Siz hala bir bebeğiniz olacağı haberinin şaşkınlığını yaşarken günler hızla ilerliyor ve 8. haftaya gelmiş bulunuyorsunuz.

Gebeliğin 8. haftası anne adaylarında ne gibi değişimler yaratıyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.

8. Haftada Bebek

8. haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta bir ahududu boyutuna ulaştı.

Minik bir ahududunuz geçen haftalarda olduğu gibi bu hafta da hızlı bir büyüme gerçekleştirdi ve 3 kat daha büyüdü. Tabii ki bu, hamile olduğunuzu dışarıdan fark ettirecek bir büyüklük değil henüz. Ancak bebeğiniz büyüyor, gelişiyor, kalbi hızla atmaya devam ediyor ve gün geçtikçe bir bebek görüntüsüne daha fazla yaklaşıyor.

8 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
8. hafta 2 g 1,5- 2 cm

Tabloda da görüldüğü üzere miniğiniz artık ölçülebilecek ağırlıklara ulaşmış durumda. İlerleyen günlerde hem boyu hem de kilosu katlanarak artmaya devam edecek.

Bebeğinizin Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Bebeğiniz henüz ufacık ama o minicik bünyesinde hızlı bir gelişim gösteren organlara sahip. Vücudunun tüm sistemleri kademe kademe gelişiyor.

O halde 8 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

  • Sinir Sistemi

Ön, orta ve arka beyin bölümleri gelişimlerini sürdürür. Sinir hücrelerinin üretimi hızla devam eder. Üretilen sinir hücreleri birbirleri ile birleşmeye başlar.

  • Endokrin Sistem

Tiroit bezi gelişimini sürdürür. Hormonal gelişim devam eder.

  • Dolaşım Sistemi

  • Bu hafta kalbin tüm odacıkları ve kapakçıkları oluşmuş durumdadır.
  • Kalp atım hızı dakikada 100-180 atış olacak şekilde artmıştır ve bu sayede tüm vücuda kan akışı sağlamaya başlar.

Önceki haftalardaki doktor kontrollerinde bebeğin kalp atışını duymadıysanız bu haftaki ultrason görüntülemesinde duymanız oldukça yüksek bir olasılıktır. Bu belirti sağlıklı bir gebelikte aranan ilk özelliklerden biridir.

  • Sindirim Sistemi

Sindirim sisteminin organları gelişmeye devam eder.

  • Solunum Sistemi

Miniğinizin dünyaya geldikten sonra solunumunu size bağımlı olmaksızın gerçekleştirebileceği akciğerlerin gelişimi bu hafta devam eder.

  • Destek ve Hareket Sistemi

  • Bebeğiniz 8. haftaya geldiğinde iskelet sisteminde kemiksi bir yapı bulundurmaz. Tüm yapılar henüz kıkırdak yapıdadır ve bir süre daha bu yapısını koruyacaktır.
  • Bu hafta el ve ayak parmakları oluşmaya başlar. Parmakların birbirinden tam olarak ayrılması ise daha sonra gerçekleşir.
  • Vücudundaki kas katmanları oluşmaya başlar. Hissedilmeyecek derecede küçük hareketler başlayabilir.
  • Kaburgaları bu hafta daha belirgin durumdadır.
  • Boşaltım Sistemi

  • Hamilelikte 8. haftaya gelindiğinde bebeğin dışkısının toplandığı ve vücuttan atılmadan önce bir süre beklediği rektum yapısı oluşmaya başlar.
  • Bir önceki hafta oldukça büyük bir yol kat eden böbrekler artık idrar üretebilecek kadar gelişmiştir.
  • Bağırsaklar gelişmeye devam eder.
  • Üreme Sistemi

Cinsiyetini merak ediyor olsanız da henüz gebeliğin 8. haftası bebeğinizin cinsiyetinin kesinleşmesi için oldukça erkendir. Genital organlar henüz gelişmemiştir. Kız ve erkek organları arasında ayrım yoktur.

8 Haftalık Bebek Hareketleri

Bebeğiniz bu hafta sırt üstü ve C pozisyonunda durmaktadır. Vücudunun uzantıları gelişirken istemsiz hareketlenmeler de başlar. 8 haftalık bebek hareketleri henüz hissedilemez. Sadece ultrasonda görüntülenebilir.

8 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

O minicik bedenindeki gözü, kulağı, ağzı ve burnu bu hafta büyümeye devam ediyor.

8 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün bu hafta öğrendikleri…

  • Göz ve Görme Duyusu

Bu hafta miniğinizin göz kapakları yapışık bir durumda olsa da oluşumlarını neredeyse tamamlamıştır. Boyutu büyümeye devam eder. Göz kapaklarını kapatır.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Bebeğinizin kulak kepçesi daha belirgin bir hal alır. Sesleri duyabilmek için hızla gelişmeyi sürdürür.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Tat alma duyu organlarının gelişimi devam eder. Gebeliğin 8. haftası minik dudakları daha belirgin hale gelir. Diş ve damak yapısı oluşmaya başlar.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Bu hafta burun daha belirgin bir durumdadır. Burun ucu şekillenmiştir. Ultrason kontrollerinde bebeğinizin burnunu ayırt edebilmeniz neredeyse mümkündür.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Bu hafta bebeğinizin cildi oluşarak saydam bir görüntü elde eder. Oldukça ince bir yapıya sahiptir. Fakat hala normal bir cilt yapısından uzaktır.

Dilerseniz 8. hafta gebelik konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

8 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

İlk defa anne olacak hamileler, gebeliğin hafta hafta takip edildiğini ve doktorların ay bazında konuşmadığını yeni keşfetmiş olabilir. Çevrenizdeki birçok yakınınız da bu şekilde düşünerek size kaç aylık hamile olduğunuz sorusunu yöneltebilir.

Peki 8 hafta kaç aydır?

  1. hafta, hamilelikte 2. ayda olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık hamile olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

8 hafta= 8×7 = 56 günlük

56/30= 1 ay 26 gün

Bu hesaba göre gebeliğinizde 2. ayın sonundasınız. Yani tam 2 aylık gebesiniz.

8 Haftalık Gebelikte Anne

Artık 2 aylık bir anne adayısınız ve hamilelik kendini yavaş yavaş hissettirmeye başlamış olmalı. Fiziksel görünümde ciddi bir değişim meydana gelmemiş olsa da bedeniniz bebeğiniz için hazırlık yapıyor ve hızla değişiyor.

8 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

Bedeninde Neler Oluyor?

  • Cilt yapısında değişimler:

    ‘Hamilelik güzelliği’ diye bir tabir hiç duydunuz mu? Hayatınızda hiç sahip olmadığınız kadar yüksek hormonlara maruz kaldığınız bu dönem, beraberinde bazı güzel gelişmeleri de getirir. Bu haftalarda cilt yapısında değişimler gözlenebilir. Daha pürüzsüz, lekesiz görünümlü ve yumuşak bir cilde sahip olduğunuzu fark edebilirsiniz.

    Bunun ana nedeni, artan hormonlara ek olarak artan kan hacmidir. Derinizin altında daha fazla kan akışı sağlanır ve cildiniz daha canlı bir görünüm elde eder. Bazı hamilelerde ise bu hormonal değişim, ciltte ekstra bir kuruluk veya yağlılık oluşturabilir. İlerleyen günlerde gerilmelere bağlı ciltte kaşıntı hissi ve sivilcelenme yaşanabilir.

  • Aşerme:

    Hamilelik denince akla gelen ilk belirtilerden biri de aşermedir. Anne adayları bu haftalarda bazı yiyeceklere ayrı bir istek duyabilir.

  • Bel bölgesinde kalınlaşma:

    Büyüyen rahim, vücutta daha fazla yer kaplamaya başlayarak özellikle bel bölgesinde kalınlaşma meydana getirir. Bu kalınlaşma öne, arkaya ve yanlara doğru gerçekleşir. Uzmanların çoğu aynı zamanda bu değişimin, hamilelik boyunca anne adayının bebeğini daha rahat taşımasına kolaylık sağlamak amacıyla gerçekleştiğine de inanır.

  • Koku hassasiyeti:

    trimesterin en can sıkıcı bulgularından biri de koku hassasiyetidir. Yemek, parfüm, sigara, ter, baharat kokusu gibi birçok kokuya karşı duyarlılığınız artar ve tiksinme ile beraber mide bulantısını tetikler. İlk 3 aylık dönemden sonra bu şikâyetleriniz azalacaktır.

  • Baş ağrısı:

    Yaşadığınız hızlı hormonal değişim, bugünlerde ciddi baş ağrıları yaratabilir. Gebeliğin 8. haftası, bu duruma uykusuzluk, yorgunluk gibi durumlar da eklenerek baş ağrılarının artmasına sebep olur. Fakat endişe etmeye gerek yoktur. Kısa bir süre sonra baş ağrıları kendiliğinden kaybolacaktır. Yine de günlük hayatınızı olumsuz yönde etkileyecek kadar ağrı yaşıyorsanız doktorunuza danışarak uygun bir ilaç tavsiyesi isteyebilirsiniz.

  • Kasık ağrısı:

    Bebeğinizin hızlı gelişimine ayak uydurmaya çalışan rahminiz, bu haftalarda normal boyutunun üzerine çıkarak hızlı bir büyüme içerisine girer. Miniğinize yer açabilmek amacıyla rahim duvarı kaslarınızda ve kasıklarınızda genişlemeye bağlı kasılmalar meydana gelebilir.

Bu semptomlar, gebeliğin 8. haftası anne adayının bedeninde gelişen değişimlerden bazılarıdır. Bir önceki veya bir sonraki haftaya yönelik belirtiler de bu günlerde ortaya çıkabilir. Ancak tüm bunların genel belirtiler olduğu unutulmamalı, her bünyenin ve her gebeliğin kendine özel olduğu bilinmelidir. Bu nedenle aynı haftalarda bulunan başka gebeler ile kendinizi kıyaslamanız doğru bir davranış değildir.

Örneğin; başka bir hamile kadında karın ve kasık ağrısı yokken siz de olabilir veya bir gebenin aşermeleri fazlayken siz de hiç olmayabilir.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Gebeliğin en rahatsız edici semptomları, ilk trimester sürecinde ortaya çıkar. Özellikle 7-8. haftadan itibaren gebelik hormon seviyelerindeki ciddi artış, şikâyetleri artırarak hamileleri çözüm arayışına itebilir.

8 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  1. Yoğun bir koku hassasiyeti problemi yaşıyorsanız parfüm, deodorant, şampuan gibi kişisel temizlik ve bakım ürünlerinizi kokusuz ve parfümsüz doğal içerikli ürünler ile değiştirin.
  2. Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın. Hem kokulara olan duyarlılığınız hem de baş ağrısı şikâyetiniz için faydalı olacaktır.
  3. Sıkı ve aşırı dar kıyafetler giymekten kaçının. Bel bölgenizi sıkmayan, rahat giysiler tercih edin.
  4. Cildinizde aşırı kuruluk veya aşırı yağlanma gibi bir sorun yaşıyorsanız günlük cilt bakımınızı bu doğrultuda yapın. Yağlanma probleminizi hafifletecek içerikli ürünler için doktorunuzdan yardım alın. Kuruluk için nem dengesini korumaya yönelik ürünler ve nemlendiriciler kullanabilirsiniz. Ayrıca bol su içerek ve taze sebze meyve tüketerek cilt sağlığınızı içerden desteklemeniz gerekir.
  5. Ağır aktiviteler yapmaktan kaçının. Kasık ağrılarınızı tetikleyecek hareketlerden sakının ve ağır kaldırmayın.

Uzman Gözünden Hamileliğin 8. Haftası konulu videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

YouTube video

Kaç Kilo Almalısın?

Hamilelik döneminde kadınların kilo alması oldukça doğal karşılanır. Rahim genişler, vücuttaki sıvı ve kan hacmi artar, bebeğin ağırlığı artar, vücudunuz bölgesel yağlanmalar yaşar ve tabii ki ödem oluşur. Tüm bunlar aldığınız kiloların mantıklı birer açıklamasıdır. Ancak 1. trimesterde bu sebeplerden bahsetmek için erkendir. Çünkü vücudunuz bu değişimleri yeni yeni yaşamaya başlamıştır.

Bazı hamileler 8. haftada bulantı ve kusma gibi şikâyetler yaşamaz. Bunun yerine iştahlarında açılma ile karşılaşabilirler. Bu durum gebeliğin ilk aylarında kilo alımına yol açabilir.

8 haftalık gebelik için almanız gereken kilo aralığı yaklaşık 1-2 kilo kadardır. Çoğu anne adayı bu kiloyu da almayabilir. Fakat ilk haftalarda bundan daha fazla kilo alımı yaşanırsa gebeliğin ilerleyen haftalarında daha fazla kilo artışı olması muhtemeldir. Bu nedenle gerek egzersiz yaparak gerek dengeli bir beslenme programı uygulayarak kilo kontrolü sağlanmalıdır.

Beslenme Önerileri

Birçok anne adayı mide bulantısı ve kusma şikâyetleri baş gösterince beslenme konusunda sıkıntılar yaşamaya başlar. Öğünler atlanabilir ya da tek tip beslenmeye ağırlık verilebilir. Ancak bebeğinizin sağlıklı gelişimi ve sizin verimli bir gebelik geçirmeniz yeterli, dengeli ve sağlıklı bir beslenme ile mümkün olacaktır.

8 haftalık gebelikte beslenme için öneriler şunlardır;

  • Besin değeri yüksek gıdalar ile beslenin. Yediğiniz yiyeceklerin besin değerlerinin zengin içerikli ve düşük kalorili olmasına özen gösterin.
  • Günde en az 2,5-3 litre su içmeyi unutmayın.
  • Bu ürünleri mümkün oldukça tüketmeyin. (Tatlı, hamur işi, paketli ve işlenmiş ürünler, konserveler, abur cuburlar, kızartmalar, asitli içecekler gibi.)
  • Her gün 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenmeye çalışın. Uzun süreli aç kalmaktan sakının.
  • Porsiyon miktarınızı kontrol altında tutun. Azar azar ve sık sık beslenin.
  • Bu haftalarda kafein tüketimini sınırlandırın. (Kahve, çay ve çikolatanın kafein miktarları yüksektir.)
  • Demir, folik asit ve proteince zengin gıdalar tüketin.
  • Bu dönemde midenizi rahatlatmak için tuzlu gıdalardan faydalanın.

Ay ay gebelikte beslenme takibi yapabilmek için aşağıdaki bağlantıdan yazılarımızı takip edebilirsiniz.
https://www.bebek.com/ay-ay-gebelikte-beslenme/

Egzersiz Önerileri

Hamilelik semptomlarının arttığı bu günlerde anne adayının egzersize yönelmesi oldukça rahatlatıcı ve faydalı olacaktır. Fakat ilk aylarda ortaya çıkan düşük riski korkusu, hamilelerin hareketlerini kısıtlamasına yol açar ve onları spordan uzaklaştırır. Oysa kendinize uygun egzersiz hareketlerini tercih ederek vücudunuzu ve zihninizi gebeliğin getirilerine hazırlayabilirsiniz.

8 haftalık gebelik egzersizleri ve yapılabilecek fiziksel aktiviteler olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Yoga
  • Yüzme
  • Hamile pilatesi
  • Hafif tempolu koşu ve yürüyüşler
  • Nefes egzersizleri
  • Gevşeme ve esneme hareketleri
  • Meditasyon

Her egzersiz her gebe için uygun olmayabilir. Bu nedenle gebelik egzersizlerini doktorunuza veya bir uzmana danışarak belirlemelisiniz.

8. Hafta Gebelikte Kontrol Listesi

Hamileliğin 8. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Vücudunuzu zorlayan ani hareketler yapmaktan kaçının.
  • Merdiven gibi yüksek yerlere çıkmayın ve adım atarken dengenizi korumaya önem verin.
  • Evde temizlik yaparken temizlik malzemelerinin ağır kimyasal kokusunu solumamaya dikkat edin.
  • Doktorunuzun istediği test ve tahlilleri geciktirmeden yaptırın. (Tam kan sayımı, idrar testi ve kültürü, toksoplazma, rubella, hepatit testleri vb.)
  • Sıvı tüketimine ve beslenmenize dikkat edin.
  • Günlük folik asitinizi almayı unutmayın.

Gebeliğin 8. haftası ile 2 ayı geride bıraktınız ve hamile olma fikrine biraz daha alıştınız. Artık bebeğinizle ilgili planlar yapmaya başlayarak bu sürecin tadını çıkarabilirsiniz.

 

gebelikte-7-hafta

9-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelik Belirtileri: Mide Bulantısı ve Yanması

Çocuklar ve Evcil Hayvanlar

Gebelik Şekeri Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey!