12 aydan sonra bebeklerin uyku düzeni çoğunlukla oturmuş olur. Genellikle daha uzun uyuyup, uyku esnasında daha az uyanırlar. Fakat bu yaş aralığında birden yolunda gitmeyen şeyler olabilir. Özellikle de 18.aydan sonra uyku gerilemesi yaşanabilir. Peki bu uyku gerilemesi nedir? Bebeğimize tekrar düzen oturtmak için neler yapmamız gerekir? Gelin kafanızı kurcalayan bu soruların cevaplarına birlikte göz atalım.
12-24 Ay Bebeklerde Gelişim
Uyku düzeni oluşturmaya 4.aydan itibaren başlanabildiği için 1 yaşına kadar bir düzen genelde oturtulmuş olunur. Bebeğimiz artık kesintisiz daha uzun uyuyabiliyordur.
Ancak yine bu dönemde bebekler yürümeye başlarlar ve bu durum onlar için düzenlerini değiştiren bir unsur olur. Bu yüzden de uyku gerilemesi yaşayabilir, düzeni bozulabilir. Özellikle de gündüz uykusunu uyumamak için direnebilir.
Psikolojik Gelişim
Hareketlilik hali giderek arttığı için ayrılık kaygısı yaşanmaktadır. Fakat hareket gelişimi artık tamamlanmaya başladıkça ayrılık kaygısı da azalmaya başlayacaktır. İşte bu dönemde daha düzenli uyuyacaktır.
Bir şey gözle görülemediğinde de var olmaya devam eder algısı daha da geliştiği için ayrılık kaygısı azalmaktadır. Böylelikle hareket halinde de olduğu için daha fazla yeri daha bağımsız keşfedebilir.
Uyku Süresi ve Sıklığı
Bu yaşlarda artık gündüz uykusu 2 kere olur ve 2-3 saat arası sürer, gece uykusunu ise 10-11 saat uyurlar. Toplamda ise 11-14 saat uyumuş olurlar.
Gün içindeki hareketliliği arttığı için gündüz 2 kere uyumaya direnebilirler. Bu yüzden de 1 gündüz uykusu yetiyor diye düşünülebilir. Fakat bu dönemde bu düşünceye kapılmamak gerekir. Çünkü 1 kere uyuması gün içinde daha fazla yorulmasına ve bu yüzden de gece daha yorgun olmasına sebep olacaktır. Gece yorgun olması ise gece uyku düzenini kötü etkilemektedir. Bu yüzden de kısa kısa olsa da gündüz 2 kere uyuması önemlidir.
Uyku Öncesi Rutinler
Kitap Okumak
Bu dönemde bebeğiniz daha rahat oturup daha fazla odaklanarak size dinleyebileceği için uyku öncesinde onunla oturup masal kitapları okuyabilirsiniz. Çok karmaşık olmayan kitaplar seçmeniz daha uygun olacaktır.
Uyku Arkadaşı
Uyku arkadaşını da yardımcı olarak kullanabilirsiniz. Mesela uyku arkadaşı ile birlikte kitabı okuyup kitap bittiği zaman uyku arkadaşının da uykusunun geldiğini ve uyumak istediğini söyleyerek bebeğinizi uykuya teşvik edebilirsiniz.
Uyku arkadaşının yumuşak, kopacak parçalar ve tüy olmayan, düğmesiz ve fermuarsız, uygun boyutta olanlarından seçim yapmak bebeğimizin güvenliği için önemlidir.
Bebeklere uygun uyku arkadaşı için buraya bakabilirsiniz: https://www.e-bebek.com/baby-toys-tavsan-neni-uyku-arkadasim-p-cap-15060001
Uyku Gerilemesi
Genellikle büyüme ve gelişme dönemlerinde uyku gerilemesi görülebilir. Uyku düzeni bozulabilir, daha kısa uyuyabilir veya geceleri uyanıp tekrar dalmakta zorluk çekebilir.
Bu konuda içimizi rahatlatacak şey ise uyku gerilemesinin dönemsel ve geçici olduğunu bilmektir.
Büyüme dışında diş çıkarma, hastalık, seyahat ve stres gibi etkenlerde bu durumu tetiklemektedir.
Uyku Güvenliği
1-2 yaş aralığındaki bebek hareketli olduğu için güvenli bir beşikte uyumalıdır. Beşikten çıkmaya çalışıyorsa beşiği mümkün olan en düşük ayarda tutabilirsiniz. Beşikte ve odanın etrafında bebeğiniz için zararlı olabilecek nesneleri bulundurmamaya dikkat etmeliyiz.
Güvenli beşik önerisi için tıklayın. – https://www.e-bebek.com/baby-plus-60×120-naturel-besik-p-byp-ulsnat
1 yaşından sonra battaniye kullanımı önerilmektedir bu yüzden bu dönemlerde hafif bir battaniye tercih edebilirsiniz.
Bu yazımıza da göz atmayı unutmayın.
Tavşan Neni – Bebeklerin Uyku Arkadaşı – https://www.bebek.com/tavsan-neni-bebeklerin-uyku-arkadasi/
Aklınıza takılan soruları yorumlarda bize yazabilirsiniz.
Klinik Psikolog Gökçe Okcuoğlu
Instagram: https://www.instagram.com/klinikpsikolog_gokceokcuoglu/?hl=tr