23-aylik-bebek-gelisimi

23 Aylık Bebek Gelişimi

Ne zaman anne-baba der, ne zaman yürür derken zaman su gibi akıp geçti ve miniğiniz 2 yaşına girmek üzere. Neredeyse sizin kadar güzel konuşuyor ve artık çok hızlı koşabiliyor.

Aylara göre gelişimsel özelliklerini bilmeniz onunla geçireceğiniz zamanların hem keyifli hem de kaliteli olmasına yardımcı olur. Bu nedenle sizin için 23 aylık bebek gelişimi ile ilgili; tüm gelişim alanlarını göz önünde bulundurmakta fayda var.

 23 Aylık Bebeğin Gelişimsel Özellikleri

Bebeklerin büyüme süreci sizin için zaman zaman uykusuz ve koşuşturma içinde geçse de onun 23 ay gibi kısa bir sürede pek çok beceri kazanmış olması mükemmel değil mi? Bebekler çok hızlı büyür ve kısa sürede sizi şaşırtacak yetenekler kazanırlar. Bu yetenekler hazır bulunuşlukları ile birlikte ay ay farklılıklar gösterse de belirli aylarda bazı davranışları gösterebilmeleri beklenir. 23 aylık bebek neler yapabilir sorusu da bu noktada önem kazanır.

Zihinsel ve fiziksel rahatsızlıkların erken teşhisi için ebeveynlerin mutlaka bilinçli olarak gelişim takibi yapması gerekir. Otizm, zihinsel yetersizlik, dil ve konuşma bozuklukları vb. hastalıkların en kolay anlaşıldığı dönem 15-24 aylık zaman dilimidir. 23 aylık bebek neler yapabilir? Gelişimine katkıda bulunmak için uygun olan tutum ve davranışlar nelerdir? Bu önemli konular ebeveynlere rehberlik etmesi açısından önemli konulardır.

Fiziksel Gelişim, Boy ve Kilo Tablosu

Büyük kas becerilerinin artmasıyla birlikte özgürlüğünün tadını çıkartmak için sürekli hareket eden ve evin içerisinde koşuşturan küçüğünüzün kilosunda zaman zaman değişiklikler gözlenebilir. Büyüme sürecinde kilo alıp vermesi belli ölçülere kadar normal sayılır.

Aşağıdaki tabloda 23 aylık bebek kilosu, ortalama boy ve baş çevresi aralıkları yer almaktadır. Boy ve kilo; hastalık, diş çıkarma, iklim özellikleri ve genetik faktörlere bağlı olarak değişiklikler gösterir.

Cinsiyet Boy(cm) Kilo(kg) Baş çevresi(cm)
Kız 79 cm -91 cm 9,5 kg -14,5 kg  45 cm -50 cm
Erkek  81 cm -93 cm 10,5 kg -15,5 kg  46 cm -51 cm

 

Bebeğiniz uzun bir süre yukarıda verilen değerlerin çok altında ya da üstünde boy-kilo değerlerinde kalıyorsa bir uzmandan yardım almalısınız. Miniğinizin 18-24 aylar arasında aşısı olmadığı için, aşı zamanlarının haricinde de doktor kontrolüne götürmeniz, sağlıklı boy ve kilo kontrolü takibini kolaylaştıracaktır.

  23 aylık bebek kilosu takibi yaparken unutmamanız gereken en önemli noktalardan birisi her çocuğun fiziki gelişim düzeyinin farklı olduğudur.

Bilişsel Gelişim

  • Olay sıralamalarını daha iyi algılayabilen miniğiniz, söylediğiniz her cümleyi hafızasında canlandırarak uygulayabilir. ’’Mutfağa git”, “kırmızı tabağı al”, “bana getir’’ yönergelerini kolayca anlayıp uygulayabilir. Nesne saklama oyunlarını bu ay içerisinde de çeşitlendirerek oynayabilirsiniz.
  • Renklerin 2-3 tanesini bilinçli olarak eşleştirebilir. Boyama çalışmaları yaparken her nesne için farklı renk seçmeye başlaması bu kavramı daha iyi algıladığını göstermektedir.
  • İki elini aynı anda iki farklı iş için kullanabilir. Deliğin içinden çubuğu geçirirken bir eliyle çubuğu iterken diğer eliyle çekebilir. Renkli ayakkabı bağcıklarına boncuk dizmek tam da onun ayına uygun bir etkinlik. Bebeğinizle birlikte çeşitli büyüklüklerde bileklikler yaparak sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
  • Yer ve yön kavramı gelişmeye başlayan bebeğiniz, belirttiğiniz yönü anlamaya başlıyor. Artık yönergeye uygun olarak nesneleri altında ya da üstünde arayabilir, oyuncaklarını sizin istediğiniz yere koyabilir.

23-aylik-bebek-bilissel-gelisimi

 

Dil Gelişimi

  • 23 aylık bebek gelişimi hafızanın hızla kapasitesini arttırması ile doğrudan ilişkilidir. Bu ayda eklediği kelimelerle birlikte 90-100 kelimelik bir kelime dağarcığına ulaştı. Daha çok soru sorarak ve konuşarak öğrendiği kelimelere her gün yenilerini eklemeye devam ediyor.
  • Bu dönem cümlelerinde yönelme ekini kullanmaya başlayabilir. Siz ona bu eklerin kullanıldığı; ‘’nereye gidelim? Parka mı? Markete mi? ‘’ benzeri sorular yönelttiğinizde cevabını ‘’parka ya da markete’’ diyerek –e, -a yönelme eklerini kullanarak verecektir.
  • Cümlelerinde kişi zamirlerinin bazılarını (ben, sen) doğru kullanabilir. Konuşmalarınızda ‘’ben geldim, sen gittin’’ gibi zamir içeren cümleler kullandığınızda kısa zamanda bu kavramı pekiştirir.
  • Ana dilini doğru olarak öğrenmesi için bebek diliyle konuşmamaya özen göstermelisiniz. Bebeğinizin yanlış söylediği kelimeleri onu incitmeden düzelterek tekrar etmeniz dil gelişimine katkı sağlayacaktır. Örneğin ‘’baba deldi’’ dediğinde ‘’baban mı geldi? Diyerek yanlışını duyup, görerek anlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Psiko-motor Gelişim

  • Yürüme ve koşma becerileri bir önceki aylara göre gelişen miniğiniz artık daha dengeli durabiliyor. Dengesini sağlaması ve hareketlerini daha rahat yapabilmesi için fiziki gelişimi kadar ayakkabı seçimi de çok önemli bir faktör. Onun minik ayaklarına büyüklüğüne uygun ve ortopedik ayakkabılar seçmeye dikkat etmelisiniz.
  • Bu ay içerisinde tek ayakla merdiven çıkma denemeleri yapabilirsiniz. Bebeğinizin tek ayakla merdiven çıkarken zorlandığını düşünüyorsanız, bu beceriyi öğretmek için sonraki ayları bekleyebilirsiniz.
  • El becerileri gelişen miniğiniz gösterdiğiniz yere yapıştırıcı sürerek nesneleri yapıştırabilir. Etkinlikler için kullanımı kolay olan alttan çevirmeli stick yapıştırıcıları tercih edebilirsiniz.
  • Bu dönemlerinde genellikle bebeğiniz hayvanlara çok ilgi gösterecektir. Hem hayvan sevgisi aşılamak hem de el göz koordinasyonunu geliştirmek için keçeden cırt cırtlı orman temalı panolar yaparak eğlenceli vakitler geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Sosyal Duygusal ve Öz bakım Gelişimi

  • Bebeklerin şarkılar eşliğinde dans ettiklerini görmüşsünüzdür. Ne kadar da sevimli ve mutlu görünürler değil mi? İşte sizin miniğiniz tam da bu yeteneklerini keşfettiği bir dönemde. Size de onun sevebileceği müzikler eşliğinde mutlulukla dans edişini seyretmek kalıyor.
  • 23 aylık bebek kendi montunu ve hırkasını giymekte zorlansa da artık çıkartma konusunda başarılı. Onun montları için boyunun yetişebileceği askılıklar takarak kendi montunu asması için teşvik etmelisiniz. Böylece kendi ile ilgili sorumluluklar kazanma becerisini güçlendirmiş olursunuz.
  • Çocuğunuz bu aylar içerisinde ufak tefek sakarlıklar yaşayabilir. Eviniz daha sık dağılır, yerlere yiyecek ve içecekler dökülebilir. Bu gibi durumlarda sizin gösterdiğiniz tepkiler miniğinizin ilerleyen yaşlarındaki kişilik gelişimini etkileyecektir. Sabırlı olmanız ve olumlu cümleler kullanmanız, onu yeni keşifler yapması için cesaretlendirecektir.
  • Hızlı bir öğrenme döneminde olan bebeğiniz yanlış ve sizi üzebilecek davranışlarda bulunabilir. Bu tür durumlarda ‘’sen’’ dili yerine ‘’ben’’ dilini kullanmak olumlu sonuçlar verebilir. Örneğin ‘’her tarafı dağıtıp duruyorsun’’ yerine ‘’oyuncakları toplarken yardıma ihtiyacım var ‘’ demeniz daha doğru olacaktır.

Bebeğinizle Kaliteli Zaman Geçirmek İçin Etkinlik Önerileri

 

bebeginizle-kaliteli-zaman-gecirmek-icin-etkinlik-onerileri

  • Tuvalet ve havlu kağıt rulolarından ikişer tanesini bebeğinizin öğrenmiş olduğu renklerle boyayınız. Bu ruloları mukavva kağıdına dik olarak yapıştırıp dörtlü renk ayırma kutucukları hazırlayınız. Boncukları, ponponları renklerine uygun olarak ruloların içine atması için destek olunuz. Bu etkinlikle hem renkleri hem de büyük- küçük kavramlarını pekiştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Renkli keçelerden; daire, göz, burun ve yüz ifadeleri içeren ağız şekilleri keserek farklı duyguları öğrenebilmesi için destek olabilirsiniz. Kestiğiniz daireye iplerden saçlar, gözyaşı damlaları, kaş ve kulak ekleyerek kalıcı ve eğlenceli bir öğrenme süreci geçirebilirsiniz.
  • Ev işlerinde yardımcı olmak genellikle tüm bebeklerin sevdiği etkinlikler arasındadır. Bulaşık yıkarken plastik eşyaları miniğinizin durulaması ya da toz alırken ona da bir bez vererek size yardım etmesi için teşvik edebilirsiniz.
  • Tuvalet kağıdı rulolarını farklı renklere boyayarak oynayabileceğiniz bir başka etkinlikte otopark oyunu. Küçük renkli arabalar için aynı renklerdeki iplerden kıvrımlı yollar oluşturun. İpleri bazı yerlerinden şeffaf bantlarla zemine yapıştırabilirsiniz. İplerin bir ucunu aynı renkteki rulonun içine sabitleyin, diğer ucu da başlangıç noktanız olsun. Arabaları renklerine uygun ip yollardan geçirerek aynı renkteki garajlarına ulaştırması için destekleyiniz.
  • Oyun hamurları küçük yaşlardan itibaren çocukların severek oynayabileceği, oynarken de küçük kas becerilerini geliştirebilecekleri materyaller arasındadır. İçine küçük oyuncaklar saklayabilir ya da üzerine hayvanların izlerini çıkarabilirsiniz. Hayal gücünüzü kullanarak çeşitlendirebileceğiniz pek çok etkinliği hamurlar yardımıyla yapmak mümkün.

Oyun hamurlarını satın alabileceğiniz gibi evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. İşte size güzel ve kolay bir tarif!

Malzemeler: 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı sirke, 1 çay bardağı su, 1 çay bardağı un, yarım çay bardağı tuz, gıda boyası.

Yapılışı: Su, yağ, tuz ve gıda boyası tavaya karıştırılır. Karışım kaynamadan önce yavaş yavaş un eklenir ve toparlanınca ocağın altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Hamurunuz oynanmaya hazır.

Hamurunuzu ağzı kapalı kaplarda bir süre saklayabilirsiniz. Hijyen açısından 5-6 kez oynadıktan sonra atılması gerekir.

Beslenmesinde Nelere Dikkat Etmeli?

  • Çocuğunuzun küçük yaşlardan itibaren yeterli ve dengeli beslenmesi; büyüme ve gelişimine katkı sağlarken aynı zamanda yetişkinlik hayatında daha sağlıklı olmaları için de yardımcı olur.
  • Beslenmede dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de ebeveynler olarak öncelikle sizlerin doğru rol model olmanızdır. Araştırmalar yeterli ve dengeli beslenen ailelerin çocuklarının doğru beslenme alışkanlıkları geliştirdiğini göstermiştir.
  • Bu yaş grubundaki çocukların beslenmesinde; süt, süt ürünleri, sebze ve meyveler, beyaz ve kırmızı etler, balık, yumurta, kuru baklagiller, ekmek, tahıllar ve yağlar mutlaka bulunmalı.
  • Çocukların besinleri tanımalarının en kolay yollarından bir tanesi dokunmak ve koklamaktır. Bebeğiniz besinleri tanıma aşamasında; dokunarak, koklayarak inceler ve pek çok duyusunu aynı anda kullanır. Salatalık, havuç, domates, elma, armut ve benzeri yiyecekleri dilimleyip eline vererek beslenmesini daha zevkli hale getirebilirsiniz.
  • Günde 500 ml kadar süt ve süt ürünleri tüketmesi diş ve kemik gelişimine katkı sağlar.
  • Her renkten sebze, meyve tüketimi içerdikleri vitamin ve lifler yardımıyla sağlıklı gelişimlerine ve sindirim sistemlerinin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Günlük olarak 300-400 gr meyve ve sebze tüketimi miniğiniz için yeterli olacaktır.
  • Et, balık ve yumurta içerdikleri yüksek protein sayesinde zihinsel ve fiziksel gelişimlerine katkı sağlarken bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine de yardımcı olur. 2-3 yaşındaki çocukların günde 60-70 gr kadar bu besinlerden tüketmesi yeterli olur.
  • Bebeğiniz hareket yeteneklerinin artmasıyla birlikte çok fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Ekmek ve diğer tahıl grubu besinler karbonhidrat yönünden zengin olduğu için günlük enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahiptir. Yaklaşık 125-150 gr bu gıdalardan tüketmesi günlük ihtiyacının karşılanması için yeterli olacaktır.
  • Küçük yaşlardan itibaren kullanılan yağların kalitesi kalp damar rahatsızlıkları ve diyabetin önlenmesi açısından çok önemli. Miniğinizin yemeklerini yaparken zeytinyağı kullanmanız bu tip rahatsızlıkların önüne geçmenizde size yardımcı olur.

Dilerseniz Yoğurulmayan Pratik Tam Buğday Ekmeği tarifimizi izleyebilirsiniz;

YouTube video

 

Kaç Saat Uyuması Gerekir?

Her bebeğin uyku ihtiyacı farklılıklar göstermekle birlikte, 23 aylık bebeklerin günde 11-13 saat uyumaları 23 aylık bebek gelişimi için yeterli. Bu sürenin 1-2 saati gündüz uykusu olarak karşılanabilir.

Bazı bebekler oyunu ve sevdiklerini bırakmamak için uyumak istemezler. Yatma saatine yakın hareketli oyunlar yerine daha sakin etkinlikler uyku sürecine geçmesini kolaylaştıracaktır. Ayrıca gece uykularında zorlanıyorsanız gündüz uykusunu da bıraktırabilirsiniz. Masal anlatmak, dinlendirici ninniler söylemek de miniğinizin uykusunun gelmesine yardımcı olur.

Bebeğinizin mutlu ve sağlıklı büyümesi, sizin tutum ve davranışlarınızda bilinçli olmanıza bağlıdır. Her bebeğin gelişim hızı ve yaşadığı aşamalar farklıdır. Bu sebeple miniğinizi hiçbir bebekle karşılaştırmamalısınız. 23 aylık bebek gelişimi takip edilirken, bu aya özgü gelişimsel özellikleri bilmeniz bebeğinizle doğru iletişim kurmanıza yardımcı olacak.

 

“2 Yaş Bebekler için Evde Etkinlik Önerileri” Konulu makalemizin dikkatinizi çekebileceğini düşündük 😊 Makalemizi okumak için bağlantıya tıklayabilirsiniz; https://www.bebek.com/2-yasindaki-bebekler-icin-evde-etkinlik-onerileri/ 

Post navigation

Bir yanıt yazın

2 Yaş Bebekler İçin Evde Etkinlik Önerileri

Bebeğinizin Odasını Ne Zaman Ayırmalı?

Bebeklerde Kalça Sorunları Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?