Her günü “Acaba o gün bugün mü?” diyerek geçirirken artık 39. haftaya gelmiş bulunuyorsunuz. Hamileliğinizin son zamanlarındasınız ve doğum için hazırsınız.

Gebeliğin 39. haftası anne adaylarında ne gibi değişimler yaratıyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere, hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.

YouTube video

39. Haftada Bebek

haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta bir bal kabağı boyutuna ulaştı.

Karnınızda hiç yer kalmamış gibi hissediyor olsanız da bebeğiniz bu hafta ağırlaşmaya devam ediyor. Önceki haftaya kıyasla yaklaşık olarak 200-250 gram alan miniğinizin vücudunda hala yağ depolanmakta ve kemikleri sertleşmektedir. Kilosu artarken boyunun uzaması yavaşlamış olabilir. Ultrasonda yanaklarının etlendiği görülebilir.

39 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
39. hafta 3000-3200  49-51

Bu değerler, 39. haftasında olan bir bebeğin ortalama değerleridir. Sizin miniğiniz doktor kontrolünde daha kilolu veya zayıf, daha kısa veya uzun çıkmış olabilir. Bu gibi durumlarda endişeye kapılmamanız ve her bebeğin fiziksel gelişiminde bu tür farklılıklar olmasının normal karşılandığını unutmamanız gerekir. Bazı bebekler 39. haftada daha iri veya daha minyon yapılı olabilirler. Bu sebeple bebeğinizin boy ve kilosunu kıyaslamamalı ve bu tablonun genel değerlerden oluştuğunu bilmelisiniz. Yine de aklınıza takılan bir soru olursa doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

39 Haftalık Bebekte Sistemlerin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Gebeliğin 39. haftası ile dünyaya gelmek için son hazırlıklarını sürdüren bebeğinizin sistemlerinin ve organlarının büyük çoğunluğu plasenta olmaksızın kendi başına çalışmayı sürdürebilecek şekilde gelişim gösterir. Sadece kazanılacak son birkaç beceri kalmıştır, bu sebeple doğum için 40-41. haftaya kadar beklenmesi uygundur ve bir sakınca içermez.

O halde 39 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

  • Sinir Sistemi

Sinir sistemi, bebeklerde doğduktan sonra da gelişmeye devam eden sistemlerden biridir. Bu nedenle miniğiniz yeni sinir hücreleri üretmeyi ve bu hücreler arasında bağlantı kurmayı sürdürür. Beyin hücreleri öğrenme ve kavrama yeteneğini aktifleştirmek amacıyla giderek çoğalır. Beynin anne karnındaki gelişiminden son ana kadar faydalanabilmek adına eğer doğum planlı sezaryen olarak gerçekleşecekse sezaryen için 39. haftanın tamamlanması beklenir.

  • Sindirim Sistemi

Bebeğinizin metabolizması tek başına kontrolü sağlayabilecek düzeydedir. Özellikle karaciğer gelişimi neredeyse tamamlanmıştır ve yavaş yavaş kontrolü sağlamaya başlar.

  • Solunum Sistemi

Bebeğin akciğerleri solunum yapmayı sağlayabilecek kadar gelişim göstermiştir. Ciğerler dakikada tam 40 kez nefes alıp verebilir durumdadır. 

  • Destek ve Hareket Sistemi

Miniğinizin kasları güçlenmeye ve gelişmeye devam eder. Vücudunda yer alan uzun kemiklerin ortaları giderek daha fazla sertleşir ve kemiksi yapısını kazanır. Fakat parmaklarındaki kemikler hala kıkırdak yapıdadır. Doğduğunda vücudunda ortalama 300 adet kemik bulunacaktır.

  • Boşaltım Sistemi

Karaciğer ve safra atıkları ile ince lanugo tüyleri kalın bağırsaklarda depolanarak mekonyumu oluşturmaya devam eder. Bebeğiniz hala amniyon sıvısını yutmakta ve böbrek gelişimini sürdürmektedir.

  • Üreme Sistemi

Testisleri skrotuma (Testis torbası) inmeyen erkek bebeklerin üreme organları son halini almaya başlar.

  • Bağışıklık Sistemi

Bebeğiniz, göbek kordonu aracılığı ile plasentadaki antikorları kendi bünyesine katmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye devam eder. Bu sayede en az 6 ay süre ile kendini dış dünyadaki mikroplardan koruyabilir durumda olacaktır.

39 Haftalık Bebek Hareketleri

Anne adayları son haftalarda doğum için her an tetikte beklerken bebeklerinin her hareketini de daha bir özenle dinlemeye başlarlar. Fakat 39 haftalık bebek hareketleri diğer haftalara göre oldukça azalmış durumdadır. Bu durumun oluşmasında birçok sebep vardır. Bebeğin başı doğum öncesi pelvise yerleşerek bebeğin hareketlerinin kısıtlanmasına yol açar. Ayrıca dünyaya gelmesine çok az bir zaman kala miniğiniz uykuya daha fazla zaman ayırmayı ve dinlenmeyi tercih edebilir. Yine de eski hızlı dönüşler ve tekmeler yerine bebeğin hafif vurma hareketleri, el, kol ve ayaklarının hatta parmaklarının hareketi hissedilebilir.

39 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Geçtiğimiz günlerde duyu organlarına yeni beceriler katan miniğiniz, bu hafta neredeyse tüm duyu organlarını aktif kullanabilecek durumdadır.

39 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün bu hafta öğrendikleri…

  • Göz ve Görme Duyusu 

Bu hafta bebeğinizin göz gelişimi büyük ölçüde tamamlanmıştır. Odaklanma ve göz renginin kesinleşmesi doğumdan sonra gerçekleşir.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Bebeğiniz anne karnında tüm sesleri duyabilir ve tepki verebilir. Özellikle anne ve babasının sesine oldukça aşinadır. Dünyaya geldikten sonra sizin veya eşinizin sesini duyduğunda tanıyarak sakinleşebilir. 

  • Dil ve Tatma Duyusu

Gebeliğin 39. haftası miniğiniz hala emme pratiği yapmayı sürdürür. Dilini ve ağzını beslenmeyi sağlayabilecek derecede kullanmayı öğrenir. Tatma alma reseptörleri olgunlaşır.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Deneyimleme fırsatı olmamasına rağmen koku alma yeteneği de gelişmiş durumdadır.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Bu hafta yavrunuzun derisinin rengi, deri altının giderek daha fazla yağ depolaması sayesinde pembeden beyazımsı gri veya beyaza dönmeye başlar. Doğum sonrasında akciğerlerinin solunum yapmaya başlaması ile oksijenlenme artacak ve beyazımsı ten rengi normal ten rengine dönecektir.

Verniks Kazeoza tabakası büyük ölçüde yok olmuştur. Buna rağmen kalan verniks kalıntıları doğum sonrası bebeğin vücut ısısını korumasına yardımcı olur.

Lanugo tüylerinin çoğu dökülmüştür.

YouTube video

39. Haftada Bebeğin Pozisyonu

Bu haftaya gelindiğinde doktorunuzun sıklaşan muayenelerde düzenli olarak kontrol ettiği ve sizin de merak ettiğiniz konulardan biri, bebeğin aldığı son pozisyondur. Miniğinizin bu günlerden itibaren karındaki duruşu oldukça önemlidir. Çünkü aldığı konum, doğum şekline karar verirken ve doğumun başlama zamanına dair önemli bilgiler verecektir.

39 haftalık bebeğin pozisyonu genellikle şu şekildedir;

  • Büyük olasılıkla baş aşağı dönmüştür.
  • Başı pelvise yerleşmiş durumdadır.
  • Yüzü anne adayının omurgasına dönük şekildedir.

Bebeğin bu duruşu, normal (Vajinal) doğumun gerçekleşmesi için gereklidir. Fakat her anne adayı için bu haftalarda bu pozisyon gerçekleşmemiş olabilir. Bazı bebekler oturur pozisyonda yani makat geliş olabilir ve daha sonraki günlerde doğum pozisyonunu alabilir. 

39 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Tüm hamileliğiniz boyunca merakla beklediğiniz o mucizevi doğum anına sayılı günler kalmışken bebeğinizin kaç aylık olduğunu merak edebilirsiniz.

Peki son düzlüğe girerken 39 hafta kaç aydır?

39. hafta, hamilelikte 9. ayda olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

39 hafta= 39×7 = 273 günlük 

273/30= 9 ay 3 gün

Bu hesaba göre gebeliğinizde 9. ayı tamamladınız. Dolu dolu 9 aylık gebesiniz ve doğuma son bir haftanız kaldı.

39 Haftalık Gebelikte Anne

Birçok anne adayı, doğumu takip eden son birkaç hafta içerisinde fiziksel semptomlarda artış yaşar. Vücudun kendini doğuma hazırlıyor oluşu, birtakım şikâyetleri beraberinde getirebilir.

39 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

Bedeninde Neler Oluyor?

  • İshal: Bu hafta yeni bir belirti olarak bağırsak hareketlerinde artış veya ishal görülebilir. Bebeğin doğum kanalına inmesi ile bağırsaklardaki baskı ve dışkılama gereksinimi artar. Ayrıca doğumu başlatan bazı hormonlar bağırsaklarda gevşemeye sebep olabilir. Bu nedenle ishal görülmesi aynı zamanda doğumun yaklaştığının da habercisi olarak kabul edilir.
  • Karnın aşağı inmesi: Doğum anı yaklaşırken 30 haftalık bebek doğum kanalına inerek bu evrenin ilk adımını başlatır. Bebek rahim kanalına doğru ilerlerken karşıdan bakıldığında karnınızın aşağıya doğru sarktığı fark edilebilir. 39 haftalık gebelikte bu semptom da aynı ishal gibi doğumun başlama belirtileri arasındadır.
  • Ödem: Bebeğiniz doğum kanalına inmeye başladığı için vücudun alt bölgelerindeki dolaşım zayıflayarak dokular arasında sıvı birikimine yol açar. Ağırlaşan vücudun daha uzun süreler ile hareketsiz kalması da bu duruma eklenerek vücuttaki ödemin artmasına yol açabilir.
  • Braxton Hicks kasılmaları ve ritmik kasılmalar: 39. haftada yalancı kasılmalar devam eder, fakat sayısında artış gerçekleşmiş olabilir. Ayrıca her 10-15 dakikada bir gelen düzenli sancılar, dinlenerek geçmeyen ve giderek şiddeti artan kasılmalar da yaşanabilir.
  • Hemoroid: Bebeğin annenin anüs bölgesine baskı uygulaması, hemoroid sorununu tetikleyen bir etkendir. Kabızlık şikâyetinin artması ile bu bölgedeki damarlarda zorlanma ve kanama oluşabilir.
  • Pelvik ağrı: Pelvise yapılan baskının artması ile bu bölgede keskin ağrılar hissetmeye başlanabilir. Bu ağrı genellikle rahatsızlık hissi veren kramp benzeri bir ağrı olarak ortaya çıkar.

YouTube video

Yalancı Kasılma mı Doğum Sancısı mı? 

Anne adayları özellikle ilk gebeliklerini yaşıyorlarsa doğumun başladığını nasıl anlayacaklarını merak ederler. Bu süreçte yalancı sancılar ve gerçek sancılar birbirine karıştırılabilir ve hamilelerin zamanlı zamansız hastaneye taşınmasına yol açabilir. 

Braxton Hicks olarak da bilinen yalancı doğum sancıları, doğuma hazırlık sancılarıdır. Düzensiz aralıklarla gelirler. Pozisyon değiştirdiğiniz veya dinlendiğiniz zaman kendiliğinden geçebilirler.

Gerçek doğum sancıları ise daha düzenli aralıklarla gerçekleşir. İki sancı arasındaki süre giderek kısalırken kasılmaların şiddeti de giderek artış gösterir. Başlangıçta 10-15 dakikada bir gelen ve 20-30 saniye süren kasılmalar, şiddeti arttıkça 5 dakikada bir veya 10 dakikada 3 kez gelen ve her biri yaklaşık 1 dakika süren sancılara dönüşürler. Ayrıca gerçek sancılar, karın bölgesinde başlayıp sırt bölgesine veya sırt bölgesinde başlayıp karın bölgesine doğru yayılır.

Yalancı doğum belirtileriyle ilgili daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/yalanci-gebelik/

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Büyüyen karın, ağırlaşan ve pelvise baskı yapan bebek, gevşeyen kaslar, değişen denge merkezi, tüm bunlara bağlı olarak gelişen ağrılar, ödem, uykusuzluk derken tam da doğum ve sonrası için enerji toplamanızın gerektiği bu süreçte oldukça zorlanabilirsiniz. Yine de sadece bebeğinizi kucağınıza almak için çok kısa bir süreniz kaldığını düşünerek kendinizi dinlendirmeye çalışın.

39 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  • Ağırlaşan vücudunuzu taşımakta dahi zorlanırken sizi yorma ihtimali olan her türlü fiziksel aktiviteden kaçının. 
  • Uzun süre ayakta durmayın ve ara ara ayaklarınızın altına bir yükselti koyarak uzanıp dinlenin.
  • Bel ve sırt ağrılarınız için masaj yaptırın.
  • Son günlerde artan vücut ısınızı düşürmek ve kaslar rahatlatmak amacıyla ılık duş alın. Duştan çıkmadan önce ayaklarınıza ve bacaklarınıza soğuk su tutup kan dolaşımını hızlandırın.
  • Dokular arasında biriken ödemi gidermek amacıyla bol bol su için ve sıvı tüketin.
  • Karnınız çok büyümüş olsa bile gün içerisinde tamamen hareketsiz kalmamaya özen gösterin. Yapabiliyorsanız vücudu ve eklemleri esnetme hareketleri uygulayın.
  • Hemoroid sorununa karşı önleminizi alarak kendinize uygun bir beslenme içeriği hazırlayın. Gün içerisinde taze sebze ve meyvelere, lif içeriği zengin besinlere öğünlerinizde bol bol yer verin.

Kaç Kilo Almalısın?

Son haftalara girerken birçok gebenin kilo alma hızında azalma başlar. Bebeğiniz yağ depolamayı sürdürse de sizin kilo alma hızınız sabit kalmış olabilir.

39 haftalık gebelik için doktorların öngördüğü kilo aralığı 13,5-15,5 kg şeklindedir. Ancak bu değerler her hamile için farklılık gösterebilmektedir. Bazı anneler daha az bazı anneler de çeşitli faktörlere bağlı olarak daha fazla kilo alabilirler. Gebelik diyabeti, ödem veya genetik yatkınlık kilo almanızda etkili olabilir. 

Beslenme Önerileri

Stres ve yorgunluk bu günlerde beslenme şeklinizi değiştirebilir. Kendinizi daha iştahsız hissetseniz de hem bebeğinizin hem de sizin enerji ihtiyacınız hala oldukça yüksektir. Bu durumu göz önüne alarak beslenmenize ve aldığınız vitamin minerallere dikkat etmeniz gerekir.

39 haftalık gebelikte beslenme için öneriler şunlardır;

  • Midenizi birden şişirip rahatsız hissetmemek için küçük porsiyonlar ile beslenin. Sık aralıklar ile ve azar azar yemek, şişkinlik hissini azaltacaktır.
  • Bebeğinizin kemikleri her geçen gün sertleşmeye devam ederken artan kalsiyum ihtiyacını karşılayın ve her gün süt ve süt ürünleri tüketmeye özen gösterin.
  • Günde en az 2,5-3 litre su tüketin.
  • Şeker içeriği yüksek ve yüksek kalorili besinleri tüketmeyin veya kontrollü tüketin.
  • Doğum sonrası miniğinizi emzirmeyi planlıyorsanız anne sütü üretimini destekleyen besinleri tüketmeye başlayın. (Tam tahıllı gıdalar, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, hurma, incir, rezene çayı, havuç, yulaf gibi.)

Egzersiz Önerileri

Hareket edebilmek gebeliğin sonlarına gelindiğinde pek mümkün olmasa da özellikle normal doğum planlayan anne adaylarının pelvik kaslarını doğuma hazırlamaları hem doğumun gerçekleşmesinde hem de sonrasındaki toparlanma ve iyileşme süreci üzerinde oldukça etkilidir. Epizyotomi olarak adlandırılan, doğum esnasında meydana gelebilecek kontrolsüz yırtılmaların önüne geçebilmek amacıyla uygulanan vajinal kesiye gerek duyulmama için bu bölgedeki kasları çalıştıran egzersizler hamileler için çok faydalıdır.

39 haftalık gebelik egzersizleri ve yapılabilecek fiziksel aktiviteler olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Hamile pilatesi
  • Yarım saati aşmayacak hafif yürüyüşler
  • Nefes egzersizleri ve meditasyon
  • Kegel egzersizleri
  • Hamile yogası
  • Doğumu kolaylaştırıcı esneme hareketleri

Doğum Belirtileri makalemize buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/dogum-belirtileri-nelerdir/

39. Hafta Gebelikte Kontrol Listesi

Hamileliğin 39. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Stresliyseniz veya doğum korkusu yaşıyorsanız doğum öncesi bir uzmandan destek alın ve doğuma bilinçli girin.
  • Hala yapmadıysanız bebeğinizin kıyafetlerini yıkayıp ütüleyip yerleştirin.
  • Emzirme ve yenidoğan bakımı ile ilgili kitaplar okuyup bilgi edinin.
  • Uzun seyahatlerden kaçının ve mümkün olduğu kadar doğum yapacağınız hastanenize yakın olun.

Gebeliğin 39. haftası dinlenebileceğiniz kadar dinlenmeye çalışın. Hem kendiniz hem de bebeğiniz için enerji depolayın.

İşte yenidoğan bebek bakım kılavuzunuz: https://www.bebek.com/yenidogan-bebeklere-bakim-kilavuzu/

 

gebelikte-38-hafta

40-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelik Sonrası Oluşan Benler

Doğum Sonrası Korse Kullanımı

Kolay Doğum İçin Püf Noktalar!