Artık 35. haftadasınız. Beklenen sona yaklaştığınızı her geçen gün daha fazla hissediyor olabilirsiniz. Artan heyecan ve strese bazı fiziksel şikâyetlerin de eklenmiş olması sizi “Bir an önce doğsa!” düşüncesine itse de bebeğiniz büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. 

Gebeliğin 35. haftası anne adaylarında ne gibi değişimler yaratıyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.

YouTube video

35. Haftada Bebek

35.haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta iri bir ananas boyutuna ulaştı.

Geçen haftaya kıyasla yaklaşık 200-300 gram daha alarak kilosunu 2 kilonun üstüne çıkaran miniğiniz, hızla kilo depolayıp daha tombul bir görünüm kazanmaktadır. Deri altındaki yağ dokusu giderek kalınlaşmaya devam eder ve onu dış dünyaya hazırlar.

35 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
35. hafta 2200-2400 45-46

Bu değerler, 35. haftasında olan bir bebeğin ortalama değerleridir. Sizin miniğiniz doktor kontrolünde daha kilolu veya zayıf, daha kısa veya uzun çıkmış olabilir. Anne karnındaki bebeğin boy ve kilosunu doğrudan etkileyen birçok faktör vardır. Bu gibi durumlarda endişeye kapılmamayarak her bebeğin fiziksel gelişiminde bu tür farklılıklar olmasının normal karşılandığını unutmamanız gerekir.

35 Haftalık Bebeğin Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Doğuma sadece 5 hafta kalmışken bebeğinizin organlarının gelişimi neredeyse tamamlanmak üzeredir. Bu sayede 35 haftalık bebek, 40. haftayı beklemeden doğmaya karar verse dahi birtakım önlemler alındığında kolaylıkla dış dünyaya adapte olabilir ve hayatta kalabilir.

O halde 35 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

  • Sinir Sistemi

Bu hafta bebeğinizin beyin gelişimi tüm hızıyla devam eder. Sinir hücreleri hala olgunlaşmakta ve birbiriyle sayısız bağlantı kurmaktadır. Yeni beyin hücreleri meydana gelir.

  • Dolaşım Sistemi

Kan dolaşımı tam anlamıyla çalışmayı sürdürür.

  • Sindirim Sistemi

Karaciğerler bu hafta bazı küçük atık bileşenleri parçalayabilecek kadar gelişim göstermiştir. Sindirim sisteminin bir parçası olan emme refleksi gelişmeye devam eder.

  • Solunum Sistemi

Bebeklerde en son solunum sistemi tamamlanacak olsa da akciğerlerin gelişimi bu hafta büyük bir kısmını tamamlamış olacaktır. Olgunlaşmanın son evrelerini yaşayan akciğerlerde sürfaktan adı verilen bir madde üretilmeye başlar. Bu madde bebeğin daha kolay nefes alıp vermesine yardımcı olurken ciğerlerin yüzey gerilimini azaltarak bebeğin solunumuna destek olur.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Bu hafta kemiklerin sertleşme süreci devam eder. Bu süreci tamamlayabilmek için bebeğinizin kalsiyum ihtiyacı bugünlerde en üst düzeye çıkar. Kafa kemikleri hâlâ yumuşak durumdadır. Ancak önceki haftaya kıyasla beyin giderek büyüdüğü için kafanın büyümesi de hızlanır.

  • Boşaltım Sistemi

  1. haftada bebeğinizin böbrekleri gelişimini neredeyse tamamlamıştır. Bebeğiniz, bu gelişimde büyük bir katkısı olan amniyotik sıvıyı içmeye ve boşaltmaya devam ederek doğuma hazırlanır.
  • Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık sistemi henüz bir yetişkininki kadar kuvvetli olmasa da miniğiniz sizin antikorlarınızdan faydalanmaya ve bağışıklığını güçlendirmeye devam eder.

35 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Bebeğiniz, yeni doğmuş bir bebeğin hemen hemen tüm yeteneklerine, daha anne rahmindeyken, 35. hafta itibari ile sahiptir. Üzgün, kızgın, heyecanlı, yorgun veya mutlu olduğunuzu bile hissedebilir.

35 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün becerileri…

  • Göz ve Görme Duyusu

Miniğinizin gözleri tamamen mavi rengini alır. Doğduktan sonra bir süre daha bu mavi rengi koruyacak olan gözler, yeterli ışığa maruz kaldıktan sonra kendi rengine döner ve renklenir. Görme yeteneği henüz son hâlini almamıştır. Gözlerin odaklanma ve seçebilme yeteneği de henüz gelişmemiştir.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Bu hafta bebeğinizin kulakları en keskin sesleri dahi duyabilecek kadar gelişmiş durumdadır. Karnınızda olmasına rağmen dışarıdan gelen sesleri duyarak tepki verebilir. Özellikle anne ve babasının seslerini ayırt edebilir. Bu nedenle onunla bol bol konuşabilir ve doğduktan sonra sizi sesinizde tanıyabilmesine yardımcı olabilirsiniz.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Emme refleksi gelişmeye devam eder. Bu sayede tat alma duyusu olgunlaşır ve doğduktan sonra tatları ayırt edebilir hâle gelir.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Gebeliğin 35. haftası burun gelişimi artık tamamlanır ve koku alma duyusu tamamen gelişmiştir.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Derisini kaplayan lanugo tüyleri giderek azalır. Ancak bazı bebeklerde doğduktan sonra bir miktar lanugo tüyü görülebilir. Bunlar kısa süre içerisinde kendiliğinden döküleceği için endişe edilmemelidir.

Ayrıca artan yağ dokusu sayesinde kendi vücut sıcaklığını koruyabilir duruma gelmeye başlar. 

35 Haftalık Bebek Hareketleri

Bu hafta bebek hareketleri önceki haftalara kıyasla size azalmış gibi gelebilir. Bebekle birlikte rahminiz de büyümektedir, fakat gebeliğin 35. haftası itibariyle bebeğin hızla artan kilosuna karşılık amniyon sıvısında azalma başlar. Bu durumun asıl amacı, bebeğe daha fazla alan yaratmaktır. Bu nedenle sıvı miktarında azalma oldukça anne adayı, özellikle hafif tekme ve hareketleri hissetmekte zorlanabilir. Ayrıca bebekler bu haftalarda yenidoğan normal bir bebek gibi davranışlar sergilemeye başlar. Bu da miniğinizin uyumaya artık daha fazla zaman ayırması ve daha az hareket etmesi anlamına gelir. Bundan dolayı 35 haftalık bebek hareketleri anne adayında sayı ve şiddet olarak azalmış gibi gelebilir. 

35 Haftalık Bebeğin Pozisyonu

35. haftaya gelindiğinde anne rahmindeki bebek yavaş yavaş doğum pozisyonunu almaya başlar. Rutin doktor muayenelerinde bebeğinizin baş aşağı ve tepe üstü konuma geldiği görülebilir. Vajinal doğumun gerçekleşebilmesi için bebeğin bu pozisyonu alması gerekir. Doğuma kadar miniğiniz baş aşağı dönmemiş yani önce ayakları veya poposu görünür pozisyonda ise bu durum vajinal doğumu mümkün kılmayabilir. Bazı bebekler önceki haftalarda bu konumu alırken bazı bebekler daha ileri haftalarda baş aşağı geçer. Bu nedenle hemen endişeye kapılmamak gerekir.

35 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Gebeliğin bu haftaları artık doğuma hazırlıklı olmanız gerektiğinin habercisidir. Fakat 35. haftada kaç aylık hamile olduğunuzu merak edebilir ve “35 hafta kaç aydır?” diye sorabilirsiniz.

35. hafta, hamilelikte 8. aylık olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

35 hafta= 35×7 gün = 245 günlük 

245/30= 8 ay 5 gün

YouTube video

35 Haftalık Gebelikte Anne

Hamileliğinin 9. ayına giren bir anne adayı için fiziksel hareketliliğin esas kısıtlandığı günler artış gösterir. Giderek daha da ağırlaşan miniğinizin kasıklara yaptığı baskı artar, merdiven inip çıkmak, eğilip kalkmak, hatta uyumak ve oturmak dahi zorlaşır. Tüm bunlara ek olarak bazı yeni belirtilerin de ortaya çıkması sürpriz değildir.

35 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

  • Ödem:

Son haftalarda anne adaylarını en çok zorlayan semptomların başında ödem gelir. Vücut sıvıları giderek artar, damarlar bu sıvılara geçiş sağlamak amacıyla genişleyebildiği kadar genişler. Fakat bir noktadan sonra artan sıvılar, yer kalmadığı için dokular arasında birikerek vücudun belli bölgelerinde özellikle de ellerde, bacaklarda, ayaklarda, yüzde ve bileklerde şişlik oluşturur. Ayrıca artan hareketsizlik de bu durumu tetikler.

  • Kalça ve pelvis ağrısı:

Bebeğin anne karnındaki duruş pozisyonu ve artan kilosu, 35. hafta ile birlikte kalçalarda ve pelvik bölgede ağrı oluşumuna yol açabilir. Doğumun yaklaşmasına bağlı olarak artan hormon seviyeleri de, pelvik bölgedeki kemikleri ve kasları esneterek bebeğin geçişini kolaylaştırmaya çalışırken ağrıya sebep olur. Bu yüzden artık kalça ve kasık ağrısı şikâyeti artmış olabilir.

  • Varisler:

Hamilelikte artan kan hacmi, damarlara olan baskıyı artırır. Özellikle bacaklardaki damarlar, kanı kalbe geri yollarken yer çekimine karşı çalışır. Bu da damarların morarıp şişmesine ve daha belirgin görünmesine yol açar. Son trimesterde, bu olay daha sık yaşandığı için anne adayları daha belirgin varisler fark edebilirler. Doğum sonrasında gebelikte oluşmuş varislerin birçoğu yok olur.

  • Diş eti kanamaları:

Gebelikte yaşanan semptomlardan biri de diş eti hassasiyeti ve diş etlerinde meydana gelen kanamalardır. Hamilelik hormonları vücudunuzda ödem oluştururken diş etlerinde de şişme meydana getirebilir. Bu hassasiyet özellikle dişlerinizi fırçalarken diş etlerinin kanamasına sebep olur. Ayrıca değişen beslenme düzeni ve artan kalsiyum ihtiyacı da kanamaları tetikleyebilir. Ancak bu durum da diğer birçok hamilelik semptomu gibi geçicidir.

  • Baş ağrısı:

Hamileliğin 35. haftası baş ağrılarında artış hissedilebilir. Uyurken rahat pozisyon bulamamak, uykusuzluk sorunları, yorgunluk hissi daha sık baş ağrısı yaşamanıza yol açar.

Bunlara ek olarak duygu durumu değişimleri, stres, burun kanallarının şişerek tıkanıklığa sebep olması, artan vücut ısısı da baş ağrısına neden olabilir.

  • Sakarlık:

Son trimesterin bu haftalarında anne adayının gevşeyen kasları ve öne doğru büyüyen karnı, vücudunun denge merkezini belirgin bir şekilde değiştirir. Değişen denge merkezi eğilip kalkarken, yolda yürürken veya bir yere uzanırken dengenizi koruyabilmenize engel olabilir. Büyümüş karnınız yürürken ayaklarınızı görememenize, artan yorgunluk hissi de el ve kollarda güç kaybına yol açabilir. Düşme, sendeleme, elinden bir şey düşürme gibi olayların yaşanma sıklığı artar. Son haftalara gelirken anne adayının yaşadığı sakarlıklar artabildiği için bu günlerden itibaren daha dikkatli hareket edilmelidir.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Gebeliğin son dönemlerini yaşayan bir anne adayı için hayatını kolaylaştırabilecek her tavsiye büyük bir önem taşır. Hamileliğin 35. haftası itibariyle gelen semptomları tamamen ortadan kaldırabilmek mümkün olmasa da hafifletilecek uygulamaları deneyerek şikâyetlerinizi azaltabilirsiniz.

35 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  • Olası sakarlıkları önlemek için ufak tedbirler alın. 

– Mecbur kalmadıkça yüksek yerlere sandalye üzerine çıkarak ulaşmayı denemeyin.

– Geniş yüzey tabanına sahip ve yüksek topuklu olmayan ayakkabılar tercih edin.

– Ani hareketlerden kaçının.

– Kaslarınızı kuvvetlendirmek için basit egzersiz hareketleri yapın.

  • Diş eti kanamaları yaşıyorsanız daha yumuşak kılları olan diş fırçalarından kullanın ve dişlerinizi fırçalarken sert hareketlerden kaçının.
  • Pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler yapın. Bu egzersizler artan kalça ağrılarını hafifletmenize yardımcı olacaktır.
  • Bol bol yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Her gün düzenli olarak yapılan yürüyüşler hem vücudunuzda ödem oluşmasını engelleyecek hem de bel, sırt, kalça ve baş ağrılarınızı hafifletecektir.
  • Bu haftalarda ödem sorunu ile karşı karşıya iseniz beslenme rutininden tuzu ve tuzlu yiyecekleri uzaklaştırın. Aşırı tuz tüketimi vücutta su tutumunu artırır. Ayrıca bol su içerek fazla ödemi vücudunuzdan uzaklaştırabilirsiniz.
  • Belli aralıklar ile baş ağrısı şikâyeti yaşıyorsanız gün içerisinde kendinize zaman ayırarak dinlenmeye çalışın. Bu zaman diliminde mümkünse temiz havaya çıkın ve derin nefes alıp verin.

Kaç Kilo Almalıyım?

Gebeliğin son ayları, anne adaylarının en fazla kiloyu aldığı dönemdir. Her geçen hafta bebeğin ağırlığı artmaya devam eder. Vücutta tutulan su miktarı yükselir. Üstelik iştahınız da bir miktar daha artış göstermiş olabilir. Tüm bu durumlar birleştiğinde bu hafta kaç kilo almanızın ideal olacağını merak edebilirsiniz.

35 haftalık gebelik için doktorların öngördüğü kilo aralığı 11,5-13,5 kg şeklindedir. Fakat her gebelik gibi her hamile de farklıdır ve siz bu kilodan daha azını veya çoğunu almış olabilirsiniz. Her iki durumda da gereksiz endişelere kapılmamalı ve doktorunuz ile bu konuyu görüşerek gerekli önlemleri almalısınız.

Beslenme Önerileri

Hamileliğin diğer haftalarında olduğu kadar 35 haftalık gebelikte beslenme konusu da oldukça önemlidir. Çünkü bebeğin vitamin, mineral ve protein gereksinimi bu haftalarda en üst seviyeye ulaşır. 

Bu dönemde uygulayabileceğiniz beslenme önerileri şunlardır;

  • Bebeğin kas ve kemik gelişimini desteklemek için kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından zengin besinler tüketin. 
  • Az az ve sık aralıklar ile beslenmeye devam edin. Kendinizi uzun süre aç bırakmamaya çalışın.
  • Hamileliğin son ayında hem anne adayının hem de bebeğin demir ihtiyacı giderek artar. Bu nedenle öğünlerde demir içeriği yüksek yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et ve et ürünleri (İyi pişmiş olması şartı ile), yumurta ve kuru baklagilleri mutlaka bulundurun.
  • Demir minerali bakımından zengin beslenemiyorsanız ve demir depolarınız düşükse demir takviyesi almak için doktorunuzla konuşun.
  • Kabızlık ve hemoroid sorununuz devam ediyorsa lifli gıdaları tüketmeye devam edin.
  • Aşırı şekerli, kalorisi yüksek, paketli ve işlenmiş ürünleri tüketmekten kaçının ve kilo kontrolünüzü kendiniz sağlayın. 

Egzersiz Önerileri

Hamilelikte egzersizin önemi oldukça büyüktür. Doktorunuzun da onayı ile herhangi bir engel teşkil edecek durum yoksa ilk trimesterden sonra gebeliğiniz süresince egzersiz yapmaya devam edebilirsiniz.

35 haftalık gebelik egzersizleri ve yapılabilecek fiziksel aktiviteler olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Kegel egzersizleri
  • Hafif tempolu yürüyüş
  • Dans 
  • Nefes egzersizleri ve meditasyon
  • Doğumu kolaylaştırıcı egzersiz hareketleri

Bu dönemde özellikle nefes tekniklerini geliştirmeye yönelik egzersizler tercih ederek kendinizi fiziksel ve psikolojik açıdan doğuma hazırlayabilirsiniz. Yapabileceğiniz hareket ve aktiviteler için dilerseniz öncesinde doktorunuza danışıp fikir alabilirsiniz.

35. Hafta Gebelikte Kontrol Listesi

Hamileliğin 35. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

    • Bebeğinizin odası için eksikler varsa son hazırlıkları yapın.
    • Henüz hazır değilse hastane çantanızı hazırlayın.
    • Gebelik diyabeti gibi bir sıkıntı yaşıyorsanız açlık ve tokluk şekerlerinin kontrol altında olduğundan emin olun.
    • Doğum sonrasında kolaylık sağlaması için buzluğunuza yemeklik hazırladığınızdan emin olun.
    • Kendinize bir doğum planı hazırlayın.

Gebeliğin 35. haftası heyecanın giderek arttığı haftalardan biridir. Doğuma sayılı günler kala miniğinize kavuşacağınız anın hayalini kurarak hamileliğinizin son dönemini keyifle geçirmeye devam edin.

 

gebelikte-34-hafta

36-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Saç Boyanır mı? Kaçıncı Ayda Saç Boyanır?

Bebek Anne Karnında Kaç Hafta Kalmalı?

Sezaryen Doğumun Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?