11 Aylık Bebeğiniz Neler Yapar?
- Küçük bir objeyi baş ve diğer parmaklarının herhangi bir yerini kullanarak kaldırabilir.
- “Hayır” kelimesini anlar, fakat her zaman buna uymaz.
- El çırpma ya da el sallama oyunu oynayabilir.
- Eşyalara tutunarak yürüyebilir.
- Anlık ya da daha uzun süre ayakta desteksiz durabilir hatta bir kaç adım atabilir.
- Anne, baba hatta başka bir kaç kelime daha anlamını bilmeden söyleyebilir.
- Artık isteklerini ağlamadan da gösterebilir.
- Kendi başına bir fincan su içebilir.
- Kendince anlaşılmaz bir dilde sözler söyleyebilir.
- Hatta bebeğiniz iyi yürüyebilir.
Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar? – 11 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğiniz bu aylarda anne, baba hatta başka kelimeleri de kullanmaya başlayabilir ve dil gelişimi başlar. Peki bebeğinizin konuşma becerilerine nasıl katkıda bulunabilirsiniz? Bu konu, en az kas gelişimi kadar önemlidir.
Konuşmanın zamanında olması ve seyrinde gitmesi için bebeğiniz doğduğu andan itibaren onunla konuşmanız, onun yüzüne bakmanız onu destekleyecektir. 3-4 aylık dönemlerde bebeklerin agulamaya başlaması da bu gelişimin bir adımıdır.
Bebeklerde konuşma becerileri bir anda kazanılacak bir yetenek değildir. Öncelikle kavramların bebeğin zihninde yer etmesi gerekmektedir. Bu nedenle doğduğu günden itibaren onunla doğru iletişim kurmanız çok önemli.
Bu ayda 5’ten fazla kelime olmasını beklemeyiz, bu nedenle bebeğinizin gelişiminin az olduğunu düşünmeyin.
Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar? – 11 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğinizin bu ayda rahatça emekleyebiliyor olması beklenmektedir. Tutunarak ayağa kalkabilir, birkaç adım sıralayabilir. Çok nadir de olsa bazı bebeklerin 11. ayda yürüyebilir.
11 Aylık Bebek Beslenmesi
Bebeğinizin ek gıdaya geçiş döneminden sonra her ay farklı gıdalar denemeye başlayabilirsiniz. Yeni yeni tarifler yaparak onun damak zevkini geliştirebilirsiniz.
Yemeklerinizde onu sofraya oturtmaya başlayabilir, ona yemek saati alışkanlığını ve aile sıcaklığını hissettirebilirsiniz. 🙂
Bebeğiniz bu dönemde pütürlü mamalar yemeyi reddediyorsa, onun için biraz daha büyük parçalı yiyecekler hazırlamaya başlayabilirsiniz. Meyveleri daha katı ve parçalı püreler şeklinde hazırlayabilirsiniz. Evinizde hazırlayacağınız meyve püreleri onun için en sağlıklısı.
10-11 aylık bebek beslenmesi hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
11 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalıdır?
Erkek bebekler ve kız bebeklerin gelişimine göre kilo farklılık göstermektedir. 11 aylık erkek bebeğin ortalama kilosu 9700 gr iken, kız bebekler için 9100 gr diyebiliriz.
11 Aylık Bebek Boyu Kaç cm Olmalıdır?
Erkek bebekler ve kız bebeklerin gelişimine göre boy farklılık göstermektedir.
- 11 aylık kız bebek boy alt sınırı: 65
- 11 aylık kız bebek boy üst sınırı: 80
- 11 aylık erkek bebek boy alt sınırı: 68
- 11 aylık erkek bebek boy üst sınırı: 82
11 Aylık Bebek Uykusu
Bebeğiniz bu dönemde akşam yattığında sabaha kadar uyuyabilecek bir fizyolojik yapıya sahiptir. Ancak her bebek bir değil. 🙂 Bebeğiniz sık sık uyanıyorsa, ona verdiğiniz uyku eğitimini gözden geçirmelisiniz.
Bebeğin uyuması için neler yapabilirsiniz?
Bebeğinizin rahatça uyuması için ona bir uyku rutini oluşturmalısınız. Böylece bebeğiniz o rutini uyguladığında artık uykuya dalması gerektiğini bilir ve bu şekilde kendini hazırlar.
11 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi
- Bu dönemde bebeğiniz çorabını tek başına giymeyi deneyebilir, onun bunu denemesine ve keşfetmesine izin verin. 🙂 İzlemesi keyifli olacaktır.
- Bir şey sorduğunuzda eliyle size işaret ederek gösterebilecek kabiliyete ulaşmıştır. Onun gelişimini desteklemek için etrafındaki nesneleri, babasını, annesini sorabilir ve göstermesini isteyebilirsiniz.
11 Aylık Bebek Gelişimi videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.
11 Aylık Bebek Oyunları
Bebeğinizle bu dönemde karşılıklı oyunlar oynamaya başlayabilirsiniz. Örneğin onun oyun sürecine alışması için karşılıklı oturarak, top sürme oyunu oynayabilirsiniz. Bebeğiniz topu size atacak kadar fiziksel ve zihinsel gelişime sahiptir. Böylece çok eğlenebilirsiniz. 🙂
Bu dönemde bebeğiniz renkli kitaplara da ilgi gösterecektir. Ona geceleri hem uyku rutini oluşturmak hem de hayal gücünü geliştirmek için kitap okuyabilirsiniz. Kitapları bebeğinize okumadan önce kendiniz okuyup, içerisinde sakıncalı bir ibare var mı diye kontrol etmenizi tavsiye ederiz.
11. ay için en ideal oyuncaklar yürümesini destekleyecek oyuncaklardır. Örneğin yürüyen ördekler, ilk adım arabaları, yerde sürebileceği arabalar gibi…
Yalnızca oyuncaklarla değil, sizlerle de oyun oynamayı çok seveceklerdir. Bu dönemde onların emeklemesini ve yürümesini destekleyecek çeşitli oyunları birlikte oynayabilirsiniz.
Alışveriş Önerisi – Satın Alın
11 aylık bebeğinizin kitaplardaki resimlere ve renklere ilgi gösterdiğini fark edeceksiniz. Tam bu dönemde ona bebek için kitaplar alarak destek olmanızı tavsiye ederiz.
Şimdi Sıra Sizde – Yorum Yazın
11 Aylık bebeğinizi nasıl büyütüyorsunuz? Bu ay içerisinde yaşadığınız sorunlar nelerdi? Nasıl üstesinden geldiniz? Diğer anneler için, yorumlarınızı bekliyoruz.
Beğenip Paylaşmayı Unutmayın!
Diğer annelerin ve anne adaylarının da okuyup bilgilenmesi için 11 aylık bebek gelişimi konulu makalemizi beğenip paylaşmayı unutmayın!
Merhaba bebeğim 11 aylık erkek burada yazılan bir çok şey bizim ve bebeğimizin uyguladığı şeyler fakat şöyle bir sorunum var bebeğim oyuna odaklanmıyor oyun oynamaya yanaşmak yerine eline aldığı herşeyi yere atıyor bu konuda ne yapabilirim
Bebeğim 11 aylık erkek gece uykusu on defa kalkıyor ve sürekli huzursuz
Merhaba kızım 11 aylıik günduz bazen 1 bazen 2 uyku rutini var cok güzel uyuyor fakat geceleri cok sık uyanıyor davranislarina gelince her buldugu oyuncagini atarak oynuyor normal bir durummu bilemedim oyun oynamaya odaklanmiyor ne yapicagimi bilemiyorum?♀️
Merhaba kızım hiçbir oyuncağı ile oynanıyor sürekli emekleyerek bacağıma yapışık gezio. Valla ne yapacağımı şaşırdım.biroikte oynamaya calissamda 2 3dk sonra sıkılıp birakio. Odada asla yanlız kalmiyo. hemenarkamdan geliyo.🙄yapışık ikiz gibiyiz🤦
Sanırım annelerin hemen hemen sorunları aynı, benim kızım da oyuncağı fırlatıyor yerinde hiç durmuyor sürekli arkamda kucak istiyor. Geceleri uyumuyor. Keşfetmedigi yer yok ve her şeyi ağzına alıyor. Kitap okumaya çalışınca ya gidiyor yanımdan ya dda kitabı istiyor eline alınca yırtıp ağzına götürüyor ☹☹ yerinde hiç durmaz
11 aylık bi oğlum var odada tek kaldığını farkedince kapının sesiyle ardımdan hep ağlıyo.diğer odalar soğuk olduğu için işlerim olunca her zaman yanıma alamıyorum.ek gıdaya geçişte çok zorlanıyorum 6 aydan itibaren düzenli bi beslenme metoduna uyamadık o yüzden bazı şeyleri yediremiyorum özellikle yumurta köfte gbi sevmediği bişeyi zorla yedirdiğimde ya tükürerek reddediyor yada kusuyor kısacası geç kaldım ek gıdaya geçişte her yemeyişinde vazgeçtim kndi haline bıraktım sütümde sıkıntı yaşamadım doydugu içinde ek gıda için çok üstüne düşmedim ama zorluğunu çekiyorum şu an.bişeyleri yedirirkende çogu zaman çizgi film izleyerek yedirmeye çalışıyorum hiç tasvif ettiğim bi durum değil ama yemediği için şu an bu şekilde besleniyoruz zar zor
Benim kızım da11aylık ama bi türlü uyku düzeni yok hala gece nerdeyse u kere kalkıyo
Faydalı bir yazı ve video olmuş
Makale ve videolar bilgilendirici olmuş
Çok faydalı bir yazı ve video
Benimde 11 aylık bir oğlum var uykusunu zar zor düzene koyduk ama hala gece çok sık uyanıyor gelişimi iyi çok şükür baya hareketli🙂
11 aylık bebek için oyun tada oyuncak önerileriniz varmı
Bebeğim 10aylık erkek şuan tek sorunumuz geceleri sürekli kalkıyo
Bebeğim 10aylık erkek şuan tek sorunumuz geceleri sürekli kalkıyo sürekli emmek istiyor doymadığını düşünüyorum ne yapmalıyum bilmiyorum