Sağlıklı bir gebelik sürecinin son haftası olan 40. haftaya gelmiş bulunuyorsunuz. Artık tam 40 haftalık bir gebesiniz ve doğumunuza sadece günler belki de saatler kaldı. Her ne kadar çoğu bebek beklenen doğum tarihine uymasa da henüz doğum yapmadıysanız doğumun bu hafta gerçekleşme olasılığı çok yüksektir.

YouTube video

Gebeliğin 40. haftası anne adayı ve bebek için ne ifade ediyor? Aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.

40. Haftada Bebek

40. haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta bir karpuz boyutuna ulaştı.

Boyunun uzaması bir önceki haftaya göre durmuş olsa da miniğiniz bu hafta yağ depolamaya devam eder. Yüzü, kolları ve bacakları daha tombul bir görüntü kazanarak doğum sonrası olacak görünümüne kavuşur. Kısacası artık tam anlamıyla yeni doğmuş bir bebeğin fiziksel özelliklerine sahiptir.

40 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
40. hafta 3200-3400 49-51

Bu değerler, 40. haftasında olan bir bebeğin ortalama değerleridir. Sizin miniğiniz doktor kontrolünde daha kilolu veya zayıf, daha kısa veya uzun çıkmış olabilir. Kilo ve boy gibi fiziksel özellikleri etkileyen birçok faktör bulunmaktadır ve her bebekte bireysel farklılıklar olması doğaldır. Gelişimi normal seyrinde ilerlediği müddetçe bu değerlerin ortalamanın biraz altında ya da üstünde olması bir sorun oluşturmayacaktır.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Doğum vakti yaklaşırken en çok bebeğinizin dış dünyaya adapte olabilecek kadar gelişip gelişmediğini merak edersiniz.

O halde 40 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada ve doğum için hazır mı, inceleyelim.

  • Sinir Sistemi + Endokrin Sistem

Bebeğinizin sinir sistemi gelişmeye ve hücreler arası bağlantı kurmaya devam eder. Yeni sinir hücrelerinin üretimi sürmektedir.

Endokrin sistemin gelişimi tamamlanmıştır. Hatta anne adayının kanındaki gebelik hormonlarının bir kısmı dolaşım vasıtası ile bebeğe geçebilir. Bu nedenle bazı bebeklerde dünyaya geldikten sonra memelerinden az miktarda süt geldiği dahi görülebilir. Bu durum birkaç gün içerisinde normale döner.

  • Sindirim Sistemi

Bebeğinizin sindirim sistemi oldukça gelişmiştir. Anne sütünü sindirebilecek durumdadır. Doğduğunda midesinin kapasitesi bir kiraz boyutundadır ve gün geçtikçe büyür.

  • Solunum Sistemi

Miniğinizin akciğerleri artık gelişimini tamamlar ve solunum yapmak için hazır durumdadır. Bu zamana kadar ürettiği sürfaktan maddesi sayesinde ilk nefesini alıp verebilir.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Kasları oldukça gelişmiş ve güçlenmiştir. Vücudundaki kemiklerin çoğu sertleşerek kemiksi yapısına ulaşır. Kafatası kemikleri doğumda kolaylık sağlaması için hala kıkırdak yapısını korur.

  • Boşaltım Sistemi

Kalın bağırsaklarda mekonyum birikimi bu hafta da devam eder. Böbrekler, süzme görevini aktif olarak sürdürür.

  • Üreme Sistemi

Erkek bebeklerin testisleri skrotuma hala inmediyse bu hafta inebilir. Bazı bebekler inmemiş testisler ile doğabilir. Böyle bir durumda doğumdan sonraki ilk 1 yıl içerisinde bu iniş tamamlanacaktır. O yüzden bebeğiniz dünyaya geldiğinde tesisler vücut dışına çıkmamışsa endişe etmemelisiniz. Doktorunuz size gerekli açıklamayı yapacaktır.

  • Bağışıklık Sistemi

Plasenta bebek için antikor üretmeye devam ederken bebeğiniz sizin vücudunuzdaki antikorları da toplamayı sürdürür. Böylelikle vücut dış dünyaya için hazırlanıyor.

40 Haftalık Bebek Hareketleri

Bebeğinizin anne karnındaki hareketleri, gebeliğin 40. haftası geldiğinde çok değişmez. Bebekler son ana kadar hareket etmeye devam ederler, fakat hareket etmek için yeterli alan kalmaması ve bebeğin doğum kanalına ilerlemesi, anne adayının bu hareketleri çok daha az hissetmesine yol açabilir. 40 haftalık bebek hareketleri artık daha ağır ve stabildir. Tam cenin pozisyonundadır ve bacakları iyice kıvrılarak yüzüne yaklaşmıştır. Çoğu zaman doğum sonrasında da bebekler bu duruşlarını anne karnından gelen bir alışkanlık olarak korurlar. Bu endişe edilecek bir durum değildir.

Doğum anına kadar anne adayının bebek hareketlerini takip etmesi gerekir. Her ne kadar manevralar, dönmeler ve tekmeler ağırlaşmış olsa da belli aralıklar ile anne bunları hissedecektir. Eğer bebeğinizin son 24 saat içerisindeki hareketlerinde azalma ve normalin dışında bir yavaşlama hissediyorsanız mutlaka durumu doktorunuza bildirmelisiniz.

40 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Çok kısa bir süre sonra miniğinizi kucağınıza alacaksınız ve doğumun hemen ardından doktorunuz bebeğin temel reflekslerini ve duyularını değerlendirecek.

Peki 40 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün bu hafta öğrendikleri…

  • Göz ve Görme Duyusu

Gözleri açılmış veya yarı aralıktır. Işığa karşı duyarlıdır ve dünyaya gözlerini açtığında ışıktan rahatsız olarak göz kırpma gibi tepkiler verebilir. Gözleri sadece 2-5 cm kadar önünü görebilir. Yani hala odaklanma ve net görebilme mümkün değildir. Bu yeteneği zamanla gelişecektir.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Bebeğiniz her şeyi duyabilir. Anne ve babasının sesini ayırt ederek tanıyabilir. Anne karnındayken duyduğu seslere doğduktan sonra da tepki vererek bu seslere aşina olduğunu gösterebilir. Özellikle doğum esnasında bağırma, ağlama gibi tepkiler verdiğinizde ürkebilir.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Tat alma duyusunu tamamen gelişmiştir.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Koku alma duyusu gelişimini tamamlamıştır.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Bebeğinizin cildi doğduğunda oldukça hassas bir yapıda olacaktır. Anne karnındayken içinde bulunduğu amniyon sıvısı vücudunun sıcaklığını korumasına yardım ederken mikroplara karşı da koruyucu görev görür. Ancak dünyaya geldiğinde teni bir anda savunmasız kalır. Bu sebeple yeni doğanlar ilk zamanlarda çok üşüyebilirler. Ayrıca ciltlerini dış etkenlerden korumak da gerekir.

40 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelikte 9 ayı devirdikten sonra 40. hafta ile ne kadarlık hamile olduğunuzu ve 40 hafta kaç aydır diye merak edebilirsiniz.

40. hafta, hamilelikte 9 aylık olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

40 hafta= 40×7 = 280 günlük

280/30= 9 ay 10 gün

Bu hesaba göre gebeliğinizde 9. ayı tamamladınız ve tam 9 ay 10 günlük hamilesiniz.

40 Haftalık Gebelikte Anne

Gebeliğin 40. haftası anne adayları için en zor geçen haftalardan biridir. Her günün doğumun başlayacağı kuşkusu ile geçmesi gebeleri zihinsel olarak meşgul ederken fiziksel zorluklar da en üst seviyeye ulaşmıştır.

40 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

Bedeninde Neler Oluyor?

  • Yorgunluk:

Hem fiziksel hem de mental yorgunluk bu günlerde tavan yapmış olabilir. Vücudu doğuma hazırlayan kasılmalar ve sancılar zaman zaman acı verebilir. Vücudunuzu taşımakta, merdiven inip çıkmakta kimi zaman da yürümekte zorluk yaşayabilirsiniz. Ayrıca sırt ve bel ağrıları artarak daha yorgun hissetmenize yol açabilir.

  • Uyku problemi:

40 haftalık gebelerde en sık karşılaşılan sorunlardan biri uykusuzluktur. Ağırlaşmış karnınız, doğum heyecanı ve yavaş yavaş sıklaşmaya başlayan doğum sancıları gece uykularınızı bölerek uyku kalitenizi bozabilir. Uyurken uygun pozisyonu bulmakta ve dönmekte güçlük çekebilirsiniz.

  • Rahim ağzı açılması:

Rahim ağzı açıklığı doğumun gerçekleşmesi için gereken en önemli faktörlerden biridir. Vajinal doğumun gerçekleşebilmesi için serviksin 10 cm açıklığa ulaşması gerekir. Doğum sancıları sayesinde serviks esneyip genişleyerek gerekli açıklığa ulaşmaya çalışır. Rahim ağzındaki açılma doğuma yakın bir zamanda gerçekleşmeye başlar.

  • Ödem:

Vücut ağırlığınız arttıkça, kan hacminiz artarak dokular arasında biriktikçe, hareket kabiliyetiniz azaldıkça, su tüketiminiz azalıp tuz tüketiminiz arttıkça vücudun belli bölgelerinde şişlikler oluşabilir. Bu şişliklerin sebebi ödemdir ve gebeliğin 40. haftası anne adaylarının neredeyse %75’inde görülür.

  • Doğum sancısı:

Bu haftaya gelene kadar doğuma hazırlık kasılmaları (Braxton Hicks) da dahil olmak üzere herhangi bir sancı hissetmemiş olabilirsiniz. Doğumun 40-42. haftalar arasında meydana gelme olasılığı düşünüldüğünde hafif doğum sancıları yaşamanız olasıdır. Bu sancılar düzenli aralıklar ile gelen, belden karna veya karından bele doğru ilerleyen ve regl sancısını anımsatan sancılardır. Dinlenerek veya pozisyon değiştirerek geçmezler. Aksine zaman geçtikçe iki sancı arasındaki süre kısalır ve gelen sancının süresi artar. Böyle bir durumda doktorunuza haber vermeniz gerekir.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları!

40 hafta gebelikte anne adayının şikâyetleri fazlasıyla artabilir. Bebeğinizin karnınızda geçirdiği bu son günleri daha rahat ve huzurlu geçirebilmek için ufak ipuçları oldukça faydalı olacaktır.

40 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  1. Vücudutta özellikle yüz, el, ayak ve bilek bölgelerinde yoğunlaşan ödemi hafifletmek için beslenme rutininden tuzu uzaklaştırın ve bol su tüketin.
  2. Geceleri daha rahat uyuyabilmek için ılık bir duş alarak yatın.
  3. Ağrı ve sancıları hafifletmek için esneme ve gevşeme hareketleri yapın.
  4. Yapabiliyorsanız zihninizi boşaltmaya yardımcı aktivitelerde bulunun. Örneğin; sinemaya gidin, kitap okuyun, arkadaşlarınızla sohbet edin, film izleyin.
  5. Eşinizden veya bir yakınınızdan bel ve sırt bölgenize masaj yapmasını rica edin.

40. Hafta Gebelikte Hala Doğum Başlamadıysa?

“9 ay 10 gün oldu, hala doğmadı!” diye düşünüyorsanız, endişeye kapılmayın. Bebeklerin çoğu zamanında doğmaz, bir kısmı da 40. haftadan sonra dünyaya gelir.

40 haftalık gebeyseniz ve herhangi bir doğum belirtisi taşımıyorsanız doktorunuz sizi 3 günde 1 kontrole çağırarak NST’ye bağlayacaktır. NST, 35. haftadan itibaren rutin kontrollerinizde girdiğiniz bir testtir ve bebeğin kalp atış hızı ile kasılmalarınızın sıklığını ölçer. 40 haftalık bebek anne karnında sağlıklı gelişimine devam ediyorsa, amniyon sıvısında bir azalma veya kalp ritminde bir bozukluk yoksa doktorunuz doğum için 42. haftaya kadar bekleyebilir. Gerekiyorsa sezaryen doğum veya suni sancı ile normal doğumu gerçekleştirebilir. 0

Kaç Kilo Almalısın?

Kendinizi, bebeğinize kavuşmaya çok az bir zaman kala oldukça kilolu hissedebilirsiniz. Belki de hayatınızın hiçbir döneminde bu kadar ağır olmadınız. Ancak hamilelik boyunca alınan kilolar, vücudunuzda farklı bir dağılım gösterir.

40 haftalık gebelik için doktorların öngördüğü kilo aralığı 14-16 kg şeklindedir. Bu kilonun; 3-4 kilosunu bebek, yaklaşık birer kilosunu göğüsler, rahim, amniyon sıvısı ve plasenta, 3-4 kilosunu ise artan vücut sıvıları ve kan hacmi oluşturur. Bu nedenle hamile kalmanızdan bu yana 15-16 kilo kadar aldıysanız endişe edilmemelidir; bu değer normal kabul edilir. Birçoğundan doğumla birlikte kurtulacak, kalan kilolarınızı ise emzirme döneminde kolaylıkla verebileceksiniz.

Beslenme Önerileri

Son haftalarda doğuma yönelik stres ve kaygının artması, anne adaylarında iştahsızlık oluşmasına neden olabilmektedir. Ancak tüm hamilelik süresince olduğu gibi son dönemde de beslenmenin önemi çok büyüktür. Anne adayının enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik beslenmesi gerekir. Ayrıca gebeliğin son haftası itibari ile anne sütünü artırıcı besinlerin tüketimine de ağırlık verilmelidir.

40 haftalık gebelikte beslenme için öneriler şunlardır;

  • Günde en az 2,5-3 litre su içmeyi unutmayın.
  • Öğünlerinizde yeşil sebzelerden faydalanın. Mevsiminde yetişen taze yeşillikler tüketerek sizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan vitamin ve mineral desteğini sağlayın.
  • Ara öğünlerinizde mutlaka kuru yemiş ve kuru meyve tüketin. Bu ürünler anne sütünü artırmada oldukça faydalı besinlerdir. Bebeğiniz dünyaya gelmeden önce süt üretimini tetikleyici bir beslenme şekli uygulamanız emzirme döneminde oldukça fayda sağlayacaktır.
  • Yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durun.
  • Besin değeri yüksek gıdalar ile beslenmeye devam edin. Özellikle demir içeriği yüksek besinleri tercih edin.

Egzersiz Önerileri

Son hafta miniğinizin yaptığı baskı ve aldığı kilo fazlasıyla artmış durumda olacaktır. Bu durum, hareket etmekte daha fazla zorlanmanıza yol açar. Bu sebeple gebeliğin 40. haftası egzersiz yapmak, anne adaylarına çok cazip gelmeyebilir. Fakat ciddi ağrılarınız ve zorlanmalarınız yoksa ve doktorunuzun da bilgisi ve onayı bulunuyorsa hafif egzersizler yaparak birçok hamilelik semptomunu, sancıyı ve kasılmaları hafifletebilmek mümkün.

40 haftalık gebelik egzersizleri ve yapılabilecek fiziksel aktiviteler olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Yapılabiliyorsa vücudu zorlamadan hamile pilatesi ve hamile yogası
  • Kısa yürüyüşler
  • Nefes egzersizleri
  • Gevşeme ve esneme hareketleri
  • Pelvis kasını güçlendiren hareketlerin uygulanması (Normal doğumun kolay gerçekleşmesi amacı ile)

40. haftada bu egzersizleri yaparken kendinizi çok zorlamamaya, nefesinizi ve nabzınızı kontrol altında tutmaya özen göstermelisiniz.

40. Hafta Gebelikte Kontrol Listesi

Hamileliğin 40. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Doğum sonrasında uğraşmamak için buzluğa pişmiş yemekler hazırlayıp koyun. Özellikle hastaneden çıkıp eve geldikten sonraki birkaç gün size büyük kolaylık sağlayacaktır.
  • Enerji depoladığınızdan emin olun. Yorgunluğunuzu hafifletmek için bol bol dinlenin. Doğumda ve doğum sonrası bebek bakımında çok ihtiyacınız olacak.
  • Doğumu beklerken kendinizi şımartacak bir şeyler yapın. Sinemaya gitmek, arkadaşlar ile buluşmak, kuaföre gitmek, bakım yaptırmak, eşinizle akşam yemeğine çıkmak gibi yenidoğan bakımı vakti geldiğinde zaman yaratmakta zorlanacağınız aktivitelerde bulunun.
  • NST kontrollerinizi aksatmayın.
  • Doğumun başladığına yönelik herhangi bir belirti ile karşılaşırsanız mutlaka doktorunuza bilgi verin.

Gebeliğin 40. haftası olmasına rağmen henüz doğumunuz başlamadıysa sakın endişeye kapılmayın. Bazı hamileliklerde doğum 42. haftaya kadar uzayabilmektedir. Doktorunuz siz ve bebeğiniz için en ideal zamanı takip edecek gerekirse doğumun başlaması için gereken müdahalede bulunacaktır.

 

gebelikte-39-hafta

Post navigation

Bir yanıt yazın

Doğumdan Sonra Kan ilacı Ne Kadar Kullanılmalıdır?

Spiral (Ria) Kullanımı Nasıl Olur?

Sezaryen Doğum Sonrası Cinsel Yaşam