9-12 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

9-12 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Bu aylardan itibaren artık bebeklerin uykuları, özellikle de gündüz uykuları yoluna girmeye başlamıştır. Gün içerisinde biri sabah diğeri de öğlen saatlerinde olacak şekilde 2 defa uykuya yatarlar. 12.ay civarı fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından bir dönüm noktasıdır. Nasıl ki iştahları, gün içerisindeki mutluluk seviyeleri ve davranışları değişiyorsa uykuya olan yaklaşımları da değişebilir.

Bu dönemin en tipik özelliği gündüz uykularından birini reddetme, uykuya dalarken zorlanma veya gece sık uyanmadır. Ama bu davranışlar tek uykuya geçmek için doğru zaman olduğunu göstermez. Zira bunun için doğru zaman 14-18. aylar arasıdır. O zamana kadar hala 2 gündüz uykusunu korumak bebeğinizin akşam uykusuna kadar fazla yorulmasını engeller. Böylece gece uykusuna daha kolay dalar ve daha sağlıklı şekilde uyur.

Unutulmamalıdır ki 2 gündüz uykusu her zaman için bir avantajdır. Birini uyumazsa diğerini uyuyabilir. Ama tek gündüz uykusu olduğunda ikinci bir şansı yoktur, onu mutlaka uyuması gerekir. Uyumazsa akşama kadar çok yorulup zorlanır. O nedenle 2 gündüz uykusunu ne kadar uzun süre devam ettirirsek o kadar avantajlı oluruz. Bırakmak için acele edilmemesini öneririm.

Bu aylarda bebeklerin uykusunu etkileyebilecek bir başka konu da ayrılık kaygısıdır. Bazı bebekler bu duyguyu yoğun yaşayabilirler ve bu da uykularının etkilenmesine neden olabilir. Eğer bebeğiniz gün içinde devamlı sizinle olmak, her yere sizinle gelmek ve sizden ayrılmak istememe gibi davranışlar sergiliyorsa o zaman ayrılık kaygısı yaşıyor demektir.

Bu durumda uykuya dalmakta zorlanma veya gece sık uyanma gibi problemler yaşaması da çok doğaldır. Bunları yaşarsanız bebeğinizin kaygıları geçene kadar uyku zamanlarında onun yanında olup sık sık temas ve ses desteğinden faydalanabilirsiniz.

Gelişimi sağlıklı bebekler 9-12. aylar arasında artık ek gıda sürecinin ağırlığının da artmasıyla beraber genellikle ihtiyaç duydukları kaloriyi gündüz alıp gece beslenmesine ihtiyaç duymamaya başlarlar. Böylece 11-12 saat beslenme olmadan kesintisiz uyuyabilirler.

Eğer bebeğinizin gün içerisinde iyi beslendiğinden eminseniz ama hala gece sık uyanmalar yaşıyorsanız bunların açlık değil alışkanlık uyanmaları olduğunu söyleyebiliriz. Biraz çabayla ve sabırla ilerlediğinizde 3-4 günde bu alışkanlığını değiştirebilirsiniz. Böylece sabaha kadar kesintisiz uykuyla güne daha zinde ve neşeli başlayacaktır.

3-6 aylık bebeklerde uyku düzeniyle alakalı daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıya yazımızı okuyabilirsiniz.

3-6 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni   https://www.bebek.com/3-6-aylik-bebeklerde-uyku-duzeni/

Bebeğinizin Daha İyi Uyuması İçin İpuçları

  • Ayrılık Kaygısını Gidermek

Bebeğinizin hem gün içindeki davranışlarından hem de uyku zamanı verdiği tepkilerinden ayrılık kaygısı yaşayıp yaşamadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Örneğin gün içerisinde sizden ayrılmak istemiyorsa veya uyku zamanı yatağına yatırdığınızda ağlamaya başlıyorsa büyük ihtimalle bu kaygıyı yaşamaya başlamıştır.

Bunu yenmenin en güzel yolu gün içerisinde bol bol ce-e gibi oyunlar oynayarak gitseniz bile her zaman geri döneceğinizi ona göstermektir. Uyku zamanı da uykuya dalana kadar yanında olup sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Böylece güven duygusunu pekiştirmiş olursunuz. Önemli olan bu kaygıyı atlattıktan sonra aşamalı şekilde uyku sürecini sizden bağımsız hale getirmenizdir. Aksi halde kaygı geçse bile sürekli yanında durmanızı isteyebilir.

  • Gün İçerisinde Bol Bol Egzersiz Yaptırmak

Bu aylar bebeklerin fiziksel olarak çok hızlı geliştikleri aylardır. Tutunmalar, kalkmalar, adım atmalar hatta yürümeler başlar. Yeni öğrendiği becerilerini uyku zamanı yatağında denememesi için gün içerisinde bol bol egzersiz yaptırmanız ve bu becerilerini deneyimleyeceği parkurlar yaratmanız faydalı olacaktır. Aksi takdirde beşiğine koyduğunuzda hemen tutunup kalkacak ve uykuya dalması zaman alacaktır.

Eğer gün içerisinde bol egzersiz yaptırdığınız halde bebeğiniz hala uyku zamanı bu denemeleri yapıyorsa o zaman hiç müdahale etmeden onu kendi haline bırakmanız ve uykusu gelip sizden yardım istemediği sürece müdahale etmemeniz en sağlıklısı olacaktır. Başlarda uykuya dalma süresinin uzaması sizi korkutmasın. Merak etmeyin zamanla kısalıp eski haline gelecektir.

  • İki Gündüz Uykusunu Tutmak

12.aya yaklaştığımızda fiziksel ve zihinsel gelişmelerle birlikte bebeklerde 2 gündüz uykusundan birine direnme görülebilir. Ama bu kalıcı değil, geçici bir durumdur. 2 gündüz uykusundan 1 gündüz uykusuna geçiş için ideal zaman 14-18.aylar arasıdır ve o zamana kadar hala 2 gündüz uykusu tutulmalıdır.

Eğer yaşadığınız problem 1 haftadan uzun sürerse o halde gündüz uykularının başlama saatlerinde ve sürelerinde ufak düzenlemeler yapmanız gerekebilir.

  • Erken Gece Uykusundan Faydalanmak

Bebeklerin bu aylarda uyanık kalabildikleri süreler 3-4 saattir. Eğer bebeğiniz o gün uykularından birini uyumadıysa veya gündüz uykuları 15:00 olmadan bittiyse o halde akşam uykusuna kadar fazlaca yorulup zorlanmaması için erken akşam uykusuna yatırmanız faydalı olacaktır.

Aksi taktirde akşam uykusundan önce aşırı yorulabilir ve bu da gece sık uyanmalara veya güne erken başlamalara neden olabilir. Bunun için 18:30-19:00 saatlerini uykuya başlama saati olarak dikkate alabilirsiniz. Zamanla uyanık kaldığı süre uzadıkça saati yavaş yavaş ileri alarak yine eski düzene getirebilirsiniz.

  • Diş Çıkartma Dönemine Dikkat Etmek

Diş çıkartma dönemi bebeklerin bütün düzenini etkileyebilir. Nasıl ki iştahı ve genel huzuru etkileniyorsa bu dönemde uykularında da dalgalanmalar yaşanması çok normaldir. Önemli olan bunun 3-4 günlük geçici bir dönem olduğunu kendimize hatırlatmaktır. Bebeğinizi rahatlatıp sakinleştiren desteklerden faydalanabilirsiniz.

Fakat destekleri 3-4 günden fazla vermeniz bebeğinizin yeni alışkanlıklar geliştirmeye başlamasına neden olacağından diş sıkıntısı geçse bile düzeninizde bozulmalara sebep olabilir. O nedenle bu desteklerin süresini kısıtlamak önemlidir. Bu dönem uyku eğitimi veya yeni bir adım atmak için uygun bir zaman değildir, bitmesini beklemek gerekir.

  • Teknolojik Cihazlarla Olan İletişimi Sınırlandırmak

Teknolojik cihazlar barındırdıkları beyaz ve mavi ışık sebebiyle beyni fazlaca uyaran bit etkiye sahiptirler. Bu durum bebeklerde biz yetişkinlere göre daha yüksek oranda gerçekleşir. Aşırı uyarılmış bir bebek uykusu gelse bile uykuya geçmekte ve onu sürdürmekte zorlanır.

Bu nedenle uykulardan en az 1 saat önce bebeğinizin teknolojik cihazlarla olan iletişimini kesmeniz, izlemiyorsa bize bulunduğu ortamda açık tutmamanız, onun yerine sakin aktivitelere yer vermeniz uyku sürecini olumlu destekleyecektir.

Sık sık evlerde olduğumuz ve yakınlarımızla çoğunlukla görüntülü görüşmeler yaptığımız şu günlerde görüşmeleri bile uyku saatine yakın zamanlarda değil, uykudan uyandıktan sonra yapmanız daha faydalı olacaktır.

6-9 aylık bebeklerde uyku düzeni yazımızı aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

6-9 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni https://www.bebek.com/6-9-aylik-bebeklerde-uyku-duzeni/

Sevgiler,

Cansu Özel

Bebek Uyku Danışmanı

Websitesi      : www.bebekuykudanismani.com

Instagram     : https://www.instagram.com/bebekuykudanismani_/

Facebook      : https://www.facebook.com/bebekuykudanismani/

9 Aylık Bebek Beslenmesi

Burçlar Çocukların Karakterini Nasıl Etkiler?

Bebeklerde Kulak Ağrılarına Dikkat!