Bu yazıyı okuyorsanız, gebeliğin 31.haftası içerisindesiniz ve doğuma 9 haftanız kaldı demektir. 9 haftalık süre içerisinde miniğinizin alışverişlerini tamamlayıp, sevdikleriniz ile birlikte bebek geliyor partisi yapabilirsiniz. Girmiş olduğunuz her yeni hafta için; “Bebeğimde ne gibi değişimler var?”, “Organları ne oranda gelişti?”, “Benim vücudumda ne gibi değişiklikler oluyor?”, gibi soruları merak ediyorsunuz. Merakınızı gidermek ve bütün sorularınıza cevap vermek için hafta ile ilgili bütün detayları öğrenelim…
31 Haftada Bebek
Miniğiniz, günden güne büyümeye devam ettiği için bu heyecanlı süreçte, büyük gelişimler gösteriyor. Sizin kadar o da size kavuşmak için son hız çabalıyor. Miniğinizde organ gelişimi, duyuları, kilosu ve boyu ve diğer her şey ne durumda, bakalım…
Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?
Miniğiniz, 31.hafta itibari ile kuşkonmaz demetine yakın bir büyüklüğe erişti. Büyük bir hızla kütle artışı devam ediyor. Deri altında hızla yağ depoluyor olması ile birlikte tam bir bebek görünümü kazanmaya devam ediyor.
31 haftalık bebek kilosu ve fetal uzunluk ölçülerinin yaklaşık olarak aşağıdaki tablodaki gibi olması beklenir.
Gebelik Yaşı (Hafta) | Kütle (g) | Uzunluk (cm) |
31. Hafta | 1400-1500 | 40-41 |
Sunmuş olduğumuz bu değerler ortalama olarak verilmiştir. Miniğiniz kesin 1400-1500 gram arasında olacak diye bir kaide yoktur. Doktor kontrolüne gittiğinizde bu değerlerin aynıları ile karşılaşmanız gerekmiyor. Bu nedenle endişeye kapılmaya gerek yok. Gelişim konularında genetik aktarımın da rol aldığını unutmayın.
Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler
Doğum zamanına tamı tamına 9 haftanız kaldı. Bu 9 haftalık süreçte miniğiniz doğacağı güne kadar gelişim göstermeye devam edecek. Erken doğum yaşanması durumunda ciğerler tam gelişmemiş olduğu için bebeğiniz nefes almak için tıbbi destek alacaktır.
31 haftalık bebeklerde organ ve sistem gelişimi aşağıdaki gibidir.
-
Sinir Sistemi
Metabolizmanın çalışmasını, büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan hipofiz bezi, bu dönemde büyüme hormonu üretmeye başlar. Serebral korteks, anlama, algılama ve konuşma gibi merkezi sinir sistemi işlevleri artmaya devam ediyor. Beyin oyuntuları ve kıvrımları, hızla şekillenmeye devam ediyor. Emme refleksi gelişim gösteren miniğiniz, parmak emmeye devam ediyor. Ayrıca sinir uçları da hâlâ gelişim düzeyinde.
-
Dolaşım Sistemi
Bir önceki haftalarda kan hücreleri karaciğerde üretilirken, 30. haftadan itibaren kemik iliğinde üretilmeye başladı. Bulunduğunuz 31. haftada kan, kemik iliğinde üretilmeye devam etmektedir.
-
Sindirim Sistemi
Gelişim gösteren yavrunuzun sindirim sistemi tam olarak oluşmadı, yavaş yavaş gelişim göstermeye devam ediyor. Bebeğiniz hayati öneme sahip olan amniyotik sıvısını yutmaya ve yuttuğu sıvı ile sindirim pratikleri yapmaya devam eder.
Sıvının içerisinde bulunan proteinler ve yağlar sizin aldığınız besinlere göre artış göstermektedir. Bu haftalarda ne kadar kaliteli besin alırsanız, miniğiniz de o kadar güzel gelişim gösterecektir.
-
Solunum Sistemi
Yavrunuz, amniyotik sıvının burundan girmesi ile birlikte soluk alıp verme pratiklerini gerçekleştiriyor. Fakat akciğerler henüz işlevini tamamlamadığı için bu pratikleri hava ile değil sıvı ile yapıyor.
-
Destek ve Hareket Sistemi
Kıkırdak yapılar kemikleşmeye, kaslar güçlenmeye devam ediyor. Bir de miniğinizin kütlesi ve boyu arttığı için hareketlerini daha net hissedebilirsiniz.
Bu dönemde yeteri kadar kalsiyum almak yavrunuzun diş ve kemik gelişimi, sizin kemik sağlığınız için oldukça önemli.
-
Boşaltım Sistemi
Böbrek gelişimini henüz tamamlamamış olan bebeğiniz, amniyotik sıvısını içmeye ve süzme birimlerinde süzerek idrarı oluşturmaya devam eder.
-
Bağışıklık Sistemi
Bebeğinizin bağışıklığı henüz çok güçlü değil. Miniğiniz sizden aldığı antikorlar sayesinde, güçlü bir bağışıklık sistemi temelleri oluşturmaya devam eder. Siz ne kadar iyi beslenirseniz, bebeğinizde o kadar iyi beslenecektir.
31 Haftalık Bebek Hareketleri
- Tam bir bebek olma yolunda gelişimini tamamlamaya yaklaşan miniğiniz, artık bulunduğu alana sığmakta zorlanıyor. Bu nedenle hareketlerinde azalmalar hissedilebilir.
- Vurma hareketleri kas gelişiminden dolayı şiddetli hissedilebilir.
- Gebeliğin 31.haftası itibari ile uyku düzeni oluşturan bebeğiniz uykusunu uzun tutabilir. Hareketlerinde azalmalar buna bağlı da kaynaklanır. Çok fazla hareketsiz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurunuz.
- “Verteks” pozisyonu olarak bilinen doğum pozisyonuna bu haftalarda geçebilir. Yavrunuz yavaş yavaş doğum kanalına baş aşağı şekilde yerleşiyor.
31 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri
Gebeliğin 31.haftası itibari ile miniğinizin duyuları dışarıdaki dünya ve annesi ile daha güçlü iletişim kurabilecek hale gelmiştir.
31 haftalık bebekte duyu organ gelişimi aşağıdaki düzeydedir.
-
Göz ve Görme Duyusu
Gözlerde renk pigmentleri oluşmaya başlamıştır. Reflekslere karşı göz bebeğinin genişleyip daralması meydana gelir. Bu harekete “pupilla refleksi” adı verilir. 31 haftalık bebekler, pupilla refleksine yavaş yavaş sahip olmaya başlar.
-
Kulak ve İşitme Duyusu
Etrafta konuşmalarınızı dinleyen minik bir yaramaz olabilir. Bu haftalar itibari ile sizlerin konuşmalarını, gülüşlerinizi duyabilir. Bu nedenle onlarla bol bol konuşup iyi enerjiler veren gülüşler sunabilirsiniz.
-
Dil ve Tat Alma Duyusu
Amniyotik sıvı sayesinde yediğiniz besinlerin tatlarını alabilen bebeğinizin tat alma duyusu tamamen gelişmiştir. İçtiğiniz kahvenin, yediğiniz salatalığın tadını alabilir.
-
Burun ve Koklama Duyusu
Tat alma duyusu ile aynı zamanda gelişim gösteren koklama duyusu da gelişimini tamamlıyor. Tat alma ve koklama duyusunun aynı anda gelişmesinin sebebi, beyinde birbirine yakın bölgeler tarafından kontrol ediliyor olmasıdır.
-
Deri ve Dokunma Duyusu
Miniğiniz derisinin altına yağ depolanmaya devam eder. Bu işlem pürüzsüz bir teni de beraberinde getirir. Yağ depolama işlemi geliştikçe miniğinizin kürkü olan lanugo tüyleri dökülmeye devam edecektir. Depoladığı yağı yakarak ısı enerjisi elde edeceği ve yağlarla ısı yalıtımı yaptığı için artık bu tüylere ihtiyacı azalmıştır.
31 Haftalık Bebek Kaç Aylık olur?
40 haftalık gebelik serüveninde 31. haftadasınız. Bu süreçte 31 hafta kaç aya denk gelir? Sorusunu sorabilirsiniz. Bu sorunun cevabını birlikte hesaplayalım.
31 hafta= 31×7 = 217 günlük
217/30= 7 ay 7 gün
Bu hesaba göre gebeliğin 7. ayındasınız demektir.
31 Haftalık Gebelikte Anne
Bebeğinizin gelişim serüvenine eşlik ederken, kendi vücudunuzda oluşan değişimleri de merakla gözlemliyorsunuz. Vücudumda neden şişlikler var? Belim neden ağrıyor? 31 haftalık gebe olan annelerde ne gibi değişimler oluyor bakalım…
-
Braxton hicks kasılmaları:
Bulunmuş olduğunuz haftalarda kasılmalar artış gösterir. “Braxton hicks” adı verilen yalancı doğum sancıları yaşıyor olabilirsiniz. Hatta bu ağrılar sizi endişelendirip, bebek geliyor düşüncesine kapılmanıza sebep olabilir. Bunlar kısa süreli sancılardır, bu yüzden endişelenmenize gerek yok.
Bulunduğunuz pozisyonda yapacağınız değişiklik ile sancılarınızda hafifleme olacaktır. Eğer pozisyon değişikliğine rağmen kasılmalarınız devam ediyor ve kasılmalar düzenli olarak gelmeye devam ediyorsa hemen bir kadın doğum uzmanına görünmelisiniz.
-
Ödem:
Hamilelik serüveni boyunca şişen ayaklar, kollar ve yüz 31. haftada da artış gösterir. Genişleyen damarlarda sıvı artışı olur. Bu artış hücrelere doğru yol alır. Bu nedenle hücrelerde sıvı birikir ve şişlikler görülür. Hafif egzersizler ve biraz hareket ile vücuttaki ödemi atabilirsiniz.
-
Bel ağrıları:
Bebeğinizin gitgide büyümesi ve rahimde daha çok yer kaplaması, bir de sizin kendi aldığınız kilolarla birlikte 30. hafta ve sonrası bel ağrılarında artış görülür.
-
Varisler:
Gebelik hormonlarının etkisi ile anne adayında kan pompalamanın hızlanması damarlarda genişlemeye neden olur. Genişleyen damarlar ise bacaklarda varis olarak kendini gösterir. Bunun önüne geçmek için ayakta çok durmamaya ve bacaklarınızı yer çekiminin tersine uzatarak dinlenmeye özen gösterin.
-
Kaburgada baskı:
Bulunduğunuz haftalar içerisinde bebek ayaklarını kaburganızı itecek şekilde, kaburga bölgenize yerleştirebilir. Bu pozisyondayken bebek hareket ettikçe sizler bunu olduğundan daha şiddetli hissedebilirsiniz. Bulunduğunuz pozisyonu değiştirerek bebeğinizin de hareket etmesini sağlayın. Böylece kaburga baskınız dinecek, bebeğiniz farklı bir pozisyonda kalacaktır.
-
Çatlaklar:
Miniğiniz büyüdükçe karnınızın gerginliği de artar. Bu gerginlik çatlaklara yol açar. Sadece karın bölgeniz değil, kilo aldıkça vücudunuzun farklı bölgelerinde de bu çatlaklarla karşılaşma olasılığınız yüksek.
Nemlendirici kremler ve Hindistan cevizi yağı gibi nemlendirici etkiye sahip yağlar çatlakları önlemede size yardımcı olur. En iyi 6 çatlak kremi önerimize buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/en-iyi-6-catlak-kremi-tavsiyesi-ve-yorumlari/
-
İdrar kaçırma:
Bebeğiniz büyüdükçe iç organlarınıza baskı yapar. İdrar torbanız da bu baskılardan nasibini alır. Organlardaki baskı mesaneyi sıkıştırır ve bunun sonucu sık sık idrar kaçırma, hapşırırken hatta kahkaha atarken altına kaçırma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.
-
Kolostrum sızıntısı ve büyüyen göğüsler:
Göğüslerinizde şişlik ve gerilme hissi artmaktadır. 31 haftalık hamilelik itibariyle artan şişliğin sebebi; süt kanallarının doğum yaklaştıkça aktifleşmesi ve süt üretmeye başlamasıdır. Göğüs ucundan “kolostrum” sıvısı aktığı da bu süreçte karşılaşılan semptomların başında gelir. Sızıntı çoksa göğüs pedlerinden yardım alabilirsiniz.
-
Mide yanmaları:
Girdiğiniz haftalar içerisinde reflü sorununu sıklıkla yaşayabilirsiniz. Reflü, halk arasında mide yanması olarak bilinmektedir. Bunun nedeni miniğinizin büyüdükçe organlara yaptığı baskıdır.
Midenizin baskı altında kalması, mide asitlerinin yukarı çıkmasına sebep olur. Besinleri az az küçük lokmalar hâlinde tüketmek, asitli içecekler ve fazla yağlı besinlerden uzak durmak reflüyü azaltacaktır. Hamilelikte soda tüketimi için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/7-ay-gebelikte-beslenme/
-
Uyku problemi:
Uyuma sorunu çekiyor olabilirsiniz. Miniğiniz ağırlaştıkça vücudunuza yaptığı baskı artar. Rahat pozisyonda yatamama, bel ağrıları, reflü benzeri semptomların yanında bir de doğum kaygısı yaşamak uykunuzu kaçırabilir.
Hamilelik Semptomlarını En Aza indirmek İçin Tavsiyeler
Bebeğiniz ve kendinizin de içinde bulunduğu değişimleri yaşarken çeşitli semptomlar belirdi. Vücudunuzun çeşitli yerlerinde yaşadığınız bu semptomların gündelik hayatınızı sekteye uğratmasını istemiyorsanız küçük önlemler alarak süreci kolaylaştırabilirsiniz. İşte 31 haftalık gebelikte yaşanan semptomları en aza indirecek tavsiyeler:
- Yağlı, baharatlı, acılı ve çok salçalı yiyecekler tüketmemeye özen gösterin. Lokmalarınızı küçük yutmak, sık sık ama azar azar yemek reflü semptomlarını azaltır.
- Kolostrum sıvısı çok fazla geliyorsa göğüs pedi kullanın.
- Su tüketimine dikkat edin. Bunu yaparken idrar kaçırıyorum su içmemeliyim algısına kapılmayın. Dışarı çıkarken yanınıza yedek çamaşır alın.
- Çatlaklarınız için nemlendirici kremler ve yağlar kullanın. (Yağ olarak; Hindistan cevizi yağı, havuç yağı vb. ürünler tercih edebilirsiniz.)
- Hafif yürüyüşler yaparak ödem oluşumunu azaltı
- Ağrılarınız için ılık duşlar, bel bölgelerinize yumuşak masajlar yapabilirsiniz.
- İyi bir uyku için nefes egzersizleri ve uyku yogaları deneyebilirsiniz. Uyurken yastıklarla bedeninizi desteklemek rahat pozisyon almanıza yardımcı olur.
Kaç Kilo Almalıyım?
Çok kilo aldığınızı düşünerek, yemek yemeyi azaltmak yapacağınız en yanlış şeylerden biri olacaktır. Her anne adayı bünyesine ve bebeğinin gelişimine göre kilo alır. Peki 31.hafta gebelikte kaç kilo alınmalıdır?
31 haftalık gebelikte ortalama olarak 9,5-11,5 kilo alınması beklenir. Yaşadığınız kilo değişimlerinin kişiden kişiye değiştiğini belirtmiştik. Hamilelik dönemi iştahsızlık gibi bir problem ile geçen anne adayının fazla kilo alması beklenemez. Ortalama kilonun altında ya da üstünde olabilirsiniz. Önemli olan doktorunuzun size ne söylediğidir.
Beslenme Önerileri
Girmiş olduğunuz son aylar içerisinde bebeğinizin beslenme ihtiyacı artar. Gelişimi devam eden miniğiniz için özenle seçeceğiniz taze sebze ve meyveler ile beslenmelisiniz. Siz ne kadar iyi beslenirseniz miniğinizde o kadar iyi gelişecektir. Bu nedenle yediğiniz besinler hem sütünüz için hem de amniyotik sıvıya geçip miniğinizi beslemek için oldukça önemli.
31 haftalık gebelikte beslenme önerileri:
- Fazla tuz ve şeker tüketiminden uzak durun.
- Hamileyim diyerek gereğinden fazla besin tüketmeyin. Azar azar sık sık olacak şekilde 3 öğünde tüketim sağlayın.
- Bol bol su tüketin. (Günlük 2,5-3 litre arası tüketmeye özen gösterin)
- Yağlı, salçası bol ve hamur işi olan besinlerden uzak durun.
- Hazır gıdalar tüketmemeye özen gösterin.
- Demir, protein ve kalsiyum ağırlıklı beslenmeye özen gösterin.
Devamı için makalemizi ziyaret edebilirsiniz: https://www.bebek.com/7-ay-gebelikte-beslenme/
Egzersiz Önerileri
31 haftalara girdiğinizde hareketlerinizde kısıtlanma olabilir. Bedeninizi zorlamaktan kaçınarak hafif egzersizler yapmanızı öneriyoruz.
31 haftalık hamile egzersizleri:
- Az az ama tempolu yürüyüş
- Nefes egzersizleri
- Hamile yogaları
- Hafif esneme hareketleri
- Hafif şekilde yüzmek
30 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi
- Doktor kontrolleriniz sıklaşacaktır. Kontrollerinizi aksatmayın.
- Doğuma hazırlık ve nefes yogası kurslarına gidebilirsiniz.
- Bebek odası alışverişlerinizi tamamlayın.
- Kendinizi psikolojik olarak doğuma hazırlayın.
- Doğum çantanızı geciktirmeden hazırlayın.
Her anne adayı bebeğinde ve kendi vücudunda ne gibi değişimler olduğunu bilmek ister. Sizlerle gebeliğin 31. haftası neler olacağını paylaştık. Bir sonraki hafta neler olacağını da bilmekte fayda var.
Ağrılar oluyor