24-aylik-bebek-gelisimi

24 Aylık Bebek Gelişimi

Evinizin içinde gülücükler saçarak koşuşturan etrafına neşe saçan miniğiniz, geliştirdiği yetenekleriyle de sizi günden güne şaşırtmaya devam ediyor. Artık yapabildiği pek çok hareket  ‘’nasıl yani!’’ dedirtecek kadar mükemmel.

24 aylık bebek gelişimi kelime dağarcığında yaşanan artışla da kendini gösteren bir dönem olduğu için miniğinizin sürekli olarak ‘’bu ne’’ sorusuyla sizi bunaltabileceği bol sorulu bir dönemdir. Sakın ha soruları geçiştirmeye çalışmayın, cevabını almadan sizin peşinizi bırakmayacaktır.

2 Yaşındaki Bebeğin Gelişimsel Özellikleri

2 yaş döneminde çocukların çevrelerini  keşfetmeye çalışması ve gördüğü her nesneye dokunmaları en önemli özellikleri arasındadır. 24 aylık bebek neler yapabilir sorusunun en doğru cevabı onun artık özgür olmak istemesinde saklıdır. Hızlı bir gelişme gösteren miniğiniz ondan beklemediğiniz fiziksel ve zihinsel pek çok davranışı yapabilecek düzeye gelmiştir.

İhtiyaçlarını karşılama konusunda da gayet başarılı. Kıyafetlerini giyerken, yemeğini yerken yardım etmeye çalıştığınızda tek başına yapmak için ısrar edecektir. Onunla inatlaşmadan özgürlüğünün tadını çıkarmasına fırsat vermeniz, sosyal yönden gelişimine katkı sağlayacaktır.

’’Büyümüş de küçülmüş’’ sözünü siz ve çevrenizdekiler sık sık kullanacaksınız, bebeğiniz de bu sözün hakkını her hareketiyle vermeye devam edecek. 24 aylık bebek neler yapabilir dediğinizde en doğru cevap, büyüklerin yapabildiği pek çok davranış hareketler diyebiliriz.

Bebeğinizin gelişimini desteklemek ve onunla geçireceğiniz zamanların unutulmaz anılara dönüşmesini sağlamak sizin elinizde. Aylara göre gelişimsel özelliklerini bilmeniz hem çocuğunuzu tanımanıza yardımcı olur hem de kaliteli bir süreç geçirmenizi sağlar. Bu nedenle sizin için 24 aylık bebek gelişimi ile ilgili; tüm gelişim alanlarını göz önünde bulundurduk.

Fiziksel Gelişim, Boy ve Kilo Tablosu

Bebeğinizin boy ve kilosu beslenme, yaşanan ortam, hareketlilik ve genetik faktörlere bağlı olarak değişiklikler gösterir. Yapılan araştırmalar özellikle anne ve babadan geçen genlerin çocukların boyları üzerinde etki gösterdiğini göstermektedir.

Aşağıdaki veriler 24 aylık bebek kilosu, ortalama boy ve baş çevresi aralıklarını göstermektedir.

Cinsiyet Boy(cm) Kilo(kg) Baş çevresi(cm)
Kız 80cm-92cm 10kg-15kg  44cm-50cm
Erkek  82cm-93cm 10,5kg- 15,5kg  46cm-51cm

Miniğinizin fiziksel değerlendirmesini yaparken başka çocuklarla karşılaştırmamaya özen göstermelisiniz. Çok hareketli oldukları bu dönemde kilo kaybı yaşayabilirler. Yukarıda verilen bu değerlerin çok altında veya üstünde boy-kilo değerleri ölçüyorsanız bir uzmandan yardım almanız, yavrunuzun sağlığı için en doğrusu olacaktır.

2 Yaşındaki Bebeğin Bilişsel Gelişimi

  • Keşif zamanı! Bebeğinize yeni bir oyuncak aldınız ve elleri bir usta edasıyla oyuncağın üstünde dolaşmaya başladı. O minicik elleriyle ne arıyor acaba! Tabi ki açma kapama düğmesini. Bu davranış zekâ gelişiminin bir göstergesidir. Bilişsel olarak gelişen bebeğiniz aynı zamanda bilek ve el kasları da kuvvetlendiği için ellerini daha mükemmel kullanabiliyor.
  • Renkleri ayırt edebilme yeteneği önceki aylara göre daha da iyi. Miniğiniz 3-5 rengi sorduğunuzda gösterip söyleyebilir. Ondan herhangi bir oyuncağını getirmesini isterken rengini de söylemeniz öğrenmesini kolaylaştıracaktır.
  • Oyuncak bebeğin kıyafetlerinin nereye giyileceğini doğru eşleştirme ile bulabilir. Şortunu artık kafası yerine bacaklarına giymeye çalışacaktır. Kıyafetlerini tek başına giyinebilmesi için bir süre daha beklemelisiniz.
  • Sorulduğunda 6 tane organının yerini göstererek ismini söyleyebilir. Şarkılı parmak oyunları oynayarak organlarını daha kolay hatırlamasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Bir tane kavramını algılar ve ‘’bir tane top verir misin?’’ dediğinizde uygulayabilir. Konuşurken cümlelerinizde özellik belirten kelimelere yer vermeniz kavramları öğrenmesini kolaylaştıracaktır.
  • İçinde ve üstünde gibi konum kavramlarının bazılarını anlayabilir. Ondan bir eşya isterken; ‘’Bana topu getirir misin?’’ yerine ‘’Bana masanın üstündeki topu getirir misin?’’ cümlesini kullanmak yer ve konum kavramlarının pekiştirmesine yardımcı olacaktır.

Dilerseniz “24 Aylık Bebek Gelişimi-Bebeğimin Ay Ay Gelişimi “ Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

2 Yaşındaki Bebeğin Dil Gelişimi

  • Artık sohbet edebileceğiniz minik bir arkadaşınız var. Söylediğiniz pek çok kelimeyi anlıyor ve isteklerini düzgün cümlelerle ifade edebiliyor. Ayrıca çok mükemmel bir Onunla ilgisini çekebilecek konularda sohbet etmeye çalışarak akıcı konuşmasını destekleyebilirsiniz.
  • Bebeğinizin bilişsel gelişimine paralel olarak kelime dağarcığında da büyük bir artış olur.100-120 kelimeyi hafızasına alarak anlamına uygun olarak kullana3 kelimelik cümleleri rahatlıkla kurarak isteklerini bilinçli olarak anlatabilir.
  • Günlük hayatta sık sık kullanılan ‘’kim’’, ‘’nerede’’ ve benzeri soruları anlar ve doğru cevap verir. Renkli hikâye kitapları bebeğinizin bu kavramları anlamasında en iyi yardımcınız olabilir. Okuduğunuz kitaptaki kahramanlar hakkında ‘’Köpek nerede?’’,  ‘’Kim ormana gitmiş?’’ gibi sorular sorarak dil gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
  • 2 yaşına gelmiş olan miniğiniz muhtemelen şarkı söylemeyi çok sevecektir. Yaşına uygun, özellikle de içinde hayvan sesleri olan şarkılar onu çok mutlu eder. Size küçük bir tavsiye, miniğinizin ses ve görüntü kaydını almayı sakın unutmayın!

24 Aylık Bebek Gelişimi

2 Yaşındaki Bebeğin Psiko-motor Gelişim

  • Evim çok dağılıyor diye endişe etmenize artık gerek kalmadı! Dağıtmakta uzmanlaşmış olan bebeğiniz toplama konusunda da gayet başarılı. Oyuncaklarını toplama sırasında yaptığı pek çok hareket psikomotor gelişimini de destekleyecektir.
  • Bebeğinizin el becerileri çok hızlı geliştiği için, keskin yerleri plastik olan hamur makasları ile denemeler yapmanın tam zamanı. Oyun hamurdan parçalar kesip oyuncak bir tencerenin içine koyarak leziz yemekler pişirebilirsiniz. Hamur yoğurma çalışmaları o minik ellerin daha da güçlenmesine yardımcı olur. Gün içinde etkinlikler arasına hamur etkinliklerini mutlaka eklemelisiniz.
  • 24 aylık bebeğiniz kalın bir ipe irili ufaklı şekilleri geçirmeyi başarabilir. Renkli ipler ve ortasında delik olan çeşitli nesnelerle bileklikler yaparak küçük kas becerilerini geliştirebilirsiniz.
  • Bu aylar içerisinde kendi başına merdivenden inip çıkma denemeleri yapmak çok hoşuna gidecektir. Bazı çocuklar ayaklarını tek tek kullanabilirken bazıları ise çift ayakla merdivenden çıkıp inebilir. Bu deneyimi yaşaması kazalara sebep olabileceği için merdiven başlarına bir süreliğine kapı yapmanız doğru olacaktır.
  • Toplar her yaştan çocuğun oynamaktan hoşlandığı oyuncaklar arasında ilk sıralarda yer alır. Kaba motor becerileri çok hızlı gelişen miniğiniz artık topu kullanma konusunda ustalaşmaya başlar. Ayağıyla topa vurabilir ve elleriyle topu atabilir. Bu sebeple mutlaka yaşına uygun büyüklükteki renkli toplarla oynaması için destek olmalısınız.
  • Koşma becerisini önceki aylarda öğrenmiş olan bebeğiniz, zıplamayı da yeteneklerine ekledi bile. Yukarı doğru zıplamak en eğlenceli oyunlarından birisi artık. Onun yumuşacık ellerinden tutarak siz de oyununa katılın ve şen şakrak gülüşlerinin keyfini çıkarın.

2 Yaşındaki Bebeğin Sosyal Duygusal ve Öz bakım Gelişimi

  • Günlük aktiviteleri ve hareketliliği artmış olan 24 aylık bebek, sosyal yaşamda da çok hareketli ve girişkendir. Anne, baba ve kardeşlerden sonra çevresindeki diğer kişilerle de ilişki kurmaya başlar.
  • Henüz akranlarıyla iletişim kurmasını beklememelisiniz, çünkü kendi akranları onun için bir rakiptir. Daha önceden oyuncağı elinden alınmışsa ya da canı yanmışsa bunu unutmaz ve yaşıtlarıyla oyun oynamak istemez. İletişim kurması için bir süre daha sabretmeli ve onu zorlamadan bu dönemi atlatmasına destek olmalısınız.
  • Bağımsızlığını ilan etmek isteyen miniğiniz sokakta yürürken elinizi tutmak istemeyecektir. Aman dikkat! Siz farklı bir yöne bakarken birden elinizi bırakarak kalabalığın arasına karışabilir.
  • Miniğiniz kedi başına dişlerini fırçalayabilir, elini yüzünü yıkayabilir, bazı kıyafetlerini giyebilir.
  • Bu aylar içerisindeki en önemli gelişim özelliklerinden birisi de miniğinizin tuvalet eğitimi için hazır olmaya başlamasıdır. Tuvalet eğitimi ileriki yaşlardaki duygusal ve sosyal gelişimi için çok önemli bir süreçtir. Bebeğiniz fiziksel ve psikolojik olarak hazır olmadan  bu eğitime başlamamalısınız. Fark etmeden yaptığınız hatalar büyüdüğünde telafisi olmayan sorunlara yol açabilir.

Bebeğinizle Kaliteli Zaman Geçirmek İçin Oyun Önerileri

  1. İki farklı renk kaseyi çocuğunuzun oturur pozisyonda rahat ulaşabileceği şekilde yerleştirin. Başka bir kutunun içine de kaselerin renginde mandalları karışık olarak koyun. Mandalları renklerine göre kaselere doldurması için önce siz örnek olun sonra da onun yapması için teşvik edin.
  2. Kırtasiyeden aldığınız büyük boy kağıdı yere serin ve çocuğunuzu kağıdın üstüne yatırarak kalemle izini çıkarın. Eğer yatmak istemezse kıyafetlerini kullanarak iz çıkarabilirsiniz. Sepetin içine koyduğunuz kıyafetleri çizdiğiniz resmin üzerindeki uygun olan yerlere yerleştirmesini sağlayın. Bir süre sonra onun dikkatini ölçmek için elbiseleri bilinçli olarak yanlış yerleştirin ve düzeltmesi için miniğinize fırsat tanıyın. Bu etkinliği kendi resminizi çizerek de uygulayabilirsiniz.  Çizdiğiniz resmin baş kısmına büyütülmüş yüz fotoğrafı koyarsanız oyun daha eğlenceli olacaktır.
  3. Büyük boy kağıtları birbirine birleştirerek duvara ya da dolaba sabitleyin. Kağıdın üstüne farklı boyutlarda şekiller çizin ve miniğinizi bu şekilleri boyaması için destekleyin. Şekillerin hepsi boyandıktan sonra farklı çizimler yaptığınız yeni kağıtlarla etkinliği sürekli hale getirebilirsiniz. Bu etkinliğe tüm aile bireylerini kattığınız takdirde ileride hatırlayacağınız güzel anılar biriktirebilirsiniz.
  4. 2 yaşına girmiş olan bebeğiniz artık sembolik oyunlar oynayabilecek zihinsel gelişim düzeyine de ulaşmıştır. Sembolik oyunlarda size yardımcı olacak en yaratıcı oyuncaklar kuklalardır. Kuklaları konuşturarak miniğinizin dil gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Hayal gücünüzü kullanarak çorap, ip, pamuk, oynar göz gibi materyallerle yaratıcı kuklalar yapabilirsiniz.

2 Yaşındaki Bebeğin Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dengeli beslenme, bebeğinizin sağlıklı büyümesini sağladığı için dikkat edilmesi gereken konulardan birisidir. Gün içinde tüm besin gruplarından tüketmesini sağlayarak fiziksel ve zihinsel gelişimini desteklemelisiniz.

Miniğiniz anne sütü almaya devam ediyorsa bıraktırmanın tam zamanı. 2 yaşını doldurmuş olan bebeğiniz, artık emzirmenin fiziki ve duygusal kazanımlarından yeterince yararlanmıştır. Siz de kendinizi hazır hissediyorsanız anne sütünü bıraktırabilirsiniz. Bebeğiniz artık günlük süt ihtiyacını inek sütünden sağlayabilir. Ancak yine de bu konuda doktorunuzun fikrini almanızda fayda var.

Bu ay içerisinde 3 ana öğün şeklinde beslenmesini devam ettirmelisiniz. Ara öğünlerinde karnını çok doyuracak yiyecekler vermeniz, ana öğünlerini isteksiz olarak yemesine sebep olabilir.

Bağımsız olma duygusu beslenme sırasında da kendini gösterir. Genellikle kendi başına yemek isteyen miniğiniz siz ona yardım etmeye çalıştığınızda sinirlenebilir. Bu süreçte onu kendi başına yiyebilmesi için desteklemeniz, istediği besinlerden almasına izin vermeniz ileride yaşanabilecek beslenme sorunlarının önüne geçecektir.

İsterseniz bebeğinizin beslenmesinde dört yapraklı yonca modelini örnek alabilirsiniz. Dört yapraklı yonca modelinin her yaprağı bir besin grubunu temsil eder. Gözünüzün önüne dört yapraklı yonca getirirseniz anlatmak istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.

  • Yoncanın üst yaprağı; süt ve süt ürünlerini
  • Sağ yaprağı; et, yumurta, kuru baklagilleri
  • Alt yaprağı; sebze ve meyveleri
  • Sol yaprağı; tahılları temsil eder.

2 yaş bebek beslenmesiyle ilgili daha çok bilgi edinmek için tıklayın.

24 Aylık Bebek Gelişimi

2 Yaşındaki Bebeğin Kaç Saat Uyuması Gerekir?

Bu yaştaki bebeklerin uykusu genellikle çok hafif olduğu için sık sık uyanırlar. Ağlamıyorsa tekrar uykuya dalması için müdahale etmemek ve kendi kendine uyumasını beklemek, sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmanızı sağlar. Uykuya dalamıyorsa kitap okuyabilir ya da bize atalarımızdan kalan, meşhur  ‘’dandini dandini dastana’’ ve daha birçok farklı ninni çeşitlerini söyleyebilirsiniz.

Her bebeğin uyku ihtiyacı farklılık gösterebilir. 24 aylık olan bir bebeğin ortalama gece 11, gündüz 1,5-2 saat uyuması yeterli olacaktır. Miniğiniz geceleri uyumakta zorlanıyorsa gündüz uykularını kaldırmayı deneyebilirsiniz.

2 Yaşındaki Bebeğe Yapılması Gereken Aşılar Hangileridir?

Aşıları zamanında yaptırılan çocuklar daha sağlıklı ve salgın hastalıklara karşı korunmuş olurlar. Yapılan aşılar kişiye özel aşı kartlarına işlenmeli ve bu kartlar saklanmalıdır.

Sağlık bakanlığının aşı takvimine göre bu ay içerisinde miniğinize Hepatit A aşısının 2. dozunun yapılması gerekir.

Bebeğinizin mutlu ve sağlıklı büyümesi, sizin tutum ve davranışlarınızda bilinçli olmanıza bağlıdır. 24 aylık bebek gelişimi takip edilirken, bu aya özgü gelişimsel özellikleri bilmeniz bebeğinizle doğru iletişim kurmanıza yardımcı olur. Bilginizin yanına saygıyı ve kucak dolusu sevginizi de eklemeyi unutmayın.

“2 Yaş Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

“2 Yaş Sendromu Nedir? Belirtileri Neledir?” https://www.bebek.com/2-yas-sendromu-nedir-belirtileri-nelerdir/

Alışveriş Önerisi – Satın Alın

24 aylık bebeğiniz için ebebek’te bulabileceğiniz şekilleri ve renklerin anlata kitapları keşfederek, diğer bebeveynlerin yorumlarını okuyup uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.

Şimdi Sıra Sizde – Yorum Yazın

24 Aylık bebeğinizi nasıl büyütüyorsunuz? Bu ay içerisinde yaşadığınız sorunlar nelerdi? Nasıl üstesinden geldiniz? Diğer anneler için, yorumlarınızı bekliyoruz.

Beğenip Paylaşmayı Unutmayın!

Diğer annelerin ve anne adaylarının da okuyup bilgilenmesi için 24 aylık bebek gelişimi  konulu yazımızı beğenip paylaşmayı unutmayın!

Post navigation

  • Her dönemin ayrı zorluğu ve güzelliği var. Bu dönem keşfetmeyi sormayı öğrenmeyi en cok aktif ettiği dönem bence. Ebeveynlerini taklit ediyor iyisiyle kötüsüyle. Agzimizdan kacirdgimuz kotu sozleri iltifatlari herseyi. Sen cok tatlisin dedigimde bana karşılık anne sen cok tatlisin demesi beni cok mutlu ediyo. Bu dönemde beni en cok yoran seyde ısrarcı olmasidir. Vazgecirme konusunda bazen basarili baxen basarisiz oluyorum. Ama acisiyle tatlisyla her donemi bende onunla beraber öğreniyorum. Her ne kadar zor desemde bu zamanlarin geri gelmeyeceğini biliyorum. Yaşadıklarım ve yasayacaklarim icin çok mutluyum. Iyiki anneyim

  • İkizlerim olduğu için zor geçiyor günlerim.Maalesef olması gerekenden daha az oyun oynuyorum bebeklerimle.Geceleri hala uykudan uyanıp saatlerce ağlıyorlar.Maalesef uykusuzluk, yorgunluk, yetişemiyorum, yetemiyorum psikolojisi içinde bebeklerimi büyütmeye çalışıyorum.Çünkü her şeyle tek başıma ilgilenmek zorundayım.

Bir yanıt yazın

Yemek Seçen Çocuk İçin Uygulayabileceğiniz Taktikler

Bebeklerde Üstün Zekâ Belirtileri Nelerdir?

Evcil Hayvanlar ile Bebekler Aynı Evde Yaşayabilir mi?