22-aylik-bebek-gelisimi

22 Aylık Bebek Gelişimi

22 Aylık Bebeğin Gelişimsel Özellikleri

Bebeğiniz günden güne hızlı bir şekilde büyürken onun kazandığı farklı yetenekler hem inanılmaz hem de çok şaşırtıcı değil mi?  Peki yavrunuzun bu ay içerisinde hangi gelişimsel özellikleri göstermesi gerektiğini biliyor musunuz? 22 aylık bebek gelişimi takip edilirken size ışık tutacak, miniğinizle keyifli zamanlar geçirmenize yardımcı olacak etkinlikler ile bu aya özgü fiziksel ve zihinsel özelliklere isterseniz bir göz atalım.

Fiziksel Gelişim, Boy ve Kilo Tablosu

Hareket yeteneklerinin artmasıyla birlikte miniğinizin harcadığı enerji miktarı da artar. Özellikle de yerinde duramayan ve sürekli evin içerisinde koşuşturan minik yavrunuz kilo kaybı yaşayabilir. Bu durumda endişelenmenize gerek yok, büyüme sürecinde kilo alıp vermek gayet normaldir.

Miniğinizin 18-24 aylar arasında aşısı olmadığı için aşı zamanlarının haricinde de doktor kontrolüne götürmeniz, sağlıklı boy ve kilo kontrolü takibini kolaylaştıracaktır.

Aşağıdaki tabloda 22 aylık bebek kilosu, ortalama boy ve baş çevresi aralıkları yer almaktadır. Boy ve kilo; hastalık, diş çıkarma, iklim özellikleri ve genetik faktörlere bağlı olarak değişiklikler gösterebilir.

Cinsiyet Boy(cm) Kilo(kg) Baş çevresi(cm)
Kız 78,7 cm -90,5 cm 8,8 kg -14,1 kg  44,1 cm -49,5 cm
Erkek  80,5 cm -91,6 cm 9,5kg -14,5kg  45,4 cm -50,5 cm

 

Bebeğiniz uzun bir süre yukarıda verilen değerlerin çok altında ya da üstünde boy-kilo değerlerinde kalıyorsa bir uzmandan yardım almalısınız.

 22 aylık bebek kilosu takibi yaparken unutmamanız gereken en önemli noktalardan birisi de her çocuğun fiziki gelişim özelliklerinin farklı olduğudur.

Bilişsel Gelişim

  • Büyük- küçük algısı gelişmeye başlayan miniğiniz büyük topu ver dediğinizde birkaç denemeden sonra doğru olanı bulabilir. Farklı büyüklükteki sepetlere top atma oyunlarıyla bu kavramları pekiştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Çubuğa halka dizme oyuncakları büyük- küçük kavramını öğrenmesinde tam onun ayına uygun oyuncaklardır.
  • Önceki aylarda birlikte yaşadığı kişilerin isimlerini öğrenmiş olan bebeğiniz yakın çevresindekilerin isimlerini de aklında tutar. Bu dönemde söylemeye çalıştığı isimler size kahkaha attıracak kadar komik olabilir.
  • Saklambaç oyununda saklanan kişileri farklı yerlerde arayabilir. Hafızası gelişen yavrunuz saklanmak için farklı yerler keşfeder ve sizin daha önce saklandığınız yerleri aklında tutarak oralara da saklanabilir. Bazen de deve kuşları gibi sadece kafasını saklamasına şaşırmayın!
  • Renk algısı da gelişmeye başlıyor. Artık 1-2 rengi kolaylıkla ayırt edebilecek düzeye geldi. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta tek bir renge odaklanmasını sağlamak. Aynı anda birkaç renk öğretmeye çalışmanız kafasının karışmasına sebep olabilir.

Dil Gelişimi

  • Bu ay içerisinde kelime dağarcığındaki artış hızlı bir şekilde devam ediyor ve hafızasında artık 70-80 kelime var. Aman dikkat! Duymasını istemediğiniz konuları onun yanında sakın konuşmayın! Anlatabildiğinden çok daha fazlasını anlayabilir.
  • 3-4 kelimelik cümleleri anlayıp akıcı bir şekilde konuşabilir. Peş peşe söylediğiniz 2-3 cümleyi anlayarak istediğiniz yönergeleri yerine getir
  • Onunla karşınızda arkadaşınız varmış gibi ciddi sohbetler yaparak hem kelimeleri doğru öğrenmesine yardımcı olabilir hem de öz güvenini artırabilirsiniz.
  • Bebeğiniz ana dilini sizi ve çevresindeki kişileri taklit ederek öğrenir. Onu sık sık elinde herhangi bir oyuncağını telefon yaparak birisiyle konuşurken görebilirsiniz. Bunun gibi sembolik ve hayali oyunlar öğrendiklerini pekiştirerek öğrenme sürecini hızlandırır.

Psiko-motor Gelişim

  • İnişli çıkışlı yollarda dengesini sağlayarak yürüyebilme (Proprioseptif gelişim) yeteneği bu aylar içinde daha da gelişir. Yavrunuz ile doğa yürüyüşleri yaparak, onu sık sık parka götürmeniz kemikleri ve kas sisteminin gelişimine destek olur.
  • Artık daha dengeli ve hızlı koşabilen miniğinizin peşinde koşturmak için sizin de kendinize iyi bakmanız çok önemli.
  • Merdiven inip çıkma konusunda da bir önceki aylara göre daha başarılı ama acele etmeyin. Her basamağa tek ayakla basabilmesi için biraz daha zamana ihtiyacı var.
  • Farklı büyüklük ve renklerdeki toplarla oynamak her çocuğun keyif alabileceği etkinlikler arasındadır. Miniğiniz topu elleriyle yakalayamazsa da ayağı ve eliyle atma konusunda gayet başarılı. Toplar büyük kas gelişimini desteklerken renkleri ve büyük- küçük kavramlarını öğretirken de en iyi yardımcınız olacaktır.
  • El ve bilek kaslarının güçlenmesi ile birlikte kalemi üç parmak tutuş şekli ile doğru olarak tutabilir. Karalamalar yapması için okul öncesi çocukların el yapısına uygun olarak üretilmiş kalın ve üçgen boya kalemlerini kullanabilirsiniz. Kalemleri doğru tutması konusunda onu zorlamayın, çünkü bu yeteneğini geliştirmek için daha çok zamanı var.

Sosyal Duygusal ve Öz bakım Gelişimi

  • Bu dönem çocukları özellikle hayvanları tanıma ve seslerini taklit etme konusunda çok başarılı. Hayvan sevgisi aşılamanın tam zamanı! Ama evcil hayvan almak için biraz daha beklemekte fayda var.
  • Kız ve erkeği kıyafetlerine, saçlarına bakarak ayırt ede Artık erkeklere abi kızlara abla der. Yetişkinlerde cinsiyet ayrımı yaparken en önemli belirleyicileri ses tonları arasındaki farktır. Cinsiyet farkındalığı başlasa da ancak 2 yaşından sonra kendi cinsiyetini öğrenebilir.
  • Aynı mekandaki diğer çocukların farkında olsa da onlarla iletişime geçmez. Yetişkinlerle oyunlar oynamak daha çok hoşlarına gider. Hala bireysel oyun evresinde oldukları için yaşıtlarıyla sosyal iletişim geçmek için daha zamanları var.
  • Dikkat süreleri önceki aylara göre daha uzun olduğu için ilgi duyduğu oyuncak ve oyunlarla daha fazla zaman geçirmeye başlar. Zaman zaman sevdiği oyuncakları ortadan kaldırarak bir süre sonra tekrar çıkarmanız dikkat süresinin uzamasına yardımcı olur.
  • Yavrunuz sizin yapabildiğiniz birçok işi kendi başına yapabilecek seviyeye gelmiştir. Onu, kendi başına yemek yemesi, bardağı tutarak su içmesi, ellerini yıkaması için özgür bırakmanız en doğrusu olacaktır. Öz bakım becerilerini yardımsız yapması için onu teşvik etmeniz kendine olan güvenini arttıracağını da unutmamak gerekir.

Bebeğinizle Kaliteli Zaman Geçirmek İçin Oyun Önerileri

22 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin ayına uygun etkinliklerle ve seçtiğiniz doğru materyallerle gelişim alanlarının tümünde farklı yetenekler kazanmasına destek olabilirsiniz. 22 aylık bebek neler yapabilir? Hangi etkinliklerden hoşlanır? Sorularının cevabını bebeğinizle geçirdiğiniz zamanlarda daha iyi tecrübe edersiniz. Her miniğin aynen yetişkinlerde olduğu gibi farklı ilgi alanları vardır. Aşağıdaki etkinlik örneklerini yavrunuzla birlikte deneyebilirsiniz.

  • Yükseklere tırmanmak, masaların ve sehpaların altından geçmek bu aylardaki çocukların en keyif aldığı etkinlikler arasındadır. Yapabilecekleri tüm hareketleri denemek isterler. Koltuk minderleriyle ve sandalyelerle ona engebeli küçük parkurlar yaparak, istediği hareketleri deneyimlemesine fırsat verebilirsiniz.
  • Basit 5-6 parçadan oluşan yapbozlar da ilgilerini çeken etkinlikler arasındadır. Özellikle hayvan ve meyve resimlerinin olduğu yapbozlarla oynamaktan çok daha fazla hoşlanırlar.
  • İçinde su olan bütün etkinlikler bebeğinizin çok hoşuna gider. Özellikle de yaz aylarında balkonunuzda ya da bahçenizde leğenlerin içinde plastik oyuncaklarını yüzdürmekten çok keyif alır.
  • Yumurta kolilerini ve renkli ponponları kullanarak renk sıralama oyunları oynayabilirsiniz. Kolinin her sırasına birer tane farklı renk ponpon koyup gerisini miniğinizin tamamlaması için yardımcı olabilirsiniz.
  • Bebeğinizle birlikte büyük bir kartonu deniz, kara ve gökyüzünü belli edecek renklerle boyayınız. Boyama kitaplarından miniğinizin tanıyabileceği hayvan figürlerini keserek kartonun üstüne yerleştirmesi için destekleyin. Bu etkinliği her yaptığınızda farklı hayvanlar eklemeniz hayvanları tanımasını kolaylaştırır.
  • Oyun hamurları miniğinizin el kaslarını kuvvetlendiren en önemli materyaller arasındadır. Dilerseniz oyun hamurunu; un, tuz, yağ ve gıda boyaları kullanarak evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Hamurlarla yaratıcılığınızı kullanarak çok farklı hayvan, meyve ve eşya figürleri yaparak oyunlarınızı çeşitlendirebilirsiniz.
  • Parmak boyası etkinlikleri bebeklerin en sevdiği sanatsal faaliyetler arasındadır. İkiye katladığınız beyaz bir kağıdın yarısını sulu boya ya da parmak boyasıyla istediği şekilde boyamasına yardım edin. Daha sonra kağıdı kat izinden tekrar katlayıp açtığınızda boyanmamış tarafta çok güzel ebruli desenler çıkacak ve o da buna bayılacak.
  • İster kız olsun ister erkek bütün bebekler evcilik oyunları ve bebeklerle oynamaktan hoşlanır. Erkek bebeklerin oyuncak bebeklerle oynamasında hiçbir sakınca yoktur. Unutulmamalıdır ki onlar ileride abi, eş ve baba adayı oldukları için insanlara ve diğer canlılara zarar verilmemesi gerektiğini, oyuncak bebek ve hayvanlarla oynadığı sembolik oyunlarla pekiştirecektir.

Aylarına ve gelişim alanlarına göre bebeklerin özelliklerini, zaman içerisinde kazandığınız tecrübelerinizle birleştirerek; 22 aylık bebek neler yapabilir, bebeğimle geçirdiğim zamanların kaliteli olması için neler yapmalıyım gibi soruların cevaplarını kolaylıkla bulabilir, miniğinizin keyifli dakikalar geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

22 Aylık Bebek Gelişimi

  • 2 yaşına yaklaşan bebeğiniz sizin yediğiniz her besini rahatlıkla tüketebilir. Bu nedenle tıpkı sizin gibi bütün besin gruplarından dengeli olarak faydalanmaları fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından çok önemlidir.
  • Gün içerisinde karbonhidrat, yağ, sebze, meyve, et, balık, süt ve süt ürünleri menüsünde mutlaka bulunmalıdır.
  • Miniğinizin beslenmesinde doğal ve ev yapımı gıdalar tercih etmeniz onun sağlıklı, hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur.
  • Beslenme sürecine anne sütü ile birlikte devam edilebilir. Uzmanlar bebeklerin anne sütünü 2 yaşına kadar almasının psikolojik olarak faydalı olduğunu düşünmektedir.
  • Bebekler bu aylarda özgürlüklerine çok düşkün oldukları için yemeklerini de kendileri seçmek isterler. Yemek konusunda onu zorlamak, istemediği yiyecekleri yedirmeye çalışmak hem sizin hem de onun için her gün yaşanacak stresli saatlere sebep olacaktır. Ayrıca zorla yemek yedirilen bebekler ilerleyen yaşlarda beslenmeye karşı tamamen isteksizlik yaşayabilirler.
  • Televizyon karşısında ya da eline bir nesne vererek fark ettirmeden yemek yedirmek damak zevkinin oluşmasına engel olur. Doğru beslenme alışkanlıkları edinmesi için bu dönemde sabırlı olmalı, sevmediği yiyecekleri ilgi çekici hale getirerek tekrar denemeler yapmalısınız.
  • 22 aylık bebek gelişimi için dikkat etmeniz gereken en önemli sorunlardan biri de çağımızın hastalığı olarak kabul edilen ve bebeğinizi de yakından ilgilendiren obezite sorunudur. Kilolu bebekler daha sevimli olabilirler ama fazla kilo hem onun hareket özgürlüğünü kısıtlar hem de ilerleyen yaşlarda obeziteden kaynaklı sorunlar yaşamasına neden olabilir.

Bebeğiniz için önereceğimiz Şekersiz Bebek Keki tarifini seveceğinizi düşünüyoruz;

YouTube video

Kaç Saat Uyuması Gerekir?

Bebeğiniz için en az beslenme kadar önemli olan uyku ihtiyacı; aylara göre ve bebekten bebeğe değişiklikler gösterir. 22 aylık bebek gece 11-12 saat, gündüz 1-2 saat arası uyuduğunda ihtiyacı olan uykuyu almış olur.

Bu aylar içerisinde uyku saatlerini daha düzenli hale getirmeye ve sizinle birlikte uyuyorsa kendi yatağına alıştırmaya çalışmalısınız. Uyku saati yaklaştığında daha sakin oyunlar oynamanız uykuya dalma sürecini kolaylaştırır. Ona ninniler söyleyerek, hafifçe saçlarını okşayarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Yavrunuzun aylara göre gelişim özelliklerini bilinçli olarak takip ettiğiniz sürece oluşabilecek pek çok probleme karşı zamanında, etkili önlemler alabilirsiniz. Anne baba olacağınızı öğrendiğiniz o unutulmaz andan itibaren, minik prens ya da prensesiniz sizi kendine tarifi mümkün olmayan duygularla bağlar.

Bu güzel bebek büyürken de öğrendiği yeteneklerle sizi heyecanlandırıp, hayatınıza çok farklı anlamlar katar. 22 aylık bebek gelişimi sürecinde unutmamanız gereken en önemli nokta da her miniğin farklı ve özel olmasıdır.

“Bebeklerde Gelişim” Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

Bebeklerde Gelişim: https://www.bebek.com/bebeklerde-gelisim/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeğinizin Gelişim Alanlarına Uygun Oyun Önerileri