6 Aylık Bebek Neler Yapar?
- Destekle oturabilir.
- Artık cisimlere uzanarak onları alabilir.
- Emeklemeye başlayabilir veya emekleme çabalarında olabilir.
- Ellerinden tutup kaldırmak istediğinizde ayaklarına doğru yüklenebilir.
- Eşyaları uzun süre inceler ve onları tanımaya çalışır.
- Elleriyle ve ayaklarıyla oynamayı çok sever.
- Biberonunu eliyle kavrayacak kadar kavrama yeteneği gelişmiştir.
- Kırmızı ve turuncu gibi canlı renkler ilgisini çeker.
- Elinden oyuncağınızı aldığında tepki gösterebilir. 🙂
- İlk dişleri çıkmaya başlayabilir, bu nedenle bazı zamanlar huysuz olabilir, ateşi çıkabilir.
- Onu kucağınıza almanız için size doğru uzanabilir.
- Düşen nesneleri arayarak nerede olduğunu bulmaya çalışır, bu nedenle elindeki nesneleri atmayı çok sever.
6 Aylık Bebek Beslenmesi
Bebeğiniz 6 aylık oldu diye sakın anne sütünü kesmeyi düşünmeyin 🙂 6 aylık bebekler ek gıdaya geçebilir ancak bu anne sütünün kesileceği anlamına gelmez. Ek gıdaları anne sütüne takviye olarak görmelisiniz.
Anne sütü bebeğiniz için ana öğün, ek gıdalar ise ara öğün olmalıdır.
Bebeğinize vereceğiniz ilk gıdaların alerji yapıp yapmamasına dikkat etmelisiniz. Bu nedenle bir yiyeceği üç gün vermenizi, herhangi bir reaksiyon olursa bir kenara not alarak bir daha vermemenizi, doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Üç gün kuralını ek gıdaya başlarken mutlaka uygulamalısınız. Üç gün kuralı hakkında daha detaylı bilgi için 6 aylık bebek beslenmesi makalemizi inceleyebilirsiniz.
6 aylık bebek neler yiyebilir diye soruyorsanız, püre haline getirilmiş meyveleri ve sebzeleri rahatlıkla tüketebilir. Bal ve inek sütü, bebeğinize ilk bir sene boyunca vermemeniz gereken besinler arasında yer almaktadır. Alerji yapmayacak meyve ve sebzeleri buharda pişirip püre haline getirerek, gönül rahatlığıyla yedirebilirsiniz.
Patlıcan da yine bal ve süt gibi ilk sene bebeğinize vermemeniz gereken besinler içerisinde yer almaktadır.
Bebeğinizin damak zevkini oluşturacağınız bu dönemlerde tuz ve şekerden de uzak durmanızı tavsiye ederiz. Unutmayın, bebeğinize tattırmadığınız sürece o asla şeker ve tuzlu yiyecekler istemeyecektir. Kendi yiyecekleriniz kadar tuz eklemeniz onun için yemeği lezzetlendirmez.
Damak zevkini sağlıklı besinler ile oluşturursanız, onun sağlıklı beslenen bir birey olmasının temellerini atabilirsiniz.
6 Aylık Bebek Ne Kadar Emer?
Altı aylık bebeğin mide kapasitesi ise 180-210 ml’dir. Günde 4-6 kez emzirilmelidir.
Eğer bebeğiniz çeşitli sebeplerle anne sütü alamıyorsa, mama takviyesi yapıyorsanız “6 aylık bebek kaç cc mama içer?” sorusuna cevap verecek kişi bebeğinizin gelişimini takip eden doktorunuzdur.
İşte bebeğinizin ilk ek gıdaya geçiş süreci için yapabileceğiniz birkaç tarif:
Mercimekli Bebek Tarhana Çorbası
Malzemeler:
– 1 Yemek Kaşığı Hammm Bebek Tarhanası
– 2 Su Bardağı Kemik Suyu
– 1 Bardak Su
– Yarım çay bardağı kırmızı mercimek
– Yarım çay bardağı su
– 1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı
Yapılışı:
1- 2 Su Bardağı İlikli Kemik Suyunu tencereye koyun. Üzerine zeytinyağı ve mercimeği ekleyin.
2- Mercimeği 10-15 Dakika pişirdikten sonra 1 bardak soğuk su ekleyin.
3- Üzerine kırmızı mercimek ekleyin. Mercimekler piştikten sonra yarım çay bardağı suyla karıştırdığınız HAMMM tarhanayı çorbaya ekleyin. Sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
4- Eğer dilerseniz çorbayı blendırdan geçirebilirsiniz.
Sütlü Bisküvili Doyurucu Bebek Maması:
Malzemeler:
– 10 Adet HAMMM Keçi Sütlü Bebek Bisküvisi
– Yarım Su Bardağı Ev Yapımı Yoğurt
– 4-5 Yemek Kaşığı Sıcak Ihlamur
– 1 Tatlı Kaşığı İnce Çekilmiş Badem
Yapılışı:
1- HAMMM Keçi Sütlü Bebek bisküvisini bir kaba alın üzerine sıcak ıhlamur dökün. Çatalla bisküvileri ezin.
2- Ezilmiş bisküvilerin içerisine ev yapımı yoğurt ve ince çekilmiş badem ekleyip karıştırın.
3- baby&plus Silikon Mama Kaşığının haznesi mamayla doldurun. Kaşığın uç kısmını çevirerek takın. Silikon hazneyi hafifçe bastırarak mamanın kaşığa gelmesini sağlayın. Bebeğiniz kolayca besleyin.
6 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?
6 aylık erkek bebek ortalama 7600 gr, 6 aylık kız bebek ise ortalama 7400 gr ağırlığındadır.
6 Aylık Bebek Boyu Kaç cm Olmalıdır?
- 6 aylık kız bebek boy alt sınırı: 59
- 6 aylık kız bebek boy üst sınırı: 72
- 6 aylık erkek bebek boy alt sınırı: 60
- 6 aylık erkek bebek boy üst sınırı: 73
6 Aylık Bebek Oyunları
Bebeğiniz bu dönemde kaybolan nesneleri yeniden bulmayı çok sevecektir. Bu tarz oyunlar kurgulayıp, oyuncaklarını bir örtünün altına saklayıp sonra örtüyü kaldırarak ona minik sürprizler yapabilirsiniz. Bu durum onu kahkahalara boğacaktır. 🙂
Nesneleri birbirine vurmayı çok sevdiği bir aydayız, yumuşak ve ona zarar vermeyecek iki nesneyi eline vererek vurmasını sağlayabilirsiniz.
Bebeğinizin etrafına anne ve baba fotoğraflarını asarak zaman zaman bu kim diye sorarak yine minik oyunlar oluşturabilirsiniz. Sizleri artık fotoğrafınızdan kolaylıkla tanıyıp anne ve baba diyebilir.
Bebeğiniz bu ay sosyalleşiyor!
Etrafını keşfetmenin tadını çıkaran bebeğinizin en fazla sosyalleştiğini fark edeceksiniz. Artık sadece sizinle değil, etrafıyla da konuşmak isteyecek ve çevresindeki insanları incelemeye başlayacaktır. Bu dönemde onu başka bebeklerle, aile büyükleriyle bir araya getirmeye özen gösterin. Böylece sosyal gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
6 Aylık Bebek Doktor Kontrolü
Bu ayda bebeğinizi doktora götürdüğünüzde bebeğinizi tartacak ve ideal kiloda olup olmadığını ölçecektir.
Size ek gıda tavsiyelerinde bulunacaktır.
Eğer bebeğinizin aşılarından sırası gelen varsa 6. Ayında bu aşıları yapabilir.
Bunun dışında sizin aklınızda bebeğinizin beslenmesine ve uykusuna dair sorularınız varsa doktorunuza danışabilirsiniz.
6 Aylık Bebek Gelişimi videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Alışveriş Önerisi – Satın Alın
6 aylık bebeğiniz için ek gıdaya geçiş yaptıysanız, mama sandalyesi vakti geldi demektir! Onun için en ideal mama sandalyesini annelerin yorumlarını okuyarak uygun fiyata ebebek’ten satın alabilirsiniz.
Şimdi Sıra Sizde – Yorum Yazın
6 Aylık bebeğinizi nasıl büyütüyorsunuz? Bu ay içerisinde yaşadığınız sorunlar nelerdi? Nasıl üstesinden geldiniz? Diğer anneler için, yorumlarınızı bekliyoruz.
Beğenip Paylaşmayı Unutmayın!
Diğer annelerin ve anne adaylarının da okuyup bilgilenmesi için 6 aylık bebek gelişimi konulu makalemizi beğenip paylaşmayı unutmayın!
Biz destekle oyunlar oynamaya başladık. Dişleriniz çıkıyo galiba o yüzden huysuzuz da ama daha kitap eline vermedim artık ona da dikkat edeceğim 🙏😊😊
Bebeğimle vakit geçirmeyi çok seviyorum onu la kitaplar okuyoruz piyanolu oyun matı da vakit geçiriyor onu la bol bol konuşuyorum kahkahalar atıyoruz prematüre doğmasına rağmen bebeğim maşallah gelişimi çok iyi ek gıda geçişine de başladık tarhanayo çok sevdi
Ek mamayı yerken çok sıkıntı çekiyoruz zar zor yemek yiyor elleri ayakları durmuyor sizdede oluyor mu boyle bir durum
Çok ilgi istiyor sürekli yanında durmamiz gerekiyor
5.bucuk aylık oğlum bu aralar geceleri uyku düzeni kaçtı çocuğun uyuyo biraz geçsin uyanıyor çok ağlıyor bide diş çıkarcak herhalde eli hep ağzında
6 aylık bebeğim var hiç uyumuyor ne yapmam gerekir
Merhaba kızım 6 aylık ve kilosu 6 200 kilo alması için ne yapabilirim
Merhaba Nadiye Hanım,
Bebeğinizin günlük beslenmesinden biraz bahsedebilir misiniz? Emzirme düzeniniz nasıl, ek gıda süreciniz nasıl gidiyor? Bu bilgilere istinaden sorularınızı seve seve cevaplarım 🙂
Merhabalar Seray hanım bebeğim 6 aylık sadece anne sütü emiyor ek gıdaya başladım ama hala kilosu az fazla almıyor ne yapmam gerekiyor
Merhaba Sevgi Hanım,
Bebeğinizin günlük beslenmesinden detaylı olarak bahsedebilir misiniz?
Yeni başlayacağım ilk olarak ne ile başlamamızı önerirsiniz?
Uykuya dalmakta güçlük çekiyor bazen
Teşekkürler ebebek..
Ek gıda yeme konusunda problem yaşıyoruz çok hareketli çok hareketli olduğu için yemek yeme konusunda problem yaşıyoruz sürekli bağırıyor sürekli onunla ilgilenmem istiyor
Teşekkürler e bebek 🙂
Ek gıda konusunda sıkıntı çekiyorum özellikle kahvaltı konusunda ne yedrebilirim
Benimde altı aylık bir kızım var ve ek gidaya geçtik çok zorlanıyorum hicbisey yemiyo ve kilosu 6,500gram kilo alması için ne yapmalıyım nasıl besleneliyim
Merhabalar bebeğim 6.5 aylık mama alıyor ve ek gida veriyorum kilosu fazla 10 kilo boyuda 72 cm nasıl kilo vermesini sağlarım..
Merhaba benim de bebeğim 6 buçuk aylık sadece anne sütü alıyor. Ek gıdaya bir türlü alıştıramıyorum ne verdiysem bağırıyor istemiyor ne yapmalıyım
Ek gıdaya geçtim ve bebeğim kabız oldu yukarıda tarif dışında ne vermem gerektiğini önere bilir misiniz
* dogal zeytinyagi
benm bebegim 6 aylık biz bi meme redi yaşyrz bi tek uykudaykn emiyo onun için kilo alımı cok yavas ilerliyo suan 6100 grm ne yapmam gerekiyo
Yatağa beraber yatıp emzirmeyi denedimizmi
Merhaba benim bebeğim 6.5 aylık oldu ama hala dönüş yapmadı yere bırakıyorum ama pek sevmiyor dönmesi için neler yapabilirim
Merhaba bebeğim 5 ay 25 günlük gündüzleri uyumuyor yanında uzanirsam bana dönük bı sekilde elini yüzüme boynuma koyarak uyuyor yoksa gündüz hiç uyumuyor gece uykusuna akşam 20:00 de geçiyor çok uykusuz kaldığı için ne yapmam gerekir normal mi ?
Merhablar. Benim bebegim 6 aylik. Ek gidalari baslangicta cok guzel yedi. Havuc kabak falan haslamistim. Ilk deneyimleri cok iyiydi. Simdi sadece yogurt yiyor. Iki kere corba da icti sorunsuz. Muz bebe biskuvisi yemiyor artik havuc da yemiyor. Hurma ve bebe biskuvisi ile karistirdim havucu tine yemedi. Ilk seferde sebzeleri haslamistim suda. Simdi buharda pisiriyorum biraz kuru oluyor o yuzden mi acaba yutarken zorlandi.
Bebegim uykuya dalarken yüzünü ve basini cok sert kasiyor. Tirnaklari da jilet gibi hergun torpuluyorum bikac saat sonra yine keskin oluyor. Siz de tirnaklarini hergun torpuluyo musunuz bu zararli olabilir mi? Torpulemesem yuzunu parcalar. Gecenlerde dudagimi parcalayacakti uyurken.
Bebegimi desteksiz uyutmaya calisiyorum ama illa ellerimi tutmak istiyor. Iki elimi de sıkı sıkı tutarken yaninda uzanmam gerekiyor ve cok uykusu oldugu halde 1 bazen 2 saat suruyor uykuya dalmamiz. Uyku rutini de var. Bikac kelime ingilizde calistiriyorum sonra hikaye okuyorum. Sonra temiz bez ve bizim yatakta gülüşmek oynasmak 🙂 sonrakendi yatagina koyuyorum. Ve drama başlıyor. Serbest biraksam yatakta dort donuyor. Bazen 360 derece donup eski haline geliyor falan. Ellerini sıkıca tutup arada pispislamam lazim ve bunu 2 saat yapmam lazim 😪