18-aylik-bebegin-gelisimi

18 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin gelişimine katkıda bulunmak ve onunla geçireceğiniz zamanların hem keyifli hem de kaliteli olması için aylara göre gelişimsel özelliklerini bilmeniz gerekir. Bu nedenle sizin için 18 aylık bebek gelişimi ile ilgili; tüm gelişim alanlarını göz önünde bulundurduk.

Gelişimsel özellikler konusunda unutulmaması gereken en önemli noktalardan birisi her bebeğin öğrenme ve büyüme sürecinin farklı olmasıdır.

Bebek Gelişiminin Takibi Neden Önemlidir?

Bebekler çok hızlı büyürler ve kısa sürede sizi çok şaşırtacak yetenekler kazanırlar. Bu yetenekler hazır bulunmalar ile birlikte ay ay farklılıklar gösterse de belirli aylarda bazı davranış ve tepkileri verebilmeleri beklenir. 18 aylık bebek neler yapabilir sorusu da bu noktada önem kazanmaktadır.

Zihinsel ve fiziksel rahatsızlıkların erken teşhisi için ebeveynlerin mutlaka bilinçli olarak gelişim takibi yapması gerekir. Otizm, zihinsel yetersizlik, dil ve konuşma bozuklukları ve benzeri hastalıkların en kolay anlaşılabildiği dönem 15-24 aylık zaman dilimidir.18 aylık bebek neler yapabilir? Gelişimine katkıda bulunmak için uygun olan tutum ve davranışlar nelerdir? Bu önemli konular ebeveynlere rehberlik etmesi için ayrıntılı olarak ele alınmıştır.

18 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Kaşık ve çatal kullanma alışkanlığı kazanmaya başlayabilir.
  • Hızlı yürüyebilir hatta koşabilir. 🙂
  • Yaklaşık 40 kelime kullanabilir.
  • Vücudundaki herhangi bir noktayı sorduğunuzda size gösterebilir.
  • Resimlerdeki nesneleri tanıyarak onların ne olduğunu size anlatabilir.
  • Artık ondan bir şeyi yapmasını istemediğiniz zaman bunu anlayabilir, ancak sizi dinleyip dinlememesi konusunda söz veremeyeceğiz. 🙂
  • Yaşına uygun oyuncaklar ile eskiye göre daha uygun süre oyalanabilir.

18 Aylık Bebek Beslenmesi

Doğal, işlem görmemiş sağlıklı besinleri tercih edin. Taze, sebze ve meyveyi görerek ve seçerek taze almaya çalışın. Mutlaka yenilmesi gereken en yararlı besinler diye bir tanımlama yapmak yerine her besin grubundan bebeğinize vermeye çalışın. Her birinde bebeğinizin de sizin de vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayan farklı maddeler bulunur.

Bebeğinize farklı ve çeşitli besinler verirken dikkat etmeniz gereken bu besinlerin sağlıklı olması. Dünyanın her yerinde pasta, makarna, kızarmış patates, pilav, çikolata ve dondurma çocukların en favori yiyecekleri arasında yer alıyor. Bu besinler ile bebeğinizi ne kadar geç tanıştırırsanız o kadar iyi olur. Bebeğinizi bu besinler ile tanıştırdığınızda ise nadiren tüketmesinin sağlanması önemlidir. 18 aylık bebek beslenmesi hakkında tüm detayları okuyabilirsiniz.

18 Aylık Bebek Tarifleri

İşte bebeğiniz için uygulayabileceğiniz birkaç tarif:

YouTube video

YouTube video

18 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?

18 aylık kız bebek ortalama 9000 gr, 18 aylık erkek bebek ise ortalama 9500 gr ağırlığındadır.

Eğer bebeğinizin az kilo aldığını düşünüyorsanız ve sebebini merak ediyorsanız, Bebeğim Az Kilo Alıyor, Neden Olabilir? makalemizi okuyabilirsiniz.

18 Aylık Bebek Boyu Kaç cm Olmalıdır?

  • 18 aylık kız bebek boy alt sınırı: 75 cm
  • 18 aylık kız bebek boy üst sınırı: 86 cm
  • 18 aylık erkek bebek boy alt sınırı: 77 cm
  • 18 aylık erkek bebek boy üst sınırı: 87 cm

Dilerseniz 18 Aylık Bebek Gelişimi videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

18 Aylık Bebek Uykusu

Bebeğiniz artık eskisine göre çok daha düzenli uyuyabilir. Bu nedenle eğer uykuyla ilgili problem yaşıyorsanız, uyku eğitimi vermeye başlayabilirsiniz.

Bu dönemde anlatacağınız masallar onun ilgisini yavaş yavaş çekmeye başlar. Bu nedenle 18 aylık bebeğin uyuması için ona kitap okuyabilir, masallar anlatabilirsiniz. Uyku rutini oluşturmak her şeyden değerli. Bebeğiniz ile birlikte size en iyi gelen rutini belirleyin ve ona uyku vaktinin geldiğini bu şekilde anlatmaya özen gösterin.

18 aylık bebek ortalama 12-13 saat uyuyabilir. Ancak bu bebekten bebeğe farklılık gösterebilir.

bebekler-ve-televizyonBebeğimi Televizyondan Nasıl Uzak Tutabilirim?

Bebeğinizin ayaklanması ile birlikte, artık evin içerisinde sizin belirlediğiniz sınırların dışına çıktığı bir dönem başlayacaktır. Bu dönemlerde birçok annenin şikayet ettiği durum, bebeğin televizyona, tablete veya telefona gösterdiği ilgidir.

Unutmayın, bu ilgiyi azaltmak sizin elinizde. Eğer siz teknolojik aletler yerine bebeğinizle ilgilenir ve onun ilgisini çekecek çeşitli oyunlar ile eğlenmesini sağlarsanız; televizyondan uzaklaşacaktır.

Örneğin televizyonda sevdiği ve ilgisini çeken karakteri oyuncak olarak alın ve evde minik bir seslendirme ile onunla oynayın. Bu canlı gösteri, televizyondan daha çok ilgisini çekecektir. 🙂

Çok fazla televizyon izleyen veya ekrana maruz kalan bebeklerin, tek başlarına oyun oynama becerilerinin ve hayal güçlerinin azaldığı gözlemlenmektedir.

18 Aylık Bebek Gelişimi için Yapılacaklar

Artık çevreyi iyice keşfettiği, yürüdüğü ve hatta koştuğu bir dönemdeyiz. Bu dönemde bebeğiniz birçok yeni kavramla karşılaşacak ve tanışacak. Anne ve baba olarak onu gezmeye götürdüğünüz yerler, birlikte olduğunuz insanlar artık eskisinden daha dikkatli seçilmeli. Çünkü bebeğinizin duyguları netleşti ve insanların iyi-kötü olduğunu anlayabiliyorlar. 🙂

YouTube video

Sosyal becerilerinin gelişmesi bir bebek için atılabilecek en iyi temellerden biridir. İletişim kurmasını güçlendirmek için sık sık onunla göz göze iletişim kurmalı ve eğer mümkünse kendi yaş çevresine ait bebeklerle bir araya getirmelisiniz. Henüz size çok küçük gelse de, paylaşmayı ve arkadaşlığı bu aylarda öğrenmeye başlayacak.

Oyun, gelişim basamaklarının olmazsa olmazı! 18 aylık bebeğiniz ile artık birçok oyun oynayabilirsiniz. Örneğin, artık vücudundaki burun-göz-dudak gibi yerleri ayırt edebildiğinden ona bunları sorarak eğlenebilirsiniz. 🙂

Bebeğinizle Kaliteli Zaman Geçirmek için Oyun Önerileri

18 aylık bebek deyip geçmeyin, ona doğru uyaranları ve yönergeleri sunduğunuz sürece hiç beklemediğiniz pek çok davranışı gösterebilir. Bu ayda miniğiniz tüm gelişim alanlarında büyük ilerlemeler gösterir. Sizi her gün şaşırtmaya devam eder. Aşağıda sıralanmış küçük etkinlikler aranızdaki iletişimi pekiştirecektir.

  1. İç içe geçen kaplarla ve matruşka bebeklerle oynayarak parçalarını büyüklüklerine göre yerleştirmesine destek olabilirsiniz.
  2. Çamaşır makinesini birlikte boşaltabilirsiniz. Hatta asarken size yardım etmek, ıslak çamaşırlarla haşır neşir olmak da çok hoşuna gidecektir.
  3. Çorap, bluz gibi kişisel eşyaları birlikte yerleştirirken size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Böylece hem sorumluluk alır hem de eşleştirme becerilerinin geliştirir.
  4. Evcilik oyunlarında “vınnn vınnn” araba sürme, “eeee eeee” bebek uyutma ve benzeri sesleri taklit ederek oyunları daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Miniğinizin de taklit etmesi için ona teşvik edici yönergeler verebilirsiniz.
  5. Bebeğinizin ve diğer aile bireylerinin fotoğraflarını aralıklı bir şekilde masaya ya da halıya yerleştirin. Sonra aile bireylerine ait olan kişisel eşyaları bir sepete koyun. Sepetten sırayla aldığı eşyaları kime aitse o fotoğrafın altına koymasına yardımcı olun.
  6. Bebekler ev dışında yapılacak etkinliklerden de çok zevk alırlar. Onunla birlikte doğa yürüyüşleri yaparak çevresini tanımasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca her gün onu temiz hava ve güneş ışığı alması için dışarı çıkarmanız sağlığı açısından çok faydalı olacaktır.

Yaptığınız etkinlikler sırasında yavrunuzun farklı becerilerini keşfedip üzerine yaratıcılığınızı ekleyerek oyunları çeşitlendirebilirsiniz. Süreci daha keyifli hale getirmek tamamen sizin elinizde.

18 Aylık Bebek Oyuncakları

18 aylık bebekler, eğer yaz mevsimindeyseniz ebeveyn kontrollü bisikletlerle gezebilir ve bundan oldukça keyif alabilirler. Eğer bebeğinizin 18. Ayı kış mevsimindeyse ve evde aktiviteler yapmak zorundaysanız, boyama kitapları ile alıştırmaya başlayabilirsiniz. Aynı zamanda müzikli oyuncaklarda oldukça ilgisini çeker. Bu dönemde onun zeka gelişimine katkı sağlayacak birçok müzikli ve ışıklı oyuncak alabilirsiniz.

Alışveriş Önerisi – Satın Alın

18 aylık bebeğiniz için ebebek’te bulabileceğiniz zeka gelişimini destekleyecek oyuncakları inceleyip, diğer bebeveynlerin yorumlarını okuyup uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.

Şimdi Sıra Sizde – Yorum Yazın

18 Aylık bebeğinizi nasıl büyütüyorsunuz? Bu ay içerisinde yaşadığınız sorunlar nelerdi? Nasıl üstesinden geldiniz? Diğer anneler için, yorumlarınızı bekliyoruz.

Post navigation

Bir yanıt yazın

36 Aylık Bebek Gelişimi