Hamileliğinizin 30.haftasına girmiş bulunuyorsunuz. Bebeğiniz bir sürpriz yapıp erken gelmezse 10 haftanız kaldı. Bu süre içerisinde alışverişlerinizi tamamlayıp, sevdiklerinizle birlikte bebek geliyor partisi yapabilirsiniz. Gebeliğin 30. Haftası bebeğim ne kadar büyüdü? Hangi organları gelişti? Gibi soruları merak etmeniz çok normal. Büyük bir heyecanla beklediğiniz bu gelişim özelliklerinin yavrunuzda ne durumda olduğu ve bedeninizde nasıl değişimlere yol açtığı hakkında bilgilenmek için yazımıza göz atabilirsiniz.
30 Haftada Bebek
Hareketlerini daha net hissettiğiniz bu haftalarda bebeğiniz iyice büyüdü. Hatta 30 haftalık bebek sistemleri, iç organları ve duyuları o kadar gelişti ki artık rahim dışındaki dünya ile bile ilişkisini güçlendirdi.
Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?
Miniğiniz 30 hafta itibari ile bir brokoli büyüklüğüne erişti. Boydan ziyade kütlesindeki artış daha belirgin olacaktır. Bebeğinizin ne kadar uzadığını ve kaç kilo olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki yaklaşık fetal uzunluk ve kütle değer aralığını inceleyebilirsiniz.
Gebelik Yaşı (Hafta) | Kütle (g) | Uzunluk (cm) |
30. Hafta | 1300-1400 | 39-41 |
Sunmuş olduğumuz tablo ile bebeğinizin gerçek kilosu ve boyu arasında değişiklikler olabilir. Bu konuda endişelenmeyin çünkü döllenme tarihi tahmin edilenden önce ya da sonra gerçekleşmiş olabilir. Ayrıca miniğinizin sizden gelen genlerin bileşimi olduğunu unutmayın. Siz ya da eşiniz çok uzun boylu veya minyon yapılı biri iseniz yavrunuz da büyük ihtimalle size benzeyecektir. Bu durumda değerlerin üzerinde ya da biraz altında olması sorun olmaz. Ancak detaylı bilgi için yapılan kontroller doktorunuzla birlikte yakından takip edilmelidir.
Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler
Anne karnındaki bebek her geçen gün büyüyor. Bu büyüme sadece kilo ve boy değerleri ile sınırlı değil. Daha önce oluşmuş olan her bir sistemi, o sistemi oluşturan her bir organı gebeliğin 30. haftası itibariyle daha da olgunlaşarak görevlerini çok daha iyi bir şekilde yerine getirecek şekilde gelişim gösteriyor. Dilerseniz 30 haftalık bebeklerde organ ve sistem gelişimi ile ilgili detayları birlikte inceleyelim.
-
Sinir Sistemi
Beyin yapısı ve sinir uçları günden güne gelişiyor. 30 haftalık gebelikte bebeğin, beyin oyuntuları ve kıvrımları genişliyor, nöron sayıları gittikçe artıyor. Sinir ucu duyarlılığı artmaya başlayan bebeğin emme refleksi de gelişmiştir. Sinirlerinin gelişimi ile birlikte, dışarıdaki çevreye vereceği tepkiler artmaktadır. Beynin serebral korteksinde anlama, algılama konuşma gibi merkezi sinir işlemleri gelişim göstermeye devam ediyor.
-
Dolaşım Sistemi
Kan hücresi üretmek bu zamana kadar karaciğerin görevi iken hamileliğin 30. haftası itibari ile kan hücreleri kemik iliğinde üretilecektir.
-
Sindirim Sistemi
Yavrunuzun sindirim sistemi tam olarak gelişmemiş, yavaş yavaş olgunlaşmaya devam ediyor. Bebeğiniz amniyotik sıvısını yutuyor. Sıvının içerisinde bulunan proteinler ve yağları sindiriyor ve kalın bağırsağında az miktarda olsa da atık biriktiriyor. Bu nedenle beslenmenize dikkat etmek bu dönemde de önceki dönemler kadar önemli.
-
Solunum Sistemi
İçerisinde bulunduğunuz haftalarda bebeklerin solunum sistemi henüz gelişmemiştir Akciğerler henüz havada gaz alışverişi yapabilecek kadar gelişmese de 30 haftalık bebek amniyotik sıvı ile soluk alıp verme mekanizmasını çalıştırarak solunum pratiklerini gerçekleştiriyor.
-
Destek ve Hareket Sistemi
Kalsiyum sayesinde gelişen kıkırdaklar kemik olma yolunda ilerliyor. Bu gelişim ilerleyen zamanlarda daha belirgin şekilde olacak. Damaklarda kök veren diş setleri sağlamlaşıyor.
-
Boşaltım Sistemi
Böbrek gelişimini henüz tamamlamamış 30 haftalık bebek, amniyotik sıvısını içmeye devam eder. Böbrekler yolu ile süzülen sıvı içilip boşaltmaya devam eder. Yani bebeğiniz idrarını amniyotik sıvıya yapıp içiyor, sonra tekrar sıvıyı yutup böbreklerde süzüyor.
-
Üreme Sistemi
Erkek ve kız bebeklerde gebeliğin 30 haftası itibari ile üreme sistemi organları tamamen oluşmuştur. Sadece olgunlaşmaya ve büyümeye devam ediyor.
-
Bağışıklık Sistemi
Bebeğinizin bağışıklık sistemi sizin vücudunuzdan geçen antikorlar sayesinde güçlenir ve bağışıklık sistemini sağlamlaştırmaya devam eder.
30 Haftalık Bebek Hareketleri
Kalsiyum aldıkça gelişen kemikler, günden güne güçlenen kaslar sayesinde miniğiniz artık daha hareketli bir sürece girmiş bulunuyor. 30 haftalık bebek hareketleri, şiddetli tekmeler, sert ve ani dönme hareketleri daha belirgindir. Boyu uzayan, kütlesi artan minik, zamanla içeride daha az alana sahip olacağı için hareketlerini daha net hissedeceksiniz.
30 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri
Yavrunuz büyüdükçe sinir sistemi ve duyu organları geliştikçe rahim dışındaki dünya ile daha güçlü iletişim kurmaya başlayacaktır. 30 haftalık bebeklerde duyu organları ve gelişim özellikleri muhtemelen aşağıdaki gibi olacak.
-
Göz ve Görme Duyusu
Görme işlevini henüz yerine getiremeyen gözler ara sıra açılıp kapanıyor. Görme işlevi bebeklerde doğum sonrasında da gelişimine devam etmektedir. Şimdilik sadece gece ile gündüzü ayırt edebilecek kadar ışığı algılayabiliyor.
-
Kulak ve İşitme Duyusu
Biri sizi dinliyor olabilir. Kulak yapısı gelişen bebeğiniz, duyma işlevine sahiptir. Boğuk olsa da sesinizi ayırt etmeye başladığı bu dönemde bol bol onunla konuşmanızı öneririz. Artık atacağınız bir kahkahayı duyabilecek kadar keskinleşen kulaklara sahip bir yavrunuz var. Rahatlatıcı müzikler ve ninniler şimdiden onu sakinleştirecek etkiye sahip.
-
Dil ve Tatma Duyusu
Gebeliğin 30. haftası gelişmeye devam eden duyuların yanında, tat alma duyusu diğerlerinden bir adım öne çıkarak gelişimini tamamladı. Miniğiniz, amniyotik sıvıyı yutarken sizin gün içinde yediğiniz salatalığın bile tadını alabilir.
-
Burun ve Koklama Duyusu
Tat alma duyusu ne kadar geliştiyse koklama duyusu da paralel olarak gelişim göstermektedir. Bunun sebebi, iki duyunun da beyinde bulunan duyu merkezlerinin birbirine çok yakın olmasıdır. Bebek, amniyotik sıvıdan nasıl tat alıyorsa, sıvı burun içerisine girdiğinde de kokusunu benzer şekilde alabilir.
-
Deri ve Dokunma Duyusu
Miniğiniz derisinin altına yağ depolamaya devam eder. Bu işlem pürüzsüz bir teni de beraberinde getirir. Yağ depolama işlemi geliştikçe miniğinizin kürkü olan lanuga tüyleri dökülme gösterecektir.
30 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?
40 haftalık hamilelik serüveninin 30. haftasındasınız. Her hafta, bebeğinizin kaç aylık olduğu konusunda merakına girdiğinizi görür gibiyiz. Bu merakınızı gidermek için 30 haftalık bebek kaç aylık olur? Sorusunun hesaplamasını sizler için yaptık.
30 hafta= 30×7 = 210 günlük
210/30 = 7 aylık
Hesaplamaya göre 30 haftalık bebeğiniz tam 7 aylık demektir.
30 Haftalık Gebelikte Anne
Annelik duygusu büyük bir mutluluk ve heyecan veren kutsal bir duygudur. Miniğinizin gelişimini ve büyüme serüvenini büyük bir heyecanla izlediniz. Peki ya siz? Anne adayları, 30 haftalık gebe olarak sizi ne gibi değişimler bekliyor?
Hamileikte doğru yatış pozisyonlarını incelemek için makalemizi ziyaret edebilirsiniz: https://www.bebek.com/hamilelik-doneminde-yatis-pozisyonlari/
-
Bel ağrıları ve varisler
Bebeğinizin gitgide büyüdükçe rahimde daha fazla yer kaplayacak. Üstüne bir de aldığınız kilolar vücudunuz üzerinde büyük bir ağırlık oluşturacak. Bunun sonucunda hamileliğin 30. haftası ve sonrasında bel ağrılarınız daha da sık olacaktır.
Ağrıların yanı sıra kan pompalanmasının hızlanması nedeni ile damarlar genişlemeye devam eder. Bu değişimler bacaklarda varis oluşumunu destekler. Bunun önüne geçmek için ayakta çok durmamaya ve bacaklarınızı yer çekiminin tersine uzatarak dinlenmeye özen gösterin.
-
Braxton hicks sancıları
Doğumun yaklaşması ile birlikte, yalancı doğum sancıları olarak bilinen braxton hicks sancıları meydana gelmektedir. Rahimden başlayıp kasıklara doğru ilerleyen bu sancılar, sizi rahatsız edebilir. Endişeye kapılmadan bulunduğunuz pozisyonu değiştiğinizde sancıların geçtiğini göreceksiniz. Eğer geçmiyorsa doktorunuza haber vermekte fayda var.
-
Hemoroit
Hamilelikte hemoroit, çok sık karşılaşabileceğiniz bir sorundur. Miniğinizin ağırlaşması ile birlikte, özellikle doğum için şekil değişmesi sonucu bağırsaklarınızda oluşan kuvvet hemoroit sorununa yol açmaktadır.
Kabızlık semptomunuz varsa durum daha ciddi olabilir. Kabızlık sorunu ile birlikte hemoroit sorununuz artıyorsa, derhal beslenme düzeninizi revize etmelli ve lifli besinlere daha fazla yer vermelisiniz.
-
Mide yanmaları
Girdiğiniz haftalar içerisinde reflü sorununu sıklıkla yaşayabilirsiniz. Reflü, halk arasında mide yanması olarak bilinir. Bunun nedeni miniğinizin büyüdükçe organlara yaptığı baskıdır.
Midenin baskı altında kalması, mide asitlerinin yukarı çıkmasına sebep olur. Besinleri azar azar, küçük lokmalar hâlinde yiyin. Asitli içecekler ve fazla yağlı besinlerden uzak durun.
-
Kolostrum sızıntı ve büyüyen göğüsler
Vücutta şişmeler ve süt üretimi devam ettikçe göğüslerde şişlik ve gerginlik meydana gelir. Bunun yanında meme ucunda akıntı görülebilir. Bu akıntı 32. haftadan sonra artış gösterebilir.
Proteinle dolu olan bu sıvı sizin bebeğinize vereceğiniz en faydalı besin olacaktır. Çok fazla sızıntı görülüyorsa göğüs pedlerinden yardım alabilirsiniz.
-
Ödem
Hamilelik dönemi boyunca anne adaylarının vücudunda şişlikler oluşabilmektedir. Sadece ayaklar ve bacaklar değil eller ve yüz bölgesinde de ödem çok sık oluşur. 30. Hatta doğuma kadar her geçen hafta daha da fazla şişlik ve ödem oluşabilir.
Vücudumuzdaki damarlar geliştikçe sıvı artışı oluşur. Bu artış dokulara kadar ilerler ve böylece ödem oluşmaktadır. Fazla hareketsizlik ödemi çoğaltacaktır. Bunu engellemek için, sizi yormayacak yürüyüşler yapabilir, yüzme, hamile pilatesi hatta yüz yogası bile yapabilirsiniz.
-
İdrar kaçırma
Hamilelik serüveninin ilerlemesi sonucu idrar kaçırma olasılığınız yükselir. Bebeğiniz gelişip büyüdükçe, minik ama güçlü bedeninin idrar torbasına baskı yapması sonucu idrar kaçırma olayının yaşanması büyük bir olasılıktır. Haftalar ilerledikçe güldüğünüzde bile idrar kaçırmak olası. Bu yüzden duruma hazırlıklı olmakta fayda var.
-
Deride çatlaklar
Vücudunuzda kilo artışı devam ettikçe özellikle belli bölgelerde çatlaklar meydana gelir. Özellikle karın bölgenizde bu çatlaklar yoğun olarak görülür. Bu çatlaklar için bol bol nemlendirici kremler kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı hem besleyici hem de yumuşatıcı etkiye sahiptir. Çatlaklarda rahatlıkla Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz.
Bebek ne zaman doğum kanalına gireer? İşte detaylar: https://www.bebek.com/bebek-dogum-kanalina-ne-zaman-girer/
Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirmek İçin Tavsiyeler
Bu yazıyı okuyorsanız hamileliğin 30. haftası içerisindesiniz demektir. Buraya kadar iyi bir yol geldiniz ve çeşitli değişimler yaşadınız. Bazıları hem sizi hem de bebeğinizi etkiledi. Peki 30 haftalık hamilelikte yaşanan semptomları en aza indirmek için neler yapabilirsiniz? İşte size birtakım tavsiyeler:
- Bebeğim beslensin diyerek almanız gerekenden fazla kilolar almamaya dikkat edin. Sağlıklı, az az ve sık sık yemeye özen gösterin. Bebeğiniz için en uygun besinleri seçin. Böylece kontrollü kilo alabilirsiniz.
- Vücudunuzda oluşan çatlakları önlemek için, çatlak kremleri, nemlendirici yağlar ve kremler kullanabilirsiniz.
- Bol bol su tüketmeye özen gösterin. Su tüketirken idrar kaçırma probleminizi göz önünde bulundurmayı da unutmayın.
- Uyku pozisyonlarını rahat şekilde ayarlayın. Yan yatarak ya da yastıklardan yardım alarak rahat bir uyku çekebilirsiniz.
- Bel ağrıları ve bunun gibi ağrı problemleri için, gün içinde ufak yürüyüşler yapın. Bu yürüyüşleri sizi yormayacak derecede açık havada yapabilirsiniz.
- Uyku düzenine, dinlenmeye ve fazla ayakta kalmamaya özen gösterin.
Kaç Kilo Almalıyım?
Bebeğinizin yavaş yavaş doğum öncesi gelişimini tamamladığı bu dönemde, yediğiniz besinlere dikkat etmekte fayda var. Aldığınız kilolarda bebeğin kütlesi ve amniyotik sıvının da olduğunu unutmamak gerekir. Peki, 30. haftalık gebelikte kaç kilo alınır?
Uzmanlar tarafından verilen bilgilere göre 30. haftaya gelen bir anne adayı 9-11 kilo almaktadır. Fazla kilo almak kadar, tersi bir durum olan kilo alamama da sıkıntılı bir durumdur. Annede oluşan iştahsızlık ve ağır geçen hamilelikte kilo almanız yavaş ilerleyebilir. Ortalamadan az ya da çok kilo almanız durumunda ortalama değerlerden fazla uzak değilseniz endişeye kapılmaya gerek yok. Fakat ortalamadan çok uzaklaşma durumunda sebebini neye bağlarsanız bağlayın mutlaka doktorunuza başvurun.
Beslenme Önerileri
Girmiş olduğunuz son aylar içerisinde bebeğin beslenme ihtiyacı artar. Gelişimi devam eden minik için özenle seçeceğiniz taze sebze ve meyveler ile beslenmeli, ona bol bol vitamin sağlamalısınız. Siz ne kadar iyi beslenirseniz miniğinizde o kadar iyi gelişecektir. Bu nedenle yediğiniz besinler hem sütünüz için hem de amniyotik sıvıya geçip miniğinizi beslemek için oldukça önemlidir.
Öyleyse 30 haftalık gebelikte beslenme önerileri almakta fayda var.
- Günlük 2,5-3 litre su tüketmeye özen gösterin. Vücut ısısının yükselmesi ile su ihtiyacınız daha da artış gösterecekt Fazla su tüketirken, sık sık tuvalete giderek idrar kaçırmamaya da dikkat etmelisiniz.
- Vücudunuzda ödem artışı olduğu için, hareketsiz kalmayın. Ödemden dolayı tuz tüketimine dikkat edin.
- Dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterin.
- Vücuttaki demir oranı azalacağı için, demir içerikli gıdalar tüketin. (yeşillik, et, baklagiller…)
- Lifli gıdalar tüketerek, hazımsızlık ya da hemoroit sorununa yardımcı olun.
- Mideyi rahatlatmak ve vücuda mineral almak için, soda ve benzeri mineralli sular tercih edin.
Egzersiz Önerileri
Hayatımızın her alanında olduğu gibi hamilelik sürecinde de egzersiz hareketleri oldukça önemlidir. Sağlıklı olmak ve bedeni rahatlatmak adına siz de egzersiz yapmalısınız.
30 haftalık hamile egzersizleri:
- Az az ama tempolu yürüyüş
- Nefes egzersizleri
- Hamile yogaları
- Hafif esneme hareketleri
- Hafif tempoda yüzmekHamile pilatesine ne zaman ve nasıl başlamalı? İşte tüm detaylar: https://www.bebek.com/hamile-pilatesi-nasil-yapilir-faydalari-nelerdir/
30 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi
- Doktor kontrolleriniz sıklaşacaktır. Kontrollerinizi aksatmayın.
- Doğuma hazırlık ve nefes yogası kurslarına gidebilirsiniz.
- Bebek odası alışverişlerinizi tamamlayın.
- Kendinizi psikolojik olarak doğuma hazırlayın.
- Doğum çantanızı geciktirmeden hazırlayın.
Gelişmelerin farkında olmak ve bulunduğunuz durum hakkında bilgi sahibi olmak size iyi bir gebelik süreci sunar. Gebeliğin 30. haftası içerisinde ne gibi değişimler ve gelişmeler olduğunu bilmek size bedenen ve ruhen fayda sağlayacaktır.