anne sütünü artırmak için ne yemeliyim

Anne Sütünü Artırmak İçin Ne Yemeliyim?

Anne Sütünü Artırmak İçin Ne Yemeliyim?

Annelerin, bebekleri doğmadan önce en çok düşündüğü şeylerden biri emzirmedir. Bebeğim emecek mi, sütüm yetecek mi, o bağı kurabilecek miyiz düşünceleri aklınızdan çıkmaz.

Doğum öncesi süt üretimine başlansa da doğumdan sonra yetersiz üretim ya da emzirememe gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Özellikle beklenmeyen doğum, erken doğum, zor geçen doğumlarla birlikte anneler bebeklerini dilediği gibi emziremeyebilirler. Bu da anneleri kaygıya sürükler.

Böyle durumlarda yapılacak ilk iş, beslenmede değişiklik yaparak süt yapan yiyecekler ve içecekler tüketmeye başlamaktır. Peki, gerçekten mucizevi besinler, içecekler var mıdır? 

Emzi̇rmeni̇n Önemi̇

Emzirmenin önemi artık günümüz dünyasında tüm sağlık kuruluşları ve ebeveynler tarafından dikkat çekiyor.

Anne ile bebek arasındaki o büyük bağ, doğum sonrası emzirme ile pekişir.

Emzirme, bebeğe sadece besin değil, duygusal manada da bir çok yarar sağlar. Anne sıcaklığı hissetmek istediğinde, korktuğunda, güvensiz hissettiğinde, üzüldüğünde ilk aradığı şey meme olan bebekler dış dünyanın zorluklarıyla savaşmaya çalışır.

Bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı da en az 2 yaşına kadar bebeklerin emzirilmesi gerektiğini desteklemektedirler.

İlk 6 ayında sadece anne sütü olmakla birlikte, 6 aydan sonra anne sütünün yanında ek gıdalar da yer alır. Bağışıklığı güçlendiren, içerdiği vitamin ve mineraller ile gelişimine müthiş katkı sağlayan bu mucizevi besin sayesinde bebekler gönül rahatlığıyla beslenirler.

Emzirmek pratik olmasının yanında hijyenik ve sağlıklıdır.

Isısını ayarlamaya gerek kalmadan ve ekstra masraf yapmadan bebeğinizi beslersiniz. Bu yüzden emzirmek isteyen annelerin en büyük korkusu, bebeğine yeteri kadar süt temin edememektir. Özellikle ilk kez doğum yapan anneler, tecrübesizlik nedeniyle emzirmede zorlanabilirler.

Bebekler her ne kadar emme güdüsü ile doğsalar da bazı yapılan hatalar sonucu anneler bebeklerini emziremeyebilirler.

emzirmeEmzi̇rme Konusunda Şunlara Di̇kkat Edi̇n!

  • İlk süt denilen kolostrum, sadece damla damla gelir ve birkaç gün sonra rengi açılarak daha da çoğalmaya başlar. Bebeğiniz daha çok güçsüz olduğu için kısa bir süre sonra emmeyi bırakır. Bebeğinizi sık sık ve her iki memeden emzirirseniz süt kanallarınız daha çabuk açılır ve bu sayede daha kolay beslenmeye başlar.

Genellikle kolostrumu gören anneler sütlerinin gelmediğini zannederek gereksiz yere makine ile pompa yaparak meme ucu yaralarına sebebiyet verirler. 

Bu yaralar yüzünden canı acıyan anne emzirmek istemez. Emmeyen bebek ise memeye alışmadığı ve beslenemediği için mama takviyesine ihtiyaç duyar ve böylece sütünüz azalarak zamanla tamamen kesilir. Bu yüzden ne olursa olsun bebeğinizi bol bol emzirmeye çalışın. Zamanla meme uçları alışacak ve rahatlıkla emzirebileceksiniz. 

  • Bebeğin emme gücü ile sağma pompasının gücü aynı değildir. Makine ile sağım yaptığınızda gelen miktarın az olduğunu göreceksiniz. Bu sizi kaygılandırmasın. Bebeğiniz kendine yetecek kadarını rahatlıkla emecektir.
  • Emzirememenin bir başka sebebi ise doğru emzirme tekniklerinin bilinmemesidir. İyi bir pozisyonda emmeyen bebekler memeyi tam olarak ağızlarına yerleştiremedikleri ve sadece meme uçlarını emdikleri için yaralar çıkmaya başlar. Bu yaralar yine annenin çok canını acıttığı için yukarıda bahsettiğimiz kısır döngüye girilir. Meme uçlarının bakımı ve doğru emzirme teknikleri ile bebekler emmeye daha çabuk alışırlar.
İlk aylarda memelerin bakımını yapmanız hem bebeğinizin sağlığı hem de kendi sağlığınız için çok önemlidir.
  • Mutlaka terletmeyen pamuklu kumaşa sahip çamaşırlar giyinin.
  • Her emzirme sonrası memenizi sabun ile yıkamanıza gerek yoktur. Aksine bu, meme ucunu daha da kurutarak çatlamalara sebebiyet verir. Bunun yerine steril suyla ıslattığınız bebek pamuğu ile her emzirme sonrası temizliğini yapabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra mutlaka bebeğinizin ağız çevresini de tahriş olmaması için pamuk ve su ile temizlemeyi unutmayın.
  • Temizlediğiniz meme ucunu nemli tutmaya özen gösterin. Bunun için bebeğinizin ağzına temas ettiği halde zarar vermeyen lanolinli kremleri tercih ediniz. Bu kremler bebeklerde pamukçuk oluşumunu da önler.

Anne SütüAnne Sütü Nasıl Oluşur?

Gebeliğin ortalarından itibaren başlar ve doğumdan sonra tüm vitamin ve mineralleri ile anne sütüne dönüşür.

Beynin hipofiz adlı bölgesinde salgılanan prolaktin hormonu sayesinde bebeğiniz için kıymetli bu besin üretilir.

Doğumdan sonraki birkaç gün kolostrum adı verilen sarı ve yoğun kıvamda üretilir. Kolostrum çok az miktarda gelse de bir damlası bile bebeğiniz için çok kıymetlidir.

Yenidoğan bebeklerin midesi ilk günlerde bir çay kaşığı kadarken, birinci ay sonunda ancak yumurta büyüklüğüne ulaşır. Bu yüzden az miktarlar ile doyan bebeğiniz sizden yeteri kadar besin alacaktır.

Bu yararlı besin çabuk sindirildiği için ve de bebeğinizin kucağınızda güvende olma isteğinden dolayı ilk 3 ay tüm gün emmek isteyecektir. Bu bebeğinizin doymadığı anlamına gelmez. Özellikle ilk 40 gün en fazla 2 saati geçmeyecek şekilde bebeğinizi emzirmeniz sağlığı açısından çok önemlidir. Daha sonra bebeğinizde herhangi bir olumsuz sağlık durumu olmadığı takdirde doktorunuzun da izniyle bebeğinizi sadece istediği zamanlarda beslemeniz yeterli olacaktır.

Unutulmaması gerekilen bir başka nokta ise memelerinizdeki doluluk oranının zamanla azalacağıdır. İlk günler bebeğinizin emme rutinine alışkın olmayan memeler sizi rahatsız edecek kadar dolgun olacaktır. Bir süre sonra bebeğinizin ihtiyacı kadar üretileceği için memeler ilk günlere oranla daha da küçülecektir.

Bu her kadında farklı seyreden bir durumdur. Bazılarında şişkinlik emzirme süresince devam ederken bazılarında bir süre sonra düzene girer.

Bebeğinizin gün içerisinde yeteri kadar beslendiğini ve bunun neticesinde doyup doymadığını;

  • Çişli bezleri,
  • Kilo alımı,
  • Gün içindeki hareketleri,
  • Genel olarak gösterdiği gelişim gibi unsurlar sayesinde ölçebilirsiniz.

Anne sütünü artırmak için öneriler konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Anne Sütünü Artırmak İçi̇n Neler Yapabi̇li̇rsi̇ni̇z?

Çoğu annenin aklına süt yapan şeyler denilince yiyecekler gelir; fakat bundan önce dikkat edilmesi gerekilen birkaç unsur vardır:

  • Yeni anne olarak bir numaralı kuralınız bol bol emzirme olmalıdır. Ne kadar çok emzirirseniz o kadar çok üretim olur.
  • Gün içerisinde yeteri kadar sıvı tükettiğinize emin olun. Günde 3 litreye yakın sıvı tüketmenizde yarar var. Çay ve kahve gibi kafeinli içeceklerden uzak durmaya çalışın. Alkol ve sigaranın yasaklı listenin başında olduğunu unutmayın.
  • Stres, uykusuzluk ve yorgunluğun önüne mümkün olduğunca geçin. Bu hem sizin sağlığınız hem de bebeğinize vereceğiniz enerji için çok önemli.
  • Eğer emzirme konusunda zorluk ve mastit gibi bir rahatsızlık yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana başvurun. Doğru emzirme tekniğini öğrenmeniz hem meme ucu yaralarının önüne geçer hem de bebeğinize yeteri kadar besin üretirsiniz.
  • Emzirmek için memelerin dolmasını beklemeyin. Siz boş olduğunu hissetseniz de bebeğinize yetecek kadar süt olacaktır.

Anne Sütünü Artıran Yiyecekler

  • Beslenmenizde çeşitlilik sağlayarak hem sağlığınızı koruyun hem de kaliteli bir süt oluşmasına olanak sağlayın.
  • Unutmayın ki, bebeğiniz sizi emdikçe sizin de vitamin ve mineral depolarınız azalacaktır. Hem bebeğinize hem de kendinize daha sağlıklı besinler sağlayabilmek için sebze, meyve, süt ürünleri ve protein beslenmenizden hiç eksik olmasın. Hepsinden çeşit çeşit yiyerek farklı vitamin ve mineralleri vücudunuza depolamış olursunuz.
  • Şeker oranı yüksek olan lohusa şerbeti, helva ya da rafine şeker ilave edilmiş kompostolar gereksiz şeker tüketimi sağlayacağından sağlığınızı tehlikeye atar.
  • Süt yapan besinler, doktor tavsiyesi olmadan aşırıya kaçarak yenilmemelidir. Her şeyin fazlası zarardır cümlesini kendinize hatırlatın.
  • Tüm sebzelerin süt üretiminde işe yarayayacağını unutmamakla birlikte pazı, karalahana, ıspanak, dereotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri beslenmenizden hiç eksik etmeyin.
  • Havuç, A vitamini bakımından zengin bir sebze olması ve içerdiği fitoöstrojen dolayısıyla süt kanallarını geliştirir.
  • Kuşkonmaz, yeşil kabak, tatlı patates gibi vitamin ve lif çeşitliliği açısından zengin besinler sizin ve bebeğiniz için kalitelidir.
  • Süt yapan yiyecekler arasında meyvelerin büyük bir önemi vardır. Taze meyvelerin su oranları daha çok olacağından ilk tercihiniz olmalıdır. Meyvenin de şeker oranının yüksek olduğunu unutmadan aşırıya kaçmayarak tüketmenizde yarar vardır. Hurma, kuru dut, kuru incir gibi kurutulmuş meyveler ile hem tatlı ihtiyacınızı karşılar hem de sağlıklı bir ara öğün yapabilirsiniz.
  • Kuru yemişleri özellikle kavrulmamış, çiğ haliyle tüketmeniz alacağınız vitamin miktarı açısından daha yararlı olacaktır. Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi besin değeri yüksek ve doğal yağ içeren yemişleri her gün tüketmeniz gerekir.
  • Baklagilin her çeşidini beslenmenizde bulundurmanız çok önemlidir. Nohut, kurufasulye, mercimek ve barbunya bitkisel protein açısından zengin besinler olup anne sütünü artıran yiyecekler arasındadır. Ancak gazlı bir yapıya sahip annelere baklagiller gaz yapabilir. Dikkatli tüketilmesinde fayda var.
  • Günlük protein tüketiminize de dikkat edin. Et, tavuk, hindi, balık gibi istediğiniz şekilde tüketeceğiniz proteinlerin içinde yumurtayı hiçbir zaman ihmal etmeyin.
  • Yulaf, emzirirken salgılanan ve mutluluk veren oksitosin hormonunu salgılamaya yarayan besin kaynağından biridir. İster sabah kahvaltıda ister ara öğün olarak yoğurt, meyve ve kuruyemişlerle tüketerek sağlam bir öğün yapabilirsiniz.
  • Yiyeceklerin dışımda süt yapan içecekler tüketerek günlük sıvı miktarınızı artırırken bebeğinize de bol miktarda besin sağlarsınız. Büyük miktarlarda olmayacak şekilde tüketmeniz gereken bitki çaylarını kullanmadan önce doktorunuza başvurmanızda yarar vardır. Marketlerde satılan malt içecekler ve evde şeker koymadan yapacağınız kompostolar ile süt üretiminizi artırabilirsiniz.

Süt yapan yiyecek ve içecekler tüketirken her kadın vücudunun işleyişinin farklı olduğunu unutmayınız. Miktarlarda aşırıya kaçmadan dengeli beslenip, mümkün olduğunca dinlenmeye çalışın. Bebeğinizle daha çok vakit geçirmek, onun kokusunu içinize çekmek, oyun oynamak ve öpmek sizi mutlu edeceğinden hem kendinizi daha sağlıklı hissedeceksiniz hem de sütünüzün arttığını göreceksiniz.

Size yararlı gelen yiyecek ve içecekleri yorum kısmında bizimle paylaşmak ister misiniz?

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Bilinç ve Nabız Kontrolü Nasıl Yapılır?

Emziren Annelerin Tercih Ettiği İçecek: Promalt

Doğum Sonrası Yaşanan Cinsel Sorunlarla Nasıl Başa Çıkılır?