8 Aylık Bebek Beslenmesi

8 Aylık Bebek Beslenmesi

8 Aylık Bebek Beslenmesi

Herkese merhaba! Bebeğiniz 8 aylık oldu bile!

Bebeğinizin beslenmesi ile ilgili merak ettiğiniz her şey bu makalede, okumaya devam edin 🙂

8. ayda bebeğiniz kendi kendine yeme alışkanlıkları kazanmaya başlar. Bu ay, bebeğiniz için oldukça önemli bir dönem. Bebeğiniz, 8. ayda ek gıdalarla daha çok ilgilenmeye başlar.

8. ayda ek gıdalarla beslenirken, bebeğinizin kendi kendine beslemesine izin vermelisiniz. Hatta bu aylarda bebek öncülüğünde beslenme (BLW) dediğimiz yöntemi, bir miktar bebeğinizin hayatına ekleyebilirsiniz. Bebek öncülüğünde beslenme yöntemini daha ayrıntılı inceleyebilirsiniz.

BLW Yöntemi Hakkında Her Şey! https://www.bebek.com/9-aylik-bebek-beslenmesi/

Yapılan araştırmalarda, bebek öncülüğünde beslenmenin, hem biyolojik hem hareket sistemini desteklediği bulunmuş.

Ona bu dönemde fırsat tanımanızı öneriyorum. Ek gıdaya geçiş döneminde bebeklerin besinlerle ilgilenmesine, mıncıklamasına, koklamasına ve ağızlarına götürmelerine izin verebilirsiniz. 

“Özgür bırak ama takip et” felsefesini bu aylarda uygulayabilirsiniz.

8 Aylık Bebek Beslenmesinde Öğün Sayıları ve Beslenme Sıklıkları

8 Aylık Bebek Ne kadar Yemeli?

Merak ediyorsunuz değil mi? 🙂 Hadi gelin birlikte inceleyelim

8 aylık bebek için en önemli besin anne sütü, anne sütü almıyorsa formül mamadır. Bunların yanında 1-3 öğün ise ek besinlerden gelmelidir.

6 ve 7. aylarda da olduğu gibi anne sütü veya formül mama ara öğün, ek gıdalar ise ara öğün olmalıdır.

8 aylık bebek 3-3.5 saatte bir beslenebilir.

6,7,8 Aylık Bebeğe Ne Verilmelidir? Videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

8 Aylık Bebek Neler Yiyebilir?

6 ve 7. aylara ek olarak,

6 Aylık Bebek Beslenmesi

7 Aylık Bebek Beslenmesi

Tarhana, Mercimek ve Unlu Çorbalar

8. aylarda bebeğinize yavaş yavaş çorbalar vermeye başlayabilirsiniz.

Bu konuda da dikkat etmeniz gereken, ev yapımı çorbalar olması ve içerisine tuz ilave etmemeniz. Hazır çorbaların içerisinde pek çok katkı maddesi yer aldığı için hazır çorbaları önermiyoruz.

Bebekler için tahıllı gıdalar ve faydaları makalemizi inceleyebilirsiniz.

Tarhana bebekler için oldukça besleyici ve doyurucu bir besindir. İçeriğinde A, B grubu vitaminleri, kalsiyum, demir ve çinko mineralleri bulundurur. Karbonhidrat kaynağı olan tarhana  protein ve likopen içeren besinler arasındadır.

Bebeğiniz için sağlık deposu olan tarhana ile ilgili size bir önerim var. Hammm bebek tarhanasını gönül rahatlığı ile bebeğinize verebilirsiniz. Sıfır şeker, bol protein, geleneksel ve tamamen doğal. Üstelik tuz oranı Dünya Sağlık Örgütünün belirlemiş olduğu düzeyde. Bu ürüne ebebek internet sitesinden veya raflardan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Hammm Bebek Tarhanası: https://www.e-bebek.com/hammm-tarhana-250-gr-p-ham-6738/

Mercimek

Mercimek, içeriğinde demir, protein, fosfor, B vitamini ve folik asit barındırır. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır bu sayede bağışıklık sistemini destekler.

İçeriğindeki fosfor sayesinde, bebeklerin zeka gelişimini olumlu etkiler. Mercimeği 8. aydan itibaren bebeklerinizin beslenmesine ekleyebilirsiniz.

Mercimek gaz yapar endişesi ile bebeklere verilmek istenmeyebiliyor. Bu konuda size birkaç önerim var.

Bebeğinizde gaz sorunun oluşmaması için ilk tercihinizi kırmızı mercimekten yana kullanabilirsiniz. Kırmızı mercimek, daha çabuk pişer ve daha yumuşaktır. Yeşil mercimek kullanmak isterseniz de yeşil mercimeği bir gece boyunca suda bekletmenizi öneririm.

Ek gıdaya geçiş döneminde, mercimeği bebeğinize çorba ve ezme şeklinde verebilirsiniz.

Kıymalı Sebze Yemekleri

Kırmızı et, çok önemli bir demir kaynağıdır ve kırmızı etteki demirin emilimi oldukça kolaydır.

8. aydan itibaren bebeğinize kırmızı eti kıyma şeklinde bebeğinize vermeye başlayabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken nokta, kıymalar minik minik olmalı, rondodan geçirilmemelidir.

Kıymayı sebze yemeklerinin içerisine veya çorbalara ilave edebilirsiniz.

Hammm vakti videolarımızdan olan kıymalı bebek tarhana çorbası videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

1 Yaş Öncesi Yasak Besinler

1 yaş öncesi yasaklı besinleri neden yasak olduklarına dair minik notlar yazarak size bir liste hazırladım.

Dikkat! Her bebek özeldir, besinleri vermeden önce bebeğinizin gelişimini takip eden doktorunuza danışmanızı öneririm.
  • Bal (clostridium botulinum sporlarını içermesi sebebiyle)
  • Tuz (böbrek hasarı, obeziteye neden olabilir)
  • Şeker (metabolik rahatsızlıklara neden olabilir)
  • Yumurta Beyazı (alerji potansiyeli çok yüksektir)
  • Çilek (alerji potansiyeli yüksektir)
  • Kivi (alerji potansiyeli yüksektir)
  • Deniz ürünleri (ağır metal içeriği ve alerji nedeniyle)
  • Kafein içeren içecekler (böbrek hasarlarına neden olabilir)
  • Çikolata, kakao (ilave şeker, alerji, katkı maddesi nedeniyle)
  • Domates, bakla (alerji potansiyeli yüksektir)
  • Konserveler ve hazır gıdalar (katkı maddesi içeriyor)
  • Çay (kansızlık problemi yaratabilir)
  • Doğal olmayan meyve suları (çoğunda şeker ilavesi, katkı maddesi mevcut)
  • Salam, sosis, sucuk vb. (kimyasal madde içeriyor)
  • İnek sütü

1 yaş öncesi yasak besinler makalemizi inceleyebilirsiniz.

8 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

Uyanınca:  Anne sütü
Kahvaltı:  Yumurta sarısı + lor peyniri
Ara Öğün:  Anne sütü
Öğle Yemeği: Sebze çorbası + ekmek içi
Ara Öğün: Anne sütü
Ara Öğün: Yoğurt + elma
Akşam Yemeği: Sebze çorbası
Ara Öğün: Anne sütü
Gece Boyu: Anne sütü
Dikkat! Bu liste her bebeğe göre değişebilir. Çok sık emen bebekler olduğu gibi, daha geniş aralıkta beslenmeyi seven bebeklerde olabilir.

Bu makalenin altına yorum bırakarak tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Sevgiler.

Diyetisyen Beyza Uyan

Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

  • 18 saat geçmesine rağmen acıkmayan ve açlık için ağlamayan bir bebeğimiz var Sadece ağzını şapirtattığı için ve 12 saat geçti acikmistır diyorum ve acıktığı halde mamayi ağlayarak zorla azıcık içirebiliyorum.Bendenbasks kimse bişey yediremiyor.Hep ben beslemeyle uğraştığım için stresli ve sinirli oluyorum.
    Mama ve ek gıdaları yedirmek işgence 😢
    Mamayı uykuda içirebildigime şükrediyorum .Uykuda 1-2 saat mama yedirmeyle uğraşıyorum.Nornalde anneler bebekler uyurken dinlenir ben uyuduğuda daha çok yoruluyorum
    Bu nedenle diyetisyenlerin ve çocuk doktorlarının beslenme çizelgeleri bana masal geliyor yemeyen yutmayan bütün yiyeceklere öğüren bir bebeğin tıpta çaresi yok .benim iki kızım da da aynı yeme faciası yaşıyorum.
    HİCBİRSEY YEMEME yani seçme yacda az yeme değil SU dışında hiçbir şey yemiyor sevmiyorlar.Ssdece ama sadece suyu seviyorlar maalesef.Tam tezlik araştırmalık büyük kızım 10 yaşında şuan beslenmesi normalleşti .ama 7 yıl uğraşmaktan çok yoruldum. Şimdi de de 8 aylık olan küçük kızımda aynı problem yaşıyorum.
    Bebekleri bir ya da iki çeşit besin bile sevenler üzülmesin çok şanslılar.Biz bebeğimizin bir tane bile sevdiği besin olsa mutlu olacağız.Sadece suyu severek içiyor sadece su da sağlıklı büyümeye yetse sorun değil.Yaşadıklarimi anlatsam hem ansiklopedi hem de acıklı bir roman olur.Gözyaşlarinizi tutamazsınız.Ama sağlıklı olması en büyük şükür sebebim.biraz büyüyene kadar bu süreç zor geçecek.

    • Araştırma yaparken okudum yorumunuzu yalnız değilsiniz bilin istedim bnde öyleyim 8 aylık bebeğim var 5 aylık bebeği ilan kardeşinde öyle yemek Mama yedirmek işkence. Artık takmamayi deniyorum. Bı tavsiyel , açlıktan ölmez bebek stres onu daha çok etkiler azda olsa yesin bırakın mutlu olmaya çalışın lütfen

    • Tatlım benim 8 aylık kızım var aynı anlattığın sorunları yaşıyorum. Benim kaygım gelişimini etkiler mi daha oturamadı,konuşmaya yönelik birşey yok hiç birşeyi severek istekli yemiyor ağlıyor saçını çekiyor.

    • meehana cansu hanim aynis sorun suan 8 aylik bebegimizde mevcut yemiyor hicbirzamanda yemedi ve icmedi suya daha yeni basladik cocuk onu bile icmiyordu artik mahvolmus durumdayiz doktorlar bile nedenini bilmiyor ne yapıcaz bilemiyoruz varmi oneriniz

      • Reklam izlettirerek yedirmeyi deneyin isterseniz… Benim de oğlum 8 aylık. Yemediği çok zamanlar oldu. Reklamları izlemesi evet sağlıklı değil ama kısa bir süreliğine bunu göz ardı etmeye mecbur kalıyorum. O zaman veriyoruz farkında olmuyo.. çareyi böyle buldum😓

    • Aynısını yaşıyorum 8,5 aylıklar hala uyurken mamalarını veriyorum uyanıkken içmiyorlar ek gıda o kadar özeli benim ikizim var biri kız biri erkek o kadar zorlu yemek yedirebilmek tek benimsin gibi hissediyorum normalde uyurken anneler dinlenir ben asla dinlenemiyorum ve sinir hastası oldum psikolojim bozuldu yemek yemiyorlar ağlıyorlar açlar

    • Kbb uzmanına götürün. Belki kulağında beya burnunda problem var. Bi sebebi vardır mutlaka yememesinin bence. Benimkiside yemeği ağzına verene kadar çıldırıyor. Daha yutmadan 2. Lokmayı tıkamam lazım ağzına. Mama hazırlamaya bile izin vermiyor. Sinir krizleri geçiriyorum o ağlarken mama için. Çok şükür ama yiyor. Siz bi uzamana götürün bebeğinizi mutlaka.

    • Merhaba Allah kolaylık versin.Benim de bebeğim 8 aylık çocuk gelisimciyim.oncellikle çok araştırdım yeme konusunu size de aktarayım inşallah sizin de işinize yarar.Oncelikle doktora bir görunmesinde yarar var. Benim bebeğimin ağzında af çıkmıştı o yüzden bir ara benim de bebeğim yemiyordu sabırla geçti çok şükür.Stres bebekleri etkileyen ana etmen.ustelikle dış çıkarma doneminde ağrıları da oluyor bebeklerin.emziroyorsaniz eğer süt kanallarıyla siz stres yaptıkça bebeğe geçiyor.Sakinlesin ve bebeğinizi sevip okşayin onunla konuşun sizi anlicak.yemrk masasına ailecek oturun yanında yemek yiyin arada ay mis gibi bebeğim al kuzum sen de yemek ister misin deyin.eline verin yiyeceklerle oynasin.kucaginiza oturtun durmazsa tekrar yaninizda bir sandalyeye koyun sevdiği oyuncak ya da şişe verin.sizde yemeğinizi yiyin onunla birlikte çok güzel bir şeyler yediğinizi ona gosterin.sabirla ve mutlaka gülerek sakince verin hiç acele etmeyin.sadece teklif edin ağzını açıp kendi isteyene kadar.onemli nokta şu bebek yemek masasına birlikte ailecek oturmalı.strsten uzak zorla yedirme olmamalı ve siz yerken canı cekmeli

  • Sizi o kadar iyi anlıyorum ki ne sevdiği nede yediği tek bir ara öğünü geçtim mama bile yok.3 çocuğum ve 46 yaşındayım. 2 oglum da görmediğim ne varsa 3 bebeğim 8 aylık henüz onda yaşadım. Suya bile zor alıştı. Yedirmesem 24 saat açlığa razı. Delirmişmiş durumdayım .Aglamadugim tek bir zaman dilimi yok.Yedirnek için denemediğim aktivite oyun oyuncak kalmadi .Dili sürekli dışarı itiyor.Bir fikri olan varsa yardım lütfen.

      • Yemek yeme saatleri belirli olsun ve sizde tadına bakın yaptığınız mamaların salıncakta sallarken de yiyiyorlar bakın çocuklara yemek yedirirken onları eğlendirmeyiz lazım ayağınıza alın sallarken verin eee eee diyip mayıştırın ona müzik söyleyin sevdiği oyuncağı verin eline Ali babanın çiftliği bakkal amca açın müziğe eşlik edin ve yemediğinde zorlamayın birazdan tekrar verin umarım ile yarar 🙂

    • Parmagimla ağız kenarına koyduğum yanağına yani çiğneye bilecegi yiyecekleri koyup çiğne diyorum. Gösteriyorum öyle yiyor sıvıları değil katı şeyleri yedirmeyle ancak yetindim yavaş yavaş da sıvı almaya başladı. Bi kaşık da eline verin başka bi kaşıkla da siz yedirmeye çalışın

  • Benim oğlum 7 aylık olana kadar ek gıda istemedi ama mama içiyordu. Şimdi 8 aylık oldu ek gıdayı çok seviyor yiyor ama hersey boğazında kalıyor yutma becerisi çok zayıf. Şükür son 15 gündür yeme içme konusunda sıkıntım yok. Sizde sabredin benim oğlum ağzını açmazdı yemeği vermeye çalışınca çığlık çığlığa kalırdı. Ek gida vermeye 15 gün ara verdim tekrar denedim yemeye başladı. Bu arada ek gidaya 5 aylıkken başladım

    • Merhabalar,

      İlk 6 aya kadar anne sütü bebeğin tüm ihtiyaçlarını mükemmel şekilde karşılar. Bebeğinizin suya dahi ihtiyacı olmaz. 6. aydan sonra ek gıdaya geçilmesi gerekir. Bu sebeple bir an önce ek gıdalara geçiş yapmalısınız. Bu konuda ay ay bebek beslenmesi yazılarımızı inceleyebilirsiniz 🙂

      Sevgiler.

  • Merhabalar benim 8 aylık bebeğim var kaşıkla yemek ye kesinlikle reddediyor yemiyor kusuyor hangi çorbayı denediysem içmedi sütüm yetersizdi formül mama veriyorum çorbayı biberonla vermeyi denedim o zaman çok güzel şekilde içiyor sizce böyle devam etmeliymiyim nasıl bir yol izlemeliyim uzun site aç beklettim kaşıkla yesin diye ama yine de yemedi

  • Merhaba anneler . Benim sutum yetmedigi icin 4 aydan itibaren ek gidaya basladim diyetsiyen tarafindan hazirlanan liste ile . Ilk basta bir takim sorunlar yasadim ama geciyor emin olum . Suan bebegim 8 aylık . Hic kusmadigi en sevdigi yemek hero baby kasik mamalari olduu . Sutlu pirinçli . Irmikli. Meyveli ve 8 tahilli . Çilekli . O şekilde . Bu mamalari deniyebilirsiniz eger hic ek gida sevmiyorsa . Sadece 2 tane patates haşlayin ve rendoya koydugunuzda icine biraz sut koyun formula olabilir veya inek sutu kullanan varsa anne sutu de olanilir rendodan geçin pure oluyor tam kivaminda bogazinda kalma ihtimali yok asiri yumusak bir pure oluyor cunku en son de zeytinyagi veya peynir bir veya da dogal tereyagi kucuk dilim atip verebilirsiniz. Yogurtlu corba deniyebilirsiniz seveerler genelde . Muhallebi soyle 1 bucuk yemek kasigi misir unu 250 ml süt ve 50 ml akadar su ekleyip muhallebi kivamina gelene pisirin icine iki uc tane bebek biskuvusu koyun tadina bakin eger tatligi hic yoksa biraz pekmez ekleyin ve yedirin . Muzlu irmikli muhallebi soyle 1 yemek kasigi irmik bir yemek kasigi pirinç unu 1 bardak süt yarim bardak su ile pişirin muzu rendodan geçin ve muhallebinize ekleyin isterseniz bitane bebek biskuvusu de ekliyebilirsiniz . Muzlu yogurt azcik da tarçin tadi efsane olur . Deneyin belki birini beginir .

  • Benim bebeğim 8 aylık.. Karnı tok olsa dahi anne sütünü keyif yapmak için bile emiyor, gece anne sütü içmekten yatağında uyuyamıyor, ek gıdaları yiyor ama hala diş çıkarmadı 🙁 damağında diş çıkarmaya dair hiç bir belirti yok, aynı sorunu yaşayan oldu mu hiç ?

    • Merhaba Yasemin Hanım,
      Ek gıda sürecine bebeğinizin keyifle yediği, sevdiği besinlere öncelik vererek başlayabilirsiniz. Bu süreçte eğlenceli tabaklardan yararlanabilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak hazırladığımız bir eğlenceli tabağı görebilirsiniz.

      Tavşan Yumurta- HAMMM Vakti

      Bunun haricinde örneğin yumurta yemeyi sevmiyorsa yumurtayı diğer besinlere karıştırarak verin. Pancake, sebzeli omlet gibi yiyeceklerin içerisine gizlenmiş olacağından bunu farkında olmayacaktır. Bu sayede yumurtadan almış olacağı besin ögelerini de sağlamış olursunuz.

      Sevgiler.
      Seray Tekin
      ebebek Beslenme ve Diyet Stajyeri

Bir yanıt yazın

Bebeği Sallayarak Uyutmak Doğru mu?

Çocuğunuza Yeme Alışkanlığı Kazandırmanın Püf Noktaları

Erkek Çocuk Saç Kesim Modelleri!