Anne Adaylarının Sorunu: Mide Bulantısı

Gebelik, anne adayları için çok özel ve mucizevi bir dönemdir. Fakat güzel olan her şey gibi gebeliğin de istenmeyen etkileri vardır. Gebeliğin başlaması ile birlikte hormon düzeyleri değişmeye başlar. Yaşanan değişimlerin arasında mide bulantısı oldukça sık görülür.

Avrasya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Süleyman Yeniocak, gebelik döneminde yaşanan mide bulantısına dair merak edilen tüm detayları anlattı.

Anne Adaylarının Sorunu: Mide Bulantısı

Gebelik dönemi birçok yan etkiyi de beraberinde getirebilir. Değişen hormon düzeylerine bağlı olarak kusma, öğürme, koku hassasiyeti yaygın olarak görülür. Bütün anne adayları bu şikayetleri yaşamadığı gibi, şikayetlerin şiddeti de kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Aynı zamanda bazı kadınlar şikayetleri ara ara yaşayabiliyorken, bazı kadınlar sürekli olarak mide bulantısı ile birliktedir.

Mide bulantısı ağırlıklı olarak 4. ve 6. hafta ile kendini göstermeye başlar. 9. haftada şiddetini artırır ve 16-18. hafta aralığında düzelme eğilimi gösterir. Buna bağlı olarak gebeliğin ilk birkaç ayında meydana gelen mide bulantısı, sabahları yoğun olarak hissedilirken etkisini günün her saati devam ettirebilir.

Sabah Bulantıları Anne Adaylarını Zorlayabilir!

Gebelik döneminde mide bulantısının görülmesi normal bir durum olarak kabul edilir. Genel olarak şikayetler sabah saatlerinde başladığı için bu durum “Sabah Hastalığı” olarak adlandırılır. Gebeliğin ilk dönemlerinde sıklıkla meydana gelen sabah hastalığı 16. haftadan sonra düzene girmeye başlar. Sabah bulantıları anne adayını çok hırpalayabilir. Çünkü şikayetler sabah saatlerinde başlasa da, gün boyu devam etme eğilimi gösterebilir. İlk gebeliklerde daha fazla görülen bu hastalık, ikinci ve üçüncü gebeliklerde daha nadir görünür.

Mide Bulantısını Azaltmak Mümkün Mü?

Gebelik döneminde yaşanan mide bulantısını her zaman ortadan kaldırmak mümkün olmasa da yaşanan semptomların şiddetini azaltmak için yapılması gereken bazı noktalar söz konusudur. Bunlar;

  • Midenin aşırı dolmasını engellemek için sık sık fakat küçük porsiyonlarla yemek yenmeli,
  • Protein ağırlıklı beslenilmeli, yağlı ve kötü kokulu besinlerden uzak durulmalı,
  • Sıvı kaybını önlemek adına bol su tüketilmeli,
  • Muz, patates, nohut gibi B6 açısından zengin içerikli ürünler tüketilmeli,
  • Temiz hava almak ihmal edilmemeli ve egzersiz yapılmalı
  • Uyku düzenine dikkat edilmeli, gün içerisinde yeteri kadar dinlenmeli,
  • Dar kıyafetler yerine, midede baskı oluşturmayan rahat kıyafetler tercih edilmelidir.

Anne adaylarının bazıları mide bulantısının neden olduğu semptomları ilaç kullanmadan atlatabilir. Ancak bazı durumlarda bulantıların şiddeti yüksek olabilir. Mide bulantısından kurtulmak isteyen anne adayları semptomları hafifletmek için ilaç kullanmayı düşünebilirler. Bunun yanı sıra kullanılan ilaçların bebeğe zarar verip, vermediği merak edilir.

Herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka uzman bir doktor ile görüşülmeli, mevcut bir hastalık varsa bildirilmelidir. Bunun sonucunda uzman doktor, anne adayı için en uygun mide bulantısı kesici ilacı belirleyecektir.

 

Üçüncü Ayın Sonunda Mide Bulantısı Hafifler!

Gebelikte yaşanan mide bulantısı şikayetleri genellikle üçüncü ayın sonunda hafifleyerek sonlanma eğilimi gösterir. Ancak her anne adayı bu süreci birbirinden farklı şekilde atlatmaktadır. Bu nedenle semptomların başlama ve bitiş tarihi ile ilgili net bir bilgiye ulaşmak mümkün değildir. Hiç mide bulantısı yaşamayan anne adayları varken, gebeliğin son haftasına kadar mide bulantısı yaşayan anne adayları da bulunur.

Öte yandan anne adayları ikinci gebelik sırasında, öncesine oranla çok daha tecrübeli ve bilgilidir. İlk gebelikte psikolojinin ve vücudun yeni tanıştığı semptomlar artık yabancı değildir. Bununla birlikte vücut bazı harika savunma mekanizmaları geliştirir. İlk hamileliğinizde olanlarla aynı semptomları yaşamayabilirsiniz.

Mide Bulantısı Olmaması Normal Mi?

Gebelik döneminde mide bulantısı ve kusma gibi durumlar yaşamayan anne adayları, bebeğin sağlıklı olup olmadığı konusunda endişe yaşayabilir. Fakat bu durum sizin ve bebeğinizin sağlığıyla ilgili bir sorunun göstergesi değildir. Gebelik döneminde mide bulantısı yaşamayan kadınlara rastlanır ve süreçlerini sağlıklı bir şekilde ilerletebilirler.

Mide bulantısı, kusma, öğürme gibi durumlar hamileliğin normal bir şekilde ilerlediğini veya ilerlemediğini gösteren bir işaret değildir.

Mide Bulantısının Nedenleri

Gebelik döneminde yaşanan mide bulantısının net bir nedeni olmamakla birlikte birçok olası durumdan söz edilebilir. Bunlar:

  • Östrojen seviyesinin yükselmesi
  • Hamilelikte oluşan yüksek progesteron seviyeleri
  • İnsan koryonik gonadotropin hormonu
  • Artan koku hassasiyeti
  • Kan basıncında yaşanan değişiklikler

Sonuç olarak, mide bulantısı birçok anne adayını zorlayan bir süreç olmakla birlikte gebelikte döneminde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu dönemde yaşanan mide bulantısı ile başa çıkmak için uzman desteği almakta fayda vardır.

Hamilelik hakkında merak ettiğiniz tüm konular hakkındaki yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Tüm anne adaylarına sağlıklı ve rahat bir hamilelik süreci dileriz,

Sevgilerimizle.

Uzman Gülen Şahin Öztürk

ebebek’in Erken Çocukluk Eğitimi Uzmanı

Post navigation

Bir yanıt yazın