Hamilelikte son trimesterine girmiş bulunuyorsunuz. Bu süre içinde doktorunuz kontrollerinizi 2 haftada bir yapmak isteyebilir. Gebeliğin 28. haftası içerisine adım atarken, heyecanınız artıyor. Heyecan ile merak düzeyi de artarken bebeğinizde ne gibi değişim ve gelişimler olduğunu bilmek sizin için süreci kolaylaştıracaktır.
28 Haftada Bebek
Yavrunuzun hareketleri ile varlığını daha net hissettiğiniz bu haftalarda, miniğiniz dışarı ile iletişim kurabilecek duruma gelmiştir. Yediğiniz besinlerin tatlarını ayırt edebilir hatta bu tatlara karşı tepki bile verir. 28 haftalık bebek tahmin edeceğinizden çok daha fazlasını yapabilir. Neler mi yapabilir? Hadi yavrunuzu daha yakından tanıyalım.
Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?
Miniğiniz 28 hafta itibari ile iri ve tombul bir patlıcan büyüklüğüne erişti. Günden güne büyüyen yavrunuz tombul bir bebek olma yolunda hızla ilerliyor.
Yaklaşık olarak 28 haftalık bebek kilosu ve boyunun aşağıdaki tabloda yer alan değerler aralığında olması beklenir.
Gebelik Yaşı (hafta) | Kütle (g) | Boy (cm) |
28. Hafta | 950-1050 | 28-35 |
Bebeğinizin gelişim hızı ve büyüme değerlerinde genlerin etkili olduğunu unutmayın. Doktor kontrolünde tabloda verilen değerlerden farklı fetal uzunluk ve kütle değerleri ile karşılaşabilirsiniz. Bu konuda endişelenmeden önce bebeğinize boy ile ilgili aktarmış olduğunuz genetik mirasınızı önünde bulundurun. Süreci doktorunuzla konuşarak en doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.
Sistemlerin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler
Bebeğinizi kucağınıza alma heyecanını beklerken, o da tüm hızıyla yeni büyümeye devam ediyor. Bebeğinizin her geçen gün daha çok gelişen organlarındaki değişimlere inanamayacaksınız.
28 haftalık bebeklerde organ ve sistem gelişimleri şu şekilde olacaktır:
-
Sinir Sistemi
Beyin, büyümeye devam etmektedir. Beyin kendini geliştirirken oluşturduğu kıvrımlara nöronlar dağıtmaya devam ediyor. Milyonlarca nöron görevlerini yapmaya hazır bile.
Kendine uyku düzeni oluşturabilir. Döngüler hâlinde uyur ve uyanık kalır. Uyuduğu süre uzun ya da kısa olabilir. Bu nedenle uyuduğu süre zarfında hareketsiz olması normaldir, endişelenecek bir durum yoktur.
-
Dolaşım Sistemi
Miniğiniz geliştikçe artan kan hacmi, damarlarının belirginleşip genişlemesine yol açıyor.
-
Sindirim Sistemi
Bebeklerde dışkılama işlemi henüz gerçekleşmiş değildir. Doğumdan sonra ilk dışkısı olarak dışarı atılacak olan, amniyotik sıvıyı sindirimi kalıntılarını bağırsakta biriktirip bekletiyor. İçerisinde bulunduğu sıvıyı gün içerisinde sık sık yutup mide ve bağırsaklarda sindirim pratikleri yapıyor. Sindirim atıkları ise bahsettiğimiz gibi bağırsakta bekliyor.
-
Solunum Sistemi
Solunum sistemi en son gelişen sistemlerden biridir. Göğüs hava yerine amniyotik sıvı ile solunum pratikleri yapmaktadır. Solunum sistemi henüz gelişmemiştir. Erken doğum gibi bir durumla karşılaşılırsa, doğum ünitesinde solunum cihazı takviyesi alması olasıdır.
-
Destek ve Hareket Sistemi
Kütlesi ve boyu arttıkça, kasları güçlendikçe bebeğinizin hareketlerini daha net hissedersiniz. Bu bile size destek ve hareket sisteminin ne kadar geliştiği ile ilgili fikir verir.
Annenin yediği besinlerden, yetmiyorsa annenin kendi depolarından kalsiyum alarak kemiklerini büyütüp güçlendirir. Bu nedenle hamileliğin 28. haftası ve sonrası yeteri kadar kalsiyum almanız, dengeli beslenmek önemlidir.
-
Boşaltım Sistemi
Böbrek gelişimini henüz tamamlamamış 28 haftalık bebek, amniyotik sıvısını içmeye devam eder. Böbrekler ile süzülen sıvı idrarı oluşturur. Bebek idrarını yine içinde bulunduğu sıvı içerisine yapar ve o sıvıyı tekrar tekrar yutarak yeniden böbreklerden süzer.
-
Bağışıklık Sistemi
Miniğinizi koruyan antikorlar sayılarını yükseltmeye devam ediyor. Sizden bebeğinize geçen antikorlar onun bağışıklık sistemini koruyor, doğumdan sonra da ilk 3 ay korumaya devam edecek. Bu nedenle bebeğiniz kadar sizin de sağlıklı olmanız önemlidir.
-
Üreme organları
Kız ve erkek bebeklerde üreme sistemi ve organları gelişimlerini önceki haftalarda tamamlamaya yaklaşmıştır. Gebeliğin 28. haftası itibari ile erkek bebeklerde, testisler testis torbasına inmediyse bu hafta inebilir.
28 Haftalık Bebek Hareketleri
En hareketli günlerini geride bırakan yavrunuzun hareketleri kısıtlanmıştır. Bunun nedeni bebeğin kütle ve boyunun büyük oranda artması ve bulunduğu alana sığamamasıdır. Bu nedenle hareketlerinin azalması sizleri endişeye sürüklemesin.
28 haftalık bebek hareketleri oldukça hissedilebilir dereceye gelmiştir. Bebeğinizin her ne kadar hareketi kısıtlanmış olsa da kas sisteminin gelişmesi ile birlikte tekmeleri daha şiddetli gelebilir.
28 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri
Bebeğiniz büyüdükçe sinir sistemi ile beraber duyu organları da gelişmektedir. Rahmin dışında kalan asıl dünyayı anlamaya başlar. 28 haftalık bebeklerde duyu organları ve gelişim özellikleri aşağıdaki düzeye ulaşmıştır.
-
Göz ve Görme Duyusu
Göz kapakları ve çevresi çoktan gelişmişti. Geçtiğimiz haftalarda göz açma kapama hareketlerini yapmaya başlayan miniğiniz, isteğe bağlı olarak bu hareketleri yapabiliyor. Görme reseptörleri dışarıdan gelen ışığı az da olsa anlayabilecek ve gece ile gündüzü ayırt edebilecek düzeyde.
Miniğinizin ışığa duyarlılığını test etmek için feneri karnınıza dayayıp anlayabilirsiniz. Işığı algılayan bebeğiniz hareketlenmeye başlayacaktır.
-
Kulak ve İşitme Duyusu
Kulak şekli tamamlanan bebeğiniz dışarıdaki sesleri duyabilmektedir. Dinlediği müzikleri ve sesinizi kaydeder ve doğduktan sonra da tanıyabilir. Bebeğinize bol bol ninni söyleyebilir ona masallar anlatabilirsiniz. Yatıştırıcı klasik müziklerde iletişiminizi güçlendirecek güzel bir seçenektir.
-
Dil ve Tat Alma Duyusu
Hamileliğin 28. haftası itibari ile artık daha da tat almaya başlayan miniğiniz yediğiniz besinlerin tadını kolayca alabilir. Tat tomurcukları gelişmiştir. Gün içerisinde yediğiniz patlıcan yemeğinin tadı ile dondurmanın tadını bile ayırt edebiliyor.
-
Burun ve Koklama Duyusu
Tat alma duyusu ne kadar geliştiyse koklama duyusu da buna paralel olarak gelişim göstermektedir. Bunun sebebi, iki duyunun da beyinde bulunan merkezlerinin birbirine çok yakın olmasıdır. Bebek, amniyotik sıvıdan nasıl tat alıyor ise sıvı burna girdiğinde de kokusunu aynı şekilde alabilir. Yani yediğiniz patlıcanın tadını alırken aynı zamanda kokusunu da alabilmesi mümkündür.
-
Deri ve Dokunma Duyusu
Sıcak-soğuk ve ağrı gibi etkileşimleri hissedebilen bebeğiniz, yağ depolamaya güçlenip kalınlaşmaya devam ediyor. Deri altına depoladığı yağ sayesinde pürüzsüz bir tene sahiptir. Bu sayede ısınmak için ihtiyaç duyduğu lanugo tüylerine artık ihtiyaç duymayacaktır.
28 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?
40 haftalık hamilelik serüveninin 28. haftasındasınız. Doktorunuzun haftalık olarak takip ettiği ancak sizin ay olarak ifade ettiğiniz dönemin karşılığını hesaplamak isterseniz işte gebeliğin 28. haftalık bebek kaç aylık olur sorusunun cevabı.
28 hafta = 28×7=196 günlük
196/30 = 6 aylık 16 günlük
Bebeğim 6.5 aylık diyebilirsiniz.
28 Haftalık Gebelikte Anne
Sayılı gün çabuk geçer derler. Heyecanlı bekleyiş hâlâ devam ederken siz annelerin semptomları da artmaya devam ediyor. Bu semptomların, vücudunuzda oluşturduğu her değişimin yavrunuz için olduğunu unutmayın. 28 haftalık gebelikte annelerde ne gibi değişimler oluyor derseniz… Hep birlikte inceleyelim.
Hamilelikte giyime dair ipuçlarını sizin için hazırladık: https://www.bebek.com/hamilelikte-giyime-dair-ipuclari/
-
Hazımsızlık ve gaz sancısı:
Yavaşlayan sindirim sistemi ile birlikte gaz sancıları ve hazımsızlık çekebilirsiniz. Bol bol hareket etmek ve sindirimi kolay besinler tüketmek size fayda sağlayacaktır.
-
Hemoroit:
Hemoroit sorunu normal hastalık olarak karşımıza çıktığı gibi hamilelikte de çok sık rastlanan bir semptomdur. Bebeğinizin kütlesinin artması ile birlikte rahime baskı yapması ve bağırsak kaslarının gevşemesi sonucu hemoroit sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
-
Braxton hicks kasılmaları:
Henüz doğurmuyorsunuz endişeye kapılmayın. Braxton hicks sancıları olarak bilinen yalancı doğum sancıları içinde bulunduğunuz haftalar içerisinde artışa geçebilir. Doğuma hazırlanan vücudunuz ara sıra rahimden başlayarak yayılan bir sancı denemesi yapar.
Bu sancının gerçek doğum sancısı olup olmadığını anlamak için bulunduğunuz pozisyonu değiştirin. Değişiklik yapıldığında, sancıda geçme olduysa Braxton hicks denilen hazırlık sancısı olduğunu ve endişeye kapılmamanız gerektiğini anlamalısınız.
-
Ödem:
Hamilelik dönemi boyunca, anne adaylarının ayakları, bacakları, yüzü ve ellerinde şişlikler oluşabilir.
Vücudunuzdaki damarlar genişledikçe sıvı artışı oluşmaktadır. Bu artış dokulara kadar ilerler. Böylece vücudunuzda ödemler oluşmaktadır. Fazla hareketsizlik ödemi çoğaltır. Bunu engellemek için, sizi yormayacak yürüyüşler, esneme egzersizleri ya da yoga yapabilirsiniz.
Ayaklarda oluşan ödemler ayakkabı numaranızın büyümesine neden olabilir. Doğuma kadar 38 numara bir ayağınız varsa, doğumhaneye 42 numara ile gitmek olasıdır.
-
Çatlaklar:
Karnınızda büyüme ve gerilme artış gösterdikçe karın, bel çevrenizde ve bacaklarda çatlak oluşumu artar. Fakat en fazla karın bölgenizde görüleceği kesin.
Çeşitli vücut yağları ve losyonlardan yardım alarak kuruyan ve gerilen cildinizi esnetebilirsiniz. Hindistan cevizi ve havuç yağı gibi bitkisel yağlardan faydalanabilirsiniz. Oluşmuş çatlakları yok edemez ama oluşumunu önleyebilirler.
-
Sıcak basması:
Özellikle son aylarda sıcak basmaları yaşayabilirsiniz. Bu gelgitli sıcak basmaları yaşamanın nedeni; hormon değerlerindeki oynama ve kalbin daha fazla kan pompalamasını vücut sıcaklığını yükseltmesidir.
-
Sık idrara çıkma ve idrar kaçırma:
Büyüyen rahmin organlara yaptığı baskı durumu idrar torbası için de geçerlidir. Ağırlaşan miniğinizin rahimden aşağı baskı yapması idrar kaçırmanıza sebep olabilir. İlerleyen haftalarda daha sık görülen idrar kaçırması beraberinde idrar sıklığını da getirir ve sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissedebilirsiniz.
-
Bel ağrıları:
Özellikle bebek ağırlaştıkça bel ağrılarında artış görülür. Bel ağrılarınız çok şiddetli ise doktorunuza görünebilirsiniz.
-
Varisler:
Anne vücudunda kan pompalanmasının hızlanması nedeni ile damarlarda genişleme devam eder. Bu genişleme bacaklarda varis oluşmasına sebep olur. Bunun önüne geçmek için ayakta çok durmamaya ve bacaklarınızı yer çekiminin tersine uzatmaya özen gösterin.
Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirmek İçin Tavsiyeler!
Kendinizce alacağınız basit önlemler sizi oldukça rahatlatacak. Bu konuda yapabilecekleriniz:
- Bol bol su tüketin. Su vücuttaki tüm metabolik faaliyetlerin gerçekleşmesi için ihtiyaç duyulan sıvıdır. Çok sık idrara çıkıyor olmanızdan dolayı ya da su içmenin ödem oluşturduğu ile ilgili yanlış bilgi yüzünden su tüketimini sakın azaltmayın.
- Vücutta oluşan çatlakları önlemek için, çatlak kremleri, nemlendirici yağlar ve kremler kullanabilirsiniz.
- Belinizde şiddetlenen ağrı olduğunda yastıkla belinizi destekleyin. Fazla ayakta kalamamaya özen gösterin.
- Düzenli egzersiz yaparak ve lifli besinler tüketerek bağırsak hareketliliğini sağlar, mideyi rahatlatırsınız.
- Mineralli sular tüketmek ve tuz kullanımını azaltmak hem mide hem ödem için rahatlama sağlayacaktır.
Kaç Kilo Almalıyım?
Her ay değişim gösteren fiziğiniz için sürekli rahat kıyafetler seçip alırken her ay ne kadar kilo aldığınızı merak etmeniz çok normal. Peki, gebeliğin 28. haftası kaç kilo almanız gerekiyor?
Şimdiye dek 8-10 kilo almanız beklenir. Sizler daha fazla ya da daha az kilo almış olabilirsiniz. Fazla ya da az kilo aldığınızı düşünüyorsanız doktora başvurmakta fayda var.
Unutmayın ki her anne adayı eşit hamilelik süreçlerinden geçmez. Zorlu, sık sık midesi bulanan bir anne adayının çok kilo alması beklenemez. Bu nedenle endişelenmeden önce doktorunuza sorun.
Doğum sonrası kilo vermekle ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/dogum-sonrasi-kilo-vermek/
Besleme Önerileri
Haftalar ilerledikçe beslenme ihtiyacı büyük oranda artar. Bulunduğunuz hafta içerisinde, bebeğiniz gelişim gösterdikçe besin ihtiyacı arttığı için beslenme oldukça önemlidir.
28 haftalık gebelikte beslenme önerileri şu şekildedir:
- Günlük 2,5-3 litre su tüketmeye özen gösterin. Vücut ısısının yükselmesi ile su ihtiyacınız daha da artış gösterecekt Su tüketirken, idrar kaçırma riskine karşı hazırlıklı olun.
- Vücudunuzda ödem artışı olduğu için, hareketsiz kalmayın. Ödemden dolayı tuz tüketimine dikkat edin.
- Dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterin. 3 ana, 3 ara öğün şeklinde azar azar beslenin.
- Hamur işi, fazla yağlı besin ve hazır gıdalardan uzak durun.
- Demiriniz azalacağı için, demir içerikli gıdalar tüketin. (Yeşillik, et, baklagiller…)
- Lifli gıdalar tüketerek, hazımsızlık ve hemoroit sorunlarına yardımcı olur.
6. ay gebelikte neler tüketmeniz gerektiğiyle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/6-ay-gebelikte-beslenme/
Egzersiz Önerileri
Hareket etmek her zaman önemli bir aktivitedir. Hamilelik sürecinde de bu önem artar. Sağlıklı olmak ve bedeninizi rahatlatmak için egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Egzersiz yapmadan önce seçmiş olduğunuz aktiviteyi doktorunuza mutlaka danışın.
28 haftalık hamile egzersizleri:
- Hafif tempolu yürüyüşler
- Hamile yogaları
- Esneme hareketleri
- Pilates
- Yüzme
28 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi
- İsim bulma serüvenini yavaş yavaş bitirmeye başlayın.
- İçinde bulunduğunuz haftalar içerisinde sevdiklerinizle birlikte bebek partisi verebilirsiniz.
- Doğum yapacağınız hastaneyi iyi seçin ve araştırın.
- Alışveriş eksiklerinizi yavaş yavaş tamamlayın.
- Psikolojik olarak doğuma hazırlanın.
- Kontrollerinizi düzenli yaptırmayı unutmayın.
- Tansiyon ölçümlerinizi düzenli şekilde yapın.
Gebeliğin 28. haftası sizlerde ve bebeğinizde ne gibi değişimler oluyor bilmenizde fayda var. Gebelik süresince sizin ve miniğinizin geçirdiği değişimleri bilmek sizi daima bir adım öteye götürecektir.