Hamile kaldıktan sonraki süreçte anne adaylarının merak ettiği birçok şey vardır. Bebeklerinin gelişiminin nasıl olduğu en çok merak ettikleri konudur. Bebeğim sağlıklı mı? Şu an karnımda ki durumu nasıl? Anne adayları için oldukça merak uyandıran sorulardır. Özellikle bebeğin boyu ve kilosunu öğrenmek için sabırsızlanırlar. Bu yazımızda” bebek boyu hesaplama” konusunu ele alacağız. Anne adaylarının bu konuda ki meraklarını bir nebzede olsa gidermeye çalışacağız.
Bebek Boyu Hesaplama
Annelerin en merak ettiği şey karınlarında var olan miniklerinin boy uzunluğudur. Bunu sağlıklı ve doğru olarak öğrenmenin yolunun doktor tarafından yapılacak ölçümler tarafından olması gerektiğini bilmelisiniz. Doktor bebek boyunu hesaplarken ultrasonografi cihazından faydalanmaktadır. Peki, siz kendi bebeğinizin boyunu ölçebilir misiniz? Bu sorunun cevabı kesin olarak bir ölçüm elde edemezseniz de yaklaşık olarak bir tahminde bulunabilirisiniz olacaktır. Peki, karnınızdaki bebeğin boyunu nasıl ölçebilirsiniz?
Aylık olarak gittiğiniz muayenelerde ultrason sonucunuzu doktorunuzdan isteyip orada FL (femur lengt) olarak gösterilen ölçümü 7 ile çarpabilirsiniz. (Bu ölçümü ancak bebeğin 24. haftasından sonra yapmanız daha sağlıklı olacaktır.) Bu size bebeğinizin uyluk kemiği ölçüsünü gösterecektir. Çıkan sonuç bebeğinizin yaklaşık olarak boy ölçüsünü gösterecektir. Çıkan sonucu bebeğinizi haftasına göre kaç cm olması gerektiği verisiyle değerlendirebilirsiniz.
Fakat burada bilmeniz gereken şey bu ölçümün %12 civarında bir yanılma payı olduğudur. Yaptığınız hesapta olması gerekenden 1-2 cm az veya çok olması sizi yanıltmasın bu durum oldukça doğaldır. Zaten doktor kontrolünde detaylı olarak bakılan bebek boy ve kilosunda anormal bir durum olmasının tespit edilmesiyle hekiminiz size bu konuda bilgi verecektir. Siz bu konunun uzmanından doğru bilgilere ulaşmak adına hekiminize bebeğinizin yaklaşık boy ölçüsünü sorabilirsiniz. Çünkü doktorlar bebek boyu hesaplama hususunda birtakım değişkenlere göre tespitler yapmaktadır. Bu hesaplamada hangi değişenleri göz önünde bulundururlar maddeler halinde sıralamak da fayda olacaktır.
- Bebeğin baş çevresinin uzunluğu,
- Karın çevresi,
- Uyluk kemiğinin uzunluğu,
- Biparietal (Başın iki yanında yer alan ve periatal kemiklerinin arasında ki mesafe) çap ölçümü.
Bebeğinizin her ay düzenli olarak gelişimini takip ederken doktorunuzun yukarıda saydığımız özelliklere göre ölçümler yaptığını bilmelisiniz. Bu veriler ultrason cihazına girilerek oradaki formüllerle birleşerek bebeğin boyu ile ilgili yaklaşık tahminler ortaya çıkmaktadır. Tüm bunlardan dolayı bu ölçümleri sizin yapabilmeniz hususunda yanılma payları olacak ve kafanız daha çok karışacaktır. Ölçümlerin daha sağlıklı olması adına doktorunuzun verilerini takip etmek daha mantıklı olacaktır.
Bebek Boyu Hesaplama Nasıl Yapılır?
Bebek boyu hesabı 20. haftaya kadar bacaklar dahil edilmeden yapılır. Fakat 20. haftadan sonra baştan ayağa kadar yapılır. Son yıllarda tespit edilen bir yöntem ise bebek ayak tabanı ölçülerek yapılan bir sistemdir. Fakat yapılan bu ölçümlerin yaklaşık sonuçlar verdiğini bilmelisiniz. Bebekler doğduklarında belli oranlarda boy uzunlukları normal sayılmaktadır. Bu oranlar kız bebeklerde ortalama olarak 49 cm civarındadır. Fakat dünya ortalaması olarak kız bebeklerde 45,2 – 52,9 cm aralığı normal olarak sayılmaktadır. Erkek bebeklerde ise bu oran ortalama olarak 50 cm civarındadır. Yine dünya ortalaması olarak erkek bebeklerde 46,1-53,7 cm aralığı normal standartlarda sayılmaktadır.
Anne Karnında ki Bebek Boyu Hesaplama Neden Önemlidir?
Bebeğin boyunun ve ağırlığının hesaplanması oldukça önemli bir durumdur. Her şeyin yolunda gidip gitmediğinin anlaşılması açısından büyük önem arz etmektedir. Bebeğin boyu ve kilosunun ayına göre gösterdiği özelliklerin, olması gereken aralıkta olması onun gelişiminin sağlıklı olup olmadığının göstergesi olacaktır. Sizi takip eden doktorun belli aralıklar ile bebeği takip etmesi onda var olan herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığının tespiti için oldukça gerekli bir durumdur. Çünkü anne karnında boy ve kilo ilerlemesi yavaşlayan ya da duran bir bebekte kromozom bozuklukları ya da kalple ilgili sorunlar olma olasılığı bulunmaktadır. Yavaş büyüme söz konusu olduğu gibi hızlı büyüme de söz konusu olabilmektedir.
Anne Karnında Bebek Kilosu Hesaplama
Bebek boyunun hesaplanması gibi kilo hesaplamasını da oldukça önem arz etmektedir. Çünkü anne karnında ki bebeğin standartlar dahilinde kilosunda düşüklük ya da yükseklik olması birtakım sorunlara yol açabilmektedir. Bu sistem de yine doktor tarafından verilerin ultrason cihazında ki formüller ile birleşmesiyle olabilmektedir. Elbette burada yine birtakım değişenleri göz önünde bulundurarak ortalama bir ağırlık tahmininde bulunulması söz konusudur. Bu değişenler nelerdir maddeler halinde sıralamak da fayda olacaktır.
- Anne karnında bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının durumu,
- Anne ve babanın genetik özellikleri,
- Bebeğin cinsiyeti,
- Annenin beslenme durumu.
Yukarıda saydığımız maddeler bebeğin kilo artışına etken eden değerlerdir. Tüm bunların sonucunda doktorunuzun ölçümlediği bebek kilosu yaklaşık bir değer olacaktır. Yine boy ölçümünde olduğu gibi kilo ölçümünde de ultrasonun %12 kadar bir yanılma payı bulunmaktadır.
HAMİLELİĞİN KAÇINCI AYINDA KAÇ KİLO ALINMALI? Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!
HAMİLELİĞİN KAÇINCI AYINDA KAÇ KİLO ALINMALI? https://www.bebek.com/hamileligin-kacinci-ayinda-kac-kilo-alinmali/
Anne Karnında Bebek Kilosu Hesaplama Neden Önemlidir?
Anne karnında bebek kilosu ölçümleri onların sağlıklı gelişimleri hakkında önemli bilgiler vermektedir. Çünkü düşük kilolu olması bir takım gelişim sorunları olup olmadığının bilgisini vermesi açısından oldukça önemlidir. Düşük kilolu bebeklerde doğum sonrasında birtakım sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Tabi ki sadece düşük kilonun yan etkileri olabileceği gibi yüksek kilo oranına sahip bebeklerde de birtakım sıkıntılar meydana gelebilir. Yüksek kilosu olan bir bebeğin şeker hastalığına yatkın olma durumu bazen söz konusu olabilmektedir.
Ayrıca bebeğin doğum şeklinin belirlenmesi açısından da kilo artışı durumu oldukça önemli bir durumdur. Yani doğumun normal yollarla mı sezaryen ile mi olup olmayacağına karar verilmesi açısından önem arz etmektedir. Yüksek kilosu olan bebeklerin normal yollardan doğması zor olacağı için doktorun bebeğin ve annenin sağlığı açısından doğum şekline karar vermesi için önemlidir.
Anne karnında bebek boyu hesaplama ve kilo hesaplaması konusunda bilmeniz gerekenleri kısaca anlatmış olduk. Elbette burada bilmeniz gereken en önemli husus sizin ve eşinizin genetik yapısıdır. Özellikle boyu uzun bir anne ve babanın bebeğinin de boyunun uzun olması doğal bir durum olacaktır. Anne ve babanın doğum kilosunun bile bebeğin kilosunu etkilediğini düşündüğümüzde tedirgin olacak bir durum olmadığını bilmelisiniz.
Özellikle kilo ve boyu normal sınırların çok az altında olan ebeveynler evham yaparlar. Bu tamamen doğal bir durumdur. Evham yapmanızı gerektirecek bir durum olmadığını bilerek içiniz rahat olabilir. Yine bebeğin özellikle kilosunun fazla olması durumu ebeveynlerde bebeğim iyi kilo alıyor o zaman her şey yolunda yanılgısına sebep olabilmektedir. Önemli olan bebeğin sağlıklı gelişmesidir. Bu konuda size en doğru bilgiyi doktorunuzun vereceğini bilmelisiniz. Doktorunuzun tavsiyelerine uyduğunuz sürece her şey yolunda gidecektir.