3-5 Yaş Çocuklarda Uyku Düzeni

Bebeklikte gelişimleri için uyku ne kadar önemliyse okul öncesi dönemde de bir o kadar önemlidir. Her dönemde gelişimleri için önemli olmanın yanı sıra, gün içindeki sosyal ilişkilerini de etkilemeye başlamaktadır. İyi uyku uyuyan çocuklar gün içinde daha sakin ve mutlu olurlar. Ayrıca yeterince uykularını aldıklarında bağışıklık sistemleri güçlenir ve hasta olma riskleri azalır.

Gelişim aşamasında artık bir çok basamağı tamamlayan çocuğunuzun bu dönemde yeni kazandığı beceriler nedeniyle yaşadığı durumlara gelin birlikte göz atalım.

Uyku Düzeni

Bu yaş aralığında çocuklar toplam 10-13 saat uyurlar. Genellikle gündüz uykusu uyumazlar ama bazıları hala gün içinde 1 saat kadar uyuyup, dinlenmeye ihtiyaç duyabilirler.

Çocuğunuz gün içinde uyuyorsa dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri, bu uyku süresinin çok uzun olmamasını sağlamaktır. 1,5 saati çok geçmeyecek şekilde uyandırmanız gerekir. Eğer daha uzun saatler uyursa gece uyku saati ileriye doğru kayacaktır ve sabah daha geç uyanacaktır. Bu şekilde uyku düzeni bozularak, uykudan aldığı verim düşecektir.

Gündüz uyku uyumayan çocukların ise öğleden sonra 1 saat kadar daha sakin bir zaman geçirmesi teşvik edilmelidir. Çocuklar tek başına bu sakinliği korumakta zorlanıyorsa bebeveynler, çocukları ile birlikte bulmaca çözmeye, kitap etkinliği yapmaya ve oyuncaklar ile oynamaya başlayarak daha sonra kendisinin devam etmesi için destekleyebilirler.

Uyku Rutini

Düzenli bir yatma zamanı rutini okul öncesi dönemindeki çocuklar için önemlidir. Uyku zamanından önce televizyon, tablet gibi uyaranlara maruz kalmadan daha sakin, dinlendirici aktiviteler yapılmalıdır.

Dişlerini fırçaladıktan sonra odasına geçip çocuğunuza kitap okuyabilirsiniz. Bu dönemde kitaplar daha fazla dikkatini çekmektedir ve uyku öncesi süreyi uzatmaya çalışarak daha fazla kitap okumayı talep edebilir. Bu durumu düzene koymak için kitaba başlamadan önce o gece kaç kitap okuyacağınızı önceden konuşup, anlaşabilirsiniz.

Uygun Uyku Eşlikçileri

Çocuklar uykudan önce ve uyurken yanında sevdiği battaniyesi ve uyku arkadaşı olmasını isteyebilir. Bu dönemde yanında bulundurmak istemesi normaldir. Bebeveyn olarak bizlerin dikkat etmesi gereken şey ise nasıl olduklarıdır.

Uyku arkadaşı; küçük parçalar, tüyler, düğmeler, fermuarlar gibi uyurken kendisine zarar verebilecek materyallerden olmayan ürünlerden tercih edilmelidir. Battaniyesi ise yine aynı şekilde sade ve üstüne gelince ağırlık yapmayacak şekilde hafif olanlardan olmalıdır.

Uyku arkadaşı tavsiyesi için inceleyebilirsiniz. – https://www.e-bebek.com/baby-toys-tavsan-neni-uyku-arkadasim-p-cap-15060001

Gece Korkuları

Bu dönemde birçok çocuk kabus görerek uyanabilir ve gece terörü yaşayabilir. Kabus ve gece terörü birbirine çok karıştırılmaktadır fakat farklı şeylerdir.

Gece teröründe konuşulup, hareket edilse bile uyanık durumda olunmazken, kabus görüldükten sonra uyanılır ve olan şeyler hatırlanabilir.

Gece terörü çocukları etkilerken, kabuslar hem çocukları hem de yetişkinleri etkiliyor.

Uyku terörü hakkında daha detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz. – https://www.bebek.com/bebeklerde-gece-uyku-teroru-nedir/

Gece Altını Islatma

Bezi bıraktından sonra okul öncesi olan bu dönemde gece yatağı ıslatma genellikle görülen durumlardandır. Yatağını ıslatmak da gece boyunca daha fazla uyanmasına ve düzensiz uyumasına sebep olacaktır.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların yatağı ıslatma olasılıkları daha fazladır.

Gece alt ıslatmanın birçok nedeni olabilir. Mesane darlığı, çocukların derin uyuması, fazla idrar üretmesi, yatmadan önce çok sıvı tüketmesi gibi sebepler bunlardan bazılarıdır.

 

Aklınıza takılan sorular için yorumlarda buluşalım.

Instagram: https://www.instagram.com/klinikpsikolog_gokceokcuoglu/?hl=tr

Klinik Psikolog Gökçe Okcuoğlu

Post navigation

Bir yanıt yazın

Karantinada Evde Yapılabilecek Etkinlikler

Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Çocuğunuz Nasıl Beslenmelidir?

Oyun Grubu Deneyimi