Anne Sütünü Kurutmak İçin Uygulayabileceğiniz Yöntemler

Herkese merhabalar

Bugün yine çok merak edilen bir konu özelinde beraberiz. Emzirmenin sonlandırılmasıyla birlikte anneler, “Peki sütüm ne zaman kesilecek?” sorusuyla baş başa kalıyor.

“Emzirme sona erdikten sonra süt üretimi nasıl durdurulur?”, “Sütüm ne zaman kesilir?”, “Sütüm geldiğinde ne yapmalıyım?” ve birçok sorunun cevabı yazımızda!

Emzirmenin Sonlandırılması

Bugüne kadar emzirme ile bebeğinizi beslemenin ötesinde apayrı, güçlü bir bağ kurdunuz. Bugünden sonra artık bebeğiniz büyüdü, biz yetişkinlerin yediği birçok besinle tanıştı ve belki de kendi başına yemek yemeyi bile başardı

Bebeğiniz 2 yaşına geldiğinde ve artık sizinle beraber sofraya oturup sizin tükettiğiniz yemeklerle beslenmeye başlamışsa, fakat en önemlisi siz de bebeğiniz de hazır hissediyorsanız emzirmeyi sonlandırma uygulamalarına başlayabilirsiniz.

2 Yaş Bebek Beslenmesi makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

2 Yaş Bebek Beslenmesi – https://www.bebek.com/2-yas-bebek-beslenmesi/

Emzirmeyi Nasıl Sonlandırmalıyım?

Emzirmeyi sonlandırma ve azaltma süreci çoğu zaman hem anne hem de bebek için oldukça zorlu geçebiliyor. Emmenin bebeğinizin hayatındaki yerinin ne kadar önemli olduğu tartışılmamakla birlikte sıkı sıkıya bağlı olduğu bu eylemden onu birden koparmak hem sizi hem de onu kötü hissettirecektir. Bu yüzden bizim sağlayacağımız şey, bu ayrılmayı yavaş yavaş gerçekleştirmek ve onun her adıma adapte olmasını sağlamak olmalı. Bu, hem bebeğiniz hem de sizin için bu süreci oldukça kolay hale getirecektir.

Emzirmeyi Sonlandırırken Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?

Emzirmeyi sonlandırma sürecinde birçok farklı yöntem uygulanabilir. Hem bebeğiniz hem de siz hangi yöntemi uygulamak isterseniz, en önemlisi hangi yöntemde en rahat hissediyorsanız o yöntem sizin için en uygun olandır.

Emzirmeyi nasıl sonlandırmanızla ilgili daha fazla bilgi için  aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Bebeği Memeden Nasıl Kesebilirim – https://www.bebek.com/bebegimi-ne-zaman-ve-nasil-sutten-kesmeliyim/

Emzirmeyi Sonlandırdıktan Sonra Ne Zaman Sütüm Kesilir?

Sütünüzün ne zaman kesileceği, bebeğinizin ne sıklıkta ve ne kadar emdiğine ya da sütünüzü ne kadar sağdığınıza, kısacası emzirme rutininize göre değişiklik gösterir. Bu süre kişiden kişiye göre değişeceği için net bir zaman dilimi belirtmek doğru olmayacaktır.

Eğer emzirmeyi birden sonlandırırsanız sütünüz normal akışında belli bir süre daha gelmeye daha devam edecektir. Bu da kanalların tıkanması ve daha ileriki boyut olarak mastite sebep olabilir.

Emzirmeyi sonlandırırken azaltarak sonlandırma yöntemini uygularsanız sütünüz de yavaş yavaş azalarak kesilecektir.

Bu süreç süt sağma alışkanlıklarınız da oldukça önem kazanmaktadır. Eğer hala bebeğinizin ilk aylarındaki gibi sütünüzü sık sık sağıyor ve göğsünüzü tamamen boşaltıyorsanız göğsünüz daimi olarak yeni sütün üretimi için uyarılacaktır. Emzirmeyi sonlandırma döneminde göğsünüzü sadece kendinizi rahatlatacak kadar sağmalısınız.

Süt Kurutma İçin Uygulanabilecek Yöntemler

Süt üretiminizi baskılamak ve durdurmak için uygulayabileceğiniz birçok yöntem bulunmaktadır. Hem yapacağınız küçük uygulamalarla hem de tüketeceğiniz bazı besinlerle süt üretiminizi baskılayabilirsiniz.

  • Soğuk Kompres

Sıcak kompresin, süt kanallarını aktifleştirici ve süt salınımını destekleyici etkisi olduğunu düşünürsek soğuk kompresin de tam tersine süt üretimi aktivitesini azaltacak etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Soğuk kompres ile süt kanallarınız daralır ve süt akışınız yavaşlar.

Gün içerisinde belli zamanlarda göğsünüze bir havluya sarılı şekilde buz koyabilirsiniz. Soğuk kompresi hafif soğuk duş alarak da uygulayabilirsiniz.

  • Limon

Yarım kesilmiş limonla günde birkaç kez yuvarlak hareketlerle göğse masaj yapmak da sütü kesmek için uygulanan alternatif yöntemlerden biridir. Bu yöntemi soğuk kompres ile beraber de uygulayabilirsiniz.

  • Sütün Sızdığı Anlarda Hafifçe Bastırmak

Süt bezleriniz ve süt üreten prolaktin hormonu mekanizması, bu süreçte hemen baskılanmayacaktır. Ara ara beklenmedik anlarda göğüsten süt sızmaları yaşayabilirsiniz. Böyle anlarda göğüs ucunuzu çok uyarmadan elinizde hafifçe bastırmanız sütün geri çekilmesini sağlayacaktır.

Sızıntıları önlemek için göğüs pedi kullanabilirsiniz. Islanan göğüs pedleri nedeniyle göğüs ucunuzun enfeksiyon kapmaması için pedleri sık sık değiştirmelisiniz.

  • Hafif Dar İç Çamaşırı Tercih Etmek

Emzirme döneminde bol, gevşek iç çamaşırları önerdiğimiz gibi süt üretimini baskılamak için gevşek olmayan ve sizi çok rahatsız etmeyen darlıkta olacak şekilde iç çamaşırı tercih edebilirsiniz. Geceleri sütyen takarak gece saatlerinde daha aktif olan prolaktin hormonunu baskılayabilirsiniz.

  • Göğse Soğuk Lahana Yaprağı Sarmak

Beyaz lahananın iç yapraklarını buzdolabında soğuyana kadar bekletin ve sonra göğsünüze sarın. Yaprakların ısındığını hissettiğiniz an yeni soğuk yapraklarla değiştirebilirsiniz. Bu yöntem göğsünüzde süt birikmesi sonucu ağrı oluşumuna iyi gelecektir.

  • Psikolojik Olarak Kendinizi Hazırlamak

Emzirme döneminde süt akışını sağlayan oksitosin refleksinin aktifleşmesinde sütünüze inanmanın, olumlu düşünmenin ne kadar etkiliyse, süt kurutma döneminde de bu duruma kendinizi hazırlamak ve sürecin rahat geçeceğine inanmak son derece önemlidir.

Süt Kurutma Döneminde Tüketebileceğiniz Süt Azaltıcı Besinler

  • Ada Çayı

Ada çayı süt üretim mekanizmalarını doğrudan etkileyerek süt salgısının azalmasında rol oynar.

  • Maydanoz

Maydanoz, vücuttaki suyu uzaklaştırmada görev alır ve suyun yokluğunda anne sütü üretimi yavaşlar. Süt üretiminizi azaltmak için maydanoz tüketiminizi artırabilirsiniz.

  • Nane

Nane ve nane çayı da anne sütünü azaltan besinler arasında yer almaktadır.

  • Hayıt Otu

Hayıt otu, prolaktinin aktivitesini engelleyerek anne sütünü azaltır. Çay şeklinde tüketebilirsiniz.

  • B6 Vitamininden Zengin Besinler

B6 vitamini vücuttaki prolaktin düzeyini düşürür. B6 vitamininden zengin besinlerin başında patates, bakla, barbunya, şalgam ve bezelye gibi nişastalı sebzeler yer almaktadır.

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Dyt. Seray Tekin

ebebek’in Beslenme ve Diyet Uzmanı / Emzirme Danışmanı

Instagram: https://www.instagram.com/dytseraytekin/

 

Diyetisyen Seray Tekin

Herkese merhabalar, ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı Seray Tekin. 2021 yılında Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum ve Koşuyolu Medipol Hastanesi'nde stajlarımı tamamladım. Sertifikalar: Emzirme Danışmanlığı Eğitimi, İstanbul Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Kadın Sağlığında Beslenme

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuklarda Görülen Tırnak Sorunları

23 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin Odasını Ne Zaman Ayırmalı?