uyku

6-9 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Gündüz Uykuları 2-3 defa olmak üzere toplam 3-4 saat
Gece Uykusu Toplam 10-11 saat
Uyanıklık Süresi 2-3 saat
Toplam Uyku 13-15 saat

Bu aylarda bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimi hızla devam eder. Yeni birçok şey deneyimlemeye başlar. Katı gıdalara geçiş, yeni besinlerle tanışma, oturmaya, emeklemeye ve diş çıkartmaya başlama bunlardan sadece birkaçıdır. Bu değişimlerin hepsi onun için çok büyük değişimler olduğundan gece ve gündüz uykularının etkilenmesi normaldir.

Bebeğiniz bu zamana kadar kendi kendine uyuma becerisini kazanmışsa bu yeni değişimleri birkaç günde zorlanmadan atlatabilir. Önemli olan farklı deneyimler yaşayacağı bugünlerde uyku düzenini bozmadan ilerlemenizdir.

3-6 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni konulu yazımızı okumadıysanız aşağıdaki bağlantıya tıklayarak hemen inceleyin!

3-6 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni: https://www.bebek.com/3-6-aylik-bebeklerde-uyku-duzeni/

Eğer henüz kendi kendine uyuma becerisini kazanmamış ve bir şekilde hala sizin desteğinizle uykuya dalıyorsa (emerek, sallanarak, gezerek… gibi) bu aylar bebeğinize kendi kendine uykuya dalma becerisini öğretmek için çok doğru zamanlardır.

6. aya geldiğimizde ek gıda tadımlarının da etkisiyle birçok bebek ihtiyaç duyduğu kalori miktarını gündüz tamamlamaya, bu nedenle geceleri acıkmamaya başlar. 9.aya geldiğimizde ise geceleri beslenmeden kesintisiz 11-12 saat uyuyabildiklerini görürüz.

Yine de her bebek aynı değildir. Bazıları hala gecede 1-2 defa beslenmeye ihtiyaç duyabilir. Önemli olan bu uyanmaların açlık mı yoksa alışkanlık mı olduğunu iyi anlamaktır.

Bu dönemde bebeğinizin uyanık kalabildiği süre artmaya başlar. Bu nedenle gündüz uykularının sayısında 3’ten 2’ye düşüş yaşanır. Bebeğinizin genel düzenini gözlemeyerek onun için uygun geçişin ne zaman olduğuna karar verebilirsiniz. Acele etmenize hiç gerek yok. Bu geçişin tamamlanması birkaç ay sürebilir.6-9 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebeğinizin Daha İyi Uyuması İçin İpuçları

  • Akşam Uyku Saatini Düzenlemek

Bebeğinizi akşam 18:00-20:00 saatleri arasında uykuya yatırmaya özen göstermelisiniz. Bu saatler biyolojik saat aralıkları olduğu için bebeğinizin gelişimi açısından ihtiyaç duyduğu kaliteli uykuyu uyumasını sağlayacaktır. Bu aralık içerisinde uygun saate bebeğinizin gündüz uykularının süresi ve sayısına bakarak karar verebilirsiniz.

Bebeğinizin yaşını göz önünde bulundurarak uyanık kalabildiği süreyi aşmadan akşam uykusuna yatırmanız gerekir. Eğer gündüz uykularını iyi uyumamışsa o halde akşam uykusuna mümkün olduğunca erken yatırmanız faydalı olacaktır.

  • Bol Bol Egzersiz Yaptırmak

Bu aylarda bebeğiniz fiziksel acıdan çok hızlı gelişir. Yeni öğrendiği beceriler onun için çok heyecan verici olduğundan gece ve gündüz uykularında yatağa yattıktan sonra uyumak yerine onları denemek isteyebilir.

Yatağa yatırdığınızda dönmeye, emeklemeye, oturmaya hatta tutunup kalkmaya çalıştığını görebilirsiniz. Eğer gün içinde bebeğinizin yeni öğrendiği becerilerini bol bol tekrar etmesini sağlar, ona dönüp oturabileceği, tutunup kalkabileceği bir oyun ortamı hazırlarsanız uyku saati yatağına yatırdığınızda tekrar etme konusunda çok ısrarcı olmadığını ve kolayca uykuya daldığını göreceksiniz.

  • Gündüz Uykularını Düzenlemek

Bu aylarda bebeklerin uyanık kalabildiği süre artmaya başlar. 6 aylık bir bebek yaklaşık 2 saat uyanık kalabilirken 9. aya geldiğinde bu sürenin yaklaşık 3 saate çıktığını görürüz. Bu da gündüz uyku ihtiyaçlarının değişmesine neden olur.

Eğer bebeğiniz şimdiye kadar uykularını sorunsuz uyuduğu halde bugünlerde gündüz uykularına dalmakta güçlük çekiyor ve her defasında 45 dk. veya daha az uyuyorsa o halde uyanık kaldığı süreyi yavaş yavaş arttırarak gündüz uykularının sayısını 3’ten 2’ye düşürebilirsiniz.

Bunu yaparken bebeğinizi uzun süre uyanık tutmaya çalışarak çok zorlamadığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca ihtiyaç duyduğu günlerde (güne erken başlamışsa veya gündüz uykularını iyi uyumamışsa) yine 3 uykuya yatırarak fazla yorulmasına engellemeniz faydalı olacaktır.

  • Gece Beslenmelerini Sınırlandırmak

Gelişimi sağlıklı bebekler 6.aydan itibaren geceleri acıktıkları için uyanmamaya başlarlar. 9.aya geldiğimizde ise gece boyu beslenmeden kesintisiz sabaha kadar uyuyabildiklerini görürüz. Yine de her bebek aynı değildir. Bazı bebekler hala gecede 1-2 defa beslenmeye ihtiyaç duyabilirler.

Önemli olan bu beslenme adedinin 2’yi geçmemesidir. Eğer bebeğiniz her gece aynı saatlerde uyanıyor ve kısa bir beslenmenin ardından tekrar uykuya dalıyorsa o halde bu uyanmaların açlıktan değil alışkanlıktan olduğunu anlayabilirsiniz. Bu durumda bebeğinizi beslemeden tekrar uykuya döndürmeniz gerekir.

  • Uyku Arkadaşı Edindirmek

Temas ihtiyacı doğuştan gelen çok doğal bir ihtiyaçtır. Bazı bebekler uyku aşamasında temas ederek kendilerini daha güvende hissederler. Bu aylardan itibaren bebeğinizi bir uyku arkadaşıyla tanıştırabilirsiniz. Böylece uyku zamanlarında size değil ona temas ederek kendi kendini kolayca sakinleştirebilir.

Dikkat edilmesi gereken nokta uyku arkadaşı olarak seçeceğiniz nesnenin güvenli olmasıdır. Bebeğinizin nefes yolunu tıkayacak veya tehlike oluşturacak bir nesne olmadığından emin olmalısınız.

Birkaç gece uyku arkadaşını üzerinizde taşıyıp onunla uyursanız kokunuz ona geçeceğinden bebeğinizin benimsemesi çok daha kolay olacaktır. Ayrıca sadece uyku zamanıyla özdeşleşmesi için uyku arkadaşını yataktan çıkarmamalı ve bir oyun arkadaşı haline getirmemelisiniz.

  • Uykulu Ama Uyanık Yatağa Yatırmak

Bebekler ilk uykuya daldıkları koşullar neyse uyku boyunca da aynı koşulları ararlar. Bulamazlarsa da tedirgin olurlar ve ağlayarak uyanırlar. Bunun yaşanmaması için bebeğinizi uyku saati geldiğinde rahatlatıcı rutinlerle uykuya hazırlayıp henüz gözleri açıkken yatağına yatırarak doğru uyku alışkanlıkları kazanması için fırsat verebilirsiniz.

Hemen ilk uykusunda kendi başına uyumaya başlayamasa da sizin desteğinizle zamanla bunu öğrenecektir. Böylece ilk uykuya daldığı koşullar uykusu boyunca da değişmeyeceğinden kendini güvende hissederek uykularını uzatmaya başlayacaktır.

Unutmayın ki bebekler her şeyi tekrarla öğrenir ve bu tekrarların da kendi içinde tutarlı olmasına ihtiyaç duyarlar.

  • Hemen Müdahale Etmemek

Bazen bebekler uyku döngüleri arasında geçip yaparken tamamen uyanık hale geçer ve sesler çıkartırlar. Bu aşamada hemen bebeğe müdahale etmek uzun vadede bebeğinizin her geçişte uyanıp sizi çağırmasına ve sizden destek beklemesine neden olur.

Ancak hemen müdahale etmeyip bebeğinize biraz zaman verdiğinizde zamanla kendiliğinden bu geçişi yapabildiğini görürsünüz. Böylece gündüz uykuları uzayacak, gece uykuları da kesintisiz hale gelmeye başlayacaktır.

Sevgiler,

Cansu Özel

Bebek Uyku Danışmanı

Websitesi      : www.bebekuykudanismani.com

Instagram     : https://www.instagram.com/bebekuykudanismani_/

Facebook      : https://www.facebook.com/bebekuykudanismani/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelik Döneminde Babalık (Fetal DNA) Testi

Bebek Beslenmesi İçin Organik Gıda Kullanmanın Önemi

Hamileyken Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Besinler