6 Aylık Bebek Beslenmesi

6 Aylık Bebek Beslenmesi

Ek Gıdaya Geçiş (Tamamlayıcı Beslenme) Nedir?

Anne sütünün tek başına enerji ve besin öğesi gereksinmesini tam olarak karşılayamadığı dönemde başlayan ve diğer yiyecek ve içeceklerin anne sütü ile birlikte verildiği sürece tamamlayıcı beslenme adı verilmektedir. Tamamlayıcı beslenmeye ek gıdaya geçiş ya da ek beslenme de denilmektedir. Yenidoğanlar bu dönemde değişik tatlarla ve farklı bileşimdeki besinlerle tanışırlar.

Ek Gıdaya Erken Başlanırsa

Tamamlayıcı beslenmeye erken başlanırsa bebek, anne sütünden yeterli verimi alamaz ve aşağıdaki durumlar görülebilir;

  • Alerjiler
  • Yetersiz kalsiyum ve demir alımı,
  • Böbrek solid yükünde artış ve böbreklere fazla yük binmesi,
  • Sindirim sistemi problemleri,
  • İshal

Ek Gıdaya Geç Başlanırsa

  • Büyüme ve gelişmede geriliğe
  • Bebeğin yetersiz beslenmesine
  • Konstipasyona, (kabızlık)
  • Çiğneme, yutmayı öğrenmede problemlere
  • Demir ve Çinko gibi mikronutrientlerin eksikliğine neden olur.

6 aylık ek gıdaya başlayan bebek için 12 aya kadar hala en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Zamanla bu 24 aya kadar azalır ve sonucunda sütten kesme işlemi gerçekleşir.

Ek Gıdaya Geçişte (Tamamlayıcı Beslenmede) Öğün Sayıları ve Beslenme Sıklıkları

6 Aylık Bebek Ne kadar Yemeli?

Merak ediyorsunuz değil mi? 🙂 Hadi gelin birlikte inceleyelim.

Ek gıdaya yeni başlayan bir bebek için 12 aya kadar en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bu demek oluyor ki; bebeğinizin anne sütü ana öğünü, ek gıdalar ise ara öğünüdür.

6 aylık bir bebeğin genellikle 2 veya 3 ara öğün tüketmesi gerekir.

Mide kapasitesi 180 ml’dir. 6 aylık bir bebeğe ek gıda verilirken küçük miktarlarda başlanmalıdır. Örneğin, 1 çay kaşığı kadar tek bir gıda ile başlamalı ve aynı gıda 3 gün boyunca bu miktarlarda biraz daha attırılarak verilmelidir ve 3 gün kuralı uygulanmalıdır.

6 aylık bir bebek 2.5-3 saatte bir beslenmelidir.

3 Gün Kuralı Nedir?

3 gün bekleme kuralı, ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğinizin besinlere vereceği tepkileri, reaksiyonları takip edebilmeniz için çok önemli bir kuraldır.

6 aylık bir bebeğe ek gıdaya başlarken 1 çay kaşığı kadar tek bir gıda ile başlanmalı ve aynı gıda 3 gün boyunca önceki miktardan biraz daha fazla arttırılarak verilmelidir.

Bu kural sayesinde bebeğiniz yeni bir yiyecekle tanıştığı zaman oluşabilecek alerjik reaksiyonlarıyan etkileri hangi ve reaksiyonun hangi besinlerden kaynaklandığı anlayabilirsiniz.

Bebeğiniz verdiğiniz besini reddediyor ya da kusuyorsa zorlamamanızı, birkaç gün ara ile tekrar denemenizi tavsiye ederim.
“3 Gün Kuralı Nedir?” konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

6. Aylık Bebek Neler Yiyebilir?

6 Aylık Bebek Beslenmesi

Yoğurt

Kalsiyum büyümekte olan her bebeğin ihtiyacıdır. Yoğurt çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Evde kendiniz mayaladığınız ev yoğurdunu ek gıdaya geçişte bebeğinize ilk besin olarak başlayabilirsiniz. İster inek, ister keçi sütü kullanılarak yoğurdunuzu yapabilirsiniz.

Bir yaşa kadar keçi veya inek sütü kullanılmasını istemiyoruz. Çünkü bebekler bir yaşına kadar sütü sindirmekte zorlanabiliyor. Ancak süt yoğurda dönerken yapısı değişiyor ve laktoz parçalanıyor. Laktoz intoleransı olan bebek süt içemezken yoğurt tüketebiliyor.

Sebze Püresi

Bebeğiniz için sebze püreleri, minik vücudunun vitamin, mineral, antioksidan ve lif ihtiyacını karşılanmasına yardımcı olur. Ek gıdaya geçişte kabızlık problemleri sık görülür.

Sebze püreleri, ek gıdaya geçiş döneminde görülen kabızlık problemlerinin çözümlenmesine yardımcı olur. Antioksidan içeriği sayesinde bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmesine yardımcı olur.

6-aylik-bebek-sebze-puresi

Sebzeleri az suda haşlayıp püre şeklinde bebeğinize verebilirsiniz. Sebzeler tek başına kullanılmalıdır. Ek gıdaya geçiş döneminde, mevsim sebzeleri tercihiniz olmalıdır. Havuç püresi, ek gıdaya başlama döneminde iyi bir alternatif olabilir.

Meyve Püresi

Meyveler, bebeğinizin bağırsak sağlığı için gerekli bitkisel lifler içerir. Ek gıdaya en uygun başlama meyvesi elma olarak bilinir.

Elma, C vitamini ve lifler ile dolu bebeğiniz için faydalı bir besindir. Yapılan araştırmalarda, elmanın astıma karşı güçlü bir koruma sağladığı bulunmuş. Ek gıdaya geçiş döneminde, mevsim meyveleri tercihiniz olmalıdır.

Meyveleri blenderdan geçirmemelisiniz. Hafifçe cam rendede rendeleyebilirsiniz ya da tel süzgeçten geçirebilir çatalla ezerek püre haline getirebilirsiniz.

Cam rendeye kolay ulaşabilmek için aşağıdaki linke tıklayın!

https://www.e-bebek.com/baby-plus-cam-rende-p-xyz-47789/

Dikkat! Ek gıdaya geçiş döneminde ilk olarak, alerji potansiyeli olmayan meyve ve sebzeler ile başlanmalıdır.

Alerji Potansiyeli Yüksek Meyve ve Sebzeler

  • Tropikal meyveler
  • Kivi ve çilek
  • Domates, karnabahar, pırasa, bamya, patlıcan, bakla.

Ek gıdaya Geçişte (Tamamlayıcı Beslenmede) Besin Güvenliği

Dünya Sağlık Örgütüne göre:

  • Besinle temas eden kişiler ellerini mutlaka yıkamalıdır.
  • Besinler, besin güvenliği bakımından kontrol edilmelidir.
  • Besin hazırlama ve servisi hazırlarken kullanılan araç gereçler temizlenmelidir.
  • Kullanılan tabak ve kaplar yıkanmalıdır.
  • Temizlenmesi zor olan biberonlardan kaçınılmalıdır.

Ek Gıdaya (Tamamlayıcı Beslenmeye) Başlama İpuçları

  • Anne sütü alan bebeğin gelişimi normal ise 6. aydan önce tamamlayıcı beslenmeye başlanmamalıdır.
  • 6 aylık bebekte toplam enerjinin %50’sinden fazlası ek gıdalardan gelmemelidir.
  • Besin alerjisi yaşamış olan bebeklerde; yumurta, fındık, fıstık, balık ve soya içeren besinler 12. aydan önce başlanmamalıdır.
  • Botulinus zehirlenmesini (Klostridium botulinum bakterisinin ürettiği “Botulin” adlı zehir bulunan besinleri yiyen insanlarda gelişen ve felçlere yol açan zehirlenme tablosuna “Botulizm” denir.) önlemek için bal 12. aydan önce verilmemelidir.
  • Anne sütü devam ederken 6. aydan sonra tamamlayıcı besinler küçük miktarlarda verilmeli ve bebeğin gelişimine göre miktar ayarlanmalıdır.
  • Olası alerji riskini önlemek ve bebeğin besinleri daha iyi tolere edebilmesini kolaylaştırmak amacıyla bir seferde tek besine başlanmalıdır.
  • Besinlere az miktarlarda başlanmalı, azar azar artırılmalıdır.
  • Bebeğinizin hiç sevmediği besinleri vermekte ısrarcı olmamalısınız. Onun yerine türevlerini deneyebilirsiniz.
  • Bebek sık sık uyuyorsa ve beslenemiyorsa bebek uyandırılarak beslenmeye çalışılmalıdır.
  • Tamamlayıcı besinlere şeker, su ve tuz eklenmemelidir.
  • Besinler vücut ısısında verilmeli, fazla ısıtılmamalıdır.
  • Pişirilmiş besinin suyu dökülmemelidir. Dökülürse vitamin, mineral kayıpları yaşanabilir. Yiyecekleri mümkün olduğu kadar az su ile pişirmeli, kalan suyu da pişirilen yiyecek ile birlikte bebeğinize vermelisiniz.

Yeni deneyeceğiniz besini bebeğiniz açken vermenizi öneririm.

6 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

Ek Gıdaya Geçiş;

1. Gün 2. Gün 3. Gün 4. Gün 5. Gün 6. Gün 7. Gün 8. Gün 9. Gün
Ara Öğün 1 çay kaşığı yoğurt 2 tatlı kaşığı yoğurt 1/2 çay bardağı yoğurt 1 çay kaşığı sebze püresi 1 tatlı kaşığı sebze püresi 1/2 çay bardağı sebze püresi 1 çay kaşığı meyve püresi 1 tatlı kaşığı meyve püresi 1/2 çay bardağı meyve püresi
Ana Öğün Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama

Ek Gıdaya Geçişte İlk Verilebilecek Sebze ve Meyve Listesi

Meyveler Sebzeler
Elma Balkabağı
Kayısı Havuç
Avokado Kabak
Muz Patates
Mango Yer elması
Şeftali Semizotu
Armut  Ispanak
Yukarıdaki program geneldir. Bebeğinize özel bir beslenme programı oluşturmak için bir beslenme uzmanına danışmalısınız!

Bu makalenin altına yorum bırakarak tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Beslenme ve Diyet Uzmanı – Emzirme Danışmanı Beyza Uyan
Sevgiler.

instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

Anne Sütünü Artıran Besinler Nelerdir?

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

  • Merhabalar,

    Öncelikle yazınız için çok teşekkür ederim.
    Ana öğünlerde anne sütü veya formül mamadan kaç ml verilmesi gerekiyor.
    Bebeğim altı aylık ve 9 kilo.

    Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

  • Merhabalar,

    Rica ederiz. Faydamız dokunduysa ne mutlu bize 🙂

    Öncelikle bebeğinizin ayına göre ideal ağırlıkta olduğunu söylemek isterim.

    Siz de bebeğinizin gelişimini takip etmek isterseniz https://www.bebek.com/erkek-kiz-bebeklerde-boy-kilo-cetveli/ makalemizi inceleyebilirsiniz.

    Bebeğiniz ek gıdaya geçse bile anne sütü veya formül mama hala bebeğinizin ana öğünüdür. Anne sütü veya formül mama ölçümü bebeğinizin gelişimine göre değişiklik gösterir.

    Bu sebeple bu konuyu bebeğinizin gelişimini takip eden doktora danışmanızı öneririm 🙂

  • Selam.çok faydali bir mekale tesekur ederim.benim oğlum 5.5 aylik 11 kilo 68 cm.ek gidaya geçe bilirmiyiz?kilosu çok mu fazla?cevabiniz icin simdiden tesekur ederim

    • Merhabalar,

      Rica ederiz 🙂 Bebeğinizin boyu ayına göre normal ancak kilosu biraz fazla. 6. aydan önce ek gıdaya geçişi istemiyoruz ancak bebeğinizin gelişimine göre bazen ek gıdalara daha önce geçilebiliyor. Ben bebeğinizin gelişimini bilmediğim için buradan yorum yapabilmem çok zor.

      Bu sebeple bu konuyu bebeğinizin gelişimini takip eden doktora danışmanızı öneririm 🙂

  • Bebeğim kız 6.500gr çok zayıf meyve püresi ile kilo alımı olurmu havuç elma yoğurt muz çok üzülüyorum herkes beni suçluyor bakamıyormusum ama üstüne titriyorum ama ne yaptıysam yemiyor yapabilirim ??

    • Merhabalar,

      Öncelikle bebeğinizin gelişimi ile ilgili yorum yapabilmem için bebeğinizin kaç aylık olduğunu öğrenmem gerekiyor.
      6 aylık olduğunu düşünürsek; bebeğinizin gelişimi ideal ağırlıkların arasında endişelenmenize gerek yok.

      Bebeğinizin 1 yaşına kadar ana öğünü anne sütü, anne sütü alamıyorsa formül mamadır. Ek gıdalar ise ara öğünüdür. Endişeye kapılmayın ve bebeğinizi ayına göre uygun besinler ile beslemeye devam edin 🙂

    • Yazıklar olsun bakamıyorsun diyenlere benim kızım 3 buçuk aylık mama artı anne süt alıyor yinede kilo alımı az kayınpederim kuSu bakmıyorsun çocuğa kilo almıyor diye bende serim bu kutu kutu mamaları ben yemiyorum . Çanınızı sıkmayın çocuk boya da gidiyor olabilir benim ebem sağlık problemi yoksa keyfi yerindeyse kilomun bir önemi yok dedi

    • Merhaba benim kızım 6aylık ve sanırım 7 kiloyu geçmiştir. Ek gıdaya yogurt vererek başlamak istiyorum fakat her gün taze yoğurt mu yapmam gerekiyor bi kaç gün o yogurdu yiyebilir mi. Ve 3-4 gün yogurt verdikten sonra elma püresi verebilir miyim

  • Merhabalar, kızım 6 aylık ve 11 kilo, kefir verebilir miyim. Şimdiden teşekkürler. Ayrıca makale için de teşekkürler.

    • Merhabalar,

      Öncelikle rica ederiz. Faydalı olabildiysek ne güzel 🙂

      Bebeğinizin ayına göre kilosu olması gereken oranların biraz üzerinde olduğunu söyleyebilirim. Siz de bebeğinizin gelişimini Erkek kız bebeklerde boy kilo cetveli bağlantısına tıklayarak takip edebilirsiniz.

      Bebeğinize kefiri doktorunuza da danışarak 8-9. aylarda vermenizi tavsiye ederim.
      Ay ay bebek beslenmesi makalelerimizin hepsini okumanızı öneriririm.

      Sevgiler 🙂

  • Merhaba.. bebeğim 5 aylık ve 6 kilo 67 cm doktorum devamlı zayıf olduğunü söylüyor ve çevremdeki bütün bebekler çok hızlı büyürken biz çok yavaş ilerliyoruz.. Anne sütü alırken gayet iyiydik ama 2 aydır sütüm gelmiyor ve kilo alışımiz baya azaldı.. 1 ay içerisinde 350 gram aldık.. tavsiyelerinize çok ihtiyacım var.. hayırlı geceler..

    • Merhabalar,

      Bebeğinizin gelişimi aslında ayına göre normal, ideal aralıklarda. Endişelenecek durum söz konusu değil. Sütünüz gelmediği için kilo alımı yavaşlamış olabilir. Sütünüzü artırmak için bazı besinlerden destek alabilirsiniz. Anne sütünü artırmanın en önemli yolu sıvı desteğidir. Bol bol su için ve kaliteli beslenin. Unutmayın ki süt üretimi bebek emdikçe uyarılır sütünüz az da gelse bebeğinizi bol bol emzirin. Mümkün olduğu kadar stresten uzak durun. Psikolojik faktörlerde süt üretimini doğrudan etkilemekte.

      Bebeğinizin gelişimi ile ilgili doktorunuzun önerileri ile ilerlemenizi tavsiye ederim.

      • Merhaba Gulhan benim bebeğim 4 yalik bebeğim sutum cok az olduğu icin goysumu emmiyor bunun icin mama veriyorum o nuda zorla veriyorum ne yapa bilirir lutfen yardim edim

        • Merhabalar,

          Anne sütünü artırmanın 3 basit kuralı vardır.
          1. Bebeğinizi bol bol emzirmek
          2. Kendinize güvenmek ve sütünüze inanmak
          3. Bol bol sıvı tüketmek ve kaliteli beslenmek

          Tüm bu koşulları sağladığınızda sütünüzün miktarında artma gözlemleyeceksiniz. Sütüm az diye stres yapmayın, sizin sakin ve huzurlu olmanız çok önemli. Bizim bu dönemde en değer verdiğimiz sıvımız suyumuz bu sebeple bol bol su tüketmelisiniz ve yulaf gibi koyu yeşil sebzeler gibi besinlerden destek almalısınız.

          Anne Sütü Artırıcı Çay Tarifi;

          Malzemeler:
          · 1 tutam ısırgan otu
          · 1 yemek kaşığı çemen otu
          · 1 yemek kaşığı anason
          · 2 çubuk tarçın
          · 2 dilim limon

          Hazırlanışı: Kaynar suda 3 saat çemen otu tohumunu bekletin. Isırgan otu ve anasonları 15 dakika kaynar suda bekletin. 1,5 litre suyun içine çemen otu tohumu suyunu ve ısırgan otu/anason suyunu süzerek ekleyin. İçine çubuk tarçınları ve limon dilimlerini ekleyin.
          Gün boyunca tüketebilirsiniz.

          Anne sütü artıran çay da size bu dönemde destek olacak. Denemenizi öneririz.

          Sevgiler.

  • Merhaba kızım 10.5 aylık 8.300 gr boyu 73cm
    Istahlı bir bebek degil anne sutu alıyor kofte balık sebze corba un corbası tarhana cok seviyor gunde 3 yada 2 kez bazen 1kez yemek istiyor zorlamak istemıyrm amq uzuluyrm nasıl
    Besleme liyim yardım

  • Merhabalar,
    Bebeğinizin ayına göre gelişimi ideal aralıklarda endişelenmenize gerek yok 🙂
    Bebeğinizin İştahını Artıracak 5 Öneri makalemizi inceleyebilirsiniz. Bebeğinizin bir yaşına kadar ana öğünü anne sütüdür. Ek gıdalar sadece ara öğünüdür. Bebeğinizin gelişimi normal bu sebeple endişelenmeyin, mümkün olduğu kadar kaliteli kaynaklardan beslemeye çalışın. Besin değeri yüksek besinlerden destek alın. Bebeğiniz için besleyici tarifler yapın ve tabağı süsleyin emin olun geri çeviremeyecek 🙂
    Besleyici tarifler konusunda destek almak için bağlantıya tıklayın;https://www.youtube.com/playlist?list=PLvkO5vmbiwEXvj_dJMCQf9x3-dj0GkN9N

  • Bilgiler için çok teşekkür ederim. Daha bebeğimiz 5 aylık bizler için ön hazırlık oldu. Emeğinize sağlık 🙂

  • Merhaba ? biz ek gıday geciş yapamıyoruz biraz erken başlamak istemiştik başlarda yemesi cok iyiydi ama şimdi dışarıdan sadece yumurta ve inek sütü alıyo başka hiç bişey yediremiyorum anne sütü nü de cok nadir alıyo cok zaman reddediyor ne yapmalıyım

    • Merhabalar,

      Bebeğinizin ilk olarak kaç aylık olduğunu öğrenebilir miyim? Eğer bebeğinizin gelişimi normalse ek gıdaya geçişi 6. aydan önce önermiyoruz. İnek sütü ve yumurta beyazını bebeğinize bir yaşından önce vermemelisiniz.
      Bir yaşına kadar bebeğinizin ana öğünü anne sütüdür. Bazı dönemler bebek memeyi reddedebilir ancak siz bıkmadan tekrar tekrar vermelisiniz. Bu dönemin geçici bir süreç olduğunu unutmayın ve kendinize sürekli hatırlatın lütfen.

      • Beyza hanim ben8m bebegim de 7 aylik olcak birkacgune beb cogu sebzeyi ve meyvyi verdim 3 gun kurallriyla.fakat alerjik bir cocuk hep korkarak veriyorum yiyecekleri.bazen yiyecegi verirken agiz etrafina bulasirsa ve elini degdirip elini vucudunun herhangi bir yerine surduyse hmn kabariyor degen yerler kipkirmizi oluyor 1 saate geciyor.bakiyorum vucudnun heryerine baska var mi diye ama sadce kasik ve yiyecgn degdigi yerolmus.bu durum norml mi acba hassas ciltleri oldgu icn mi boyle oluyor?

        • Merhabalar,

          Ek gıdaya geçişte yiyecekleri takiben 3 gün kuralı ile başlamak doğru. Bu durumda bebeğinizi çok yakından gözlemlemeniz gerekiyor. Hangi besinlere karşı alerjisi var? Siz hangi besinleri verdiğinizde bu tür reaksiyonlar görüyorsunuz? Bebeğinizde tek belirti vücudundaki kızarıklık mı yoksa ishal gibi kusma gibi başka belirtilerde var mı? Tüm bu soruların cevaplarını gözlemleyin ve bebeğinizin gelişimini takip eden bir doktora danışın. Ayrıca bebeğiniz anne sütü alıyorsa Sizin de beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekiyor. Doktorunuza danışıp bir test yaptırmanızı öneririm.

          Sevgiler.

  • Merhabalar bebeğim 5 aylık ve 4 aylık aşısında 5 kiloydu şimdi kaç kilo olduğunu bilmiyorum ve kafasini falan ayına göre pek tartamiyor ek gidaya yoğurtla baslayabilirmiyim şimdi .?

    • Merhabalar,

      Ek gıdayı 6. aydan önce önermiyoruz ancak gelişimi ayına göre geri giden bebeklerde daha erken ek gıdaya geçilebiliyor doktor kararı ile. Bebeğinizin gelişimini bilmediğim için bu kararı verebilmem çok doğru değil. Bu sebeple bebeğinizin gelişimini takip eden doktora danışmanızı öneririm.

      Sevgiler.

  • Benim kızım 6,5aylık 8 kg 400 gr boyu 70 cm 2 ayda sadece 200gr almış anne sütü veriyorum ama ek gıdaya da başladım.Sizce gelişimi iyi mi?

    • Merhabalar,

      Bebeğinizin gelişimi ayına göre normal 🙂 İlk 6 ay bebeğiniz için sadece anne sütü diyoruz. 6. aydan sonra anne sütü bebeğiniz için tek başına yeterli olmuyor bu sebeple ek gıdaya geçiyoruz.

      Bu dönemde size yardımcı olacak yazılar Ay ay bebek beslenmesi kategorisinde. Ay ay bebek beslenmesi kategorisini inceleyerek ulaşabilirsiniz.

  • Merhaba yazınız çok güzel çok teşekkür ederim öncelikle. Benim bebebgm 4.5aylik ve 6200kilo boyuda63 cmyavas yavaş tadına baktiriyorum yoğurdun meyvelerin 3gun kuraliyla 6.ayda tam olarak ek gıdaya gecicem fakat tabloda anlamadım bisey var bu ek gıdayı ara öğün günde 1kez mi vericez ve su da vericekmiyiz bide 6.gunden sonra nekadar vericez şimdiden teşekkür ederim

    • Merhabalar;

      Öncelikle çok teşekkür ederim, faydalı olabildiyse ne mutlu bize 🙂
      İlk olarak yazıda da bahsettiğimiz gibi ilk 6 ay boyunca bebeklerimizin sadece anne sütü almasını istiyoruz. Çeşitli sebeplerden anne sütü alamıyorsa ise formül mamalar devreye gidiyor. Bebeğinizin büyüme ve gelişmesi ayına göre normal gözüküyor bu sebeple ek gıdaya şimdiden başlamanızı önermem. Bebeklerin 1 yaşına kadar ana öğünü hala anne sütü veya formül mamadır. Ek gıdalar sadece ara öğünüdür. Bu sebeple 6 aylık bebeklerde sadece bir kez günde başlanılmasını öneriyoruz daha sonra yavaş yavaş öğün miktarını ve sıklığını artıyoruz.

      Ay Ay Bebeklerde Beslenme kategorimizin altından 7 aylık bebek beslenmesi yazımızı inceleyebilirsiniz.

      • Merhabalar Beyza hanım benim bebeğim 6 ayına yeni girdi ve 7.800 grm kilosu düşük ek gıdaya 5 buçuk aylıkken başladım yiyor ama kilo almıyor neyapmalıyım cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

        • Merhabalar,

          Öncelikle bir kan tahlili yaptırmanızı tavsiye ederim, bebeğinizin gelişimini takip eden doktor ilk olarak kan değerlerine bakmalı. Aşağıdaki makale size bu konuda yardımcı olabilir 🙂

          Bebeğiniz için en faydalı ek gıdalar

          Sevgiler.

  • İyi günler bebeğim 6. Ayını yeni doldurdu acaba gün içinde ne kadar su vermem lazım şimdiden cevabınız için teşekkür ederim

    • Merhabalar,

      İlk 6 ay bebeğinizin su ihtiyacını anne sütü karşılar. 6. aydan sonra ise bebeğinizin ihtiyaç duyduğu su miktarı ayına göre ve kilosuna göre değişir. En basit hesaplama olarak; kg başına ortalama 100-150 ml. olarak düşünebilirsiniz.

  • merhabalar, yazınız ve aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim. bebeğimiz 5 ay 5 günlük boyu 70 cm kilosu 7,68 kg. ek gıdaya geçtik. olumsuz bir gözlemle karşılaşmadık. ancak benim sütüm yeterli gelmediğinden mama verdim. şimdi ek gıda vermeme rağmen mama vermeden doygunluk hissetmiyor diye düşünüyorum. çünkü mama vermediğimizde sürekli ağlıyor. ve uyumuyor. bu konuda ne tavsiye edersiniz?

  • Mrb iyi günler kızım 6 aylık 7 kg 64 cm ek gidaya başladım fakat kızım1..2 tatlı kaşığı yedikten sonra yemeği kesiyor bu normal mi az mı yiyor veya ne kadar yemesi lazım meyve sebze yoğurt ne versem 1.2 tatlı kasigindan sonda yemiyor anne sütünde açta olsa tokat olsa yarım yarım içiyor

  • Merhabalar makaleniz için teşekkür ederim.
    Bebeğim henüz 40 günlük sadece anne sütü alıyor ama sağarak veriyorum memeyi tutmuyor ve sürekli ishal oluyor sebebi nedir acaba yardımcı olursanız çok sevinirim.

  • Merhabalar makaleniz için teşekkür ederim öncelikle.benim kızım 5 buçuk aylık fakat kan ilacını içiyor geri kusuyor bi türlü iciremiyorum doktoruma söyledim farklı şekillerde dene dedi ne yaptıysam kusuyor vermesem olr mu

    • Gülşen Hanım merhaba,

      Bebeğinizin kan değerlerini bilmediğim için bu konuda yorum yapmam doğru olmayacaktır. Bebeğinizin gelişimini takip eden doktora bu konuyu danışmanızı öneririm.
      Sevgiler.

    • Merhaba
      Benim oğlumda 4,5aylık.
      İlk başlarda kan ilacını içtiğinde oda kusuyordu ben avakado veya muz ile karıştıp veriyorum hiç kusmuyor. Sizinde bi alerjiniz yoksa bir deneyin derim

  • Benim bebeğim 5.5 aylık kilosu 7.5 kğ ek gıda vermeye başladım sebze püresi verdi. Bu purede patates havuç kabak karışımı olarak verdim ama dünden beri kakasını yapmıyor ne yapabilirim

    • Elif Hanım merhaba,

      Bebeklerin ayına göre gelişimi normalse biz ek gıdaya 6. ayda geçmelerini istiyoruz. Sindirim sistemleri daha çok gelişiyor. Bazı bebeklerin ayına göre gelişimi normal ilerlemiyor bu sebeple biraz erken ek gıdaya geçilebiliyor.

      Ek gıdaya geçişteki ilk besin olarak sindirimi kolay olduğu için biz yoğurdu öneriyoruz. İlk adım olarak yoğurt vermenizi öneririz. Sonrasında sebze ve meyve püresi şeklinde verebilirsiniz. Üç gün kuralını takiben.

  • Merhabalar bebeğim 5 buçuk aylık doğduğundan beri beslenmeyle ilgili sıkıntımız var memeyi redediyor sütümü uyku halindeyken azar azar alıyor 5 dk emip bırakıyor bebek emmedikce sütüm azaldi sağıyorum fakat sutum yine yok mamayida veriyoruz onuda almak istemiyor ek gıdalara başlasam sizce nasil olur

    • Halime Hanım merhaba,

      Bu durumda bebeğinizin ayına göre gelişimini öğrenmem lazım. Öncelikle bebeğinizin ayda kaç gram veya kg kazandığını öğrenebilir miyim?

      Teşekkürler.

  • Merhaba öncelikle yazınız için çok teşekkür ederim
    Bebeğim erkek ve 4 kasımda 4 ay 10 günlük 6500 gramdı ve boyu 64 cm geçtiğimiz hafta hastalandı ve antibiyotik kullandık ve bu süreçte emmesi azaldı gündüz uykuları da çok az dün yeniden tarttırdığımda kilosu yine 6500 gram geldi tabi bu durum benim canımı sıktı ebemiz bu ay kilo almadığı için tadımlarla ek gıdaya başlamamı önerdi bugünlerde zaten be gönülsüz emiyor şimdi başka tatlatla iyice bırakırmı kilosu sizin tabloya göre normal sınırlarda bu durumda ek gıdaya başlama konusunda çok kararsız kaldım sizce ne yapmalıyım

  • Merhaba bilgiler için çok teşekkür ederiz. Benim bebeğim şu an 6 ay 10 günlük ve 9 kilo boyu da 68 cm.. biraz kilolu olduğunu söylüyorlar 🙁 ek gıdaya başladık.. anne sütü de alıyor günde iki kere de 150 cc formül mama alıyor.. sizce formül mamayı bırakmalı mıyız? . son günlerde 150 cc yi tam bitiremiyor.. ama mamayı görünce çok seviniyor.. kıtamıyorum bırakmaya:( değerli görüşlerinizi rica ediyorum

  • Merhaba benim oğlum 9200 kilo boyu da 69 cm 6aylık sizce nasıl ek.gıdaya geçtim gün içerisinde neler verebikirim şimdiden teşekkür ederim cvbinizi bekliyorum

  • Merhaba,
    5.5 aylık oğlum 2 aylıktan beri meme reddi yaşıyor en fazla 2 dakika emiyor oda zorla çeşitli kaşık mamaları ve devam sütü aldım hiç birini istemiyor zorla vermeye çalışıyorum doydugunu dusunmuyorum kilosu 6.500 gram boyu 67 cm ne yapmam gerekir ne önerirsiniz birde cok gazlı bir bebek

    • Merhabalar,

      Öncelikle sağlıkla büyütün bebeğinizi, maalesef bebeklerin belirli aylarında meme reddi görülebiliyor. Öncelikle bu sürecin geçici olduğunu söylemek isterim. Meme redlerinde en çok önerdiğimiz yöntem emzirme pozisyonlarını değiştirmek. Bebeğinizi hangi pozisyonda emziriyorsanız pozisyonu değiştirerek emzirebilirsiniz. Bebeğinizin ayına göre gelişimi normal ilerliyorsa, bebeğiniz ayda en az 500 gram, haftada 125 gram kilo alıyorsa sütünüz bebeğiniz için yeterlidir diyebiliriz.

      Gaz problemi için yapmanız gereken sizin beslenmenize dikkat etmeniz. Gaz içeriği yüksek besinlerden uzak durmanız.

      Sevgiler.

  • Merhaba, bilgilendirici yazınız için öncelikle emeğinize sağlık. Bebegım tam 5 aylık 62 cm, inek sut allerjısı ve atopik egzaması var. Benı o kadar az emiyor ki 4 gunde 10 gr alıyor.😔2 aydır kilo alamıyor. Gunde altını 2 kere degıstırıyorum ancak. Persantıl egrısı yukarıya dogru artıs gosterırken bir den asagıya dogru gıdıs aldı. Ve sureklı kabız. Suan 5 gundur kakasını yapmadı mesela. Doktorumuz 10 gun arayla kilo takibı yapıyor ama guzel bir sekılde emmıyor, bazen itiyor beni. Allerjı doktorumuz ek gıdadan once neocate adındaki allerjı mamasından gunde bır kere verelim, ek gıdanın tadını alırsa mamayı hıc almaz kotu kokusundan dolayı diyor.ama doktorumuz kilo alimi durdugu İcin elmadan baslayalım vermeye dedı. 5 aylıkken ek gıdaya baslamanın bır zararı olur mu, gunde bır kere allerjık mama vermeli mıyım sizce? Lutfen cvp siz bırakmayın beni. Cok tesekkurler sımdıden

  • Merhabalar, öncelikle verdiğiniz değerli bilgilerden ötürü teşekkür ederim 🙂 Mümkünse bir konu hakkında tavsiyenizi almak istiyorum. Bebeğim 3 aylık 6700 küsür kilo ve 64 cm boyu var. Özel sebeplerden ötürü sütüm kesildiği için maalesef sadece formül mama ile besleniyor bu yüzden doktorumuz 4.ayda ek gıdaya geçişi önerdi fakat biraz kafam karışık. Emin olamıyorum sizce 4.ayda ek gıdaya geçiş formül mama alan bebekler için ne kadar uygun? Şimdiden teşekkür ederim.

    • Selin Hanım merhabalar,

      Bebeğinizin gelişimi ayına göre normal ilerliyor. Bebek anne sütü veya formül mama alsa da bebeğin gelişimi ayına göre normal ilerlemediğinde ek gıdaya geçişi 4. ayda öneririz. Bu durum anne sütü veya formül mamayla ilgili bir durum değildir. Bebeğinizin gelişimini takip eden doktor 4. ayda ek gıdaya geçişi önerdiyse doktorunuzu dinlemenizi öneririz.

      Sevgiler.

  • Öncelikle merhaba Ek gıdaya başlarken tek öğün olarak başlıyoruz dimi ? Ne zaman kahvaltı ya yada ne bilim 2-3öğün yemeğe başlıyoruz

  • Herkese merhabalar kızım 6 aylık oldu ve çok zayıf bı bebek 6 buçuk kilo😓ne yapiyorsam yediremiuorum mamayı da reddediyor gün boyunca aşağı yukari4 biberon mama yoğurt ve yumurta sarısı veriyorm hareketli bir bebek ama hareketine göre iştahı hiç yok ne yapmalıyım

  • Merhaba bebeğim 6 aylık 1 bucuk ay anne sutu içti memeyi tutmadı tekrar zorlasam sütüm gelir mi

    • Merhabalar,

      Elbette deneyebilirsiniz. Prolaktin dediğimiz anne sütü üreten hormonumuz biz ne kadar çok talepte bulunursak o kadar çok süt üretir. Bu sebeple ilk olarak bebeğinizi emzirerek sütünüzü artırmayı deneyebilirsiniz. Sonrasında sütünüze inanmanız ve güvenmeniz çok önemli bir yere sahip. Tabii, diğer bir kural beslenmeniz. Gün içerisinde bol bol su tüketin ve sıvı alımınızı desteklemek için kefir gibi ayran gibi içeceklerden destek alın.

      Anne sütü nasıl artar? Konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.

      Sevgiler.

  • Merhabalar bebeğim 6 ay 20 gunluk boy 67cm kilo 7.300kg.Bezleri çok ıslak olmuyor ama gun icerisinde açlıktan aģlamiyor keyfi gayet yerinde oluyor.Gelişimi normalmi? Ekstra birşey yapmama gerek varmı.şimdiden teşekkür ederim.

    • Esra Hanım merhabalar,

      Bebeğinizin ayına göre gelişimi normal ilerliyor. Gelişimi ayına göre normal olsa da 6. ayda anne sütü veya formül mama tek başına yeterli olmaz bu sebeple ek gıdaya başlamanız gerekir. Yavaş yavaş tadımlara başlamanızı öneririm.

      Sevgiler.

  • Merhabalar oncelikle yaziniz icin tesekkur ederim.bebegim 5 aylik gecise basliyacagiz.benim sorum su olacak gidalari çiğden değil haslayarak verin demissiniz.seftali gibi bazi meyveleride mi haslamam gerek

    • Serpil Hanım merhabalar,

      Meyveleri cam rendede rendeliyoruz. Cam rende kullanmamızın sebebi, vitamin, mineral kaybı yaşanmaması için. Rendeledikten sonra çok pütürlüyse biraz ezip püre kıvamına getiriyoruz 🙂 Diğerlerini suda veya buharda haşlıyoruz. Suda haşlarken de dikkat etmemiz gereken vitamin, mineral kaybı olmaması.

      Sevgiler.

  • Salam. Kizim 6 aylik. Anne sütü ile besliyorum. Ek qıdaya gecerken ev yapımı yoğurt vermeyi düşünüyorum. Amma bir sorum var. Kızımın allerjisi var, atopik dermatit. Ona yoğurt vere bilirmiyim?

    • Merhabalar,

      Bebeğinizin gelişimini bilmediğimiz için bu konuda yorum yapmamız doğru olmaz. Bebeğinizin gelişimini takip eden doktora danışmanızı öneririz 🙂

      Sevgiler.

  • 5 .bucuk aylik torunum anne sütü almıyor 2 ay emdi şu an aptalım devam sütü kullanıyoruz ek gıdalara geçtik tarhana çorbası yoğurt pirinç çorbaları biraz biraz veriyoruz şeftali puresine başladık doğrumu yapiyoruz bize bilgi verirseniz sevinirim bebeğimiz 8 kilo geliyor kilosu normalmidir tesekkur ederim

    • Merhabalar,

      Bebeğinizin ayına göre gelişiminin normal olduğunu söyleyebilirim. 6 aylık bebek beslenmesinde ben biraz daha hafif geçirilmesini istiyorum. Sadece yoğurt, sebze ve meyve püreleri ile ayı tamamlamayı diğer aylarda çorbalara geçilmesini öneriyorum ama tabi ki sizin tercihiniz 🙂

      Sevgiler.

  • Merhabalar
    Kızım 6 ay 20 günlük
    Şuan için kilosu 8.300 gr boyu 76 cm
    Sütüm vardı hemen başlamak istemedim daha 10 gün oldu ek gıdaya geçeli , azar azar veriyorum 3 gün kuralına uyarak suan için havuç , kabak , yoğurt , bal kabağı , brokoli , patates verdim , meyvelerden de kayısı püresi muz püresi üzüm ve kavun verdim . Fakat çok katı olmamasına rağmen ters tepti sanırım 😭 kabız oldu dışkısını yaparken zorlanıyor ve popişinde bitane çatlak gibi hafif bi yırtılma olmus . Doktor kontrolümü yaptırıyorum hep ama size de danışmak istedim 🙏

    • Merhabalar,

      Öncelikle bebeğinizin ayına göre gelişiminin normal olduğunu söyleyebilirim. Ek gıdaya geçişte ilk günler böyle durumlar gözlenebilir. Doktor kontrolünde ilerliyorsanız sıkıntı olmaz. Ben kabızlık için beslenmesinde birkaç öneride bulunabilirim 🙂

      Bebeklerde kabızlık için önerdiğimiz ilk yöntem ılık duş tekniği. Bebeğinizin alt karnına masaj yapın bu yöntem bebeğinizin bağırsak hareketlerini hızlandıracak ve sindirim sistemini hızlandıracaktır. Yaptığınız pürelere zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Bebeğinizin poposuna zeytinyağı sürebilirsiniz. Beslenmesinde kayısı püresi, erik püresini ekleyebilirsiniz. Muzu bu ara tercih etmeyebilirsiniz.

      Sevgiler.

  • merhaba benim bebeğim 6.5 aylık hiçbişey yediremiyoruz .yediği zaman da ya gabız ya ishal yada vücudu alerji oluyor ne ypabilim.

  • 6 aylık 9 kilo maşallah ne veriyoruz acaba benim bebegim 6 aylık 6 kilo ama prematüre

  • Merhaba çok güzel ve aydınlatıcı yazı tsk ederim benim 2 oğlum var ilk oğlumda sorun yaşamadım ama 2 oğlum 36 haftalık ve gelişim geriliği yaşayarak doğdu şuan 5 ay bitti 6 aydan 3 gün aldık Bn dün minicik 3 parça yumurta sarısı ve peynir verdim ama dün huysuz du karnını dışarı doğru çıkarıp durdu gecede 12 ye kadar da devam etti sizce kesmeli miyim devam etmelimiyim yedirmeye

Comments are closed.

Bebeğinizin Ateşi Çıktığında Bunları Yapmalısınız!

İkiz Bebekler ve Anne Psikolojisi

Hangi Dizi Annesisin? – Türk Yerli Dizileri