Günler hızla ilerliyor ve doğuma sadece 6 haftanız kaldı. Doğumla ilgili heyecan ve endişeleriniz artış gösterirken geçen haftaya göre bebeğinizde yine mucizevi gelişmeler var. Son haftalara doğru yaklaşırken hem bebeğinizde hem de sizin vücudunuzda birçok değişim gerçekleşti.

Gebeliğin 34. haftası anne adaylarında ne gibi değişimler yaratıyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere, hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.

34. Haftada Bebek

34. haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…

YouTube video

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta bir kavun boyutuna ulaştı.

Geçen haftaya kıyasla ortalama 200-300 gram daha alarak daha yuvarlak hatlara sahip olmaya başlayan miniğiniz, vücut ısısını koruyabilmek için deri altında ihtiyaç duyduğu yağ tabakasını, dünyaya gelene kadar kalınlaştırmaya devam edecektir.

34 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
34. hafta 2000-2200 44-45

Bu değerler, 34. haftasında olan bir bebeğin ortalama değerleridir. Sizin miniğiniz doktor kontrolünde daha kilolu veya zayıf, daha kısa veya uzun çıkmış olabilir. Genetik yatkınlık, döllenmenin hesaplanandan daha erken veya daha geç gerçekleşmiş olması ve beslenme tarzınız gibi birçok etken bebeğin kilosu üzerinde etkili olmaktadır. Bu gibi durumlarda endişeye kapılmayın ve her bebeğin fiziksel gelişiminde bireysel farklılıklar olmasının normal olduğunu unutmayın.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

An itibari ile minik yavrunuzun tüm organları ve sistemleri büyük bir çoğunlukla gelişimlerini tamamlamıştır. Ancak kalan 6 hafta içerisinde bazı sistemler bebeği dış dünyaya hazırlamaya devam eder. O halde 34 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

  • Sinir Sistemi ve Endokrin Sistem

34. haftada miniğinizin beyin aktiviteleri tüm hızıyla gerçekleşmeyi sürdürür. Doğduktan sonra kavrama ve öğrenme yeteneğini en iyi şekilde kullanabilmek için bu günlerde sinir sistemi ihtiyaç duyduğu tüm bağlantıları kurmaktadır. Sinir hücreleri gelişmeye devam eder.

Endokrin sistem de aktif olarak gelişimini sürdürür. Saçları giderek gürleşir ve tırnakları parmak uçlarını geçecek kadar uzamıştır.

  • Dolaşım Sistemi

Dolaşım sisteminin ana kaynağı kan, omurilikte üretilmeye devam eder. Kalp atım hızı dakikada 140-160 atış arasındadır.

  • Sindirim ve Boşaltım Sistemi

Amniyotik sıvının miktarı bu haftalarda maksimum seviyesine ulaşır. Bebeğiniz bu sıvıyı yutar, yaklaşık yarım saatte bir midesini doldurur ve boşaltır. Bu durum hem yutma refleksini güçlendirir hem de mide ve bağırsak hareketlerinin gelişmesine yardım eder.

  • Solunum Sistemi

Akciğerlerin olgunlaşma süreci 34. haftada devam eder. Gelişimini en son tamamlayan sistemlerden biri olması sebebiyle solunum sistemi doğuma kadar olgunlaşmaya devam eder.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Kemiklerin sertleşmesi bu hafta da hızla devam eder. Bebek kemiklerini kuvvetlendirmek için daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyar.  Kasları her geçen hafta daha da güçlenir. Kafatasındaki kemikler hâlâ yumuşak hâldedir.

  • Üreme Sistemi

Erkek bebeklerde testislerin testis torbasına inmesi henüz gerçekleşmediyse bu hafta testisler vücut dışındaki keselere inmesini tamamlayabilir. Rutin doktor kontrollerinde erkek bebeklerin testisleri ultrasonda net bir şekilde görülecektir.

  • Bağışıklık Sistemi

Geçen hafta bebeğinizin bağışıklık sisteminin temellerini oluşturmak için başladığınız antikor üretimi bu hafta tüm hızı ile devam edecektir.

34 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

  1. haftaya gelindiğinde bebeğinizin en az bir yenidoğanın sahip olduğu kadar gelişim göstermiş yetenekleri vardır.

34 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün duyusal becerileri…

  • Göz ve Görme Duyusu

Gözlerini uyurken kapatmayı, uyanıkken açmayı öğrenen 34 haftalık bebek öğrendiklerinin arasına göz kırpmayı da ekler. Rahim duvarının giderek incelmesine bağlı olarak karnınızın ışık geçirgenliği arttığı için karın bölgeniz ışığa maruz kaldığında göz bebekleri büyüyüp küçülür ve gözlerini sık sık kırpar. Ayrıca bu hafta göz rengi yavaş yavaş mavi rengini almaya başlar.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

İşitme yeteneği neredeyse bir yetişkinin sahip olduğu kadar gelişmiştir. Sadece annenin kalp atışlarını değil, dışarıdaki sesleri de tanımaya başlar. Özellikle anne ve babasının sesini ayırt edebilir. Ona şarkılar ve ninniler söylediğinizde bunları duyacaktır. Bu nedenle 34. hafta itibariyle bebeğinizle bol bol konuşabilir ve ona ninniler söyleyebilirsiniz. Doğduktan sonra bu seslere aşina olacaktır.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Emme ve yutma refleksleri gelişmeye devam eder. Amniyotik sıvıyı yutması veya parmaklarını emmesi bu yeteneklerini daha da geliştirir. Ultrason görüntülemesi esnasında ayak parmağını emdiğini görmeniz dahi mümkün.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Bebeğinizin koku alma duyusu bir önceki hafta aktif hâle gelmediyse bu hafta aktifleşmiş olabilir. En az sizin kadar iyi koku alabilir.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Bebeğinizin cildi kalınlaşmaya devam eder. Buna rağmen verniks tabakası hâlâ tüm deriyi kaplamaktadır. Bu tabak bebeğin doğum kanalından rahat geçmesini sağlamak için deriyi dış etkilerden korumaya yardımcı olur. Cildinin rengi giderek normal ten rengini almaya başlar. Vücut ısısını korumasına yardımcı olacak deri altı yağ tabakasının gün geçtikçe kalınlaştığından vücudunun belli bölgelerinde artık lanugo tüylerine ihtiyaç azalır. Bu da tüylerin belli bölgelerde yavaş yavaş dökülmeye başlayacağı anlamına gelir.

34 Haftalık Bebek Hareketleri

Bu hafta itibari ile bebeğinizin anne karnında uyuyup uyumadığını bile kolaylıkla anlayabilirsiniz. Uyuduğu anlarda daha hareketsiz kaldığını veya hafif dönme hareketleri yaptığını, uyanık olduğu anlarda ise karnınızda dalga dalga titreşimler yaratarak yer değiştirdiğini fark edebilirsiniz.  Kemikler sertleşmeye devam ettiği için 34 haftalık bebek hareketleri daha keskin ve acı verici olabilir.

Her gün miniğinizin hareket sayısını takip etmeniz bu aylarda oldukça önemlidir. 34. haftaya geldiğinizde bebeğin 1 saat içerisinde en az 10 defa hareket ettiğinin hissedilmesi beklenir. Çok yoğun ve hareket hâlinde olduğunuz saatlerde karnınızdaki hareketleri hissedemeyebilirsiniz. Böyle anlarda endişeye kapılmadan mümkünse sakin bir yere geçip oturmalı ve yaklaşık 1 saat boyunca en az 10 defa hareket ettiğinden emin olmalısınız. Bu takibi bir şeyler atıştırdıktan sonra da yapabilirsiniz. Böylelikle miniğiniz de hareket etmek için gereken enerjiyi yakalayacak ve size bu konuda yardımcı olacaktır.

34 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelik süreciniz en başından bu yana hafta hafta takip edildi. Doğuma sayılı haftalar kalmışken gebeliğin kaçıncı ayında olduğunuzu hem siz hem de yakınlarınız merak edebilir ve “34 hafta kaç aydır?” diye sorabilirsiniz.

34 haftalık gebelik 8. ayı tamamlamak üzere olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

34 hafta= 34×7 = 238 günlük

238/30= 7 ay 28 gün

Bu hesaba göre yaklaşık 2 gün sonra dolu dolu 8 aylık bir gebe olacaksınız.

YouTube video

34 Haftalık Gebelikte Anne

Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde 34 haftanın bu kadar hızlı bir şekilde biteceğini belki de hiç tahmin etmediniz. Önceki haftalar daha rahat geçmiş olsa da artık hamileliğin sonlarında hem sizin artan vücut sıvılarınız ve rahmin genişlemesi hem de bebeğin artan kilosu birtakım sıkıntıları da beraberinde getirebilir.

34 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

  • Bacak ağrıları ve kramplar:

Son haftalara girerken anne adaylarının bacak ağrılarında artış görülebilir. Rahmin büyümesi, bebekteki ve anne adayındaki kilo artışı, vücutta artan sıvı hacmi ve ödem özellikle ayaklara ve bacaklara daha fazla yük binmesine neden olu Kilo almaktan kaynaklı olarak denge merkezinin değişmesi ile kronik ağrılar meydana gelebilir. Ayrıca son trimesterde özellikle sabah saatlerinde bacaklara kramp girmesi sık yaşanan bir olaydır. Gebelikte artan magnezyum ve potasyum gereksinimi, bu spazm ve krampları tetikleyecektir.

  • Ateş basması:

Gebenin vücudunda artan metabolik reaksiyonlar, vücut ısısında da birkaç derecelik artışa sebep olabilir. Özellikle bu haftalarda anne adayının sürekli sıcak basması şikâyeti yaşamasının ana sebebi de budur. Ayrıca bebeğin akciğerlere doğru yaptığı baskının artması ve nefes darlığı yaşanması da bu durumu tetikler. Baskı nedeniyle daha hızlı soluk alıp verme eylemi, vücut ısısında artış ile sonuçlanabilir ve anne sık sık ateş basması yaşayabilir.

  • Bulanık görme:

34. haftanın en yeni şikâyetlerinden biri, bulanık görme olayıdır. Hamilelik hormonlarında yaşanan dalgalanmalar, gözyaşı üretimini azaltarak gözlerde kuruluğa ve bulanık görmeye yol açar. Fakat bulanık görme şikâyetine son haftalarda artan uykusuzluk durumu, stres, hatta preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) de neden olabilir. Hormonal değişiklikler, uykusuzluk veya stres gibi durumlardan kaynaklı bulanık görme geçicidir ve hamileliğin sonlanması ile kendiliğinden geçer. Ancak bulanık görme hâline preeklampsinin baş ağrısı, hızlı kilo alımı, kusma, yüz ve ellerde ani şişme gibi diğer belirtilerinden herhangi biri de eşlik ediyorsa mutlaka bir doktora müracaat edilmesi gerekir.

  • Sık idrara çıkma:

Bu haftalardan itibaren bebeğin mesaneye yaptığı baskıda artış görülebilir. Hem artan baskı hem de gebenin günlük tüketmesi gereken sıvı miktarının artması gün içerisinde sık sık idrara çıkma ihtiyacı doğurabilir. Geceleri uyanıp tuvalete kalkma gereksinimi artabilir.

  • Tüylenme:

Hormonal değişimler saç köklerine daha fazla kan akışı sağlayarak saçların güçlenmesini ve gürleşmesini sağlarken gebenin vücudundaki diğer tüylerin de miktarını değiştirebilir. 34. haftada anne adayının vücudundaki ince tüyler çoğalabilir. Gebelikte tüylenme de birçok semptom gibi geçicidir ve doğumla birlikte ortadan kalkar.

  • Tırnaklarda kırılma:

Bebeğin artan kalsiyum ihtiyacı, anne adayı yeterli kalsiyumu alamadığında vücudundaki kalsiyum depolarına yüklenir. Depoların boşalması ile birlikte tırnaklar güçsüzleşir ve sonucunda kırılmalar görülebilir.

  • Kabızlık ve hemoroid:

Gebelik hormonlarının artması bağırsak hareketlerini yavaşlatarak kabızlık sorununu tetikler. Özellikle rahim büyüdükçe bu sıkıntının arttığı gözlemlenir. Çünkü haftalık bebek rektuma daha fazla baskı yaparak hemoroid oluşumuna yol açabilir.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Bebeğinizi bir an önce kucağınıza almak için sabırsızlanırken son trimesterde ortaya çıkan bulgular sizi zorlayacak düzeylere ulaşabilir. Bazı basit uygulamalar ile sıkıntılarınızı hafifleterek son haftaları  daha rahat geçirebilirsiniz.

34 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  1. Artan bacak ağrılarını önlemek için bol bol dinlenin. Uzun süre oturmamaya ve ayakta kalmamaya özen gösterin.
  2. Bacaklardaki ağrı ve kramplar için kan dolaşımını destekleyin. Otururken ayaklarınızın altına bir yastık veya minder yerleştirerek bacaklarınızı yükseltin.
  3. Kabızlık sorununun önüne geçebilmek amacıyla bol bol yürüyüş yapın.
  4. Bağırsak hareketlerini artırabilmek için taze sebze ve meyveler, tam tahıllı ürünler, kuru meyveler ve bol lifli gıdalar tüketmeye özen gösterin. Günlük beslenme rutininize bunları eklemeyi unutmayın. Ayrıca mutlaka günde 2,5-3 litre kadar su tüketin.
  5. Bacak krampları çok şiddetliyse doktora danışarak magnezyum takviyesi kullanabilirsiniz. Bu konuda yapabileceğiniz başka şeyler için mutlaka doktorunuzdan bilgi edinin.
  6. Tüylenme şikâyetiniz varsa doğum gerçekleşene kadar beklemeyi deneyin. Epilasyon, ağda gibi yöntemleri uygulamak için aceleci davranmayın. Hamilelik sürecinde cilt incelerek bu yöntemlerin uygulanmasını zorlaştırabilir, cildiniz daha hassas olabilir. Doğum sonrasında bu şikâyetlerin ortadan kalkacağını unutmayın.
  7. Tırnaklarda yaşanan kırılma problemlerinin önüne geçebilmek için mutlaka günlük kalsiyum alımına dikkat edin. Süt ve süt ürünlerini daha sık tüketin.
  8. Bulanık görme sorununu hafifletmek için gözlerinizi gün içerisinde dinlendirmeyi deneyin. Televizyon ve internette fazla zaman geçirmeyin.

Kaç Kilo Almalısın?

Hamileliğinizin 8. ayında kilo alma hızınız artmış olabilir. Son günlerde aldığınız kiloların çoğunluğunu bebeğin hızla artan yağ dokusu ve sertleşen kemikleri oluştursa da anne adayının bileklerinde ve bacaklarında artan ödemin de bu artıştaki rolü oldukça yüksektir.

34 haftalık gebelik için doktorların öngördüğü kilo aralığı 11-13 kg şeklindedir. Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenerek gebelik süresince besin değeri yüksek içerikli bir beslenme şekli uygulamak, gereksiz kilo alımlarını önleyecektir. Doğru beslenmeye ek olarak yapacağınız hamilelik egzersizleri ile kilo kontrolü sağlanabilir.

Beslenme Önerileri

Hamileliğin diğer haftalarında olduğu kadar 34 haftalık gebelikte beslenme konusu da oldukça önemlidir. Bu dönemde uygulayabileceğiniz beslenme önerileri şunlardır;

  • Az az ve sık aralıklar ile beslenmeye devam edin. Uzun süreli açlıklar kan şekerinizin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle beslenme rutininize en az 2-3 ara öğün ekleyin.
  • Bebeğin sertleşmeye devam eden kemik yapısını desteklemek için artan kalsiyum ihtiyacını tamamlayın. Her gün en az 1 bardak süt için, peynir ve yoğurt tüketimini artırın.
  • Hemoroide karşı önleminizi alarak bol lifli gıdalar ile beslenin.
  • Mevsiminde taze sebze ve meyveler tüketin.
  • Demir ve protein ihtiyacı için kırmızı et yemeyi ihmal etmeyin.
  • Öğün atlamayın ve her besin grubundan yeteri kadar yemeye çalışın.

Egzersiz Önerileri

Egzersiz yapmak, hamilelik sürecinde yaşayabileceğiniz birçok semptomu hafifletmeye yardımcıdır. Son haftalara gelirken doktorunuzun da onay verdiği fiziksel aktivitelere devam ederek vücudunuzu doğuma hazırlayabilirsiniz.

YouTube video

34 haftalık gebelik egzersizleri olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Kegel egzersizleri
  • Hamile yogası
  • Hamile pilatesi
  • Hafif tempolu yürüyüş
  • Yüzme

Hamilelere özel vücudu rahatlatmaya yardımcı olan bazı hareketleri denemeden önce doktorunuza danışıp fikir alabilirsiniz. Her gebelik kendi içinde özeldir ve bazı hareketler sizin için uygun olmayabilir. Bu konuyu doktorunuz ile paylaşmayı unutmayın.

Kontrol Listesi

Hamileliğin 34. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Öğün saatlerinizi atlamayın ve dengeli beslendiğinizden emin olun.
  • Bol bol dinlenin.
  • Doktor kontrollerinizi aksatmayın.
  • Hastane çantanızı hazırlamadıysanız son eksiklerinizi tamamlayın.
  • Hastanede yanınızda kalacak refakatçileri belirleyin.
  • Vajinal kanama ve düzenli kasılmaları takip edin. Böyle bir durum yaşarsanız doktorunuzu mutlaka bilgilendirin.

Gebeliğin 34. haftası son hazırlıkları tamamlamak için ideal zamandır. Doğumun beklenenden erken gerçekleşme ihtimalini de göz önüne alarak kendinizi hazırlayın. Sakinliğinizi koruyarak hamileliğin tadını çıkarmaya devam edin.

 

gebelikte-33-hafta

35-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebek Anne Karnında Kaç Hafta Kalmalı?

Epizyotomi Dikişi (Vajinal Dikiş) Nedir?

Hamilelikte Göğüs Ağrısı