anne sütü nasıl saklanır

Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Anne sütü, bebeğiniz için en yararlı besin kaynağı olmasının yanında, bebeğinizin duygusal açlığını gidermek için bulunmaz bir nimettir.

Bebeğinize sağladığı yararlar saymakla bitmez. Bazen anneler, bazı sebeplerden dolayı sütlerini sağmak zorunda kalabilirler. Başta çalışan anneler olmak üzere, bebeğinin yanında bir süre olamayan anneler süt sağma yöntemini kullanır. Emoji

Ayrıca hastalık, meme ucu problemi, aşırı süt üretimi ve mastit gibi durumlarda da ihtiyaç duyulabilir. Prematüre doğan bebekler için de tedavi sürecinde anne sütü alımını kesmemek için sağım yapılır.

Bu gibi sebeplerden, bebeğiniz için en sağlıklı besin olan anne sütüne devam edebilmek adına sağım yaparsınız.

Sütü sağdınız; fakat nasıl saklamanız gerektiğine dair hiçbir fikriniz yok. O zaman süt saklama koşullarından bahsetmeden önce, anne sütü nasıl sağılır kısaca bir anlatalım.

Anne Sütü Nasıl Saklanır?Anne Sütü Sağılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Anne sütü elle, el pompasıyla ya da süt sağma makineleriyle yapılabilir.

  • Öncelikle elle sağım yapacaksanız, elinizin mutlaka iyice temiz olduğundan emin olun. Eğer makine ile sağım yapacaksanız da makinenin tüm aparatlarının ve sağım yaptıktan sonra kullanacağınız tüm kapların sterilize edildiğinden emin olun. Sterilize etmek için kaynamış suda 5-10 dakika kaplarınızı bekletebilirsiniz.
  • Eğer anne sütünü saklamak için özel poşet kullanıyorsanız yıkamanıza gerek yok. Bunlar anne sütü saklama için hijyen kurallarına uygun olarak üretilmiş ürünlerdir.
  • Anne sütünü ilk sağdığınız zaman çok az süt geldiğini fark edeceksiniz; çünkü memeler bebeğin emme şekline alışkındır ve sizin sağımınızı yabancılar; fakat birkaç gün içinde sağım koşullarına alışır. Özellikle kolostrum denilen ilk sütü sağmaya çalıştığınızda 1 çay kaşığı sütün zor çıktığını göreceksiniz; ama emin olun yeni doğan bebeğiniz bu kadar az süt ile doyacak ve gerekli besini alacaktır. Kolostrum bittikten sonra sütünüz çoğalacak ve daha kolay sağım yapacaksınız!
  • Elle sağım yaparken meme ucunda bir tahrişe sebep olmamak için meme ucunu sıkarak sağmaya çalışmayın. Elinizi C şeklinde memenizin siyah bölgesinin bittiği yere yerleştirip, hafifçe göğsünüze basarak baş ve diğer iki parmağınızı birleştirir şekilde sağım yapabilirsiniz. Öncesinde memenize hafif bir masaj yapıp süt kanallarını harekete geçirebilirsiniz.
  • Eğer çalışıyorsanız, çalışmaya başlamadan önce sütünüzü biriktirmenizde yarar vardır. Bu sayede sağım yapamadığınız ya da sütünüzün yetmediği zamanlarda strese girmezsiniz.

Anne sütü nasıl saklanır? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Sağım sonrası süt saklama koşulları nasıl olmalıdır ? 

  • Hijyen kurallarına dikkat ederek sağdığınız sütü, öncelikle ne ile saklayacağınıza karar vermeniz gerekir. Eğer buzluğunuzda yer yoksa anne sütünü saklamak için özel üretilmiş kilitli poşetler ile sütünüzü muhafaza edebilirsiniz. Bu poşetler, gıda saklamak için güvenli BPA ve BPS içermeyen polietilenden üretilmiştir. Buzluğunuzda yer var ise sadece anne sütünü saklamak için kullanacağınız cam kapları ya da BPA ve BPS içermeyen sert plastik kapları kullanabilirsiniz. Anne sütü saklama poşeti ve kabı için tıklayın.
  • Sağdığınız sütü hemen mi bebeğinize vereceksiniz, yoksa uzun bir süre saklamak mı istiyorsunuz?

Sağlık Bakanlığı’nın 03.05.2012 tarihinde 5258 sayılı yazısında yayımladığı anne sütü saklama koşulları şu şekildedir:

    Oda sıcaklığında (19-26 ºC)   – 3 Saat

    Buzdolabında (<4 ºC)             – 3 Gün

Dondurucuda (-18 ºC)           – 3 Ay

Bu koşullara uymanız bebeğinizin sağlığı için önemli. Önerilen, sütü sağar sağmaz mümkün olduğunca dışarıda tutmadan buzdolabına koymaktır.

Ayrıca süt ne kadar fazla beklerse, mikroplardan koruma özelliği de o kadar azalır. Bu, buzdolabında ya da dondurucuda bekleyen sütler için de geçerlidir.

  • Sağdığınız sütü poşete ya da kaba koyduktan sonra mutlaka üzerine tarih ve saat yazınız. Genelde poşetlerin üstünde yazabileceğiniz bir alan olur. Eğer kap kullanıyorsanız etiketleme yapabilirsiniz. Bebeğiniz kreşte veya hastanedeyse, iş yerinde ortak buzdolabı kullanıyorsanız ya da sütannelik yapıyorsanız mutlaka tarih ve saat haricinde bebeğin ismini de yazmayı unutmayınız.
  • Eğer tek seferde tüm kabı doldurursanız ve çözdürdüğünüz zaman bebeğiniz hepsini içemezse sütünüz ziyan olur. Bu yüzden bebeğinizin aldığı süt miktarına göre ayarlama yapabilirsiniz. Süt saklama poşeti kullanıyorsanız mutlaka etikete sütün miktarını da ekleyin; çünkü poşetleri buzluktan yer tasarrufu sağlamak için yatık pozisyonda koyduğunuzda ne kadar süt dondurduğunuzu bilemezsiniz.

Genelde bebekler 60-120 mililitre kadar süt içerler. Siz de bu miktarlarda süt koyarak israftan kaçınabilirsiniz.

  • Ayrıca süt saklama poşetini veya kabını tam olarak doldurmayın. Anne sütü dondurulduğunda genleşir ve taşmaya sebep olur.
  • Sütü, anne sütü saklama poşetleri içine koyduktan sonra mutlaka poşetin içinde kalan havayı parmaklarınız yardımıyla çıkarın ve yatık şekilde buzdolabınıza koyun. Bu sayede daha az yer kaplar ve çözülmesi daha kolay olur.
  • Sütünüzü, buzdolabınızın kapağına yakın değil de iç tarafında duvara yakın bir yerde saklayın. Hava akışı orada daha az olacağından sütünüzün bozulma ihtimali de azalır.
  • Eğer sütünüzü farklı saatlerde sağdıysanız ve bir önceki sütünüz buzdolabında ise, iki sütü aynı soğukluğa getirip birbirine ekleyebilirsiniz. Gün içinde sağdığınız sütleri bu sayede birbirine karıştırıp bebeğinize içirebilir ya da dondurabilirsiniz.
  • Çalışan anne iseniz ve iş yerinizde buzdolabı yoksa, anne sütünü saklamak için termos çanta içine yerleştireceğiniz soğuk jel kompres kullanabilirsiniz.
  • Göğüs kalkanı kullanıyorsanız, delikli olan göğüs kalkanında biriken sütü hava ile temas ettiği için bebeğinize veremezsiniz. Kapalı olan göğüs kalkanında biriken sütü birbirine ekleyerek biriktirebilirsiniz. Burada yukarıda belirttiğimiz gibi sütleri aynı soğukluğa getirerek birbirinin üstüne eklemeyi unutmayın.

Anne Sütü Nasıl Saklanır?Dondurduğunuz Anne Sütünü Nasıl Kullanabilirsiniz ve Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Anne sütü saklama koşullarının hepsini yerine getirdiniz ve artık sıra bebeğiniz için bunları kullanmaya geldi. Dondurulan anne sütünü kullanırken dikkat etmeniz gereken şeyler şu şekildedir;

 

  • Öncelikle eğer sütü buzdolabında tutarak 24 saat içinde bebeğinize içirecekseniz, akan sıcak suda veya sıcak su dolu bir kapta ısıtarak bebeğinize verebilirsiniz. Biberon ısıtıcısı da kullanabilirsiniz. Sütü ısıtmak zorunlu değildir. Bazı bebekler soğuk süt sevebilir. Bu yüzden oda sıcaklığına gelen sütü de rahatlıkla bebeğinize verebilirsiniz.
  • Bebeğinizin ihtiyacı ne kadarsa o miktarda süt çözdürün. Bir kez çözdürdüğünüz sütü 24 saat içinde tüketmeniz gerekir. Aksi halde kalan sütü dökmek zorunda kalırsınız. Yukarıda bahsettiğimiz sebepten ötürü sütünüzü çözdürdükten sonra ekstradan ısıtmanıza gerek olmayabilir, oda sıcaklığında da bebeğinize verebilirsiniz.
  • Sütü çözdürmek için ya soğuk su dolu bir kapta 10-15 dakika bekletin ya da musluk altında soğuk suya tutarak çözdürün. Zaten sütünüzün kolaylıkla çözüldüğünü göreceksiniz.
  • Çözdürmek için kesinlikle mikrodalga fırın kullanmayın, sıcak suya tutmayın ya da kaynatmayın. Bu sütünüzün içindeki bütün yararlı besinlerin ölmesine sebep olur.
  • Her sağdığınız süt farklıdır; çünkü memeleriniz bebeğinizin o saatlerdeki ihtiyacına göre süt üretir. Ayrıca yedikleriniz de sütün tadını değiştirebilir. Çözdürdüğünüz sütün kokusu veya rengi bu sebepten dolayı size garip gelebilir. Eğer gerçekten kokusu çok rahatsız ediciyse bunu kesinlikle bebeğinize vermeyin.
Dikkat! Sütünüz dolapta beklerken yağı ve suyu ayrışabilir. Bunun bebek için hiçbir zararı yoktur. Kabı bir iki kere ters düz etmeniz yeterli olacaktır. Eğer hızlıca çalkalarsanız sütünüzün içindeki yararlı besinler zarar görecektir.
  • Elektrik kesilirse dondurucudaki sütlerinizi mutlaka kontrol edin. Böyle bir durumda sütleriniz 1 gün kadar bekleyebilir.

 

Koşullar ne olursa olsun bebeğinizin anne sütünü alması çok önemlidir. Süt saklama doğru yöntemlerle yapıldığı zaman, bebeğiniz sütünüzü siz uzağınızdayken bile güvenle içebilir.

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir?

İnternetten Anne Sütü Satışı ve Sakıncaları