6-9 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncak Önerileri

6-9 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncak Önerileri

Merhabalar,

Oyun ve oyuncak önerileri serimize 6-9 aylık bebeklerle devam ediyoruz! Oyunun her dönemde, yeri ve önemi bambaşka oluyor. Bebeğinizin gelişimiyle beraber oyuna olan tepkisi değişiyor ve oyun ihtiyacı farklılaşıyor. Bu yazımızda 6-9 aylık bebekler için oyunun öneminden ve yaşına uygun oyuncak seçiminden bahsediyoruz. Keyifli okumalar. 🙂

6-9 Aylık Bebek Oyunları

Bebeğinizin her gelişim dönemi oldukça kıymetli ve kendine has özellikler barındırıyor. Onu yakından tanımaya başladıkça, hakkında yeni şeyler keşfediyor ve öğreniyorsunuz. Bebeğinizle oynayacağınız oyunlar da onun gelişim alanlarındaki değişimlere göre şekilleniyor. Örneğin, eğer bebeğiniz daha fazla hareketlenmeye başladıysa hareketli oyunlara yönelmeniz oldukça önem taşınıyor. Bu noktada, 6-9 aylık bebeklerin gelişim özelliklerini göz önünde bulundurarak, günlük oyun rutinlerinizde bu gelişim özelliklerine uygun oyunlara yer vermeniz çok kıymetli. Gelin 6-9 aylık bebeklerin gelişim özelliklerini ve bu döneme uygun oyunları birlikte inceleyelim.   

6-9 Aylık Bebeğinizle Oyun Oynamanız Neden Önemli?   

Bu dönemde bebeğinizin gelişim özelliklerinde gözle görülür farklar oluşmaya başlıyor. Yeni bilgiler ve beceriler öğrenen bebeğinizin gelişimi için oyundan faydalanabilirsiniz. Farklı gelişim alanlarına hitap eden oyunları tercih edebilirsiniz. Böylelikle bebeğinizin gelişim serüvenini kapsayıcı bir şekilde destekleyebilirsiniz.

Aynı zamanda bebeğiniz bu dönemde yatağından uzaklaşarak çevreyi daha fazla keşfetmeye başlıyor. Yatar pozisyondan oturur pozisyona geçiyor. Çevresini merak ediyor ve keşfetmek için heyecanlanıyor. Küçücük dünyası giderek büyümeye başlıyor. Oyun, doğumdan itibaren içgüdüsel olarak bizimle dolayısıyla bebeğiniz için oyun çok tanıdık. 😊

Dünyayı tanımasına, onun da aşina olduğu dili kullanarak yani oyun yoluyla destek olabilirsiniz. Bebeğinizin çevresini oyunla özgürce keşfedebilmesi için evinizde güvenlik önlemleri alabilirsiniz. “Bebekli Evlerin Olmazsa Olmaz 11 Bebek Güvenlik Ürünü” konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.  

“Bebekli Evlerin Olmazsa Olmaz 11 Bebek Güvenlik Ürünü”: https://www.bebek.com/bebekli-evlerin-olmazsa-olmazi-11-bebek-guvenlik-urunu/

6-9 Aylık Bebeğinizle Nasıl Oyun Oynayabilirsiniz?   

Yeni doğduğu zamanlarda olduğu gibi bu dönemde de bebeğinizin ihtiyaçlarını gözlemlemeniz ve bu ihtiyaçlarına olabildiğince erken karşılık vermeniz oldukça önem taşıyor. Beslenme, uyku ve bakım gibi temel ihtiyaçların yanı sıra bebeğiniz büyüdükçe sosyal ve duygusal ihtiyaçları da artıyor.

Bebeğinizle kurduğunuz güvenli bağı desteklemenin yollarından biri onun oyun ihtiyacını da gidermek. Oyunun en güzel faydalarından biri bebeğinizle hem fiziksel yakınlık kuruyor hem de duygusal olarak yakınlaşabiliyorsunuz. Bunlara ek olarak, bebeğinizin tüm gelişim alanlarına olumlu dokunuşlar yapmanız oyunla çok eğlenceli. 😊  

Bebeğinizin Sosyal ve Duygusal Gelişimi için Oyun Önerileri

  • Bebeğiniz bu dönemde beğendiği ya da beğenmediği şeyleri tutum ve davranışları ile ifade etmeye başlar. Oyunlarınız sırasında bebeğinizin nelerden hoşlandığını ya da hoşlanmadığını keşfedebilirsiniz.  
  • Ellerini, gözlerini kullanarak ya da ses çıkararak istediği bir oyuncağa işaret edebilir. Siz de bebeğinizin bu mesajlarını dikkatli bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. 
  • Bebeğinizin bezini başınıza geçirebilir ya da çorabıyla parmak kuklası yapabilirsiniz. Bu tarz “saçma” davranışlarınız bebeğinizle eğlenmenize destek olur.  

Bebeğinizin Fiziksel Gelişimi için Oyun Önerileri

  • Bebeği oyun halısına yüz üstü yatırıp size doğru harekete geçmesi için teşvik edebilirsiniz. 
  • Bebeğiniz oturmaya başladığında, yerde ona yumuşak toplar yuvarlayabilirsiniz. Topu gözleriyle takip edebilmesi ve eliyle kavrayabilmesi için bebeğinizi destekleyebilirsiniz. 
  • Bebeğinizin oyun halısı üzerine uzanabilir ve bebeğinizin sizin üzerinize tırmanması için fırsat sunabilirsiniz. Oyun sırasında kurduğunuz fiziksel temas ve eğlence sayesinde bebeğinizle olan güvenli bağınızı güçlendirebilirsiniz. 
  • Yatar pozisyondayken bebeğinizi bacaklarınızın üzerine yatırarak onunla esneme hareketleri yapabilirsiniz. 😊 
  • Bebeğinizi yan, yüz üstü, sırt üstü gibi farklı pozisyonlarda yatırabilirsiniz. Her seferinde çevresine farklı oyuncaklar/nesneler yerleştirebilir ve bebeğinizin bu nesneleri farklı açılardan görmesini sağlayabilirsiniz. 
  • Tuvalet kâğıdı ya da yumuşak blok kullanarak kule yapabilirsiniz. Bebeğiniz için bu kuleyi yıkmak harika bir eylem olacaktır, bu sayede sebep-sonuç ilişkisini gözlemlemesine destek olabilirsiniz.  
  • Bebeğiniz bu dönemde yeni yeni oturmaya başlıyorsa, oturduğu zamanlarda eline ses çıkaran bir oyuncak verebilirsiniz. Bu oyuncağı bir elinden diğerine geçirebilmesi için onu cesaretlendirebilirsiniz.  

Bebeğinizin Bilişsel (Zeka) Gelişimi için Oyun Önerileri

  • Bebeğiniz bu dönemde ellerini daha sık kullanmaya başlar ve elleriyle alkış, merhaba ve güle güle ifadelerini yapabilir. Bebeğinizle bunları yapacağı oyunlar oynayabilirsiniz.   
  • Bul-tak oyunları oynayabilirsiniz. Bu dönemde deneme yanılma yoluyla oyunlar oynamayı sever.   
  • Bebeğinize yaptığı şeylerin sonuçlarını görebileceği oyun fırsatları sunabilirsiniz. Örneğin oyuncağın bir tuşuna bastığında ses çıkacağını bilmesi sebep-sonuç ilişkisi kurmasına yardımcı olur.  
  • Bebeğinizin ona verdiğiniz nesneleri kullanarak ses çıkarması için fırsatlar sunabilirsiniz.  
  • Bebeğinizin göremeyeceği şekilde bir nesneden ses çıkarabilirsiniz ve bebeğinizin bu sese yönelmesini sağlayabilirsiniz. 
  • Farklı dokulara sahip oyuncaklardan/nesnelerden faydalanarak bebeğinizin duyu gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. 
  • Farklı oyuncakları büyük bir kutuya doldurarak bebeğiniz için keşif kutusu oluşturabilirsiniz. 

Bebeğinizin Dil Gelişimi için Oyun Önerileri

  • Daha fazla duygu, iletişim el ve baş hareketi gözlemleyebilirsiniz.  
  • Konuşun, şarkı söyleyin, kalın sayfalı bir kitabı birlikte okuyun. Kitabın sayfalarını onun çevirmesi için teşvik edin.   
  • Battaniyenin altına bir oyuncak saklayıp bebeğinizden bu oyuncağı bulmasını isteyebilirsiniz. Oyuncağa yönelen bebeğinizin davranışlarınız sözlü bir şekilde ona ifade edebilirsiniz. Örneğin, “Battaniyenin altında küçük bir oyuncak var.” vb. söylemlerle dil gelişimini destekleyebilirsiniz. 
  • Bebeğinizin eliyle ya da bakışıyla işaret ettiği şeyler hakkında ona açıklamalar yapabilirsiniz.  

6-9 Aylık Bebeğiniz için Oyuncak Önerileri   

Bebeğinizin dünyası bu dönemde bir önceki döneme kıyasla daha fazla genişler. Önceden yalnızca sırt üstü yatan ve belli bir görüş açısına sahip olan bebeğiniz için artık dünya daha büyük bir yerdir. Oturmaya, yan yatmaya ve emeklemeye başlayan bebeğiniz için keşfedilecek çok şey vardır. Ona keşfini kolaylaştıracak ve daha fazla keşfe teşvik edecek oyuncak fırsatları sunabilirsiniz. Örneğin, oturarak oynayabileceği blok oyuncakları ya da sebep-sonuç ilişkisi kurabileceği tuşlu oyuncakları tercih edebilirsiniz.  

  • Bul-tak oyuncakları  
  • Tuşlu/sesli oyuncaklar  
  • Sebep-sonuç ilişkisi kurabileceği oyuncaklar (tuşlu oyuncaklar, kurmalı/pilli oyuncaklar vb.)  
  • Halka oyuncaklar  
  • Kule kapları  
  • Kurmalı oyuncaklar  
  • Kalın kitaplar, banyo kitapları   
  • Su dolu matlar & duyu torbası  

Bultak oyuncaklarına kolayca ulaşmak için tıklayabilirsiniz: https://www.e-bebek.com/search?text=bultak&currencyCode=TRY&list=Search

Kısaca, oyun bebeğinizle aranızdaki en kıymetli iletişim araçlarından biri. 🙂 Onunla kurduğunuz güvenli bağınızı destekleyen çok değerli bir iletişim kanalı. Bebeğinizin gelişim hızına ve gelişim alanına uygun oyunlar seçmeniz ve bu oyunlar sırasında etkileşim kurmanız onun gelişimini çoook ama çok etkiliyor. 

Bol oyunlu, gülücüklü ve eğlenceli günler diliyoruz! 🙂

Aklınıza takılanları yorum olarak yazabilir; bebeğinizle oynadığınız oyunları bizimle paylaşabilirsiniz.

Sevgiyle ve sağlıcakla kalın!

ebebek’in Erken Çocukluk Eğitimcisi Feyza Yeliz Bayındır

Instagram: https://www.instagram.com/feyzayelizbayindir/

 

Uzm. Feyza Yeliz Bayındır

ebebek'in Erken Çocukluk Eğitimcisi

Post navigation

Bir yanıt yazın

Oğlak Burcu Anneler ve Bebekleri

Ek Gıda Hakkında Merak Edilenler: Bebekler için Ek Gıdaya Geçiş Rehberi

Bebeklere Kefir Verilir mi? Kefirin Yararları Nelerdir?