20-aylik-bebek-gelisimi

20 Aylık Bebek Gelişimi

Anne baba olduğunuzdan beri birçok farklı duyguyu aynı anda ve yoğun bir şekilde yaşamanız normal. Bir bebek sahibi olmanın verdiği büyük mutluluk ve yoğun sevginin yanında; onun için en iyisini yapıp yapmama kaygısı, onu bütün kötülüklerden, hastalıklardan koruma güdüsü sizi yorabilir.

Bu süreçte olumsuz düşünceleri bir kenara iterek, sadece mutlu anlara odaklanabilmek sizin elinizde. Bebeğinizin 20 aylık olması demek, 1,5 yaşını geçip iki yaşına doğru hızla ilerliyor olması demektir. Büyümesinin keyfini çıkarmak için yapmanız gereken ilk şey onun içerisinde bulunduğu ayın gelişim özelliklerini bilmektir. Bu sebeple 20 aylık bebek gelişimi hakkında detaylı bir araştırma yapmanız gerekir.

Gelişim Alanlarına Göre 20 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Ebeveynler olarak bebeğinizin tüm gelişiminden sizler sorumlusunuz. Yavrunuzun gelişim düzeyi ve neler yapabileceği hakkında bilgi sahibi olmanız bu sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirebilmeniz için gereken ilk koşuldur. Öyleyse bu dönemi bütün gelişim alanlarıyla birlikte çok yönlü olarak inceleyip 20 aylık bebek neler yapabilir birlikte inceleyelim.

Fiziksel Gelişim, Boy ve Kilo Tablosu

Bebeklerin duygusal, psiko-motor, dil, bilişsel ve sosyal anlamda sağlıklı olması fiziksel gelişimin beklenen düzeyde olmasıyla doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkilidir. Bu nedenle 20 aylık bebek kilosu ve boyunun Dünya Sağlık Örgütü (WHO yani World Health Organization)’nün belirlediği değerler aralığında olması önemlidir.

Cinsiyet Boy(cm) Kilo(kg) Baş çevresi(cm)
Kız 77 cm- 88,4 cm 8,5 kg- 13,5 kg  44 cm- 49,2 cm
Erkek  78,9 cm- 89,5 cm 9,2 kg -14 kg  45,2 cm- 50,2 cm

Bebeğinizin fiziksel gelişimini her ay düzenli olarak aile hekiminiz ya da çocuk doktorunuzla birlikte takip etmelisiniz. Eğer yapılan ölçümlerde kütle ve boy artışı standart değerlerin altında ya da üstünde ise durumu mutlaka uzman hekiminizle birlikte değerlendirmelisiniz.

Çünkü normalden zayıf ve kısa ya da uzun ve şişman olması başka sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Bir problemin habercisi olmasa dahi beraberinde farklı sağlık sorunlarını getirebileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

Bilişsel Gelişim

Düşünme, öğrenme, hatırlama gibi zekanın işleyişiyle ilgili beceriler bilişsel alanı oluşturur. Aşağıdaki becerilerin kazanılması ve miniğiniz tarafından gösterilmesi 20 aylık bebek gelişimi için istenen bir durumdur.

  • Nesneler arası ilişki kurup parça- bütün ilişkisi oluşturabilir. Örneğin; oyuncak çaydanlık ile fincanı bir araya getirerek çaydanlıktan fincana çay dolduruyormuş gibi yapabilir ya da basketbol potasıyla basketbol topunu ilişkilendirip potaya hedef alarak topu atabilir.
  • Yıldız, daire, kare, üçgen ve benzeri şekillerden oluşan puzzle ve bul tak benzeri oyuncaklarda parçaları doğru yere takabilir.
  • Ritim becerisi de bilişsel gelişimin bir göstergesidir. 20 aylık bebek artık duyduğu müziğe elleriyle ritim tutarak alkış yapabilir.

Dil Gelişimi

Gelişim tek başına değil bir bütün olarak değerlendirilir. 20 aylık bebek gelişimi takibi yaparken dil becerilerinin ne düzeyde olduğunu bilmek de önemlidir. Bu dönem miniğinizden beklenen kazanımlar aşağıdaki gibidir.

  1. Kelimeleri birleştirerek basit cümleler kurabilir.
  2. Vücudunun tanır ve organlarının çoğunun ismini bilir.
  3. Kıyafetlerinin isimlerini söyleyebilir.
  4. 70- 80 kelimeden oluşan bir kelime dağarcığına sahiptir. Bu kelimelerin çoğunu anlasa da hepsini söyleyemeyebilir.
  5. Sadece sözlü değil beden diliyle de konuşur. Soru sorduğunuzda başını sallayarak “Evet” ya da “Hayır” cevabını verebilir.

Psiko-motor Gelişim

20-aylik-bebek-psiko-motor-gelisimi

Fiziksel büyüme yani boy- kütle artışına paralel yavrunuzun belli fiziksel davranışları gerçekleştirebilecek yeteneği kazanması psiko-motor gelişim olarak tanımlanır. Bu dönemde elde edilen kazanımlar yaşam boyu devam edecek olan motor becerilerin temelini oluşturur.

Her geçen gün enerjisi artan miniğiniz artık yerinde duramıyor ve 20 aylık bebeğin gelişimi ancak bu enerjiyi doğru kanallara aktarmasına yardımcı olarak en iyi şekilde desteklenebilir. Miniğinizden beklenen beceriler ise aşağıdaki gibidir.

  • Eskisine göre daha dengeli yürür ve koşar.
  • Topu elleriyle kaldırıp, topa kuvvetlice vurabilir.
  • Merdivenleri inip çıkabilir. Ama yine de güvenliği için merdivenlerde yalnız bırakmamanız gerekir.
  • Oyuncak küpleri üst üste dizebilir.
  • Parmak boya yapabilir. Kalın uçlu Jumbo boyaları kolayca kavrayıp çizgiler ve daireler çizerek şaheserler yaratabilir.
  • Farklı büyüklükteki kapların kapaklarını doğru şekilde eşleştirebilir.
  • Bebekler için özel tasarlanmış; pedalsız ve 3 tekerlekli bir bebek bisikletini adımlama yaparak sürebilir. Güvenli bir alan hazırlayıp, bisikletine bindirdiğinizde ayaklarıyla itip ilerlerken aynı zamanda el ve kollarıyla direksiyonuna yön verip dilediği tarafa gidebilir.
  • Çatal ve kaşık kullanabilir. Bebekler için özel olarak sağlıklı materyallerden üretilmiş çatal ve kaşık edinip artık kendi yemeğini yemesi için onu destekleyebilirsiniz.

 Sosyal Duygusal Gelişim

Miniğiniz bebeklikten çocukluğa doğru ilerlerken artık sosyal ilişkilerini de geliştirmeye başlar. Bu süreçte onu desteklemek ileride içerisinde bulunduğu topluma ve o toplumun kültürel değerlerine uyum sağlaması, güvenli sosyal ilişkiler kurması için önemlidir. Sosyal ve duygusal olarak 20 aylık bebek neler yapabilir buyurun birlikte bakalım.

  • Harika bir taklitçidir. Sadece davranışları değil duyguları da taklit eder. İsteklerini yaptırmak için sık sık numaradan ağlamaları da genelde bu yüzdendir.
  • Sembolik oyun oynamayı sever. Temizlik fırçasının ya da elektrik süpürgesinin sapını at gibi kullanıp evin içinde dıgıdık dıgıdık koşar. Plastik tabağı veya yuvarlak bir kapağı direksiyon yapıp vınn vınn diye gider.
  • Size ya da arkadaşlarına vurabilir. Bunu yapma sebebi şiddet göstermek istemesi değil, vurunca karşı tarafın ne tepki vereceğini görmek içindir.
  • Bu dönem pek paylaşımcı değildir. Eşyalarını başkalarıyla paylaşmak istemez. Bunun normal olduğunu bilin ve onu paylaşması için zorlamak yerine yeri geldiğinde kendi eşyalarınızı paylaştığınız ya da başkasının kendisiyle herhangi bir şeyi paylaştığı zamanlarda bunun iki taraf için de nasıl hissettirdiğine dair kısa bir hatırlatma yapabilirsiniz.
  • Öfke krizleri görülebilir. Bu krizlerin en önemli sebebi artık kendi fikirlerinin olması ve bağımsızlığını ilan etmek istemesidir. Tek yapmanız gereken biraz sakin olmak ve inatlaşmasının önüne geçmek. Bunun için kendi dediğinizi yaptırmak yerine önüne olası seçenekler koyup kendisinin seçmesine izin verin.

Yazın ortasında kışlık mont giyip dışarı mı çıkmak istiyor. “Hayır onu değil bunu giy!” demek yerine; Önüne mevsime uygun iki kıyafet koyup “Hangisini giymek istersin?” diye sorarsanız cevap ne olursa olsun kendi seçimi olacak. Böylece her iki tarafın da isteği gerçekleşecek.

  • Kendisi giyinmek ve soyunmak isteyecektir. Giyinmek konusunda biraz sıkıntı yaşasa da soyunmak konusunda daha iyidir. Pantolonunu indirip, çoraplarını çıkarabilir. Ayakkabılarının cırt cırtlarını açıp kapayabilir. Ona bu işlerini yapması için fırsat tanıyın.
  • Sofra adabını artık öğrenmeye başlar. Çatalı ve kaşığı doğru yerde kullanabilir. Ucu küt bir bıçakla muz gibi yumuşak yiyecekleri keser. Birlikte sofra hazırlayabilir, ondan peçeteleri, kaşıkları sofraya dizmesi için yardım isteyebilirsiniz. Bu hem başarma duygusunu geliştirir hem de işbirliği yapmayı öğrenir.

Beslenme Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

beslenme-konusunda-dikkat-edilmesi-gerekenler

Her işi kendisi yapmak isteyen 20 aylık bebek kendi yemeğini de kendisi yemek isteyecektir. Bu konuda ona fırsat vermeniz güven duygusunun gelişmesine sebep olur ve ileride denemekten korkmadan, başarı odaklı davranışlar gösterir.

  • Öğünlerini kendi yiyebileceği boyut ve kıvamlarda hazırlayın.
  • Mama sandalyesinde kendi kaşık ve çatalıyla yemesine izin verin.
  • Eğer hala biberon kullanıyorsa yavaş yavaş bırakmaya başlayabilirsiniz. Gün içerisinde sütünü, suyunu küçük ve kırılmaz bardağında kendisinin içmesine izin verirseniz bir süre sonra biberonu aramayacaktır.
  • Paketli ürünlerden uzak durun. Mevsimine uygun, katkı maddesi içermeyen doğal ürünlerle yemeğini hazırlayın.
  • Parmak yiyeceklere bayılırlar. Meyveleri ve sebzeleri parmak boyunda uzun ve ince bir şekilde hazırlarsanız elleriyle kolayca kavrayıp güvenle yiyebilirler.

Uyku Önemli!

Bebeklik, büyümenin çok hızlı gerçekleştiği bir dönemdir. Miniklerin büyümesini beynin alt tarafında bulunan ve nohut büyüklüğündeki hipofiz bezinden salgılanan büyüme hormonu sağlar. Hipofiz bezi ise en iyi uyku sırasında çalışır. Bu nedenle sağlıklı bir büyüme için bebeklerde uyku çok önemlidir.

20 aylık bebeğin gelişimi ve büyümesinin sağlıklı olması için günde yaklaşık 13- 14 saat uyuması gerekir. Bu sürenin yaklaşık 11- 12 saati gece, 2- 3 saati de gündüz uykusu şeklinde olmalıdır.

Bebeğinizle Kaliteli Zaman Geçirmek için Oyun ve Etkinlik Önerileri

Minikler en iyi oyunla öğrenir. Onların bilişsel, psiko-motor, sosyal, duygusal ve dil gelişimini desteklemek için kullanacağınız en iyi araç oyundur.

Bir oyunla paylaşmanın önemini, başarmanın hazzını, yeni kelimeleri, renkleri, sayı saymayı ve daha birçok şeyi öğretebilirsiniz. Aşağıdaki oyunlarla 20 aylık bebeğin gelişimi üzerinde olumlu bir etki bırakır, hatta hayal gücünüzle kendi oyun ve etkinliklerinizi yaratabilirsiniz.

Haydi Oyuncağı Bul:

İç içe geçen kaplarla sakla bul oyunu oynayabilirsiniz. En küçük kabın içine bir oyuncak saklayıp üzerine daha büyük kapları sırasıyla üst üste koyup ardından “Haydi oyuncağı bul!” yönergesini verin. Kapları tek tek kaldırıp bulduktan sonra bu defa ondan oyuncağı saklamasını isteyin.

Futbol:

Futbol oynamak ve gol atmak için güzel bir dönem. Evdeki eşyalardan bir kale yapın. Sandalye ya da masanın ayaklarını kullanabilir veya iki nesneyi kısa mesafe aralıklarıyla koyarak kalenizi hazırlayabilirsiniz. Ardından gelsin goller…

Neşeli Kümes:

Nesneleri ve canlıları birbiriyle ilişkilendirmesine yardımcı olacak etkinlikler bilişsel gelişimini destekler.  İçerisinde ahır, kümes, çamur birikintisi ve küçük bir göl olan bir çiftlik zemini oluşturun. Beyaz bir kartona her birinden birden fazla olacak şekilde çiftlik hayvanları çizip boyayın. Ardından keserek miniğinizin önüne koyun. Doğru yönergelerle hayvanları çiftlik üzerinde uygun yerlere koymasını isteyin.

Domuzları çamur birikintisine, tavukları kümese, ördekleri göle koyması ve benzeri eşleştirmeler yapmasını bekleyin. Gerekirse basit ip uçları verip yardımcı olabilirsiniz.

Çılgın Orkestra:

Varsa çıngırak, marakas, davul ve benzeri oyuncakları; bunlar yoksa evdeki plastik kap, metal tencere, tahta kaşık, içine boncuk ya da kuru baklagiller konmuş plastik şişe ve benzeri aletlerle kendinize çeşitli müzik aletleri yapın. Ardından miniğinizin en sevdiği şarkılardan birini açarak birlikte ritim tutun, şarkı söyleyin, dans ederek müziğin tadını çıkarın.

Bir Takım Sanatsal İşler:

Oyun hamuru, parmak boyası, boya kalemleri, bebek makası ile oynamasına izin verin. Boyarken, kesip yapıştırırken el kasları gelişecek, aynı zamanda birlikte zaman geçirmenizden dolayı aile bağlarınız güçlenecektir.

Giysilerin Nerede?:

Ona ait giysileri pelüş bir oyuncak ya da küçük bir yastığa giydirin. Sonra ona tek tek giysi parçalarıyla ilgili sorular sorun. “Çorabın nerede?”, “Hadi çorabı çıkaralım.”, “Kar yağıyor çok soğuk! Ayıcık üşümüş. Atkıyı ayıcığa dolayalım mı?” benzeri yönergelerle giysileri çıkarması ve giydirmesini sağlayın. Böylece el becerileri gelişir, kendisi giyinip soyunabilir ve eşyalarının bir başkasında olmasına alışarak paylaşmayı öğrenir.

Bedenen, ruhen, bilişsel ve sosyal yönden sağlıklı bir çocuk büyütmek sizin elinizde. Bu süreçte yapmanız gereken en önemli şey onun neye ihtiyacı olduğunu bilmek ve bu ihtiyaçları en iyi şekilde karşılamak. Bunu da ancak 20 aylık bebek gelişimi ile ilgili bu detaylara hakim olduğunuz sürece yapabilir, birlikte keyifli bir ayın tadını çıkarabilirsiniz.

“Bebeğinizin Gelişimini Destekleyen Evde Oynayabileceğiniz 7 Oyun!” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

“Bebeğinizin Gelişimini Destekleyen Evde Oynayabileceğiniz 7 Oyun!https://www.bebek.com/bebeginizin-gelisimini-destekleyen-evde-oynayabileceginiz-7-oyun/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeğiniz Hangi Oyun Evresinde Bulunuyor?

Deniz ve Plaj Oyuncakları Önerileri

Çocuklarda aşırı teknoloji kullanımının zararları nelerdir?