17-aylik-bebek-gelisimi

17 Aylık Bebek Gelişimi

Tebrik ederiz bebeğinizin 1,5 yaşına girmesine son bir ayınız kaldı. Bizce “Bebeğiniz kaç yaşında” ya da “Bebeğiniz kaç aylık diye gelen sorulara karşılık 1 ayın lafını bile etmeyin. Artık 1,5 yaşında diyebilirsiniz.

Ebeveynler olarak onu bu aya getirene kadar attığınız her adımın temelinde onun sağlıklı ve mutlu gelişimini sağlamayı amaçladığınızı biliyoruz. Bundan sonra da miniğinizi aynı özveriyle büyütmek istiyorsanız 17 aylık bebek gelişimi hakkındaki en önemli detayları bilmeniz gerekir.

Gelişim Alanlarına Göre 17 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Miniğiniz bu aya gelene kadar zaten hızla büyüyüp birçok davranış öğrenmiş, birçok farklı alanda önemli gelişim özellikleri kazanmıştı. 17. Aya girmesiyle birlikte bu davranışları ve özellikleri daha da geliştirecek, farklı kazanımlarla pekiştirecek ve her geçen gün profesyonelleşecek. Peki

17 aylık bebek neler yapabilir, hangi davranışları kazanır, neler hisseder? Bu soruların cevabını ne kadar biliyoruz? Buyrun birlikte detaylıca inceleyelim.

Fiziksel Gelişim, Boy ve Kilo Tablosu

İnsanın yaşam döngüsü içerisinde en hızlı büyüme ve gelişme gösterdiği dönemlerden birisi bebeklik dönemidir. 17 aylık bebek de 0-2 yaş yani 0-24 ay içerisinde olduğundan hem kütle hem de boy artışı olarak bu hızdan nasibini alır.  Ortalama olarak 17 aylık bebek kilosu ve boyunun aşağıdaki değerler arasında olması beklenir.

Cinsiyet Boy(cm) Kilo(kg) Baş çevresi(cm)
Kız 74,3 cm – 85 cm 8 kg – 12,7 kg 43,5 cm – 48, 7 cm
Erkek 76,3 cm- 86,2 cm 8,7 kg – 13,2 kg 44,7 cm – 49,7 cm

Aylık rutin kontrolünüze gittiniz ve yapılan ölçümlerin ortalama değerler aralığında olmadığını mı gördünüz? Hemen panik yapmayın, 17 aylık bebek kilosu, boyu ve baş çevresi sınır değerlerin biraz altında ya da biraz üzerindeyse sorun yok.

Unutmayın ki her çocuk özeldir ve gelişimin her aşamasında bireysel farklılıklar normaldir. Ancak çocuğunuzun ölçümleri referans değerlerden fazla uzaktaysa, işte o zaman mutlaka uzman bir hekime göstermeniz gerekir.

Psiko-motor Gelişimi

Bebeğin fiziksel gelişiminin paralelinde psikolojik olarak da kendisinden beklenen davranışları yerine getirmeye hazır olması ve bunun sonucunda gerçekleştirdiği kazanımları ve hareketliliği psiko-motor gelişim olarak tanımlayabiliriz. Yani çocuğun belirli bir davranışı gerçekleştirebilmek için hem fiziksel hem de psikolojik olarak hazır olması gerekir. 17 aylık bebek gelişimi sürecinde beklediğimiz psiko-motor beceriler aşağıdaki gibidir.

  1. Dengeli bir şekilde kolayca yürür, koşar, zıplar. Koltukların üzerinde gezinmeye bayılır. Günde 100 defa, hiç sıkılmadan o koltuğun üzerine çıkıp inebilir.
  2. Kapıları kapı kolunu eğerek açıp kapatmaya bayılır. Tabi buradaki kapıyı kapatma eylemi genellikle çarpma şeklinde gerçekleştiğinden oldukça tehlikelidir. Kendisinin ya da bir başkasının başta parmakları olmak üzere uzuvlarını sıkıştırıp istenmeyen kazalara sebep olabilir. Kapı çarpma durumunun çok sık ve sert seyretmesi durumunda mutlaka gerekli güvenlik önlemlerinin alınması gerekir.
  3. Yumuşak kıllı ya da silikon bir fırça ile sizin gözetiminiz altında dişlerini fırçalayabilir.psiko-motor-gelisimi-dis-fircalama
  4. Yaşına uygun kalın gövdeli kalemleri kolayca kavrayarak kağıt, hatta evinizin özenle badanalanmış duvarları üzerine daireler, çizgiler çizebilirler. Miniğinize sizin kontrolünüzde yaşına uygun renkli kalemler verip kağıt ya da yazı tahtası üzerine çizim yapmasına olanak sağlayabilirsiniz. Dilerseniz onun için dilediği gibi karalayabileceği bir duvar belirleyip, ona ait sınırlar içerisinde sanatsal faaliyetlerini icra etmesine olanak sağlayabilirsiniz.
  5. Parmak uçlarında kolaylıkla yükselerek nesnelere uzanabilir.
  6. Kendisine alınan bir hediyenin ambalajını yırtarak açabilir.

Dil Gelişimi ve Konuşma Becerisi

Dil gelişimi doğumla birlikte başlar. Temellerini seslerin; renkler, semboller, sayılar ve gündelik hayatta kullanılan diğer tüm kelimelerin hafızada depolanmasıyla artan ve bir ömür boyu devam eden uzun bir süreçtir.

Miniğiniz bu zamana kadar duyduğu sesleri sakladı, bundan sonra bu kelimeleri hatırlayıp, bir araya getirip kısa cümleler kuracak. Öğrendiği ve cümle içerisinde kullandığı kelime sayısı arttıkça çevresini daha iyi anlayıp kendisini çok daha iyi ifade edebilecektir. Bu ay içerisinde bekleyeceğiniz olası kazanımlar aşağıdaki gibidir.

  1. 2-3 kelimeden oluşan cümleler kurabilir.
  2. Yaklaşık 35-45 kadar kelimeyi konuşabilir. Anladığı kelime sayısı bu rakamlardan çok daha fazladır.
  3. Söylediğiniz kelimeleri ya da kısa cümleleri mırıldanabilir.
  4. Melodik sesleri taklit eder. Küçük kurbağa, mini mini bir kuş, ceviz adam gibi basit, ezberlemesi kolay ve eğlenceli şarkıları hareketlerini yaparak miniğinize söyleyebilirsiniz. Bir süre sonra onun da sizinle birlikte şarkıya eşlik ettiğini hatta hareketleri tekrar ettiğini gördüğünüzde yaşadığınız mutluluk paha biçilemez olacaktır.
  5. Göz, burun, kulak, el, kol bacak gibi yüzdeki organları ve vücudundaki uzuvları tanır, sorduğunuzda en az 3 tanesini doğru bir şekilde gösterebilir.
  6. Ay, güneş ve yıldızları tanır.

Miniğinizin sizi anlayıp anlamadığına bakmaksızın doğduğu günden itibaren onunla konuşun. “Şimdi tulumunu giydiriyorum.” “Hadi perdeleri açalım.” “İşte biberonunu getirdim.” Yaptığınız şeyleri anlatın. Örneklerdeki gibi onunla sık sık konuşun hatta sohbet edin.

Bir süre sonra onunla konuşurken kullandığınız kelimeleri tanıdığını, o kelimeyi söyleyemese de kendisine sorulduğunda parmağıyla gösterdiğini fark edeceksiniz. Yaşına uygun hikaye kitapları ile kelime hazinesini zenginleştirebilirsiniz.

Sosyal ve Duygusal Gelişim

Bu dönemde genellikle asi davranışlar sergileyen miniğimiz sosyalleşmeyi ve diğer ebeveynleriyle iletişim halinde olmayı isterler. Aşağıdaki durum ve davranışların gözlenmesi normaldir.

  1. Her şeye hemen hayır der itiraz eder, çünkü özgürdür ve dilediğini yapabileceğini düşünür. Patronun siz olduğunu bilsek de miniklerin öz güvenini sarsmadan, kendi kararlarını vermesine olanak sağlayabilirsiniz. Ona bol bol seçenek sunun. Hasta olduğu dönemde dondurma mı yemek istiyor; o daha dondurma için ağlayıp sızlanmadan çilek mi yiyelim muz mu diye seçenek sunun. Kendisine karar verme olanağı sağlandığı için bunu mutlaka değerlendirecektir.
  2. Ayrılma kaygısı bu dönemde başlar ve üç yaşına kadar yoğun bir şekilde devam eder. Yanından ayrılmanız gerektiğinde yalan söylemek ya da ona hiç haber vermeden kaçar gibi gitmek kısa vadede işe yarayacak gibi görünebilir. Ancak uzun vadede ayrılıkları daha sancılı bir hale getirir.Ona uygun bir dille bir süreliğine gideceğinizi ama kısa sürede döneceğinizi söyleyin ve hemen dikkatini dağıtacak şeyler sunun. O dikkatini en sevdiği oyuncağına verirken siz çoktan gitmiş olacaksınız. Evet belki yine gittiğinize üzülecek ama yalan söylemediğiniz için size olan güveni artacaktır.
  3. Tam bir tiyatrocudur. Sizin duygularınızı dikkatlice gözlemler ve taklit eder. Sinirli bak, mutlu ol, ağla gibi duygu yönergeleri verdiğinizde bunları başarıyla taklit edebilir.
  4. Yaşıtları yerine sürekli bir yetişkinle oynamak ister. Çünkü isteklerini bir yetişkine kolayca anlatıp onu kolayca yönlendirebilir. Size alkış yaptırır, oyuncak arabasını sürdürtür…
  5. Oyunlarında bile sosyalleştiğinin etkilerini gösterir. Oyuncak fincanından su içerken hüüüp diye çay içiyor taklidi, doktorculuk oynarken öksürme taklidi yapar.

Bilişsel Gelişim

Miniğinizin fiziksel gelişiminin yanında beyin gelişimi de hızla devam ediyor. Yeni sinir hücreleri oluşuyor ve bu sinir hücreleri arasında anlamlı bağlantılar kurularak gelişmiş bir bilgi ağı oluşturuluyor. Bu ağ gelişip dallandıkça bebeğinizin de bilişsel becerileri belirgin bir şekilde kendisini göstermeye başlayacaktır. Şimdi 17 aylık bebek ve bilişsel gelişimi ile ilgili temel özelliklere bir göz atalım.

  • Basit problemler karşısında işe yarar çözümler üretebilir. Örneğin; yatağın üzerinde elinin yetişemeyeceği mesafedeki oyuncağına ulaşabilmek için yatak örtüsünü kendisine doğru çekebilir. Koltuğa tırmanmak için yerdeki yastığı basamak olarak kullanabilir.
  • Farklı şekiller arasında benzerleri eşleştirebilir. Yıldız şekliyle daire şeklini birbirinden ayırt ederek pano üzerinde doğru yere yerleştirebilir.
  • Büyük ve küçük nesneleri birbirinden ayırt edebilir. Farklı boyutlardaki oyuncak kaplardan büyük ve küçük olanlarının parçalarını birbiriyle eşleyip cisimleri bütünleyebilirler.

Uyku Düzeni

Bebeğinizin günlük uyku ihtiyacı ortalama 13-14 saattir. Bunun 1-2 saatini muhtemelen gündüz uykusunda geçirecektir. Tabi bu süreler bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Sizin miniğiniz uykucu olup gündüzleri 3-4 saat uyuyabileceği gibi sadece yarım saatle de yetinebilir. Önemli olan günlük uykusunu yeteri kadar almış olmasıdır.

Yemek Alışkanlığı

17-aylik-bebek-yemek-aliskanligi

Bebeğinizin mama sandalyesinde oturup sakin sakin yemek yemesini bekliyorsanız bu biraz zor. O genelde gezerek yemeyi hatta yemek yerine gezmeyi tercih edecektir. Öğünlerde çok aceleci davranmalarının oturmak istememelerinin sebebi de genellikle budur.

Bu nedenle öğünlerde kolay atıştırabileceği parmak yiyeceklere yer verebilirsiniz. Kolayca kavrayabildikleri ve kendi başına yiyebildikleri bu yiyecekler onları motive edecek ve mama sandalyesinde daha uzun süre kalmasına yardımcı olacaktır.

Diş Çıkarma: Ek besine çoktan geçmiş olan miniğinizin dişleri çıkmaya devam ediyor. 17 aylık bebek eğer henüz çıkmamışsa alt ve üst köpek dişlerini ve alt-üst birinci azı dişlerini bu dönemde çıkarabilir. Çıkan diş sayısı arttıkça miniğinizin menüsü de zenginleşecektir. Diş sayısı arttıkça yemeğini kendi başına daha kolay yiyebilecek ve öz güveni artacaktır.

17 Aylık Bebek için Oyun ve Oyuncak Önerileri

Bebeğinizin mutlu ve sağlıklı bir gelişim göstermesini istiyorsanız ona eşlik edin. Birlikte büyüyün, öğrenme sürecine siz de dahil olun ve mutlaka oyun oynayın. Çocukların en iyi oyun oynarken öğrendiklerini unutmayın. Bu dönemde aşağıdaki oyunları yavrunuzla birlikte oynayarak mutluluğu en doğal haliyle tadabilirsiniz. Üstelik bunun yanında hem miniğinizin gelişimine çok yönlü olarak katkı sağlamış hem de aranızdaki duygusal bağı güçlendirmiş olursunuz.

  1. Tak çıkar oyuncaklar

Bu aylardaki bebeklerin en çok keyif aldıkları oyunlardan biridir. Plastik ya da ahşaptan üretilmiş tak çıkar oyuncakları tercih edebilirsiniz. Yıldız, kare, kalp, oval, üçgen vb. farklı şekilleri; bu şekillere birebir uygun hazırlanmış boşluklara yerleştirmesi mantığıyla oynanır. Dilerseniz kapakları kolay açılıp kapanabilen ve bebeğinizin elleriyle kolayca kavrayabileceği boyutlardaki plastik mutfak kaplarınızı da kullanabilirsiniz.

Tak çıkar prensibine dayalı oyunlar ve oyuncaklar bebeğin problem çözme becerisini geliştirir. Şekilleri minik elleriyle kavrayan ve yerleştirmek için çabalayan miniklerin el ve parmak kaslarının gelişmesini sağlar. Cisimleri doğru yere her taktığında başarmanın mutluluğunu yaşar.

  1. Matruşkalar

Matruşkalar ya da aynı mantıkla üretilmiş ve iç içe geçen kaplar ile eşleştirme oyunu oynayabilirsiniz. Böylece bebeğiniz farklı boyutların varlığını kavrayarak ayırt edebilir. Doğru boyutları eşleştirdiğinde parçadan bütüne gitmeyi deneyimler ve başarmanın hazzını yaşar.

  1. Masadaki oyuncağı yakala

Çok yüksek olmayan bir masanın üzerine çok sevdiği bir oyuncağı görebileceği şekilde yerleştirin. Oyuncağı görsün ancak uzandığında yetişemesin. Yakınına düşmeden kolayca üzerine çıkabileceği bir tabure bırakın Oyun esnasında tırmanıp düşebileceği sandalye ve benzeri herhangi bir şeyin yakınında bulunmamasına ve oyun süresince onu yalnız bırakmamaya dikkat edin.

  1. Paket açmaca

Paketleri açmayı, kağıtları yırtmayı seven 17 aylık bebek için sevdiği nesneleri farklı renklerdeki kâğıt ambalajlara hatta alüminyum folyoya sarıp paketler hazırlayın. Ardından paketleri açması için önüne koyup gerekli yönergeleri verin. Bu etkinlik miniğinizin el ve parmak kaslarını, renklere ve yırtılan paketlerin çıkardığı seslere karşı algılarını harekete geçirecektir.

  1. Bin bir yüz

Elinize aldığınız bir karton parçası, kitap ya da opak bir kumaşı yüzünüzün önünde perde gibi kullanın. Engeli her indirdiğinizde yüzünüze farklı bir duygu ifadesi takının. Mutlu, üzgün, kızgın, uykulu, korkmuş, şaşkın vb. ifadelerden birini takınabilirsiniz. Oyunu oynarken çok aceleci davranmayın. Perdeyi yüzünüze kapatıp diğer ifadeye geçmeden önce bebeğinizin yeteri kadar izlemesine izin verin. Oyunu belli bir süre oynadıktan sonra bu defa bebeğinizden bu ifadeleri yapmasını isteyin.

Bebeğinizin büyüme ve gelişmesini çok yönlü destekleyebilmeniz için öncelikle onun bilişsel, sosyal, duygusal ve fiziksel yeterliliklerini bilmeniz ve ihtiyaçlarını belirlemeniz gerekir. 17 aylık bebek gelişimi ile ilgili bu detaylara hakim olduğunuz sürece yavrunuzla birlikte keyifli bir ayın tadını çıkarabilirsiniz.

“18 Aylık Bebek Gelişimi” Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

18 Aylık Bebek Gelişimi: https://www.bebek.com/18-aylik-bebek-gelisimi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Biraz gülmek ister misiniz?

Hala sevgili misiniz?

Bebeklerde Balgamdan Kurtulmanın Yolları