Hamileliğinizin son haftaları oldukça yavaş geçiyor gibi görünse de artık 38. haftadasınız ve doğuma sadece birkaç haftanız kaldı. Bu günlerde kendinizi hem fiziksel hem de zihinsel olarak hiç olmadığınız kadar yorgun hissedebilirsiniz. Aklınızda cevabını merak ettiğiniz birçok soru dönüp dururken bebeğiniz de son hazırlıklarını yapmaya devam ediyor.
Gebeliğin 38. haftası anne adaylarında ne gibi değişimler yaratıyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.
38. Haftada Bebek
38. haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…
Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?
Bebeğiniz bu hafta bir kış kabağı boyutuna ulaştı.
Doğum anı bu kadar yaklaşmışken bebeğinizin hala büyüyor olması sizi şaşırtabilir. Fakat 38. haftaya gelindiğinde anne karnındaki bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi tam hız devam eder. Bebeğiniz bu hafta kaslarını kuvvetlendirmeyi ve deri altında yağ depolamayı sürdürür, vücut sistemleri son hazırlıklarını yapar.
38 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:
Gebelik Yaşı (Hafta) | Kütle (g) | Uzunluk (cm) |
38. hafta | 2800-3000 | 49-50 |
Bu değerler, 38. haftasında olan bir bebeğin ortalama değerleridir. Sizin miniğiniz doktor kontrolünde daha kilolu veya zayıf, daha kısa veya uzun çıkmış olabilir. Bu gibi durumlarda endişeye kapılmamanız ve her bebeğin fiziksel gelişiminde bu tür farklılıklar olmasının normal karşılandığını unutmamanız gerekir. Her bebeğin fiziksel özelliklerini belirleyen belli başlı etkenler vardır. Bu sebeple bebeğin boy ve kilosunu kıyaslamamalı ve bu tablonun genel değerlerden oluştuğunu bilmelisiniz.
Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler
38. haftada bebeğiniz birçok yönden dünyaya gelmek için hazırdır. Bu nedenle bu hafta gerçekleşen doğumlar artık erken doğum olarak adlandırılmaz. 38-41 haftaları arasında gerçekleşen her doğum vaktinde gerçekleşmiş kabul edilir. Fakat 40-41 haftalarına kadar bebeğin anne rahminde kalması sistemlerinin gelişimini sürdürmesi açısından oldukça faydalıdır ve herhangi bir sorun oluşmadığı müddetçe son gününe kadar doğumun kendiliğinden başlaması beklenebilir.
O hâlde 38 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.
-
Sinir Sistemi + Endokrin Sistem
Sinir sistemi vücuttaki sürekli gelişmeye devam eden sistemlerin başında gelir. Bu hafta miniğiniz, sinir hücrelerinin üretimine devam ederek dünyaya geldiğinde gördüklerini anlamak, kavramak ve yorumlamak için gereken bağlantıları kurmayı sürdürür.
Yavrunuzun endokrin sistemi de oldukça gelişmiş durumdadır. Artık lanugo tüylerine ve verniks tabakasına ihtiyacı kalmadığı için cildinde kalan son tüylerin çoğunluğunu döker ve verniks tabakasından kurtulur.
-
Dolaşım Sistemi
38 haftalık bebek dakikada 110-150 arası atış yapan bir kalbe sahiptir ve dolaşım sistemi tüm vücuduna kan gönderimi sağlar.
-
Sindirim Sistemi
Bebeğiniz amniyotik sıvıyı yutarak emme refleksini ve sindirim sistemini geliştirmeye devam eder. Bu hareketler sindirime yönelik ilk pratikleri oluşturur.
-
Solunum Sistemi
Akciğerler, gebeliğin 38. haftası geldiğinde gelişimini sürdürse de büyük ölçüde hazır haldedir ve son provalarını yapar. Nefes alıp verme esnasında akciğerdeki hava keseciklerinin birbirine yapışmasını önleyen sürfaktan maddesi üretilmeye devam eder.
-
Destek ve Hareket Sistemi
Kafa kemikleri hariç vücudundaki diğer kemiklerin sertleşmesi büyük ölçüde tamamlanmıştır. Kemiklere kalsiyum depolanması devam ederken kasları da her geçen gün daha fazla güçlenir.
-
Boşaltım Sistemi
Miniğiniz yuttuğu amniyon sıvısını böbreklerinden süzerek idrarını yapar ve boşaltım sistemini geliştirir. Ayrıca derisinden dökülen lanugo tüyleri ve verniks tabakası da amniyon sıvısına karışarak bebek tarafından yutulur. Karaciğer, safra ve pankreastan gelen atıklarla beraber yutulan tüm bu maddeler kalın bağırsaklarda birikerek bebeğin ilk dışkısı olan mekonyumu biriktirir.
-
Bağışıklık Sistemi
Bebeğinizin bağışıklığı her geçen gün giderek güçlenir. Annenin antikorları bebeğin vücuduna katılmayı sürdürür.
38 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri
Belli bir düzen içerisinde uyuyup uyanan, duygularınızı ve yorgunluğunuzu hissedebilen miniğinizin duyu organları bu hafta karakteristik özelliklerini geliştirerek eksiklerini tamamlar.
38 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün bu hafta öğrendikleri…
-
Göz ve Görme Duyusu
Bu hafta miniğinizin gözü neredeyse bir yetişkin gözünün 3/4 boyutuna ulaşır. Göz rengini oluşturan pigmentler henüz oluşumunu tamamlamadı. Işığa tepki verebilse de odaklanma henüz mümkün değildir. Bu özellikler doğumdan sonraki süreçte gelişir.
-
Kulak ve İşitme Duyusu
Bebeğinizin işitme yeteneği oldukça gelişmiş durumdadır. Aniden gelen yüksek bir sese karşı karnınızda tepki verdiğini hissedebilirsiniz.
-
Dil ve Tatma Duyusu
Dilinin üzerindeki tat alma reseptörleri gelişmiştir.
-
Burun ve Koklama Duyusu
Önceki haftalarda gelişen koku alma yetisi hazır durumdadır.
-
Deri ve Dokunma Duyusu
Bu hafta önceki dönemlere kıyasla azalmış olsa da bebeğiniz deri altında yağ depolamayı ve kilo almayı sürdürür. Lanugo tüylerinin çoğu dökülmüştür, fakat doğum sonrasında bir miktar omuzlarında ve yanaklarında bu tüylerden görmek mümkün olabilir. Verniks tabakası da büyük miktarda kaybolmuştur. Kalan verniks, bebeğin doğum kanalından daha rahat geçebilmesine imkân tanıyacaktır.
38 Haftalık Bebek Hareketleri
Gebeliğin 38. haftası ile miniğinizin hareketlerinde önceki haftalardaki netliği hissedemeyebilirsiniz. Çünkü bebeğiniz artık oldukça kısıtlı bir alana sahiptir ve eskisi kadar hızlı ve çevik manevralar yapamaz. Ayrıca doğum pozisyonunu almaya başlaması nedeniyle doğum kanalına doğru ilerlemiş ve sıkışmış olabilir. Tüm bu durumlar 38 haftalık bebek hareketleri üzerinde oldukça etkilidir. Ancak bebeğinizin el ve ayaklarının itme hareketlerini hissetmeniz, karnınızın belirli noktalarında bazı yükseltiler fark edebilmeniz hala mümkündür.
Doğuma sayılı günler kala miniğinizin karnınızdaki hareketlerini kontrol etmeye devam etmeniz gerekir. Eğer 24 saat içerisinde bebeğiniz hiç hareket etmemiş veya çok az hareket etmişse vakit kaybetmeden bu durumu kadın doğum doktorunuza bildirin.
38 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?
Doktorunuz gebelik sürenizi hafta bazında takip etmeye devam etse de siz kaçıncı ayın içerisinde olduğunuzu merak ederek “38 hafta kaç aydır?” diye sorabilirsiniz.
38. hafta, hamilelikte 9. ayda olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.
38 hafta= 38×7 = 266 günlük
266/30= 8 ay 26 gün
Bu hesaba göre gebeliğinizde 9. ayı tamamlamak üzeresiniz.
Bebek doğum kanalına ne zaman iner?: https://www.bebek.com/bebek-dogum-kanalina-ne-zaman-girer/
38 Haftalık Gebelikte Anne
Heyecan, endişe, sabırsızlık, mutluluk, korku, yorgunluk derken 38. haftaya da sanki hiç bitmeyecek hissi ile girmiş olabilirsiniz.
38 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.
Bedeninde Neler Oluyor?
- Kılcal damarlar ve varisler: Artan kan dolaşımı, uzun süredir bebeğinizi taşıyor olmanız ve vücut ağırlığının giderek artması, damarlarınızda normalin üzerinde genişlemeler yaratarak ince mavi veya kırmızı renkli çizgi görünümüne sahip kılcal damarların ve varislerin oluşmasına neden olabilir. Hamilelikte ortaya çıkan varisler genellikle doğum sonrasında kaybolmaktadır.
- Bel ve sırt ağrısı: Gebeliğin farklı dönemlerinde sık sık ortaya çıkan bel ve sırt ağrıları, son haftalarda artış gösterebilir. Anne adayını doğuma hazırlayan gebelik hormonlarının kasları gevşetmesinin ve artan vücut ağırlığının bu ağrılardaki rolü oldukça büyüktür.
- Yuvalama içgüdüsü: Birçok semptomla mücadele edilmesine rağmen bu haftalarda bazı anne adayları daha enerjik hissedebilir. Özellikle ev temizliği, ev ve bebek odası düzenlemesi gibi konularda kendinizi arı gibi çalışırken bulabilirsiniz. Ailenize katılacak olan yeni bireyi kusursuz bir şekilde karşılama içgüdüsü ile yapılan bu hazırlıklara yuvalama içgüdüsü adı verilmektedir ve genellikle son trimesterin son dönemlerinde ortaya çıkar.
- Ayak ve ayak bileklerinde şişme: Bebeğin doğum kanalına doğru inişe geçmesi ile vücudunuzun alt bölümündeki baskı artar. Bu baskı ayak ve ayak bileklerine doğru giden damarları zorlayarak kan akışını yavaşlatır ve ödem (şişlik) oluşmasına yol açar. Ayrıca vücut sıvılarının dokularda birikmesi ile ödem artış gösterebilir.
- Vücut sıcaklığında artış: Metabolizma hızının artması ve gebelik hormonlarının yükselmesi, doğum yaklaşırken anne adaylarının vücut sıcaklıklarını artırabilir. Bu haftalarda ani sıcak basmaları hissedebilir, her zamankinden daha sıcak olduğunuzu fark edebilirsiniz.
Tüm bu yeni belirtilere ek olarak önceki haftalarda ortaya çıkan veya dönem dönem kendini gösteren başka semptomlar da yaşıyor olabilirsiniz:
- Vajinal akıntıda artış
- Nişan gelmesi (Kanlı, sümüksü yapılı akıntı)
- Sık idrara çıkma
- Braxton Hicks kasılmaları
- Kolostrum sızıntısı ve göğüslerde hassasiyet
- Uykusuzluk
- Ödem
- Ateş basması
- Nefes darlığı
- Rahimde baskı
- Bacak krampları
- Kabızlık ve hemoroid
Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları
Hamileliğin son günleri anne adaylarını fiziksel olarak oldukça yormaktadır. Bebeğiniz dünyaya gelmeden önce bu günler iyi değerlendirilmeli ve fırsat buldukça enerji toplanmalıdır.
38 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;
- Ödem ve şişlik sorununu azaltmak amacıyla günlük tuz tüketiminizi azaltın ve bol su için.
- Uzun süre ayakta kalmamaya dikkat edin. Kalıyorsanız, mutlaka ayaklarınızın altına bir yükselti koyarak uzanın ve dinlenin.
- Uyku kalitenizi artırmaya çalışın ve iyi dinlenin. Uyanmanıza neden olmaması için yatmadan önce çok su içmemeye özen gösterin.
- Sağlıklı ve enerji artıran atıştırmalıklar tüketerek günlük enerjinizi koruyun.
- Ev işlerinde ve bebek odası hazırlıklarında yakınlarınızdan yardım isteyin ve kendinizi çok fazla yormayın.
- Kılcal damar ve varisleri önlemek için duştan çıkmadan önce bacaklarınıza soğuk su uygulaması yaparak kan dolaşımını destekleyin.
- Otururken sırtınızı yastıklarla destekleyin.
Kaç Kilo Almalısın?
Bu hafta kilo alma hızınız azalmış olabilir. Fakat bebeğinizin asıl kilo artışı genellikle son haftalarda gerçekleştiği için birçok anne adayı bu günlerde kilo almayı sürdürür. Bazı anne adayları ise sabit bir kiloda kalabilir.
38 haftalık gebelik için doktorların öngördüğü kilo aralığı 13-15 kg şeklindedir. Bu kilonun içeriğini sadece sizin kilonuz değil; bebeğinizin kilosu, plasentanın ağırlığı, büyüyen göğüslerin ağırlığı ve artan vücut sıvıları da oluşturur. Tahmini kilo aralığının üzerinde iseniz bunun sebebi son dönemde vücudunuzda ödem sorunu oluşması olabilir. Doktorunuz rutin muayenelerde kilonuzu ölçmeye devam edecek ve gerekli gördüğü yerlerde size gereken uyarıları yapacaktır.
Beslenme Önerileri
38. haftaya ulaştığınızda bebeğiniz gelişimini neredeyse tamamlamış olur. Siz de gebeliğiniz boyunca aldığınız en yüksek kilonuza ulaşırsınız. Bu nedenle beslenme konusundaki eski özeninizi kaybetmiş olabilirsiniz. Oysaki bu haftalardaki beslenme de en az diğer haftalar kadar önemlidir. Anne adayının vücudu doğum sırasında ve sonrasında enerjiye ihtiyaç duyacak, iyileşme ve toparlanma sürecinde kullanılmak üzere vücudunuzun protein, vitamin ve mineral gereksinimi artacaktır.
38 haftalık gebelikte beslenme için öneriler şunlardır;
- Bol su içmeye ve sıvı tüketmeye dikkat edin. Şişkinlik ve ödem sorununuz olsa dahi sıvı tüketimini azaltmayın.
- Öğünlerde demir içeriği zengin besinlere mutlaka yer verin. Bebeğiniz büyüdükçe demir ihtiyacı artacaktır. Bu nedenle kırmızı et, kuru üzüm, koyu yeşil yapraklı taze sebzeleri düzenli aralıklar ile tüketin.
- Büyüyen karnınızın mideye yaptığı baskı arttıkça iştahta azalma olabilir. Bu duruma kanmayın ve öğün atlamadan tüm besin gruplarından yeteri kadar tükettiğinizden emin olun.
- Bu haftalarda enerji içeriği yüksek olan ancak size gereksiz kalori yüklemeyen yiyeceklere ağırlık verin.
- Lif içeriği yüksek tam tahıllı ürünler tüketerek sindirim ve boşaltım sisteminizi rahatlatın.
Egzersiz Önerileri
Karnınız bu kadar büyümüş bir durumdayken yürümek, oturmak, yatmak, eğilip kalkmak gibi temel hareketleri dahi yerine getirmede zorlanabilirsiniz. Ancak yaşadığınız bu zorlukların sizi egzersiz yapmaktan alıkoymaması gerekir. Çünkü son haftalarda uygulayacağınız egzersiz hareketleri sayesinde ağrılarınız hafiflerken vücudunuz da doğum için gerekli esnekliği kazanacaktır.
38 haftalık gebelik egzersizleri ve yapılabilecek fiziksel aktiviteler olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:
-
- Hamile pilatesi
- Hamile yogası
- Yarım saati aşmayan tempolu yürüyüşler
- Esneme hareketleri
- Doğumu kolaylaştırıcı egzersiz hareketleri
- Nefes egzersizleri
- Meditasyon
Bu dönemde doktorunuzun günlük aktiviteleriniz için herhangi bir kısıtlama veya uyarısı bulunuyorsa bunu göz önüne almanız ve size uygun egzersizler için doktorunuzun onayını istemeniz gerekir. Bu noktayı atlamadan gebeliğin 38. haftası egzersiz yapmaya devam edebilirsiniz.
Doğum sonrası kilo verme yöntemlerimize buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/dogum-sonrasi-kilo-vermek/
38. Hafta Gebelikte Kontrol Listesi
Hamileliğin 38. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:
- Kendinizi yormaktan kaçının. Aşırı enerji gerektiren fiziksel aktivitelere ara verin ve bol bol dinlenin.
- Bebek bakımına yönelik kitaplar okuyun. Özellikle ilk defa anne oluyorsanız doğum sonrasında miniğinizin ihtiyaçlarını daha kolay yerine getirebilmenize yardımcı olacak bilgilere sahip olduğunuzdan emin olun.
- Bebeğinizi hastaneden çıkarırken güvenliğini sağlayabilmek için bir puset satın alın.
- Doğumu kolaylaştırıcı çömelme ve esneme hareketlerini günlük egzersiz programınıza ekleyerek vücudunuzu hazırlayın.
Bebek çamaşırları nasıl yıkanmalıdır?: https://www.bebek.com/bebek-camasirlari-nasil-yikanmalidir/
Gebeliğin 38. haftası ile bebeğinize kavuşmanıza sadece birkaç hafta kalıyor. Bu son günlerin tadını çıkarın ve son hazırlıklarınızı tamamlayın.