12. hafta gebelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. 🙂 Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Günler hızla ilerliyor derken artık haftalar da hızla ilerlemeye başladı ve siz 12. haftaya girdiniz. Bebeğiniz artık hızla büyüdüğü ve vücudunuzda da bu değişimleri gözle görülür şekilde hissettiğiniz döneme girdiniz. Bebeğinizin kontrolü için doktora gittiğinizde aklınızda binlerce soru: “Acaba ne kadar büyüdü?”, “Gelişimi normal mi?”, “Benim sağlığım bebeğim için yeterli mi?”, “Acaba karnım ne zaman belirginleşecek?”.

Biz de bu soru işaretlerini gidermek için hiçbir detayı atlamadan gebeliğin 12. haftası içinde yaşananları sizler için bir araya getirdik.

12 Haftada Bebek

Gebelikte 1 hafta bile oldukça önemlidir. Bu sebeple bebeğiniz 1 hafta öncesine göre artık daha hızlı bir gelişim dönemine girdi. Hamile olduğunuzu artık daha belirgin hissedeceğiniz bu dönemde 12 haftalık bebek hakkında bilmeniz gerekenleri gelin birlikte inceleyelim.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Doktor randevusu öncesinde aklınıza en çok gelen sorudur: “Acaba bebeğim bu hafta ne kadar büyüdü?”. Anne karnındaki gelişimde en önemli dönemlerden biri olan 12. haftada fetüs hâline gelmiş 12 haftalık bebeğin kilosu ve boyu bu haftada bir önceki haftaya göre değişim gösterir.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
12. hafta 8-14 4-6

Bu bilgileri dikkate alırsak bebeğiniz artık yaklaşık bir mürdüm eriği boyutuna ulaştı. Ancak doktor kontrolüne gittiğinizde bu kütle ve uzunluktan farklı bilgilerle karşılaşırsanız endişelenmenize gerek yok. Çünkü bu bilgiler her annenin döllenme zamanına göre değişiklik gösterebilir.

Döllenme tahmin edilenden daha geç bir zamanda gerçekleştiyse bebeğinizin boy ve kilosu da farklı olacaktır. Bu sebeple bu bilgileri referans aralıkları olarak değerlendirmeli ve doktorunuzun verdiği bilgileri dikkate almanız daha doğru olacaktır.

YouTube video

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Gebeliğin 12. haftası itibariyle bebeğiniz oldukça hızlı ilerleyecek bir gelişim sürecine girmiş bulunuyor. Embriyo hâlinden fetüs hâline geçen 12 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi aşağıda anlatıldığı gibi gerçekleşmeye devam edecektir.

  • Sinir Sistemi

Beyin gelişimi süratle devam ederken bu hafta beyincik oluşumu da başlar. Kasların düzenli çalışmasını sağlayan beyincik sayesinde bebeğiniz artık yavaş yavaş hareket eder. Bebeğinizin hareketleri refleks şeklinde olsa da kaslar geliştikçe beyin sinyallerine cevap vermeye de başlayacak. Karnınıza dokunduğunuzda ya da bastırdığınızda bebeğiniz bunu hissedecek ve tepkisel olarak hareket edecektir, ancak sizin bu hareketleri hissetmeniz henüz mümkün değil.

  • Dolaşım Sistemi

Plasenta bu hafta itibariyle görevini yerine getirmeye başlar. Bununla birlikte göbek kordonu da çalışmaya başlamıştır. Anne ve bebek arasında göbek kordonu sayesinde kan dolaşımı sağlanır. Böbrekler de çalışmaya başladığı için idrar üretimi başlamıştır. Ancak atık maddeler bebeğin vücudundan göbek kordonu sayesinde plasentaya ulaşır ve sonrasında annenin kanına taşınır.

Böylece bebeğinizin içinde bulunduğu değerli amniyon sıvısı atık maddelerden etkilenmez. Ayrıca bu hafta doktorunuz size bebeğinizin kalp atışını dinletebilir. Bebeğinizin kalp atım hızı yaklaşık dakikada 120-160’dır. Bu hız sizi şaşırtabilir, hazırlıklı olun.

  • Sindirim Sistemi

12 haftalık gebelik sürecinde bebeğinizin organları yerlerini aldı ve çalışmaya başladı. Önceki haftalarda çalışmaya başlayan böbrekler aynı zamanda gelişmeye de devam eder. Ayrıca bebeğin doğumdan sonraki 24 saat içinde yapması beklenen ilk kakası olan mekonyum da bu hafta oluşmaya başlar.

  • Solunum Sistemi

İçinde bulunduğu amniyon sıvısının yutulması bebeğinizin aslında bir nevi solunum için hazırlanması anlamı da taşır. Bu sayede yutma refleksi gelişir. Bu akciğerlerin gelişmesi ve solunum denemeleri için faydalı bir gelişmedir. Ayrıca bebeğiniz hıçkırmaya da başladı.

  • Destek ve Hareket Sistemi

İç organlar neredeyse doğum esnasındaki gelişimsel özelliklerine kavuştuğu için bu hafta itibariyle bebek enerjisinin çoğunu fiziksel büyüme için harcar. Kas sistemi gelişmeye devam ettiği ve iskelet sistemi de geliştiği için bebeğiniz daha fazla hareket etmeye başlar. Bu hafta itibariyle bebeğiniz anne karnında ters durabilir, geriye doğru gerinebilir ve takla atabilir. Küçük tekmeler de bu hafta itibariyle kendini göstermeye başlar.

  • Boşaltım Sistemi

Böbrekler önceki haftalarda çalışmaya başlamıştı. 12 haftalık bebek, bu hafta itibariyle amniyotik sıvıyı yutup böbreklerden geçirerek idrar gibi tekrar plasentaya ulaştırır. Bu sayede yavaş yavaş çiş yapma pratiğine başlar.

  • Üreme Sistemi

Anne adaylarının aklını kurcalayan bir diğer soru bebeğin cinsiyetidir. Peki, 12 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu?  7. hafta gelişmeye başlayan genital organlar bu hafta itibariyle kadın ve erkeğe özgü olarak oluşmaya ve gelişmeye devam eder. Ancak henüz ultrasonda görülebilecek düzeyde değildir. Cinsiyetini öğrenmeniz için biraz daha sabretmek gerekiyor.

  • Bağışıklık Sistemi

Gebeliğin 12. haftası bağışıklık sisteminde de gelişmelerin yaşandığı bir dönemdir. Bu hafta kemikler bağışıklık sisteminin temel taşları olan akyuvarları üretmeye başlar. Ayrıca bebeğinizin pankreasında insülin hormonu da üretilmeye başlar.

12 Haftalık Bebek Hareketleri

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren heyecanla bebeğinizin hareketlerini hissedebileceğiniz günü bekliyorsunuz. Bebeğiniz bu hafta parmaklarını oynatabilir hatta kıvırabilir, ellerini açıp kapatabilir. Ancak 12 haftalık bebek hareketleri hissedilebilir mi diye merak ediyorsanız sorunuzun cevabı şu an için hayır. Bunun için biraz daha zamana ihtiyacı var. Çünkü yaptığı hareketleri hissedebileceğiniz büyüklüğe henüz ulaşmadı.

Dilerseniz “Uzman Gözünden Hamilelik Takibi” Videolarımızdan 12. haftayı izleyebilirsiniz.

YouTube video

12 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Duyu organları beynin kontrolünde çalışır. Bu sebeple her geçen hafta gelişen beyin, duyu organlarının işlevine uygun şekilde çalışmasını sağlar. Hamileliğin 12. haftası içinde duyu organlarında yaşanan gelişme ve değişimler nelerdir gelin birlikte inceleyelim.

  • Göz ve Görme Duyusu

Göz gelişimine devam ederken bu hafta itibariyle görme kabiliyetinin alt yapısını kazanmış ve göz kapakları gelişmiştir. Ancak yaklaşık 26. haftaya kadar göz kapakları kapalı kalacaktır. Gözler yüzde olması gereken yere yaklaştığı için profilden bakıldığında artık bir insan görüntüsüne kavuşmuştur diyebiliriz.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

İşitme organı olan kulağın gelişimi önceki hafta hız kazanmıştı. Bu hafta artık kulak belirgin hâle gelmeye başlamıştır. Gözde olduğu gibi ultrason görüntüsünde kulağı da görebilirsiniz.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Duyu organları içinde ilk çalışmaya başlayan dokunma duyusudur. Deri şeffaf görüntüsünde ve cilt yüzeyinde hafif tüylenmeler kendini göstermeye başlıyor. Tüylenme ile birlikte tırnaklar da uzamaya başlar. Doğum sonrası bu uzayan zayıf tırnakları kesmeniz gerecek o sebeple bebeğiniz için alacakları yazdığınız listeye tırnak makasını eklemeyi de unutmayın.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Amniyon sıvısının yutulması sırasında bebeğiniz sıvının tadını da almaya başlar. Ağzını açıp kapatabilir ve yutma refleksi bu hafta itibariyle belirgin bir şekilde işler. Tat alma duyusu dışında bu hafta ses telleri de oluşur. Doğum sonrası ilk çığlığını duymaya hazır olun.

12-haftalik-bebekte-gelisim-ozellikleri

12 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelikte kafa karıştıran bilgilerden biri de hafta ve ay hesaplamalarıdır. Genel olarak ay ile ifade edilen hamilelik doktorlar tarafından hafta ile anlatılır. Bu sebeple bazen karışıklık yaşanabilir. Ortalama 40 hafta sürmesi beklenen gebelik 9 ay 10 günlük bir süredir. Peki, hamilelikte 12 hafta kaç aydır? Birlikte hesaplayalım:

1 hafta= 7 gün, 1 ay=30 gün

12 hafta = 12×7 = 84

84/30 = 2 ay 24 gün

Görüldüğü gibi 12 hafta 3 ay gibi değerlendirilse de hamilelikte bu süre için bir hafta daha geçmesi gerekiyor. Klinik olarak 3. ayın içindesiniz diyebiliriz.

12 Haftalık Gebelikte Anne

Hamilelik bebeğin gelişimiyle anne adayında da değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde hem fiziksel hem de ruhsal değişimler yaşanır. 12 haftalık gebe olarak bu dönemde yaşayacağınız değişimleri sizler için araştırdık.

Kilo artışı:

Gebelikte en belirgin yaşanan fiziksel değişim kilo artışıdır. 12 haftalık hamilelikte anne adayının şimdiye kadar toplamda 2-2,5 kilogram alması gerekir. Özellikle kilolu olarak hamile kaldıysanız kilo artışına daha fazla özen göstermelisiniz. İlk trimester sonunda kilo artışı hızlanacaktır. Bu sebeple ilk 3 ay kilonuzu kontrol altında tutmalısınız. 12. hafta genelde karnınızın yanlarından, kalça ve bacaklardan kilo alırsınız.

Rahmin büyümesi:

Hamileliğinizin başlamasıyla birlikte rahminizde büyümeye başlamıştı. Bu hafta rahminiz iri bir greyfurt boyutuna ulaşır. Bu sebeple yan taraflarında zaman zaman kas ağrıları hissedebilirsiniz. Rahminizin büyümesiyle başlayan baskılar mesaneye baskı yapar. Ancak rahim karın boşluğuna ilerlediği için bu baskı azalmaya başlayacaktır.

Mide ekşimesi:

Mide yanması ya da mide ekşimesi genellikle ilk defa hamilelik yaşayan annelerin 12. haftada karşılaştığı bir durumdur. Bu yanma ya da ekşime hissi göğüs kemiğinden boğazın alt kısmına kadar etki eder. Özellikle sırt üstü uzandığınızda mide asidi yutağa doğru ilerler ve bu şikâyet daha çekilmez bir hâl alır. Hamilelik öncesinde de böyle bir şikâyetiniz varsa hamilelikte bu durum daha zorlayıcı olacaktır. Bu sebeple doktorunuza bu durumu mutlaka anlatmalısınız.

Karnın büyümesi:

Uterusun büyümesi ile alt karın bölgesindeki çıkıntı daha belirgin hâle gelir. Bu hamileliğinizi belirgin şekilde hissetmeye başlayacağınızın göstergesidir. Çünkü yavaş yavaş karnınız büyümeye başlamıştır.

Vajinal akıntı:

Hamilelik öncesi dönemde de zaman zaman iç çamaşırınızda kokusuz ya da hafif kokulu süt benzeri bir akıntı görmüşsünüzdür. Hamilelikle birlikte artan östrojen hormonu üretimi ve vajinal bölgedeki kan akışının hızlanmasıyla daha fazla akıntınız olabilir.

Eğer çok fazla akıntı varsa ve bu akıntı şekil değiştiriyorsa örneğim pembe ya da kahverengi bir görünüme sahipse erken doğum ya da akıntıyla birlikte yanma hissi ve kaşıntı varsa mantar gibi farklı bir sağlık problemi olabilir. Bu sebeple bu durumu mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekir.

Ciltte kuruma ya da yağlanma:

Bazı anne adayları hamilelikle birlikte cildinin güzelleştiğini söylerken bazı anne adaylarında ise tam tersi sivilce ve leke gibi problemler görülebilir. Bunun sebebi cilt tipiniz ve hormonal değişimlerdir. Çil ve benlerin de koyulaştığını fark edebilirsiniz.

Bu gebeliğin 12. haftası içinde yaşanması beklenen değişimlerdendir. Bu sebeple endişelenmenize gerek yok. Eğer bu tarz cilt problemleri yaşıyorsanız doktorunuzla görüşerek size ve bebeğinize zarar vermeyecek bir krem ya da merhem önermesini isteyebilirsiniz.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları!

Gebeliğin sıkıntılı günlerini yavaş yavaş geride bırakmaya başladığınız bu haftada yaşadığınız bazı hamilelik semptomları sizi rahatsız edebilir. Bu rahatsızlık veren hamilelik semptomlarını en aza indirmek için kolayca uygulayabileceğiniz ve sizi rahatlatacak bazı ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz.

  1. Bu hafta yaşayabileceğiniz en belirgin sorun mide ekşimesi ya da mide yanmasıdır. Bu sorunu yaşamamak için yapabileceğiniz en önemli şeylerin başında yediklerinize dikkat etmeniz gerekir. Acı ve ekşi gıdalar, kahve ve çikolata tüketiminden mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Ayrıca yatış pozisyonunuzu da değiştirmelisiniz. Sırt üstü yatmak yerine kafanızı ve göğsünüzü daha yüksekte tutmalısınız. Böylece mide asidinin yutağa doğru ilerlemesinin önüne geçebilirsiniz.
  2. Hem sindirimi kolaylaştırmak hem de mide yanmasının önüne geçmek için lokmalarınızı iyi çiğnemelisiniz.
  3. Kilo artışını kontrol altına almak ve mide ekşimesinin önüne geçmek için yapabileceğiniz bir diğer şeyse porsiyonları daha küçük tutmak ve kolay sindirilebilir besinler seçmek.
  4. Sabah bulantılarının azalmaya başlaması ile iştahınız da açılacaktır. Bu dönemde iki kişilik beslenme yerine hem size hem de bebeğinizin gelişimine faydalı besinler tüketmelisiniz. Tavuk, balık ve et gibi protein açısından zengin gıdaların yanı sıra çavdar, yulaf, arpa, fasulye, bakliyat gibi lifli besinleri de beslenme rutininize eklemelisiniz.
  5. Gebeliğin 12. haftası göğüslerinizin büyümeye devam ettiği bir zamandır. Eğer göğüs uçlarınızda acıma varsa rahatlamaları için doğum sonrasında da kullanabileceğiniz bir krem edinmelisiniz. Kremi uygulama süresini fazla uzatmadan kremi meme ucuna uygulayabilirsiniz. Eğer süre uzarsa uyarılma başlar ve bu da doğumu başlatmak için tetikleyici bir etkendir.

Kaç Kilo Almalısın?

Bebeğin gelişmeye devam ettiğini ve kütlesinin henüz 8-14 gram olduğunu düşünürsek gebeliğin 12. haftası, fazla kilo artışı istenmeyen bir durumdur. Bu sebeple 12 haftalık gebelikte kaç kilo alınır şeklinde kafanızda bir soru işareti varsa bu haftaya kadar 2-2,5 kilo almanız yerinde olacaktır. Önümüzdeki birkaç hafta itibariyle bebeğinizin kütlesi artacağı için kilo artışı da hızlanır.

Beslenme Önerileri

Her geçen gün organları gelişen ve hızlı bir şekilde büyüyen bebek plasenta yoluyla tükettiğiniz besinlerden de faydalanır. Bu yüzden yediğiniz ve içtiğiniz her şeye daha fazla özen göstermelisiniz. 12 haftalık gebelikte beslenme hakkındaki önerilerimiz ise şu şekilde sıralanabilir:

  1. Bu hafta içinde mide ekşimesi ya da mide yanması şikâyeti baş gösterebilir. Bu sebeple midenizi yormayacak besinler tercih etmelisiniz. Acı, ekşi gıdaların yanı sıra kafein ve çikolata da uzak durmanız gereken besinler arasında yer alır.
  2. Eğer önceki haftalarda başlayan kabızlık şikâyetiniz devam ediyorsa yine lifli gıdaları beslenme düzeninize eklemek faydalı olacaktır.
  3. Artık bebeğiniz sizin depolarınızı da kullanmaya başlayacağı için kalsiyum zengini süt ve süt ürünlerini gün içinde mutlaka tüketmelisiniz. Kefir, ayran, süt, yoğurt ve peynir gibi gıdaları ana ve ara öğünlere paylaştırarak beslenme rutininize ekleyebilirsiniz.
  4. Fazla yağ ve şeker içeren ürünler sizi rehavete sürüklerken meyve ve sebzeler sağlıklı ve dengeli beslenmeniz için faydalıdır.
  5. Bol sıvı tüketimine özen göstermelisiniz. Günde en az 8 bardak su içmek hem kabızlığa iyi gelir hem de vücudunuzun toksinlerden arınmasına yardımcı olur.

Egzersiz Önerileri

Hamile olmak hareket etmekten kaçınmak anlamına gelmez. Aksine yaptığınız hafif egzersizler kilo artışında kontrolü sağlarken aynı zamanda da sizi doğuma hazırlar. Güçlü kaslar doğumda ve sonrasında size lazım olacak. Ancak bu hafta itibariyle daha çabuk yorulmaya başlayabilir ve nefes nefese kalabilirsiniz.

Bu, vücudunuzun eskisinden daha fazla oksijen ihtiyacı duymasından kaynaklanır. Bu sebeple egzersiz yaparken dikkatli olmalısınız. Aralarda dinlenmeli ve küçük molalar vermelisiniz.

Bu durumu göz önünde bulundurarak yapabileceğiniz 12 haftalık gebelik egzersizleri hafif tempoda yürüyüş, pilates ve yoga gibi aktivitelerdir.

12 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. 11 ve 14. haftalar arasında yapılması gereken 2’li genetik tarama testini gebeliğin 12. haftası içinde yaptırabilirsiniz. Ense kalınlığı ölçme testi olarak da bilinen 2’li test ultrason ve kan tahlilini içeren bir uygulamadır.  Bu test sık rastlanan bazı fetal anormallikler varsa tespiti için yapılır. Halk arasında Down Sendromu olarak bilinen Trizomi 21 adı verilen rahatsızlık için bu test bir ön bilgilendirme yapar. Ancak kesin tanı koyamaz.
  2. Hem kendiniz hem de bebeğiniz için bir alışveriş listesi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Eşinizle birlikte bebeğinize alacaklarınıza karar vermek oldukça eğlenceli olacak.
  3. Bir sonraki haftada yaşayacaklarınızı önceden bilmenin faydası olacaktır. Bu yönde kendinizi geliştirmeye ve yeni bilgiler edinmeye yönelebilirsiniz.

Dilerseniz 13. Haftalık Gebelik Yazımıza Aşağıdaki Bağlantıdan Ulaşabilirsiniz.

13. Haftalık Gebelik: https://www.bebek.com/13-hafta-gebelik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

11. Hafta Gebelik

Bebeğiniz ile İlk 10 Hafta

Amniyon Sıvısı Nedir? Amniyon Sıvısını Artırmak için Ne Yapılmalıdır?