3-hafta-gebelik

3. Hafta Gebelik

Siz belki hala farkında değilsiniz ama yumurta hücreniz döllendi ve artık bu hafta resmi olarak hamilesiniz! 40 hafta sürecek anlamlı mı anlamlı yolculuğunuzun 3. haftasındasınız. Bu 7 gün, bebeğiniz ve sizin için çok önemli. Vücudunuzda gözle görülür değişimler olmasa da bebeğinizin önemli adımlar atacağı 3 haftalık gebelik süresince yaşayacaklarınıza hep birlikte göz atalım.

3 Haftada Bebek

Şunu önceden belirtmeliyiz ki 3 haftalık bebek, henüz gelişim konusunda cömert değil. Geçen haftanın son günlerinde yumurta hücresi döllenmeye başladı. Yani hamilelikte 3. hafta içinde yaşayacağınız her şeyin temeli geçen hafta atıldı. Bu hafta artık puzzle parçaları birleşecek ve yumurta döllenmesini tamamlayacak ve zigotu oluşturacak. Dilerseniz süreci biraz daha detaylandıralım.

3. Haftada Zigotun Yolculuğu

Döllenme sonucu oluşan ve tek bir hücreden ibaret olan zigot, mitoz bölünmeler geçirerek blastosist adı verilen bir hücre topu haline gelmeye başlar. Blastosist bu hafta, yumurta kanalından rahme doğru ilerliyor ve ilerlerken de bölünmeye devam eder.

Bu yolcukla beraber bir hücre topu olan bebek, döl yatağına ulaşarak rahim duvarına tutunmayı başarır. Yaşanan bu gelişmeyle bebek büyüyüp gelişmek için uygun yeri bulmuştur. Blastosistin bu hafta tutunduğu yer, tam olarak bebeğin doğuma kadar büyüyüp gelişeceği güvenli alandır.

Bebeğiniz yani şimdilik minik bir hücre yığını, rahme tutunduktan sonra hızla büyümeye ve gelişmeye faaliyetlerine başlar. Geçen hafta varlığını ufak ufak gösteren gebelik hormonu, yani HCG hormonu (Human Chorionic Gonadotropin) seviyesini yükseltir.

Bu hormon, gebe olduğunuzu kanıtlamanızı sağlayacak. Çünkü kanda miktarı artan HCG hormonu, gebelik testinin “pozitif” çıkmasına neden olacak esas içeriktir. Tabii olayın kahramanı yalnızca bu hormon değil. HCG hormonuna östrojen ve progesteron hormonları da eşlik ederek gebeliğin devam edilmesi konusunda faaliyet göstereceklerdir.

3 haftalık gebelik için en önemli gelişmelerden biri de amniyotik keseyi oluşturacak oyukta, amniyotik sıvının birikmeye başlamasıdır. Bu sıvı zamanla miktarını artırarak doğuma kadar bebeğin hayatta kalacağı güvenli ortamı oluşturacaktır.

Gebeliğin 3 Haftası Bebekte Sistemlerin Gelişimi

 

Hızla bölünen ve rahme yerleşen hücre topuna doktorunuz embriyo diye hitap edecektir. Bu süreçte herhangi bir organ ya da sistem gelişimi söz konusu değildir. Şu an kendisi rahminize tutunmuş ve önümüzdeki dönem boyunca gelişmeye devam edecek olan birkaç yüz hücrenin küçük bir koleksiyonu konumunda bulunuyor.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Gebelik söz konusu olunca anne adayları hemen o mucizevi varlığı ultrasonda görmek ister. 3 haftalık gebelik ebeveynler için soyut bir kavram gibi gelir. Evet bir takım kan değerleri var ama bunlar tıbbi veriler. Fakat anne ve baba adayları yavrularını ultrason aracılığıyla da olsa görmek ve bir bebek beklediklerine somut olarak ikna olmak isterler. Tabi bu hafta, bir bebek görüntüsü almak için çok erkendir.

Henüz bir hücre yığını olan 3 haftalık bebeğin kilosu ve boyu gibi değerlerden bahsedilemez. Henüz klasik embriyo görseli olan bir fasulye görünümünde bile değil. Bu hafta rahminize tutunan ve yerini açan blastosist, henüz bir iğnenin ucu kadar diyebiliriz. Dış hücreler önümüzdeki hafta bebeğinize beslenme ve diğer işlevleri sağlayan plasentaya dönüşecek. İç hücreler de fetüsü yani bebeği oluşturacak.

3. Haftalık Gebelikte Anne

1 ve 2. haftada başlayan döllenme adımları bu hafta imzasını attı. Yani döllenme gerçekleşti! Tabii ki bunun etkisi ile değişen hormon değerleri anne adayının vücudunda çok sayıda yeni eylem başlatacak, bu eylemler de beraberinde birtakım semptomları getirecektir.

Eğer planlı bir hamilelik süreci yaşamıyorsanız ve düzenli doktor kontrollerine gitmiyorsanız muhtemelen HCG hormonunuzdan ve dolayısıyla hamile olduğunuzdan haberiniz yok. Çünkü henüz regl gecikmesi bile yaşamadınız.

Ama siz fark etmeseniz de ilk iki haftadan daha net bir şekilde vücudunuz, hamilelik sinyalleri veriyor. Bu nedenle 1 ve 2. haftada hissetmediğiniz hamilelik belirtilerini bu hafta daha somut bir şekilde yaşayabilirsiniz.

Çünkü 3. Hafta, geçen haftalara göre hormonal açıdan çok daha hareketli. Yani hormonların etkisinin bu hafta daha net olduğunu söyleyebiliriz. İşte 3. haftada hamilelik belirtileri:

  • Hafif Kanama ve Karın Ağrısı:

Döllenmiş yumurtanın kan dolaşımı yüksek olan rahim katmanından geçmesiyle implantasyon kanamaları görülebilir. Kanamanın veya hafif karın ağrısının nedeni uterusun kalınlaşması hatta büyümesinden kaynaklanabilir. Buraya kadar her şey normal. Ancak, karın ağrınız uzun süren kramplar şeklinde ya da kanamanız uzun sürüyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Aklınıza hemen düşük yapma ihtimali gelmesin ancak işi ciddiye almak gerekir. Kanama ve karın ağrısının sebebi farklı bir sorundan kaynaklı olarak da ortaya çıkabilir.

  • Yüksek Koku Alma Hissi:

    Herkesin çok dikkatini çekmeyen bir kokuya karşı siz, normalden daha fazla tepki verebilirsiniz. Hamilelikte koku duyusundaki hassasiyetler, bu hafta çok daha yüksek seviyede ilerleyen östrojen hormonundan kaynaklanır.Koku hissindeki hassasiyet, sabah bulantılarına da neden olabilir. Bu hassasiyet 3. hafta ile kalmayacak, muhtemelen birkaç hafta daha sürecektir. Kokuya hassasiyet yaşanması durumunda ağır parfümlerden, baharatlı yiyeceklerden ve kokulu kozmetik ürünlerinden uzak durmaya çalışın. 

  • Ağızdaki Metalik Tat:

    Tıbbi anlamda disgeus olarak bilinen tat duyularındaki değişikliği 2. trimestere kadar hissedebilirsiniz ama bu hissin başlangıcının 3. hafta hamilelik dönemine dayandığını söyleyebiliriz. İlerleyen haftalarda ağızdaki metalik tat hissinin artarak devam etme ihtimali vardır.

    Bunun nedeni, koku hassasiyetine sebep olan östrojen hormonunun etkisidir. Tat alma duyusu koku alma duyusu ile birlikte çalışır. Dolayısıyla hamileyken değişen östrojen seviyeleri tat alma tomurcuklarında da geniş dalgalanmalar gösterebilir. Hamileliğiniz ilerledikçe, hormon değişim hızı yavaşladıkça zamanla metalik tat da azalacaktır.

  • Mide Bulantısı:

    Beta HCG ve östrojen hormonlarına bağlı olarak özellikle sabah saatlerinde mide bulantısı hatta kusma durumunu yaşayabilirsiniz. Geçen hafta oluşan bu his kendini 3. hafta hamilelik belirtileri arasında daha net gösterir. Bu belirtinin etkisi, yoğunluğu ve sıklığı anneden anneye değişir fakat ilk 3 ayda bu mide bulantılarına hazır olsanız iyi olur.

  • Memelerde Hassasiyet ve Dolgunluk:

    Geçen hafta adet dönemi öncesi de yaşanılan memelerde hassasiyet belirtisiyle karşılaşabilirsiniz. Fakat şimdi meme hassasiyetine dolgunluk da eşlik edebilir.

  • Yorgunluk:

    Progesteron hormonunun her geçen gün yükselmesi, bebeğinizin oluşum sürecinde etkilidir. Tabii rahminizde gerçekleşen olaylar size yorgunluk olarak geri dönecektir. Bahsettiğimiz belirtilerle birlikte hiç geçmeyen bir yorgunluk hissine maruz kalıyorsanız, yavaş yavaş gebelikten şüphelenebilirsiniz.

Dilerseniz 1-4 hafta arası gebelik videomuzu izleyebilirsiniz;

YouTube video

3. Haftada Hangi Gebelik Testi Pozitif Sonuç Verir?

Gebeliğin 3. haftası, HCG hormonu yükselerek belli bir seviyeye gelir. Beklenen Beta HCG değerleri 0-5 mIU/ml ya da / 5 -50 / 9 – 130 aralığında olmalıdır. Bu hormon son haftalara kadar zirveye oynar.

Geçen hafta temelini atan ve bu hafta yükselen bu hormon, kadında hamileliğin tespiti için çok önemlidir. Çünkü hem idrar hem de kan testi bu hormonun yoğunluğuna bakarak gebe olup olmadığınıza karar verecektir. Evde yapılan gebelik testleri de yine HCG’ ye duyarlı testlerdir.

HCG hormonundaki artış ilk olarak kanda kendisini gösterir. Bu yükseliş ancak ilerleyen haftalarda idrarda kendini gösterebilir. Bu nedenle genellikle henüz regl gecikmesi bile yaşamadan erken gebelik tespiti yapmak için idrar testi yerine kan testi tercih edilir. Ev tipi veya klinik idrar testleri adet tarihinin gecikmesinden sonra tercih edilmelidir.

3 Hafta Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer hamilelik belirtilerini yaşıyor ve hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız mutlaka test yapması için doktora başvurmalısınız. Kan testi size kesin sonuçlar verir. Evde yaptığınız idrar testi için bu dönem erkendir.

Eğer hamile olduğunuzu biliyor ya da bu durumdan şüphe ediyorsanız dikkat etmeniz gerekenler hakkında bilgi sahibi olsanız iyi olur.

  • Sigara ve alkol kullanımını bırakın.
  • Doktorunuzun önerdiği ilaçlar dışında hiçbir ilacı kendi inisiyatifinizde kullanmayın.
  • Uyku düzenine dikkat edin.
  • Egzersizlere ufaktan başlayın. (Egzersiz sırasında ani hareketlerden ve ağırlık kaldırmaktan kaçının.)
  • Olabildiğince stresten uzak durun.
  • Hamilelik süreci ve bebek bakımı hakkında kendinizi geliştirmek için çaba harcamaya şimdiden başlayın.

Aslında 3 haftalık gebelik için dikkat etmeniz gereken maddelerin çoğu tüm hamilelik dönemleri için önem taşıyor. Dikkat etmeniz gereken noktalar hakkında ilk haftalarda hassasiyet kazandığınızda durumu alışkanlık haline getirerek süreci en iyi şekilde geçirebilirsiniz. İşte biz buna işi sıkı tutmak deriz!

3 Hafta Gebelik için Beslenme Önerileri

 

Hamilelikte beslenme konusu süreç boyunca önem taşıyacak bir konudur. Ancak bebeğin rahme tamamen tutunmuş olduğu ve yavaş yavaş gelişimini tamamlayacağı yere “merhaba” dediği bugünlerde, beslenmenize ayrıca dikkat etmelisiniz. 3 haftalık hamilelikte vücudunuz, besinler yoluyla alacağınız bazı vitamin ve minerallere daha çok ihtiyaç duyar.

Çünkü vücut bugünlerde tamamen 9 aylık gebelik sürecine odaklanmış durumda. Eğer hamileyseniz ya da hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, vücudunuza ve bebeğinizin gelişimine katkı sağlamanızı kolaylaştıracak bazı beslenme önerilerini bu dönemden itibaren uygulamalısınız.

  • Folik Asit Desteği İçin Geç Kalmayın!

Bebek sahibi olmak isteyen kadınların bu süreçte beslenme ile ilgili ilk dikkat etmesi gereken konu yeteri folik asittir. Çünkü gebelik süresince yeteri kadar folik asit almak bebek gelişimi için çok önemlidir. Bu desteğe mutlaka erkenden başlamanız gerekir.

Folik asit, hamileliğin ilk haftalarında ortaya çıkma olasılığı bulunan nöral tüp defekti (NTD) durumunun yaşanmasına büyük oranda engel olur.

Embriyoda ilk oluşan ilkel sinir sistemine nöral tüp denir. Nöral tüp sayesinde omurilik ve beyin gelişimini devam ettirebilir. NTD durumunda bebekte anormal beyin ve omurilik gelişimleri görülebilir. Bu her ne kadar sık rastlanan bir durum olmasa da uzmanlar hamileliğin ilk haftalarından itibaren folik asit desteği alınmasını önerir. Çünkü bu destek NTD’yi önlerken, üreme dengesinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini de kolaylaştırır.

Hamileliğin ilk 12 haftası boyunca önemli olan folik asit desteği besinler yoluyla alınabilir. Ancak işi şansa bırakmamak adına doktorunuz size ekstra takviyeler tavsiye edebilir. Bu takviyenin dozunu uzmanınız belirlemelidir. 

Folik asit içeren besinleri; baklagiller, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, brokoli, Brüksel lahana, avokado, muz şeklinde sıralayabiliriz.

  • Demir ve C Vitamini Alımını Arttırın!

Hamilelik boyunca yeteri kadar demir ve C vitamini almak hususunda tavsiyeyi alacaksınız. Yolun daha başındayken kesinlikle bu tavsiyeyi dikkate almalısınız. Hamilelikte C vitamini, vücudunuzun demir emilimini artırmaya yardımcı olabilir. C vitamini, artan kan hacminizi desteklemeye yardımcı olarak bağışıklığınızı da destekleyecektir. Bağışıklığı güçlü, demir oranı ideal bir vücut, gebelik için istenen özelliklerdir.

C vitamini; portakal, kivi, mango, çilek, kavun, biber, domates, kuşkonmaz gibi meyve ve sebzelerde bulunur. Demir desteğini ise; soya ürünleri, kırmızı et, beyaz et ve kuru meyvelerden alabilirsiniz.

  • Kalsiyum Yönünden Zengin Yiyecekleri Seçin!

Kalsiyum, gelişmekte olan bebeğin güçlü ve sağlıklı kemik oluşumuna yardımcı olur.  Ayrıca kalsiyum; kalp, sinir ve kas sağlığı için de gereklidir. Hamilelik sırasında bu besin değerini yeterli miktarda almadığınız takdirde, bebek ihtiyacı olan kalsiyumu kemiklerinizden elde eder! Bu nedenle hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için kalsiyum desteği detayını asla atlamayınız.

Henüz yumurtanız yeni döllendi ve bebeğiniz şu an bir hücre topu. Yani bebeğiniz, herhangi bir kemik, kas ve sinir gelişimine başlamadı. Fakat birkaç haftaya kadar gerçekleşecek bu gelişmeler için önleminizi şimdiden almalısınız. İhtiyacınız olan kalsiyum desteğini besinler yoluyla almak ise çok kolay. Peynir, yoğurt, soya ürünleri, brokoli, lahana, bamya, mercimek fasulye vb. besinleri günlük diyetinize mutlaka ilave etmelisiniz.

  • Protein Alın!

3. haftalık gebelik itibariyle beslenmenin çok önemli olduğunu söylemiştik. Buradaki olmazsa olmaz nokta ise bol protein desteği. Bebeğe sağlıklı dokular kazandırmak için günde iki- üç porsiyon protein tüketmelisiniz. Zengin protein kaynakları arasına ilk akla gelen besinler: Kırmızı et, beyaz et, yumurta, balık, süt ürünleri ve baklagiller şeklinde sıralanabilir.

  • Bol Bol Su İçin!

Uzmanlar normal şartlarda dahi günde yaklaşık 2 buçuk litre su tüketilmesi gerektiğinin altını çizer. Fakat bu rutin miktarın gebelikte artış göstermesi beklenir. Annenin fizyolojik durumu nedeniyle yavaş yavaş sıvı ihtiyacı artar. İleride yaşanacak olan fetal büyüme için de su önemlidir. Yatırımızı şimdiden yapmak, bebeğini gelişimine ve sağlıklı hamilelik sürecine katkı sağlayacaktır.

Yine gebeliğin ilerleyen evrelerinde yaşayacağınız mide bulantıları, kasılma veya sindirim sorunları için de bol su tüketimi önerilir.

Trimester Nedir?

Hamile olduğunuzu biliyorsanız şimdilerde, henüz bu bilgiye ulaşmadıysanız ileride bol bol trimester kelimesini duyacaksınız. Günlük hayatta neredeyse hiç kullanmadığımız bu ifade, hamilelik sürecinin yegane kelimesidir diyebiliriz.

Latince “üç ay” anlamına gelen bu ifade, 9 aylık gebelik süresinin her 3 aylık dönemlerine verilen isimdir. 3 haftalık gebelik 1. trimester kapsamındadır ve bu dönem 12. haftaya (ilk 3 ay) kadar sürer. 1 trimester dönemi bebeğin oluşum ve gelişim adımlarını attığı çok önemli ve heyecanlı bir zaman dilimidir.

Yumurtanın döllendiği ve artık resmi olarak hamile olduğunuz 3 haftalık gebelik süresinde, adım adım bebeğinizin gelişimini izlerken, kendi sağlığınızı da ihmal etmemelisiniz. Bebeğinizin gelişim başarısı sizin sağlığınızla doğru orantılıdır.

Bunun bilincinde olarak günlük diyetinizi, rutinlerinizi ve alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz. Henüz 1. trimester’ın başındayken aldığınız önlemlerin ilerleyen süreçleri kolaylaştıracağını unutmayın ve bu heyecanlı serüvendeki ilk adımların tadını çıkarın.

“Beta Hcg Değerleri Hakkında Tüm Detaylar”  Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Beta Hcg Değerleri Hakkında Tüm Detaylar: https://www.bebek.com/beta-hcg/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Adet Neden Gecikir? 10 Sebebi

Boş Kese Gebelik Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Yumurtlama (Ovulasyon) Dönemi Belirtileri