7 Aylık Bebek Beslenmesi

7 Aylık Bebek Beslenmesi

7 Aylık Bebek Beslenmesi

Herkese merhaba! Hamilelik serüveninizin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız ve özenle büyütüyorsunuz. Kendimi sizin serüveninize tanık olmuş gibi hissediyorum, siz de öyle hissediyor musunuz?

Şimdi ise bebeğiniz 7 aylık!

Gelin birlikte bebeğinizin beslenmesinin nasıl olması gerektiğini öğrenelim 🙂

Öncelikle, bebeğinizin o minik midesine girecek her kalorinin çok önemli olduğunu unutmamanızı istiyorum.

7 Aylık Bebekte Emzirme Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

7 aylık bebek beslenmesinde de 6 aylık bebek beslenmesinde olduğu gibi ana öğün anne sütü, ara öğünler ek gıda şeklinde olmalıdır.

Bebeğinizin alacağı günlük enerjinin %50’sinden fazlası anne sütünden gelmelidir.

7. ay bizim için çok önemlidir. Çünkü, bebeğinizin size bağlanma dönemi bu ayda başlar. Anne ile bebeği iç içe en çok 7. ayda görürüz. Bu dönemlerde anneye çok yapışıklılık, sık sık emme ihtiyacı görülebilir.

Bu durumda siz emzirme düzeninizi bozmadan aynı zamanda da bebeğinizi üzmeden bu dönemi atlatmaya çalışmalısınız.

Bebeğiniz 6. aydan sonra beyin gelişimi izin verir ve kendi kendine sakinleşmeyi öğrenmeye başlar. Bu dönemde her sakinleşmek istediğinde emzirirseniz kendini sakinleştirmeyi öğrenememeye başlarlar.

7 Aylık Bebek Beslenmesinde Öğün Sayıları ve Beslenme Sıklıkları

7 Aylık Bebek Ne kadar Yemeli?

merak ediyorsunuz değil mi? 🙂 Hadi gelin birlikte inceleyelim.

7 aylık bebek beslenmesinde anne sütünün bebeğinizin ana öğünü, ek gıdaların ise ara öğünü olması gerektiğini söylemiştik.

6. aydaki gibi, 7 aylık bebeklerde anne sütüne ek olarak günde 2-3 öğün ek gıdalardan gelmelidir.

Bebeğinizin midesi bebeğinizin yumruğu kadardır.

7 Aylık Bebek Neler Yiyebilir?

6 aylık bebek beslenmesi makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz. Makaleye ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/6-aylik-bebek-beslenmesi/

6. aya ek olarak:

Yumurta

7. ayda bebeğinize ilk hafta 1/8 yumurta sarısı verebilirsiniz. İkinci hafta ise bebeğinizin durumuna göre 1/4’e çıkabilirsiniz. Yavaş yavaş miktar attırılarak bir tam yumurta sarısına çıkabilirsiniz.

Yumurta beyazı, çok yüksek oranda alerji potansiyeline sahip olduğu için 10-12. aylardan önce verilmez. Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli proteindir. 

Bebeğinizin beslenmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir.

Yumurta sarısı tam haşlanmalı, çiğ bırakılmamalıdır. Yumurtada aşırı pişirme sonucu oluşmuş yeşilimsi halka olan yumurtalar bebeğe verilmemelidir.
Öneri! Bebeğiniz yumurta yemiyorsa, doktorunuza da danışarak, muzun içine minik bir miktar yumurta sarısı karıştırabilirsiniz.

Peynirler

Kemik gelişimi ve güçlü dişler için kalsiyum çok önemlidir. Peynir iyi bir kalsiyum ve protein deposudur.

7. ayda bebeğinize küçük bir miktar peynir verebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta peynirin tuzsuz ve yumuşak olması. 

Lor peyniri bebeğiniz için oldukça besleyici bir tercih olabilir.

Bebeğinize evde kendiniz de besleyici, sağlıklı bir peynir yapabilirsiniz.

Sebze Çorbaları

6. aylarda denediğiniz alerji reaksiyon riski yüksek olmayan tüm mevsim sebzelerden uyumlu tatlar çıkararak bebeğiniz için sebze çorbaları yapabilirsiniz.

Domates, karnabahar, pırasa, bamya, patlıcan ve bakla alerji potansiyeli yüksek sebzelerdir.

Bebeğiniz İçin Sebze Çorbası Tarifi;

  • 1 küçük patates
  • 1 küçük kabak
  • 1 küçük havuç

Tüm malzemeleri küçük bir tencereye küçük küçük doğruyoruz. Biraz su ve bol sevgi ilave edip

7-aylik-bebek-sebze-puresi

kaynamaya bırakıyoruz. Sebzeler yumuşayınca ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra süzgeçten geçirip eziyoruz.

Tahıllar

Tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, pirinç ve pirinç unu gibi gıdalara başlanabilir. Ekmek içi yemeklerle beraber ya da kahvaltılarda verilebilir. Pirinç unundan muhallebi yapabilirsiniz.

Size bu konuda bir önerim var. 7. aydan sonra yüksek besin değerleri ve lezzetli tadıyla Hammm bebek makarnasını bebeğinize gönül rahatlığı ile verebilirsiniz. Geleneksel, doğal ve sağlıklı. Ayrıca iki farklı lezzet seçeneği mevcut.

Hammm bebek makarnasına kolay ulaşabilmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

https://www.e-bebek.com/search?text=hammm+makarna

Muhallebi

Bebeklerin büyük çoğunluğu muhallebiye bayılır. 7. aylarda bebeğinize çeşitli muhallebiler verebilirsiniz. Bebeğiniz muhallebiyi çok kolay sindirir ve alerji riski düşüktür.

Dikkat etmeniz gereken nokta, muhallebinin içerisine şeker koymamak. 6. aya kadar bebekler anne sütünden alması gereken şekeri, tuzu alırlar.

6. ayı geçip katı gıdalara, tamamlayıcı beslenmeye başlayan bebekler için ise yedikleri besinlerin içindeki şeker ve tuz miktarı onlar için yeterli olacaktır.

Bunun dışında yemeğe ek olarak eklenen tuz ve şeker bebeğinize zarar verecektir.

1 yaşından önce inek ve keçi sütünün yasaklı olduğunu söylemiştik.

1 yaş öncesi yasak besinleri öğrenmek için aşağıdaki linke tıklayıp makalemizi inceleyin.

Bu sebeple bebeğiniz için yaptığınız muhallebiyi anne sütüyle veya devam mamasıyla yapmanızı öneririm.

Devam mamalarının hangisini kullanmanız gerektiğini, bebeğinizin gelişimini takip eden doktorunuza danışabilirsiniz.

Muhallebi miktarını da ilk gün diğer besinlerde olduğu gibi 1 çay kaşığı, ikinci gün 1 tatlı kaşığı, üçüncü gün ise 1/2 çay bardağı olarak vermeli ve üç gün kuralını denemelisiniz.

Bebek Muhallebisi Nasıl Yapılır?

Anne Sütlü Bebek Muhallebisi

Kaynamış ılımış suya, 2 yemek kaşığı pirinç ununu karıştır. Hafif pişir, kıvamı tutunca ocaktan al ve bebeğin için bir mucize olan anne sütünü ilave et. Muhallebimiz hazır 🙂

Mamalı Bebek Muhallebisi

Kaynamış ılımış suya 2 yemek kaşığı pirinç unu karıştır. Hafif pişir ve kıvamı tutunca ocaktan al. Soğuyunca doktorunuzun önerdiği mama eklenir ve muhallebimiz hazır 🙂

Meyveli Bebek Muhallebisi

Kaynamış ılımış suya 2 yemek kaşığı pirinç unu karıştır. Hafif pişir ve kıvamı tutunca ocaktan al. Soğuyunca doktorunuzun önerdiği mama ve ayına uygun mevsim meyvesini cam rendele ve  eklenir ve muhallebimiz hazır 🙂

Kendi Kendini Besleme

Kendi Kendini Besleme (Baby Led Weaning)

Kendi kendini besleme (BLW) yöntemi, bebek liderliğinde beslenme demektir.

Baby led weaning, yavaş yavaş ek besinler yemeye başlayan bebeklerinizin başında bekleyip, diş damak yapısına uygun ek gıdaları küçük parçalara ayırarak bebeğinizin önüne koyup kendi kendine yemesine izin verir.

BLW yöntemi ile bebeğin yeme becerisi gelişir.

Bebek ek besinlere başladığında, katı gıdalarla kolaylıkla başa çıkabilir. Onları kavrayıp kendi kendine ağzına götürebilecek beceriye sahiptir. Fakat ek gıdalara 4-6 ay arasında başladıysa bebek kendi kendine beslenmekte oldukça zorlanır.

BLW yöntemini uygularken, sürekli bebeğinizi gözlemlemeniz, yardıma ihtiyacı olduğunda neyi ne şekilde yemesi gerektiğini ona göstermelisiniz. Bu yöntemi uygularken bebeğinizin zorlandığını gözlemlerseniz, bebeğinize biraz süre tanımanızı öneririm.

Öncelikle sevdiği ve yutması kolay besinler vererek bebeğinizin alışma sürecini kolaylaştırabilirsiniz.

Bu yöntem çok başarılı ama uzman ellerde yapılması gereken bir yöntem eğer anne korkuyorsa kesinlikle bu yöntemi önermiyoruz.

BLW yönteminin temelinde aslında çok güzel bir felsefe yatıyor. Bebeğinizin 1 yaşına kadar olan süreçte amaç bebeğin karnını doyurmak değil, bebeğin yiyeceklerle tanışmasıdır.

BLW yöntemi, bebeğin o yiyeceği tatmasını, koklamasını ve dokunmasını amaçlıyor.

BLW yönteminde, bebeğinizin ilk günden, besini önüne koyar koymaz hart, hurt ısırıp yemesini beklemeyin.

Koyduğunuz yemeklerin %90’ı yere inecek, mıncıklanıp ezilecek belki kulağından yumurta parçası, parmaklarının arasından yeşil mercimekler çıkacak. Bu dönemde sizin sabırlı olmanız gerekiyor.

2004 yılında yapılan The American Dietetic Association’da yayınlanan çalışmada 4 aydan 24 aya kadar çocuklar izlenmiş. Kendi kendini besleyen bebeklerin, kendini beslemeyenlere göre daha fazla enerji verici ve besleyici yiyecekler yediği tespit edilmiştir.

Bebekler aynı zamanda kalori, protein, karbonhidrat, yağ, çinko, magnezyum, B vitamini gibi alım açısından karşılaşırıldığında bu değerler, kendi kendini besleme yani BLW yöntemi uygulayan bebeklerde daha yüksek çıkmıştır.

BLW yöntemi nedir? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

 

Sevgiler.

Diyetisyen Beyza Uyan

Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Kuru Öksürük Nasıl Geçer?

Bebekler İçin Besleyici ve Pratik Kahvaltı Tarifleri

Bebek ve Çocuklarda Diş Sağlığı