18-24 Aylık Bebek Beslenmesi

18-24 Aylık Bebek Beslenmesi

18-24 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğinizin en hareketli olduğu zamanlar olduğunu söylemeliyim. Bu dönemde bebeğiniz sizi biraz yorabilir, sizi peşinden koşturmaya başlayabilir.

Bu aylarda bebeğiniz daha da hareketli olduğu için mama sandalyesine oturmak istemeyebilir.

Bebeğinize televizyon karşısında veya video izleterek yemek yedirmeyin. Televizyonda veya videoda çok fazla renkli, hareketli uyaran art arda geçtiği için bebek oraya kitlenir ve bebek bu şekilde yemek yediğinde ne yediğini, ne kadar yediğinin farkına varmaz.

Bu durum bebeğin kontrol sisteminin zedelenmesine yol açar ve yeme bozukluklarına kadar gidebilir.

Bebek, beslenmesinde yediği tüm besinlerin farkına varmalı, dokunmalı ve hissetmelidir.

O anda dikkati tamamen yediği yiyeceklerde olmalıdır. Bu sayede bebek doyduğunu anlar ve keyifle yemek yemenin tadını çıkarır.

Bebeğiniz bu aylarda kaşık ve çatalı çok daha iyi kullanabilir.

Bebek Beslenmesinde Öneriler

Günümüzde paketli ürün seçeneği oldukça fazla sayıda ve bu gibi ürünlerin içerisinde vücudumuza zarar veren birçok kimyasal madde yer alıyor.

Bu maddeleri ve vücudumuza verdiği zararları öğrenmek için 12-15 aylık bebek beslenmesi makalemizi okuyabilirsiniz.

12-15 Aylık Bebek Beslenmesi: https://www.bebek.com/12-15-aylik-bebek-beslenmesi/

Doğal gıdaları bırakıp, hazır gıdalarla beslenmeye başladığımızdan beri tıptaki ilerlemelere karşın çeşitli hastalıklara yakalanma riski arttı!

Sağlıklı beslenme daha satın alırken başlar. Alışveriş yaparken gıdaları yararlı ve zararlı olarak ikiye ayırın ve zararlı bölümden hızlıca uzaklaşın. Evinizde sağlıksız besinlere yer vermeyin, hakiki doğal besinleri satın alın. Öncelikle lokal ürünleri tercih edin.

Bu şu demek;

Bir besin ne kadar uzaktan gelirse taze olmama, yeterince güneş görmemiş olma ihtimali artar. Lokal ürünler örneğin, İstanbul için Bursa, Yalova, Adapazarı, Çanakkale’deki meyve ve sebzeler lokal kabul edilir.

Doğal, işlem görmemiş sağlıklı besinleri tercih edin. Taze, sebze ve meyveyi görerek ve seçerek taze almaya çalışın. Mutlaka yenilmesi gereken en yararlı besinler diye bir tanımlama yapmak yerine her besin grubundan bebeğinize vermeye çalışın. Her birinde bebeğinizin de sizin de vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayan farklı maddeler bulunur.

Bebek beslenmesinde, aile bebeğe ne kadar farklı ve değişik besinler veriyorsa bebek büyüdüğü zaman seçici olmaz.

Tekdüze bir beslenme sağlıklı değildir, yaşam sürenizi azaltır.

Bebeğinize farklı ve çeşitli besinler verirken dikkat etmeniz gereken bu besinlerin sağlıklı olması. Dünyanın her yerinde pasta, makarna, kızarmış patates, pilav, çikolata ve dondurma çocukların en favori yiyecekleri arasında yer alıyor. Bu besinler ile bebeğinizi ne kadar geç tanıştırırsanız o kadar iyi olur.

Bebeğinizi bu besinler ile tanıştırdığınızda ise nadiren tüketmesinin sağlanması önemlidir.

Masada yemek yerken olumsuz konulardan konuşulmamalıdır, çocuk azarlanmamalıdır. Yemek bitene kadar masada oturması gerektiği şimdiden öğretilmelidir. Yemek saati bebeğiniz için keyifli geçmelidir. Böylelikle masaya kendi isteğiyle oturması kolaylıkla sağlanabilir.

Bebeğinizin bir besine alışması ya da severek yemeğe başlaması için sabır ve çaba gerekir. Bazı bebekler özellikle sebzeleri tüketmekten pek hoşlanmazlar.

Bu konuda size önerim,

Bebeğinizin sevmediği besinleri özellikle bebeğiniz açken değişik şekillerde pişirerek vermeniz. 

Sabırla denerseniz zamanla sevmeyeceği ve yemeyeceği hiçbir şey kalmaz.

Örneğin, zeytinyağlı enginar püresini sevmedi, etli enginar yemeğini deneyin onu da sevmediyse enginarlı bir sebze çorbası hazırlayın. Eninde sonunda enginara alışacaktır.

Not! Evde pişirdiğiniz yemeklerin suları bebeğiniz için çok yararlıdır. Yemek sularını atarsanız vitamin-mineral kayıpları oluşur.
Bu sebeple yemekleri olabildiği kadar az su ile pişirip kalan suyu bebeğinize yedirebilirsiniz. Bebeğiniz için en faydalı ek besinler makalemizi hemen inceleyin!
Bebeğiniz İçin En Faydalı Ek Besinler: https://www.bebek.com/bebekler-icin-en-faydali-ek-besinler/

İştahsız Bebekler İçin Beslenme Önerileri

Her bebeğin iştahı farklıdır. Bazı bebekler daha az miktarlarda yerler ve daha seçicidirler. Böyle bir durum hem bebek hem anne için çok moral bozucu olabilir.

Her bebeğin acıkınca yemek yiyeceğini ve açlıktan ölmeyeceğini kendinize hatırlatın.

Bebeğinizde çinko ve demir eksikliği olup olmadığından emin olun. Çinko ve demir iştahsızlık yapabilir.

Bebeğinize iştah artıran şuruplar vermenize gerek yok. İştah artıran şuruplar bazı bebeklerde alerji yapabilir.

İştahsız bebeğinizi az ama öz besleyin. Besleyici besinler vermeye çalışın. Doktorunuz bebeğinizin büyüme ve gelişmesini normal buluyorsa endişelenmenize gerek yok.

18-24 Aylık Bebek İçin Yemek Tarifleri

Lor Peynirli ve Cevizli Zerdeçallı Makarna

Malzemeler:
  • 1 Su Bardağı Lor Peyniri
  • Yarım Su Bardağı Ceviz İçi
  • 1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  • 1 Diş Sarımsak
  • 3 Su Bardağı Su

Lor peynirli ve cevizli zerdeçallı makarna tarifimizin videosunu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Tarhanalı Bebek Poğaçası

Bebeğinize hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli bir poğaça yapmak ister misiniz?
Kolayca hazırlayacağınız ve havuç şeklini vereceğiniz tarhanalı poğaçaya bebekleriniz bayılacak!
Malzemeler:
  • Yarım Su Bardağı Zeytinyağı
  • Yarım Su Bardağı Yoğurt
  • 1 Yumurta Beyazı
  • 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası

Tarhanalı bebek poğaçası tarifimizin videosunu izleyebilirsiniz.

YouTube video
Not! Her bebek özeldir. Bebeğinize tarifleri vermeden önce bebeğinizin gelişimini takip eden doktora danışınız.

Bu makalenin altına yorum bırakarak tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Sizin bebeğinizin iştahı nasıl? Hangi besinleri daha çok seviyor? Hadi sizde bizimle paylaşın! 🙂

Sevgiler.

Diyetisyen Beyza Uyan

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın