Anne Adayları ve Bebekli Aileler Tatilde Nelere Dikkat Etmeli?

Tatil planlarının yapıldığı ve hazırlıklarının başladığı şu günlerde anne adayları ve bebekli ailelerin akıllarına ‘’tatilde nelere dikkat edilmeli?’’sorusu takılıyor. Güneş ve yaz aylarının getirdiği bazı sorunlar anne adaylarını ve bebekleri diğer kişilere göre daha olumsuz etkileyeceğinden bazı önlemler almakta fayda var.  Sizler için hazırladığmız bu yazıda bu konulara yer verdik.

Gebeliğin son 3 ayı yaz aylarına denk geliyorsa kilo artışının da artması ile el ve ayaklarda şişmeler, nefes darlığı, çarpıntı, uykusuzluk şikayetleri meydana gelebilir

Günün serin saatlerinde yürüyüş yapmak, el ve el parmaklarındaki şişme nedeniyle yüzük veya takı takmaktan kaçınmak önerilir.

Tatilde beslenme düzenini bozmamak için çocuğunuzun beslenme şekline göre, blender, biberon ısıtıcısı gibi gerekli araç ve gereçleri almak da sizi rahatlatır.

Öncelikle temizliğinden emin olmadığınız deniz ve havuza bebeğinizi sokmayın.  Mümkünse bebeğinizi havuza değil, denize sokmaya özen gösterin.

Anne adayları tatilde güneşten nasıl korunmalı?

Anne adayları özellikle güneşin dik olarak geldiği ve ultraviyole şiddetinin fazla olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya özen göstermelidir. Bu saatler aynı zamanda hava sıcaklığının da en yüksek olduğu saatler olduğundan anne adayları, yaşlılar ve çocuklar açısından güneş çarpması, tansiyon yükselmesi ya da düşmesi, yanıkların ve lekelenmelerin önlenmesi için bu saatlerde dışarı çıkmamaya özen gösterilmesi gerekir. Güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce UVA ve UVB ye etkili koruyucu sürmek gerekir. Hamilelikte genellikle PABA ve diğer kimyasal bariyer içermeyen, fiziksel bariyer içerikli güneş losyonları önerilir.

Nasıl kıyafetler seçilmeli?

Yazın sık dokunmuş ultraviyole geçirgenliği düşük kumaşlardan yapılmış kıyafetler tercih edilmeli ve nemlenme, terleme, ıslanma hallerinde vakit kaybetmeden değiştirilmelidir. Ultraviyole filtreli kumaşlardan üretilen kıyafet ve şapkalar, vücudu, yüzü ve özellikle başı güneş çarpmasından korumada oldukça kullanışlı ürünlerdir. Beyaz tenli, açık göz ve saç rengine sahip olan bireyler ve özellikle çocuklarda bu ürünlerin kullanımı hasarlanma riskini azaltmaktadır.

Beslenme ve günlük sıvı alımı konusunda nelere dikkat edilmeli?

Hamilelik boyunca özellikle de sıcak havalarda ve tatilde sıvı ve posa alımı artırılmalı, protein alımına dikkat edilmeli, iyotlu tuz kullanılmalı fakat tuz kullanımı kesinlikle sınırlandırılmalıdır. Gebeliğin son 3 ayı yaz aylarına denk geliyorsa kilo artışının da artması ile el ve ayaklarda şişmeler, nefes darlığı, çarpıntı, uykusuzluk şikayetleri meydana gelebilir. 2. trimesterdeki önlemlere ek olarak su tüketimi artırılmalıdır. Hazımsızlığa neden olacak yiyecekler besin listesinden çıkarılmalı, akşam geç saatlerde yemek yenmemelidir.

Yaz döneminde yükselen hava sıcakları nedeniyle vücut daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle hamilelerin bu dönemde sıvı ihtiyaçlarını karşılamaları gerekmektedir. Bulantı ve kusma gibi şikayetler olmadığı sürece su tüketim miktarı 2 litre olmalıdır. Su içmek ayrıca ödem, kabızlık ve idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltarak, metabolizmayı düzenler. Su bebeğin sağlığı açısından da önemlidir ve anne adayının terle kaybettiği sıvıyı yerine koyarak halsizliği önler. Su içmekte zorlanan anne adayları limon ve nane yaprağı koyarak içecekleri suyu lezzetlendirebilirler. Gebelikte sıvı ihtiyacı; meyveli soda, hazır meyve suyu ve asitli içeceklerle kesinlikle karşılanmamalıdır.

Hamileler hem kabızlık hem ödem hem de tansiyon sorunlarını azaltmak için yaz aylarında yetişen her türlü sebze ve meyveden yararlanmalı ve beslenmelerinde bulundurmalıdır. Böylece hem sıvı hem de posa ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Günde en az 2 porsiyon sebze ve 3 çeşit meyve tüketilmelidir.

Ayak ve bacaklardaki şişmelere dikkat

Ayak ve bacaklardaki şişmeler özellikle yaz aylarında sık görüldüğünden bu durumu en az düzeye indirmek için oturulduğunda ayakları kaldırmak, ayakları soğuk suda bekletmek ve rahat ayakabıları tercih etmek çok önemlidir. Bilekleri yaklaşık 30 saniye soğuk suya tutmak da serinleme hissi verir ve şişlikleri azaltır. Günün serin saatlerinde yürüyüş yapmak, el ve el parmaklarındaki şişme nedeniyle yüzük veya takı takmaktan kaçınmak da önerilir.

Havuz yerine denizi tercih edin

Tatilde tercihen havuz yerine denize girilmesi tavsiye edilir ancak eğer havuza girmek durumundaysanız çeşitli enfeksiyonlardan korunmak için havuzun temizliği hakkında bilgi sahibi olmalısınız. İyi temizlenmeyen havuzlardan bazı hastalıklar bulaşabilir, kötü kokulu akıntı, kaşıntı, idrarda yanma, idrara her zamankinden sık çıkma gibi şikayetlerinizi ihmal etmeden doktorunuza iletin.

Bebekli tatil gözünüzü korkutmasın

Bebekle yapılacak olan tatillerde belki de en önemli konu; tatil yapılacak uygun yeri bulmak. Hem bebeğinizle rahat edebileceğiniz hem de tatilde çocuğunuz hastalandığında, en yakın sağlık kuruluşuna götürebileceğiniz bir yer seçmenizde fayda var. Bu yüzden özellikle ilk yıllardaki tatillerde fazla maceraperest olmamak daha doğru.  Bebeğinizle yapacağınız tatilin nasıl geçeceği ayına, kişiliğine, hareketlilik durumuna ve gidilen yerin olanaklarına göre değişir. Son yıllarda ‘’çocuk dostu’’ olarak nitelendirilen, içerisinde bebekler ve çocuklar için her türlü imkanın bulunduğu otel ya da tatil köyleri yaygınlaştı. Bunlardan bütçenize uygun birini tercih edebilirsiniz. Ayrıca aile büyüklerinin yazlık gibi imkanları varsa böyle bir tatil türü de sizin için ideal bir seçenek olabilir. Ancak sonuç olarak unutmamanız gereken en önemli nokta nereyi tercih ederseniz edin mutlaka bir sağlık kurumuna yakın olmaya gayret etmenizdir.

Bebeğiniz için yanınıza neler almalısınız?

Bunun için bir liste yapmak işinizi kolaylaştırır. Bebeğinizin mamaları, kıyafetleri, biberonları, her ihtimale karşı bol miktarda bezin yanı sıra gerekli olabilecek ilaçları almanız da önemli. Yanınızda ateş düşürücü şurup, yara bandı,  termometre, sinek kovucu losyon, güneş koruyucu krem, steril gazlı bez mutlaka bulunmalı. Doktorunuzun telefonu da her zaman yanınızda olmalı. Eğer araba ile seyahat ediyorsanız ve gittiğiniz yer de tatil köyü veye otel dışında bir yer ise mama sandalyesi gibi rahat edeceğiniz eşyaları taşımanız faydalı olabilir. Bazı otel ve tatil köyleri her ne kadar bebek arabası veriyor olsa da siz yine de kendi bebek arabanızı almaya özen gösterin. Kısa kollu giysilerin yanı sıra çocuğunuzu güneşten koruyabilecek uzun kollu tişört de çantanızda mutlaka olmalı.  Öte yandan tatilde beslenme düzenini bozmamak için çocuğunuzun beslenme şekline göre, blender, biberon ısıtıcısı gibi gerekli araç ve gereçleri almak da sizi rahatlatır.

Güneşe karşı önlem alın

Tatiliniz süresince en çok dikkat etmeniz konu; bebeğinizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumak. Bunun için;  11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneş altında asla bulunmamalarına özen gösterin.  Bebeğiniz 0–12 aylık aralığındaysa mümkün olduğunca doğrudan güneş ışığında bırakmayın, Bebeğinize vücudun büyük kısmını örten renkli kıyafetler giydirin ve mutlaka şapka takın. Güneş koruma faktörü SPF 50+ olan, titanyum dioksit ve çinko içeren, suya dayanıklı güneş kremlerini tercih edin. Titanyum dioksit güneşin zararlı ışınlarını geri yansıtırken, çinko da cildi koruyucu etkiye sahiptir. Güneşten korunma ürünlerinin cildi hem UV-A hem de UV-B ışınlarından koruduğundan emin olun. Kremi bebeğinizin ya da çocuğunuzun açıkta kalacak yerlerine güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce uygulayın ve her üç saatte bir yenilemeyi unutmayın. En önemlisi; bol bol su içirin.

Sıcaktan nasıl korumalısınız?

Bebekler ısıdan kolayca etkilendikleri için sıcak havalar bebekler açısından sıcak çarpması ve dehidrasyon (vücutta sıvı yetersizliği) gibi bazı önemli risklere yol açabilir.  Ayrıca terleme nedeniyle cildin nemli kalan bölgelerinde isilik görülebilir. Öncelikle, bebeğinizin ısıdan dolayı rahatsızlandığını düşünüyorsanız, bebek iyi gözükmüyorsa, sıvı almayı reddediyorsa, her zaman olduğundan daha az bez ıslatıyorsa veya kusuyorsa zaman geçirmeden doktora başvurun.  Bunun dışında bebeğiniz anne sütü alıyorsa sıcakta fazladan emzirmeniz gerekebilir. Mama ile beslenen bebeklerin fazladan mama alması veya susamış gibi gözükmeleri durumunda az miktarda kaynayıp soğutulmuş su içmeleri gerekli olabilir. Bulunduğunuz mekanda klima varsa odanın çok soğuk olmamasına dikkat edin. Oda ısısının 24-26 derece olması yeterlidir. Çok sıcak günlerde ılık bir banyo bebeğin serinlemesine yardımcı olabilir.

Deniz ve havuzda nelere dikkat etmeli?

Öncelikle temizliğinden emin olmadığınız deniz ve havuza bebeğinizi sokmayın.  Mümkünse bebeğinizi havuza değil, denize sokmaya özen gösterin. Sulardan viral, bakteriyel ya da mantar enfeksiyonu bulaşabilir, havuz dezenfektanlarına karşı ekzema gelişebilir. Deniz ve havuzdan sonra, yumuşak şampuan ve sabunla bebeğinizi yıkayın. Banyodan hemen sonra bir vücut losyonu ile bebeğin vücudunu, cilt yapısına uygun nemlendirici krem ile yüzünü nemlendirin.

Bu yazımıza da göz atmayı unutmayın!

Bebekle Rahat Tatil Önerileri – https://www.bebek.com/bebekle-rahat-tatil-onerileri/

Post navigation

Bir yanıt yazın