15. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. 🙂 Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz o heyecanlı günden bugüne zaman hızla akıp gitmeye devam ederken 15. haftaya geldiniz. Artık yavaş yavaş karnınızın büyümesiyle birlikte hamile olduğunuz sevdikleriniz tarafından fark edilebilecek kadar belli oluyor.

Bunun yanı sıra bebeğiniz de bu hafta itibariyle büyümesine hız katacak. Bu nedenle her doktor kontrolünde onu daha farklı görecek ve gördüklerinize şaşıracaksınız. Peki, gebeliğin 15. haftası sizi be bebeğinizi neler bekliyor?

15 Haftada Bebek

Artık hamileliğiniz ilk haftalara göre daha konforlu geçmeye başladı. Yaşanılan fiziksel ve hormonal değişimler elbette sizi ekleyecek ama ilk haftalarda yaşadığınız sorunlar 2. trimesterde belirgin bir düzeyde hafifler. Siz gebeliğe adapte olmaya çalışırken 15 haftalık bebek de boş durmuyor, hızla büyüyüp gelişiyor.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Doktor kontrolüne her gittiğinizde bebeğinizin ne kadar büyüdüğünü merak etmeniz oldukça doğal bir durum. Bu heyecanın doğuma kadar artarak devam edeceğinden emin olabilirsiniz.

15 haftalık bebeğin kilosu ve boyunun aşağıdaki tabloda gibi olması beklenir.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
15. hafta 50-55 9-10

Bu bilgiler referans niteliğindedir. Eğer kontrole gittiğinizde daha farklı değerlerle karşılaşırsanız endişelenmenize gerek yok. Çünkü yapılan hesaplamalar tahmini döllenme zamanına göredir ve eğer döllenme zamanınız tahmin edilenden farklı ise fetal değerler de değişecektir.

15 haftalık bebek bilgilerini referans olarak kabul edersek, bu hafta itibariyle bebeğiniz iri bir portakal boyutuna ulaştığını söyleyebiliriz.

YouTube video

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Doğuma kadar fetüs olarak isimlendirilecek olan bebeğiniz her geçen hafta hatta günle beraber yeni bir gelişim ve değişim yaşar. Bu süreçte gelişimini sürdüren organlar yavaş yavaş göreve başlar. 15 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi detaylarını birlikte inceleyelim.

  • Sinir Sistemi

Beynin gelişimi doğuma kadar devam edeceği için beyin her geçen hafta bir öncekine göre daha gelişmiş bir hâlde karşımıza çıkar. Sinir hücreleri de aynı oranda gelişimine devam eder. Miyelin kılıfı denilen yağlı tabakanın oluşmaya başlaması ile birlikte bebeğinizin yapacağı hareketlerin sayısı artar.

  • Dolaşım Sistemi

Bu hafta itibariyle oldukça gelişmiş olan plasenta görevini yerine getirmek için çalışır. Plasentanın görevi anne ile bebek arasındaki madde alışverişini sağlamaktır. Kan dolaşımının yanında diğer gerekli maddeler de bu şekilde anneden bebeğe ulaşır. Bu sebeple tükettiğiniz her besine dikkat etmeli ve zararlı besinlerden uzak durmalısınız.

  • Sindirim Sistemi

Daha önce oluşmaya başlayan bebeğinizin ilk kakası olacak mekonyum kolona yerleşmek için biraz daha zamana ihtiyaç duyar.

  • Solunum Sistemi

Önceki haftalarda gelişimini sürdüren akciğerler hamileliğin 15. haftası itibariyle kollara ayrılmaya ve bölünmeye devam eder. Ayrıca akciğerlerdeki bezler mukus salgılamaya başlar. Soluk alıp verme pratiklerine bu hafta da devam eder.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Bebeğiniz hareket etmeye başlamıştı. Kemik ve kas yapısı güçlendikçe bu hareketlerin şiddeti artarak devam edecek. Ayrıca sinir sistemi de gelişmeye devam ettiği için artık hareketler refleks değil istemli olarak gerçekleşmeye başlar. Yüz mimiklerinde istemsizce hareketler devam ediyor olsa da gülme, kızma, şaşırma gibi mimikleri yaparak yüz kaslarını esnetebilir.

  • Boşaltım Sistemi

Boşaltım sisteminin parçalarından biri olan böbrekler önceki haftalarda çalışmaya başlamıştı. Bu hafta da aynı şekilde hem gelişmeye hem de çalışmaya devam ederler.

  • Üreme Sistemi

4. ayın sonuna doğru ilerlerken her şeyin yolunda gittiği bir gebelikte 15 haftalık bebeğin aslında cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Ancak bebeğiniz utangaç olabilir ya da görüntüleme için doğru pozisyonda olmayabilir. Bu sebeple doktorunuz da emin olmadan size bebeğinizin cinsiyetini söylemek istemez. Ona biraz zaman tanımalı veya doğru zamanın gelmesi için biraz sabretmeniz gerekir.

  • Bağışıklık Sistemi

Bebeğinizin bağışıklık sistemi gelişmeye devam ederken onu amniyon sıvısı korur. Böyle bir koruma kalkanı olduğu için bağışıklık sisteminin gelişimi diğer sistemlere göre biraz daha yavaş ilerleyecektir.

15 Haftalık Bebek Hareketleri

İskelet ve kas sistemi gelişmeye devam eden bebeğiniz artık tüm eklemlerini daha kolay ve güçlü bir şekilde hareket ettirir. Kemikler doğuma kadar sertleşmeye devam edecek olsa da rahat bir doğum olması için esnek yapısını kaybetmeyecektir. Hamileliğiniz ilerledikçe miniğinizin hareketlerini hissedebileceğiniz günü iple çektiğinizi biliyoruz.

15 haftalık bebek hareketleri hissedilebilir düzeye ulaşır. Ancak ilk hamileliklerde bu hareketlerin gaz sancısı sanılması oldukça yaygındır.

15 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Bebeğinizin yaşamsal organları gelişmeye ve çalışmaya devam ederken duyu organları da aynı şekilde gelişim gösterir. Dil, göz, kulak, deri ve burun büyümeye ve uyarılara karşı daha duyarlı olmaya devam eder. Öyleyse hamileliğin 15. haftası itibariyle bebeğinizin hangi duyu organı ne kadar gelişti merak ediyorsanız devam edelim…

  • Göz ve Görme Duyusu

Gözleri hâlâ kapalıdır. Ancak göz kapakları kapalı da olsa anne karnındayken bile gelen ışıkları fark edebilir durumda. Yaklaşık 23. hafta gözler açılmaya başlayacaktır.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Önceki hafta kulağın içindeki kemiklerin sertleşmeye başlaması, işitme duyusunun çalışmaya başlamasına az bir süre kaldığının göstergesidir. Kulaklar neredeyse olması gereken konuma gelmek üzere. Dış dünyaya dair sesleri duyabilmesi için biraz daha zaman geçmeli.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Cildi hâlâ saydam renktedir. Lanugo adı verilen tüyler bu hafta da oluşmaya devam eder. Bu tüylerin altındaki incecik derisinin altından damarlarında akan kanı bile görebilirsiniz. Bebeğinizin hareketleri hissedilebilir düzeye ulaşmak üzere olduğu için karnınıza dokunduğunuzda diğer yöne kayabilir.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Ağzını açıp kapayan bebeğiniz amniyon sıvısını da yutar. Zararsız olan bu sıvının tadıyla birlikte kokusunu da yavaş yavaş almaya başlar.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Burun artık profilden görüntüleme yapıldığında oldukça belirgin bir hâlde. Tat alma duyusu koklama duyusuyla beraber gelişmeye devam eder. Kısa süre sonra bu duyular da tam anlamıyla çalışmaya başlayacaktır.

15 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Gebelik hesaplamaları halk arasında aylarla ifade edilirken doktor kontrollerinde haftalık takip yapılır. 9 ay 10 günlük bu süreç 40 haftaya denk gelmektedir. Peki, hamilelikte 15 hafta kaç aydır gelin birlikte hesaplayalım:

1 hafta= 7 gün,  1 ay=30 gün

15 hafta = 15×7 = 105

105/30 = 3 ay 15 gün

Bu hesaplamaya göre 3,5 ayı geride bıraktınız ve 4. ayın içindesiniz diyebiliriz.

15 Haftalık Gebelikte Anne

Bebeğin büyüyüp gelişmesi annede de birtakım değişikliklere yol açar. Bu değişiklikler hormonların dalgalanmasıyla fiziksel olabileceği gibi psikolojik de olabilir. Peki, 15 haftalık gebe olarak sizleri bu hafta ne gibi değişimler bekliyor?

YouTube video

Kilo artışı:

Hamileliğin en fark edilebilir fiziksel değişimlerinden biri kilo artışıdır. Bebeğiniz artık hızlı bir büyüme evresine girdi ve neredeyse her hafta bir öncekine göre 1,5-2 kat büyüdüğünü düşünürsek sizin de kilo almanız kaçınılmaz. Burada dikkat edilmesi gereken kilo artış hızınızı kontrol altında tutmaktır.

Göğüslerde büyüme ve hassasiyet:

Göğüsler ve içlerindeki süt bezleri artan östrojen ve progesteron hormonları sebebiyle büyümeye devam eder. Meme ucunda hassasiyet hissedebileceğiniz gibi acı da olabilir. Bunun için doktorunuzla görüşüp bir merhem kullanabilirsiniz. Ayrıca süt bezleri büyüdükçe meme uçlarından süt gibi beyaz renkli bir akıntı da gelmesi normaldir.

Mide bulantıları: 

Çoğu anne adayı bu haftalarda sabah bulantılarının azaldığını ve iştahının açılıp enerjisinin yerine geldiğini söyler. Bazı anne adayları da bu haftalarda mide bulantılarının yeni başladığını ve bu yüzden zorlandıklarını belirtir. Bu da gösteriyor ki her hamilelik birbirinden farklı seyreden bir süreçtir.

Dilerseniz “Hamilelikte Mide Bulantısın Ne İyi Gelir?” konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

https://www.bebek.com/hamilelikte-mide-bulantisina-ne-iyi-gelir/

İdrar yolu enfeksiyonu:

Gebeliğin 15. haftası bazı anne adaylarının idrar yolu enfeksiyonu yaşadığı dönemdir. Eğer normalden daha fazla idrara çıkma gereksinimi hissediyor ama çıkamıyorsanız, idrar yaparken yanma hissediyorsanız ya da ateşiniz varsa bu enfeksiyon riskini taşıyor olabilirsiniz. Böyle bir durum varsa vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz.

Mide yanması ya da ekşimesi:

Hamilelik döneminde birçok anne adayı mide yanmasından şikâyetçidir. Bunun en büyük sebebi progesteron ve östrojen hormonlarındaki artıştır. Bu artış sindirim borusu dahil olmak üzere yumuşak kasları gevşetir ve bunun sonucunda sindirim sistemi yavaşlar.

Böylece yediğiniz besinlerin yemek borusuna gönderimi ve midenin boşalması yavaşlar. Bu yavaşlama ile besinlerin kan dolaşımı ile emilmesi ve bebeğe ulaşması amaçlanır. Sonucunda da büyüyen rahim ve midenin diğer organlar tarafından itilmesi sonucu mide yanması oluşabilir.

Kasık ve karın ağrısı:

Hamilelikle birlikte genişleyen rahmin etrafındaki bağ ve kas dokuları esner. Bu esneme sırasında da ağrı ve acı oluşması normaldir.

Tansiyon düşmesi:

Gebelikle beraber dolaşım sisteminde bir genleşme yani damarlarda bir genişleme olur. Hâl böyle olunca kalbe dönen kan miktarı azalır ve tansiyon düşmesine yol açar. Bu durum özellikle hamileliğin ilk 24 haftasında daha sık görülür. Doğum sonrası ise yavaş yavaş normale döner.

Diş ağrısı:

Hamilelik hormonları diş ve diş etlerini de etkiler. Diğer mukoza dokularda olduğu gibi diş etleri de bu hormonların etkisiyle şişer ve kanama yapar. Yine aynı hormonlar diş taşı ve bakteri oluşumuna da zemin hazırlayabilir. Eğer ağız sağlığınızla ilgili bir problem yaşıyorsanız doktorunuzla görüşerek bir diş hekimine danışmanız doğru olacaktır.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Her ne kadar 2. trimester dönemi hamileliğin balayı olarak görülse de bu dönemde de sizi rahatsız edebilecek bazı durumlar var. Biz de bu durumu göz önüne alarak gebeliğin 15. haftası boyunca size rahatsızlık veren hamilelik semptomlarını en aza indirmek için kolayca uygulayabileceğiniz ve sizi rahatlatacak bazı ipuçlarını bir araya getirdik.

  1. İdrar yolu enfeksiyonu gibi bir probleme dair belirtiler varsa bol su ve sıvı tüketimine özen göstermelisiniz.
  2. Sırt üstü yatmak hamilelikte sizi rahatsız edebilecek durumlardan biridir. Sırt üstü yattığınızda rahim önemli kan damarları üzerine baskı yapar ve bebeğe giden kan akışı azalır. Ayrıca bazı anneler için sırt üstü yatmak nefes almayı da zorlaştırır. O yüzden şimdiden kendinizi yan yatmaya alıştırmalısınız. Buna ek olarak sırtınıza bir yastık koyarak belinden yukarısını yükselterek de uyumayı deneyebilirsiniz.
  3. Hamilelik sırasında yatış pozisyonunu değiştirmek ya da sık sık idrara çıkma ihtiyacı yüzünden derin ve deliksiz uyumakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bu da beraberinde uykusuzluk sorununu getirir. Doğum sonrası uyku düzenini kökten değişeceği için bu dönemlerde fırsat buldukça uyumak size iyi gelecektir. Kaliteli ve deliksiz bir uyku için şunları yapabilirsiniz:
  • Her akşam aynı saatte yatıp her sabah aynı saatte uyanmaya çalışın.
  • Geceleri çok fazla sıvı tüketmezseniz geceleri idrara daha az çıkarsınız. Böylece daha deliksiz bir uyku uyuyabilirsiniz.
  • Akşamları açık havada yürüyüş yaptıktan sonra uyumaya çalışabilirsiniz.
  • Uyumadan önce kitap okumak uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Bebek bakımı ve gelişimiyle ilgili kitapları okumaya başlayabilirsiniz.Gebeliğin 15. haftası itibariyle yolculuklarda daha kolay hâle gelecektir. Öncesinde mide bulantıları fazla olduğu için bu yolculuklar sizi zorlayabilir. 2. trimester ise küçük tatil planları yapmak için güzel bir dönem.

Kaç Kilo Almalıyım?

Hamilelik ilerlerken aklınızda 15 haftalık gebelikte kaç kilo alınır sorusunun olması normal. Bebeğin hızla büyüdüğünü göz önüne alırsak bu hafta ortalama 300-500 gram aralığında bir kilo artışı olabilir. Bu artış zamanla artacaktır. O sebeple hamileliğin ilk dönemlerinde doktorunuzun tavsiye ettiği oranlarda kilo alırsanız son dönemlerde de o kadar rahat edersiniz.

Beslenme Önerileri

Bebeğiniz artık sizin beslendiğiniz yiyeceklerden faydalanmaya başladı. Bu yüzden tükettiğiniz besinlere özen göstermelisiniz. Yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra zararlı besinlerden uzak durmak da oldukça önemlidir. Peki, 15 haftalık gebelikte beslenme ile dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Öncelikle hamilelik boyunca beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Hamileliğin 15. haftası itibariyle dengeli ve yeterli beslenme diyetine alıştığınız için artık zorlanmayacaksınız.
  • Doktorunuzun size özel hazırladığı diyeti uygulamaya devam etmek ve onun verdiği folik asit, demir, kalsiyum gibi takviyeleri almak oldukça önemli.
  • Kuruyemişler bu dönemde sizin için hem faydalı hem de hayat kurtaran atıştırmalıklar. Besin değerleri itibariyle hem siz için hem de bebeğiniz için oldukça faydalıdır. Fındık, ceviz, Antep fıstığı gibi kuruyemişleri güvenle tüketebilirsiniz. Ara öğünlerinize ekleyebilir ya da acil bir durum varsa ve yemek yiyecek zamanınız yoksa tercih edebilirsiniz.
  • Su tüketimi oldukça önemli. Bu dönemde susuz kalmamaya özen göstermelisiniz. Bu hem hamilelik semptomlarını azaltacak hem de bedeninizden ödemi atmaya yardım edecektir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarını önlemede de önemli bir role
  • Özellikle yaz aylarında terleyerek kaybettiğiniz suyu mutlaka fazladan sıvı tüketerek telafi etmelisiniz.
  • Akşam yemeklerini atlamamalısınız.
  • Ara öğünlerinize meyve ve protein bakımından zengin besinleri ekleyebilir, birlikte tüketebilirsiniz.

Egzersiz Önerileri

Egzersiz hayatımızın her döneminde olduğu gibi hamilelikte de devam edilmesi gereken bir uygulamadır. Böylece kilo artışını kontrol altına alırken diğer yandan da kaslarınızı güçlendirerek doğuma hazırlık yapabilirsiniz. Gebeliğin 15. haftası itibariyle rahminiz ve karnınız büyüdüğü için egzersiz yaparken çok fazla sırt üstü yatmayı gerektiren hareketlerden kaçınmak gerekir. Bunun dışında 15 haftalık gebelik egzersizleri nelerdir diye merak ediyorsanız yapabilecekleriniz şunlardır:

  • Hamile pilatesi
  • Hamile yogası
  • Hafif tempolu yürüyüş
  • Yüzme.

15 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. 1. Amniyonsentez uygulaması, bebeğinizin içinde bulunduğu amniyon sıvısından örnek alınmak suretiyle yapılır. Gebeliğin 15-18. haftaları arasında yapılması uygundur.
  2. 2. Dörtlü tarama testi: Bu testte bebeğinizin ultrason görüntülemesi ile ölçümleri yapılır ve anneden alınan kan örneği ile ultrasonografik bilgiler birleştirilir ve bir risk hesaplaması yapılır. Bu uygulama daha çok bir tanı testidir ve kesin sonuç vermez. 4’lü tarama testini gebeliğin 16-21. haftaları arasında yaptırabilirsiniz.

Gebeliğin 15. haftası daha önce yaptırmış olduğunuz 2’li tarama testi sizi huzursuz ettiyse ya da sonuç sizde bir endişe yarattıysa amniyosentez uygulamasını yaptırabilirsiniz. Ancak bu uygulamanın enfeksiyon gibi riskleri göz önüne alınırsa testi yaptırıp yaptırmamak konusunda kesin karar vermek için 16-21. haftalarda yapılan 4’lü tarama testinin sonuçlarını bekleyebilirsiniz.

Bebeğinizden Not:

Anneciğim 15. haftamızdan merhaba! Biliyor musun ben artık ellerine sığacak kadar büyüdüm. Bu hafta hem saçlarım çıktı hem de kemiklerim iyice sertleşmeye başladı. Ben büyüdükçe karnın biraz gerilebilirmiş ve doktorumuz söyledi ki bazı yağlar kullanarak cildini koruma altına alabilirmişsin. 15. haftamızda gülüşlerini daha çok duymayı çok sevdim. Peki ya sen en çok neyi sevdin?

gebelikte-14-hafta

16-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Post navigation

Bir yanıt yazın

Gebelikte Bitki Çaylarına Dikkat!

Hamilelikte Bakım Önerileri

Hamilelikte Zararlı Kozmetikler