Anne Sütü Faydaları Nelerdir

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?

Emzirme, rahim kaslarını kasılmaya sevk edip, rahmin eski haline dönüşünü hızlandırır. Doğum sonrası kanamalarının erken kesilmesini sağlar.

Doğumdan sonra ilk 6 ay içinde anne sütü D vitamini dışında bebeğin tüm gereksinimlerini karşılayacak yapıdadır ve sindirimi hazır mamalardan daha kolaydır.

Hazır mamayla beslenen bebeklerde üst solunum yolu ve bağırsak enfeksiyonları, anne sütü ile beslenen bebeklere oranla daha fazla görülür, çünkü anne sütünde bulunan bazı maddeler bebeği mikrobik enfeksiyonlardan korur.

Anne sütünde bulunan proteinler inek sütündeki proteinlere göre bebeğin midesinde daha kolay sindirilir. Bebeğin gelişimi için gerekli olan yağ asitleri, anne sütünde daha yoğun bulunurken, içerdiği mineraller de bağırsaklardan daha kolay emilir.

Anne sütü, inek sütüne oranla daha az miktarda protein içerse de bunlar bebeğin gereksinimi için yeterli miktardadır. Fazla protein ve mineraller böbreklerden atılır.

Bunların yeterli miktarda bulunması, anne sütü alan bebeklerde böbreklere fazla yük binmesini engeller.

Emzirme rehberimizi incelemek ister misiniz?

https://www.bebek.com/anneler-icin-emzirme-rehberi/

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?

Anne sütü, vitamin yönünden (özellikle A ve C vitamini) zengindir ve içerdiği laktoz, sindirim sisteminde kalsiyum emilimini artırır. Sütün içerdiği yağ miktarı emzirme süresine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Emzirme süresi uzadıkça içindeki yağ oranında artış görülür.

Anne sütü ile beslenen bebeklerde süt alerjisi görülmez, çünkü içinde inek sütünde bulunan alerjen proteinler yoktur. Doğumdan hemen sonra salgılanan ilk süte “kolostrum” denir.

Başlangıçta az miktarlarda salgılanan bu sütün üretimi bebek emdikçe giderek artar. Kolostrum doğumdan sonra ilk 72 saat içinde salgılanır. Anne sütü, bebeği hastalıklardan koruyucu maddeler açısından çok zengindir ve sarımsı bir renge sahiptir.

Yenidoğanın, kolostrum’dan maksimum düzeyde yararlanması için bebek mümkün olduğunca doğumu takip eden ilk 2 saat içinde emzirilmeye başlanmalıdır.

Emzirme süt üretimini artırmak için sık aralıklarla yapılmalıdır.

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?Emzirme Sürecinde Annenin Beslenmesi

Emziren annenin enerji ihtiyacı emzirmeyen kadına göre 500 kalori kadar fazladır. Emzirme süresince anne daha fazla kaloriden, proteinden, kalsiyumdan zengin gıdalarla beslenmeli ve günde ortalama 2 litre su içmelidir.

Stres ve yorgunluk gibi faktörler süt üretimini olumsuz etkileyeceğinden, anne iyi dinlenmeli ve uykusunu iyi almalıdır.

Emzirme döneminde beslenme önerileri makalemizi inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/

Anne sütünü artırmak için öneriler konulu videomuzu inceleyebilirsiniz.

YouTube video

Bebek Emzirme Teknikleri

Emzirme esnasında meme başının temizliği çok önemlidir. Her gün duş alma alışkanlığı olan annelerin emzirmeden önce kaynatılmış soğutulmuş bir su ile meme başlarını silmesi yeterli olur. Bu su, temiz bir kapta (şişe) saklanmalı ve her temizlikte yeni bir bez ya da pamuk kullanmaya özen gösterilmelidir.

Açık kap içinde bir önceki meme temizliğinde kullanılmış su ve bezin bekletilmesi ve bir sonraki emzirmede kullanılması tavsiye edilmez.

Anne, her emzirme seansından önce mutlaka ellerini iyice yıkamalıdır.
Anne bebeğini, sırtını dayayacağı, rahat ve alçak bir koltukta oturup emzirirse kendini sırt ağrılarında korurken, rahat emzirme pozisyonunu da sağlamış olur.

Emzirirken bebeğin gövdesi ile yüzü anne memesine dönük olmalı ve sırtı bir yastıkla desteklenmelidir. Emme süresince bebeğin burnunun meme dokusu ile kapanmadığına dikkat edilmelidir.

Bebeği emzirirken meme ucu, çevresindeki koyu alan ile birlikte bebeğin ağzını kapatacak şekilde ağza girmelidir. Yalnız meme ucunun bebeğin ağzına verilmesi, meme ucu çatlaklarına ve yaralanmalarına neden olacaktır.

Meme ucunun dudaklarına sürtülmesi, memeye temas eden yanağın ya da çenesinin okşanması, bebeğin ağzını açmasını sağlarken, ağzına bir-iki damla süt damlatmak da emmeyi başlatır. Emzirme süresi, bebeğin emme süresine bağlıdır. Bebek bir memeyi beş-on dakikada boşaltır.

Her emzirme seansında iki meme de kullanılmalıdır. Bir sonraki emzirmeye, bebeğin en son emdiği memeden başlanmalıdır. Emzirme sırasında bebeğin çenesinin okşanması bebeğin emmesini hızlandırır.

Bazen bebekler, emme bittikten sonra memeyi bırakmazlar. Bu durumda anne küçük parmağını bebeğin ağzına sokup, meme ucuna bastırıp, yavaşça memeyi bebeğin ağzından çıkarmalıdır. Asla zorla çıkarmaya çalışmamalıdır. Emzirme bitiminde bebeği dik tutup, sırtını ovmak, bebeğin kolayca gaz çıkartmasına yardımcı olur.

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?Emzirme Süresince Sık Karşılaşılan Problemler

Meme ucu masajı olarak, iki parmak arasında dairesel hareketler ile meme ucu yuvarlanabilir veya değişik yönlere nazikçe çekilerek sertleşmesi sağlanabilir. Bir başka yöntem olarak, ılık bir havluyla meme ucunun ovulması önerilebilir.

Başarılı bir emzirme için meme ucunun sert olması gerekir. Doğumdan önce meme ucuna yapılacak masajlar, hamilenin başarılı emzirme için hazırlanmasını sağlar.

Yassı ya da içe çökük meme başları, emzirmeyi olumsuz etkiler. Doğumdan 6-8 hafta önce hamilenin memeleri muayene edilmelidir. Annenin meme başı içeri çökükse anneye meme ucu masajları öğretilmeli ve anne adayının emzirmeye hazırlanması sağlanmalıdır.

Masaj olarak, anne doğumdan 1 ay önce meme başını çekme ve germe hareketlerini yaparsa, doğumdan sonra bebeği emzirmeden hemen önce iki parmağı ile meme ucunun iki tarafına bastırıp, parmaklarını yanlara doğru açıp meme ucunu dışarı çıkarabilir. Bu manevrada başarısız olursa meme, pompa ile boşaltılıp, süt bebeğe biberonla verilebilir.

Meme başı çatlakları loğusalarda sık rastlanılan bir sorundur.

Emzirme sırasında yalnızca meme başının, çevresindeki koyu alan ile birlikte bebeğin ağzına verilmesi, bu şikayeti ortadan kaldırır. Emzirme bitince anne bir miktar kendi sütünü meme başı ve çevresine yayıp kurumasını beklerse, pamuklu yumuşak sutyenleri tercih ederse, kısa süreli fakat sık emzirirse, meme başı çevresindeki koyu alanın bebeğin ağzına iyice girdiğini kontrol edip emzirirse bu sorundan da kurtulur.

Anne sütü nasıl saklanır makalemizi inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/anne-sutu-nasil-saklanir/

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?
Göğüslerde süt birikmesi, süt aşırı üretilirse ve bebek yetersiz ya da uzun aralarla emdirilirse ortaya çıkar. Süt birikmesi, loğusalarda meme ağrısı ve vücut ateşinin yükselme nedenidir.

Anında fark edilip, memelere sıcak havlu uygulanıp, pompa ile boşaltılırsa ve bebek sık emzirilirse belirtiler ortadan kalkar. Anne sütünün yetersiz geldiği hallerde bebekler genellikle memeyi 1-2 dakika emdikten sonra bırakır ve huzursuzdur.

Annenin sakin ortamda, tek başına bebeği emzirmesi, bebeği şarkı söyleyerek sakinleştirmesi, memelerin elin içiyle yukarıdan aşağıya sıvazlanması ya da meme dokusuna parmak uçları ile hafif bastırarak dairesel hareketlerle masaj yapması, bu sorunun çözümünde faydalı olur.

Sütün azaldığı durumlarda ise, anne daha fazla sıvı almalı, istirahatine dikkat etmeli ve bebeğini sıkça emzirmelidir.

Doğum sonrası kilo verme makalemizi incelemelisiniz.

https://www.bebek.com/dogum-sonrasi-kilo-vermek/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Kolik Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?

Kordon Kanı Nedir? Nasıl Saklanır?

Annelerin Emzirirken Süper Kahramana Dönüştüklerinin 7 Kanıtı!