6 Haftalık Gebelik

Yakın bir zamanda hayatınızın en mutlu haberini aldınız ve inanması güç olsa da 6 haftalık hamilesiniz. Şanslısınız; çünkü çoğu kadın hamileliğin erken belirtilerini ayırt etmekte zorlanır ve gebelik şüphesi ile test yaptırdığında veya bir doktora müracaat ettiğinde neredeyse 7-8 haftalık hamile olduğunu öğrenir.

Peki gebeliğin 6. haftası anne adaylarında ne gibi değişimlere sebep oluyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.

6. Haftada Bebek

6. haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta bir bezelye boyutuna ulaştı.

İçinizden “Ne kadar da küçük!” diye geçiriyor olabilirsiniz. Fakat o minik bezelye geçen haftaya göre neredeyse 3 kat büyümüş durumda. Bu büyüme “6 haftalık bebeğin kilosu ne kadar olmalı?” diye merak içinde olan anne adayları için tabii ki pek yeterli değil. Çünkü embriyonun bu haftalardaki ağırlığını ölçebilmek gibi bir imkân yok. Boyu ise yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta) Uzunluk (cm)
6. hafta 2-4 cm

 Anne rahmindeyken bebeklerin boyları, başın tepe noktasından poponun bittiği noktaya kadar ölçülmektedir. Ultrasonda ölçülen bu değer CRL olarak geçer. Bu ölçümün ana nedeni ise henüz yeni yeni oluşan bacakların bükülü pozisyonda olmasıdır.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Bezelye kadar olsa da bu hafta embriyonun birçok sistemi ve organı, gelişimi için gerekli olan ilk adımları atarak oluşmaya başlar.

O halde 6 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

  • Sinir Sistemi

Embriyonun beyin yarım küreleri, sinir hücreleri ve omuriliği oluşmaya başlar. Günler ilerledikçe hızla sinir hücreleri çoğalmaya devam edecektir.

  • Endokrin Sistem

6. haftaya gelindiğinde hipofiz bezi şekillenmeye başlar. Vücut sistemlerinin yönetilmesini sağlamak amacıyla hipofiz bezinin gelişimi oldukça önemlidir. Bu sırada plasenta yoluyla embriyoya hormon geçişi de olmaktadır. Kendi hormonal sistemi oluşuncaya dek bebeğiniz, göbek kordonu yardımıyla sizin kanınızdaki hormonları kullanacaktır.

  • Dolaşım Sistemi

Daha önce tüp şeklinde bir yapıya sahip olan kalp, bu hafta 4 odacıklı standart yapısına kavuşmaya başlamaktadır. Yaklaşık 2 mm boyutundadır ve vücudun büyük bir kısmını kaplar. Dakikada 100-160 kere atarak embriyonun minik vücuduna kan pompalar.

Bu hız, bir yetişkinin kalp atışının 2 katı kadardır. Ancak gebeliğin 6. haftası olmasına rağmen bu kalp atışı ultrasonda duyulmayabilir. Böyle bir durumda doktorunuz sizi yaklaşık 2 hafta sonra tekrar ultrason muayenesine çağırarak kalp atışını kontrol edecektir.

  • Sindirim Sistemi

Pankreas, mide, safra kesesi ve karaciğerin ilk oluşumları başlar. Sindirim sistemi bebeğin tüm sindirim işlemlerini üstlenmek için hazır hale gelene dek bebeğiniz plasenta aracılığı ile beslenecektir.

  • Solunum Sistemi

Akciğerler 6. haftada gelişmeyi sürdürür. Her biri birer tüp şeklindedir ve iç dokusunda dallanmalar meydana gelir. Bu dallanmalar ilerleyen günlerde keseciklere dönüşecektir.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Kol, bacak, el, ayak gibi uzuvların ilk tomurcukları bu hafta atılır. Kaslar oluşmaya başlar.

  • Boşaltım Sistemi

Bağırsakları bu hafta gelişmeye başlar. Böbrekler ve bağırsaklar görevlerini yerine getirmeye başlayana dek embriyo vücut atıklarından göbek kordonu vasıtasıyla kurtulacaktır. Göbek kordonundan plasentaya geçen atıklar burada birikir.

  • Üreme Sistemi

6. haftada bebeğin cinsiyetine yönelik bir bilgi yoktur. Üreme organlarının şekillenmesi 10. hafta ve sonrasını bulur.

6 Haftalık Bebek Hareketleri

Hissedebilmeniz mümkün olmasa da 6 haftalık bebek hareketleri nasıldır, merak edebilirsiniz.

Bebeğinizin henüz belirgin bir hareketi yoktur. Embriyo rahim içerisinde C pozisyonunda durmaktadır. Uzuvları belirginleşip büyüdükçe hareketleri de belirgin bir hal alacaktır.

6 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Dilerseniz 6. hafta gebelik videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

6. haftasına gelmiş bir embriyonun duyu organları da aynı diğer organları gibi hızlı bir oluşum içerisine girmiştir.

6 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün bu hafta kendine kattığı özellikler…

  • Göz ve Görme Duyusu

Bu hafta kafasının üzerinde iki koyu renkli çukur şeklinde göz oyuntuları meydana gelir. Aynı zamanda korneaları, mercekleri ve göz kapakları da gelişmeye başlar.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

6 haftalık bebek kulakları başın her iki tarafında iki oyuk şeklinde oluşmuştur. Bu oyuklar kulak kanallarını meydana getirir.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Henüz ağzı ve dili gelişmemiştir.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Burun bu hafta embriyonun yüzünün önünde bir çıkıntı şeklinde oluşur.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Kolları, bacakları ve omuzları vücudunda çıkıntı şeklinde oluşmaya başlamıştır. Henüz deri tabakası yoktur ve vücudu pembe minik bir et parçasını andırır.

6 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Yakınlarınız kaç aylık hamile olduğunuzu merak edebilir. Ancak hamilelik takipleri uzmanlar tarafından hafta bazında yapılmaktadır ve bebeğin gelişimi de hafta hafta izlenir.

Peki 6 hafta kaç aydır?

6. hafta, hamilelikte 2. ayda olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık hamile olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

6 hafta= 6×7 = 42 günlük

42/30= 1 ay 12 gün

Bu hesaba göre gebeliğinizde 2. ayın içerisinde bulunuyorsunuz.

6 Haftalık Gebelikte Anne

Bir bebeğiniz olacağını öğrendiğiniz ilk günlerde bu durumun sizde ne gibi değişimler yarattığını görmek için sabırsızlanıp bulduğunuz her fırsatta aynanın karşısına geçerek vücudunuzu incelemeniz gayet normal. Bu küçük mucizenin neler yapabileceğini bir an önce görmek istiyor olabilirsiniz. Haftalar ilerledikçe vücudunuz da içinizde büyüyen bu ufaklığa adapte olmaya çalışacak ve birtakım semptomlar yaşamanıza yol açacak.

6 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

Bedeninde Neler Oluyor?

  • Hormon seviyelerinde artış

    Gebelik hormonları olarak adlandırılan Beta- HCG, progesteron ve regl dönemlerinizden aşina olduğunuz östrojen hormonu, bu haftalarda hızla yükselmeye başlar.

    Bebeğe, bebeğin içinde gelişeceği rahme ve plasentaya daha fazla kan akışı sağlamak amacıyla kanda artan bu hormon miktarı, beraberinde bazı şikâyetlerin oluşmasına da yol açar. Kısacası hamilelik boyunca vücudunuzda gelişen birçok durumun ana sebebi bu salgılardır.

    Hamilelik Döneminde Sizi Yöneten 5 Hormon: https://www.bebek.com/hamilelik-doneminde-sizi-yoneten-5-hormon/ 

     

  • Vajinal kanama:

    Gebeliğin ilk haftalarında somut olarak gözlemleyebileceğiniz en belirgin bulgulardan biri de lekelenmeler ve vajinal kanamadır. Yoğun miktarda ve açık kırmızı renkli olmadığı sürece endişe etmeyi gerektirmeyen bu kanama, yerleşme kanaması olarak da adlandırılır.

    Embriyonun anne rahmine tutunması ve yerleşmesi sırasında rahim iç dokusundaki kılcal damarların parçalanması nedeniyle meydana gelir, fakat her kadında görülmez. İç çamaşırınızda hafif kırmızı veya pembe renkte lekelenme şeklinde kanama gözlemliyorsanız normaldir. Ancak düşüklerin büyük bir kısmı ilk aylarda görülür. Bu sebeple olağan dışı bir kanama fark edersiniz mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz.

  • Yorgunluk:

    Hızla büyüyen embriyoya enerji sağlamak için vücudunuz daha fazla çalışarak daha çok enerji harcamaya başlar. Bu durum ilk haftalarda anne adaylarında aşırı yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik olarak kendini gösterir.

  • Uyku hali:

    Başınızı yastıktan kaldıramama, gözünüzü açamama, olur olmaz zamanlarda uyuklama gibi şikâyetleriniz başladıysa hepsi gebeliğin bir getirisi. Vücudunuz daha fazla enerji depolamak için sizi dinlenmeye yönlendiriyor. 1. trimesterin bitmesi ile bu sıkıntı da ortadan kalkacaktır.

  • Göğüslerde hassasiyet:

    Artan hormon miktarı göğüslerinizde daha önce hiç olmadığı kadar hassasiyet oluşmasına yol açar. Göğüs uçlarında sızlama, göğüslerde büyüme ve aerola olarak adlandırılan göğüs uçlarını çevreleyen koyu renkli halkalarda renk değişimi göz İlerleyen haftalarda aerolaların renginin giderek daha koyu bir hal alması söz konusu olabilir.

Gebeliğin 6. haftası vücudunuzda gözle görülür bir farklılık oluşmayacaktır. Rahmin boyutu değiştikçe vücudunuz da bu oranda değişimler yaşayacak.

Dilerseniz uzman gözünden 6 haftalık hamilelik takibi videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları!

Hormonlarınızın hızlı yükselişi günlük hayatta size zorlu anlar yaşatabilir. Bu heyecanlı günleri daha rahat geçirebilmek için bazı tavsiyelere ihtiyaç duyabilirsiniz.

6 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  1. Yorgunluk ve halsizlik yaşıyor, sürekli uyuma isteği duyuyorsanız vücudunuza kulak verin. Bu haftalarda bulduğunuz her fırsatta dinlenin ve uyuyun.
  2. Göğüslerinizde oluşan hassasiyet yoğunsa sıkı sütyen ve çamaşır kullanmayın. Gerekiyorsa sütyen numaranızı değiştirin.
  3. Her ihtimale karşı ani hareketler yapmaktan kaçının. Ağır kaldırmayın ve hareket hızınızı bir derece düşürün.
  4. Bu dönemde cinsel birliktelik sonrası vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Partnerinizle konuşarak sert hareketlerde bulunmaktan kaçının. Kanama miktarı ve süresi hakkında doktorunuzu bilgilendirin.
  5. Enerji artışı sağlamak amacıyla doktorunuza danışarak bir multi vitamin kullanmayı deneyin.

Kaç Kilo Almalısın?

Hamilelikte kilo alımı, anne adaylarının en sık merak ettiği konuların başında gelmektedir. Son haftalar yaklaşırken bebeğin artan kilosu ile birlikte anne de oldukça ağırlaşır ve en kilolu günlerini yaşar. Peki gebeliğin başlarında kaç kilo alınması uygundur?

6 haftalık gebelik için anne adayının henüz kilo alması beklenmez. Karın hala belirginleşmemiş ve bebek ağırlaşmamıştır. Fakat bazı hamilelerin iştahı bu dönemde artmış olabilir ve buna bağlı olarak biraz kilo alınabilir. İlk 3 aylık dönemde mümkün olduğu kadar az kilo almaya çalışılmalıdır. Kilo kontrolünü ilk haftalardan sağlamak, hamilelik boyunca anneye büyük rahatlık sağlar.

Beslenme Önerileri

Planlı gebelik isteyen ve çocuk sahibi olmaya çalışan kadınların çoğu, ilk olarak beslenme alışkanlıklarını düzene sokmaya çalışır. Bebeğin hamilelik süresince sağlıklı gelişmesi ve anne adayının gebelik semptomlarını en düşük düzeyde yaşaması amacıyla beslenme rutininin bu süreçteki yeri çok değerlidir. Bu sebeple bebek beklediğinizi öğrendiğiniz ilk andan itibaren kendinize yeni bir beslenme düzeni oturtmanız gerekir.

6 haftalık gebelikte beslenme için öneriler şunlardır;

  • Bebek büyüdükçe vücudunuzun sıvı gereksinimi artacaktır. Günde en az 2,5-3 litre su içmeyi unutmayın.
  • Aşırı yağlı, baharatlı yiyecekler tüketmemeye özen gösterin. Böylelikle mide hassasiyetini önlemiş olursunuz.
  • Çay ve kahve tüketiminizi sınırlandırın. Günlük kafein alımını maksimum 200 mg ile sınırlı tutmaya dikkat edin. Özellikle ilk trimester döneminde aşırı kafein tüketimi, bebekte gelişim bozukluklarına, düşük bebek ağırlığına, demir emiliminde azalmaya ve düşüğe neden olabilmektedir.
  • Doktorunuzdan yasaklı yiyecekler hakkında bilgi alarak uzak durmanız gereken besinleri öğrenin.
  • Et ürünlerinin iyi pişmesine dikkat edin. Çiğ şarküteri ürünleri yemeyin.
  • Yeşil sebzeleri sirkeli suda bekletip iyice duruladıktan sonra tüketmeye özen gösterin.
  • İlk aylardan iki kişilik yemeye başlamayın. Vücudunuz 1. trimesterde ekstra kaloriye ihtiyaç duymayacaktır. Kalorisi düşük, besin değeri yüksek bir beslenme şekli uygulayın.

Egzersiz Önerileri

Uzmanlar tarafından hamilelikte egzersiz yapmanın faydaları saymakla bitmiyor. Kaslarınızı kuvvetlendirmek, gereksiz kilo alımını önlemek ve rahat bir gebelik geçirmek amacı ile doktorunuzun da onay verdiği birçok egzersizi yapabilmek mümkün.

6 haftalık gebelik egzersizleri ve yapılabilecek fiziksel aktiviteler olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Hamile pilatesi
  • Hamile yogası
  • Hafif tempolu yürüyüş
  • Yüzme
  • Esneme ve gevşeme hareketleri

Bilindiği gibi gebeliğin 6. haftası itibariyle anne adayları hareketlerinde daha dikkatli davranmalıdır. İlk 3 ay, hamileliklerde düşüğün en sık görüldüğü zaman dilimidir. Bebeğin rahim duvarına tutunması ve yerleşmesi bu süre zarfında meydana gelir.

Bazı ani ve zorlayıcı hareketler gebeliğin seyri açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple egzersiz programınız için mutlaka doktorunuza danışarak onay almalısınız. Riskli bir gebelik geçiriyor ve düşük riski taşıyorsanız bu dönemde vücudunuzu yorup zorlayacak hareketler yapmaktan kaçınmanız gerekir.

6. Hafta Gebelikte Kontrol Listesi

Hamileliğin 6. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Hamilelik süreci ile ilgili bilgi edinin ve henüz yeterli vaktiniz varken bol bol gebelik ve annelik kitapları okuyarak kendinizi hazırlayın.
  • Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklarınız varsa bunlardan vazgeçmek için kendinizi motive edin.
  • Gebelik takibinizi yapacak kadın doğum uzmanını seçin.
  • Hala gitmediyseniz en yakın zamanda doktorunuzdan bir randevu alarak ilk gebelik muayenenizi olun.
  • Bu hafta yaptırmanız gereken testleri ve tetkikleri unutmayın.

Gebeliğin 6. haftası her şeyin henüz yeni başladığı, fiziksel ve ruhsal değişimlerin yeni yeni kendini gösterdiği zamanlardır. Uzun gibi görünse de 9 ayın hızla geçtiğini göreceksiniz. Bu yüzden anın tadını çıkarın.

 

gebelikte-5-hafta

7-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Gebelikte Yanlış Bilinen Gerçekler

Ultrasonda AC Ne Demek? CRL Ne Anlama Gelir? BPD Nedir?

Hamilelikte Bulantı