsunuz. Özellikle D vitamini eksikliği kışın hamilelik yaşayan bireylerde çok sık görülebilir. Ayrıca miniğinizin de sağlıkla büyümesi ve bağışıklık sistemi için bütün besin içeriklerinden özellikle vitaminlerden yeteri kadar aldığınızdan emin olmalısınız. 

Portakal, mandalina, et, balık ve yeşil sebzelerden gerekli vitaminleri almayı ihmal etmeyin. Güneşten alamadığınız D vitaminini balık yiyerek destekleyin. Doktorunuza danışarak ihtiyaç durumunda besin takviyesi de alabilirsiniz.

  • Öğünlerinizi aynı saatlerde yemeğe özen gösterin. 
  • Tatlı krizlerinde aşırı şekerli besinler yerine, meyveler ve kuruyemişlerden faydalanın. 
  • Doyurucu fakat yağlı olmayan besinler tercih edin. 
  • Yeteri kadar balık ve et tükettiğinize emin olun. 

 

  • Kışlık hamile kıyafetleri seçerken dikkatli olun

Evde oturmaktan sıkılıp dolaşmaya çıkarken ya da küçük bir kış tatili yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli faktör kıyafetiniz olacaktır. Kışın hamilelik yaşayan çoğu kişi kıyafet seçiminde zorlanır. Yaz ayı salaş ve rahat kıyafetler giyilebilirken, kışın durum pek de öyle olmaz. Daha sıcak tutacak ve bedeninizi saracak kıyafetlere ihtiyaç duyarsınız. 

Yeni kıyafetleri şimdiki bedeninize göre alırsanız, sonraki zamanlarda giyemeyebilirsiniz.  Seçimlerinizi yaparken bu yönde yapmak daha sağlıklı olur.

Kışlık hamile kıyafetleri seçerken dikkat etmeniz gereken hususlar:

  • Kazaklarınızı salaş ve hava alan yapıda seçmeniz, hamilelik süreciniz boyunca rahat etmenizi sağlar. Hatta doğumdan sonraki süreçte de kazağınızı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
  • Kışın en rahat edeceğiniz kıyafetlerden biri şüphesiz taytlar. Taylarınızı esnek yapıda seçerseniz vücudunuz rahat eder. Ayrıca kadife kumaşlar kış aylarında sıcak kalmanıza yardımcı olur.
  • Dış giyim olarak tercih edeceğiniz kabanlar ve montlar soğuğu koruyan, sizi rahat şekilde saran cinsten olmalıdır. Vücudunuzu hem rahat ettirecek hem de sıcak tutacak kumaşlardan olmasına özen gösterin.
  • Dışarı çıkacağınız zaman mutlaka şal ya da atkı gibi aksesuarlar kullanın. Ayrıca şapka ve bere de kullanmayı da ihmal etmeyin. Bu aksesuarlar hasta olma ihtimalinizi düşürür.
  • İç çamaşırlarınızın sizi sıcak tutan, vücudunuzu saran ama bunu yaparken hava almasını sağlayan pamuklu kumaşlardan olmasına dikkat edin.
  • Panço, hem hamilelik sürecinde hem de sonrasında kullanılabilecek güzel bir kıyafettir. Panço kullanırken kadife, kaşe ve yünlü parçaları tercih edin. Mont ya da kazakların üzerine her şekilde kullanabilirsiniz. 

kislik-hamile-kiyafeti-secerken-dikkat-etmeniz-gereken-hususlar

  • Cilt kuruluğu için nemlendirici kullanın

Havaların soğuması ile birlikte ciltte kuruluk ortaya çıkar. Kuruyan cildinizi ve hamileliğin sebep olduğu vücut gerginliğini önlemek için, nemlendiriciler kullanın. 

  • Kullandığınız nemlendiricilerin doğal içerikli olmasına dikkat edin.
  • Bebe yağı ve doğal yağlar kullanabilirsiniz. 
  • Sıcak yerine ılık duş almayı tercih edip derinizi rahatlatın.

 

  • Soğuk algınlığına dikkat edin

Kış hamileliği yaşayan anneler için en önemli hususlardan biri de süreci hasta olmadan atlatabilmektir. Bağışıklık sisteminiz ve bebeğiniz için vitamin almayı ihmal etmeyin. Grip, soğuk algınlığı ve üşütme gibi sağlık sorunları bağışıklık sisteminize zarar verir. Yorgun düşmek ve vücudun virüslere karşı dirençsiz olması sonucunda hastalığa yakalanma olasılığı artar. Bu nedenle iyi beslenerek vücut direncinizi arttırmanız ve aşağıdaki hususlarda dikkatli olmanız gerekir. .

  • Kapalı ortamlarda bulunmaktan kaçının. 
  • Çok sıcak ve kapalı ortamlar, virüslerin yayılmasına daha elverişlidir.

 

  • İçinizi ısıtacak sıcak içecekler tüketin

İçinizi ısıtacak sıcacık çay, süt, salep gibi içecekler hem sizi yatıştıracak, hem de sıcak kalmanıza yardımcı olacaktır. Ancak bazı bitki çayları gebeliğinizi tehlikeye atabilir. Bu nedenle önce doktorunuza başvurup sonra hangi çayları içeceğinize karar vermelisiniz. 

  • Doktorunuz tavsiye ettiyse abartmamak kaydıyla ıhlamur, kuşburnu gibi kış çaylarını tüketebilirsiniz. 
  • Her akşam ya da her sabah size zararı olmayan çaylarla içinizi ısıtıp, kaslarınızı gevşetebilirsiniz.

 

  • Evinizi sık sık havalandırın

Kış aylarında nem oranı düştüğü için hava kurur. Evinizin içindeki temiz hava oranına dikkat etmeniz gerekir. Evdeki oksijensizlik, hem temiz havayı engeller hem de mikrop yayılımına neden olur. Her gün belli sürelerde evinizi havalandırın. 

  • Bir odanın camını açıp kapısını kapatın. Bu işlemi sırasıyla bütün odalarınıza yapın. 
  • Sırayla havalandırma yapmanız, soğuğa maruz kalmanızı engeller. 
  • Kalabalık şehirlerde hava kirliliği kışın katlanarak artar. Bu nedenle kirli hava görülen yerlerde temiz hava almanız pek mümkün olmaz. Kirli bir çevrede yaşıyorsanız camlarınızı fazla açık tutmamanızda yarar var.

 

  • Su içmeyi ihmal etmeyin

Her insanın suya ihtiyacı vardır. Kış aylarının getirdiği kuru hava vücudun su ihtiyacını arttırır. Özellikle hamilelik sürecinde olan bireylerin su tüketimi oldukça önemlidir. Her gün mutlaka yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun.

Hem sizin hem bebeğinizin susuz kalmaması, metabolizmanızın sağlıklı çalışması, hamileliğin yol açtığı ödemin inmesine yardımcı olması için hamilelik döneminde günde ortalama 10-15 bardak arası su içmelisiniz. 

 

  •  Açık havaya çıkmaktan korkmayın

Yazın özgür bir şekilde güneşin tadını çıkarabiliriz. Fakat kış ayında dışarı sık çıkmamız pek mümkün değildir. Kış hamileliği yaşayan anneler havanın güzel olduğu zamanlarda dışarı çıkmalıdır. Temiz hava hem sağlığınız hem kendinizi iyi hissetmeniz için önemlidir.

Yakınınızda bulunan bir tabiat parkı, yürüyüş alanı ve deniz kenarı varsa oralarda kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Yeşillik içinde yeni bir kitaba başlamak, bir bardak açık çay içmek ya da sevdiğiniz biriyle sohbet etmek size iyi gelecektir.

Dışarıda bulunmanız gereken aktivitelerde soğuk almamaya özen gösterin. Kış hamileliği yaşayan bir anneyseniz bol bol vitamin ve temiz hava almaya özen gösterin. Ayrıca kışlık hamile kıyafetleri seçerken çok kalın olmayan fakat sıcak ve rahat hissedeceğiniz kıyafetler seçmeye özen göstermeyi unutmayın

“Hamileliğe Özgü Değişiklikler” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hamileliğe Özgü Değişiklikler: https://www.bebek.com/hamilelige-ozgu-degisiklikler/

Post navigation

Bir yanıt yazın

1-2 Haftalık Gebelik

Bekarken Kısırlık Nasıl Anlaşılır?

Adet Gecikmesinden Önceki Hamilelik Belirtileri