anne-karnindaki-bebegin-yasamini-tehdit-eden-12-problem

Anne Karnındaki Bebeğin Yaşamını Tehdit Eden 12 Problem

Bir bebeğin anne karnındaki gelişimi heyecan verici bir süreçtir. Her anne adayı, sorunsuz bir gebelik geçirmek ve sağlıklı bir bebek sahibi olmak ister. Bu dönem kadınlar ve bebekler için bir yandan mutluluk verici bir süreçken birçok zorluğu da beraberinde getirebilir. Hamilelik öncesi ve döneminde ortaya çıkan bazı sorunlar anne karnındaki bebeğin sağlığını hatta yaşamını tehdit edebilir.

Dilerseniz gebelikte karşılaşılan ve bebeği etkileyen sağlık problemleri konusunu detaylı olarak ele alalım.

  • Hipertansiyon

Hamilelik sırasında kontrol edilemeyen yüksek tansiyon, hamilelik sürecini ve anne karnındaki bebeğin gelişimini tehlikeye sokabilecek bir durumdur. Preeklampsi dediğimiz kan basıncı bozukluğu, erken doğum, bebekte gelişim geriliği veya bebek ölümleri gibi istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Bu tür durumlarla karşılaşmamak adına hamilelik öncesinde doktor muayenesine başvurulmalı ve hamilelik öncesi, sırası ve sonrasında oluşabilecek hipertansiyon kontrolleri ve tedavisi yapılmalıdır.

  • PCOS (Polikistik Over Sendromu)

Kelime olarak “polikistik” birden fazla kist anlamına gelir.  PCOS sendromu kadınların hormon seviyeleri üzerinde etki yaratan bir durumdur. Hormonlarda dengesizlik yaratarak adet dönemi düzensizliğine ve bebek sahibi olmada birtakım zorluklara sebep olur. Çünkü PCOS sendromu yaşayan kadınların yumurtalıklarında erkeklik hormonu normalden daha yüksektir. Bu da hamile kalmayı zorlaştırır.  

Polikistik Over Sendromu yaşayan hamilelerde düşük riski, yüksek şeker, sezaryen doğum ve yine preeklampsi dediğimiz gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen kan basıncı bozukluğuna sebep olarak bebeğin yaşamını tehlikeye atabilir.

  • Şeker Hastalığı ve Diyabet

Anne adaylarının, gebelik öncesi ve sırasında kan şekeri seviyelerini belirli bir düzeyde tutmaları bebek açısından önemli bir durumdur. Çünkü kan şekerinin yükselmesi doğum eylemini tehlikeye atarak annenin ve bebeğin sağlığını tehdit eder. Bebeklerin normalden daha büyük doğması veya doğumun sezaryenle gerçekleşmesine sebep olabilir.

  • Fazla Kilo (Obezite)

hamilelikte-fazla-kilo-obezite

Anne adaylarının hamilelikten önceki kilo düzeyleri, hamilelik sırasında büyük önem taşır. Gebelik sırasında alınan aşırı kilolar bebek üzerinde birçok probleme yol açar. Kan basıncı bozukluğu ve bebeğin erken doğumu gibi komplikasyonlar gelişebilir. Sağlıklı bir hamilelik için, öncesinde mutlaka kilo verilmesi ve gebelik süresince sağlıklı beslenme programlarının takip edilmesi gerekir.

  • Enfeksiyonel Problemler

Gebelik esnasında anne adayında görülebilen bazı enfeksiyonlar, bebek için tehlike oluşturabilir. Verem, HIV, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, hepatit gibi enfeksiyonel hastalıklar gebelik düzeninde sorunlar yaratabilir ve bebek için ciddi problemler oluşturarak bebeğin göz, kulak, karaciğer ve beyninde çeşitli hasarlar bırakabilir. Hatta bebek ölümlerine bile yol açabilir.

  • Böbrek ve Tiroit Fonksiyonlarında Meydana Gelen Bozukluklar

Kronik böbrek rahatsızlığı bulunan anne adaylarının hamilelik sırasında ve ilerleyen süreçlerinde mutlaka bir uzman tarafından kontrolleri sağlanmalıdır. Aksi halde kan basıncı bozukluğu ve prematüre doğum gibi problemlere yol açarak bebek açısından tehlike yaratabilir.

Önem teşkil eden diğer bir sorun ise anne adayının tirot fonksiyonlarındaki bozukluktur. Tiroit bezinin normalden az ya da çok çalışması bebeklerde beyin gelişimi problemleri ve kalp yetmezliğine sebep olur. Tiroit fonksiyonlarındaki düzensizlikler bir endokrinoloji uzmanına danışılarak ilaç tedavisi veya cerrahi operasyonla düzenlenebilir.

  • Genç Yaşta Kalınan Gebelik

Erken yaş hamilelikleri (19 yaş ve altı), hamilelik sırasında bebek için bazı tehlikeler yaratabilir. Bu tehlikelerin başında yüksek tansiyon, gebelik zehirlenmesi, bebekte gelişim geriliği gelir. Yine genç anne adaylarının yaşayabileceği duygusal stres ve sosyal problemler de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu tarz hamileliklerde uzman görüşü alınarak, genç anne adayları gebelik süreci ile ilgili bilinçlendirilmelidir.

  • İleri Yaş Gebelik

Anne adaylarının yaşının 35 ve üzeri olması ileri yaş gebelik olarak adlandırılır. Bu tür hamilelikler hem anne adayı hem de anne karnındaki bebek için de olumsuz durumlar yaratabilir.

Şeker hastalığı, hipertansiyon, genetik yapıda bozukluk, düşük, dış gebelik veya erken doğum riski, down sendromlu doğma ya da bebek ölümleri gibi beklenmedik problemlere yol açabilir. Bu nedenle ileri yaş gebelik sırasında hem anne adaylarının hem de bebeklerinin sağlığı için ve özenli bir bakıma ve doktor gözetimine ihtiyaç vardır.

  • Alkol ve Sigara Kullanımına Bağlı Problemler

hamilelikte-alkol-ve-sigara-kullanimina-bagli-problemler

Gebelik esnasında, alkol ve sigara kullanımı hem hamileliği hem de anne karnındaki bebeği risk altına sokar. Davranışsal sorunlar, sinir sisteminde oluşabilecek zararlar, kalp ve böbrek rahatsızlıkları, anne karnındaki bebeğin gelişimini tehlikeye sokan etmenlerdir.

Düşük ya da ölü doğum gerçekleşmesi olasılıkları da yüksektir. Bu olasılıklarla sigara kullanımında da karşılaşılabilir. Bu yüzden bu dönemde alkol ve tütünden uzak durulmalı ve pasif içiciliğe maruz kalınmamalıdır.

  • Çoklu Gebelik

Gebelik şartlarına bağlı olarak ortaya çıkabilecek problemler de anne karnındaki bebeği olumsuz etkileyebilir. Birden fazla bebeğe hamile kalmak anne adayları için mutluluk verici bir olaydır. Ancak bebekler için bazı riskler taşıyabilir.

Bu riskli durumların başında; bebeklerin erken doğumla prematüre doğması, bebekte doğum kusurları denilebilen anormallikler ya da düşük veya sezaryen doğum gibi durumlar gelir. Bu gebeliklerin sağlıklı sonuçlanması ve bebeklerin sıhhatli dünyaya gelmesi için anne adaylarının doktor kontrollerini ihmal etmemeleri, gebeliklerinin ilerleyişini sıkı bir düzen ile izlemeleri, beslenme ve kilo alış miktarını mutlaka takip etmeleri gerekir.

  • Bir Önceki Gebeliğin Sorunlu Geçmesi

Anne adaylarının önceki hamileliklerinde yaşamış olduğu ve anne karnındaki bebeği de tehdit eden komplikasyonlar, daha sonraki hamileliklerde de ortaya çıkabilir. Önceden yaşanan erken doğum, ölü doğum ya da bebekte yaşanan kalıtsal problemlere mevcut gebelikte de rastlanabilir. Bu nedenle anne adaylarının mevcut hamileliklerinde uzmanlarına danışarak gerekli kontrollerini sağlamaları gerekir.

  • Gebelikte Yaşanabilecek Depresyonun Anne Karnındaki Bebeğe Zararları

Hamilelik sırasında anne adayları kendilerini ne kadar pozitif ve rahat hissederse anne karnındaki bebek de bir o kadar sağlıklı gelişir. Fakat bazen karşılaşılan ruhsal sıkıntılar, çevresel faktörler, sosyal sorunlar, ailede görülebilen maddi ve manevi problemler anne adaylarında depresyona sebep olarak bebeği olumsuz yönde etkileyebilir.

Bebeğin gelişimini engellediği gibi erken ya da kusurlu doğumuna da neden olabilir. Bu sebeple gebelik sırasında depresyon yaşayan anne adaylarının en kısa sürede konuyla ilgili bir uzmana başvurarak gerekli önlemleri almaları çok önemlidir.

Kadının rahminde bir canlı oluşturması doğanın bir mucizesidir. Ve bu mucizevi sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için annenin hem fiziksel hem de ruhsal desteğe ihtiyacı vardır.

Düzenli doktor kontrolleri, sağlıklı beslenme, zararlı alışkanlıklardan uzak durma, stressiz bir hayat, bolca uyku ve pozitif enerjiyle bebeğinizi içeriden ve dışarıdan oluşabilecek tehlikelere karşı koruyabilir ve gelişimini tamamladıktan sonra sağlıklı bir şekilde kucağınıza alabilirsiniz.

 

“Anne Karnında Bebek Hareketleri” Konulu yazımızı okumak için ekranı yukarı kaydırın.

Anne Karnında Bebek  Hareketleri: https://www.bebek.com/anne-karninda-bebek-hareketleri/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Kız Bebek Belirtileri Nelerdir?

Baby Shower Nedir ve Nasıl Yapılır?

Hamilelikte Bacak Krampları Nasıl Geçer?