9. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. 🙂 Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

YouTube video

9 Haftalık Gebelik

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren içinizde büyümeye başlayan bebeğiniz sayesinde hayatınızda unutamayacağınız anların yaşanacağı yeni bir dönemin 8 haftasını geride bıraktınız bile. Evet, farkındayız başta çok uzun gelen hamilelik süreci oldukça hızlı ilerliyor. Bu dönemde bebeğiniz hızla gelişip büyürken kendi bedeninizde de bazı değişimlerin yaşanacağını biliyorsunuz. Gebeliğin 9. haftası ile ilgili aklınızdaki sorulara cevap bulabileceğiniz, her türlü bilgiyi edinebileceğiniz bu yazımızı sizler için hazırladık.

9 Haftada Bebek

Hamilelik belirtilerinin tüm hızıyla devam ettiği 9.haftada, sizi şaşırtacak şekilde bebeğinizin gelişimi de sürer. Her geçen hafta farklı gelişmeler olan hamilelik döneminde 9 haftalık bebek hakkında bilmeniz ve yapmanız gerekenleri hiçbir detay atlamadan gelin birlikte inceleyelim.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

İlk ultrason kontrolünde minik bir fasulyeye benzeyen bebeğiniz şimdi bir kiraz boyutuna ulaştı. Bundan sonra her geçen gün daha hızlı büyüyecek, boyu ve kilosu değişecektir. Bulunduğu hafta içerisinde olması beklenen fetal uzunluk ve kütle tablosu aşağıdaki gibidir.

*Bebeğin kütlesi çok küçük olduğu için bebeğin değil kesenin kütlesi hesaplanmıştır.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kesenin Kütlesi (g)  Uzunluk (cm)
9. hafta 500 2-2,5

Bu bilgiler bir referans değerinde olup değerler bebekten bebeğe değişebilir. Bunun en önemli nedeni döllenme zamanındaki değişikliktir. Tahmin edilenden daha geç bir zamanda döllenme gerçekleştiyse bebek bu değerlerin altında kalmış olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda endişelenmenizi gerektirecek bir durum olmadığını bilmeniz ve bebeğinizin gelişimini doktorunuzun verdiği bilgiler doğrultusunda takip etmeniz daha doğru olacaktır.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

1. trimester döneminin içinde bulunduğunuz 9 haftalık süreçte bebeğiniz gram gram büyümeye devam eder. İlk hâliyle embriyo olarak isimlendirilen bebeğinizin artık bir fetüs olmasına sayılı günler kala ne gibi değişimler geçirdiğini merak ediyorsanız işte 9 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi

  • Sinir Sistemi

Bebeğinizin beyin ve omurilik gelişimi hızla devam ettiriyor ancak organlar ile beyin arasında bilgi aktarımı sağlayacak kadar gelişmemiştir. Beynin diğer sistemler ve organlar üzerindeki kontrolü tam olarak oluşmamıştır.

  • Dolaşım Sistemi

Bu haftaya kadar bebeğinizin kan ihtiyacı yolk kesesi sayesinde karşılanıyordu. Yolk kesesi, hipoblast hücreleri tarafından oluşturulmuş ve embriyoya bağlı bir kesedir. Amniyotik keseyle birlikte oluşan bu kesenin bebeğinizin yaşamsal ihtiyaçlarını karşıladığını söyleyebiliriz. Ancak 9. haftayla birlikte kemik iliği, dalak ve karaciğerin gelişimiyle bu ihtiyaç artık bebeğinizin organları tarafından sağlanacaktır.

Önceki hafta oluşmaya başlayan kalbin gelişimi de devam eder ve kalpteki kanın akmasını sağlayan valfler de hamileliğin 9. haftası oluşur.

  • Sindirim Sistemi

Sindirim sistemini oluşturan yapı ve organlar gelişimini devam ettirir. Bebeğin bağırsakları uzamasını sürdürür. İleride sindirim atıklarını vücut dışına atmaya yarayacak olan anüs yapısı oluşmaya başlar.

  • Solunum Sistemi

Akciğerlerin oluşumu daha önceki haftalarda başlamıştı. Bu hafta ise solunum olayını gerçekleştirecek yapılardan biri olan diyafram oluşur. Solunumun sisteminin ilk organı olan burun profilden görülebilecek kadar belirginleşir, burun ucu ve burun delikleri gelişmeye devam eder.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Gebeliğin 9. haftası bebeğin kıkırdak yapıdaki destek ve hareket sistemi yavaş yavaş kemikleşmeye doğru evrilmeye devam eder. Bu kemikleşme ilk olarak kafatasında görülecektir. Kol ve bacak gibi uzuvların gelişimi sürerken uçlarında dokunma yerleri ve eşsiz parmak izi bulunan minik parmaklar da bu hafta uzamaya başlayacaktır. El ve ayak parmaklarının oluştuğunu ancak perdeli olduğunu söyleyebiliriz. El ve ayakların yanı sıra diş kökleri de bu hafta itibariyle oluşmaya başlar.

9 haftalık bebek minik hareketlenmelere başlamıştır. Ancak bunu annenin henüz hissetmesi pek mümkün değildir. Sabırsızlandığınızı biliyoruz ama bu hissiyat için biraz daha beklemeniz gerekir.

  • Boşaltım Sistemi

Henüz böbreklerin varlığından bahsedilemez. Ancak ileride kanı süzecek ve idrarı oluşturacak olan boşaltım sisteminin temelleri atılır. Hücreler bir araya gelip boşaltım sistemi organlarının temeli olan dokuları oluşturur.

  • Üreme Sistemi

Hamileliğinizi öğrendiğinizde bebeğinizin cinsiyetini de içten içe merak etmeye başlarsınız. Her ne kadar sağlıklı olması tek dileğiniz olsa da aklınızda bu soru dolanıp durur. Ama bebeğinizin daha zamana ihtiyacı var. Üreme sistemini oluşturan organlar dokusal boyutta gelişmeye başlar ama dış genital organlar henüz görülebilecek kadar belirgin değildir.

  • Endokrin Sistemi

İnsan vücudunda pek çok hormon ve salgı bezi bulunur. 9 haftalık hamileliğinizde ise bu hafta itibariyle tiroit bezi gelişmeye başlar. Vücuttaki metabolik faaliyetleri düzenleyen tiroit bezleri dil kökünden başlayarak bebeğin boynuna doğru ilerler.

Dilerseniz “Uzman Gözünden Hamilelik Takibi” videolarımızda 9. haftayı izleyebilirsiniz. 🙂

YouTube video

9 Haftalık Bebek Hareketleri

Bebeğiniz her geçen gün büyümeye devam ediyor. Kolları, bacakları, el ve ayakları gelişmeye ve uzamaya başladı bile. Bu büyüme aşamasında bebeğinizde ufak hareketlenmeler başlamış olsa da 9 haftalık bebek hareketleri henüz sizin hissedebileceğiniz boyutlara ulaşmadı. Tekmelerini hissettiğiniz, karnınızda bir o yana bir bu yana gittiği o eşsiz anları yaşamak için büyük bir heyecan duyuyorsunuz ama biraz daha beklemeniz gerekiyor.

9 Haftalık Bebekte Duyu Organları Gelişimi ve Özellikleri

Duyu organları ve bunların gelişimi bebeğinizin beyin gelişimine bağlı olarak ilerler. Çünkü duyu organları beynin kontrolünde çalışır. Duyu organlarını oluşturan yapılar yavaş yavaş oluşmaya başlasa da henüz görevlerini yerine getiremezler. Beyin, gelişimini son haftalara kadar devam ettireceği için tam bir hissiyattan söz etmek hamileliğin 9.haftası için doğru olmaz. Dilerseniz bu hafta duyu organlarında nasıl bir gelişme yaşanıyor birlikte göz atalım.

  • Göz ve Görme Duyusu

Bu hafta bebeğinizin göz kapakları oluşmaya başlıyor.  Gözler iki oyuntu içerisinde oluşmaya başlar. Henüz görme olayını gerçekleştirecek yapıda değil, hâlâ başın iki yanında ve normalde bulunması gereken yerden çok uzakta. Yavaş yavaş yüzün olması gereken yerine doğru ilerleyecektir. Göz kasları henüz olgunlaşmamıştır.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Anne olacağınızı öğrendiğiniz ilk andan itibaren gizli gizli bebeğinizle konuştuğunuzu biliyoruz. Bu bebeğinizle bir bağ kurma yöntemi olarak gayet makul ama henüz sizi duyabileceği kadar işitme duyusu gelişmedi. Şu an sadece küçük kulak memelerine sahip.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Bebeğinizin belki de ilk gelişen duyusu dokunmadır. Çünkü yavaş yavaş büyüyüp bir insan şeklini almaya başladığında deri diğer organlara göre daha önce gelişimini tamamlar. Bu sebeple bebeğiniz amniyotik sıvı içerisinde yavaş yavaş bulunduğu ortamı hissetmeye başlar. İlerleyen dönemlerde sizin dokunuşlarınızın sebep olduğu basıncı bile hissedecek.

  • Dil ve Tat Alma Duyusu

Dilin yer aldığı ağız boşluğu yavaş yavaş şekil almaya hatta belirgin hâle gelmeye başladı bile. Şu an ağzını hareket ettiremez ve içinde bulunduğu sıvının tadını alamaz. Bu becerileri ilerleyen haftalarda kazanacaktır. Ayrıca 9 haftalık gebelik diş köklerinin oluşturmaya başladığı zamandır.

  • Burun ve Koku Alma Duyusu

Burun, profilden bakıldığında kendini gösterecek kadar belirgin hâle gelmeye başlar. Ancak kokuları algılamasını sağlayan koku almaçları henüz görevini yapacak kadar gelişmemiştir.

9 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelik 40 hafta yani 9 ay 10 gün süren, başta uzun gelen ama su gibi akıp geçen bir süredir. Bizler genelde bunu ay olarak hesaplarız. Ancak doktor kontrolüne gittiğinizde bu takipleri haftalık olarak yaptığını göreceksiniz. Bu durum bazen kafa karıştırıcı olabilir. Eğer 9 hafta kaç aya denk geliyor diye merak ediyorsanız gelin birlikte hesaplayalım.

1 hafta= 7 gün, 1 ay=30 gün

9 hafta = 9×7 = 63

63/30 = 2 ay 3 günlük

Bu hesaplamayı göz önüne alırsak bebeğiniz şimdiden 2 ayı geride bırakmış bile.

9 Haftalık Gebelikte Anne

Anne olacağınız haberini aldıktan sonra üzerinden haftalar geçmeye başladı ve siz 9. haftaya gelirken vücudunuzda bazı değişimler olduğunu fark etmeye başladınız. Hem fiziksel hem de manevi olarak 9 haftalık hamilelikte anne adaylarında yaşanan bu değişimlerin neler olduğunu dilerseniz hep birlikte inceleyelim.

Kilo artışı

Hamileliğin en belirgin hissedilen değişikliklerinin başında kilo artışı gelir. İlk haftalarda hamileliğiniz belli olmaz ama yavaş yavaş kilo almaya başlarsınız. Bu artışı hamileliğiniz boyunca kontrol altında tutmak hem bebeğiniz hem de sizin için oldukça önemlidir. Eğer bir sağlık probleminiz yoksa kilo alımına dikkat etmeli ve bu konu hakkında doktorunuzda gerekli bilgiyi almanızı tavsiye ederiz.

Sabah bulantıları

Hamileliğiniz başladığında belki sizi en çok zorlayacak durumlardan biri sabah bulantılarıdır. Bu bulantıların birkaç sebebi bulunur. Hamilelik hormonu olan Beta HCG hormonunun artışı ile başlar ve yaklaşık 13. haftaya kadar devam eder. Kan basıncındaki ani düşüşler de sabah bulantılarına yol açan sebepler arasındadır. Bu sebeple sabah aç karnına uyandığınızda daha yoğun hissetmeni normaldir.

Bulantıların sebeplerinden bir diğeri ise progesteron hormonunun artışıdır. Progesteron artışı mide kaslarını gevşetir ve yiyeceklerin bağırsaklara gidişini yavaşlatır. Bu durum sonucunda mide asidi artar ve bulantılara yol açar. Eğer aşırı kusma durumu varsa doktorunuzla görüşmenizi ve gerekiyorsa kaybettiğiniz su, tuz ve mineraller için takviye almanızı öneririz.

Hamilelikte Mide Bulantısına 15 Çözüm Önerisi: https://www.bebek.com/hamilelikte-mide-bulantisina-15-cozum-onerisi/

Kan hacmindeki artış 

Hamilelikle birlikte vücudunuzdaki kan hacminde neredeyse %50 oranında bir artış yaşanır. Bu artış damarlarınızın daha belirgin olarak görünmesine sebep olabilir. Bu endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir. Kan hacmindeki artış zaman zaman burun kanamalarına da neden olabilir. Vücudunuzdaki kan miktarının fazla olması, doğum sırasında yaşayacağınız kan kaybına karşı da koruma sağlar.

Rahmin büyümesi 

9.haftada yaşanan en belirgin değişikliklerden biri de rahmin büyümeye devam ediyor olmasıdır. Rahminizin boyutu bu hafta yaklaşık bir portakal kadar oldu ve hâlâ kasık kemiğinin arkasında. Bu büyümeyi sağlayan en büyük etken ise kan miktarındaki artıştır. Hamileliğinizin ilk 3 ayında kalpten çıkan kanın %25’i rahme ve plasentaya gelir. Bu da hem bebeğin hem de rahmin büyümesine katkı sağlar.

Sık idrara çıkma

Rahim büyümeye devam ettikçe idrar torbasına yaptığı baskı da artar. Bu da çok sık olmasa da eskisine nazaran daha sık idrara çıkma isteğine sebep olabilir.

Hamilelik yorgunluğu

hamilelik-yorgunlugu

Hamilelik fiziksel ve duygusal olarak değişimlerin fazlaca yaşandığı bir dönem olduğundan kendinizi bu süreçte yorgun hissetmeniz oldukça doğaldır.

Kısa yürüyüşler sonrası yorgun hissedebilir hatta gün içinde şekerleme yapmak isteyebilirsiniz. Aslında bunun en büyük sebebi vücudunuzun anneliğe, hamileliğin ilerleyen dönemlerine sizi hazırlamak istemesidir. Bu sebeple dinlenmeye özen göstermek, kaygı ve endişelerden uzaklaşma doğru olacaktır.

Göğüslerde değişim

Hamilelik döneminde vücut kendini doğum sonrasına hazırlamaya başlar. Bu hazırlık bedeninizde birçok semptoma sebep olurken göğüslerde de bazı belirtilerle kendini gösterir. Gebeliğin 9. haftası itibariyle göğüslerinizde büyüme ve meme uçlarında koyulaşma görülür.

Hamilelik hormonları vücudunuzda renk hücrelerinde yani pigmentlerde artışa sebep olur. Meme uçlarının koyulaşması ve karnınızda koyu renkli bir çizginin oluşma sebebi de yine pigment artışıdır.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Hamileliğin 1. ve 3. trimesterleri 2. döneme göre biraz daha zorlu geçebilir. İlk trimester ilk 3 aylık dönemi kapsadığı için 9.haftalık gebelik döneminde 1. trimester içerisindesiniz. Bu süreçte bazı belirtiler gündelik yaşamınızı zorlaştıracak kadar rahatsız edici olabilir. Öyleyse hamilelik semptomlarını en az indirmek için bazı pratik bilgilere ihtiyacınız olacağı kesin.

  1. Bu dönemde hazımsızlık, mide yanması, bulantı, gaz sorunu gibi problemler yaşayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken azar azar porsiyonlar ve sık aralıklarla yemek olacaktır. Midenizi çok doldurmadığınızda bu şikayetlerdeki azalmayı fark edeceksiniz.
  2. Düzenli egzersiz yapmak iyi gelecektir. Bu sadece kilo artışını kontrol altına almak için değil ileride oluşabilecek sırt ve bel ağrılarını azaltmak için de gereklidir. Hatta düzenli ve doğru şekilde yapılan egzersizler doğumu bile kolaylaştırır. Doktorunuza danışarak yoga, pilates, yüzme ya da yürüyüş spor dallarından birini seçebilirsiniz.
  3. Cinsel organ bölgesinin koyulaşması ve vajinal akıntıda artış, renk koyulaşması ve kötü koku görülmesi durumunda mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

9 Hafta Gebelikte Kaç Kilo Almalısın?

Hamilelik, içinizde yeni bir canlıya hayat verdiğiniz mucizevi bir dönemdir. Bebek büyürken vücudunuz da bu değişime kendini hazırlamaya başlar. Bu sebeple haftalar ilerledikçe kilonuzda artış yaşanması normaldir. Önemli olan bu süreçte aldığınız kiloya dikkat etmek olmalıdır. Çünkü fazla kilo artışı hamilelik diyabeti, yüksek tansiyon ve kolesterole sebep olabilir. Ayrıca fazla kilo doğumda da bazı komplikasyonların yaşanmasına yol açabilir.

Hamileliğin 3. ayından sonra kilo artışı daha hızlı olacağı için ilk 3 ay kilonuzu kontrol altında tutmakta fayda var. 9 haftalık gebelikte kaç kilo alınır diye merak ediyorsanız ilk 3 aylık dönem için kilo artışının 1-3 kilo aralığında olması beklenir.

Beslenme Önerileri

Hamilelik döneminde yediğiniz her şey ya plasenta yoluyla bebeğinize aktarılır ya da sizin için kendi vücudunuzda depolanır. Bu sebeple 9 haftalık gebelikte beslenme konusu önemlidir. Aşağıdaki bilgiler size bu süreçte yardımcı olacaktır.

  • Düzenli ve dengeli beslenme bu dönemde hem sizin hem de bebeğinizin gelişimi için oldukça önemlidir. İçeriğinde katkı maddesi olan, raf ömrü uzun paketli ürünlerden uzak durmalısınız. Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etleri tüketmemeli, hazır çorba ve asitli içecekleri hayatınızdan çıkarmalısınız.
  • Kalsiyum ihtiyacı bu haftalarda oldukça fazladır. Bu sebeple kalsiyum bakımından zengin ve protein içerikli besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz. Süt, peynir, yoğurt ve kefir bu besinlerin başında gelir.
  • Kilo artışını kontrol etmek için diyet ya da detokslardan uzak durmalısınız. Yeterli ve dengeli beslendiğiniz takdirde hem sağlıklı bir hamilelik geçirir hem de kilo artışını kontrol altında tutabilirsiniz. Örneğin öğlen sebze yediyseniz akşam et grubundan birini tüketmek daha doğru olacaktır. Ayrıca ara öğünlerde meyve, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek besinleri tüketebilirsiniz.

Egzersiz Önerileri

Spor ve egzersiz hayatın her döneminde olduğu gibi hamilelikte devam etmesi gereken bir aktivitedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi hamilelikte sadece kilo artışını kontrol altına almak için değil vücudunuzdaki değişimlerle birlikte bel ve sırt bölgelerinde oluşabilecek ağrılar içinde egzersiz oldukça önemlidir. Kas ve iskelet sisteminin güçlü olması size doğumda da kolaylık sağlayacaktır.

Henüz gebeliğin 9. haftası karnınız hareket kısıtlamasına neden olmadığı için doktorunuzla ve spor koçunuzla görüşüp sizin için en uygun olan egzersizlerden birini seçebilirsiniz. En çok tercih edilen 9 haftalık gebelik egzersizleri yoga, pilates, yürüyüş ve yüzmedir.

9 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  • Hamilelik şüphesiyle doktora gittiğiniz ilk kontrolde bile birtakım kontrol ve testlerin yapılması istenir. Hem bebek hem de anne sağlığı için ilk 3 ay içerisinde bu testlerden sıkça yapılması beklenir. Fakat gebeliğin 9. haftası henüz erken bir dönem olduğu için kan testi ve ultrason taraması ile sınırlı kalacaktır.
  • Siz 9. haftayı kendiniz için bir kontrol listesi hazırlayarak geçirebilirsiniz. Bel çevrenizin kalınlaşmaya başladığı bu haftayı kendinize bakım haftası olarak seçebilir, çatlakların oluşmasını engellemek için cilt tipinize uygun krem ve bakım yağları alabilir, göğüs ucunuz için nemlendirici ürünler tercih edebilirsiniz.
gebelikte-8-hafta
10-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Ayva Tüketilir mi?

Gebelikte Yaşanan Stresin Bebeğe Etkileri

Gebelik Diyabetini Kontrol Altına Almanın Yolları