Anne Sütü

Anne Sütünün İçeriğini Merak Ediyor Musunuz?

Anne Sütünün İçeriğini Merak Ediyor Musunuz?

Anne sütü zamanla içerik değiştirerek kolostrum, geçiş sütü ve son olarak olgun süt şeklinde annenin memesinden salgılanır.

Bu değişim bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak üzeredir.

Yeni doğan döneminde bebeğin ihtiyacı olan kolostrum, olgun süte göre daha sarı ve yoğun kıvamdadır. Bebeğin kolostrumu alması son derece önemlidir. Kolostrumun süt bezlerinden salgılanma süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte doğumu takip eden ilk 1 haftayı kapsamaktadır.

Yeni doğan döneminde, bebeğin kısa aralıklarla ve sık emzirilmesi gerekir. Ayrıca emzirme anne-bebek iletişiminin sağlıklı temellere oturmasını sağlar, böylece bebekler anneleriyle güçlü bağ kurarlar.

Anne sütü birçok besin öğesi yanında sağlıklı bir yaşam sağlayan çok sayıda biyoaktif bileşen de içermektedir.

Anne sütü, bebek için en uygun kompozisyonda olup birçok besin öğesi yanında besin öğesi özelliğinde olmayan ancak yaşam süresini uzatan ve sağlıklı bir yaşam sağlayan çok sayıda biyoaktif etken de içermektedir.

Anne sütünün içeriğindeki bileşenler, beyin ve göz gelişimini, bağışıklık sistemini ve büyümeyi destekler.

Anne sütünün temel içeriğini karbonhidratlar, lipitler, proteinler, mineraller, vitaminler ve diğer eser elementler oluşturur.

Emzirme döneminde birebir destek çok önemlidir. Biz de sizi düşündük ve sizin için kapsamlı bir emzirme rehberi hazırladık. İncelemek için aşağıdaki linke tıklayın!

https://www.bebek.com/anneler-icin-emzirme-rehberi/

emzirmeden nasıl kesebilirim

Anne sütünün içeriğindeki bazı önemli bileşenleri yakından incelemek gerekirse;

Prebiyotikler

Anne sütünde besin bileşeni olarak prebiyotikler bulunmaktadır. Ana maddesi Oligosakkarit adlı bir molekül olan anne sütü prebiyotiklerinin ana görevi bebeğin bağırsaklarında sağlıklı bakteri florasının oluşumunu sağlamaktır.

Görevlerine bakıldığında immün sistemi doğrudan etkilerler, bifidobakteriler için büyüme faktörü olarak rol oynarlar. Bu nedenlerle bebek formülerine prebiyotikler de eklenmeye başlanmıştır.

Probiyotikler

Probiyotikler kısaca kişinin sağlık durumunda olumlu etkiler yapan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanabilirler.

Probiyotikler, anne sütüyle beslenen bebeklerin barsak florasında yoğun olarak bulunurlar. Mamalara probiyotik ilavesi ile anne sütünün yararlı etkisine benzer etki sağlanmaya çalışılmaktadır.

Son zamanlarda yapılan klinik çalışmalar probiyotiklerin birçok bebeklik ve çocukluk rahatsızlığında olumlu etkisinin olduğunu ortaya koymaktadır.

Tamamlayıcı beslenmede anne sütü dışında en iyi probiyotik besin kaynağı, yoğurt ve probiyotik eklenmiş devam mamalarıdır.

Emzirme döneminde nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenmek istiyorsanız emzirme döneminde beslenme önerileri konulu makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz.

https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/

Sinbiyotikler

Probiyotik ve prebiyotikleri birlikte bulunduran ürünlere ‘sinbiyotik’ denilmektedir.

Prebiyotikler, vücuda yararlı mikroorganizmalar için enerji kaynağı olduğundan, prebiyotik ve probiyotikleri birlikte bulunduran ürünler alındığında probiyotiklerin daha uzun süre canlı kalacağı, additif ve hatta sinerjistik etki ortaya çıkabileceği varsayılmaktadır.

Alfa-laktalbumin

Anne sütünde en çok bulunan proteinlerden biri olan Alfa-laktalbumin, anne sütünün başlıca whey proteinidir.  Whey proteinler, bebekler için besinsel değeri yüksek proteinlerdir. Bol miktarda esansiyel aminoasit içerirler.

Anne sütünün kalitesi nasıl artırılır? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

LC-PUFA

Çok uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri (LC-PUFA) bebek beslenmesinde önemli rol oynarlar. Özellikle esansiyel yağ asitleri olan linoleik asitten sentezlenen araşidonik asit (AA) ve α-linolenik asitten sentezlenen dokosaheksonoik asit (DHA) önemli yer alırlar.

Bebek formülerine DHA eklenmesinin görme, hem DHA hem AA eklenmesinin bilişsel (kognitif) fonksiyonlarda iyileşme sağlayacağı ve büyümeyi artıracağı öne sürülmektedir.

Omega-3 yağ asitleri beyin ve retina gelişimi için elzemdir. Bu nedenle özellikle gebeliğin son trimesterinde ve doğum sonrasında anne sütü verilen dönemde, bebeğin gelişimi için yeterli miktarda Omega-3 yağ asidi alınması önerilmektedir.

Taurin

Taurin anne sütünde en fazla bulunan serbest amino asittir. Yağ emilimi, karaciğer fonksiyonları ve prematüre/düşük doğum ağırlıklı bebeklerin görme duyularının gelişmesinde önemli rol oynadığının delilleri vardır. 1980’li yıllardan bu yana çoğu bebek formülüne eklenmektedir.

Nükleotidler

Nükleotidler anne sütünde yüksek konsantrasyonda bulunan protein dışı nitrojen kaynağıdırlar. Anne sütünü formüllerden ayıran önemli özelliklerden biri olarak kabul edilmektedir.

Bu nedenle uzun yıllardan bu yana formüllere değişik konsantrasyonlarda nükleotid eklenmektedir.

Tamamlayıcı beslenme ile yapılan Nükletotid desteği (doğumdan itibaren 20 hafta) bebeklerde bağırsak mikroflorasının kompozisyonunu iyileştirir ve anne sütü alanlara benzer yapar.

Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmelerini, daha sonrasında ise ek gıdalarla desteklenerek en az iki sene boyunca emzirilmelerini önermektedir.

Bebek beslenmesinde amaç ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemek olsa da bazı durumlarda bunu sağlamak/sürdürmek mümkün olmamakta ve 6 ay sonrasında ek besinler verilmesi gerekmektedir.

Ek gıdaya geçişte yardımcı bir rehber arıyorsanız 6 aylık bebek beslenmesi makalemizi inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/6-aylik-bebek-beslenmesi/

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebek Anne Karnında Kaç Hafta Kalmalı?

Hamilelikte Göğüs Ağrısı

Hamilelikte Akıntı