2 Aylık Bebek Hakkında Bilgiler

2. Ayındaki Bebeğin Gelişimi Hakkında Tüm Detaylar

YouTube video

Bebeğiniz 2. Ayında Neler Yapar?

•  Gülücüğünüze gülücükle karşılık verebilir.
•  1.5 aylık olduğunda çıngırağa belli bir şekilde tepki gösterir. (ürkerek, susarak, ağlayarak)
•  ağlama dışında sesler çıkarabilir.
•  Karnının üzerindeyken başını 45 derece yukarı kaldırabilir.
•  Dik oturduğu zaman başını dik tutabilir.
•  Karnının üzerindeyken kollarının yardımı ile göğsünü yerden kaldırabilir.
•  Bir yana yuvarlanabilir.
•  Küçük nesnelere dikkat gösterebilir.
•  Parmaklarının ucuna oyuncak tutuşturulduğunda onu kavrayabilir.
•  Bir nesneye uzanabilir.
•  Agu gibi içinde sessiz harfler olan kelimeler oluşturabilir.

Bebeğinizin Marifetleri Yukarıdakilerle Sınırlı Değil, Tabii ki! Ayrıca:

•  Kendiliğinden gülmeye başlar.
•  İki elini kavuşturabilir.
•  Sevinç çığlıkları atabilir.
•  Yüzünün 15 cm uzağındaki bir nesneyi 180 derece(bir yandan öbür yana) takip edebilir.

2. Ayındaki Bebeğin Gelişimi Hakkında Tüm Detaylar

Bebeğinizin 2.Ayındaki Beslenmesi:

Eğer çalışmıyorsanız ve vaktinizde varsa bebeğinizi emzirmek sizin için bir problem değil. Ama günümüzde annelerin de birçoğunun çalıştığını düşünürsek bebeğin emmesi ile ilgili problemler oldukça sık karşımıza çıkıyor. Annelerin doğumdan kısa bir süre sonra işlerine dönmeleri bebeğin beslenmesi için sorun gibi görünebilir. İlk 6 ay boyunca bebeğinizin saf anne sütü ile beslenmesinin önemi göz önünde bulundurularak işe başlamadan bebeğinizi emzirdikten sonra pompa ile göğsünüzü 10’ar dakika çekin. Biriken sütleri süt torbalarında üzerine tarih yazarak derin dondurucuya koyun. Bu şekilde bebeğinize sakladığınız anne sütünü 4-6 aya kadar kullanabilirsiniz. İşteyken en az 3 saat ara ile göğsünüzü çekip sütünüzü buzdolabında saklayabilirsiniz. Buzdolabının kapısında saklanan süt bebeğe 24 saat boyunca rahatlıkla verilebilir. Oda ısısında anne sütü 4 saatten fazla kalmamalı. Pompalarının üretilmesi anne sütünü kullanma açısından büyük kolaylık sağlıyor. Bebeği neden biberonla beslemek gerekiyor?
Emziren anne, anne sütünü pompa ile neden biriktirmeye başlamasında yarar var:
•  Bebeği küçükken işe veya okula dönmek isteyebilir.
•  Bebeği bir kaptan süt içene kadar(en erken sekiz veya dokuz ayda) onu emziremeyebilir.
•  Bebeği yanına alamadığı öğleden sonraları veya akşamları olabilir.
•  Acil durumlara hazırlıklı olmak isteyebilir(hastalanabilir, bulunduğunuz bir toplantı uzayabilir, birkaç günlüğüne şehir dışına çıkmak zorunda kalabilirsiniz).

Bebeklerinin düzenine bağlı yaşayan ve onları düzenli emzirebilen annelerin bebeğe destek besin vermeme nedenine gelince:

•  Bebeğin biberona bağlanmasından endişe duyulması
•  Göğüslerindeki süt akımını bozmama isteği
•  Bebek biberonu reddediyorsa ve anne bu konuda bakı yapmak istemiyorsa.

Bazı durumlarda doktorunuzun onayı ile mama veya biberon verilebilir.

2. Ayındaki Bebeğin Gelişimi Hakkında Tüm Detaylar

Nasıl Biberon Verilir?

Bazı bebekler memeden biberona geçmekte zorlanıyorlar fakat çoğu anne beşinci veya altıncı haftaya kadar biberonsuz idare edebiliyor. Bu zamandan önceki besin desteği başarılı bir emzirme olayını engelliyor ve bebeklerde meme ile yapay meme arasında bir karmaşa yaşanıyor.
Sıra geldi destek besine başlamaya karar verildikten sonra bunun ne olacağı konusuna: İnek sütü küçük bebek için uygun olmadığından besin desteği konusunda iki seçenek var: Anne sütü veya mama.
Anne sütü: Meme pompasını temin ettikten sonra annenin tek yapacağı iş sütünü toplamaktır. Bu işlem ilk başta 45 dakika sürer. Daha sonra anne alıştıkça 15 dakikada halledilebilir.
Anne sütü bebeğiniz için en faydalı besin kaynağı. Siz yanında olmasanız bile bebeğinizi bu eşsiz besinden mahrum bırakmayın. Anne sütü optimum beslenmeyi ve hastalıklara karşı direnç kazanmayı sağladığını unutmayın.
Mama: Kullanıma hazır mamalar en pahalı olmasına rağmen çabuk hazırlanır. Karıştırılması gereken formüller ise daha ekonomiktir ancak hazırlaması uzun sürer. Mama anne sütünden daha az besleyici olmasına karşın besleyici özellikler taşır. Ancak unutmayın ki “Anne sütü eşsizdir”. Anne sütü veya mama ile bebeğinize destek vermeyi düşündüğünüzde bebeğinizden en az 4 saat ayrı kalacaksanız. Süt biriktirmeniz gerektiğini yoksa süt kanallarının tıkanıp süt rezervinizi azaltabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Topladığınız sütü uygun saklama koşulunda daha sonra kullanabilirsiniz.

Ne Kadar Destek Vermeliyim?
Meme emzirmenin en güzel tarafı bebeğinizin alacağı miktarı kendisinin ayarlayabilmesi ve bu konuda sizin endişelenmenize gerek kalmaması olarak gösteriliyor. Biberona başladığınızda sayılar oyununa yenilmemeye bakın. Direnin. Bebeğe bakan kişiye bebek ne kadar isterse o kadar vermesini ve bebek istemediğinde vermemesini söyleyin. Ayrıca bakıcınıza eve döndüğünüzde bebeği emzirme fırsatı bulabileceğinizi dolayısıyla o saatlerde aşırı beslememesini hatırlatın. Aksi takdirde hem bebeğiniz şişmanlayabilir hem de fırsat olduğunda emzirilmesi zorlaşabilir. Biberonu vermeden önce bebeğinizin tam acıktığından ve keyfinin yerinde olduğundan emin olun. Anne dışındaki besleyiciler bebeği beslerken tıpkı sizin yaptığınız gibi ona sarılmalı ve onunla konuşmalı. Biberonla siz besleyecekseniz göğüslerinizin kamuflajını ihmal etmeyin, çünkü onları hisseden bebek anne sütünü isteyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Müzik veya oyuncak gibi bir şeyle bebeğinizi oyalayın. Bebeğiniz biberonun emziğini diliyle itiyorsa bir sonraki sefere emziği değiştirin. Yaşam düzeniniz günde iki kere beslenme saatini kaçırmanıza neden olacaksa, işe başlamadan en az iki hafta öncesinden her gün bir emzirme saatinde bebeğinize meme yerine biberon verin. İkinci biberona geçmeden önce bir hafta bu şekilde bebeğinizin alışmasını sağlayın. Biberonu yalnızca ara sıra kullanacaksanız dışarı çıkmadan önce bebeğinize iki göğsünüzü de emzirmeniz sızıntı ve dolgunluğu önler. Ayrıca bebeğinizin sizin eve dönüş saatinizden hemen önce beslenmediğinden emin olun(en az 2 saat). Böylece göğüsleriniz süt ile dolu olduğunda eve döner dönmez emzirme fırsatınız olacaktır.

Bebek Yeterli Gelişme Göstermediğinde Biberonla Beslemek:
Bazen bebek, anne sütü ile yeterince gelişme gösteremediğinde mama verilmesi önerisi ile karşı karşıya kalırsınız. O zaman anne olarak kararsızlığa düşmeniz normal. Bir taraftan emzirmeyi keserseniz bir daha başarılı emziremeyeceğinizi düşünebilirsiniz. Öte yandan da doktorunuz ona mama vermeye başlamazsanız sağlık sorunları çıkacağını söyler. Bu durumda en iyi yöntem annenin süt üretimini azaltmadan bebeğe mama verme tekniğini uygulatmaktır. Uygulayın, göreceksiniz sonuç harika olacak!

Acil Durumlar İçin Yedek Besin
Bebeğin beslenmesi için biberon kullanmayı düşünmeseniz bile yeterli miktarda anne sütünü altı biberon dolduracak kadar toplayın ve dondurun. Hastalandığınızda veya ilaç kullandığınızda bunları kullanabilirsiniz. Bebeğiniz biberona alışık değilse bile anne sütü içeren biberonu mamaya kıyasla kolay kabul edeceğine emin olun.

2. Ayındaki Bebeğin Gelişimi Hakkında Tüm Detaylar

2. Aydaki Bebeğinizin Bakımı

Bebeği Uygun Isıda Tutun
Çevrenizdeki büyükler genelde yeni annelerin bu konuda yanlış davrandıklarını düşünürler. Yoksa sizde aynı dertten muzdaripsiniz? Ancak bunun bebeğinizle ilgilenme şeklini değiştirmesine izin vermeyin. Büyükanneler ve büyükbabalar ne düşünürlerse düşünsünler bebeğin iç ısısı dengelendiği sürece bebeği çok fazla giydirmenize gerek kalmaz. Bebeği çok fazla ya da çok az giydirmek bebeğin ısı düzenlemesini bozacaktır. Genelde bebek için kendi sıcaklık ölçünüzü esas alın(eğer herkes pişerken donan ve herkes donarken pişen biri değilseniz!). Ancak bebeğin ısınıp ısınmadığını kontrol etmek için bebeğin ellerini ölçü olarak almayın. Bebeklerin elleri ve ayakları vücudunun diğer yerlerinden daha soğuktur. Neden mi? Çünkü dolaşım sisteminin daha tam olgunlaşmamıştır. Bebeğiniz hapşırdığında hemen üşüdüğünü düşünmeyin; güneş ışığına tepki veriyor ya da burnunu temizliyor olabilir. Bebeğinizin vücudu sıcaksa az giydirmemişsiniz anlamına geliyor, unutmayın. Yabancılara değil bebeğinize kulak verin. Bebekler yaygara kopararak veya ağlayarak üşüdüklerini belli ederler. Böyle bir mesaj alıyorsanız elinizin tersi ile bebeğinizin ensesini, kollarını ve giysilerin altında kalan bölgeyi kontrol edin. Bebeğiniz sıcaksa aç veya yorgun olduğu için ağlıyordur. Bebeğiniz soğuksa biraz daha giydirin. Küçük bir bebek aşırı derecede soğuksa hemen sıcak bir yere yerleştirin. Üzerinde yeterli giysi olduğu halde soğuksa vücudu onu ısıtacak kadar ısı üretemiyor olabilir. Onu giysinizin altına sokarak ısıtın. Her türlü hava koşulunda ısıtılması gereken tek yer bebeğin başıdır. Her ne kadar atalarımız ayağını sıcak tut demişse de siz onun başını sıcak tutmaya bakın. Nedenine gelince: Bebeğinizin başı örtülmediğinde isi kaybı çok fazla olur ve çoğu bebek kafasında yeterince saç olmadığı için üşür. Küçük bir bebek uyurken ısı kaybedeceği için fazladan ısıtmaya gerek vardır. Derin uykudayken bu ısı üretici mekanizma yavaşlar; dolayısıyla soğuk havalarda bebeğinizin üzerine bir battaniye daha örtmeniz gerekir. Geceleri soğuk havalarda odası
da sıcak değilse bir uyku tulumu içinde uyutmak faydalı olabilir. Bebeği soğuk havalarda giydirmeye gelince kat kat giysiler daha etkilidir. Birkaç hafif kat giysi tek kalın bir giysi tabakasından daha etkili ısınma sağlar. Çok sıcak bir yere girdiğinizde üstteki katı çıkararak bebeğinizin ısısını ayarlayabilirsiniz.

Bebeği Dışarı Çıkarma:
Hastaneden eve getirirken bebeğinizi dışarı çıkarmış oluyorsunuz. Bundan sonrada dondurucu soğuklar olmadığı sürece bebeğinizi dışarı çıkarabilirsiniz. Önceki nesillerin doğumdan sonra bebeği 2 hafta boyunca evden dışarı çıkarmama görüşü artık tamamen geçersiz. Biliyorsunuz artık devir değişti! Hastaneden eve gelebilecek kadar dayanıklı olan bir bebek parka veya süper markete de götürülebilir. Ancak grip salgını varsa bebeğinizi dışarı çıkarmamanızda yarar var. Unutmayın ki bebeğinizin bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en etkin yolu ona bakım sağlayan insanların ellerinin temiz olmasıdır. El yıkamaya çok özen gösterin. Bebeğinizi dışarı çıkarırken onu uygun biçimde giydirin ve yanınıza ani hava değişimleri için yedek giysi alın. Yağmurlu ve rüzgarlı havalarda bebeğinizin dışarıda geçirdiği zamanı kısıtlı tutun. Yazın güneşten, kışın da soğuktan korumak için bebeğinizin başlığını takın.

2. Ayındaki Bebeğin Gelişimi Hakkında Tüm Detaylar

Bebeği Şımartmak
Bebeğin rahatını sağlamak en azından ilk altı ay içinde şımarmasına yol açmaz. Yapılan çalışmalar ağladıktan sonraki ilk dakikalarda kucağa alınan ve ihtiyaçları karşılanan bebeklerin uzun vadede daha az ağladıklarını ve taleplerinin azaldığını, ileride şımarık değil aksine mutlu ve kendi kendine yeten çocuklar olduklarını gösteriyor. Ayrıca onunla daha yakın temasa geçmiş olursunuz ki bu da onun güven duygusunu pekiştireceğine inanın.

Bebeği Kırma Korkusu
Yeni doğan bebekler Çin seramikleri kadar kırılgan görünebilirler. Ama korkmayın hiç de öyle değiller! Aslında epey güçlüdürler. Kafaları yeterince iyi desteklendiği sürece normal taşıma sırasında zarar görmezler. İlk kez bebek sahibi olan anne babalar için bu zordur ama zamanla bebeğiniz için hangi tutuşun daha rahat olduğunu öğreneceksiniz.

Emzik Kullanımı
Bebek her ağladığında ağzına emziği tutuşturmak oldukça kolaydır, ama bebeğiniz ağlıyorsa emzik dışında bir ihtiyacı olabileceğini unutmayın.
Bebeğinize emzik vermeye hemen başlamamanız için birçok neden var. İşte bazıları:

•  Bebeğinizi emziriyorsanız bebeğin kafasının karışmasına(yapay meme normal bir memeden daha farklı bir hızda emilir) ve sizi emme olayına başlayamamasına neden olur.
•  İster meme, ister biberonla besleyin, bebeğiniz emzik emme duygusunu tatmin edebilir ve beslenme saatlerinde emmek istemeyebilir.
•  Yeni doğmuş bebeğinizin isteklerini dile getirmek için ağlaması daha iyidir.

Bebeğin Kulak Bakımı
Bebeğinizin kulaklarının dış tarafını yıkama bezi ile veya pamukla temizleyin, fakat kulak kanalının içine parmak, pamuk, kulak temizleme çubuğu sokmayın. Kulak doğal olarak kendini temizleyebilir ve herhangi bir malzeme ile kiri gidermeye çalışmak kirin daha derinlere itilmesinden başka bir fayda sağlamaz. Eğer aşırı kir birikimi varsa bebeğinizin kulağında iltihap olabileceği anlamına gelir. Bu durumda doktorunuzla konuşun.

2.Ayındaki Bebeğin Doktor Kontrolünde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Her doktorun ya da hemşirenin sağlıklı bebek kontrolünde yaklaşımı farklı olabilir. Fiziksel muayenenin genel organizasyonu yanında inceleme tekniklerinin tipi ve sayısı da bebeğin bireysel ihtiyaçlarına göre düzenlenir. Ancak genel olarak iki aylık bebeğin rutin muayenesinde şunların yapılması gerekir:
•  Bebeğin ve ailesinin evdeki durumu ile ilgili sorular, bebeğin nasıl beslendiği, uyku düzeni ve genel gelişimi incelenir.
•  Bebeğin ağırlığı, boyu, kafa çevresi ölçülür, doğumdan itibaren gelişim grafiğine işaretlenir.
•  Önceden görülen bir problem varsa kontrol edilir.
•  Gelişiminin incelenmesi. Kafa kontrolü(dik tutabiliyor mu?), el kullanımı, görme ve işitme becerileri, sosyal etkileşimlerle ilgili testler yapılabilir.
•  İlk aşılama seansları yapılır.(DTB:difteri-tetanos-boğmaca; OPV:çocuk felci; Hib:hemofilus b aşıları bu ayda yapılır; bebeğin doğumda birincisi yapılan hepatit-B aşısının ikincisi de bu ayda ya da 4 aya kadar yapılabilir.)
•  Beslenme, uyuma, gelişme konusunda bir sonraki ay neler yapılabileceği aktarılır.
•  Gerekiyorsa Flor desteği ve D vitamini konusunda öneriler alınabilir.
•  Bebeğe yapılan aşıların yan etkileri neler olabilir, doktorunuzu ne zaman aramalısınız gibi konularda bilgi verilir.

“Bebeğinizin ilk yılında sizi neler bekler” kitabından alınmıştır.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Promalt ve Vitamom’s Barları’nı Keşfedin!

İnternetten Anne Sütü Satışı ve Sakıncaları

İkiz Bebeklerde Emzirme Nasıl Olmalıdır?