15 Soruda Anne Sütünün Önemi

Bebeğin dünyadaki ilk gıdası olan anne sütü, onu birçok hastalıktan koruyacak en doğal besin maddesidir.

1-7 Ekim Emzirme Haftası nedeniyle anne sütünün önemine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Çelik, anne sütü ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı, mucizevi besinin yararlarına dikkat çekti. İşte 15 soruda anne sütü…

1- Bebeğin doğar doğmaz emzirilmesinin ne gibi faydaları var?

Bebek doğar doğmaz emzirilmelidir. İlk sütün bebeğin bağırsak florasının oluşumu üzerinde büyük katkısı vardır. Ancak esas faydası süt üretimini artırmasıdır. Ayrıca emzirme sırasında salgılanan hormonlar rahim duvarının kasılmasını tetikler. Bu sayede de plasentanın ayrılması daha kolay olur ve rahim kanaması ihtimali en aza iner. Yani ilk sütün sadece bebeğe değil aynı zamanda anneye de faydası vardır.

2- Sezaryen doğumda bebeğin annenin yanına gelmesi gecikiyor mu?

Normal doğumlarda bebek doğduktan hemen sonra anne memesine konulmalıdır. Sezaryen doğumlarda, eğer anne epidural anestezi altındaysa göbek bağı kesildikten ve bebek kurulandıktan sonra solunum ve dolaşım parametreleri istikrarlıysa operasyon devam ederken bile anne emzirebilir. Genel anestezi altındaki sezaryen doğumlarda bile bebeğin annenin göğsüne 3-5 dakika dokundurulması sütün erken gelmesini sağlayabilir. Yani istenildiği takdirde sezaryen doğumlarda da bebekle anne hiç vakit kaybetmeden bir araya getirilebilir.

3- Yeni doğan bebeğe şekerli su vermek gerekli mi?

Hayır. Yeni doğan bebeğin ilk ve tek gıdası anne sütüdür. Anne sütünün olmadığı istisnai durumlarda ise formül sütler verilebilir.

4- Kesilen anne sütü yeniden gelmeye başlayabilir mi?

Kısa süreli ani süt kesilmelerinde eğer anne emzirmede ısrar ederse süt yeniden gelmeye başlar.

5- Anne sütü doğumdan ne kadar süre sonra artar?

Genellikle doğumdan 3 gün sonra anne sütü bebeğin ihtiyacını tam olarak karşılayacak düzeye gelir. 3 haftadan sonra ise maksimum düzeye çıkar.

6- Sütün bebeğe yeterli gelip gelmediği nasıl anlaşılır?

Sütün bebeğe yeterli gelip gelmediğine doktor karar vermelidir. Sütün yetmemesinin en belirgin işareti bebeğin yetersiz kilo almasıdır. Bebek alt sınır olarak ayda 500 gram ve üzerinde kilo alıyorsa sütün yettiği düşünülür. Bu durumda annelerin ilk 6 ay emzirmeyi bırakmaması gerekir.

7- Sütü artırmak için hangi gıdaların tüketilmesi gerekir?

Süt verimini etkileyen birçok faktör vardır. Ancak sütü doğrudan artıran mucizevi bir gıda ya da içecek yoktur. Annenin temel beslenme dengesini gözetecek şekilde standart olarak beslenmesi önemlidir. Ancak yapılan bazı bilimsel araştırmalar malt içeceklerin anne sütünü artırıcı etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Anne sütünü artırmak için destek olan Promalt ürününü incelemek için tıklayın.

8- Sıvı alımı anne sütünü artırır mı?

Emziren annelere bol bol sıvı almaları önerilir. Ancak sıvı alımı sütün artması için değil, annenin kendi sağlığı için önemlidir. Emzirme sırasında günde 1- 1.5 litre sıvı kaybına uğrayan annenin bu açığı bol su içerek kapatması gerekir.

9- Annenin aldığı gıdalar sütün içeriğini değiştirir mi?

Annenin çok yemek yemesi sütün protein ve enerji içeriğini fazla değiştirmez. Sadece özellikle Omega 3 yönünden zengin beslenme ya da Omega 3 takviyesi sütü bu açıdan zenginleştirir. Öte yandan annenin yediği soğan ve sarımsak gibi kokulu gıdalar sütün kokusunu değiştirip, bebeğin memeyi itmesine neden olabilir.

10- Emzirirken sigara ve alkol tüketilebilir mi?

Emzirme döneminde sigara, alkol, kafeinli içecekler ve bazı ilaçlar kesinlikle alınmamalıdır. Çünkü bu ürünlerdeki zararlı etkenler anne sütüyle birlikte bebeğe geçebilir.

11- Süt verimin etkileyen faktörler nelerdir?

Süt verimini etkileyen 3 önemli faktör vardır:

  1. Genetik yapı: Bazı anneler bu konuda doğuştan şanslıdır. Bu kadınların süt verimleri çok iyidir.
  2. Annenin psikososyal durumu: Anne ne kadar rahat bir yapıya sahipse sütü de o kadar fazla olur. Kaygılı, stresli, takıntılı ve mükemmeliyetçi annelerde süt verimi düşüktür. Ayrıca annenin iyi dinlenip düzenli uyuması süt verimini artıran önemli bir etkendir. İş hayatının yorgunluğu ve stresli ortamı, aile içi sorunlar, annenin geçirdiği hastalıklar, ağrı ve sancılar süt verimini olumsuz etkiler.
  3. Emzirme tekniğine bağlı hatalar: Emzirmeye geç başlamak, formül mamaya ve ek besine erken geçmek, bebeğe biberon ya da yalancı emzik vermek, bebeği memeye yanlış yerleştirmek, bebeğin meme başını doğru kavramaması, gece emzirmemek, 5-6 saatten uzun süre emzirmemek verimi düşürür.

12- Tatlı yemek sütü artırır mı?

Tatlı yemek sütü artırmaz. Sadece annenin kilosunu artırır. 🙂

13- Bebeğin kaç yaşına kadar anne sütü alması gerekir?

Bebek ilk 6 ay mutlaka, 1 yaşına kadar kesinlikle, 2 yaşına kadar tercihen, 3 yaşına kadar da keyfe keder emzirilebilir. Anne sütü her yaşta faydalıdır. Her şeyden önce süttür. İlk 6 ay tek başına yeterlidir. 6 ay 1 yaş arasında ek besinlerle birlikte verildiğinde, bir yaşından sonra da bebeğin günlük süt ihtiyacını en doğru bileşimde karşılayan bir besin olarak yararlıdır. Mükemmel bir besin olmanın yanında bağışıklık sistemi üzerine de her yaşta çok büyük faydaları vardır.

14- Mamayla beslenen bebekler ne gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir?

Mamayla beslenen çocukların obezite, bağırsak, ortakulak, üriner sistem ve üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla, alerjik hastalıklara (egzama, astım, bronşit) yakalanma riski, anne sütüyle beslenenlere göre daha yüksektir.

15- Emzirmenin anneye faydaları nelerdir?

Emzirme, doğum sırasında ve sonrasında annenin kendini daha kolay toplamasını sağlar. Emziren kadın, annelik duygusunu daha yoğun yaşar ve lohusalık depresyonunu daha kolay üstünden atar. Ayrıca emzirmek, meme kanserine yakalanma riskini düşürür ve osteoporozdan korur.

Emziren annelere ürün önerileri;

Göğüs pompası ya da diğer adıyla süt sağma makinesi,

Emzirme minderi ve emzirme önlüğü,

Göğüs koruyucu ya da diğer adıyla göğüs kalkanı, çatlakları önleyen göğüs kremi ve akan sütleriniz için göğüs pedi emziren annelerin sıklıkla tercih ettiği ürünler arasında yer alıyor.

Son olarak süt saklama poşeti ve kabı bebeği için sütünü sağıp dolapta saklamak isteyen annelerin en yardımcı ürünlerin başında geliyor.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Normal Doğumun Riskleri Nelerdir?

Hamilelikte Göğüs Ağrısı

Hamilelikte NST