9 Aylık Bebek Beslenmesi
Herkese merhaba!
Bebeğiniz 9 aylık oldu!
Bu ayda bebeğinizin beslenmesine hangi yeni besinler ekleniyor?
Öğün sıklıkları nasıl değişiyor?
Gelin birlikte göz atalım 🙂
9. ay bizim için önemli bir aydır. Bebeğiniz beslenmesinde artık yavaş yavaş tencere yemeklerine geçebilir. Bebeğiniz bu ayda karışık pürelerden sıyrılır ve tek tek sebzelerin etle birleştirilmesi şeklinde beslenme biçimine rahatlıkla geçer. BLW yöntemini tercih eden annelerin bebekleri ise çoktan bu şekilde beslenmeye geçmişlerdir.
BLW Yöntemi Hakkında Her Şey! Konulu yazımızı aşağıdaki bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz.
BLW Yöntemi Hakkında Her Şey! https://www.bebek.com/blw-yontemi/
Bebeğiniz bu aylarda, dilinin her iki tarafa hareketiyle ağzının içinde besinleri yuvarlayabilir.
9 Aylık Bebek Beslenmesinde Öğün Sayıları ve Beslenme Sıklıkları
9 Aylık Bebek Ne kadar Yemeli?
merak ediyorsunuz değil mi? 🙂 Hadi gelin birlikte inceleyelim.
Bebeğiniz ilk bir yaş için, gün içerisinde yaklaşık 103-105 kaloriye ihtiyaç duyar.
Hala bebeğiniz için en önemli besin anne sütü, anne sütünü alamıyorsa formül mamadır. Bu aylarda pütürlü püreleri tamamen bırakıp meyve ve sebzeleri yumuşatıp önüne koyabilirsiniz. Başlangıçta sadece oyun malzemesi olarak kullansa da, siz sabırlı davranırsanız yavaş yavaş yemeye başlayacaktır.
Bebek mutlaka aile ile sofraya oturmalı ve ailenin bir bireyi olarak sofrada yemek yemelidir.
Protein gereksinmesi; bebeğinizde yeni dokuların yapımı, boy ve ağırlık artışı, büyüme ve gelişme, vücut fonksiyonlarının olgunlaşması için oldukça önemlidir.
9 aylık bir bebek, gün içerisinde 3-4 öğün beslenmelidir. Bebeğinizin gelişimine göre, ek olarak bir veya 2 ara öğün eklenebilir.
Eğer enerji yoğunluğu veya besin öğesi miktarı düşükse, anne sütü almıyorsa daha sık öğünler verilebilir. Bebeğinizin gelişimini takip eden doktora bu konuyu danışabilirsiniz.
9 Aylık Bebek Neler Yiyebilir?
6, 7 ve 8. aylarda verilenlere ek olarak,
Etler
Kırmızı et, çok önemli bir demir kaynağıdır ve kırmızı etteki demirin emilimi oldukça kolaydır.
9. ayda bebeğinize çok yumuşak etleri vermeye başlayabilirsiniz. Küçük parçalar halinde bebeğiniz etleri tüketebilir.
Et ve kemik suları çorbalara eklenebilir.
Ev Yemekleri
Tuzsuz, baharatsız olarak hafif ezerek evde pişen tüm yemekleri bebeğiniz sizinle birlikte öğünlerde tüketebilir.
Dokuzuncu aydan sonra, bebek aile sofrasına oturmalı ve kendi kendine yemek yemesi için ona fırsat verilmelidir. Bebeğinizin eline kaşık, çatal vermeniz onun hoşuna gidecektir.
“Özgür bırak ama takip et” felsefesini bu aylarda da uygulayabilirsiniz.
Bebeğinizin bir yaşına kadar ilave tuza ihtiyacı yoktur. Yemekleri, tuzsuz, salçasız, baharatsız yapmaya özen gösterelim.
1 yaşından önce bebeklere yasak besinleri öğrenmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
1 yaşından önce yasak besinler: https://www.bebek.com/1-yas-oncesi-yasak-besinler/
6. aya kadar bebekler anne sütünden alması gereken tuzu alırlar. 6. ayı geçip katı gıdalara tamamlayıcı beslenmeye başlayan bebekler için ise yedikleri besinlerin içindeki tuz miktarı yeterli olacaktır.
Bunun dışında yemeklere ilave edilen tuz bebeğinize zarar verir.
Bazen annelerde şöyle bir algı uyanabiliyor. Yemek tatsız, tuzsuz olur bebeğim tadını beğenmez yemez gibi. Ancak tadı bebeğinize ne kadar tuzsuz gelse de bebeğiniz o besinin tuzlu şeklini bilmediği için o yemeği olduğu gibi kabul eder.
Aynı durum basit şeker için de geçerlidir.
Yapılan araştırmalarda yapay şeker tüketen çocukların, doğal meyvenin şekerini beğenmedikleri ortaya çıkmıştır.
Bebeğinize yapay, basit şeker içeren besinler yerine doğal şeker içeren meyve gibi besinler vermelisiniz.
Yemekleri zeytinyağı ile yapmaya çalışın. Zeytinyağı tekli doymamış yağ asidinden zengindir ve oleik asit içermektedir. Bu yağ asidi damar sağlığı için oldukça önemlidir. Zeytinyağı, kuvvetli bir antioksidandır ve kansere karşı korur. Ayrıca zeytinyağı ek gıdaya geçiş döneminde sık görülen kabızlık problemine iyi gelir.
Zeytinyağı sağlıklıdır diye kullanırken miktarını abartmayalım.
Pekmez
Pekmez, bebekler için besleyici besinler arasında yer alıyor. Pekmez demir deposudur ve alyuvarların yapımı için büyük önem taşır.
Pekmez potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller açısından da oldukça değerli bir besindir.
Kan yapıcı özelliği ve enerji kaynağı olması pekmezi daha bir havalı yapıyor ?
Demir yetersizliğinde ise kansızlık problemi baş gösterir.
9. ayda boş enerji kaynağı olan şeker yerine, kan yapıcı pekmez ile başlayabilirsiniz ancak burada dikkat edilmesi gereken, pekmez şekerli bir besin olduğu için bebeğe veya tariflerin içerisine az miktarda eklemelisiniz.
Size pekmez konusunda bir tavsiyem var.
BLW Yöntemi Nedir? Konulu canlı yayınımızı izleyebilirsiniz.
Bebek Beslenmesinde Vitamin ve Minerallerin Önemi
A Vitamini
A vitamini bebeğinizin,
- Büyüme ve gelişmesi
- Kas proteini ve RNA sentezi
- İmmün sistemi
için gereklidir.
A Vitamini Kaynakları
- Karaciğer, balık, süt, yumurta sarısı, ıspanak, havuç, domates ve yeşil yapraklı sebzeler.
D Vitamini
D vitamini bebeğinizin,
- Kemik gelişimi
- Vücudundaki kalsiyum ve fosfor kullanımı
için gereklidir.
D Vitamini Kaynakları:
D vitamininin en iyi kaynağı güneştir.
C Vitamini
C vitamini bebeğinizin,
- Kollojen doku yapımı,
- Demirin aktif kullanılması,
- İmmün elementler,
- Kalsiyum, Folik asit, B1, B2, Vit A, Vit E’nin kullanımı
- Kolesterol metabolizması
için önemlidir.
C Vitamini Kaynakları:
Kuşburnu, yeşil ve kırmızı biber, turunçgiller, domates ve patates.
9 Aylık Bebek Beslenme Tablosu
Uyanınca: Anne sütü |
Kahvaltı: Yumurta sarısı + lor peyniri + 1 tatlı kaşığı pekmez |
Ara Öğün: Anne sütü |
Öğle Yemeği: Sebze çorbası + çavdar ekmeği içi |
Ara Öğün: Anne sütü |
Ara Öğün: Yoğurt + elma |
Akşam Yemeği: Küçük bir miktar et |
Ara Öğün: Anne sütü |
Gece Boyu: Anne sütü |
Bu makalenin altına yorum bırakarak tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Sevgiler.
Diyetisyen Beyza Uyan
Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/
Merabalar.benim 9 aylık bebeğim var.yaklaşık iki aydır düzenli bir beslenmemiz var.sabah kalktığında 200 ml süt veriyorum 1 saat sonra peynir yumurta kahvaltı.diğer ki öğünde çorbasını veriyorum diğer öğününde yoğurlu meyve püresi yada değişik meyvelerden.gece uykusuna yatmadan önce 200 ml süt veriyorum.tabi bu hergün böyle değil farklı lezzetlerde tattırıyorum kızıma.aldığı süt miktarı yeterli olur mu?makalryi okuyunca endişelendim açıkçası anne sütü almıyo.emmeyi bıraktı.günler kısa olduğu için öğün sayısı sınırlı kalıyo.gece uykusu çok güzel maşaallah sabaha kafar uyur genelde.gece uyanmadığı içşn süt vrrmiyorum.nadir uyanıyor.
Merhaba Hatice hanım benimde oğlum 9 aylık hiç uyumuyor siz yazmışsınız ya bebeğim uyuyor diye maşallah allah bozmasın ben bakabilirim uyuması için bide çok iştahsız günde toplam beş saat uyumaz gece sabaha kadar uyumuyor zaten
Aynı benim bebeğim de böyle. Ayrıca ek gıdaya alışamadı. Çok yemiyor, 2 lokma yiyip sonrasını istemiyor. Ancak devamlı emiyor. Gece de sabaha kadar emiyor. Nerede hata yapıyorum bilmiyorum veya hata mı değil mi onu da bilmiyorum.
Merhabalar
9aylik kizim var dogum kilosu 2700 dü sonrada hep kilo alisi cok az devam etti. 6 aylikken emmeyi birakti 3 ayliktan beri hazir mama kullaniyoruz.Simdi fantomalt ve protifar ekleyerek yapiyorum mamalari kilo alimi biraz düzelti fakat ek gida hic almak istemiyorum 4.5 mama kasigi aldiktan sonra devam etmiyor. Sadece yogurt severek yaklasik 130 mg yiyor. Mamayi yaklaşık 3 saat aralikli verdigimiz halde ve arada baska ek gida falan vermedigimiz halde 90ml bitirmiyor genelde. Ogunlerde ara ogunlerde meyvelerde yaklasik olarak kac ml yada kac yemek kasigi yemesi lazim acaba yada meyve yediginde muzun ne kadarini elmadan kac dilim olmasi gerekiyor ve hqzir mamayi gunde kac defa kac ml almasi gerekir mutlaka her bebek farklidir ama en azindan yaklasik birsey soyleyebilirseniz sevinirim tesekkurler simdiden
Merhabalar berna hanım benim kızımda 9 aylik günde 4 kere mama aliyo yeterli bi miktar, kahvaltı çorba yoğurt meyve derken mama da 90ml içiyo genelde,yani 3 saatte bir diye sınırlandırmayın mutlaka az da olsa farklı tatlar yedirin ilk çocuğum oģlum da mamayla büyüdü bu arada muzun tamamı normalde yeniliyo ama yarısıda yeterli çatalla ezip yedirin elmada cam rende de pure yapılıp yedirilir bazen meyvelere bir iki tatlı kaşığı yoğurt da eklenebilir keyifle yiyebilir bebekler
Asli hanim tabiki 3 saat diye sinirlamiyorum ama 60 ml mama ictikten 3 saat sonra arada ek gida almadigi halde yine90 cc bitirmiyor kilo alimi az yuzde 3 persentil alti olunca mecburen ister istemez kafaya takiyoruz. Mesela normalde muzun tamami hadi olmadi yarisini yiyebilir diyorsunuz karni tok olmadigi halde ifak bir muzun ceyregini zor yiyor. Benim ikinci cocugum ilkinde hic boyle sorunlar yasamamistim haliyle uzuluyorum simdi birde yaslari yakin 21 ay var aralarinda acaba benim yeteri kadar ilgi ve sabir gosteremiyorum yoksa gercekten boyle az yiyorlardida ben mi ilk focuktq farkinda degildim diye dusunuyorum. Ilk cocugumu emzirdim mama hic kullqnmadik dolayisiyla emdiginde kac cc emiyor gormuyoruz simdi biberondaki cc lere kafam takiliyor. Ek gida konusunda da cok az yesigi icin buyumede yavas oluyor haliyle
Diş çıkarma dönemi olabilir zaman zaman böyle ek gıda istemediği zamanlar olabiliyor siz pes etmeyin yemek yedirirken hep gülümseyin aynı benim bebeğime benziyor 8 aylik meme reddi 5 aylikken başladı çok zor bir süreçti biberonda istemedi bebekler çok akıllılar dr açlıkla terbiye edeceksin mama alması şart dedi su bile içmiyordu düşünün dudaklarından susuzluğu anlasiyirdu
Mukemmel bi cevap vermissiniz bende aynisini yasadim 2.oglumda mama reddediyodu oyle zayiflamistiki emmedi zaten 5 aydan sonra mamaya gectik ama mamada 2 olcek yada en azla 3 olcek iciyodu 3 saatte anca aliyodu iki saatte denesemde agzini acmiyodu yogurt bi kac kasik ara ogun ne yaparsam ne verirsem bi iki tatli kasigi aliyordu hic doymuycak kadar neredeyse ama dediginizi uyguladim aclikla terbiye kismi cok dogru kimine gore nasildir bilmem ama baya bi ac biraktim istemediginde zorlamadim bu sekilde cok aciktigi zaman yemek yemeye basladi tabi cok uugras ilgi ve sabir gerektiriyo allah yardimciniz olsun 🥰
Benim bebeğimde 9 aylık çok emiyor 3 ana öğün vermeme rağmen üst üste bile emdiği oluyo beni o kadar halsiz bırakıyor ki geceleri özellikle şekerimin düşmesine neden oluyo böyle olunca mama takviyesi vermek istedim bebeğim almadı bu konuda bilen ya da başına böyle birşey gelen varsa bilgilerine ihtiyacım var🙏
Gamze Hanım merhaba,
Bebeğinizin ayına göre gelişimi nasıl ilerliyor? Anne sütünün yetip yetmediğini anlamanın en iyi bulgusu bebeğinizdeki kilo artışıdır. Ayda bebeğiniz en az 500 gram haftada en az 125 kg ağırlık kazanıyorsa anne sütü bebeğiniz için yeterlidir diyebiliriz. Bu süreçte şekeriniz düşmesi çok normal. Bebeğinizi emzirirken çok fazla kalori harcıyorsunuz.
Emzirme döneminde beslenme konulu makalemize aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz:
Emzirme Döneminde Beslenme: https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/
Sevgiler.
Merhaba kızım 8.5 aylık fakat dış cikarmadi emeklemiyor sadece yuvarlanıyor tabi 4 yaşındaki ikiz kizlarim da var onlardan çok korkuyor bunu belirtmek istedim fakat ben tutup yürütmeye çalıştığında adımlar atıyor yürüteci iyi kullanıyor herşey iyi fakat iki problem var bunları neden yapamıyor sizce??diş ağrısı çok fazla emmeyide genelde yalnızken tercih ediyor fazla emmiyor ek gıdaları daha çok istiyor şimdiden teşekkürler.